Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Wat kostte jullie bruiloft?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
margje van dijk

margje van dijk

26-04-2010 om 15:58

Ha!

Wat leuk om al die verhalen te lezen (niet dat ik daar tijd voor heb - aargh). En wat leuk, Manda, dat je alsnog gaat trouwen.

Ik geloof dat ik wel een beetje tegen RodeBeuk en Miriam aanschurk, al had ik mijn jurk daar niet vandaan

Wij kwamen op het idee te gaan trouwen toen we in Amerika waren voor de bruiloft van Amerikaanse studievrienden. Die hadden dus nooit gedacht dat wij zouden komen, maar we waren er toch. (Ja, wij werkten toen allebei fulltime en hadden nog geen kinderen, je moet toch ergens heen met je geld). Die bruiloft was in Maine (noordoosten van de US) en duurde dus sowieso 3 dagen, omdat ook binnen de US mensen van ver moesten komen. We verbleven in het vakantiehuis van de ouders van de bruid, die ook alle omliggende (particuliere) vakantiehuizen van hun vakantievrienden gecharterd hadden zodat alle gasten wel ergens een slaapplaats vonden aldaar. Het was een onbegrijpelijk schitterende plek, aan een enorm meer, ik word nog week in de knieen als ik eraan terugdenk. De ene avond was er een traditioneel dansfeest (met van die ouderwetse Engelse volksdansen) en een buffet aan lange tafels in de open lucht. De volgende dag trouwden ze op een brug (zo'n brug als in de Bridges of Madison County, meer een soort half overdekte houten tunnel). Alles zelf versierd met veel zonnebloemen en veel sfeer. En 's middags was er weer een andere band en gingen we dansen op een houten vloer die ook buiten was neergelegd.

Nou, wij hadden daar de smaak wel van te pakken. Terug in New York gingen we alvast ringen kopen in de Jeweler's district. Onze namen lieten we er ook vast in graveren, maar ja, we hadden nog geen datum. Dus deden we maar vast de verkeringsdatum erin.

En vervolgens hebben wij ons laten leiden door wat we daar geleerd hadden: alles kan zoals jij het wil. (Wij waren tot op dat moment alleen traditionele bruiloften gewend).

In samenvatting hebben wij het als volgt gedaan:
- Jurk laten maken door een hobbyiste-kleermaakster, die voor 800 euro van wilde zijde een groenzwarte jurk wist te maken die ik nog bijna jaarlijks draag als ik ergens met kerst moet zingen of zo. Man wilde in spijkerbroek trouwen, dus die ging in een zwarte Levi-501 (wel een nieuwe), met zwarte koltrui en een rood-changeant zijden jasje door delfde mevrouw voor 400 euro erbij gemaakt.
- We woonden niet zo ver van het gemeentehuis en daar zijn we gewoon naartoe gelopen. We waren nog in onze autoloze periode en dat wilden we ook wel een beetje uitstralen. Het was 24 graden (in oktober!) en we trokken veel bekijks.
- We wilden iedereen erbij hebben. Dat betekende alleen al ongeveer 150 familieleden (we zijn allebei het oudste kleinkind in grote families, zeg maar), die allemaal in Friesland woonden. Dus hebben we twee bussen gehuurd (een vroege en een late bus waarmee iedereen gekomen is. Net toen wij aan kwamen lopen bij het gemeentehuis, kwam de bus ook aan. Heel leuk.
- Na het gemeentehuis hebben we geluncht in de ruimte van een studentenvereniging. Dat hadden we zelf verzorgd (vriendinnen van mij hadden ter plekke broodjes gesmeerd en soep gemaakt en zo).
- 's Middags hadden we een 'concertviering' geregeld in de grote kerk. Geen kerkdienst, maar ik wilde wel graag die ruimte wegens de akoestiek. (Dat kostte nog enige moeite, om daarvoor toestemming te krijgen bij de hervormde gemeente). Mijn koor heeft door mij gekozen muziek gezongen, vrienden hebben een lied van Purcell gezongen met instrumentele begeleiding, en nog cello-pianogespeeld. Wij hebben elk op eigen wijze verteld waarom we voor elkaar gekozen hebben, eerst elk apart een heel verhaal verteld aan het publiek en daarna tegenover elkaar. Een neefje gaf ons de ringen uit New York aan die we elkaar om de vinger geschoven hebben. (Nu met een trouwdatum erbij, dus het lijkt nu net alsof het van toen-en-toen tot toen-en-toen was, maar dat terzijde). De dirigent heeft ook nog het publiek een lieflijke kanon voor ons laten zingen.
- Daarna gingen we naar een nabijgelegen natuurgebied (met de bus) voor een wandeling, en koffie en taart. De taart was door mijn moeder meegenomen oranjekoek uit Friesland (héél veel).
- Het diner was ook aldaar: voor zo'n 165 gasten een vegetarisch buffet. (We waren ook vegetariër in die tijd).
- Daarna een klassiek dansfeest in een enorme danszaal waar wel 350 mensen waren denk ik. Het grootste deel van de tijd ging op aan 'stukjes', maar die waren voor driekwart van behoorlijk goed niveau zodat het niet alleen maar doodsaai was voor de aanwezigen. Meerstemmige koorvariaties die echt wel goed in het gehoor lagen, bijvoorbeeld, of een uiterst cabarateske bijdrage van mijn man's broers en zussen.
- Daarna ging de eerste bus terug naar Friesland. De rest van het gezelschap ging verder naar de zaal van de studentenvereniging waar we ook geluncht hadden. Aldaar hebben we op snoeiharde hardrockmuziek van mijn man's keuze geheadbangd en gepogo'd tot 3 uur 's nachts. Toen ging de tweede bus ook weer terug naar Friesland. Wij gingen met de bus mee naar een hotel op de Veluwe, waar we de bruidssuite hadden gehuurd. (Ik herinner me vooral dat we heel lang in het grote bad hebben gelegen en elkaars tenen gemasseerd hebben).

