Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Emma B

Emma B

10-01-2010 om 15:33

Ernstig consuminderen (biologisch natuurlijk :-)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

11-01-2010 om 15:55

Alcohol

zit niet in mijn scope. Ik lust het, ik lust zelfs alles , maar ik vergeet het gewoon. De enige keren dat ik bewust alcohol koop is voor verjaardagen. Nou, die hebben wij 2-3 per jaar (er wordt er van ons vieren altijd wel eentje niet gevierd). Ik drink water en koffie

Tirza

Margriet*

Margriet*

11-01-2010 om 16:06

Tja decadent, noem je dat zo?

Yta jij maakt keuzes in duurdere koffie en thee. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren toch? Ik houd van lekkere koffie en thee en lekkere wijn, en ook van lekkere sapjes, maar ik heb geen zin om daar mee te slepen. Bovendien is de natuurvoedingswinkel hier niet om de hoek. In Amsterdam NW zijn mensen waarschijnlijk nog niet zo biologisch georienteerd.

Maar of die keuzes nou decadent zijn. Ik ken nog wel veel decadentere zaken, zoals over een tuinafscheiding zeuren in Laren a 40.000 advocaatkosten. Zullen de mensen daar heel normaal vinden. Het is maar in welk perspectief je zaken beziet.

Pip

Pip

11-01-2010 om 16:09

Je afvragen

Je kunt je inderdaad best eens afvragen of je dit wel allemaal nodig hebt.
Zo had ik ooit eens vrienden die diep in de put zaten en daardoor vonden dat ze recht hadden op elke dag wijn van 8 euro, VSOP kaas (á 20,- de kilo) en sugarsnaps voor 6 personen midden in de winter, want dat vinden we zo lekker en dat beetje luxe hebben we gewoon nodig. En daarna vluchten naar het buitenland omdat de deurwaarders op de stoep stonden.
Ik geloof absoluut niet dat de draadjesstarter zo is, maar wat heb je werkelijk nodig? Wat is gewoon?
Ik vind de olijfolie van die ene boer uit zuid-frankrijk ook heerlijk. Toch koop ik nu gewoon extra vergine uit de supermarkt; scheelt een hoop in de portemonee. Wijn wil ik graag, dus hebben we zo'n vacu-karton op de aanrecht. Omgerekend nog geen 2 euro per fles. En omdat hij niet zuur wordt doen we er langer mee. De dure bordeauxs liggen al jaren in de kelder. Zelfs met kerst kwamen die er niet uit. Zielig? Welnee, heel gewoon is ook lekker. Alhoewel ik ook dolgraag filet americain op brood eet; megavoordeelpak van de appie is ook voordelig.
En hoe goed en lekker biologisch allemaal kan zijn, het is gewoon duur. Goedkoop biologisch eten zou kunnen als je zelf een moestuin zou gaan beginnen. Perfecte tijd om nu plannen voor te maken en je zaden bestellen.

Pip

Nely

Nely

11-01-2010 om 16:18

Met zuurkool

maak ik meestal een ovenschotel. Gehakt rullen, uitje erbij, kerriepoeder, peper en zout erbij. Zuurkool onderin de ovenschaal, gehaktmengsel erboven en daar bovenop aardappelpuree. Eventueel geraspte kaas of paneermeel erover en dan de oven in. Je kunt er ook wat ananasstukjes doorheen doen.

jippa

jippa

11-01-2010 om 16:56

Tirza : smaak (o.a.)

Je vertrouwt blind op testpanels, maar die hebben een bekend probleem. Smaak is namelijk iets dat je ontwikkelt. Mensen die nooit lekkere groente eten herkennen het ook niet zomaar bij een enkele test als lekker. Die smaak hebben ze niet ontwikkeld.
Geldt ook bij wijn wel. Hoe duurder je gaat drinken, hoe verwender je smaak wordt.
Hier gaat er ook een leuk bedragje per maand door wijn, bio-eten, koffie van de speciaalzaak, kaas van het winkeltje in de buurt en ga zo maar door. Wij besteden daar graag ons geld aan. Selectief comsuminderen doe ik dan weer op andere vlakken. Bovendien hebben we de luze dat we het ons kunnen permitteren.

