Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Petr@

Petr@

02-01-2010 om 12:54

Twijfel over gashaard of houtkachel


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Ingrid

Ingrid

10-01-2010 om 15:35

Hier ook houtkacheltje

Ik heb een klein Noors houtkacheltje van Morsø. We stoken ik denk 20 keer in een seizoen, Het is heel belangrijk dat je droog hout gebruikt en heet brandt, dat geeft weinig rook, je ruitje blijft schoon. Ook geen as, het brandt helemaal op. Ik zelf vind het juist wel lekker ruiken. Het is heerlijk, zo'n kacheltje. Het deurtje kan open en dan bakken we er wel eens broodjes in, kastanjes poffen en ik heb een grote zweedse koekepan met lange steel speciaal voor pannekoeken in het vuur bakken. Hout hebben we zelf van onze oude fruitbomen die omwaaien of die we snoeien. Hout kopen doen we bijna nooit.

picobello

picobello

10-01-2010 om 19:09

Hier zeggen ze

van op hout verwarmen dat je het er 3 keer warm van krijgt.
1 x van het hout kappen, 1x van het hout stapelen en 1X van het stoken.

Wij stoken op hout als hoofdverwarming, idd lekker geurtje, goed sfeertje totdat het koud is of nat buiten, en er iemand hout moet gaan halen als de mand leeg is. Maar ook het stof en de as die de kachel geeft vind ik soms erg vervelend, je blijft schoonmaken.
Ook is de temparatuur slecht te regelen, en het duurt wel even voordat het warm is.
Dus een beetje jaloers ben ik wel op mensen met een cv, maar .... de houtlucht en sfeer maken een hoop goed.

Ellis

Ellis

11-01-2010 om 09:36

Overlast

iemand noemde het al: de overlast van een houtkachel voor omwonenden. Het lijkt zo milieuvriendelijk, want puur natuur', zo'n houtkachel, maar in werkelijkheid komt er veel troep vrij die via de schoorsteen je huis verlaat. Het verontreinigd de lucht meer dan een gaskachel/cvketel. In de stad is een open haard dan wat mij betreft ook geen optie (of ene a-sociale).

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 11:31

Nuanceren

Je kunt niet alle houtkachels over één kam scheren. Wij hebben moeite gedaan een kachel te vinden die een heel hoog rendement heeft, oftewel behoorlijk volledige verbranding. Dat is heel wat anders dan een open haard stoken waarbij misschien slechts 20% volledige verbranding wordt gerealiseerd. In het laatste geval kun je inderdaad spreken van "veel troep die via de schoorsteen je huis verlaat". Maar dat geldt zeker niet voor alle houtkachelgebruikers.

Wat niet wegneemt dat ik met je eens ben dat dit een overweging moet zijn als je in een dichtbevolkte buurt woont.

Maar alle houtkachels over één kam scheren gaat me wel wat ver.

Margje

Margje

Ellen Wouters

Ellen Wouters

11-01-2010 om 11:47

Eens met margje

Ik betrek die berichten over overlast ook niet op mezelf. Wij hebben een hoog rendement houtkachel, we stoken zorgvuldig (zoals ik al eerder uitlegde) en we wonen niet in een dichtbevolkte stad.

Hoe heet die?

Margje, hoe heet jouw kachel/oventje? Ik moet nog een kacheltje kopen en eh... sinds die lamsbout... Zelfs dat stoofpeertjesavontuur lijkt me wel wat
Groet,
Miriam Lavell

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 15:13

Miriam

Wij hebben een kachel van Dik Geurts, dat zijn goede kachels. Hij verhandelt ze zelf niet meer (heeft nog wel een eigen website), maar hij heeft een lijst dealers waar je ze tegenwoordig kunt krijgen.

Onze kachel is type 'Lars', die hebben dat oventje. (Het is echt maar klein, hoor!). Je moet de maat van de kachel (vermogen) afstemmen op het aantal kubieke meters van de ruimte, en dan eerder te klein dan te groot kiezen. Voor ons was dat de Lars 900, voor jouw misschien wel wat groter (dan is het oventje ook wat groter).

