Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Makkelijke moestuin

Ik heb de knoop doorgehakt; ik ga beginnen met de Makkelijke Moestuin! Twee bakken zitten al in elkaar, de zaailingen binnen komen op. Wie gaat het ook doen of heeft een moestuin en kan me tips geven?
Mijn zaailingen bijv. zijn nu al 2 á 3 cm groot, het plastic zit er nog op. Ik ben bang dat ze óf gaan schimmelen of verdrogen. Wanneer moet ik wat doen?

Dorry


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
margje van dijk

margje van dijk

16-03-2010 om 20:06

Ik ook, Dorry.
In de makkelijke moestuin a la Jelle hoef je helemaal niet binnen te zaaien, want dat is veel te veel werk.
Maar net als jij kon ik niet wachten totdat het eindelijk een keer april was, dus ik heb ook al wat binnen gezaaid.
Ook mijn tomaatjes, paprikaatje, rucolaatjes, basilicumpjes, koriandertjes etcetera zijn al een paar centimeter groot. Maar ik heb ze meteen uit de bak gehaald zodra ze blaadjes hadden (ze staan in de vensterbank). In de bak staan alleen nog de potjes die nog aan het ontkiemen zijn. Bij mij is dat alleen nog aubergine (er komt nu een piepklein sprietje uit) en paprika (daar verschijnt iets harigs, lijkt het).

Ik zit ook vreselijk te dubben hoe dat nu moet, want straks worden ze veel te lang. Dat lees ik ook overal: zodra ze blaadjes hebben moeten ze heel veel licht krijgen, anders schieten ze alleen maar de lengte in en worden ze te zwakke planten. Dus liefst zet je ze dan buiten in een kas. Ik speel nu met de gedachte ze in een (verder nog lege) bak te zetten en daar een overkapping overheen te maken.

Ik heb een heleboel houten bakken gemaakt, maar niet vierkant (zo'n log vierkant kan ik haast nergens kwijt in mijn tuin). Ik bakken van 2 vakken diep (dus een halve bak). Sommige zijn 2 vakken breed (een kwart bak), sommige zijn wel 6 vakken breed (een brede rechthoekbak). Ik heb er ook bodems onder gemaakt (van gaas) zodat ik ze eventueel nog wat kan verslepen. Er staat bij ons inmiddels een mooi bakkenmozaiekje in het zonnigste hoekje van de tuin.

Ik heb wel de mix die Jelle beschrijft (compost, tuinturf en vermiculiet). En ik heb ook al wat direct in de bakken gezaaid, alles wat vanaf begin-half maart kon. Dus worteltjes, uien, rijspeul, rijsdoperwt, rucola, pluksla, en al wat kruiden. De rest komt in april.

Leuk he?

Onze kinderen hebben elk een kleine vierkante bak. Daar staan aardbeien en tulpen en narcissen in. En bessenstruiken (dat wilden ze echt). Ik ben benieuwd of dat wat wordt, mij lijkt dat die op termijn beter ergens in de 'vaste tuin' een plaats kunnen krijgen. Maar voorlopig staan ze goed. (Die zijn niet gezaaid maar geplant).

Margje

Dorry1

Dorry1

16-03-2010 om 22:13 Topicstarter

Mag ik het over de moestuin hebben?

Vanavond lag Ziggo eruit; geen tv dus. Ik vroeg aan mijn DH: 'mag ik het over moestuin hebben?' Hahaha, dat is een soort gevleugelde uitspraak geworden, want hij wordt er niet goed van!

Ik ga morgen maar het plastic wat meer openscheuren. En dan maar elke dag water geven. Tomaten moeten het warm hebben he? Verwarming hoor hahaha.

Heb je een buitenkas? Ik zag dat er van die plasticplaten-kasjes waren. Werken die goed? Vanaf morgen wordt het al lekker weer, maar wat komt er nog aan kou he? Zo'n vliesdeken, waar koop je die? Gooi je die erover als het koud wordt?

Een vriendin van me wil de bakken op wielen zetten zodat ze ze kan verplaatsen, maar is dat niet te zwaar? Of moet ze dan aan de kleine bak? Van haar man krijg ik de vermiculiet; hebben ze in de schouw gestort en staat nu te verstoffen in de garage.