Dit alles bij elkaar heeft ons 20.000 gulden gekost destijds. Maar het grappige is dat we dat in een jaar tijd bij elkaar konden sparen: elke maand 1500 gulden apart zetten. (Idioot als ik daar nu aan denk, wat waren we toen rijk en wat gaven we veel uit in die tijd!! Zoveel zouden we nu nooit meer overhouden .

Het was de dag van mijn/ons leven. En hij is nu dan wel naar de achtergrond verdrongen door de geboortedagen van de kinderen, maar daar schijnt onze trouwdag nog altijd krachtig doorheen.

Margje

ishtar

ishtar

26-04-2010 om 16:02

Als buitenlandse gast

bij het huwelijk van mijn neef hebben we gewoon zelf de reis en verblijf betaald. En ons daar niet beledigd, bezwaard oid over gevoeld. (en er tegelijk maar een dagje aan vastgeplakt en ons 10-jarig huwelijk mee gevierd, het was ook niet de eerste de beste plek, Londen, daar kun je leuke dingen doen!)

margje van dijk

margje van dijk

26-04-2010 om 16:31

En o ja

Twee jaar geleden is mijn zusje getrouwd in Engeland. Wij zijn daar toen met het vliegtuig met 3 kinderen heen gegaan en hebben drie nachten in een hotel geslapen. Maar die vliegreis was Easyjet, slim geboekt en voor 300 euro met z'n allen heen en terug. Qua hotel kun je in Engeland gerust 3 bedden bij laten zetten dus we hadden maar één kamer nodig. Voor dat hotel had mijn zus ook wat korting bedongen en betaalden we in totaal ik geloof nog zo'n 400 euro bij. Geen schijntje, maar voor een bruiloft van je zus absoluut overkomelijk. En het was heel leuk.

Mijn andere zus is 5 jaar geleden getrouwd, en die hadden juist een heel beperkt aantal genodigden. Ik weet niet of ze mijn voorbeeld misschien als schrikbeeld heeft opgevat (geintje). Ik had het zelf nooit zo gedaan, maar het had ook zeker voordelen.

Ik heb dus 350 mensen gezien op onze trouwdag, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat ik allerlei mensen gemist heb of te weinig aandacht heb kunnen geven.

Maar zo heeft iedereen iets anders wat bij hem/haar past, dat kun je natuurlijk niet voor iedereen gelijk trekken.

Margje

Tinus_p

Tinus_p

26-04-2010 om 17:10

Let op

De kosten van het maken van huwelijkse voorwaarden ofzoiets.

