Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vogelliefhebber

Vogelliefhebber

01-06-2010 om 10:08

Waarom kat/hond wel en vogel niet (dierenartskosten)

Onze tamme parkiet is pas ge-opereert en dat heeft (uiteraard) behoorlijk wat geld gekost. Het was dit of langzaam doodgaan of euthanasie.
Nu gaat het gelukkig weer helemaal goed en als het meezit kan ze zeker nog 10 jaar mee.
Nu krijg ik hierop vaak erg verbaasde reacties. Men snapt niet dat ik 600 euro aan zo'n beest spendeer, voor dat geld koop je 10 nieuwe!
Hier snap ik werkelijk niks van. Als het om een kat of hond gaat vinden mensen het helemaal niet raar. Een kat of hand kost sowieso al vaak geld aan dierenarts kosten heb ik het idee, en vaak worden poezen/katten toch gesteriliseerd/gecastreerd en dat lijkt me ook niet gratis.
Ik voel me soms echt een beetje aangevallen hierover, want wij zijn nu ook niet bepaald heel rijk en ja waarschijnlijk gaan wij hierdoor minder luxe op vakantie. Nou en! We hebben er zelf voor gekozen en deze vogel is echt ons vriendje. Die laat je toch niet onnodig doodgaan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
amk

amk

01-06-2010 om 10:31

Aaibaarheidsfactor

een kat of hond heeft een veel hogere aaibaarheidsfactor dan een vogel. Daarom zijn mensen bereid er veel meer in te investeren als in een vogel.

ishtar

ishtar

01-06-2010 om 10:32

Nou

ik vind niet dat je je kinderen tekort doet. Het is een keuze, en jij kiest voor de levende have. En als dat vogeltje een vriendje van jullie allemaal is, dan zullen je kinderen die keuze prima vinden.
Enne, je kunt ook niet-luxe op vakantie

Maxime.M

Maxime.M

01-06-2010 om 12:50

En nog iets

Je hoeft je toch tegenover niemand te verantwoorden?
Het is jullie huisdier en jullie keuze.

Maxime

Principe

Mijn principe is:als je een dier in huis haalt moet je er goed voor zijn,zo kon het gebeuren dat ons konijn9 aanschaf 5 euro) een operatie heeft gehad van 100 euro.
en nu weer topfit is.
Onze hond ,inmiddels 14 jaar,(aanschaf 75 Gulden)heeft al enkele duizenden euro,s gekost bij de dierenarts.
hoort er bij,heb je dat er niet voor over , dan moet je niet aan dieren beginnen.

Daarom

Zie Pelle. Dat vind ik ook.
Proberen mag best, maar het houdt een keertje op. Bij huisdieren ligt die grens eerder in je portemonnee. Niet om van op vakantie te gaan, maar bijvoorbeeld om enig noodlot bij je eigen kinderen of familieleden mee te kunnen verhelpen.
Ik vind het decadent, dat geziekenzorg voor dieren.
Al had ik ooit een eend met een pin in zijn poot. Gratis, dat wel. Mijn dierenartsende buurman deed onderzoek naar. Het beest heeft publicaties gehaald.... en is uiteindelijk toch nog te grazen genomen.
Operatie geslaagd, patient overreden.
Groet,
Miriam Lavell

Jolanda123

Jolanda123

01-06-2010 om 17:41

Dieren zijn dieren

Dierenliefhebber, je stelt de vraag "waarom een kat/hond wel en een vogel niet? " en geeft later ook aan dat het hebben van dieren inderdaad decadent is.

Ik kan je heel simpel vertellen waarom ik niet zoveel geld uit zou geven aan een dier, of dat dier nu een vogel of een hond/kat is.

Ik geef daar niet zoveel geld aan uit, juist omdat het dieren zijn. Dieren zijn geen mensen, en hoeven daarom ook niet behandeld te worden als mensen.

Als je voor dieren zorgt, dan moet je daar goed voor zorgen. Dus op tijd eten en drinken, en indien noodzakelijk de nodige entingen.

Mocht een dier dan ziek worden, dan kan zo'n dier afgemaakt worden.

en ja, dat is verdrietig, en ja dat is heel vervelend voor de kinderen en de baasjes van dat dier. Maar zo is het leven nu eenmaal.