De beste vorm van consuminderen is trouwen volgens mij niet gaan shoppen, ook niet via internet. En verder alleen basisproducten kopen en niet al die kantenklaartroep ( sorry, mijn mening)

amk

amk

11-01-2010 om 19:46

Biologisch is niet automatisch duurder

Ik ben ruim 3 jaar geleden gescheiden, toen had ik een boodschappenbudget van 70 euro per week voor mij en mijn dochter.
Ik at toen niet biologisch, sterker ik probeerde zo goedkoop mogelijk te eten. Ik spendeerde zo'n 60 euro per week.
Inmiddels eet ik alles biologisch, gebruik verantwoorde schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Mijn dochter eet als een bootwerker voor haar 4 jaar. En mijn boodschappenbudget is in die jaren verlaagd naar 60 euro. Waarvan ik er gemiddeld 45 besteed.
De rest gaat in de spaarpot.

Ik ben wel andere dingen gaan eten. Mijn porties zijn verkleind, ik gooi dus niets meer weg. Het is niet meer elke dag koek en chips en een pak sap. Het is vooral seizoensgroenten, veel minder vlees (sinds 1 januari bijna geen). Meer opletten waar je dingen koopt. Een pak sinaasapelsap bij de ah is 1.45, bij de plus 1.55 en bij de natuurwinkel ruim boven de 2 euro. De plus bij mij heeft een aantal zaken niet eens anders als bio. (kolen bv, en bietjes)
Ik heb niet het gevoel alsof ik inlever op kwaliteit of luxe. Maar je zult dus wel buiten je eigen gebaande paden moeten gaan.

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 20:47

Jeetje tops

Ik snap echt niets van jouw reactie. Je zet de keuze om bewust biologisch te eten naast de keuze om een groot percentage van je inkomen aan eten uit te geven. Jij vindt dat je het eerste niet meer serieus kunt nemen als iemand het tweede doet.

OK, ik ben met jou en Tinus en nog een paar eens dat als je je om het milieu bekommert, dat je dan best domweg MINDER kunt eten en dat biologisch VEEL eten dan een beetje raar is.

Maar daarmee zit je de redenen in te vullen waarom iemand biologisch zou willen eten. Emma doet dat voornamelijk om andere redenen: gewoon omdat het vaak lekkerder is (daar ben ik het mee eens) en omdat er bijvoorbeeld dierenleed door verminderd wordt. Vegetariers heb je ook in soorten en maten: omdat ze vinden dat mensen geen dieren moeten eten tot en met omdat ze geloven dat het beter voor je lijf is.

Je kunt Emma niet aanvallen op redenen die je zelf voor haar hebt ingevuld.

Als zij zich vervolgens verdedigt, voornamelijk door te zeggen dat ze nooit beweerd heeft wat jij haar nadraagt, dan word je boos en ga je zeggen dat je je door haar de les niet laat lezen. Sterker nog, je loopt er van weg en zegt 'laat maar'.

Waarom zwengel je eerst iets aan wat gewoon niet klopt en ga je vervolgens de discussie uit de weg?

Margje

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 21:40

Holistisch

Tops, jij kunt Emma niet meer serieus nemen omdat je weet dat zij een groot deel van haar inkomen uitgeeft aan eten. Door telkens te herhalen dat je haar niet meer serieus kunt nemen maak je daar eigenlijk een verwijt van. 'Belachelijk', zeg je niet, maar bedoel je. Dat bedoel ik met nadragen.

Mijn verbazing betreft dit: Hoe kan je je daar zo aan ergeren? Weet jij veel wat mensen uitgeven en waaraan? Misschien geef ik wel mijn halve maandsalaris uit aan roodzijden lingerie met bontjes. Toevallig weet jij dat niet, maar als je het wist zou je me ook niet meer serieus nemen?

Nu ga jij natuurlijk zeggen: maar die keuzes hebben niet te maken met wat je verder nog beweert. Wel, dat is maar betrekkelijk. Die lingerie kan wel eens rechtstreeks verband houden met kinderarbeid in lagelonenlanden, je weet het niet.

