Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

keukenprinses

keukenprinses

19-03-2010 om 15:02

Andijvie met een papje...hoe doe ik dat..

hallo allemaal,
voor vanavond staat andijvie op het menu.
Mijn oma maakte dat vroeger altijd met een heerlijk papje, volgens mij met maizena en melk.

Maar nu...hoeveel melk en hoeveel maizena heb ik daarvoor nodig. En gooi ik door de stamppot als ik hem al klaar heb?? (dus andijvie door de aardappels stampen en daarna het papje?)

wie heeft ervaring??*lol*

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Uit mijn 25 jaar oude margrietkookboek:

Verwarm 1 deciliter melk

Los 1 eetlepel maizena op in 2 eetlepels water en roer dit door de melk tot een gebonden saus ontstaat.

Voeg nootmuskaat toe

Roer het sausje door de andijvie.

Nou..simpel toch?

En hoeveel een eetlepel is of een deciliter maakt eigenlijk niet uit, je voegt gewoon net zo lang 'maizenapapje' to tot de handel zo dik is als jij wilt

Margriet wil trouwens dat je de andijvie 20 minuten kookt...dat lijkt me rijkelijk prehistorisch lang! hahaha!

Ingrid (Andijvie met een papje, dat heb ik werkelijk in gen 20 jaar gegeten!)

Vic

Vic

19-03-2010 om 15:17

Oh brrr

Dat doet me denken aan de andijvie van mijn moeder. Zij kookte die ook altijd minstens een kwartier, en dan ging er paneermeel doorheen (waarom?) en een papje erbij. Brrrr het werd altijd helemaal slijmerig dan. Sinds ik zelf kook heb ik andijvie nooit meer gekookt. Als je het door de aardappels stampt en je laat het even doorwarmen, wordt het precies zacht genoeg om te eten.

Best lekker denk ik

Maar zou je het dan niet los eten? Dus aardappels (of -puree), en dan andijvie heel kort koken (echt héél kort) en dan dat papje er door? Of een roux? (gelijke delen boter en bloem, aanlengen met melk tot gewenste dikte, beetje nootmuskaat bijv.).

Ik heb laatst...

postelein gegeten. Ook een soort andijvie-achtig iets. Had ik nog nooit gemaakt.

De klassieke versie was ook een soort variant met een andijvie-papje. Heb ik gemaakt, en ik geef het volmondig toe..het was verrukkelijk! Ik zou het zomaar ook eens kunnen proberen met andijvie, waarom niet? (en dan idd geen 20 minuten koken, maar weet je, niet alles hoeft te kraken tussen je tanden om lekker te zijn! Zacht en romig is soms ook heel fijn!)

Ingrid (met een schoonzus van mijn leeftijd die nog steeds regelmatig zgn 'oma-boontjes' kookt omdat mijn broer daar zo blij van wordt. En zijzelf ook trouwens. Sperziebonen dus. 1 1/2 uur!!!! Broehaa! Dat hoeft nou ook weer niet.)

Nee joh pelle!

Bij 'losse' andijvie natuurlijk!! Met een ouderwets aardappeltje en een gehaktbal of zo.

Overigens maken wij stamppot andijvie hier echt met rauwe andijvie. Is weer helemaal nieuw voor mij dat je dat ook met gekookte andijvie kunt doen??????

Ingird

Puck

Puck

19-03-2010 om 20:11

Stamppot hier

Ik doe een beetje tussenvorm van IngridT en Pelle wat betreft stamppot andijvie. De andijvie laat ik na het wassen uitlekken in een vergiet en dan kieper ik er een waterkoker heet water overheen. Is het net een beetje geslonken maar nog wel knapperig en rauw.

Guinevere

Guinevere

19-03-2010 om 20:45

Doe dit jezelf nou niet aan

Waarom zou je jezelf dit aandoen? Ik begrijp het werkelijk niet. Gewoon een lekkere stamppot rauwe andijvie maken, zonder viezigheid erdoor.
Nou ja, als je toch kiest voor die prut erdoor, laat dan even weten of het lekker was, "keukenprinses"?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-03-2010 om 21:02

Jeugdsentiment

Mijn moeder maakte vroeger de andijvie ook zo, met een papje van maizena. En dan met aardappelen en een stukje vlees erbij. Maar lekker... hm, ik heb het werkelijk nog nooit zo gemaakt. Doe mij inderdaad maar stamppot rauwe andijvie (met spekjes en blokjes oude kaas, lekker!).