Jolanda, tussen de maaltijden door ook vegetarier.

PS: over de aaibaarheid van vogels: Vogels zijn zondermeer heel aaibaar. Mijn vader heeft duiven, en die kan uren zitten kroelen met zijn vogels.

Hij voert ze, gaat er mee naar de vee-arts als het nodig is, en doet alles om hun welzijn te garanderen. Maar ook gaan er rustig duiven naar de poulier toe, omdat hij er anders te veel heeft. En ja, dat vind hij vervelend, maar hij vind het nog vervelender om de verwaarloosde en ongezonde duiven die tenen missen op de dam te zien....

Bastet

Bastet

01-06-2010 om 18:07

Jolanda

Ik vind hele dure operaties vrij ver gaan voor huisdieren,maar een kat met bijvoorbeeld nierproblemen ofzo zou van mij duurdere voeding krijgen,of een antibioticakuur indien nodig.Er is natuurlijk nog een heel gebied tussen alleen voeren,of afmaken.En het is helemaal aan de eigenaren zelf hoever ze daarin gaan.
Ik heb een deel van het gebit van een van onze katten laten trekken,hij voelt zich nu weer prettig,heeft geen pijn meer,en kan met gemak 20 worden.(Hij is nu 12)
Groetjes,bastet

Jolanda123

Jolanda123

01-06-2010 om 18:24

Natuurlijk is er een grijs gebied

en het is ook niet zwart of wit.
Ik ga ook met mijn hond naar de veearts en haal druppels voor de oren als ze oorpijn heeft.

Er zijn alleen wel grenzen.
Dàt was het punt wat ik wilde maken.

300 euro voor een konijn van 10 euro vind ik absurd.

Een vriendin van mij stak zichzelf in de schulden (diep!)om een operatie op haar hond te betalen, waarvan niet eens zeker was dat de hond het zou overleven, en waar het resultaat ook niet zeker van was.

Kortom, hoe ver ga je?

Yta Chalne

Yta Chalne

01-06-2010 om 19:37

Echt ontaard

Hm, ik geloof dat ik niet eens op het idee zou komen om met een kanarie naar de dierenarts te gaan...

Dat bedoel ik

Vogelliefhebber:"En als je het geld hebt en het kan, waarom niet? "
Dat bedoel ik dus. Decadent.
Groet,
Miriam Lavell

Jolanda

"Mocht een dier dan ziek worden, dan kan zo'n dier afgemaakt worden".

Uhm, dat is wel erg kort door de bocht.
Er zit toch nog wel wat tussen 600 euro uitgeven voor een vogel en afmaken van een ziek dier?
Als jouw huisdier ziek zou worden dan liet je hem inslapen, terwijl je hem ook kan laten behandelen? En daarna neem je gewoon een nieuwe? alsof het een kapot koffiezetapparaat is? Hopelijk zijn er niet zoveel dierenartsen die daaraan meewerken!

Andere manier

als een dierenarts daar niet aan mee werkt vinden heel veel mensen wel een andere manier om van hun dier af te komen. ???
Ja, je kan je zieke dier natuurlijk ook aan een boom in het bos zetten.
Of verzuipen in de sloot, net als vroeger de ongewenste nestjes kittens.
Sorry hoor, wat een mentaliteit zeg

Jolanda123

Jolanda123

01-06-2010 om 21:29

Als mijn dier ziek zou worden

Dan was het afhankelijk van de ziekte wat mijn besluit zou zijn.

Mocht het dier te lijden krijgen van tumoren (niet ondenkbaar) dan zou ik haar inderdaad af laten maken.

Zou ze een gebroken poot krijgen, dan kwam er gips omheen, en bleef ze vrolijk leven.

De vraag waar het namelijk om draait, is of je een dier kostte wat kost MOET behandelen, of dat je kiest voor een "dierwaardig" einde.

Een dier laten lijden om op die manier je eigen verdriet om het gemis van dat dier uit te stellen (mocht ze uiteindelijk toch dood gaan), vind ik niet dierwaardig.

