Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe gaat het met de moestuinen?

Ik ben vandaag eindelijk begonnen. Vorlopig met een vrij beperkte versie. Mijn kruidentuin is weer helemaal in vol ornaat. Een aantal standaarddingen zoals peterselie, bieslook (overgebleven van vorig jaar!), oregano, salie, thijm, rozemarijn en basilicum (in de vensterbank!) maar ook een paar dingen die ik nooit eerder had: Dragon (lekker!), wijnruit (geen idee wat ik daarmee moet doen, maar het zag er zo schattig uit) en ...Hysop ????????? Alleen al vanwege de naam. En het was ook zo'n lieftallig plantje. Moet ik maar eens op googelen.

Ik heb ook een nieuw laurierstruikje gekocht, want de oude had de dramatische winter niet overleefd. Zonde, maar goed, er staat nu een nieuw struikje, die groeit vast ook wel weer leuk op.

In mijn 'perkjes' ben ik tot nog toe erg eentonig te werk gegaan. Eentje heb ik helemaal volgezet met rucola (jawel, van die beroemde dobbelsteentjes aarde met een plukje groen, ik geloof dat ze 15 ct per stuk waren, dus voor een paar euro heb ik nu een hele vierkante meter als een soort schaakbord vol rucola. het wordt een heerlijke zomer). Ander perk staat vol met 3 rijen (pluk)sla. Rode, groene, krul, van alles wat.

En verder eerst niks. ja' ik heb weer fijn geraniums in een plantenbak aan het balkon gehangen, ook heel fijn.

En wat kun je toch druk zijn met een paar vierkante meter moes en kruidentuion en iets van 75 mini-plantjes. Ik ben echt de hele middag bezig geweest. Maar het ziet er strak uit, al zeg ik het zelf.

Oh ja, en morgen nog zaadjes zaaien. Zonnebloemen, en afrikaantjes en nog wat van dat soort spul, hebben de kinderen uitgezocht. Ook leuk!

Hoe gaat het met alle square-feet-ers? Ik heb het gevioel dat ik minstens 6 weken op jullie achterloop....

Ingrid


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Square feet-er

Ik heb vandaag voor de 8-ste keer sla geoogst te weten:Een bak vol eikenbladsla,oost-indische kers, tuinmelde, spinazie en grootbladige tuinkers en radijsjes. Verder valt er nog niet veel te oogsten.
De mini-bietjes krijgen al meer blad net zoals de raapjes en de rode en oranje worteltjes.De aardappel is net bovengekomen. Rabarber al aardig uit de kluiten gewassen. Snijbiet komt ook al boven.De broccoliplant die door het konijn was afgeknabbelt geeft de moed niet op.Hij is wel een stuk kleiner dan de andere 3 maar we beginnen pas
In grote potten ( mix van turf, vermiculiet en compost) staan een ronde en een langwerpige courgette en een pompoen.In een andere pot staan roodbloeiende peultjes die al aardig tegen de wilgetakken beginnen te klimmen.

Vandaag ben ik bij Vreeken in Dordrecht geweest ( ja, ik weet dat dat gemeen is om te vertellen Ik heb daar o.a. patissonzaad,, zwarte winterwortel,tomatillo( voor op de vensterbank), mexicaanse indianenbonen, een regenmeter en een vlinderpot gekocht.

Het wordt me wel duidelijk dat mijn achtertuin toch echt te klein wordt. Daarom heb ik me aangemeld voor een volkstuin in de buurt.Dat kan echter nog jaren duren, dus voorlopig hou ik het op creatief woekeren met de ruimte.( ik kweek bijvoorbeeld patissons en andere dingen op voor een vriendin die een volkstuin heeft, en vervolgens krijg ik nu en dan groenten van haar)

Wat ik eerst had met "lapjes van de markt"heb ik nu met tuinzaden, het is gewoon verslavend, AAAAAAAAAArrrrghhh !

Damajo

evy

evy

07-05-2010 om 09:22

Hier

Door dit forum enthousiast geraakt en zelfs man meegekregen dus wij hebben nu 1 bak in de tuin van 75/1,5 meter of zoiets. Daar staat en groeit nu 3 soorten sla in, bloemkool, ziet er goed uit maar ik hoorde dat het moeilijk is om een mooie bloemkool te krijgen. tomaten en wat kruiden.
Ik hoef er weinig aan te doen maar kijk elke dag even.
We hebben nog niet kunnen oogsten.
Ik vind het erg leuk.
Groet Evy

Gewoon

Niks nie trendy square feet. Gewoon bakken en potten. Ik heb nu flink wat aardbeien. Ik vond het vorig jaar een beetje irritant dat je telkens net een klein bakje tegelijk rijp had, te weinig om te kunnen delen. Nu wil ik gewoon véél aardbeien, en helemaal sinds ik gisteren een megalekkere aardbeientaart heb gebakken!
Verder gewoon bieslook, peterselie, thijm, rozemarijn en selderij. Ik heb ook nog schoenlappersplant eruit gespit en rabarber geplant. Dat was het eigenlijk. Eigenlijk wil ik nog wel kerstomaatjes planten, maar dan moet ik nog even een nieuwe bak scoren.
De rucola komt gewoon tussen de tegels op. Ik snap niet dat jullie zo in de weer zijn met mest- en oogststoffen

IngridT

IngridT

07-05-2010 om 10:40 Topicstarter

Hahaha silone...

