Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vogelliefhebber

Vogelliefhebber

01-06-2010 om 10:08

Waarom kat/hond wel en vogel niet (dierenartskosten)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sera

Sera

04-06-2010 om 13:12

Dierenarts

Ik vind het heel normaal dat een dierenarts niet altijd klakkeloos doet wat de eigenaar wil. Soms zal de dierenarts toch een eigen morele afweging maken. Bijvoorbeeld bij een dier wat al oud is en met een hele ingrijpende behandeling misschien nog 10% kans maakt. Ik kan me voorstellen dat een dierenarts dan zegt dat hij of zij er niet aan begint. Of andersom dus. Als een dier makkelijk gered kan worden maar de eigenaar wil het laten inslapen.

Ik heb ook wel eens klanten met verzoeken/eisen waar ik niet op in wil gaan want dat gaat tegen mijn principes. En dat gaat om heel wat minder belangrijke dingen dan leven/dood.

Overigens vind ik morele afwegingen maken wat mensen betreft heel eng. Stel voor dat mijn jongste dochter en mijn nichtje allebei een dure operatie nodig hebben. Mag mijn dochter die operatie dan wel maar mijn nichtje niet omdat ze down syndroom heeft en dus nooit op dezelfde wijze kan bijdragen later als mijn dochter? Dat vind ik wel een hele enge ontwikkeling. De waarde van mensen in een soort markt waarde aangeven in plaats van er van uit te gaan dat elk leven, hoe kort of hoe lang het al geweest is waarde heeft.

100%mama

100%mama

05-06-2010 om 22:32

Tjeetje

wat een discussie......

Een mens is ene mens, ene dier is een dier. Dat is duidelijk. Als je dieren neemt dat weet je dat je de verantwoordig over ze hebt en als het dan even tegenzit ze niet gelijk inruild voor een ander exemplaar.

Toch.....ben ik mij ervan bewust, zie dit ook om mij heen, dat eigenaren van welk dier dan ook soms wel heel ver gaan.

Persoonlijk kijk ik naar de volgende punten bij een ziek dier
* is het beestje al oud en in gezonde toestand ook al reeds aan zijn einde toe
* Wat is het probleem. Is het een ziekte of wat dan ook dat te genezen is (uiteraard operatie risico's even niet mee geteld)of is het enkel om wat extra maanden
* Help ik het beest ermee of doe ik het voor mijzelf

Vorig jaar hebben wij onze hond laten inslapen. Omdat niet duidelijk was wat hij had heb ik uiteindelijk 250,= aan DA kosten gehad. Uiteindelijk bleek hij ene hartkwaal te hebben die niet genezen kon worden, enkel met medicatie wat onder de duim gehouden kon worden. Uiteaard wilde ik mijn geliefde beestje niet missen, maar op dat moment heb ik gekeken naar wat voor HEM het beste zou zijn. Wij als mens hebben ook DIE verantwoordelijkheid. Beslissen of het moment nu is of straks.

Onze kameleon is 3 weken geleden heen gegaan. Op zaterdag werd hij ziek. Beest was "over datum" en dus in mijn ogen zou behandelen (had overigens kanker) dus geen waarde meer hebben. Niet voor mijn portomonaie, maar zeker niet voor de kameleon. Laten lijden kan ik niet dus maandag de afspraak gemaakt voor het prikje, "gelukkig" is hij zondag uit zichzelf gegaan.

Hondje van mijn schoonouders had ernstige nierstenen. Beestje van 6 met de levensverwachting van 14. Kijk, dan vind ik het weer een ander verhaal. Het is te genezen en in de lijn met de verwachting ook reeel. Beestje is uiteindelijk met 18 overleden, operatie kostte wel 1400,=.

Het is moeilijk te (be)oordelen of iemand te ver gaat in de kosten van zijn huisdier in welke vorm dan ook denk ik. Vaak spelen er emotionele banden mee en tja, een parkiet kan ook belangrijk zijn voor iemand. Dan zal ik zeggen "600,= voor een parkiet van 10,=, nooit", maar wat als ik die parkiet had en die betekende heel veel voor mij? Dan zou ik misschien wel een hele ander keuze maken.....

emma43

emma43

05-06-2010 om 23:25

Waarom hond wel en kip niet!

100%mama,ik ben het helemaal met je eens,als je kosten maakt voor een dier heeft dat alles te maken met wat een dier voor je betekent en houden van en dan is geld absoluut niet belangrijk.

