Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Makkelijke moestuin

Ik heb de knoop doorgehakt; ik ga beginnen met de Makkelijke Moestuin! Twee bakken zitten al in elkaar, de zaailingen binnen komen op. Wie gaat het ook doen of heeft een moestuin en kan me tips geven?
Mijn zaailingen bijv. zijn nu al 2 á 3 cm groot, het plastic zit er nog op. Ik ben bang dat ze óf gaan schimmelen of verdrogen. Wanneer moet ik wat doen?

Dorry


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 11:18

Temet

Bedankt voor je bericht. Ik zal me eens beraden op hoe dat moet met die compost als echtgenoot weer terug is.

Wat leuk, dat je er gewoon aardappelen in kreeg! Dat lijkt me nou ook zo gaaf. Ik heb een paar van die pootaardappeltjes gekocht die nu liggen te ontspruiten in een bakje. Maar natuurlijk zal het ook wel lukken met 'gewone' aardappelen. Je kunt ze na 3 maanden al oogsten (hangt een beetje van de soort af). Ik ben erg benieuwd.

Margje

Bastet

Bastet

22-03-2010 om 11:55

Margje

Ja,hoe hard ook,soms moet je plantjes wegdoen om te zorgen dat eentje het goed kan doen.Of je geeft wat weg natuurlijk.Rucola kan je nu verplaatsen inderdaad,geen probleem.Ik zou nog oppassen met dit tomaat buiten,hoor,want zelf een paar graden boven nul kan te koud zijn.Dus,ja,nog even de pot heen en weer.
Bastet

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 12:28

Trouwens temet (en bastet)

Temet: kon je dat compostvat ruiken? Het benieuwt mij zo of je er nou rekening mee moet houden dat dat een wat rottende geur heeft. Of valt dat erg mee. Dat lijkt me namelijk bij zo'n plastic bak erg minimaal (te vergelijken met de groene container). Of heb je daar helemaal geen last van?

Bastet: ja, ik zal die tomaatjes in de gaten houden. Maar ze staan echt heel beschut tegen een zuidmuur, en 's nachts zet ik er een plastic kerstklok overheen. De plantjes staan er nog strak bij dus tot nu toe gaat dat goed.

Maar ik vroeg me meer af: hoe lang hou je die zorg vol in verhouding tot hoe hard groeien ze. Als het straks echt zomer is hoeft het toch niet meer zou ik denken. Maar hoe groot zijn die planten dan inmiddels? Passen ze dan nog onder de kerstklok van 30 cm hoog of zijn ze dan allang veel groter.

Nou ja, ik zie het wel.

En ja, ik zal dan maar die arme planten vroegtijdig vermoorden....

Margje

Dorry1

Dorry1

22-03-2010 om 13:02 Topicstarter

Vermiculiet

Ik heb net de vermiculiet gehaald; 3 zakken van 100 liter. Kostte me 60 euri's. En toen nog turfmolm, maar op de zakken staat turfstrooisel; is dat hetzelfde? Er staat op de zakken dat het is voor afdekken en voor verbetering van de grondstructuur.De vermiculiet heb ik trouwens bij de Imabo gehaald en die zit door het hele land. Kun je dus als particulier ook terecht.
Bij de Boerenbond was er heel mooi antiek ogend tuingereedschap; oud hout met grijs metaal en dan die oude vormen. En ik hou zo van alles wat een oud en vintage uiterlijk heeft .Ik heb er een tuinschepje en een tuinharkje van gekocht met van die leren ophanglussen er aan. Nog peterselieplantjes en brocolieplantjes meegenomen daar; 20 cent per stuk! Kijken of de zelfgezaaide het slechter gaan doen.
Maar hoe ga ik in godsnaam 1000 liter makkelijke moestuin mengsel mengen?

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 13:27

Dorry

Ik weet niet of je dan het goede spul hebt, hoor! Turfstrooisel is volgens mij echt wat anders. Je moet turfmolm/tuinturf hebben. Het zijn van die brokken diepzwarte zware aarde. Of is turfstrooisel ook zoiets?

Het mengen heb ik net als Jelle op zo'n dekkleed op de grond gedaan. En dan niet te veel tegelijk natuurlijk. Ik vond van elk 1 of 2 zakken van 40 liter (en dan een gelijke hoeveelheid vermiculiet, dus 4 of 8 emmers) wel in één keer te doen, maar meer niet. Ik vond het helemaal niet handig om dat met een hark of schep te doen, dus ik mengde het gewoon met mijn handen (handschoenen aan!). Kon ik meteen mooi de kluiten fijnmaken. Met het dekkleed kun je het geheel wat heen en weer rollen, dat mengt ook fijn.

