Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Makkelijke moestuin

Ik heb de knoop doorgehakt; ik ga beginnen met de Makkelijke Moestuin! Twee bakken zitten al in elkaar, de zaailingen binnen komen op. Wie gaat het ook doen of heeft een moestuin en kan me tips geven?
Mijn zaailingen bijv. zijn nu al 2 á 3 cm groot, het plastic zit er nog op. Ik ben bang dat ze óf gaan schimmelen of verdrogen. Wanneer moet ik wat doen?

Dorry


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Marjoleine

Ik heb de wijnbes in een pot omdat ik niet zoveel plaats heb. Hij moet komen waar nu de roos staat en die kan ik pas in het najaar verplaatsen, vandaar. Ik heb niet zoveel plaats.Dus voorlopig hou ik 'm nog even even in de pot, wel in een grotere nu dan..Of ik zet 'm in de volkstuin van een vriendin, die help ik af en toe in ruil voor oogst

Damajo

Dorry1

Dorry1

12-04-2010 om 11:23 Topicstarter

Vreeken

Ik vind het ook zo jammer van Vreeken; ze worden alom geroemd, maar worden blijkbaar door hun succes ingehaald. Maar omdat het een seizoensproduct is wat ze verkopen, vind ik het inderdaad raar dat ze de zaden veel te laat leveren. Ik snap het wel; te veel bestellingen en de vraag niet aankunnen (heb ik zelf ook wel eens last van in mijn zaak). Maar dan moet je altijd aan kunnen bieden dat de klant de bestelling annuleert. En dan het feit dat er op hun voicemail staat dat ze geen telefoontjes aannemen met de vraag hoe het met de bestelling staat!
Maar alles goed en wel; bij De Bolster wordt er dus vlot geleverd! Door verjaardagsdrukte nog niks ervan in de tuin kunnen zetten. Wel heb ik al dikke groene sprieten van de knoflook die boven de grond uitsteken. En de uien gaan ook aan de gang. De sugarsnaps groeien en ik moet ze nu gaan leiden. Moet ik ze dan vastbinden aan de bamboestokken, of klimmen ze zelf omhoog? Ik heb ooit een kluwen lathyrus gehad die in elkaar geklit was en daardoor als een kluwen wol op de grond lag; te laat met opbinden.
Maar wat is het nog koud! Ik heb de winterjas maar weer aangetrokken, en de Japanse kers staat op bloeien, maar de afgelopen 7 jaar was die rond deze tijd allang in bloei.

Dorry

Dorry1

Dorry1

12-04-2010 om 11:24 Topicstarter

O ja

en geen email gehad van Vreeken...

margje van dijk

margje van dijk

12-04-2010 om 14:19

Hier het mailtje

Omdat we het er toch zo uitgebreid over hebben kan ik net zo goed de tekst van het mailtje even geven. Bij nader inzien is het denk ik geen mail maar een nieuwsbrief. Maar goed, die wordt per mail verstuurd, dus het komt aan als een mailtje:
- - - - -
Subject: Geen paniek, maar gewoon te druk...!þ
- - - - -
Het wordt een jaar om nooit te vergeten. Jullie bestellen massaal, maar wij moeten eerlijk zijn:

WE KUNNEN DE ORDERS NIET MEER BOLWERKEN.

We werken hard om nog een groot deel op tijd bij de klanten te krijgen, deels zal het echter te laat komen om nu nog te zaaien. Dat betekent: gewoon bewaren tot 2011, de zaden zijn van de nieuwste oogst en veelal 3 jaar (of langer) houdbaar. Ik doe hierbij een oproep aan jullie om geen orders terug te sturen: ze zijn met liefde door ons samengesteld en met zorg door jou zelf uitgezocht. Het lukt me niet om te communiceren, af en toe “doe” ik een paar honderd mailtjes, maar dat gaat ten koste van orderwerk.

BELLEN OF MAILEN HEEFT DUS VOORLOPIG GEEN ZIN!