Trouwen doe je niet uit romantiek. het is een contract met grote consequenties, zeker als je ondernemer bent.

Hihi

moet even lachen....

Dorry

Manda Rijn

Manda Rijn

26-04-2010 om 20:00 Topicstarter

Oh ja

we moeten zeker ook nog bij de notaris langs. Hmm, maar we hebben nu een samenlevingscontract, hoe gaat dta allemaal ? En het wordt gewoon in gemeenschap van goederen. BTWnummer heb ik niet meer dus geen gedoe met ondernemingsrisico etc.

Margriet*

Margriet*

26-04-2010 om 20:51

Bij ons 10000 in 2002

Maar daarvoor gingen we eerst met directe familie varen door Amsterdam met lunch (was iets van 1700 euri). Daarna trouwen in de Stopera (700 euri was dat toen, dure Wim T. Schipperszaal). Ik was zwanger en droeg zwangerschapskleding van Ruimschoots (linnen pak met jurkje erover heen), was iets van 600 euri. Man strak zwart pak, kosten ?
Beetje feestelijke kleding is wel leuk maar dan zou ik goed uitpakken en nu voor bijv. mooi fifties jurkje gaan.
Daarna met de tram (vond iedereen heel grappig) naar het Turkse restaurant waar we een groot buffet hadden en de hele avond zijn blijven hangen (dus geen receptie, diner of gedoe. Iedereen mocht komen en drinken en eten wat ie wilde (uitgezonderd sterke drank). De eigenaar kende we goed en had een speciale prijs voor ons (ik meen 3000 euri. Kaarten hadden we laten drukken bij schoonvader zijn werk, bruidstaart kregen we van mijn ouders.
Iedereen vond het een zeer geslaagde bruiloft en wij ook, het weer werkte ook mee, in juni. Paar dagen Schiermonnikoog was onze honeymoon. Zoon logeerde bij ouders.

"BTWnummer heb ik niet meer dus geen gedoe met ondernemingsrisico etc.""

Ik snap het geloof ik even helemaal niet. Je bent toch zelfstandige en dan loop je toch ondernemersrisico (namelijk het risico dat je niks verdient), wat heeft dat met je BTW-nummer te maken?

niet dat ik er verstand van heb hoor, ik ga altijd glazig kijken als er iets belastingachtigs langskomt en dan bel ik de boekhouder, die er immers wel voor heeft doorgeleerd.

Gemeenschap van goederen betekent bijvoorbeeld dat al het geld dat in jouw zaak zit ook van je partner is, en dat hij ook opdraait voor alle schulden die jij voor je zaak maakt. Wil je dat?

Groeten,

Temet

Manda Rijn

Manda Rijn

26-04-2010 om 21:39 Topicstarter

Klopt

maar ik ben geen ondernemer meer sinds 2010 !

Manda

Wat nu niet is kan weer komen. Huwelijksvoorwaarden maken als je al getrouwd bent is duurder en lastiger, ik zeg het maar even.

Groeten,

Temet

Manda

Even los van die gasten en het logeren enzo.

Je plan klinkt goed. Maak er een mooi feest van. Een groot feest. Je hebt een reden om te vieren.

Mijn moeder zegt altijd:"Je moet de feesten vieren zoals ze vallen".

Doe het maar. Je weet van wie het komt en dat ik nu in een situatie zit waardoor ik misschien wat softer en nostalgischer kan uitpakken. Maar ook zonder die saus eroverheen: Vier dat Feest!

En nog een kleine opmerking over de kleding. Wij waren erg consuminderig en vegetaries enzo, maar we wilden wel dat duidelijk was wie er ging trouwen. Is toch wel handig, dat het bruidspaar als zodanig herkenbaar is. Dat was ons criterium.