Maar 1000 liter in 1 keer is veel te veel hoor, je kunt het dan niet meer tillen dus je moet het handmatig overscheppen. Als je het nog wel kunt tillen 'giet' je het in de bak, dat is veel handiger. Ook kun je het dekkleed al IN de bak leggen, dan trek je het er onderuit als het goed gemengd is.
Mijn kinderen hebben heel erg geholpen met mix-mengen, die vinden dat schitterend, door die aarde heen woelen met hun handen. En dat scheelde ook in het werk.
Margje

Margje

Ik rook die bak wel, maar het was niet heel erg. Ik zou mijn tuinstoel er niet naast zetten, maar een meter of 3 ervan af en ik had nergens last van. Dat was dan op een warme zonnige dag, als het kouder is ruik je sowieso weinig (maar zit je ook minder in de tuin).

Die aardappels, dat is dus later, in de volle grond, eigenlijk niet meer goed gelukt. Te snel opgerooid denk ik.

Overigens had ik in die compostbak nou niet direct een stevig maaltje piepers: 2-3 krielaardappeltjes, daar kwam het zo'n beetje op neer. Toch wel geinig.

Ik zit hier vreselijk gefrusteerd te wezen, want ik wil dolgraag met plantjes aan de slag, maar dat heeft geen enkele zin zolang de tuin niet is aangelegd. Dat kan dus nog wel even duren, ben ik bang.

Groeten,

Temet

Bastet

Bastet

22-03-2010 om 15:23

Margje,

Eind april zit je wel safe hoor,dan hoef je niet meer met de klok aan de gang..)Ik ga ze dan pas zaaien,dat scheelt gedoe in deze maanden.
Bastet

Dorry1

Dorry1

22-03-2010 om 15:32 Topicstarter

K....

ik heb dus wat lichter spul, die tuinturf en het zit er al gemengd en wel in. ik heb wel diep zwarte potgrond erbij en die vermiculiet. Bij de boerenbond zeiden ze dat het hetzelfde was....

O jee, wat nu?

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 15:48

Maar wat is het nou?

Nu zeg je dat je er tuinturf in gedaan hebt.
Tuinturf is goed hoor. Tuinturf is hetzelfde als turmolm.

Maar turfstrooisel is wat anders.

En ik zei diepzwart, maar je zou het ook nog steeds donkerbruin kunnen noemen.
Ik lees het nog eens, en nu zeg jij dat er bij jou tuinturf en potgrond (en vermiculiet) in zit.

Maar je moet er toch tuinturf en compost bij doen?

Ik heb zakken 'tuincompost' erdoor gedaan.

Margje
PS Ik heb hier in Rhenen vermiculiet gehaald: 500 liter voor iets meer dan 80 euro (ben het preciese bedrag even kwijt). Dus dat is dan wel een stuk goedkoper!
Margje

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 16:47

Niet dat ik het allemaal zo goed weet

Mijn laatste reacties naar jou zijn wat zuur geloof ik, alsof ik hier de wijsheid in pacht heb, en dan heb ik ook nog goedkopere vermiculiet dan jij.

Zo is het natuurlijk niet bedoeld, en wie weet gaat het hartstikke goed met jouw mengsel, of misschien heb jij gewoon wat de bedoeling is en zit ik hier zelf te beunen met een surrogaatmengsel.

En ach, geld kost het toch, maar daarvoor is het onze hobby, nietwaar Ik weet precies welke gereedschapjes jij bedoelt, ik heb ze zien staan, erg leuk!

Mijn beste aanschaf is tot nu toe een paar goede tuinhandschoenen geweest, want ik merk dat ik alles met mijn handen doe. Heb nog haast geen gereedschap aangeraakt, behalve dan een schroevendraaier. Maar dat komt vast nog wel.

Margje

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 20:24

Toch weinig verschil denk ik

Naar aanleiding van onze turf-verwarring ben ik nog eens gaan googlen, en volgens mij is er bij nader inzien toch weinig verschil hoor! Ik kan het althans niet boven water blijven, overal wordt het in één adem samen genoemd.

Dus geen zorg. Het zal wel niks uitmaken.

En hoe heb jij het nou uiteindelijk gemengd? Met je nieuwe gereedschap?