Een bezoekje aan de winkel en zelf lekker de zaden uitzoeken is natuurlijk een goede optie. Geniet dan meteen van alle (zeldzame) planten, die zo langzamerhand binnenkomen!
Tegen teleurgestelde of boze klanten zeg ik: het spijt me dat ons succes dit jaar te groot is, we laten ons echter niet gek maken, de goede sfeer van ons team laten we niet bederven. Voor 2011 beginnen we nog vroeger en met een nog groter team, dat beloof ik!

margje van dijk

margje van dijk

12-04-2010 om 14:22

En verder

Gistermiddag heb ik weer de hele middag in de tuin gehangen. Nou ja, dat is relatief natuurlijk, want ik loop gewoon een paar keer per dag naar buiten en af en toe 'doe' ik echt iets en andere keren loop ik alleen maar weer even alles te bekijken.

Dat is het grote voordeel van zo'n moestuin gewoon bij je huis, in plaats van ergens ver weg op een veldje.

Hoe ver ben jij er vandaan, Bastet? En heb je de sleutel nou al?

Ik heb wat dingen uitgeplant en wat bloemen gezaaid.

Dorry, mijn boontjes/erwtjes komen ook al aardig op, die zal ik straks ook langs de bamboe moeten leiden. Als ik in mijn tuinboek kijk, lijkt het alsof ze die stokken vanzelf vastgrijpen, maar als ik jou goed begrijp doen ze dat niet gehéél spontaan

Dus ik ga ze er maar voorzichtig tegenaan klemmen met van die plantklemmetjes (ook al ooit bij een van mijn gangen naar het tuincentrum meegenomen).

Margje

Bastet

Bastet

12-04-2010 om 18:05

Margje

Ja,de sleutels heb ik,en als het goed is kunnen we rond de 20e beginnen!!Ik ga straks alvast tomaten voorzaaien voor de achtertuin,en een teeltplan maken voor de wijktuin.Mijn dochter had haar naambord van de schooltuin nog en heeft er mijn naam bijgeschilderd.
Joepie,ik krijg een schooltuin!Heb zowiezo een fijne dag,de kogel is door de kerk,we gaan op zoek naar een jong siameesje!
Bastet

Angela67

Angela67

13-04-2010 om 12:42

Vermiculite vraagje

hoi,
na een succesvol tijdelijk moestuintje elders vorig jaar hebben wij nu een geweldige bak op het terras staan zodat ik elke dag straks verse rucola kan eten bij de lunch... Maar ook ik ben nog de zoektocht aan het voeren naar vermiculiet, ergens in (buurt van de stad) Utrecht. Heeft iemand een tip? Googlen levert vooral het bedrijf in Rhenen op en dat vind ik voorlopig nog even te ver. Ook de linkjes op de site van Jelle's MM werken niet of zitten niet bij Utrecht in de buurt, tenminste, zo bleek gisteren bij het zoeken.
Dus mocht iemand een tip hebben, heel graag!
groet,
Angela

margje van dijk

margje van dijk

13-04-2010 om 14:04

Ik heb het ook uit rhenen

Ik woon toevallig vlak bij Rhenen dus daar heb ik het ook maar gekocht. Meteen 5 zakken van 100 liter. En die zijn nu ongeveer op 10 liter na schoon op.

Maar om inderdaad voor een half zakje naar Rhenen te gaan, ja, ik kan me voorstellen dat je dan liever een alternatief dichterbij zoekt.

Margje

Bastet

Bastet

13-04-2010 om 17:28

Zonder

Ik doe het,thuis en op de wijktuin zonder dat spul,en dat gaat ook heel goed....
Bastet

Bouwmaat

Ik heb het bij de Bouwmaat gekocht. Heb je wel een pasje nodig van een klusser die ingeschreven staat bij de KvK.Gelukkig heeft mijn broer er een.Vraag eens rond in je kennissenkring (via via moet het toch lukken)en bel vantevoren even of ze het op voorraad hebben.
Bij jou in de buurt:
Industrieterrein Laagraven
Laagraven 42
3439 LK Nieuwegein
t 030 - 280 82 50

Damajo

Angela67

Angela67

13-04-2010 om 22:33

Mooi

dank voor jullie reacties, en Damajo: wij hebben zelf de mogelijkheid om daar te kopen via een handige constructie, dus da's helemaal een goede tip van je. Ik had op de site van Bouwmaat gekeken en nul hits op het spul gekregen maar had ze niet gebeld. Ga ik dus morgen doen
Groet,
Angela

enjoy

enjoy

17-04-2010 om 15:44

Ikke ook

Jaaah..... ik lees al tijdje mee en vanaf vandaag ben ik ook makkelijke moestuin bezitster. Momenteel zijn het nog 16 maagdelijk zwarte vakjes...... eerst maar eens jullie tips n trucs lezen

Dorry1

Dorry1

17-04-2010 om 15:51 Topicstarter

Geen basilicum meer!