Kari1

Kari1

27-04-2010 om 08:36

Manda

over hv of gg: wij hebben destijds hv laten opmaken omdat we allebei een vak hebben waarin ook redelijk veel zelfstandig, als zzp of zmp wordt gewerkt. Is bij ons uiteindelijk niet gebeurd maar dat wisten we niet van tevoren.
Jij bent nog jong, het zou toch zomaar kunnen dat je over 10 of 20 jaar (kinderen uit huis) weer gaat eigen-bedrijven? Die hv kun je nu simpel regelen en het zit je niet in de weg. Wij leven als gg-ers, alles is van ons samen en gaan we uit elkaar dan krijgt ieder de helft. Je moet er alleen even op letten je er een en/of rekening van maakt als er bankrekeningen worden geopend, of 2 dezelfde spaarrekeningen naast elkaar, een voor hem en een voor haar, waar je dan maandeijks even veel naar toe boekt.
Kari

Manda Rijn

Manda Rijn

28-04-2010 om 15:11 Topicstarter

Ja het gekke is

dat ik van het idee helemaal niet zo vrolijk word. Het idee van getrouwd zijn voor mij weinig tot niets toe, niet dat het geen gezellig dag zal worden maar toch. Ik vind het bij elkaar zo duur en ik verdien nu zo weinig dat het misschien straks wel niet te betalen is, dat soort zorgen spelen meer de overhand dan het vrolijke aspect eraan.

vriend zei dat we het anders een jaar moeten uitstellen, dus als we 11 jaar bij elkaar zijn. Ik vind het nu zo'n moeten worden, niet meer spontaan, terwijl het wel zo begonnen is dat idee, lekker spontaan tussen alles door even trouwen voor de gezellige dag...

ik weet het even niet.

liora

liora

28-04-2010 om 15:21

Manda

Hoi Manda,

Als het gewoon lekker spontaan opkwam, moeten jullie het misschien zo doen: lekker naar het stadhuis met de kinderen en twee getuigen, en daarna heerlijk met z'n zessen bij een leuke strandtent lekker eten en spelen op het strand.

Dat feest komt dan nog wel een keer.

Liora

Herkenbaar

Hoi Manda,
zo herkenbaar. Toen ik zwanger was van dochter heeft mijn vriend me ten huwelijk gevraagd (vreselijke uitdrukking). Ik dacht leuk. Wij plannen maken, en na 2 weken hadden we er eigenlijk geen zin meer in.

Nu 5 jaar later, zijn we 10 jaar bij elkaar (bijna 11), nieuw huis, samen 100 jaar enz. En weer geen zin in al het geregel en gedoe en de kosten.

Maar misschien moeten we het toch eens doen.

Idee om naar het Wed te gaan en daar een cateraar te laten komen voor grote picknick? Als ik een uitnodiging voor zo'n bruilfot kreeg zou ik het superleuk vinden. En ik ben dit weekend in Noord HOlland geweest voor een superleuke boottocht + high tea (heerlijk en ik ben een zeurpiet)+ borrel. Kostte pp 30 euro. Kids vonden het ook super.

Succes!!
Groetjes, Wiggie

Manda

ksnap het hoor. Dat van dat niet verdienen dus niet willen uitgeven is herkenbaar (edoch onzin) en die koudwatervrees ook.

Maar ik blijf bij mijn punt: ik zie al die mensen liever bij mijn bruiloft dan bij andermans begrafenis. Een mooi feest is een prachtige herinnering.

Wacht anders tot mandarijntje oud genoeg is om het te kunnen navertellen! Mijn zoons vinden het echt (en terecht) jammer dat ze er niet bij geweest zijn.

En vier dat feest. Je hebt toch wat te vieren? Voor mijn part met een Amerikaanse picknick op het strand waarbij iedereen wat te eten meeneemt.

Manda Rijn

Manda Rijn

28-04-2010 om 22:02 Topicstarter

Mandarijntje

hmmm, dat is ook nog zoiets, mandarijntje is volgend jaar 2 en die herinnerd er zich dan niets van. Aan de andere kant, ik wil niet heel lang wachten.

Ach als ik nou gewoon die ene job krijg (heb wat gedaan vanavond, was erg leuk) is er niets aan het handje. Ach kloten geld, ik word er zo moe van, geef mij gewoon die interessante baan en dan zijn we er, kunnen we trouwen, verbouwen, vaker op vakantie, leuke dure schoenen kopen (heb in tijden geen leuke designers gekocht voor mijzelf, ja dat vind ik af en toe leuk). Ik zeur....

Ik vind ergens dat we moeten trouwen omdat we dat graag willen en randvoorwaarden zoals geld zouden er dan niet toe moeten doen. En die doen er dus nu wel toe of het is koudwatervrees en dat is raar want we zijn gewoon samen een gezin.