Ik heb ook geen square feet hoor! maar 'gewone' perkjes. En wat zijn oogststoffen? (heb gisteren wel wat koemestkorrels door de grond geharkt, maar dat kwam eigenlijk omdat de kinderen het tuinhuis aan het uitmesten waren, en die zak uit een duister hoekje tevoorscjhijn kwam. Leek me opeens wel een goed plan, wat mest!

Ingrid

margje van dijk

margje van dijk

07-05-2010 om 12:16

Ik kijk elke dag ettelijke malen

Het eerste wat ik doe is 's ochtends de tuin in lopen. Aangekleed of niet. (Nou ja, ik heb altijd wel IETS aan hoor). Kijken of alles het nog doet. En vervolgens loop ik nog zeker 2 of 3 keer een rondje (op dagen dat ik werk) of wel 6 keer (op dagen dat ik thuis ben).

De sla die ik eind maart geplant had is helemaal groot en lekker, dat is volop oogstbaar en smaakt heerlijk. Helaas had ik toen niet zo veel vakjes gedaan (maar 4 eigenlijk), dus pas vorige week heb ik nog een stuk of 10 vakken erbij beplant met alle slasoorten en radijsjes. Die komen nu allemaal zo'n beetje op, maar zijn nog ieniemienie klein, zeker nog geen plantjes van 15 cent denk ik. Maar dat komt vanzelf goed, over een paar weken heb ik ook een overvloed aan sla, precies wat ik wil.

Verder is dit mijn experimenteerjaar, dus ik heb van alles wat, en van alles slechts weinig. De rijspeul en de doperwt zijn geweldig, wat een genot om te zien is dat. Die mogen blijven Het schiet de grond uit en om de takken heen. Ik moet ze soms wel een beetje uit elkaar trekken, als ze horizontaal elkaar omhelzen in plaats van de hemel op te zoeken. Dat gaat me wel eens aan het hart, maar ja.

De tomaten (gezaaid vanuit zo'n piepklein zaadje, denk ik elke dag vol trots) zijn nu fiere plantjes van zo'n 12 cm groot en al aardig wat blaadjes. Dat komt wel goed.

Overal komen worteltjes op, want die had ik in het begin lukraak gezaaid, vervolgens geconcludeerd dat ik ze waarschijnlijk te diep had gezaaid, er weer wat anders overheen gezaaid en de worteltjes ergens anders geprobeerd. Dus nu komen echt OVERAL worteltjes doorheen. Want wat ik inmiddels heb geleerd: wie zaait, zal oogsten. AL mijn zaad komt vroeg of laad op. Denk nooit dat het mislukt is. In een onverhoed moment schieten er ineens toch nog groene plukjes de grond uit. Hetzelfde geldt voor uien, er schieten ook overal uien op.

Dit brengt mij op de knoflook (niet gezaaid, maar van een teentje). Dat is het meest snelle gewas wat ik heb, volgens mij, dat ziet er al übervolwassen uit nu.

Ik heb broccoli-tjes, spruitjes en rode kooltjes van ongeveer 5 cm hoog, elk met een stuk of 6 blaadjes.

Dan staan er een courgette, pompoen en komkommer te floreren, vooral die courgette. Men, wat groeit dat hard. De rest van die bak (60x60) heb ik slechts volgezaaid met akkerbloemen, want die courgette gaat dat hele territorium overnemen straks, natuurlijk. De pompoen heeft ook aardig de ruimte (daar staan dahlia's naast met een voorsprong, dus die blijven er hopelijk bovenuit komen voordat de pompoen zo ver is). De komkommer staat bij de worteltjes, en die worden niet zo hoog had ik bedacht, dus die mag ze straks ook wel overrulen. Ook staat er een mais-spriet tussen, ook al wel zo'n 10-15 cm hoog, dat groeit ook heel snel. Ben benieuwd of daar wat aan komt. De rest van de kool-bakken heb ik langs de randjes versierd met goudsbloemen, en die schieten ook omhoog. En in de hoekjes (van bv. z'n spruitje, wat een heel vak nodig heeft maar nu nog niks voorstelt) staan dus weer radijsjes en rucolaatjes, die er straks al weer uit zijn als-ie alle ruimte nodig heeft.

Even kijken, wat verder. Prei, ik heb sprietjes prei van ongeveer 5 cm hoog. Het is volgens mij nog veel te vroeg, maar ja, ik kon het niet laten, en ze zijn opgekomen.

O ja, aubergine en paprika en peper heb ik ook. Doen het ook heel behoorlijk, maar gaan niet zo snel als de tomaat (hoewel ze tegelijkertijd gezaaid zijn). Maar het zijn echte plantjes, ze vormen nieuwe blaadjes, ze staan stevig. Dus ik heb goede hoop.