Mijn basilicum is gestorven; bruine droge hoopjes zijn het nog. Gaat het wortelstelsel nog wat produceren dit jaar?
De rest gaat als een speer, moet me nog inhouden; nog zeker 8 vakjes te vullen.

Dorry

reina

reina

17-04-2010 om 17:38

Basilicum

Dat doet het hier in de tuin ook niet, ws te veel wind, dus vaak te kil. Ik heb het meestal in een pot binnen staan.

Primavera

Primavera

17-04-2010 om 20:01

Basilicum buiten

Over basilicum buiten gesproken. Hier in Italië gaat dat natuurlijk prima buiten (beter als binnen), maar helaas ben ik tot de ontdekking gekomen dat slakken er ook stapeldol op zijn. Hou hou ik die slakken weg en zorg ik er tegelijkertijd voor dat die basilicum wel geschikt blijft voor consumptie.
Groeten Primavera

Inge M

Inge M

17-04-2010 om 21:51

Dit wil je misschien niet horen

Maar wij gebruiken anti-slakkenkorrels. Daar gaan ze dood van zonder dat de planten er last van hebben. Ik vrees dat deze oplossing niet zo diervriendelijk is.

Inge

Zorg wel dat je slakkenkorrels gebruikt die alleen gevaarlijk zijn voor slakken. Dan heeft de rest van de voedselketen er tenminste geen last van. Ik gebruik zelf Escar-go, die blauwe hagelslag zeg maar.

Damajo

margje van dijk

margje van dijk

18-04-2010 om 00:25

Ik speel vals

Mijn basilicum is eerder al doodgegaan. Maar die had ik ook wel heel erg vroeg gezaaid. Ik heb nu weer nieuwe gezaaid, maar intussen speel ik ook schaamteloos vals: ik heb gewoon zo'n plantje van het tuincentrum ertussen geplant. Een head start, zullen we maar zeggen. En ook een koriandertje. (Wat me trouwens opvalt is dat die basilicum en koriander gewoon heel veel kleine plantjes bij elkaar zijn, het is niet één plant of zo, terwijl er op de achterkant van het pakje wel staat dat je ze zoveel centimeter uit elkaar moet zetten).

Verder heb ik al heel wat vakken waar echt al wat in staat. 9 echte spinazieplantjes, rucolaplantjes, andere slasoorten: dat is echt al wat. De bietjes komen op. Ik heb piepkleine embryonale rodekooltjes, spruitjes en broccoli-tjes (broccoliedjes). De tomatenplanten hebben al van die echte dikke steeltjes en zijn al zo'n 8 cm hoog of zo, en een aantal echte blaadjes.

In de vensterbank in de keuken heb ik een paar van die grote rankplanten laten kiemen (courgette, komkommer, pompoen), en dat schiet als een idioot omhoog. 's Ochtends zie je nog een klein wit boogje waarvan je vermoedt dat het het begin gaat zijn van een plantje, en 's avonds heeft zich dat ineens ontvouwd tot een groen plantje met een enorm blaadje van wel 3 cm hoog. In één dag! Maar die mogen pas in mei naar buiten, dus die moeten het nog even uithouden binnen. Ook heb ik wat maiszaadjes geplant en daar schiet ook met een rotgang een babyplantje uit omhoog. Kortom, dat wordt allemaal heel gezellig straks.

De erwtjes en de rijspeultjes! Dat zijn pas leuke plantjes! Die staan gewoon vrolijk argeloos om zich heen te groeien, daar word je helemaal vrolijk van. Ze moeten nog ietsje langer groeien, dan kan ik ze vriendelijk doch dwingend om een bamboestok heen laten ranken.