In Emma's geval denk ik dat zij echt niemand kwaad doet met het veel geld uitgeven aan eten. Ze houdt gewoon van extreem dure dingen, geniet daarvan, geeft er graag haar geld aan uit. Wat kan jou het schelen? Wat heeft het in vredesnaam te maken met een discussie wel/niet biologisch eten? Heb je liever dat ze gewoon net als iedereen normaal geld aan eten besteedt en de rest verpatst voor drie vakanties per jaar (bijvoorbeeld een biologisch verantwoorde voettocht naar Santiago de Compostella, wel met verblijf in een privé kloosterkamer met uizicht op de bergen)? Is het dan minder erg?

Het is gewoon niet nodig om zo'n verwijtende toon aan te slaan. De ergernis die je voelt heb je zelf ingevuld.

Margje

Katrien

Katrien

11-01-2010 om 22:33

Terug naar de oorspronkelijke vraag...

Een lekkere en goedkope (zelfs met biogroenten) vegetarische ovenschotel is een pompoen/witte bonen/rozijnenovenschotel. Het klinkt misschien niet geweldig, maar is echt wel lekker.

Pompoen roosteren in de oven en dan fijnhakken (of mixen), kruiden met p&z, paprikapoeder en andere kruiden/specerijen naar goesting. Mengen met rozijnen die je in warm water eerst hebt laten wellen.

Je kan de witte bonen ofwel uit blik kopen (gemakkelijk en snel) ofwel de gedroogde bonen laten weken en dan zelf koken (duurt veel langer, is meer werk, maar ik vind het lekkerder). Ik stoof ze even aan in olie met knoflook, p&z en eventueel verse kruiden zoals tijm.

In de ovenschotel doe je eerst de helft van de pompoen, dat is de eerste laag, daarboven doe je de witte bonen en dan de rest van de pompoen. Eventueel een beetje geraspte kaas erover strooien. In de oven tot er een mooi korstje is. Je kan ook enkel een paar kleine klontjes boter verdelen over de pompoenlaag en dan even laten bruinen onder de grill.

Ook lekker is rodebietentaart met geitenkaas, en als je in het seizoen koopt, is het niet duur (tenzij je voor dure geitenkaas gaat, natuurlijk).

Een gesnipperde ui stoven in een beetje boter, de rode biet toevoegen en even laten mee bakken. Een beetje suiker toevoegen (om te karameliseren en ook voor de smaak, maar je kan de suiker ook weglaten), beetje laten karameliseren, blussen met een beetje balsamicoazijn en dan rustig laten stoven tot de rode biet gaar is.

In een taartvorm leg je kruimeldeeg (zelfgemaakt of uit het versvak in de winkel), daarop strooi je wat havervlokken (die slorpen teveel aan vocht op), daarover komt dan de rode biet. Bovenop leg je dan een paar stukken geitenkaas (ik neem meestal van die ronde lange geitenkaas en snij ze dan in schijven). 30-40 minuten in een oven op 180° (het deeg moet gaar zijn en de geitenkaas licht gekleurd). Héél lekker.

Katrien

Biene M.

Biene M.

11-01-2010 om 22:43

Nog een recept

Van de AH site met kleine wijziging van mij (tuinerwten vervangen door linzen)

* 1 kleine pompoen (puur&eerlijk biologisch)
* 30 g boter
* 1 ui, in partjes
* 2 eetlepels kerriepoeder
* 1 bakje verse koriander (15 g), blad geplukt en stelen fijngesneden
* een paar handjes linzen (geweekt of uit blik)
* 300 g Griekse yoghurt
* 1 pak naanbrood garlic & coriander (2 stuks, 280 g)

Snijd de pompoen in grove stukken, verwijder zaad en draden en snijd het vruchtvlees in blokjes. Smelt in een braadpan de boter, fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg het kerriepoeder en de pompoen toe en roerbak 5 minuten. Schenk er 200 ml water bij, voeg de korianderstelen toe en stoof de pompoen afgedekt 10 minuten. Voeg dan de linzen en de yoghurt toe en breng het gerecht al omscheppend aan de kook. Verwarm de naanbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd ze in lange repen. Serveer de pompoencurry met het brood. Strooi de fijngesneden koriander erover.

Tirza G.

Tirza G.