De kinderen? Die wilde spaghetti kweken hahaha.

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

17-03-2010 om 00:03

Lol

Mijn man is er niet (ver buitenland), maar ik stuur hem zeer regelmatige updates compleet met foto's over hoe het nu weer is met de moestuin. Gelukkig heb ik zo'n man die erg goed kan meta-genieten. Het maakt niet uit wat hij er zelf van vindt, hij vindt het leuk dat ik het leuk vindt (althans, zo weet hij het overtuigend te brengen). Dus ik word nog niet belemmerd in mijn ontwikkeling

Nee, ik heb helemaal geen buitenkas, ik heb alleen maar zo'n vensterbank-kasje. En daar zijn ze bijna allemaal al uit. Maar ik broed op een manier om een buitenkasje te krijgen. Er zijn twee opties: (1) ik koop zo'n kant-en-klaar ding bij het tuincentrum dat redelijk goed in zo'n bak van mij zou moeten passen, of (2) ik ga zelf knutselen en maak het allemaal zelf (from scratch, weet je wel). Ik ben er nog niet geheel uit

En ik gooi er niks overheen hoor, er is geen nachtvorst meer, ik vind dat die planten het nu zelf maar moeten uitzoeken. Al hou ik het weerbericht wel angstvallig in de gaten. Ik heb een paar van die plastic stolpen (model kerstklok) die ik bij hoge nood nog ever een plantje zou kunnen zetten. Maar ik was dat vooralsnog niet van plan.

Kijk, dit is het eerste jaar, dit is het leerjaar. Als alles mislukt weten we dat we volgend jaar wél met doekjes moeten gaan klooien of zo. Overigens weet ik net zo min als jij wat vliesdoek of schaduwdoek is wat ze op alle websites en in alle boeken als bekend veronderstellen (het enige wat ik blindelings kan vinden is anti-worteldoek, al duurde het even voordat ik doorhad dat dat hetzelfde is als gronddoek).

Margje

Bastet

Bastet

17-03-2010 om 07:36

Margje

Tomaten en paprika hebben zelfs nog weleens moeite met frisse nachten in mei,oppassen,hoor,die kunnen slecht tegen vorst!Ik heb ze daarom in potten,en ik haal ze binnen in koude nachten.
bastet

Jessica O

Jessica O

17-03-2010 om 07:38

Makkelijke moestuin

Heb ik al jaren!!!

Mijn vader verzorgt hem en wij eten er van mee haha.
spinazie, bietjes (die ik keurig zelf inmaak) sla, rabarber, boontjes, courgettes, aardappels. Heerlijk allemaal.

Wat ik zelf wel eens in bakken heb, pluksla. Lekker makkelijk, groeit weer aan. Bak met tuinkruiden erbij.

Succes ermee dames.

Jessica

margje van dijk

margje van dijk

17-03-2010 om 09:55

Bastet

Bedankt voor je waarschuwing. Ik heb de tomaten en paprika nu nog in potjes in mijn vensterbank staan, en ik overweeg om straks, als ze wat groter zijn, ze met pot en al onder zo'n plastic klok-geval in de tuin te zetten en pas later in de bak te planten. Ik wil ze wel in de bak hebben, daarvoor heb ik die bakken toch Dus die zet ik niet binnen als het nog koud wordt in mei. (Wat misschien zou kunnen is er dan iets overheen doen....?). Ik probeer het gewoon. Ze komen wel langs een hele zonnige zuidmuur te staan dus dat is op zichzelf gunstig. Ik heb ooit eerder tomaten in een pot gehad op die plaats, waar ik helemaal niets aan deed want ik had er geen verstand van en ik deed er geen moeite voor, en daar kwamen zelfs tomaten aan. Dus dan moet het nu - met de moeite en interesse die ik nu wél heb - toch beter gaan zou je zeggen. Maar die plant van toen was een als plant gekochte tuincentrumversie, en nu zit ik vanuit zaad op te kweken, dat is nog wel heel wat anders natuurlijk.