Ja ja, het ideale moment....

dat komt toch zeker nooit?

Als je daarop gewacht had:
-had je nu geen man
-zeker geen kinderen
-en ook niet al die leuke werkervaringen opgedaan...

krin

krin

29-04-2010 om 11:51

Het ideale moment

is het moment waarop je zomaar tegen elkaar roept: "Waarom gaan we niet gewoon trouwen?" Een beetje zoals het bij jullie ging, dus. Strandfeestje, zoveel jaar bij elkaar - klinkt ideaal voor mij.
As je nu gaat wachten tot je (meer) geld en (betere) gelegenheid hebt, wordt het meteen moeilijker. Dan juist krijg je het ja maar als we het dan toch doen dan ook maar goed en het hoe dan en waar dan en met wie... en waarom eigenlijk.
Nu zitten jullie blijkbaar in een soort flow waarin je feestjes- en trouwzin hebt. Het ideale moment, dus.

Petra Kappers

Petra Kappers

30-04-2010 om 08:10

'Ik vind ergens dat we moeten trouwen omdat we dat graag willen en randvoorwaarden zoals geld zouden er dan niet toe moeten doen.'

Dat maak je er zelf van dat er voor een bruiloft (veel) geld nodig is. Er is lijkt me maar één randvoorwaarde en dat is een partner die ook wil trouwen.

1000 euro, maximaal

waren de kosten voor onze trouwdag. Man heeft wel een pak gekocht en schoenen, maar ook geschikt voor net werk. Ik heb een jurk gehuurd. Kapster voor mij en de 2 dochters, eigen vervoer naar de trouwruimte, en met de hulp van veel vrienden en familie hebben we de rest lekker thuis in de achtertuin gedaan. We hadden tenten en doeken opgehangen voor als het weer zou tegenvallen, van vrienden kregen we de bruidstaart, iedereen had iets lekkers meegenomen, 2 mannen achter de bbq, heel ongedwongen en ontzettend gezellig. Hoeveel mensen, ehm, zo'n 60 denk ik. waarvan meer dan de helft kinderen!
Juist omdat iedereen betrokken was, was het een dag om nooit te vergeten. Ik was 'savonds laat echt uitgeput maar wilde maar niet naar bed omdat ik de dag niet wilde laten gaan
We hadden overigens aangegeven dat we geen kado's wilden, maar juist een bijdrage in de feestvreugde. Omdat we het niet heel ruim hadden, kon iedereen zich daar goed in vinden. Nog steeds denkt men er met plezier aan terug.

Jons

Chippie

Chippie

30-04-2010 om 23:00

Wij...

Ons trouwfeestje kostte (5 jaar geleden) iets van 4000 euro. Honderd mensen, koffie met gebakjes, uitgebreide BBQ, DJ (was niet duur), huur locatie (500 euro), bedrukte BBQ schortjes 150 euro. We hoefden geen uitgebreide rapportage, hebben een fotograaf laten komen voor 400 euro en hebben zelf fotoboek gemaakt.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-05-2010 om 19:22 Topicstarter

Nou

we zien er voorlopig gewoon van af, geen plannen zien we dan wel weer. Fijn, mijn vriend kan dat altijd zo kalmpjes inbrengen, dus dat is ook weer even uit mijn systeem. Mooi want het begon een stress-issue te worden in mijn brein. Als ik volgend jaar wat lekkerder qua werk zit (=geld) dan is het ook makkelijker om het alsnog enigzins spontaan te doen.

Asa Torell

Asa Torell

01-05-2010 om 20:26

Manda

Volgend jaar heb je vast allang wel die leuke (en goedbetalende ) baan en dan is dat strandfeest zo geregeld!

Asa Torell

Asa Torell

01-05-2010 om 20:33

Vergeet ik nog

dat het mij een hartstikke leuk idee lijkt! Het hoeft helemaal niet moeilijker dan inderdaad: strandtent huren, bbq, klaar. Heerlijk toch.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-05-2010 om 21:18 Topicstarter

Dank asa

ik hoop ook dat het gaat lukken met dat werk, ik ben wel goed bezig maar nog niets concreets aangeboden gekregen. Maar goed, het komt wel weer terug dat gemak van af en toe groot-flappen-trekken.