Margje

Dorry1

Dorry1

22-03-2010 om 21:15 Topicstarter

Margje

Nou, ik had geen plastic zeil of zo, en mijn DH moest over 30 minuten naar zijn werk. Dus hebben we even grof berekend hoeveel zakken we per bak nodig hadden, opensnijden en toen met mijn nieuwe tuinhandschoentjes (jaja, die heb ik ook!) de zaak gewoon om geschept. Eén zak compost was heel nat geregend en was dus echt dikke modder geworden, maar ik heb gewoon net gedaan of ik deeg moest maken; de klonten tussen mijn handen gewreven. De vier bakken waren in een kwartier gevuld! Gaan die witte korrels nog weg, qua kleur dan, of blijf je ze altijd zien? Vandaag trouwens nog bij de kringloopwinkel die tegenover me zit een boek gekocht van Rob Herwig over de moestuin, voor 1 euro!
De zaailingen op de logeerkamer zijn super groot, alleen van de 9 pompoenpitten zijn er maar 4 uit gekomen. De bonen zijn wel allemaal uitgekomen! En de platte peterselie; die staat wat dicht bij elkaar dus die moet ik dus verspenen zoals ze dat zo mooi zeggen. Hoe doe ik dat zodat de worteltjes niet stuk gaan?

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

22-03-2010 om 21:49

Dorry

Klinkt goed! En dat heb je snel gedaan. Ik heb er wel wat langer over gedaan om die bakken te vullen.

Dat witte spul blijft. Bij mij tenminste wel. En ik zie het ook op de foto's van Jelle / Mel Bartholomew.

Hoe je moet verspenen, geen idee Ik zat vandaag ook al over dat woord na te denken. Dat gebruiken ze ook bij dieren die ze van de moeder afhalen. O, trouwens ook bij mensenkinderen als ze van de moederborst gaan Het versterkt mijn indruk dat plantjes echt levende wezens zijn (tot voor kort boeide me dat niet zo maar nu wel). Het moet niet veel gekker worden. Dat ik het al zo moeilijk vind planten te vermoorden is wat mij betreft eigenlijk wel de limit, hoor. Straks ga ik nog Marianne Thieme stemmen. Of nee, een Partij voor de Planten oprichten, PvdP. Laat Elk Individu Tot Zijn Recht Komen.

Maar goed. Jouw planten zijn verder dan de mijne, want ik heb ergens gelezen dat je moet wachten totdat ze 4 blaadjes hebben. De mijne hebben er allemaal nog maar 2. Maar als het zo ver is, tja. Dan doe ik maar gewoon, denk ik.

Margje

Bastet

Bastet

23-03-2010 om 07:22

Verspenen

Dat betekent dat je veld aan plantjes moet uitdunnen,juist nu.Want juist als je wacht,beschadigen wortels.En niet rauwig zijn dat er maar vier pompoenplanten zijn,want elke pompoenplant heeft een vierkante meter nodig aan ruimte...
Groetjes,Bastet

margje van dijk

margje van dijk

23-03-2010 om 11:23

Ah!

Dus dat mag ik nu al doen, ook al zijn ze nog maar klein? Je hebt wel gelijk, natuurlijk is het hoe eerder hoe beter, hoe makkelijker om ze uit elkaar te halen. Het enige risico is dat je ze makkelijker beschadigt, maar dat moet dan maar gewono héél voorzichtig.

Ik zie ineens ook weer hoop voor mijn overbodige zaailingen. Ik ga ze nu denk ik toch gewoon in een moestuinvak zetten, op zo'n manier dat ze nog beschut kunnen worden door een kerstklok. En enkele zaailingen die ik overhoud zet ik gewoon in een potje terug op de vensterbank, zoals de basilicum en koriander. (En dan is er óók nog een ander moestuinvak waarin ik het gewoon meteen als zaad heb gezaaid). Dus dan heb ik verschillende generaties, en zowel binnen als buiten. Als het mislukt weet ik dat ik het volgend jaar anders moet doen. En als het wel lukt heb ik lekker veel kruiden

Margje
PS Vanochtend ook de pluksla zien sprieten in de bakken!

Bastet

Bastet

23-03-2010 om 11:29

Ja hoor

Ja hoor,juist nu inderdaad,desnoods met een pincet!
En verder heb ik een baardagaam,ze heet Miss Piggy,en is dol op jonge zaailingen..
Bastet

Dorry1

Dorry1

23-03-2010 om 17:40 Topicstarter

Brr margje

Brrr, ik heb het niet zo op reptielen. Is ie tam?
Vandaag heb ik stiekem nog een zak potgrond in de bakken gemengd, het zag er te licht uit vond ik. Nu dus 3 zakken boomschors rondom de bakken gestrooid zodat ik er met schone voeten rondom kan trippelen. Ooit ga ik nog de kiezelpaadjes van The Lost Gardens of Heligan doen. Had ik al verteld dat ik een pot bieslook van de appie helemaal had kaalgeknipt en daarna ge-vierendeelt in de grond heb gezet? Vandaag nog geen seconde tijd gehad, er alleen naar kunnen kijken. Wel zitten smikkelen bij de gedachte aan snijbiet; heb ik ook zaadjes van!!!!