Ik vind het wel leuk om te zien dat dit echt een passie aan het worden is, terwijl het me vroeger echt totáál niet interesseerde. Alsof ik altijd een latent gen voor tuinieren heb gehad dat nu eindelijk aan het ontkiemen is (hahahaha).

Ik zit bijvoorbeeld vandaag (vrije dag) helemaal te dubben: zal ik nou lekker nog een bak maken of toch de belastingaangifte?

Margje

margje van dijk

margje van dijk

17-03-2010 om 09:59

Ps vraagje over tulpenbollen

Ik heb tulpenbollen gevonden die al maanden in een zakje lagen (binnen) en waar nu groen-gele puntjes uit aan het ontspruiten zijn. In de winkel waar ik het zakje had gekocht (biologische supermarkt was dat) liggen ze nu nóg en er stond bij dat je die nog steeds wel kon planten.

Onze jongens hebben ze vorige week in de grond gestopt. Op mijn aanraden niet al te diep, zodat dat geel-groene puntje net boven de grond uitkomt.

Maar is dat nou goed? Of hadden ze dieper gemoeten? (Ik kan ze nog even naar beneden duwen). Als ik op internet zoek lees ik overal dat ze zo'n 10 cm diep moeten/mogen, maar als ik op plaatjes google zie ik telkens dwarsdoorsneden van potjes met tulpenbollen waarbij het puntje van de bol precies boven de aarde uitkomt.

Weet iemand dat?

Ik las ook op een verpakking van knoflook (die je kon planten) dat "de puntjes boven de aarde uit moeten komen". Dat had mij versterkt in de gedachte dat dat dan met die tulpenbollen ook wel zo zou moeten.

Maar ik vind het nu wel een beetje zielig staan, die kwetsbare geelgroene puntjes, alsof die zich liever nog wat dieper in de grond zouden wentelen.

Of doen we het goed?

Margje

Margje,

van tulpebollen heb ik geen verstand (behalve dat je die volgens mij in het najaar had moeten poten, en niet nu...hahaha!)

Maar over je bakken: Als je nu dingen buiten zet zou ik persoonlijk gewoon transparant (landbouw) plastic over je bakken spannen.gewoon simpel/los, gewoon op elke hoek met een (bak)steen klemzetten of zo. Het hoeft niet hwerm,etisch dicht, maar wel afgedekt. Zo creeer je even een paar weken je eigen instant kasje. Kun je je zaailingen ook wat gefaseerd afharden (bv eerst overdag 'open' en dan 's nachts het plastic er nog even over ter bescherming...

Als je de boel te lang op de vensterbank laat staan creeer je inderdaan heel snel slierterige slappe plantjes, en dan komt het buiten nooit meer goed.

Dus, hop! Aan het werk jij!! (je bent echt te vroeg. Hier hebben we vannacht de eerste nachtvorstloze nacht gehad. No way dat ik voor eind april iets ga doen qua jonge sprietjes)

margje van dijk

margje van dijk

17-03-2010 om 10:23

Ingridt

Ja, je hebt gelijk dat je tulpenbollen in het najaar moet planten, maar sommige soorten kun je tot begin maart planten (echt waar). Die soort heb ik. Alleen staat er dan dus niet bij hoe diep je ze dan nog moet stoppen. Maar goed. We zien het wel.

Ik ben inderdaad te vroeg, dat denk ik ook. Maar ja, zoveel enthousiasme, het is gewoon niet meer te houden. Ik redeneer maar zo: als het mislukt begin ik in april gewoon nog een keer. Dat is ook het principe van die makkelijke moestuin: je gebruikt maar enkele zaadjes. En in elk zakje zitten honderden zaadjes. Dus ik kan eindeloos opnieuw beginnen. Ik heb sommige dingen dus zelfs nu al buiten gezaaid, dus (er komt natuurlijk nog niks op) en óók in de vensterbank. Dus dan kan ik fijn het verschil zien en mijn conclusies trekken.

Goed idee om er wat plastic overheen te spannen. Hoewel je ook soms leest dat je dat juist niet moet doen, omdat de boel dan eerder gaat schimmelen.