Kruiden, ja, kruiden. Mijn valsspeelbasilicum is inmiddels dood, dus voor basilicum is het nog echt te vroeg. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik geen experiment meer gaande heb. Op dit moment zijn er al weer nieuwe basilicumpjes gekiemd, die ook al weer hun eerste blaadje hebben gevormd, een rijtje van een stuk of 6. Ben benieuwd of deze het redden, of dat ze weer vroegtijdig de geest geven. In het laatste geval zaai ik gewoon weer nieuwe Dat zakje zaad gaat jaren mee, schijnt, maar er zitten honderden zaadjes in, dus ik kan experimenteren wat ik wil, voor dat éne zakje van 1,86 (biologisch zaad), daarvan stroomt mijn bloed nu al harder. Niet dat ik zo'n kniepert ben, maar van het idee.

De valsspeelkoriander doet het daarentegen erg goed, dat staat erbij alsof het "ik! ik! ik!" staat te roepen, zo reikhalzend omhoog schietend. Maar, en nu komt het: mijn zaai-koriander doet het net zo goed, zo niet nog beter! Die had ik keurig op 10 cm uit elkaar gezaaid (de valsspeelkoriander staat wel met z'n dertigen op 10 cm, geen wonder dat ze zo veel aandacht willen), en elk gezaaid korianderplantje ontwikkelt zich nu tot een heus stevig plantje, waarbij onderin de 'schoot' steeds nieuwe vertakkinkjes vormen. Steviger kan niet, lijkt mij, en die blaadjes kunnen normaal wijduit staan, en dus lekker groeien. Ze zijn ook groener dan mijn valsspeelkoriander, en hebben meer tekening (niet van die lichtgroene fluffige karakterloze blaadjes). Dus ik knip mijn valsspeelkoriander nu als eerste weg voor in het eten, zodat mijn echte koriander nog even goed kan doorgroeien, en ik straks echte stevige degelijke karakterkoriander heb. O, daar maakt mijn hart alweer een sprongetje.

Ik heb een zwager die tuinbouw gestudeerd heeft en nu tuinen ontwerpt. Hij had vorig jaar ook onze tuin ontworpen. Een paar weken geleden kwam hij onverwachts langs. Ik had hem nog helemaal niets verteld van mijn bakken. Hij kreeg zowat een rolberoerte toen hij hier de achtertuin zag. Hij bood aan het hele tuinplan maar weer opnieuw te gaan ontwerpen, nu met de nieuwe hobby van mevrouw erin geintegreerd. Maar goddank was hij wel positief. Vooral nadat mijn middelste zoon (mijn opvolger) hem langs al onze bakken had getroond. Overigens had hij als kadootje voor mij een stenen bak met kruiden meegenomen, wist hij veel. (Ja, dat ik van koken houd, dat wist hij). Maar goed, die bak heb ik dus nou ook. En daar staat salie, marjolein, bonenkruid, rozemarijn en citroenmelisse in. Al opgekweekt, dus al bruikbaar, en dus wel een beetje valsspeelkruiden, maar vooruit.

Verder heb ik munt gezaaid, maar ik weet niet zeker of dat nou munt is of wortel, wat ik daar zie. In de vensterbank komt mijn munt wel uit, maar ontwikkelt het zich niet zo bijster. Hetzelfde geldt voor mijn gezaaide rozemarijn: er komt wel wat uit, maar hard gaat het niet.

Wat dan nog. O ja, aardbeien. Die hebben wij overgeplant in zo'n leuke terracotta laagjes-pot, dat er aan alle kanten een plantje uitpiept. Die transplantatie hebben de aardbeien gelukkig overleefd, ze vormen nu weer allemaal nieuwe blaadjes, dus dat gaat goedkomen. Hoewel ik niet verwacht (Silone) dat we meteen taart kunnen gaan bakken, want veel zal het nog wel niet worden zo de eerste keer.

De jongens wilden met alle geweld vruchtstruiken in hun bakken, en die doen het wonderwel goed. Framboos, braamboos, kruisbes en blauwe bes staan prachtig te groeien. Alleen de braam doet niets. Maar mijn middelste wil hem nog niet afstoten. Elke dag kijkt hij even of de braam al begint, en hij kan het niet over zijn hart verkrijgen om te concluderen dat de braam echt niks doet. Dus laat ik hem nog maar even ("Misschien doen de wortels het nog wel, en misschien groeit er dan dit jaar niks, maar volgend jaar wel!").

En o ja, ik had ook een asperge geplant. En ik meldde een tijdje geleden opgetogen dat die bovenkwam. Maar na ampele studie moet ik vrees ik toch concluderen dat mijn asperge een tulp is. Dit was ook weer zo'n gevalletje van zal-ik-daar-de-tulpenbollen-maar-bij-stoppen-o-nee-toch-niet-laten-we-ze-toch-maar-daar-doen. En wat er opkwam was geen asperge maar een verdwaalde tulp. De rest van de pot (dat zit in een pot) wacht nog maagdelijk op de komst van de eerste aspergetoppen. Als die ooit komen. Maar zoals ik al zei: uiteindelijk komt álles op. Dus we houden moed.