Sera

Sera

01-06-2010 om 21:39

Niet raar

Ik heb zelf geen vogels en heb ook nooit vogels gehouden maar ik kan me heel goed voorstellen dat je een dier waar je erg aan gehecht bent laat opereren. Wij hebben ook dieren en als het nodig is dan slaan we ook gerust een vakantie over als we het geld nodig hebben voor dierenarts kosten.

Vorig jaar hebben we de hond laten opereren en dat was redelijk prijzig dus we hebben daar ook andere dingen voor gelaten maar dat interesseert ons niks.

Overigens denk ik dat veel dierenartsen bij een kwaal die goed te behandelen is een dier niet in laten slapen ook als de eigenaar er om vraagt. Zij maken hun eigen morele afweging daarin en zullen ook hun geweten mee laten spelen.

Vic

Vic

01-06-2010 om 21:51

Goudvis

Mijn moeder is ooit eens meewarig aangekeken door de dierenarts, toen ze met de zieke goudvis aankwam. De dierenarts bracht overigens geen consult in rekening voor zijn mededeling dat de goudvis waarschijnlijk binnenkort zou overlijden We zijn ook wel eens met een vogeltje naar de dierenarts geweest. Het beestje had een te groot ei, en heeft na het weghalen daarvan nog jaren geleefd. In mijn eigen huishouden heb ik nu alleen een hamster. Mocht die ziek worden, dan laat ik hem behandelen zolang mijn financiën dat toelaten. Dat vind ik toch een soort morele verplichting als je dieren in huis haalt.

Tirza G.

Tirza G.

01-06-2010 om 22:46

Cavia

Het meest bizarre wat ik ooit gehoord heb is een operatie op een cavia. Cavia was 5 jr oud, operatie kostte net door de 200 euro. Nou, in geen 200 jaar. Ik heb het geld wel, maar ik heb het er niet voor óver.

Tirza

Haha, ik ook!

Ik heb als kind van 11 ook eens op de stoep gestaan bij de dierenarts verderop in de straat met mijn zieke goudvis. Die zei dat hij er niets aan kon doen. Ik heb het beest weer mee naar huis genomen en een aspirientje in de kom gedaan. Dat hielp! Het beest kwam er weer helemaal bovenop en is bijna 12 geworden (is vele malen meeverhuisd). Door allergie zijn vissen de enige beesten die we hier kunnen hebben en eerlijk gezegd ben ik er zelf wel een beetje op uitgekeken, maar dochter is er dol op. Nog steeds haal ik een ziek exemplaar uit het aquarium en zet hem apart in een kom met een aspirientje. Komt hij er bovenop dan mag hij terug, ziet hij eruit alsof hij het niet haalt (en dan moet ie erg ziek zijn) dan euthanaseer ik hem op de manier die me door de dierenarts is aangeraden. Ik vind het altijd naar om te doen, maar zo'n slaphangend beestje dat met uitpuilende ogen naar adem hapt is nog veel zieliger.

Pelle

ons konijn zit niet in een hokje,die loopt altijd los in de tuin.(85 vierkante meter)
En ja, hij was ooit 5 euro,en ja ,die operatie kostte 100 euro,maar het gaat toch niet om geld?
het hele gezin is dol op dat beest,als de tuindeur opengaat komt hij al naar je toegerend,zit vaak op schoot,hij hoort gewoon bij ons gezin.
en die zou ik af moeten laten maken terwijl hij door een operatie nog wel 4 jaar gezond kan leven?no way.

Simpel?

Als je kiest voor een huisdier,is het slim om je van te voren af te vragen of je dat kan betalen.
zo niet,dan moet je er niet aan beginnen,zo simpel is dat inderdaad.
mensen die impulsief een huisdier aanschaffen ,om het vervolgens bij de eerste de beste ziektekosten te laten afmaken ( want:te duur)zijn geen dieren waard.