Maar je hebt wel gelijk, het moeten geen slappelingen worden.

En wat die nachtvorst betreft, het is hier echt al warmer. Ik heb het strak in de gaten gehouden

Wat dat betreft wonen we gunstig, het is hier bijna altijd een heel aantal (soms wel 5) graden warmer dan in Noord-Friesland, waar mijn ouders wonen.

Margje

Margje....

wat luchtgaten in het plastic, niet te hermetisch afsluiten, en als het zonnetje schijnt lekker een paar uurtjes open gooien. Zoiets. Ik denk niet dat je dan schimmel krijgt (sprak zij, die vooral goed is in de theorie...hahaha!) Jaja, tijdrovende hobby, dat tuinieren).

En ik heb nog even over die tulpebollen nagedacht. Ik zou ze gewoon zo diep doen als tulpebollen 'horen' en dat is volgens mij idd een cm of 10 of zo? Ik neem aan dat je ze niet elk jaar weer gaat opgraven? Als je ze zo ondiep doet dan schoffel je ze wsch per ongeluk kapot als ze zo 'hoog' zitten, en (jaja, ik blijf een beta)...tulpen zijn best (top)zwaar. Zou me niks verbazen als zo'n erg ondiep geplantte bol niet erg veel stabiliteit biedt aan de plant. Dat ie gewoon gaat kapseizen zeg maar. Bij harde wind of zo. Wel leuk om over te praten hoor, dat tuinieren.

Ingrid (en hop, weer de tuin in jij! hahaha!)

Bastet

Bastet

17-03-2010 om 15:07

Simpel ingrid

Nu de bak,en als het weer minder is komend weekend,de aangifte.Ik heb net bij de hema een zakje pootgoed gehaald,voor uien,rode uien en knoflook,die gaan er straks in!
Bastet

Dorry1

Dorry1

17-03-2010 om 16:26 Topicstarter

Vandaag

De grond egaal gemaakt waar de bakken moeten komen. Ik heb het antiworteldoek geknipt maar moet het nog op de bakken nieten. Dan de bakken omdraaien en DH lief aankijken om nog 2 bakken te maken. Verder heel veel onkruid uit de rest van de tuin en doorntjes in mijn vingers ondanks de superhandschoentjes die ik aan had.
Het zaaigoed binnen wordt inderdaad lang en dun; plastic eraf?

Dorry

Bastet

Bastet

17-03-2010 om 18:36

Ja!

ja hoor,plastic kan eraf zodra een steeltje twee blaadjes heeft.
Bastet

Dorry1

Dorry1

17-03-2010 om 19:26 Topicstarter

Oesterzwammen en lang leve het lange licht

Vandaag ook even de oesterzwammenbak in fase twee gedaan; aarde erop, vochtig maken en dan donker wegzetten. Over een week of 2 moeten we oesterzwammen hebben!

Worteldoek hebben we er net op geniet, het was nog zo mooi licht! Nu is het donker en maakt DH nog de laatste bak met doek.

Dorry

Nachtvorst enzo

Ik moest er vanacht om 2 uur uit voor een spoedgeval en moest eerst mijn auto krabben!
Hier wel plannen voor een MM maar nog niks concreets, alleen de site van Jelle gelezen en jullie enhousiaste verhalen volg ik natuurlijk. maar over 2 weken is het al april dus misschien moet ik eerst maar eens gaan nadenken over bakken (of eerst maar eens 1 bak).
Ik heb met zoonlief een lijstje gemaakt wat ons allemaal leuk en lekker lijkt, het eerste wat hij zei was bananen....

Lionne

margje van dijk

margje van dijk

18-03-2010 om 09:46

Dorry (e.a.)

Wat luxe, dat je man die bakken maakt
De mijne is gevlogen (tijdelijk, hoor), dus ik maak ze zelf. Gisteren heb ik er nog 2 gemaakt, 1 'echte' (van de Jelle-maat bedoel ik, de allereerste) en 1 kleintje.

Niet jij dat worteldoek er zo in? Of maak je er ook een bodem aan.