En o ja, ik heb ook nog een kiwi. Tegelijk met de braam, framboos, etcetera, was er ook per ongeluk een kiwi in de tuincentrumkar terechtgekomen. Thuisgekomen hield ik dat ding ineens in mijn handen: hoe komen we dáár nu weer aan. Ik zocht hem op in onze groente- en fruit-encyclopedie en las dat een kiwiboom wel 9 meter hoog kan worden. Dus ik wilde hem toch maar vroegtijdig vermoorden. Daarvoor heeft middelste een stokje gestoken ("dat kan altíjd nog, en dan kun je hem toch altijd nog opstoken?"), en nu staat hij in een pot op het hoekpunt van twee bakken tegen een beschutte kale muur waar hij eventueel best wel tegenaan zou kunnen groeien. En hij schiet ook de pot uit, er zijn al heel veel nieuwe bladeren gevormd. Mijn zwager hield nog een uiteenzetting over mannelijke en vrouwelijke kiwi's (waarna middelste amper meer kon slapen), maar dit schijnt een éénhuizig ras te zijn die ook zonder bestuiving vruchten vormt. We zullen zien. Dat zal zeker niet dit jaar zijn.

Ben ik er nu doorheen? Dahlia's, dus, die zijn ook al 10, 20 cm hoog (het groen, dan). Bloemen: het is net ontkiemd allemaal, maar het stelt nog niet veel voor. Ja, alleen mijn viooltjes, die willen niet opkomen! Ik heb al twee keer over elkaar heen gezaaid (in dezelfde pot), maar er komt nog niks op.

En o ja, de aardappelen! Wat een heerlijkheid is dat. Ik heb 4 van die aardappelkweektassen, en in allevier groeien al planten. In mijn verste tas zijn de planten al 20 cm groot of zo, die heb ik ook al een keer aan-geaard. Ik ben zo benieuwd of dat werkt. Zo'n tas heeft onderin een klittenbandvak wat je open kunt maken, waarna je aardappels kunt gaan dollen. Als het goed is. En je kunt blijven aanaarden, en dan blijven ze knollen vormen, steeds wat hoger. Ik ben zo benieuwd.

Nou, dat was het denk ik wel zo'n beetje. Experiment moestuin is hoe dan ook geslaagd, maar voor elk individueel gewas kan ik pas later zeggen wat nu succesvol is/was en wat niet.

O ja, bloemkool is inderdaad heel moeilijk, schijnt, en daar ben ik nog niet aan begonnen. Andijvie en paksoi moeten ook pas later. Over een week of zo ga ik sperziebonen en andere peulvruchten zaaien (die moesten pas half mei). En veldsla begint ook pas in het najaar, en kun je dan de hele winter houden. Rucola kun je ook in de winter houden, schijnt.

Wat fijn he, alles

Margje

Leuk margje

Klinkt heel geweldig, meer eh, hoe zo'n grote tuin heb je wel niet? Hier zou het wellicht wel passen, maar dan moet ik drastisch de grote heesters en bomen eruit spitten. Dat gaat me wat ver. Het lijkt me ook zo leuk om een kas te hebben en dan helemaal selfsupporting te zijn qua groenten/fruit/kruiden. Maar ik vrees dat ik het dan precies zo zou uitmikken dat alles rijp en plukklaar is in de 4 weken dat we in de zomer op vakantie zijn...

margje van dijk

margje van dijk

07-05-2010 om 12:39

Aanvulling

Ik heb ook nog knolselderij (begint al wat te worden), groenselderij (mag nog amper een naam hebben, en eigenlijk nog te vroeg, maar ja...), en ik heb ergens bij de definitieve worteltjes ook een rijtje peterselie staan wat nu ook opkomt (dat heeft wel lang geduurd). Verder heb ik nog lavendel staan, in een pot, wat een bijster interessant plantje is met geometrische blaadjes. En een zonnebloem in een pot die ook redelijk begint te groeien. En ik had bieslook gezaaid, maar dat zijn een paar sprietjes van niks. Het schijnt dat dat pas het volgende jaar echt wat wordt.

Verder is mijn compostvat nu volop in gebruik, en dat vinden we allemaal heel leuk.

Overigens heb ik gisteren wel 60 paardebloemzaadjes uit mijn courgettebak gevist, want de rest van de tuin wordt natuuurlijk verwaarloosd nu wij moestuinbakken hebben. En die pluisbollen die daar stonden zagen hun kans schoon. Die hebben we dus gisteren vermoord. En niét op de composthoop gegooid natuurlijk

Margje

margje van dijk

margje van dijk

07-05-2010 om 12:50

Valt mee, silone

Ik heb nu inclusief alle potten ongeveer 100 vakken.
Dat zijn ongeveer 80 vakken in een houten bak (30x30 cm), waarvan 12 van de kinderen en 68 van mezelf, en zo'n 20 potten.