Als je maar betaalt

susanne:"En ja, hij was ooit 5 euro,en ja ,die operatie kostte 100 euro,maar het gaat toch niet om geld? "
Wel. Dat doet het bij mensen ook. De investering moet het aantal te winnen levensjaren goed maken voordat de behandeling bekostigd wordt. Dus ja, er zijn mensen die geen operatie krijgen omdat de behandeling te duur is voor de levenswinst die er tegenover staat. Die gaan gewoon dood.
Deel de waarde van konijn door het aantal levensjaren en je hebt de 'winst' per jaar. 100 euro uitgeven aan een konijn is larie, want dat dier wordt geen 100. Misschien wel 5, of als je mazzel hebt 10.
Overigens: de morele verontwaardiging van dierenartsen over 'gezonde te behandelen dieren' die ze natuurlijk niet in willen laten slapen, is geheel toe te schrijven aan hun hypotheekverplichtingen.
Natuurlijk willen ze behandelen. Natuurlijk 'kan alles'. Als je maar betaalt.
Mensendokters zijn een stuk kritischer.
Behandelen is zinnig als de kosten tegen de baten opwegen. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over de belasting die behandeling bij het dier teweeg brengt en het aantal levensjaren dat er mee te winnen is.
Uitzonderingen zijn die behandelingen waarmee ook andere dieren en mensen beschermd worden. Vlooienbehandeling (indirect ook tegen wormen), wormenkuur (loopt bij elkaar ook in de papieren) en afhankelijk van de omgeving vaccinatie (mijn dieren worden niet gevaccineerd. Dat zou ik wel doen als ik in een woonkern zou wonen).
Andere uitzondering: die behandeling waarmee kennisverrijking bereikt kan worden. Zoals die eend met die pin. In mijn dierencarriere heb ik drie keer zo'n situatie meegemaakt. De behandeling was in die gevallen gratis. Maar die MRI scan van de hondenkop heb ik niet laten maken (er zou wellicht een diagnose komen maar geen behandeling = wel belasting, geen winst voor de hond) en paardje heb ik niet naar Utrecht laten brengen maar gewoon in laten slapen op het erf (Belasting van de trip en behandeling woog niet op tegen haar leeftijd).
Groet,
Miriam Lavell

Miriam

"Overigens: de morele verontwaardiging van dierenartsen over 'gezonde te behandelen dieren' die ze natuurlijk niet in willen laten slapen, is geheel toe te schrijven aan hun hypotheekverplichtingen."
Nou ja zeg! Hier wordt ik echt ontzettend kwaad om.
Jij hebt blijkbaar een slechte dierenarts. Bij mij , en een heleboel collega's, werkt het echt niet zo. Je hebt ook nog mensen met normen en waarden hoor, niet alles gaat om het geld.

Kosten/baten

Het gaat bij een levend wezen niet om de kosten/baten per jaar, het gaat om de emotionele waarde.
En ja, soms hebben mensen daar veel geld voor over en willen perse hun dier laten opereren, en gaan dan niet op vakantie. Hun prioriteiten liggen blijkbaar heel anders dan die van andere mensen.

Geld

klopt Miriam,het gaat blijkbaar om geld bij sommige mensen,die kopen een konijn,beest wordt ziek,afmaken,en een nieuwe kopen( want :goedkoop).
zo werkt het voor mij dus niet,dierenliefde is niet in geld uit te drukken.

Gratis?

Karin:"Je hebt ook nog mensen met normen en waarden hoor, niet alles gaat om het geld."
Dus je doet het desnoods voor niets 'als het dier maar gered wordt'?
Het normenenwaardenpakket rondom genezing van kleine huisdieren lijkt wat mij betreft te veel op die van de schooheidskliniek: er is altijd wel wat te proberen, als je maar betaalt.
Eerder schreef je:"Als jouw huisdier ziek zou worden dan liet je hem inslapen, terwijl je hem ook kan laten behandelen? En daarna neem je gewoon een nieuwe? alsof het een kapot koffiezetapparaat is? "
De vraagtekens drukken je verontwaardiging uit, maar als we het dan toch over normen en waarden hebben: Ja, een dier is een goed als een koffieapparaat.
Nu mag je dat best een beetje oprekken richting emotionele beleving en dat mag ook best een beetje geld kosten, maar je moet het vooral niet overdrijven.
Een operatie aan een parkiet voor 600 euro is zo'n overdrijving. In vergelijkbare verhouding zit zo'n kostbare behandeling er bij mensen niet in.
De dierenarts in kwestie had moeten bedanken voor de eer met de stichtelijke mededeling: bewaar dat geld maar voor de gezondheidszorg van u en uw dierbaren.
Groet,
Miriam Lavell