We zijn er dolgelukkig mee, zoals je al regelmatig hebt kunnen lezen

Nog wat meer details over de kachel: hij is heel 'basic' in de zin van geen tierlantijnen maar gewoon degelijk. Het oventje heeft dus geen 'rand', als je morst loopt het direct op de kachel(deur). Er zit een deurtje voor (met grijphaakjes langs de bovenrand) wat eigenlijk een verticaal deksel is, je kunt het er in z'n geheel af pakken en langs de zijkant hangen. Het is zo zwaar dat het daardoor €het ovengat afsluit.

Ik heb in ditzelfde draadje nog een heel verhaal geschreven over hoe ik het gebruik (mocht je dat gemist hebben), op 3 januari.

Margje

Precies goed!

Ha, margje! Precies wat ik nodig heb. Kan ik eindelijk die afgebroken schouw weer opbouwen Ik schat overigens in dat wij het met de 800 moeten doen. Hij komt in de eetkamer. Die is niet zo groot. Het vuurtje ziet er geweldig uit, het oventje is een leuke gimmick. Meer hoeft het ook niet te zijn. Voor groot gebraad kan ik mij altijd wenden tot de Boretti Buitenkeuken die mij afgelopen zomer bij wijze van cadeautje in de schoot is geworpen. Heerlijk ding ook. Zelfs in de sneeuw.
Ik heb een firma gevonden die de Lars kan leveren en die de nodige technische voorzieningen kan treffen voor de schoorsteen. Dat geeft een opgeruimd gevoel. In mijn hoofd dan. Rond die schouw is het nog een troepje
Groet,
Miriam Lavell

margje van dijk

margje van dijk

12-01-2010 om 10:01

Goh, wat leuk

Maar als je ook al een Boretti hebt, wat moet je dan nog met een Lars

Het is denk ik prima voor waar jij hem neer wilt zetten. Goed kacheltje, mooi compact, lekker vuurtje.

Overigens alvast een paar tips voor later: toen die van ons geplaatst werd, kregen wij er ook enkele accessoires bij. Een busje ovendeurtjespoets, een leren Dik Geurts kachelwant (om de deur te openen als de kachel heet is) en een metalen dingetje met het logo van Dik Geurts erin.

Tip 1) De zwartleren kachelwant is heel handig, maar afgebiesd met een rood biesbandje. Dat rode biesbandje is van polyester en smelt/schroeit keihard vast op je raampje. Wij dachten meteen dat we de kachel nú al vernield hadden, maar het is er wel weer af te krijgen. Trek dus meteen dat rode biesbandje eraf (ik heb het leer wat omgevouwen en aan de binnenkant weer vastgezet, maar je kunt het ook gewoon rafelig laten denk ik).

Tip 2) Het metalen geval. Ik vroeg meteen aan de installateur: wat is dat? Hij had geen idee. Het is iets zigzaggerigs. Om een houtblok op te leggen? Wel wat klein. Om aan de kachelrand te hangen zodat je er een doosje lucifers op kwijt kan? Wel wat gevaarlijk. Wat dan? Geen idee. We gaan bellen. Installateur heeft zeker een kwartier aan de telefoon gehangen om dan weer die en dan weer die te bellen met de vraag wat het was. Uiteindelijk kwam het verlossende antwoord: het is een schepje. Dus dan kan jij je die moeite besparen (je afvragen wat het is). Overigens heb je dat schepje nooit nodig want de kachel brandt zo goed dat je amper as overhoudt.

Veel plezier!