11-01-2010 om 22:48

Testpanels (jippa)

Ik volhard nog even Toch zijn er testpanels geweest die gewoon náást elkaar verschillende producten proefden, allemaal niet zo super-dramatisch. Tomaten, dat soort werken. En die konden nou niet echt zeggen van tjongejongejonge, wat is díe lekker zeg (en dat dan de biologische was).
Als je smaak moet ontwikkelen (en dat geloof ik ook wel), zul je toch eerst iets lékker moeten vinden. Of lekkerder dan iets anders.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

11-01-2010 om 22:49

Flessen wijn (emma)

Dat schreef ik toch ook? Jij schrijft over 3-4 flessen per week. Dat gebruik ik per jaar. En een jaar heeft ca. 50 weken. Dus gebruik je 50 keer zoveel wijn als ik. Dan denk ik dus dat je 50 keer meer vrienden hebt. Of 50 keer meer feestjes geeft. Gossie. Hebbie het druk

Tirza

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 23:12

Ok tops

OK, ik snap je punt nu wel. Jij vindt dat Emma niet mag zeggen dat biologisch eten een keuze is, want als je veel geld hebt is elke keuze per definitie makkelijk.

Ik ben het in zoverre met je eens dat het natuurlijk makkelijk praten is als je het kunt betalen (en volgens mij zegt Emma dat ook altijd).

Ik heb het wel eens eerder gezegd: principes moet je je kunnen veroorloven. Als jij nooit een keuze hebt want je staat altijd aan het minimum, uiteraard kun je je dan niet veroorloven al te gevoelig te zijn voor dieren of milieu.

Maar ontzettend veel mensen staan ver boven dat bestaansminimum. En die hebben dus wél wat te kiezen. Die geven misschien wel veel meer geld uit aan kleding, schoenen, drogisterijartikelen, noem maar op. Weet jij veel wat Emma er voor laat? Want als je maar één salaris hebt (zoals zij) en wel een eigen huis en een paar kinderen hebt, dan is dat nog steeds een kwestie van kiezen. Daarmee kan je niet alles doen. Een kapitaal uitgeven aan lekker eten is wel een kapitaal missen voor andere dingen.

Jouw redenering kan ik ook omdraaien: ik snap niet dat mensen die meer dan twee keer modaal verdienen niet allemaal voor biologisch vlees kiezen.

Toch denk ik dat er ontzettend veel mensen zijn die het makkelijk kunnen betalen en die het toch niet doen. Waarom niet? Emma kan het toch ook?

Blijkbaar heeft Emma toch echt ergens voor gekozen.

Margje

amk

amk

11-01-2010 om 23:23

Emma

google eens op square foot gardening
of kijk eens op deze site: http://www.makkelijkemoestuin.nl/

voor het tuinieren op kleine stukjes met voldoende opbrengst. Ik ga het dit jaar weer proberen op het balkon. Ik ben vooral goed in het verticaal tuinieren. Want horizontaal is er gewoon geen plek. (Balkon is 1,50x0.90 m)

Katrien

Katrien

11-01-2010 om 23:48

Kleine aanvulling op de bietentaart

Ik ben het blijkbaar vergeten op te schrijven, maar je snijdt de rode bieten in kleine blokjes, je gaat ze natuurlijk niet in hun geheeld stoven...

En Emma, ik heb opzij van het huis grote bakken staan waar ik wortelen, pastinaken, rode bieten, ... zaai. En ik heb altijd een mooie opbrengst. Ik moet natuurlijk nog naar de winkel, maar dit jaar had ik bijvoorbeeld 20 mooie, grote rode bieten, daar kan ik toch al zo'n 6 bietentaarten mee maken.

Ik heb ook ergens een boek over een kleine moestuin. Ik ga eens zoeken of ik het kan terugvinden want ik ken de titel niet meer. Ik heb het veel gebruikt toen we nog op een appartement met balkon woonde. Ik hoop dat ik het nog terugvind (heb het al in geen tien jaar meer nodig gehad).