Ik heb 1 bak van 4x4=16 vakken, 2 halve van 4x2= vakken, 2 lange van 6x2=12 vakken, en 6 kleine van 2x2=4 vakken. Wij hebben een huis met een uitbouw, en in de 'nis' van de uitbouw aan de voorkant van het huis staan een paar (smalle) bakken. De rest staat in de achtertuin, op een stukje wat oorspronkelijk bedoeld was om de auto neer te kunnen zetten maar die staat daar nooit. Dat stukje tuin loopt een beetje raar in een punt, maar goed, daarvoor heb ik dan ook die mozaiek-mogelijkheid met mijn bakken. Het staat qua zon wel heel erg mooi (zuid-zuid-west), tegen een schutting. Dus al met al heb ik alleen maar betegelde 'loze' ruimte in beslag genomen. Ik denk dat het in totaal maar zo'n 3 bij 3 meter is. Los van al die potten, die overal en nergens staan.

Het moeilijkste punt is: de zon. Want je moet ze gewoon in de zon hebben staan, anders doen ze het niet. Bij ons waren dat toevallig die twee plaatsen in de tuin waar verder toch weinig gebeurde. Nu gebeurt er des te meer

Margje

Vreeken en de rest van de tuin

Ik heb gisteren de doos van Vreeken gekregen, met mijn geliefde aardappelen! Kan ik die ook zonder zo'n aardappelzak telen? Ik heb de epicure (vroeg ras) en de rosella (midden-laat ras). Er staat iets over voorkiemen; is dat in het licht leggen voor het planten?
Ik heb ook superlabels van metaal die je inkrast; dat regent nooit meer weg. Calibra erwten waar de zuid-europeanen dol op schijnen te zijn. Pastinaak, rode artisjok (de voorgekweekte artisjock is nu 5 cm hoog), nog wat princessenbonen, de eerste voorkweek is nu 10 cm hoog maar ééntje krijgt bruinen vlekken (wat is dat?).
Rusische dragon (en van de zomer wil ik het recept van Sinilind van kip in dragon).Dille-zaad en een plantje uit het tuincentrum doet het redelijk, basilicum-zaad want de echt basilicum is dood (boehoe), Ik heb ook nog in de categorie vergeten groente een moosluik of kooluitje; in het bloemknopje bovenop komen de uitjes die je schijnbaar in hete olie even moet bakken. Nog een zakje banaansjalotjes (mijn uien en sjalotten doen het super, heel hoog loof wat we nu al kunnen afsnijden en in de salade doen). Een zakje platte peterselie; de allerlekkerste!Heerlijke roma tomaten, mijn tomaten planten buiten worden wat gelig, hoe kan dat? Te koud?
En een zoete italiaanse langwerpige ui in zaadjes.
Ik heb ook courgettes met opliggende ribben; lijkt me interessant om die in plakken gegrild in knoflook-olie in te leggen.Thaise sla, hoe kwam ik daar nu bij?
Uit italie geribde hartvormige tomaten; van die oude zoals je ze in zuid-europa nog veel tegen komt. Net of ze het kroontje van de tomaat bij elkaar geknepen hebben zodat de tomaat helemaal plooit; mooi!!!!
En dan als laatste koriander, maar die schiet bij mij altijd heel snel door.
Salie wordt al mooi met 3 kleine blaadjes en de peterselie die ik al had voorgezaaid heeft het nog even moeilijk.
Wij hebben de bakken aan één kant van de muur staan en van de 4 bakken krijgen er twee weinig direct zonlicht omdat we een ommuurde tuin hebben met een muur van 2,5 m hoog. Het is er wel heel licht en de brocoli vind het heerlijk daar.
Nu heb ik ook al knoflook geplant, maar had ik de teentjes iet van elkaar los moeten halen? Ik heb nu de bollen in z'n geheel geplant en ze hebben al flink wat loof.
O ja, ik kreeg ook nog een gratis zakje bloemzaad. En lapjes hebben ook nog steeds mijn voorkeur hoor....

Dorry

judiths mama

judiths mama

07-05-2010 om 21:24

Silone, aardbeientaart?!

Mijn man is van de tuin (met véél aardbeien) en ik van de taart, dus ik wil graag je recept!

Saskia

Bastet

Bastet

08-05-2010 om 09:26

Dorry

Tuurlijk,aardappelen kunnen zo de grond in hoor,ik heb ze van de week gepoot in mijn wijktuintje.
Groetjes,Bastet

Saskia

Ik heb nog 5 andere recepten in de wacht staan voor als mijn aardbeien rijp zijn maar deze was alvast een succes:
Aardbeientaart
Eerst de bodem maken:
Springvorm invetten en bebloemen. Oven voorverwarmen op 200 gr. (175gr. hete lucht).
50 gr. pure chocolade grof hakken, 4 eieren splitsen.
Klop 150 gr. zachte boter met 125 gr. suiker, zakje vanillesuiker en snufje zout romig. Roer er de 4 eierdooiers en 1 heel ei door. Meng 200 gr bloem met zakje bakpoeder en roer dat door het deeg, afgewisseld met 3 el melk. Als laatste de chocolade erdoor spatelen.
Bak dit in 25 minuten gaar en laat helemaal afkoelen.
Maak 500 gr aardbeien schoon en verdeel ze over de taartbodem. Eventueel aardbeien halveren. Verwarm intussen de oven weer voor op 200 gr. Klop de 4 eiwitten met een snufje zout stijf, klop er dan 150 gr. suiker door. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost. Druk dit meringue zachtjes aan over de aardbeien, maak er een koepeltje van, hoger in het midden. Trek er met een lepel puntjes in. Zet voor 10 minuten in de oven zodat de puntjes kleuren.
Eet ze

judiths mama

judiths mama

08-05-2010 om 13:05

Hmm, klinkt lekker!