80.000 euro per jaar

Karin:"Het gaat bij een levend wezen niet om de kosten/baten per jaar, het gaat om de emotionele waarde. "
Aha, ik zie dat je informatie mist.
Zie http://www.erasmusmc.nl/5663/177341/211028/365844/1203833/behandeling.vergoeden.pdf
De prijs voor mensen is hiermee bekend. Wat zou de prijs voor een parkiet moeten zijn?
Groet,
Miriam Lavell

Dat zeg ik, dat bedoel ik

"Ach en dat er mensen zijn die honderden euros in een huisdier stoppen geeft toch vooral aan dat we het hier gewoon erg goed hebben qua welvaart. "
Decadent dus. En dat gaat over een kleine minderheid. Ik ben er voor om deze kleine minderheid een dubbeltarief voor de ziektekostenverzekering te laten betalen.
Een beetje honderden euro's in je parkiet steken terwijl duizenden gehandicapten en ouderen hun behandelingen niet eens kunnen betalen.
Groet,
Miriam Lavell

Je moet wel kiezen

"Moeten mensen die lelijke dure tafeltjes kopen dan ook extra betalen? "
Wat is die parkiet nou, een tafeltje of 'een vriend, een levend wezen, iemand waar je van houdt'.
Ik vind het prima als je menselijkheidsargumenten toepast op dieren, maar in dat geval is elke euro die je aan dierenzorg uitgeeft 1:1 inwisselbaar voor euro's in de gezondheidszorg.
Is parkiet een tafeltje, dan is 600 euro investeren in een tafeltje van 60 gewoon een beetje dom.
Neem je rekenmachine mee volgende keer.
Groet,
Miriam Lavell

Jolanda123

Jolanda123

02-06-2010 om 11:17

Dieren zijn dieren, en mensen zijn mensen

Wat ik mij oprecht loop af te vragen waarom je deze vraag hier gesteld hebt, en wat je daarmee hoopt te bereiken.

Als je verwacht een veer in je kont te krijgen omdat je ervoor gekozen hebt om die vogel wel te laten behandelen, dan ben ik bang dat je op de verkeerde plek zit.

Dieren zijn dieren, en mensen zijn mensen. Klaar. Zo simpel is het.

Dieren moet je dus als dieren behandelen, en mensen als mensen.

JO, met een hond die rondom gelukkig is omdat die net aangelijnd 12 kilometer achter een fiets heeft gehold, en die wel zeker weet dat mensen daar niet blij mee zijn, om aangelijnd 12 kilometer hard te lopen...

Jolanda123

Jolanda123

02-06-2010 om 11:36

Tja, die verwondering..

Daar kan ik niets aan doen.

Ik denk ook niet dat het gaat of je er wel of niet voor kiest, maar over het feit dat veel dierenliefhebbers hun huisdier "menselijke eigenschappen" toedichten, en om die reden dieren als mensen gaan behandelen, en ook verwachten dat de rest van de wereld die zelfde visie moeten hebben.

Mensen maken keuzes t.a.v dierbezit en de behandeling van hun huisdieren.

Zo wil jij graag gerespecteerd worden om jouw keuze je vogel wel te behandelen, en wil ik graag respect om mijn keuze om dat NIET te doen.

Jolanda123

Jolanda123

02-06-2010 om 11:42

Nog even

Over de opmerking: Mijn hart is nu eenmaal geen rekenmachine.

Nee, daar heb je gelijk in, technisch gezien is je hart geen rekenmachine, maar een spier.
figuurlijk gezien is je hart wel een rekenmachine.

Mensen maken hele dagen de afweging of iets het wel waard is om te doen, of dat iets het niet waard is om te doen.

JIJ vond het het wel waard, om een rekening van 600 euro te betalen voor een vogel, daar sta en stond je voor, en dat is jou afweging geweest.
Prima dan.

Maar wat als je in de bijstand zit, je hebt een parkietjes en daar moet voor 600 euro aan verspijkerd worden? Maak je dan nog die zelfde afweging, als dat inhoudt dat je dan 15 weken niet kunt eten?

Of kies je dan voor het afmaken van het diertje, en schaf je je voor 10 euro weer een nieuwe aan, en weet je dat je dan tenminste 14 3/4e week WEL kunt eten?

JO

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.