Dorry

Dorry

Bastet

Bastet

23-03-2010 om 18:17

Dorry (ot)

Welnee,het is een schatje,handtam.Ze gaat graag in een warm badje,en zit dan heerlijk te genieten van het warme water.Krekels verslind ze met huid en haar,maar ik ben geen krekel..
Bastet

Dorry1

Dorry1

25-03-2010 om 19:38 Topicstarter

Bastet

Brrr, niks voor mij. Geef mij Mr. Bingley maar! (da's mijn border terrier)
Ik ga het mooie weer even overslaan en in het weekend lekker de planten in de bakken zetten en verder bij zaaien. Heb ik meteen spreiding van de oogst!
Ik zoek nog een mooie roos (rambler) voor over het schuurtje; iemand een tip?
En het Rob Herwig boek wordt stuk gelezen, wat een lol voor 1 euro...
Wat heb jij al in je bakken staan Bastet?

Dorry

Bastet

Bastet

26-03-2010 om 07:06

Dorry

Heb je de python van mijn jongste zoon nog niet gezien..
Heb ook nog een mooie abessijnse kater,die vindt je wel leuk denk ik.
Wij hebben uien,rode uien,sjalotten,en knoflook gepoot,en dochterlief heeft pluksla,wortelen en radijs gezaaid.We hopen snel iets te horen van onze wijktuin,want ik heb daarvoor ook nog het nodige liggen,zoals bieslook met knoflooksmaak,lenteui,bonen,tomaat,etcetc.Ohja de aardbeien zijn ook gepoot!
Bastet

Bastet

Bastet

26-03-2010 om 18:44

Ohja dorry

Een paar mooie ramblers: Bantry bay,Guirlande d'amour,New dawn,Albertine.
Groetjes,bastet

Dorry1

Dorry1

28-03-2010 om 13:56 Topicstarter

Bastet en hoe te tuinieren op je enige vrije dag en het regent..

New Dawn en Albertine heb ik dus genomen! Bij De Wilde, ze sturen thuis want aan die stokjes uit de grond kan ik nu toch niets zien. Dan maar plaatjes hoe het gaat worden! En een aantal clematissen die tegen de klimop aan de muur mag klimmen. Staat altijd mooier een bloemenmuur vind ik dan.
Vandaag is mijn enige vrije dag en ik ben driftig aan het planten geslagen. De helft van de tomaten gaat alvast in de grond, maar ik heb wat stokjes in de grond gestoken en er een plastieke doorzichtige zak overheen getrokken. Een mini-broeikas die beschermt tegen nachtvorst. Ik heb megaveel plantuitjes; die kan ik lang niet allemaal kwijt . DH ging zich er ook tegen aan bemoeien. Niet gehinderd door enige kennis. Kon nooit wat worden; knoflook die je in de grond stopt hahaha. Ik heb gezegd dat ie eerst maar eens een boek moest gaan lezen over tuinieren. Het regent af en toe, dus de doos met zaadjes heb ik maar even binnen gezet; tussen de druppels door zaai ik. De as uit de kachel heb trouwens eerst door de grond geharkt; schijnt een prima mest te zijn.

Dorry

Bastet

Bastet

28-03-2010 om 16:46

Dorry

Goeie keus!Ik heb zelf geen ramblers,maar twee soorten klimroos,Westerland en Schoolgirl,gekregen van mijn vader voor mijn verjaardag,van Belle Epoque.
Ik vind het best guur buiten,viel me net op,bbbrrr....
Bastet

margje van dijk

margje van dijk

28-03-2010 om 21:50

Hier was het heerlijk weer

Het heeft hier geloof ik 2 keer een beetje geregend, maar daarbuiten was het stralend weer! Ik heb de hele middag in de tuin gestaan. Nou ja, vooral om mijn laatste 3 bakken te maken. Maar die zijn inmiddels klaar, dus, er moet alleen nog vulling in. (Dat kost me toch wel de godganse middag moet ik bekennen, ik begin er altijd enthousast aan, maar het duurt altijd veel langer dan ik denk. Gelukkig waren dit dus de laatsten!).