Silone, doe je nog een steunvulling in de taartbodem of is dat niet nodig?
Ik heb ook nog ergens een recept liggen, waarbij een laagje gesmolten chocola over de taartbodem gaat, voordat de aardbeien erop gaan. Dan wordt de bodem niet zo soppig. Die ga ik binnenkort ook proberen.
Eerst nog even wachten op de aardbeien!

Groetjes, Saskia

Niny

Niny

08-05-2010 om 13:35

Munt (voor margje)

Hoi Margje,

Net heb ik breed grijnzend je tuinverslag zitten lezen, geweldig. Die aardappelzakken klinken fantastisch, je kunt dus op een gegeven moment oogsten en dan gaan ze nog verder door?
Ik zag dat je munt gezaaid hebt, daar moet je wel mee uitkijken want dat is een enorme woekeraar. Ik had op een gegeven moment een zieltogend stukje tweekleurige munt - mooi om te zien, niet zo lekker om thee mee te zetten helaas - dat even later het hele bloemperk had gemonopoliseerd. Echt binnen anderhalve week.
Ik denk dat ik maar eens even een rondje door de tuin ga lopen!
Niny

Knoflook opdelen?

Moet ik poot-knoflook nu eerst opdelen in kleine teentjes en dan poten? ik heb nu de hele bollen in de grond gezet en per bol komen er nu 4 á 5 sprieten de grond uit.

Dorry

Geen steunvulling

Nee hoor. Het wordt een cake die vlak blijft aan de bovenkant. Helemaal lekker.
Ik heb idd ook een recept met chocoladelaagje rondom de cake, waar de vulling verder in moet. Ga ik ook maar eens maken...

Carmen

Carmen

08-05-2010 om 22:22

Dorry, en ook een vraag over knoflook

Dorry, wanneer had jij je Vreeken bestelling gedaan? De mijne is van 24 maart, en ik vraag me af of ik hem nog krijg.
Knoflook moet je per teen planten. Iedere teen wordt dan een bol knoflook. Maar ik vraag me wel iets anders af. Volgens mijn ene tuinboek kan je na ongeveer zes maanden oogsten. Volgens mijn andere boek na één of twee jaar(?)! Wie heeft ervaring met knoflook en kan mij vertellen hoe het zit?

Carmen.

margje van dijk

margje van dijk

08-05-2010 om 22:26

Niny en dorry

Niny, ik heb de munt in een aparte bak gezaaid, want ik had al eens gehoord dat het erg kan gaan woekeren. Maar vanuit zaadjes duurt dat wel lang hoor. Ik zie er nog nauwelijks wat van. Op dit moment staat er ook nog koriander en basilicum en knoflook bij, maar op zich mag die bak wel vermunten. Dan kan ik lekker veel thee zetten volgend jaar.
Leuk dat je mijn verslag leuk vond trouwens

En Dorry: ik heb wel de tenen los gehaald, en losse tenen gepoot. Uit elke teen komt een spriet. Maar ik denk dat dat bij jou ook wel goed gaat, toch? Al vermoed ik dat bij mij straks per teen een knoflookbol ontstaat, dat zou toch het idee moeten zijn....? En dat wordt dan bij jou wel een beetje dringen, of niet? Maar problematisch lijkt het me niet.

Margje
PS Nog bedankt voor je tip om het look van de knoflook door de sla te doen. Dat hebben wij vanavond geprobeerd en het was inderdaad erg lekker!

Carmen en margje

Carmen: volgens mij kun je de knoflook aan het einde van de zomer oogsten; verse, groene knoflook vind ik het lekkerst! Maar eerst ga ik de bollen opgraven en dan per teen terug planten. Stond echt nergens beschreven!
Ik snapte het al niet; je stopt een bol in de grond en krijgt een bol. Leek me niet echt logisch.

Margje: Over munt gesproken, ik ben altijd bang om wat te knippen, schiet hij dan weer verder uit? of is het één keer knippen en dan is het afgelopen met de plant? Muntthee vind ik zalig; ooit eens gehad in een Utrechts cafe-tje; munttakje in glas, heet water erover, et voila!

Dorry

Heirthe

Heirthe

09-05-2010 om 18:12

Leuk zeg!