Mijn zoontje kreeg 2 kuikentjes,het waren echt zijn kuikens,hij was altijd met ze bezig en zo werden het zeer tamme kippen.Hij kan ze op zijn schouders zetten ,hij kan ze zo pakken,voor mij en mijn man lopen ze weg.Echt schitterend om te zien.1 kip had o peen gegeven moment een gezwelletje in zijn hals,wij wisten het wel,maar deden er niets mee.Tot ik met de honden naar de dierenarst ging voor de jaarlijkse entingen,vraagt zoon waarom ik wel met de hond ging en niet met zijn kip.Of zijn kip minder belangrijk was en het was wel ZIJN kip.Ik voelde me op dat moment zo betrapt en vroeg me oo kaf waarom niet.Dus de dierenarst gebeld ,die er ook hartelijk om moest lachen,maar de situtie wel begreep.Afijn,kip geopereerd,kosten niet heel hoog.Zoon gelukkig en ik blij dat ik de juiste beslissing heb genomen.Want inderdaad ,eigenlijk is zijn liefde voor zijn kippen groter dan onze liefde voor de hond,dus waarom dan niet naar de dierenarts.

Zo hebben wij een paard laten opereren,3 jaar oud,kosten ,een nieuw paard,ook veel discussies over gehad.Vooral van paardensportmensen,dat we gek waren zoveel geld uit te geven en dan nog lang revalideren met dat paard,terwijl we voor hetzelfde geld een ander gezond paard zouden kunnen kopen.Toch gedaan,wij hadden zo een band met dat paard en rijden geen wedstrijden,dus paard had tijd om te genezen,is nu 7 jaar, kerngezond en we zijn altijd nog blij met haar.Ze zou niet te vervangen zijn door een ander paard.

En hoe zit het dan met een konijn,konijntjes die wij hebben zijn meestal gekregen,dus eigenlijk niets waard,voor sommige mensen dan,toch lat i kze ieder jaar enten,kosten 15 euro per konijn,volgens sommige mensen zou je dan geen konijn als huisdier kunne houden,want je geeft dan ieder jaar meer uit dan het konijn in geld waard is.Vreemde gedachte.

mirreke

mirreke

07-06-2010 om 12:21

Maar waarom zou medische verzorging

dan niet 'gewoon' bij de verzorging horen. Wij hebben al onze katten gratis, tel je eten en inentingen bij elkaar op, en ze worden toch behoorlijk aan de prijs. Maar daar kijk ik niet zo naar. Trouwens, mijn kinderen kreeg ik ook gratis. Zo werkt het toch niet bij dit soort afwegingen? Niet bij mij persoonijk tenminste.

Mathilde

Mathilde

07-06-2010 om 19:50

Mijn schoonvader

ziet in dieren vooral hun economische waarde, hij was boer. Konijnen zijn voor de slacht en de verkoop, kippen voor de eieren en het vlees. Huisdieren vindt hij onzin. Ik ga met mijn (gratis) kitten wel naar de dierenarts voor prikjes en in een grijs verleden ben ik ook met mijn kanarie per trein naar een gespecialiseerde dierenarts geweest (en heb daarna duur voer gekocht, het hielp wel). Mijn schoonvader vindt dat sentimenteel gedoe, en daar heeft hij vast gelijk in. Maar ik doe het lekker toch . Ik weet niet of ik 600 euro zou uitgeven aan een huisdier, het is toch een heel bedrag. Ik zou het wel doen als de succeskans groot zou zijn, zoals bij Vogelliefhebber, en het dier nog vele jaren zou kunnen leven. Het ligt er ook aan hoe zeer ik aan zo'n dier gehecht zou zijn. Persoonlijk doen goudvissen mij niet zoveel, bijvoorbeeld. Zo heb je vast ook mensen die niks hebben met vogels en die hebben er dan geen 600 euro voor over. Het leven is wreed.

Ik vind het ook raar voor een kat of een hond

Ik zou het voor geen enkel beest doen.
Maar als jij aan je vogel gehecht bent, dan heb jij even veel recht geld aan je beest uit te geven als een honden- of katteneigenaar wat mij betreft.

Nuance

Persoonlijk zou ik het geld eerder toekennen aan een vogel, hamster of cavia dan aan een hond of kat.
Dat zijn namelijk echte HUISdieren, terwijl honden en katten belastend zijn voor de omwonenden.

Decadente Dame

Decadente Dame

08-06-2010 om 12:11

Niet alles gelezen...

Maar ben het eens met meerdere van jullie dat het heel decadent is een dure operatie aan je huisdier te besteden.

Pelle vroeg op 2 juni: "Wie geeft er 8000 euro uit aan een operatie van een hond van 800 euro? Wie kan dat betalen?" Nou... wij hebben op het punt gestaan 5000 euro uit te geven aan een operatie voor onze hond (pup) van 800 euro. Uiteindelijk niet gedaan omdat de prognose te onzeker was maar als die goed was geweest, hadden we het zonder meer gedaan.
Nogal decadent etc. maar de pest is, dat we het geld hadden en dat we ons verplicht voelden voor ons dier te zorgen. Je kiest ervoor en daar horen niet alleen de lusten maar ook de lasten bij. Zo maakt ieder zijn eigen afweging en zo kan ik me Vogelliefhebber ook voorstellen met zijn vogel...