Wat me trouwens opvalt is hoeveel water er in zo´n tuin gaat. Ik heb een gieter van 10 liter, maar als ik al mijn bakken en potten wil begieten loop ik zo 8 keer heen weer met dat ding. Want selectief water geven (alleen bij de steel) is wel leuk en aardig, maar ik wil niet dat die aarde droog en scheurderig wordt, dus af en toe moet je het wel even lekker vol gieten.

Maar goed. Vandaag helemaal geen tijd gehad (ik heb concerten dit weekend), misschien kan ik morgenochtend nog even kijken wat er te beleven valt in mijn tuin.

En o ja, binnenkort wil ik nog een paar vakken met slasoorten gaan zaaien. Want het vooruitzicht dat je nooit meer sla hoeft te halen uit de winkel trekt mij enorm, alleen al daarom zou ik die tuin weer willen hebben. Maar ik snap nog niet helemaal hoe het werkt. Het groeit nu, en ik begrijp dat het ook weer aangroeit als je er wat van af haalt straks, maar dat houdt natuurlijk een keer op stel ik me zo voor. Dus dan moet je zorgen dat je ook nog een ander vakje hebt waar het in groeit, voor de continuiteit. Toch? En dan ben je uit dat andere vakje (die andere vakjes) aan het oogsten, en dan zaai je weer wat in die oorspronkelijke kaalgevreten vakjes. Zou het zo werken?

Margje
(PS Ik heb nog steeds de naieve veronderstelling dat die slakken vast geen 20 cem omhoog gaan klimmen om in mijn bakken te kunnen.....

Bastet

Bastet

18-04-2010 om 09:00

Margje

Ik heb rijtjes sla,maar zaai niet alles tegelijk.Dus eerst een rijtje,en een week later nog een,en een week later nog een.Dan heb je altijd wel ergens sla staan.
Groetjes,Bastet

☼Désirée☼

☼Désirée☼

18-04-2010 om 18:26

Klinkt leuk allemaal

Margje ik ben stinkend jaloers met je leuke verhaal over blaadjes en steeltjes....... ik heb alles zwart
Nou das niet helmaal waar, had bij bakker aardbeiplantjes besteld "reuzeaardbei' met vruchten zo graat als een appel op het plaatje haha die staan in 2 vakjes (en de rest verderop in de tuin) mn basilicum plantje heb ik in 1 vak gezet kijken oftie doorgroeit (gewoon uit de supermarkt vast heel fout Verder 1 vakje voor zaadjes uit griekenland, die heb ik al 2 jaar , meegeneomen van een vakantie van een mooie bloem..kijken of het wat wordt!! Verder radijs, wortel, courgette en pompoen. Maar lees hier net dat dat binnen moet? Hmhmhm kep binnen tomatenzaadjes , bieslook en zonnebloem..... ach we zullen het wel zien. Zoonlief (11) heeft ook eigen stukje en is er helemaal blij mee, tuinkers en tomatenzaadjes in zn vensterbank en in zn tuintje een heuse vlinderplant en wat zaadjes........... leuk hoor...nu maar wateren en wachten....!!!!

Ineke P.

Ineke P.

19-04-2010 om 08:25

Te vroeg

Voor basisilucum zijn jullie te vroeg bezig. Als je het half mei zaait, en dan lekker dik, komt het allemaal goed.

margje van dijk

margje van dijk

23-04-2010 om 09:26

Bestelling vreeken!

Vanochtend ging de bel: een pakje voor mij, de bestelling van Vreeken werd bezorgd.
Ik had de bestelling op 21 februari geplaatst.
In de bevestigingsmail stond dat de levertijd 1 tot 2 weken was, wat wel kon oplopen tot 6 weken.
Op dit moment is er dus ruim 2 maanden verstreken, en ik heb al lang en breed ergens anders besteld/gekocht.
Ik heb op allerlei manieren geprobeerd mijn bestelling bij Vreeken te annuleren (gemaild, gebeld), zonder ook maar uberhaupt contact te krijgen.

Daarom heb ik nu het pakje meteen mee teruggegeven aan de postbode, ongeopend.

Ik ben benieuwd of ze het geld ook van mijn rekening gaan afschrijven, dat zal waarschijnlijk wel, gezien de traagheid van hun procedures. Of zou ik dat nog voor kunnen zijn? Even de bank bellen.