Ik word helemaal enthousiast van dit draadje! Wij hebben alleen niet zo'n grote tuin maar kan alles ook in potten en bakken? Ik heb echt zin om ook te beginnen.
Wil dus heel graag jullie tips.

margje van dijk

margje van dijk

09-05-2010 om 19:20

Foske

Wij hebben al onze inspiratie hier vandaan: http://www.makkelijkemoestuin.nl/

Maar inderdaad, je kunt ook in potten en bakken telen. Bij uitstek, juist. Ik heb zo'n 20 potten, sommige groot (35 of 40 cm diameter) en sommige kleiner (20-25 cm diameter). Ik doe daar gewoon net zo goed van alles in. Gaat prima.

Margje

Heirthe

Heirthe

09-05-2010 om 21:33

Margje!

Wat een toeval, die site had ik zelf inmiddels ook al gevonden. Hij is van een jongen die in een dorpje bij ons in de buurt woont. Echt leuk! Ik ga dus in bakken tuinieren, lijkt me ook beter voor mij want ik ben ook niet zo'n intensieve tuinierster

margje van dijk

margje van dijk

09-05-2010 om 23:06

Kijk ook nog even....

... in het archief van Ouders Online
Als je in 'Huis, Tuin en Keuken' zoekt op 'makkelijke moestuin' kom je precies tegen hoe ik zelf begonnen ben, en Dorry ook als ik het goed heb. Ik heb het net zelf nog even nagekeken en dat was pas eind januari! Voor mijn gevoel ben ik al jaren bezig, bij wijze van spreken. Maar het is net drie 1/2 maand. In die paar maanden heb ik 11 bakken gemaakt (niet allemaal grote hoor) en enorm veel van dat aardemengsel gemixt en gestort, en heel veel gezaaid, nog meer zien opkomen en eten we intussen elke dag wel wát uit de tuin. (Ik wacht met smart op de grote sla-invasie).

Verder staat er ook nog een ander moestuin-draadje hier in deze rubriek, nog niet gearchiveerd geloof ik.

Succes ermee, het is echt heel leuk!

Margje
PS En we zijn allemaal verliefd op Jelle.

Heerlijk dagje tuin vandaag!

Ik zit echt heerlijk te werken in de tuin. Ik zaai nog mega veel bij uit de Vreekendoos en ik heb de knoflook opgesplitst. Ik zag we wat schimmel bij de knoflook bollen, maar de scheuten zagen er heel gezond uit. Komt dit omdat alles zo op elkaar zat?
Ik vrees nu al dat ik te weinig ruimte heb om alles te zetten wat ik wilde. (heb 4x 1 m2 bakken) En, wil iemand zaden of jonge planten ruilen? Ik heb nog zoveel zaadjes over en straks natuurlijk veel te veel planten.
Zou wat zijn een OOL-planten-ruildag hahaha.

Dorry

Heirthe

Heirthe

10-05-2010 om 21:23

Jelle is leuk!

Dat vond ik ook al, leuk dat zo'n jongen daar zo mee bezig is en dat ie zijn opa weer aan een tuintje heeft geholpen en die aardbeienwedstrijd. Ben meteen lid geworden van zijn nieuwsbrief.
Maar begrijp ik dat je met een moestuin in de winter moet beginnen? Nu heeft het dus geen zin meer?

margje van dijk

margje van dijk

10-05-2010 om 22:54

Welnee joh!

Gewoon meteen beginnen! Je kunt echt alles nog wel zaaien. Misschien dat het wat te laat is om nou nog met tomaten te beginnen of zo, maar verder.... kies maar uit.

Sla is het grootste succes, en dat is na een week of 6 oogstbaar, en kun je dus nog vaak achter elkaar doen. Kijk maar op het zakje van het zaad, daar staat precies op tot wanneer je kunt zaaien. Het verschilt per soort: ben je klaar met de gewone slasoorten, dan begin je met veldsla.

Sperzieboontjes en zo, die zijn echt hartstikke leuk, dat groeit ook heel snel, die moet je pas na 'ijsheiligen' zaaien, dat is half mei. Dus prima.

Ook broccoli en andere koolsoorten, prei, selderij, whatever, kun je nu nog makkelijk zaaien.

Kortom, als je binnen korte tijd bakken of potten hebt die 'zaaiklaar' zijn, dan kun je nog volop beginnen.

Succes!
Margje
PS Ik heb niet het idee dat Jelle nog erg actief is op zijn website en/of zijn nieuwsbrief. Er is al die tijd niets veranderd, ik denk dat hij met andere dingen bezig is.

Tomaten wel en alles eigenlijk wel een beetje

Ik heb half februari al tomaten voorgezaaid, maar die werden megagroot en een beetje dun en geel. Dus naar buiten begin april. Nou, veel te koud! Die gingen dood. Ik heb gisteren de laatste tomaten stekjes in de tuin gezet, maar vrees dat het nog te koud is. Dus nog maar een keer twee tomatensoorten gezaaid en in een bak binnen laten kiemen. Tomaten hebben nl. 20 graden nodig om te ontkiemen. Net als Basilicum en peterselie; ook weer binnen voorgezaaid en bij 20 graden laten ontkiemen.
Tomaten hebben een flinke warme zomer nodig om te groeien en vruchten te krijgen. De meeste tomaten rijpen geloof k pas af in augustus. Nou, dat is het nog lang niet! Als alles mislukt, kun je in juni altijd nog een complete tomatenplant kopen bij het tuincentrum. Mag ook . Dat geld trouwens voor alles; waarom zaai je niet wat en zet je de rest vol met van die kleine plantjes van het tuincentrum? Zo kom ik aan mijn brocoli; die is al 15 cm hoog en ik speur elke dag in de kern naar het knopje.