Ik heb dus gisteren inderdaad maar voor het mooie weer gekozen. Ik had geen tijd meer om ook nog de mix te mixen, dus de bakken zijn nog leeg. Maar vandaag heb ik de plantjes uit de vensterbank erin gezet (met pot en al) omdat het vandaag zulk mooi lenteweer gaat zijn. Enkelen heb ik er vannacht ook laten staan, met zo'n plastic klok er overheen. Ben benieuwd of dat zo kan.

De hortensia's in de (gewone) tuin heb ik ook voor de helft teruggesnoeid (o, wat stoer voelde ik mij, dat ik wist dat dat moest en hoe je dat moest doen, dankzij het draadje hieronder

Maar ja, vannacht werd ik wakker van tintelende handen en eigenlijk heb ik nu wel wat veel RSI-achtige pijn. (Dit is weer gerelateerd aan een geheel ander draadje). Misschien had ik toch helemaal die bakken moeten maken.

Maar gelukkig word je er wel van.

Margje

Dorry1

Dorry1

18-03-2010 om 09:47 Topicstarter

Spaghetti

Oudste zei hier voor de grap; spaghetti. De jongste zei toen 'kan dat?' Schattig toch?
DH maakt zich druk hoeveel zakken grond/turfmolm/vermiculiet we wel niet moeten hebben.

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

18-03-2010 om 09:52

Dorry

Ja, gigantisch veel! Ik heb gisteren weer 120 liter turfmolm/compost gehaald.

Ik heb 500 liter vermiculiet gehaald, en ik dacht dat dat erg veel is, maar dat gaat zeker (bijna) allemaal gebruikt worden in mijn tuin. Ik heb ook nog al mijn stenen potten (die stonden te verzieltogen) leeg gegooid en met het mengsel gevuld. (Ik heb ze tussen mijn mozaiek van houten bakken gezet, staat erg leuk.)

Mijn bakken zijn 20 cm hoog. Dus in een bak van 1,20x1,20m gaat 288 liter. Als jij 4 van die bakken hebt, heb je dus haast 1200 liter inhoud, en dus haast 400 liter van elk nodig.

Dorry1

Dorry1

18-03-2010 om 10:09 Topicstarter

Margje

Hmm, wordt stiekum een duur grapje dus. Mijn bakken zijn 105x 105 (kwam zo uit met de planken)en 20 cm hoog. Volgens mij moet ik met 4 bakken dus wel 1000 liter Makkelijke Moestuin mengsel hebben. Ik heb nu 8 zakken van 40 liter compost; 320 liter dus. En dan moet er diezelfde hoeveelheid vermiculiet bij en diezelfde hoeveelheid turfmolm.Kom ik bijna aan de 1000 liter !!!!

Dorry

Dorry1

Dorry1

18-03-2010 om 10:12 Topicstarter

Paden ertussen?

Wat zal ik op de paden ertussen doen? Houtsnippers/boomschors is simpel, maar wat ik echt mooi vind is een pad van gelegde kiezel in mozaiek-vorm. Zoals in de Lost Gardens of Heligan; wel 10 jaar terug geweest en dat heeft zo'n indruk op me gemaakt!!

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

18-03-2010 om 10:16

Leuk

Leuk idee om die paden ook nog mooi te maken.

Bij ons is het voorlopig simpel, want er liggen nog gewoon tegels onder de bakken. Wij gaan onze tuin nog eens op de schop gooien, en dan pas krijgen ze hun definitieve plaats. Daarom heb ik die bodems er ook in gemaakt, zodat ze nog te verslepen zijn zonder dat ik meteen alles verlies.
Als jouw bakken 105 bij 105 zijn, en 20 cm hoog, dan heb je per bak 220 liter nodig. Dus met 4 bakken is dat 880 liter. Da's dus tegen de 300 liter per onderdeel. Zit je mooi goed met je 320 liter.

Margje
Margje

margje van dijk

margje van dijk

19-03-2010 om 11:22

Intussen

Bij mij staat alles wat blaadjes heeft nu buiten (met pot en al, zodat het evt. ook weer naar binnen kan). Met zo'n kerstklokgeval erop, om het klimaat nog wat gunstig te houden.

