Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 21:11

Biologisch of niet?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Petra Kappers

Petra Kappers

12-01-2010 om 13:19

Guinevere

Kijk voor de film op:
http://www.meatthetruth.nl/index.html

' de missing link' in het verhaal van Al Gore (inconvenient truth)

Tinus_p

Tinus_p

12-01-2010 om 16:41

Gewenning

Kaaskopje:
"Ik raak toch wel licht gepikeerd over dat verwijtende toontje over meer dan 50 gram vlees per dag. Goed, je kunt van mening zijn dat het niet elke dag hoeft, prima. Maar 50 gram is een half tartaartje. Dat stélt toch niets voor?"
Dat je vindt dat het niets voorstelt is pure gewenning. Niets meer, niets minder.

Ik eet trouwens ook graag vlees, dat wel.

amk

amk

12-01-2010 om 16:53

Idd gewenning

want ik vind ze nog steeds erg groot. Vroeger kreeg ik zo'n heel kreng voor mijn neus en moest dat dan opeten. Werkelijk kokhalzend zat ik aan tafel.
Ik ben blij dat ik nu 1 tartaartje kan delen met mijn dochter van 4. En die is ook al niet zo dol op vlees.
Groenten, die moet ik uit haar buurt zetten anders vreet ze eerst haar en mijn groenten op om vervolgens te verkondigen dat ze vol zit. We hebben meestal met z'n 2 niet genoeg aan een pond wortels.

Guinevere

Guinevere

12-01-2010 om 20:26

Maar wat moet ik nu?

Nu weet ik alleen nog steeds niet waar ik goed aan doe, milieutechnisch gezien. Biologisch of niet, of moet ik per product een uitgebreid onderzoek gaan plegen wat milieutechnisch gezien het meest verantwoord is? Behalve natuurlijk de algehele consumptie verminderen?

Kaaskopje

Kaaskopje

12-01-2010 om 22:02

Niet persoonlijk bedoeld

Omdat sommige opmerkingen blijkbaar niet persoonlijk bedoeld zijn ga ik me ook maar niet persoonlijk verdedigen

groene specht

groene specht

12-01-2010 om 23:04

Kaasminderen en aardappelmoeheid

Ergens hierboven las ik over kaasflappen en Valess als vleesvervangers.
Jongens en meisjes, als je minder vlees wilt eten voor het milieu dan moet je ook kaasminderen. En Valess is van melk gemaakt op net zo'n onvoordelige manier: beide producten kosten vele liters melk voor een enkele kilo kaas of Valessproduct. Voor al die melk is de (bio-)koe druk bezig geweest met uitstoten van gas. Vleesvervangers die minder milieubelastend zijn: granen samen met peulvruchten, soyadingen zoals tahoe of tempeh, of de innovatieve van schimmels gemaakte quorn.
Ik wil nog wel even iets kwijt over de aardappelteelt. In de reguliere landbouw telen boeren jaar op jaar piepers op hetzelfde land. In de biologische landbouw, maar ook ook op alle volkstuincomplexen van heel Nederland, mag dat niet. Dan moet je wisselteelt toepassen, d.w.z. slechts om de minimaal 4 jaar een bepaald stuk land poten met piepers. Daarmee voorkom je dat de grond besmet raakt met de ziekte phytophtora, oftewel aardappelmoeheid, die ook kan toeslaan bij tomaten en andere familie van de pieper. Na een paar jaar andere soorten gewassen ben je de aardappelmoeheid kwijt geraakt en kan-ie weer een jaar.
Reguliere boeren ontsmetten hun land met chemische middelen en gebruiken bestrijdingsmiddelen om aanvallen van aardappelmoeheid te voorkomen. Bioboeren ontsmetten hun land in feite door het 3 jaar (of meer) voor andere gewassen te gebruiken, en kunnen een aanval van aardappelmoeheid niet afslaan, hooguit het aangetaste blad plukken en verbranden. Hun hele oogst gaat misschien in zo'n geval naar de ratsmodee. Enige wat ze kunnen is een ras poten dat zo resistent mogelijk is voor aardappelmoeheid. Die rassen zijn er, maar brengen minder kilo's op - alhoewel de prijsopbrengst wel hoger is. Op dit moment verdienen reguliere akkerbouwers over de hele linie stukken minder dan bioboeren.
Het artikel van NWT gaat specifiek over de ziekte phytophtora en is gebaseerd op een onderzoek in Flevoland. Afgelopen jaar heeft culinair journalist Mac van Dinther van de Volkskrant ook aardappelboeren in Flevoland gesproken, zowel biomannen als regulieren. Die wisten uit hun omgeving geen voorbeeld hiervan. Terug te vinden op het blog van Van Dinther.
Het is ook onlogisch om bang te zijn voor ziekten uit biologische velden, want die heersen minder: de bioboeren zijn niet gek, die telen met wisselteelt en behoorlijk uitgekiende, zo mogelijk ziekte-ongevoelige rassen. Anders zijn ze gewoon hun oogst kwijt. Alleen zien die rassen er wat minder goed uit, brengen ze kwantitatief minder op, en heb je er meer werk aan qua schoffelen en wieden. Al deze factoren wil je zoveel mogelijk in de hand houden, want ook de bioboer voelt het effect anders echt wel in zijn portemonnee.
Wat trouwens nog wel belangrijk is: de tussenhandel. Ook de biotussenhandel is business, met wetten van vraag (weinig) en aanbod (schaars) dus hoge prijzen, die per handelsmoment een keer over de kop gaan. Daarom zijn de prijzen in de natuurvoedingzaak zo hoog, zeker in vergelijking met bio van AH - die nauwelijks afhankelijk is van tussenhandel, want AH heeft die lijnen zelf in huis.