Margje

margje van dijk

margje van dijk

23-04-2010 om 09:34

Hmm

Ik heb even met de bank gebeld. Ik kan het bedrag laten terugboeken zodra het overgeschreven is. Ik kan ook proberen te voorkomen dat ze het afschrijven, maar dan moet ik hun rekeningnr weten, en dat weet ik niet. Nou ja, dan wacht ik wel tot ze het afgeboekt hebben, en laat ik het daarna terugboeken.

Voor de verzendkosten zal ik dan waarschijnlijk toch wel moeten opdraaien. Nou ja, dat is dan maar zo.

Margje

Wilma

Wilma

23-04-2010 om 14:10

Nu in de libelle

die van afgelopen week dus, niet die die vandaag uitkomt, staat ook een leuk artikel over de moestuin. Ook over wisseling van beplanting, dus 't ene jaar dat in dat vak en 't jaar erop iets anders. Beter voor de voedingsstoffen die bepaalde planten (groenten) nodig hebben. Moest ik meteen aan dit draadje denken.

Groetjes,
Wilma

margje van dijk

margje van dijk

23-04-2010 om 16:49

Ja, dat hoeven wij niet

Teeltwisseling hoeft niet in het kleine vakkentuintje, omdat je maar zo weinig in een vak teelt, en omdat je door die vakken automatisch al wisselt.

Maar het blijft leuk om er over te lezen. Ik heb ineens ook een grote belangstelling voor alles wat moestuin is

Margje

Dorry1

Dorry1

23-04-2010 om 19:43 Topicstarter

Vandaag uit eigen tuin

Platte en krulpeterselie, Lavas en Munt.

Vooral de lavas in de yoghurt-knoflook saus was een topper!

Of gelden kruiden uit eigen tuin niet?

Dorry

Bastet

Bastet

24-04-2010 om 08:59

Tuurlijk

Tuurlijk gelden kruiden ook!Ik heb mazzel,in de wijktuinen ligt ook een kruidentuin,en iedereen die een tuin huurt mag kruiden knippen voor eigen gebruik!
Bastet

margje van dijk

margje van dijk

25-04-2010 om 09:52

Nou, dat is dan weer netjes

Ik heb vandaag al een e-mail van Vreeken dat ze mijn annulering niet gezien hadden (en dat echt in reactie op mijn mail in februari!) en dat ze inmiddels mijn bestelling retour hebben ontvangen.

Dus ik neem aan dat ze niet eens meer verzendkosten rekenen.

Dan is het toch netjes afgehandeld.

Margje

margje van dijk

margje van dijk

25-04-2010 om 09:59

En de tuin...

Wij hebben gisteren sla en radijsjes uit eigen tuin gegeten. En ze waren heeeeeerlijk! Ja, dat zegt iedereen natuurlijk altijd, maar het was echt zo. Ik had hier en daar wat te enthousiast sla gezaaid (te veel plantjes in een vakje) en alle overtollige plantjes heb ik gisteren geoost. Leverde toch een leuke gemengde salade op.

Vandaag heb ik bedacht dat ik op al die plekken waar een heel vak in beslag wordt genomen door een enkel tomatenplantje o.i.d. kleine slaplantjes ga zaaien langs de rand. Over een maand is dat tomatenplantje misschien zo groot gegroeid dat het zelf het hele vak nodig heeft, maar dan heb ik ook net die sla al weer geoogst. Want ik heb al door: sla kun je niet genoeg hebben. Wij eten het althans liefst elke dag.

En mijn asperge komt boven! Ik ben echt als een kind zo blij, telkens als ik iets zie verschijnen wat ik weken geleden diep weggestopt heb, of gezaaid heb.

Mijn aardappelplanten komen ook op!

Eigenlijk komt alles op. Behalve viooltjes, ik had ook viooltjes in een pot gezaaid maar daar zie ik niks van terug. En de kleine margrieten hebben ook veel tijd nodig.

Ik heb de cloches inmiddels opgeborgen, het is zulk mooi weer en ook 's nachts niet koud. Al zag ik bij het weerbericht dat we 80% kans hebben dat het na 1 mei weer kouder wordt. Als er dan weer kans op nachtvorst komt zet ik ze er wel weer op.

Margje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.