Margje

Wij hebben een gashaard

Het grote voordeel van stoken op gas vind ik dat ik 's avonds door de knop om te draaien het vuur uit heb, terwijl ik in ons vorige huis naar bed moest terwijl het hout nog lag te smeulen (soms branden). Dat vond ik echt niet fijn!
Als we onverwacht bezoek krijgen heb ik 1-2-3 de haard aan, gezellig. Je hoeft niet te gaan rommelen met stukken hout enzo.
Bovendien geeft de haard echt warmte af; niet zoveel als een houthaard maar dat hoeft ook niet. Wij zijn er heel blij mee.
Margoth

Meegenieten van andermans houtkachel of open haard

Elke morgen zet ik de ramen boven allemaal tegen elkaar open. Even de bedden open leggen en lekker luchten, alle radiatoren uitdraaien. En soms kom ik dan aan het einde van de morgen boven om de boel dicht te doen en dan ruiken beide bovenverdiepingen naar open haardgeur! Héérlijk! Die geur doet me sterk denken aan mijn jeugd, toen we zelf een open haard hadden en de meeste buren ook.
Ook de geurtjes in de achtertuinen, als de huisvrouwen de drogers aan hebben staan 's winters of de was op het droogplatje hebben hangen, waardeer ik zeer. Allerlei verschillende wasluchtjes!

Bos hout voor de deur

Ha, margje, dank voor de tips. Dat zijn precies zo van die dingen waar je je hoofd ernstig over kunt breken, hoewel mijn ega dat zichzag ding makkelijk voor schepje aan zou kunnen zien. Hij snapt de ontwerpersgeest wel.
Margot, wij hebben geen gas. Althans, we hebben een gas tank en dat gas is vreselijk duur. Tegelijkertijd zijn wij in het rijke bezit van heel veel bomen die met enige regelmaat gesnoeid moeten worden. Net zijn ze weer drie dagen aan het snoeien geweest. Het hout wordt in brokken op wallen gestapeld die meteen de grens van mijn perceel zijn. Er zijn er twee. Ieder een meter of 14 lang en een meter hoog. Voorlopig kunnen we dus heel veel stoken op hout.
Groet,
Valmilalje
eh...
Miriam Lavell

Sancy-OOQ1

Sancy-OOQ1

12-01-2010 om 11:20

Euh mirjam (ot)

Draag de titel wel met trots he?

margje van dijk

margje van dijk

12-01-2010 om 11:24

Miriam (zigzagje)

Ik had nog ergens in de betekenis-zoektocht geopperd om het ding overdwars neer te zetten, dan was het óf een kunstwerp, óf een kookboekenstandaard. Aangezien er toch ook een oven bij zat.

Maar zowel man als installateur keken mij toen zo glazig aan dat ik maar heb geconcludeerd dat dat het wel niet zou wezen.

En nu ben ik weer jaloers op jouw grote natuurlijke houtvoorziening

O, en Peenvogel, wat leuk dat jij die geur juist waardeert. Ik dacht dat het ironisch bedoeld was en dat je ging vertellen hoe erg het is. Maar ik kan helemaal inkomen in wat je bedoelt. Ik ruik soms in de gang dat de buurvrouw aan het strijken is (vraag me niet hoe het kan). Ik ruik trouwens ook altijd wat ze eet. Ik vind dat ook alleen maar leuk.

Margje

De andere kant

Sancy:"Draag de titel wel met trots he? "
Maar natuurlijk amice
Margje:"En nu ben ik weer jaloers op jouw grote natuurlijke houtvoorziening "
Met als nadeel dat je er van die korte armen van krijgt
Groet,
Miriam Lavell (Mr Valmilalje bekijkt het graag van de andere kant)

Bastet

Bastet

12-01-2010 om 18:08

Peenvogel

Helemaal eens,dat zijn heerlijke geuren!Ik heb alleen een buurman die graag goedkope varkensworsten barbecuet,dat vind ik iets minder....
Bastet

Jade

Jade

12-01-2010 om 19:57

Dat meegenieten...

....van een open haard of houtkachel is niet altijd prettig als men niet weet hoe men moet stoken.

De ramen moeten we dan heel snel dichtdoen, anders krijgt mijn man het benauwd en kan dan de hele nacht niet slapen. Enja, ze hebben les in stoken gekregen, maar nog gaat het niet altijd goed (meestal niet).