Katrien

Kaaskopje

Kaaskopje

12-01-2010 om 00:25

Jippa

Jippa: Je vertrouwt blind op testpanels, maar die hebben een bekend probleem. Smaak is namelijk iets dat je ontwikkelt. Mensen die nooit lekkere groente eten herkennen het ook niet zomaar bij een enkele test als lekker. Die smaak hebben ze niet ontwikkeld.
Zo kun je alles recht praten wat krom is. Ik vind dit toch wel erg snobbig klinken. Wie zegt dat ze geen lekkere groente gewend zijn? Omdat het geen bio is kan het niet lekker zijn? Bepaal jij wat ze lekker horen te vinden en wat niet? Wat was je mening geweest als de test anders uitgevallen was? In het voordeel van biogroente dus?

jippa

jippa

12-01-2010 om 10:03

Testpanels & smaak

Snob ben ik niet hoor, kaaskopje, wel een lekkerbek die graag geld aan eten & drinken uitgeeft. Overal waar je wat verder doorleest over smaaktesten komt naar voren dat je smaak moeten ontwikkelen. Dat is niet iets dat er zomaar is. Dat was mijn voornaamste punt. Dat betekent niet dat groente van de goedkope super niet lekker is. Maar dat betekent wel dat het lastig is als je een bepaald soort groente gewend bent het lastig is om andere soorten zomaar even te beoordelen het is een verklaring waarom mensen die biogroente eten dat wel veel lekkerder vinden terwijl anderen dat niet vinden. (los van andere verklaringen maar dat voert een beetje ver).
Overigens ga ik me ook maar eens verdiepen in square foot gardening, lijkt me wel wat voor mijn balkon.

Nick de vierde

Nick de vierde

12-01-2010 om 10:42

Spuit11

Heeft ook al verschillende pogingen achter de rug om te bezuinigen op hh uitgaven. Wat me opvalt Emma, is dat je heel veel halffabrikaten of zelfs kant en klaar koopt. Dat van de losse thee en de koffiepads passeerde al de revue. Zonder te willen eisen dat je zelf kaas gaat maken, zie ik toch dat de biologische winkel al net zo commercieel meedoet aan de trend, als de rest van de supermonsters. Dat is, wat eveneens al geobserveerd werd, de vakken vullen met producten waar al iets mee gedaan is door de producenten. Geen kale yoghurt waar je zelf van alles mee kan uithalen, maar met allerlei toevoegingen (chocolade!) erin. Een ander stuitend regulier voorbeeld had ik gisteren bij de hand. Ik sta bij de C1000 waar ze twee pakken cakemix voor een euro aanbieden. Inderdaad, niet duur. Maar voor een cake blijk je bij dat spul nog minimaal een pakje boter en vier eieren te moeten toevoegen. Als ik zelf bloem, bakpoeder en suiker door elkaar roer en dan vier eieren en boter toevoeg, ben ik even duur uit. En dat was een aanbieding(!) Zonder aanbieding is zo'n cakemix dus altijd duurder dan je eigen recept. En zoveel moeite is het nou ook weer niet om twee dingen extra door elkaar te mengen.
Zelf drink ik losse jasmijnthee van de allerduurste soort. Maar ik doe een half jaar met een paar onsjes in een goed afsluitbare bus, zodat de kosten per kop thee in het niet vallen bij bijvoorbeeld frisdrank. Ik gebruik bovendien wat minder thee per keer en laat het wat langer trekken onder een muts. Levert prima thee op.
Mijn 'normale' groenteboer heeft nogal eens overschotpartijen in de aanbieding die wel biologisch geteeld zijn. Je ziet dat met pompoenen nog weleens, bijvoorbeeld. Fruit en eieren haal ik hier in de regio op de hoek. Milieutechnisch is dat in mijn ogen het allerbeste. Korte lijntjes, de eieren hebben niet in een koelhuis gestaan, geen tussenstations, heel weinig gesleep en vervoer. De producent krijgt van mij een hogere prijs dan hij van de tussenhandel krijgt. Maar ik betaal minder dan ik in de winkel zou doen. Jij woont in de stad volgens mij, maar ik weet niet of je je op regelmatige basis in je buitengebied begeeft. Dan zou je dergelijke aankopen kunnen overwegen.
En wat AMK al zegt, plannen helpt heel erg. Niettemin geven we hier per week ook nog steeds meer uit dan ons lief is. Dus ik lees mee in dit draadje en ik doe ook mee met het hand-op-de-knip houden.
Voor de biologische sapadepten die niet zonder kunnen, kan ik nog aanraden om zelf vlierbessensiroop, dessertsaus en dergelijke te maken. Zalig, veel lekkerder dan de siroop uit de biologische winkel. Ook met andere vruchten is te overwegen om in het seizoen zelf siroop etc. te brouwen.
Wat die wijn betreft: doet dan niemand iets met de supermarktwijngidsen? Ikke wel. Ik koop omfietswijn en dergelijke en als er een aanbieding is, een voorraadje. Gaat best. Of ben ik gewoon smakeloos?