Echt een leuk gezicht!

Margje

Bastet

Bastet

19-03-2010 om 18:35

En ik.....

Samen met dochterlief heb ik uien,rode uien,sjalotjes en knoflook gepoot.Zij heeft ook nog radijs,wortelen en pluksla gezaaid.We hopen snel iets te horen van ons wijktuintje!
Bastet

Lynett

Lynett

20-03-2010 om 23:10

Aardemengsel

Lijkt me leuk om met de kinderen de zandbak te transformeren tot MM.
Maarrrr, ik weet niet goed hoe ik aardemengsel bij elkaar krijg. Kun je ook een makkelijke moestuin met tuinaarde maken? Tips? Woon in regio Utrecht.

Groetjes!

Vermiculiet bij bouwmaat / borderrol/ kat

Ik heb geen bak maar een stukje grond afgezet met een houten borderrol. Die heb ik in vlakken verdeelt met groene plastic borderrol van 10 cm breed.Kost iets van 4 euro per rol van 5 meter. Dat werkt heel makkelijk, moet ik zeggen.Je duwt het gewoon in de aarde.

De vermiculiet heb ik bij de "Bouwmaat" gekocht. Moet je wel een klusser kennen die bij de KvK staat ingeschreven en zo'n bouwmaatpasje heeft. Lucky me, broertjelief heeft zo'n pasje.
Het zijn echt megazakken maar schrik niet want ze zijn prima te tillen, het is licht spul.

Ik heb steeds een zak turf, een zak compost en een ongeveer gelijke hoeveelheid vermiculiet door elkaar geharkt.Wel inspannend want ik had in totaal zo'n 20 zakken grond en 2 zakken vermiculite.Nou ja, 't is gratis sport..
Ik heb vandaag al veel gezaaid en de kruiden erin geplant. daarna begon het te regenen Mooie timing..
Nu nog bedenken hoe ik mijn kat uit de moestuin hou, iemand tips?

Damajo

Bastet

Bastet

21-03-2010 om 08:07

Lynett

ja hoor,ik heb gewoon bemeste tuinaarde genomen,en ik had een prima oogst.
Groetjes,bastet

margje van dijk

margje van dijk

21-03-2010 om 21:41

Ja joh

Ik zit braaf al die voorgeschreven zakken van het mengsel aan te schaffen, maar ik twijfel ook wel eens: is dit nou het walhalla, waarom zou ik er niet wat anders in gooien. Maar goed, ik ben altijd bereid een goed concept tot in al z'n perfectie uit te proberen, dus daar gaan we dan

Ik zit trouwens in gedachten ook al mijn eigen compost te maken, maar dat moet er nog steeds van komen. Het makkelijkst lijkt mij zo'n lelijke groene plastic ton, met zo'n handig luikje onderin. Dat is mooi efficient, met condens die er aan de binnenkant in komt en zo, zonder dat het stinkt. Maar ja, die zijn wel lelijk. Alternatief is een grote vierkante houten bak of zo, die wel mooi is, maar die me meer gedoe lijkt (en meer stank). En of dát nou zo mooi is trouwens, zo'n houten bak vol met groenafval. Je ziet ook wel compostzakken staan bij online winkels, maar dat komt me dan weer zo flodderig over, zou dat nou echt werken.

Hoe doen rascomposteerders (met bescheiden tuin) dat? Ik neig toch het meest naar een groen plastic vat.

Overigens ben ik ook gezwicht voor de aardappeltest. Ik heb van die plastic aardappeltassen besteld waar je een paar aardappelen in moet zetten en dan steeds aarde erbij doen en dan kun je 3 maanden later onderuit het flapje de aardappelen uitgraven. Voor 35 cm doorsnee kan ik nog wel op een paar plaatsen zo'n tas kwijt tussen mijn bakken.

Overigens bevalt mij de truc van de potten buiten met een plastic klok er overheen erg goed. De kleine plantjes staan nog fier overeind en lijken het goed te doen zo buiten. En dat is vast ver te verkiezen boven binnen op de vensterbank. Maar het is hier ook nog best mooi weer. Als het weer kouder wordt haal ik ze weer naar binnen.