Massi Nissa

Massi Nissa

19-03-2010 om 21:08

Lekker

Raar woord trouwens, andijvie. Dat heet 'aanmaken', dat papje over de groente. Kan met andijvie, maar ook met bijvoorbeeld witlof of spitskool. Hartstikke lekker (vind ik). Te smerig voor woorden (vindt man). Ik eet het dus alleen bij mijn moeder.
Stamppot andijvie: ik deel de verbazing van Ingrid. Het heet toch niet voor niets Stamppot Rauwe Andijvie? Ik vind het juist zo'n heerlijke stamppot omdat de groente lekker knapperig blijft. Het lijkt bijna een salade, mmmm.
Groetjes
Massi (toe aan andijvie met een papje, haha)

Katrien

Katrien

19-03-2010 om 21:42

Béchamelsaus

Ik maak wel eens andijvie-stamppot met béchamelsaus.

Dus: andijvie heel kort stoven in een beetje boter. Béchamelsaus (boter/bloem/melk) toevoegen, net genoeg om de andijvie beetje "romig" te maken. En dan gewoon door de gestampte aardappelen mengen.

Het is natuurlijk niet hetzelfde als rauwe andijvie stamppot, maar de kinderen verkiezen hier de béchamelandijviestamppot.

Katrien

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2010 om 22:10

Misschien is het recept al gegeven, maar ik doe het zo:
Smelt een klontje boter in een pan. Doe dat op een laag vuur zodat de boter licht van kleur blijft. Zodra de boter helemaal gesmolten is doe je het vuur uit. Dan doe je er een paar lepels bloem bij, ik doe er meestal zo'n 6 pollepels bij, maar dat kun je zelf bepalen. Als het dik wordt schenk je er melk bij, glad roeren, melk, glad roeren... tot er een vloeibaar mengsel is onstaan, zoals pannenkoekenbeslag. Dan zet je het vuur weer aan, laag zodat het niet te hard gaat en gaat aanbranden. De saus gaat binden. Als het te stijf wordt doe je er net zolang melk bij tot het voor jou goed is. Vervolgens doe je er zout, een heel klein beetje peper en nootmuskaat bij. Mijn moeder deed er ook altijd een theelepel suiker bij. Ik vind dat nog steeds lekker, maar het is absoluut geen moeten.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2010 om 22:11

Pelle

Dan komt jouw moeder vast niet uit deze contreien, want hier kennen 'we' het als stimpestamp.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2010 om 22:13

Ik word wakker

Ik lees nu pas dat het door de stamppot andijvie gaat? Zónde! Zo'n 'papje' is zuiver bedoeld voor door gekookte andijvie en niet voor de stamppot.

keukenprinses

keukenprinses

19-03-2010 om 22:48

Niks geen papje..

hoe meer ik erover nadacht des te meer dacht ik: dat wordt niks.. Ik zou het nooit zo lekker kunnen maken dan mijn oma en dat vond ik zonde want we zijn dol op andijviestamppot en om dat nou te gaan bederven...

Ik ben wel van plan om het toch eens een keer te gaan maken maar dan idd niet dóór de stamppot, dat had oma nl ook niet haha, dat had ze alleen door de andijvie en de aardappels waren gebakken,dat herinnerde ik me vanmiddag ineens..

er zitten echter wel lekkere recepten tussen die ik vast eens ga proberen!!

Massi Nissa

Massi Nissa

20-03-2010 om 08:03

Lidwientje (ot)

Leuke quote van Drs. P.! Toen ik in de VS was, zag ik trouwens in een biologische supermarkt witlof liggen. Ik holde er meteen naartoe, want als ik iets nu werkelijk nog nooit in Amerika had gezien, was het wel witlof. Op het kaartje stond "Belgian endive", wat de boel nog leuker maakte natuurlijk.
Thuisgekomen maakte ik witlof met ham en kaas uit de oven voor mijn schoonouders. Schoonpa begreep na een hap waarom witlof normaal gesproken niet wordt verkocht in die contreien. Schoonmoeder nam zelfs de restjes nog mee naar haar werk om haar collega te laten proeven.
Maar goed, dat was Belgische andijvie, da's weer iets heel anders .
Groetjes
Massi

reina

reina

20-03-2010 om 10:35

Andijvie (ot)

Doordat Reinaman en een vriend ooit op een camping stonden en geen idee hadden hoe ze andijvie moesten klaarmaken kwam hij me dat vragen. Daardoor is man nu Reinaman Enne, andijvie is geen campingeten, veel te onhandig gedoe ...