Katrien

Katrien

12-01-2010 om 11:37

Emma, appelboom

Heb je een zelfbestuivende appelboom? Anders moet je een appelboom bijzetten. Wij hadden eerst één appelboom en drie jaar na elkaar geen appelen (op één of twee mini-appeltjes na). Dan ook de tip gelezen van een bijkomende appelboom en, toeval of niet, vanaf dan altijd een overvolle appelboom, beide bomen overigens.

Onze pruimenboom heeft jarenlang bijna geen pruimen gegeven en dit jaar was er overvloed.

Idem met onze druiven, hoewel we daar wel alle jaren oogst van hebben, maar dit jaar weer overvloed.

Het fijne is dat ik nu een voorraad confituren, geleien, siropen en sappen heb staan. Overigens heeft mijn zus ook héél véél eigen fruit en dat verwerk ik ook.

Je kan ook zelf likeurs of jenevers maken, makkelijk en héél lekker.

Katrien

Katrien

'tientje per dag'

ik zie dat hieronder alweer een 'hoeveel geef jij uit bij de AH' draadje gestart is. Het is wel een hot item.

Ik zat nog eens na te denken, ook over dat mensen een steeds kleiner %-age van hun inkomen aan eten uitgeven en zo. En hoe het vroeger was.

Toen ik heel lang geleden op kamers ging meen ik me te herinneren dat de stelregel was dat je voor een tientje per dag goed en gezond kon eten. In guldens dan. Ik herinner me ook dat we heel vaak 'eetgroepjes' hadden van onze studentenvereniging. dat je met 5 of 6 mensen samen at bij iemand thuis. Diegene kookte dan, en de kosten werden dan tot op de cent hoofdelijk omgeslagen. We rekenden zelfs de bouillonblokjes of maggi mee. Je betaalde dan 3 gulden of zo voor een warme maaltijd. Per persoon. Dat was 25 jaar geleden, en dat vonden wij heel schappelijk. (met onze karige studentenbudgetten)

3 gulden. das 1 1/2 euro. da's voor 4 personen 6 euro. das 42 euro per week aan warme maaltijden. Op zijn students, en met prijzen van 25 jaar terug. Alleen de warme maaltijden. Geen ontbijt. Geen lunch. Geen koffie, thee, koekjes, drinken, kattenvoer, wcpapier en shampoo.

Waren wij vroeger al van die big spenders? Is eten goedkoper geworden? Eten die mensen die het nu met 75 euro in de week redden zoveel kariger dan wij vroeger als studenten? (als ik terugdenk aan wat er op tafel kwam was dat toch ook veel pasta, prutjes met rijst, stamppot en jawel, op zijn tijd ook vegetarische gierst met rauwe wortelen en noten, Zeker geen biefstukken of varkenshaas.)

Intrigerend.

Ingrid

Emma...

wat ik eigenlijk bedoel is dat het wonderbaarlijk is dat 25 jaar geleden de gedachte was dat je voor 10 gulden per persoon gezond en gevarieerd kunt eten, terwijl men 25 jaar later roept dat je voor 10 euro per dag een heel gezin gezond en gevarieerd kunt laten eten (want ik lees toch vaak genoeg dat 75 europer week best te doen is met 4 mensen). 10 euro per dag voor een gezin. vs 10 gulden per dag per persoon 25 jaar terug. Dat is zonder inflatie dus al de helft minder geld aan eten.

Is eten goedkoper geworden?

Ingrid

Nick de vierde

Nick de vierde

12-01-2010 om 14:48

De wet van engel

Ja, meer produkten zijn goedkoper geworden. Omdat ze soms steeds grootschaliger worden geproduceerd, worden ze per stuk goedkoper dan voorheen. En verder geldt de wet van Engel: hoe rijker, hoe kleiner het percentage van het budget dat aan voedsel moet worden besteed. Als volgt: de uitgaven aan voeding stijgen in absolute zin tot een bepaalde drempelwaarde als het inkomen toeneemt. Maar als percentage van het inkomen nemen ze af. En na die drempelwaarde (misschien is dat 250 euro per week, whoe ha ha) nemen ze ook in absolute zin niet meer toe.