Bastet

Bastet

13-01-2010 om 07:20

Emma

Ach,dat kun je relativeren hoor,alleen al aan melk gaat er hier twee liter per dag doorheen..
Bastet

annemoontje

annemoontje

18-01-2010 om 17:18

"onze" biologische soepkippetjes gaan over de grens....

Leghennen zijn na 1 jaar uitgelegd, dus moet de boer ervan af, ze worden geslacht en gaan door als soepkip, (de boer krijgt 35ct per kg! is niks!)waar gaan ze heen? o.a. naar....Afrika! daar maken ze er een ware delicatesse van, In Afrika betalen ze ongeveer 1,20 / 1,60 per kip. Maar waarom exporteren naar het buitenland? "omdat wij Nederlanders geen interesse hebben in een soepkip" (?,nou, ik wel hoor, de lekkerste kippensoep krijg je toch echt door een soepkip te koken...of ben ik echt een van de weinigen die een soepkip lekker vind?) Nu komt het bizarre gedeelte: (alsof bovenstaande heel normaal is..) de soepkip komt van de reguliere veeteelt vandaan...maar ook de biologische leghen gaat als (biologische) soepkip richting Afrika..en wat betalen ze daar voor deze kip?? Precies hetzelfde als voor de reguliere kip! En dat terwijl een biokip goed voer, een beter bestaan heeft gehad; de bioboer meer kosten heeft gemaakt etc...en wij mogen voor de biologische plofkip 26,90 per kg betalen...mijn gedachte was: Laat mij die bio (soep)kip kopen, en (ik hoop het, ik weet niet of dit inderdaad zo is...) vele andere Nederlanders die liever biologisch en betaalbaar willen....Laat ons zelf de uitgelegde kippetjes opeten ipv de reguliere slacht (plof) kip, scheelt heel veel transport, energie, land en noem maar op, maar dan moeten we wel genoegen nemen met een iets magerder, iets taaier, maar o zo, naar echt kip smakend stukje vlees! Wat vinden jullie hiervan??

Petra Kappers

Petra Kappers

18-01-2010 om 17:27

Annemoontje

Goed idee! Voer het maar uit. Ik word klant!

Puck

Puck

18-01-2010 om 19:22

Nou annemoontje

Een uitgelegde kip is alleen nog te gebruiken als soepkip, het vlees is niet te verkopen als "gewoon kippepootje of filetje". Iets taaier is een behoorlijk understatement. Aangezien ik geloof ik nog nooit zelf kippensoep heb gemaakt zul je aan mij geen grote klant hebben.

annemoontje

annemoontje

18-01-2010 om 22:41

Dat valt volgens mij wel mee...

We hebben met enige regelmaat taaie en veel minder vleesgevulde kippetjes gegeten in Azie....ze zijn inderdaad taai, dus goed je kiezen en tanden gebruiken en kluiven...met kruiden en wat kookkunsten kan je er echt iets heerlijks van maken...wat ik vooral herinner is dat ik het kluiven en knabbelen aan de botjes erg lekker vond en een verzadigende werking had op mijn "honger" gevoel.
Helaas, zoals ik al zei, ik eet ze niet meer...en ik begin er ook niet meer aan. Het gaat er ook hoe oud een kip is, hoe ouder de kip, hoe taaier het vlees; sommige rassen worden niet ouder dan 3, de gemiddelde kip wordt 10jaar en andere wel 20jaar. Een 1jaar oude legkip is dus nog niet zo oud, of het vlees dan al behoorlijk taai is, dat vraag ik me af....maar om soep van te trekken, dat is toch een prima idee? dan doe je er een stukje (plof)kipfilet bij, voor het idee (want smaak is ver te zoeken, mijn kinderen proeven geen verschil meer tussen een stuk plofkipfilet en bijvoorbeeld van soja; een stukje vleesvervanger . Dus eigenlijk maar een stukje soja erbij doen...voor het milieu...en dierenwelzijn...en uit eigen belang (gezondheid..)