Mensen die het geld niet hebben, ook prima. Je doet wat je kan doen. Of wat je wil doen. Voorop staat voor mij wel dat het iets moet uitmaken voor het dier en niet dat er maar aangemodderd wordt met een dier dat veel beter aan toe zou zijn als het uit zijn lijden verlost werd. Dus niet van alles moet ondergaan omdat baas het niet kan missen.

Bastet

Bastet

08-06-2010 om 14:42

Dirksmama

Waarom zou een binnenwonende kat,of een hond waarvan het baasje de drollen opruimd belastend zijn voor de omwonenden?Wat een kul zeg!
Bastet

Dirksmama

Nee hoor. Niemand heeft last van onze kat, omdat die binnen blijft. En wij hadden een paar huizen geleden heel veel overlast van de duiven van onze achterbuurman.

Uitzonderingen daargelaten

Uitzonderingen daargelaten zijn honden en katten als huisdier een veel grotere belasting voor het milieu en de omgeving.

Zit net weer met een allergie-uitbarsting omdat ik op een tuinstoel gezeten heb waar tijdens mijn afwezigheid een buurkat lekker heeft liggen slapen. En moet weer veel plantjes betreuren die het afgelegd hebben na graafpartij van buurhond.

Zoiets doen mijn cavia's nou nooit. Ze blaffen ook niet trouwens en zijn nooit krols.

ishtar

ishtar

08-06-2010 om 16:39

Haha dirksmama

de nieuwe cavia (een baby nog) op de bso van mijn kinderen maakt meer lawaai dan mijn 2 katten samen

Bastet

Bastet

08-06-2010 om 18:34

En cavia's

En sommige mensen zijn heel,heel allergisch voor cavia's,dus dat vergelijk gaat mank natuurlijk.

Dirksmama?

Dus omdat jij een allergie voor katten hebt,vind je het vreemd dat mensen die van katten houden daar geld aan uit geven?Daar gaat het toch helemaal niet om? vreemde gedachtengang heb jij.

Sera

Sera

08-06-2010 om 23:34

Dirksmama

Katten zijn anders heel nuttige beesten. Ik woon op het platteland en ben ook op het platteland opgegroeid en veel mensen houden hier katten tegen het ongedierte. In de stad waar ik vroeger studeerde is een hele oude binnenstad waar ook een behoorlijke muizen plaag is die bijna niet tegen is te gaan. Veel mensen hielden hier ook katten om die reden. Mijn ouders hebben een boerderij en die hebben altijd katten gehouden vanwege de muizen en ratten.

Honden vind ik trouwens ook nuttig. Juist omdat wij ietwat afgelegen wonen vind ik het heel fijn dat we een hond hebben om te waken.

Werkkatten

Er is nogal een verschil tussen werkkatten en -honden en strontverwende knuffelexemplaren die hun behoeftes op onwelgevallige plaatsen doen.

Trouwens, geeft iemand die 8 katten heeft om de schuur muisvrij te houden zomaar 800 euro uit om Poekie 3 te laten opereren?

Starry Night

Starry Night

09-06-2010 om 12:36

Belastend

Even meegaand in het idee dat honden en katten belastend zouden zijn voor hun omgeving: wat heeft dat te maken met de vraag of ze het waard zijn geld aan te spenderen in geval van ziekte? Ik mis het verband.

In principe vind ik dat je, wanneer je een dier neemt, daarmee ook verantwoordelijk bent borg te staan voor de gezondheid van het dier. Alleen vind ik wel dat er bepaalde grenzen zijn. Er is voor mij nu eenmaal echt verschil tussen ons konijn en bijvoorbeeld mijn kinderen. Voor mijn kinderen zou ik desnoods aan de bedelstaf gaan als dat ze zou kunnen helpen.
Bij dieren zou ik zo ver niet gaan, en ik heb soms wel eens het idee dat dat wel een beetje van je verwacht wordt. Zo heb ik een half jaar geleden heel wat geld en tijd (zes keer per dag druppelen) besteed aan een konijn met glaucoom-ogen. Later bleek dat hij waarschijnlijk enorm veel pijn heeft gehad en stekeblind was en hij is alsnog uit zijn lijden verlost.
Die behandeling vind ik achteraf zwaar overdreven, eerlijk gezegd. We hebben nu een konijntje dat aan blaasstenen is geholpen (die operatie kostte ook < >, maar hij huppelt nu weer vrolijk rond.

Jade

Jade

11-06-2010 om 10:15

Ik dacht al...

...wanneer komt het, iemand die gaat beginnen over belastende honden en katten

Ik zeg altijd maar zo: het is maar net wat je er voor over hebt. Is dat 600 euro dan is dat 600 euro. Wil je dat niet dan is dat einde verhaal

Starry Night

Starry Night

11-06-2010 om 13:03

Jade

Ik liep er nog over na te denken en in feite is de achterliggende gedachte: alles waar de mens last van heeft mag kreperen. Ik weet alleen honderd procent zeker dat Dirksmama dat niet bedoelt. Dus ik snap het nog steeds niet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.