Siena

Siena

13-01-2010 om 12:31

Kachels en kammen

Nee Margje natuurlijk kun je niet alle kachels over een kam scheren. Maar ik vind je opmerkingen wel een beetje grappig, mag dat? Het klinkt een beetje als nou, maar ONZE auto is niet zo slecht voor het milieu hoor, het is geen PC-tractor! We hebben een moderne, niet zo grote auto met een katalysator. We kunnen er niet met 7 in maar dat hoeft voor ons ook niet, we hebben er eentje gekocht die voor ons groot genoeg is maar niet te groot, het valt allemaal nogal mee dus.
Ja, dat scheelt maar auto's blijven toch slechter voor het milieu dan fietsen, hoe je het ook draait.
Wist je trouwens dan 'jouw' Dick Geurts ook gaskachels maakt?
http://www.stratingopenhaarden.nl/gas-vrijstaande-haard-dik-geurts-dik-geurts-jesper/2/17/261/~/~/~/~/~/
http://www.stratingopenhaarden.nl/gas-hanghaard-dik-geurts-dik-geurts-bora/2/18/257/~/~/~/~/

margje van dijk

margje van dijk

13-01-2010 om 14:27

Lachen, siena

Ja natuurlijk mag je even lachen
Ik heb volgens mij direct gezegd dat ik vond dat je een punt maakte.
En je vergelijking met auto's gaat ook op. Auto's zijn slecht, maar ze zijn niet allemaal even slecht.

Inderdaad zag ik later dat Dik Geurts ook gaskachels maakt. Ik heb ze ook eens wat beter bekeken. Interessant.

Maar ja, wat ik al zei, wij zijn nou eenmaal houtkacheladepten. Wij genieten ook van het gedoe er om heen.

Margje

Petr@

Petr@

13-01-2010 om 16:07

De stoofpeertjes staan op...

Nu nog op het gasfornuis, maar vanaf volgende maand in onze eigen houtkachel!!! We gingen voor een Janus, maar die voldoet niet aan de milieu-eisen dus die viel af. En we hebben nu dezelfde als Margje.
De dealer is gisteren komen kijken of het wel veilig was, i.v.m. de houten balken in het plafond. Maar met wat aanpassingen is het mogelijk en wordt de kachel over drie-vier weken geplaatst!
Margje, ik houd mij aanbevolen voor recepten!

gr.
Petr@

margje van dijk

margje van dijk

13-01-2010 om 16:24

Leuk! en aanvullende tip: blaaspijp

Wat leuk dat jullie hem nou ook al gekocht hebben, Petra. Ik mag wel om provisie gaan vragen bij Dik Geurts

Overigens snap ik niet dat Janus niet aan de milieu-eisen voldoet?? Volgens mij is dat juist een heel goede kachel.

Ik heb een ontzettend goede tip voor een accessoire.
Het is even lastig om eraan te komen maar het is een doorslaand succes: het blaaspijpje van Dik Geurts.
Dat is domweg een soort metalen pijp die uitmondt in een punt. Je denkt dat het een pookje is (en hij pookt ook heel fijn). Maar het is een blaaspijpje: je kunt er doorheen blazen, en door het kleine gaatje op het eind blaas je de lucht precies waar die naar toe moet. Héél veel fijner dan een blaasbalg o.i.d. Bovendien kun je er inderdaad gewoon mee poken. Eigenlijk is dat het enige instrument dat wij gebruiken. Er zat ook een tang bij, maar die gebruiken we nooit. Je kunt 'm zien hier op http://www.geurts.nl/ onder 'Ons bedrijf' en dan Accessoires, het tweede plaatje.
Ik heb hem een keer telefonisch besteld ergens, en een paar weken later kreeg ik hem thuisgestuurd. (Misschien kan het makkelijker).

Margje

margje van dijk

margje van dijk

13-01-2010 om 16:41

En recepten....