Eén tip; neem grote bakken. Hoe kleiner hoe sneller de grond uitdroogt en hoe sneller je teveel water geeft. Ik heb het jaren geprobeerd namelijk in van die hele kleine potjes. En ik was of te laat of te vroeg met mijn water. En op een warme dag moet je dan wel 3x water geven. het mislukte dus altijd en ben toen maar gestopt. Je kunt mooie bakken timmeren, of van resthout of je maakt wat gaten in een speciekuip en doet het daar in. Maar allemaal niet uit, maar neem een grote bak.
Die vermiculiet van me lijkt wel zilver; het glinstert me tegemoet in de bak. Is dat wel goed?

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

11-05-2010 om 10:13

Mooi he

Ja, mijn vermiculiet glinstert ook zo. Maar het *is* tenslotte een opgeblazen mineraal, dat klinkt toch best een beetje als 'kristal'?

Als ik het zo lees, Dorry, dan heb ik blijkbaar geluk gehad met mijn tomaten. Ik had ze ook in de vensterbank voorgezaaid, maar al snel naar buiten gebracht toen ik bang was dat ze te lang werden. Buiten heb ik ze tijden onder cloches gehad, die plastic kerstklokken. Inmiddels zijn de cloches er al een tijdje definitief af, en de planten doen het prima. Grote bladeren, stevige stelen. De bladeren gingen vorige week een beetje hangen, ik was bang dat dat door de vele regen kwam (misschien watert het dan toch niet snel genoeg af....?). Maar gelukkig staan ze nu weer lekker breeduit. En geel zijn ze ook niet.

Mijn aubergine stagneert wel een beetje. Het is een mooi stevig plantje, maar het groeit niet echt hard. Misschien moet ik daar de cloche maar weer op zetten. De paprika en de peper doen het wat dat betreft ietsje beter.

En ik zie nu al dat de courgette, pompoen en komkommer straks niet te houden zullen zijn. Dat groeit hard, zeg. Je ziet ze bijna groeien, als je heel goed kijkt

Overigens zijn mijn broccoli-tjes nog geen 15 cm (eerder 5), maar wel zelf opgekweekt. Ben wel benieuwd wat dat voor plantje gaat worden

En o ja, grotere bakken zijn inderdaad efficienter dan kleine. De potten staan het eerst droog. Overigens vind ik nu mijn bakken ook al wel weer wat droog worden, ondanks die regen van vorige week, maar het is zo koud dat je niet meteen aan water geven denkt. Misschien toch maar weer eens doen vanavond.

Margje

Iemand droge grond?

Mijn god wat een regen vandaag. Het lijkt wel herfst. Ik stook de kachel vanavond. Niet normaal meer zulke lage temperaturen, heb mijn winterjas maar aangedaan.

Gisteren nog dragon gezaaid, net poeder zo dun is dat zaad. En het is een donker-ontkiemer, dus volgens de verpakking er maar een doos overheen gezet. Ziet er raar uit, een doos in de tuin. Heb er maar met grote letters Dragon Kruid op gekalkt, ander verdwijnt de doos zo in de kliko. Ben vandaag nog gaan kijken, maar van mijn zaai gedrag gisteren kun je echt geen sprietjes verwachten (sprak ik mezelf streng toe). Pastinaak heb ik gezaaid, daar heb ik afgelopen winter zo van gesmuld. Met olijfolie en zeezout in dunne repen in de oven gegrild. Yummie!
Heb je aubergine, Margje? Ruilen ? Ü

Dorry

margje van dijk

margje van dijk

12-05-2010 om 10:02

Haha, "vanavond maar weer eens water geven"

Dat schreef ik gisteren!

Nou, wat een noodweer was dat, ik ben blij dat ik niet zo beginner-achtig naief nog water had staan geven.

Hebben jullie trouwens ook dat je nou telkens het weerbericht gaat bekijken? Morgen is er zo te zien weer kans op nachtvorst.

Overigens lag er vanochtend wel een broccoli'tje plat, bij mij. De rest heeft de stortbuien wel goed overleefd.

En, Dorry, ik heb inderdaad wel auberginezaadjes, zat Ik had ook meerdere opgekweekte plantjes waarvoor ik te lafhartig was om ze te vermoorden, maar die heb ik aan mijn moeder gegeven (nog lafhartiger . Dus ik heb geen echte plantjes meer om te ruilen. Maar ik wil je met liefde wat auberginezaad opsturen, hoor. Hoewel je voor het geld van de postzegel al zelf een half zakje zaad kan kopen

Margje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.