Enne... eindelijk komt er iets op uit mijn zaad: radijsjes! Ik heb ineens minuscule radijsplantjes. Hoera!

Margje

margje van dijk

margje van dijk

21-03-2010 om 21:45

En o ja

Ik heb inmiddels 8 bakken of zo, een heleboel kleintjes (2 bij 2 vakken) en 1 echte (4 bij 4 vakken) en een paar langwerpige. Die ene grote vierkante heb ik woensdag gemaakt. Toen hij eenmaal gevuld en wel stond dacht ik ineens: hij moet nog een klein stukje deze kant op. Mijn bakken zijn gebouwd met het idee dat je ze nog kunt verslepen (met bodem en sluitende worteldoekbekleding aan de binnenkant). Dus ik ging even tegen die bak duwen. Nou, alsof ik aan een dood paard stond te trekken. ZWAAR man. En toen ging ik eens rekenen, natuurlijk, die bak weegt wel 300 kilo. Daar valt weinig aan te verslepen. Misschien als man thuis is lukt het ons samen wel.

En anders zit er niks anders op dan de aarde er maar weer uit te scheppen en de lege bak te verplaatsen. Ik heb meteen de lege vermiculietzakken weer uit de plasticbak gevist en opgevouwen. Die zouden nog wel eens broodnodig kunnen worden in de toekomst, als we onze tuin nog eens gaan omgooien

Margje

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 09:32

Sprietjes!

Yes! Vanochtend zag ik een paar rucola-sprietjes! Naast de radijsjes die dus al ietsjepietsje groter zijn.

Ik kijk elke dag zo vaak in die bakken, ik kan me niet voorstellen dat die zaadjes daar ergens het niet voelen, dat ik ze zo hard omhoog sta te kijken. Maar eindelijk beginnen ze gehoor te geven. Yes! Wat een geweldig gezicht!

Verder staan de potten weer lekker zonder kap vandaag (ik volg het weerbericht minutieus en we krijgen vandaag geen regen).

Maar wat moet ik daar nou mee eigenlijk. In mijn tomatenpotjes staan wel 4 of 5 tomatenplantjes op te komen (elk met 2 blaadjes momenteel). Maar ik kan er maar één van houden, want in zo'n moestuinvak kan er maar eentje staan, en hij moet ook nog omhoog kunnen klimmen dus hij moet aan de kant die tegen de schutting staat. Moet ik die andere 4 dan vermoorden? Dat is toch gruwelijk.

En zal ik ze dan maar meteen in dat moestuinvak planten? Of eerst nog apart in een grotere pot. Ik kan met die plastic kerstbal de plant nog heel lang beschermen tegen weersinvloeden, dus dat pleit voor direct in de bak zetten. (Of blijf je tot en met de zomer met die pot sjouwen, Bastet?)

Ik heb ook rucolaatjes in een pot staan. Daarvan komen er dus sinds vandaag ook ietsiepietsies direct in mijn bak op, maar in die pot staan er ook zeker een stuk of tien. Die hebben een headstart, dus. Zal ik die dan ook maar gaan uitplanten in een bak? Ze passen nu nog makkelijk met z'n tienen in een potje, maar straks groeien al die worteltjes door elkaar en wordt dat ook een massagraf als ik niet uitkijk.

Margje

Compost

Margje, ik heb zelf best redelijke resultaten gehad met een houten bak die aan de onderkant open was. Vier paaltjes in de grond geslagen, platen ertegen aan getimmerd (gaten erin geboord voor de ventilatie) et voila. Van de plaat aan de voorkant het onderste derde deel afgezaagd en dat er weer aan gemaakt met een scharniertje, zodat er een luikje was om de compost uit te scheppen.

Het verbaasde mij eigenlijk hoe makkelijk het ging. Gooi er alleen geen onkruid op dat al zaad gezet heeft, want dan verspreid je onkruidzaden door je hele tuin.

Overigens heb ik ooit eens een spruitende pieper op die bak gegooid en schepte ik een paar maanden later miniaardappeltjes uit de bak

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.