Nick de vierde

Nick de vierde

12-01-2010 om 15:14

En dan vergat ik nog

de inflatie. Van die drie gulden die een maaltijd toen kostte per hoofd, kon je een hoop doen. Meer dan van de 1,nogwat euro die dat nu waard is.

Biene m.

Die pompoencurry was heerlijk!

Bastet

Bastet

12-01-2010 om 18:12

Emma

Je kunt ook moestuinbakken metselen.Ik heb er twee en dit jaar had ik dus radijs,drie soorten sla,bonen,en suikermais langs de schutting.Duik de bieb eens in,er staan heel veel boeken over milieuvriendelijk moestuinieren!Groetjes,Bastet

Emma (voor de linkshandige types)

Ik heb een paar bakstenen moestuin'bakken' in de tuin. Van wat restjes stenen die over waren van een terras-her-aanleg. Gewone bakstenen. Omdat ik mijn metstekwaliteiten ook niet helemaal vertrouwde heb ik ze met montagekit op elkaar geplakt (zo'n stoer reuzeslagroomspuit geval van de bouwmarkt). Werkt als een tierelier. Ziet er prima uit. Staat nu al jaren stevig. Gewoon doen! Ook mijn kruiden-tuin-bak heb ik zo gemetseld (zo'n 60 cm hoog, hoef ik haast niet te bukken! en nog steeds zelden water te geven (want bodemloos, als je kruiden in potten zet heb je er een halve dagtaak bij in de zomer)

Ingrid

Tirza G.

Tirza G.

12-01-2010 om 21:23

Assortiment

Behalve dat eten goedkoper is geworden, is het standaard-assortiment voor een gezin verruimd. Ik kreeg als kind thee met een biscuitje als ik uit school kwam. Geen frisdrank met een snoepje. Als je gaat bezuinigen, ga je van het snoepje terug naar het biscuitje (en dan ook gewoon maar één en dan de trommel weer dicht).

Tirza

Yta Chalne

Yta Chalne

12-01-2010 om 21:25

Emma, weekplanning...

Ha, ik zie dat je duidelijk dezelfde afwijking hebt als ik. Je bent niet handig in eenvoudig koken, je hebt geen kaas gegeten van de kunst van het weglaten, je weet er altijd wel iets 'onmisbaars' bij qua smaak. Dan wordt het nooit consuminderen. Pasta met broccoli en kaas: daar doe je dus niks meer bij. Bietentaart: ook niks bij. Zuurkool doe je dan de volgende dag, in een eenvoudige stamppot ofzo. De kunst van het weglaten, héél belangrijk. Minder is meer...

Katrien

Katrien

12-01-2010 om 21:43

Tirza, inderdaad

"Als je gaat bezuinigen, ga je van het snoepje terug naar het biscuitje (en dan ook gewoon maar één en dan de trommel weer dicht)."

Wij zijn hier ook gegaan van verschillende soorten koekjes (en natuurlijk ook de meer luxekoekjes) naar 2 soorten koekjes: droge koekjes voor iedere dag (bij wijze van spreken) en koekjes met chocolade voor de zondag (of als tractatie).

Idem met drank, met broodbeleg, met zoveel zaken.

En eerlijk is eerlijk, eerst had ik het daar wel moeilijk mee, veel keuze is ook wel fijn. Maar, en dat is ook echt waar, nu wordt het extraatje ook wel meer geapprecieerd.

Wat mij nu echt wel opvalt als ik de wekelijkse boodschappen doe, is hoe weinig er in mijn kar ligt in vergelijking met andere klanten. Terwijl ik toch inkopen doe voor een gezin van drie en 5 opvangkinderen.

En ja, de bietentaart eten we zo, zonder nog iets erbij.

Katrien

Kaaskopje

Kaaskopje

12-01-2010 om 21:43

Cobi

Voor 75 euro kun je ook bij andere supermarkten terecht als je maar met je ogen op de goede hoogte hangtAls je binnen een bepaald budget moet blijven wordt het een sport om zoveel mogelijk met het geld te doen. Dan worden aanbiedingen belangrijker, je gaat mogelijk meer 'shoppen', dus niet naar 1 supermarkt maar naar 2. Met 75 euro per week, zuiver voor eten, kun je best veel doen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.