Hmmm

Lijkt het je niks om zelf kippen te houden? Voor de eieren en evt slacht (moet je wel iemand kennen die ze voor je kan slachten, of je moet zelf heel dapper zijn). Lijkt me echt wat voor jou, gezellig in de weer met je kippetjes en moestuin. Ik zie het plaatje zo voor me.

Over tuinkippen (o.t)

Schoot me even een jeugdverhaal te binnen. Onze buren hadden ook kippen in de tuin, inclusief een haan met een gebrekkig tijdsgevoel. Toen ze op vakantie gingen vroegen ze mijn moeder om de dieren te voeren en natuurlijk mocht ze ook wat versgelegde eieren meenemen. Ons cholesterolgehalte was die week torenhoog want we hebben ervan gesmuld. De dag voordat ze thuis zouden komen schaamde mijn moeder zich een beetje omdat er geen ei meer in het hok lag. Daarom pakte ze een paar eieren uit onze koelkast en plaatste die stategisch in de ren. Buren kwamen weer thuis en mama werd met een souveniertje bedankt voor de goede zorgen. Een paar dagen later realiseerde ze zich dat wij altijd scharreleieren kochten..... bestempeld met nummer en land van herkomst. De lieverds hebben er nooit wat over gezegd maar mijn moeder heeft nog lange tijd met een rood hoofd de buren begroet.

Fély

Haha fely

Briljant verhaal!! En over die haan, zo heb ik het nooit bekeken. Onze kinderen waren toen ze klein waren niet idioot vroeg wakkker, ze hadden gewoon een gebrekkig tijdsgevoel

Emma b

Een buurvrouw die er last van heeft als jouw gordijnen niet op tijd open zijn?! Waar bemoeit het mens zich mee zeg. Heeft ze daar serieus over geklaagd???

annemoontje

annemoontje

20-01-2010 om 21:44

Emma, soepkippen kan je kopen bij...

het soepkippenslachthuis in Dronrijp heeft een winkeltje met soepkippen maar ook met goedkope maar heel verse eieren met een dunne schaal.
Omfietsen is de moeite waard.
zie www.wvandermeer.nl en klik vervolgens op winkel.
groetjes Annemoontje..(ik ga proberen de soepkippen iets dichter bij huis zoeken...rondom de randstad van midden nederland...) Ik hoop dat jij dichterbij bovenstaande adres woont!

Guinevere

Guinevere

21-01-2010 om 10:57

Toch enig resultaat

Voor de biologischen onder ons: jullie hebben bij mij toch enige resultaten geboekt. Ik kijk nu in de super waar de groenten vandaan komen. Was voor mij vandaag dus een reden om geen sperziebonen te kopen (want die kwamen uit Senegal of Egypte). In plaats daarvan een zak biowinterpeen.
En ik ga vaker Max Havelaar kopen, maar dan vooral vanwege de behandeling van de arme boeren in verre landen. Ook vaker vegetarisch eten, danwel een klein pakje (bio)spekblokjes door de saus.

Petra Kappers

Petra Kappers

21-01-2010 om 14:42

Biologisch btwvrij

Er is een initiatief gestart om bij wijze van experiment te proberen
alle biologische producten BTW-vrij te maken en dat voor een periode van
tenminste 2 jaar.
Bij het behalen van 40.000 handtekeningen voor een petitie met dit
voorstel, moet het in de 2e kamer behandeld worden.
Als tijdelijk de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar
toenemen. Als het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen enz.

In navolging op het stimuleringsbeleid in de autobranche, waarbij flinke
kortingen worden gegeven op de bijtelling en de bpm van
milieuvriendelijke auto's, moet dit verzoek een simpel hamerstuk in de
Tweede Kamer kunnen zijn.
Geef je stem via de volgende link: www.biobtwvrij.nl

en ..... stuur deze mail door.

Biologische producten zijn beter voor:

a. onze gezondheid
b. onze dieren
c. de boeren
d. ons milieu
e. onze planeet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.