Eerder dit draadje heb ik al een heel verhaal geschreven over hoe ik het doe met de oven. En dat is zo'n beetje al mijn ervaring, dus meer kan ik je ook niet vertellen. En 'precies' wordt het niet, want je weet toch niet precies hoe heet de oven is. Het is elke keer volgens mij weer een gok: gewoon blijven kijken en opletten. Het moet wel een hobby zijn hoor.

Maar die stoofperen kreeg ik gewoon gaar door ze bovenop te zetten (niet in de oven, daar zat al een lamsbout(je) in). Ze hebben er denk ik wel drie uur op gestaan maar ze waren heerlijk gaar. Ik kon ook zien dat het pruttelde.

Later heb ik het eens geprobeerd en toen pruttelde het niet. Toen was de kachel dus minder heet.

Overigens moet je wel even opletten welke pannen je gebruikt. Ik kook keramisch, dus mijn pannen moeten vreselijk rechte bodems hebben. Die zet ik dus niet op de kachel. Ik heb een paar oude gietijzeren pannetjes die ik op de kachel gebruik. Maar als je op gas kookt maakt het niks uit. (Let alleen op dat ook de handvatten van je pannen tegen hoge temperaturen kunnen).

En zo'n magnetische thermometer in het oventje is ook handig natuurlijk. Al geloof ik nooit dat het zo heet is als-ie aangeeft. Soms wel 300 of 400 graden of nog heter. Maar dat is dan de temperatuur van de metalen wand waar de thermometer op zit, denk ik dan.

Een vleesthermometer is dus wel heel handig, als je vlees braadt. Daarop kun je aflezen dat het vlees gaar is (er staat precies op welke temperatuur welke soort vlees moet hebben).

Nou, succes ermee! (Al moet je eerst nog het proces door van inbranden en zo).

Met hout kun je alvast beginnen. Hout moet 2 jaar drogen voordat het droog genoeg is om te stoken. Dus je moet het óf gedroogd kopen, óf nog jaren laten liggen. Je moet dus een houthok hebben met een systeem, dat je onthoudt hoe lang welk hout er al in ligt en zo.

Ook kun je investeren in een klein hakbijltje en een houtblok (stuk eikenstam oid), omdat je aanmaakhoutjes nodig hebt (naast bv een aanmaaklucifer of aanmaakblokje, maar dat kan desnoods ook zonder. Zonder kleine houtjes kun je niet, dan krijg je het haast niet aan). Hoe mooier het blok hout, hoe makkelijker je het het kunt klieven (met noesten erin wil niet). Hard hout brandt langer maar klieft moeilijker. Als je alleen maar hard hout hebt kun je puur voor het klieven een keer een zakje hout bij de Gamma halen oid, want dat is vaak zacht hout en dat klief je zo aan stukjes.

Nou ja, zo is het wel weer wat, he.

Margje (pyrofiel)

Pluk53

Pluk53

13-01-2010 om 17:21

Kloofwiggen en veiligheid

zie http://www.bahco.com/files/05-0306_Axes_8p_DUT_bqqniunajnqnqailuabapolgq.pdf , dan krijg je er direct zin in. Lees vooral de laatste pagina over de edele kunst van het veilig hanteren van de bijl en wig.

Petr@

heerlijk zeg dat de kachel volgende maand al komt. Dit stimuleert mij meteen om ook actief op zoek te gaan naar een kachel. Mijn voornemen was ook voor volgend winter, maar tuurlijk, waarom niet nu!

groetjes van Purk

margje van dijk

margje van dijk

13-01-2010 om 21:33

Grappig pluk

Wij hebben ook een Bahco bijltje
Overigens gebruiken wij nooit een wig.
Misschien moet dat dan zijn volgende vaderdagcadeau maar worden, dan kan hij misschien ook hard hout gekliefd krijgen.
Margje

Petr@

Petr@

25-01-2010 om 14:38

Laat de kachel maar komen!