Het lijkt mij nog steeds heerlijk zo'n ontspannen dagje met iedereen op het strand, vooral die grote groep kinderen (mandarijntje er hobbelend achteraan en dat bordje met bbq hapjes in de hand lijkt mij heerlijk.

Asa Torell

Asa Torell

01-05-2010 om 22:39

Manda

Misschien moet je gewoon lekker dat 10-jaar-samen feest vieren, zoiets kan ook een geweldig fijn feest worden om jaren op te teren! Er is altijd een categorie mensen die alleen voor een echt trouwfeest alles opzij zet op te komen, maar de belangrijkste komen toch wel.

An

An

05-05-2010 om 15:39

Lekker intiem

Onze bruiloft (5 jaar geleden) was ongeveer 1500 euro totaal. Op een vrijdag, compleet met trouwauto (zo'n wit ouderwets ding), trouwboeket en corsages, trouwkapsel, trouwringen, trouwfoto's (geen boek), trouwpak (C&A), trouwjurk (gala-afdeling Peek en Cloppenburg), "huwelijksreis" etc etc. De trouwkaarten had ik in elkaar geflanst op hallmark.nl en vervolgens verstuurd en daar heb ik ook de bedankkaarten op gemaakt en verstuurd. We hebben met een klein groepje gasten (20 mensen totaal, exclusief ons gezin), na de plechtigheid gegeten in een restaurant aan het strand van een meer, geen poespas met gedichtjes, stukjes en openingsdansen, de kinderen hadden het prima naar hun zin en nadien zijn we blijven slapen in een bruidssuite (kado gekregen). Vervolgens "huwelijksreis" van 1 dag naar Amsterdam. Twee geweldige dagen, word er nog blij van als ik er aan terugdenk.

Emmawee

Emmawee

06-05-2010 om 00:20

Onze trouwerij

Manda, leuk feest! Wij hebben ook geborreld en gebarbecued in een strandtent. Hoeveel het ons 10 jaar geleden gekost heeft weet ik echt niet meer, maar niet veel. Bovendien kregen wij ook best veel geld, waar we helemaal niet op gerekend hadden.
Maar wij hebben dan ook niet de hele dag lopen slepen met gasten. In Noordwijk kon je toen nog gratis trouwen op woensdagmiddag om 16.00 uur. Ideale tijd. Trouwen, borrelen, eten, feestje tot middernacht, want dan moet de strandtent dicht.
Tegenwoordig kun je ook trouwen óp het strand. Dat is niet gratis. Maar volgend jaar heb je toch geld zat en als je kunt regelen dat je er aan het eind van de middag terecht kunt, ben je echt een stuk minder kwijt aan kopjes koffie, gebak, rijtuigjes etc. Bovendien, door alles op 1 locatie te doen heb je ook veel minder 'gedoe'. http://www.trouwlocaties.nl/trouwen_op_het_strand/trouwen_op_het_strand.asp

Verder vind ik het idee van Asa heel goed: gewoon een feest geven. 10 jaar samen is een feestje waard, toch?
Of (combi) 's ochtends met een klein clubje dierbaren gaan trouwen, 's middags naar het strand gaan en dat iedereen dan gezellig aan komt zetten met hun zooitjes, wat ontaard in een barbecue en feest. Dat kan ook nog.
Wij wilden er eigenlijk ook gewoon een stranddag van maken, we trouwden op 5 juli, maar het weer was er helemaal niet naar! We waren al blij dat we droog overkwamen, want we deden alles op een tandem. Het laat zich dus niet helemaal plannen.
Groeten! Maw.

Manda Rijn

Manda Rijn

06-05-2010 om 09:33 Topicstarter

Leuk!

al die verhalen. Balen als het niet mooi weer is indd, zit je daar met al je strandspullen. Goede tip, gewoon laat trouwen dan ben je ook laat in die strandtent, scheelt je weer 100 drankjes.

En indd je krijgt ook geld terug als je geld vraagt, was ik zelf niet van plan. Ik vind geld geven ook nooit leuk. Ach dat zien we volgend jaar wel weer, voordat ik weer neurotisch allerlei dingen in mijn hoofd wil vast leggen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.