Maar de tuin hoefde niet te lijden onder mijn tijdgebrek, want ik had een zaakwaarnemer. Mijn middelste ontpopt zich als een bijna nog grotere freak dan zijn moeder. Hij is zeker tien keer gaan kijken, vooral bij zijn eigen bak, maar ook bij de mijne. Hij neemt iedere verandering waar en komt die mij dan uitgelaten vertellen. Dat de spinazietjes al zo groot zijn. Dat de koriander nu 4 blaadjes heeft. Dat de erwtjes opkomen. Heel erg leuk!

Ik heb vanochtend de plastic kerstklokken er allemaal afgehaald zodat de plantjes even konden luchten. Want mijn "DH" had ook al verzucht dat ik die dingen er toch niet op kon laten zitten, dan zou alles verschimmelen. Ik heb ook gezegd dat hij eerst maar wat boeken moest lezen, maar vervolgens heb ik toch maar zijn advies opgevolgd

Overigens, die knoflook groeit razendsnel! Ik heb de teentjes er nog geen 14 dagen geleden ingestopt volgens mij, en daar groeien nu al enorme sprieten uit.

Verder was ik van de week bij onze biologische slager, die ook een soort streekwinkel is, want alle biologische streekproducten die hem aangeboden worden in zijn winkel uitstalt. Nu was er een tuinder geweest met een paar kratten Dahlia's. Daar ben ik voor gezwicht, ik heb nu een rode, een oranje en een witte. Het idee dat je zo'n knollenbol in de grond stopt, dat je dan van juli tot oktober bloemen hebt, en dat je hem er in het najaar weer uithaalt om hem het jaar daarop weer in de grond te stoppen, ja, dat spreekt mij aan! En de toevoeging "bloemen uit grootmoeders tijd" deed daar ook geen kwaad aan, zo'n kneutertype ben ik wel.

(Zegt "DH": "Weet je wel dat die bloemen wel een meter hoog worden?". Mwoah, tuurlijk wel, mompel ik, maar neeeee natuurlijk niet, dus ik moet nog even bedenken waar ik die precies ga neerzetten

De kinderen hebben vandaag hun bakken verder opgeleukt met vergeetmijnietjeszaad en klavertjes vier - bolletjes. Ben benieuwd wat daar van terecht komt. Zelf heb ik rode bieten gezaaid vandaag.

Terwijl ik vandaag die bakken in elkaar stond te zetten sprak mijn buurvrouw me aan op mijn tuin. Ze zei dat ze het vroeger ook eens geprobeerd had, maar dat de slakken haar de das om gedaan had. Dat ze alles had geprobeerd om ze tegen te houden, maar dat dat allemaal niet gelukt was: alles kapotgevreten.

Dus hmmm, dat wordt blijkbaar nog een uitdaging. Gelukkig heb ik een zaakwaarnemer die ook hobby-bioloog is: mijn middelste kun je voor elk levend eng dier te allen tijde storen, hij verlost je overal van. Dus die ga ik dan t.z.t. maar op slakkenjacht zetten.

Margje

Bastet

Bastet

29-03-2010 om 07:25

Margje

Mijn bakken zijn van ruwe baksteen,dus een slak schuifelt daar niet graag overheen.Dahlia's heb ik geprobeerd,in de volle grond van mijn tuin,maar die kregen geen kans,inderdaad,slakken......gggrr.....
Bastet

margje van dijk

margje van dijk

29-03-2010 om 13:38

Goh

Da's dan wel weer het voordeel van ruwe bakstenen.

Nee, mijn bakken zijn van heerlijk smakelijk harsig hout, daar zou ik als slak helemaal high van worden.

Ik heb nu ineens een visioen van oranje naaktslakken in mijn bakken. Aaaargh.

Overigens zag ik gisteren al wel mieren. Er zitten al mieren in mijn bakken. Zou ik die er ook uit moeten jagen?

Margje

Bastet

Bastet

29-03-2010 om 16:10

Mieren

Nee,mieren kunnen weinig kwaad.
Groetjes,bastet

Dorry1

Dorry1

29-03-2010 om 17:29 Topicstarter

Regen en grond lager

Nu het geregend heeft is de losse en luchtige grond ingeklonken. Mijn pootuitjes steken nu wel erg ver boven de grond uit. Moet ik daar wat extra aarde overheen strooien?

Dorry

ps. slakken? help nee toch?

Bastet

Bastet

29-03-2010 om 18:38

Dorry

Of ze even wat dieper stoppen,kan ook..

Dorry1

Dorry1

29-03-2010 om 19:57 Topicstarter

Aandrukken?

Ik heb ze vandaag al wat aangedrukt. Ik had zowiezo al de exemplaren gepoot die uitliepen.
Ben met de tomaten al wat voorbarig geweest; hangen nu slap....

Dorry

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.