Er ligt dik 1 kuub hout naast het huis en de afdakjes zijn besteld (Purk, ze zijn nog steeds in de aanbieding bij de Formido). Nu is het dus nog wachten op de kachel. Hopelijk wordt hij 1 februari gemonteerd. Ik hoop dan eigenlijk dat de monteurs de kachel voor mij willen aansteken )) Ben wel een pyromaan, maar heb geen flauw idee hoe ik een goed vuur moet stoken!

margje van dijk

margje van dijk

25-01-2010 om 16:24

Leuk, petra

Spannend! Je hebt tenminste geluk dat hij gewoon in de winter komt. Die van ons kwam eind juni. Moesten we hem gaan in-stoken met 30 graden buiten. (Nou ja, dat moest niet, maar we konden niet wachten).

Je moet hem eerst een keer stoken om de vernis te laten inbranden, dus. Die is als hij nieuw is nog heel kwetsbaar, en na een paar uur goed stoken is-ie uitgehard. In die tijd mag je de kachel dus ook niet aanraken.

Het gaat best even stinken, dus leuk is dat niet, maar het is eenmalig.

En om een leuk vuurtje te stoken, kun je de tips lezen die op de website van Dik Geurts staan. Zo doen wij het ook nog steeds.

Het belangrijkste is: droog hout. Wat dus een paar jaar gedroogd heeft. (Niet: hout dat niet is natgeregend. Wat ik eerst dacht. Dat maakt geen bal uit, natgeregend droog hout bestaat ook en stookt ook goed...

En: kleine houtjes. Je moet echt een heleboel houtjes hebben waarmee je het vuur goed aankrijgt, en pas als dat goed brandt en gloeit leg je er een gewoon blok op. Hoe langer het brandt, hoe heter het is, en hoe makkelijk zo'n nieuw blok vlam vat. Daar verkijk je je in het begin op. Dus schaf een bijltje aan en hak een deel van je kuub in mootjes

Margje

Ook om...

dankzij dit aanstekelijke draadje hebben wij onze latente wens voor een houtkacjhel ook omgezet in een actieve wens. Afgelopen zaterdag hebben wij een keuze gemaakt en hopelijk kan die snel geinstalleerd worden.

Wij zijn gezwicht voor deze: http://www.harrieleenders.nl/NL/8/1/1/hl2.html

Ik heb nog wel even mijmerend over stoofpeertjes en geurige lamsbouten bij die van Dik Geurts gestaan. Maar laat ik eerlijk zijn, ik vind het leuk om jullie verhalen er over te lezen, maar als ik één of twee keer per jaar iets zou brouwen op de houtkachel dan is het veel, denk ik.

Dus daarom voor een houtkachel zonder oventje gegaan.

Nou, wordt het nog leuk speuren naar hout etc.

groetjes van Purk

jutter

jutter

26-01-2010 om 14:29

Ook houtkachel!

Grappig, ook wij hebben net de knoop doorgehakt. Bij ons wordt het een speksteenkachel (http://www.dutry.be/merken/tulikivi/tulikivi_speksteenkachels_TLU2000_91_nw.htm). Groot, zwaar en erg prijzig, maar wel een heel hoog rendement. Dit vonden wij toch ook wel heel belangrijk. Dit is ook meer een vervanging van de CV in de woonkamer.
Wij hebben wel gekozen voor een houtkachel met oven. Ik kan mij nu al helemaal verheugen op de experimenten die ik ga proberen!

Maar goed eerst nog even een rookkanaal laten maken en dan ruimnte in de tuin plannen voor de houtopslag.

Veel plezier met jullie houtkachels!

Marjoleine64

Marjoleine64

26-01-2010 om 14:43

Petra, denneappels

zijn de allerbeste aanmaakhoutjes die er zijn. Lekker droog, brand als een tierelier. Die gaan bij ons altijd bovenop een prop kranten en dan een paar grote blokken eromheen en overheen. Krant aansteken en geen omkijken meer naar. Als je wil neem ik zaterdag een grote doos voor je mee!
Marjoleine

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.