Margaretha

Margaretha

20-03-2010 om 12:08

Papje uit een zakje...maar ook lekker

Hoi,

Wij gebruiken vaak de groentesaus met tuinkruiden van Honig. Lekker bij bijna alle groente maar vooral voor andijvie à la crème. Poede, water, even koken en klaar!

Misschien vind je het wat.

groetjes, Margaretha

Kaaskopje

Kaaskopje

20-03-2010 om 15:16

Net als bij emma

Gewoon kale bloemkool wordt hier niet gewaardeerd. Het moet met een versgemaakt kaas´papje´.

Margriet*

Margriet*

21-03-2010 om 20:36

Gruwel

Ik vond bloemkool pas lekker toen ik had bedacht dat je het papje ook weg kon laten.
Andijvie en postelein gekookt yak. Ik heb gezworen mijn kinderen dat nooit voor te zetten. Ben blij dat de keuze nu een stuk groter is. Ik heb vaak achter zo'n koud bord gegezeten, dus daarom zal de gruwel wel des te groter zijn. Volgens mij zitten er ook niet meer veel vitaminen in gekookte groente. Bovendien mis ik de bite dus ik snap de combi met een lekker stevig worstje dan wel weer Emma.

Postelein? joepie!

Wauw is er al weer postelein te krijgen?
Ik ren morgenochtend meteen naar de winkel!

Heerlijk, gekookte postelein! Enige groente waarbij mijn heel slecht etende dochter het presteert om in haar eentje de hoeveelheid bedoeld voor de hele familie bijna volledig naar binnen te werken.
Mmm, die licht zurige smaak, die geur, die steeltjes...

Ooit rauw gegeten, maar dat kon me niet bekoren.

Stamppot andijvie maak ik trouwens ook niet met volledig rauwe andijvie, mij vaak ietsje te bitter.
Ik smoor het kort in olijfolie met wat knoflook, ui en wat ketoembar of kerrie, en dan stamp ik het door de aardappelen.

Eeehm...dirksmama...

Ik geloof dat ik ergens hierboven over postelein begon, maar dat was niet postelein die we deze week gegeten hebben. meer vorig jaar of zo. Dusse...niet te hard naar de winkel rennen & dan mij de schuld geven als het voor Jan Doedel was!

Ingrid

Rembrand

Rembrand

22-03-2010 om 23:29

Dirksmama!

Postelein is inderdaad zo lekker !! En dan een onvervalst "prakkie" ermee maken, met een gehaktbal of verse worst erbij ...........
Nog een paar weken en dan mag ik dat weer eten ( ben streng aan het lijnen namelijk ). Laat het dus nog geen posteleintijd zijn aub
M.

Dayenne

Dayenne

23-03-2010 om 18:16

Andijvie en maizena

Ik maak de andijvie, als ie gestoofd is, áltijd aan met aardappelmeel en melk.

Ik giet de andijvie af, maar niet al het vocht (vitamientjes in het vocht!). In een kommetje maak ik een eetlepel aardappelmeel aan met koude melk. Goed roeren zodat het aardappelmeel goed is opgelost. Daarna schenk ik het op de hete andijvie en roer het door. Als het erg gaat klonteren, doe ik er net zolang melk bij totdat het dik vloeibaar is. Nootmuskaat er door en klaar.

Héérlijk!

Emmawee

Emmawee

23-03-2010 om 23:04

Emmab postelein (o.t.)

Was dat geen winterpostelein in die Odintas? Lekker spul, zeer geschikt voor salades inderdaad, maar toch anders dan gewoon postelein.
Als je ervan houdt loont het de moeite om in de zomer alle 'muur' uit je tuin te wieden en op dezelfde wijze te bereiden. Erg lekker.
Groeten, Maw.

Nog niet

Volgens onze groentespecialist (en echt die kan het weten) zijn de dagen nog te kort voor postelein.

Ben nu op zoek nar zaad, hoop dat het in een bloembak groeien wil.

Het is ZO lekker, en als je je even inleest, zo gezond! De enige groente met omega vetzuren...en dan wordt het in de meeste landen als ONKRUID beschouwd! Barbaren!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.