Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe gaat het met de moestuinen?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Niny dikke hammen

hahah, een DH staat voor dear husband een term die op engelstalige fora veel gebruikt wordt. Was effe vergeten dat ie hier niet zo ingeburgerd is!
O sla, ik kan niet zonder, zo lekker. Schijnt wel dat je met alleen sla je best wat te kort komt. Je moet dan meer dan een krop per dag eten.

Dorry

IngridT

IngridT

10-06-2010 om 16:43 Topicstarter

Onder?

Wat wil je ONDER een bak doen? Is het niet een beter idee om er iets IN te zetten? Of begrijp ik iets verkeerd? (voor eronder zou ik hooguit denken aan witlof of chamignons of zo)

Ingrid

Vera*

Vera*

10-06-2010 om 16:58

Onder

Hier zitten kinderen onder voetbal of onder zwemmen. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebbe?

margje van dijk

margje van dijk

11-06-2010 om 09:03

Hmmm

Zo'n platte bak is handig in het begin, als het nog koud is, en je toch al wat wilt laten opkomen, terwijl er toch maximaal zonlicht op valt. En inderdaad, alles wat laag blijft en veel warmte nodig heeft kun je daaronder doen.

Misschien ook vruchtgewassen die laag blijven en veel warmte nodig hebben, bijvoorbeeld komkommer of paprika of zo? Je moet even opletten, sommige rassen moet je omhoog steunen en sommige blijven laag en hebben geen steun nodig (die lijken mij geschikt voor in zo'n bak). Maar die hebben wel veel oppervlak nodig.

Kan jouw vriend de tuinierbioloog je niet wat tips geven?

Ik zou zeggen dat je meer hebt aan ofwel een kas (dan kun je veel efficienter de ruimte benutten) of wel op een gegeven moment uit de platte bak halen en in de volle zon zetten (ook met meer ruimte). Dan kun je tomaten en dergelijke gaan telen.

En natuurlijk kun je altijd sla telen in de platte bak, dan wordt het vast heel groot en blijft het heel schoon. Maar dat doet het in principe ook buiten wel, zelfs als het koud is.

Margje

IngridT

IngridT

11-06-2010 om 09:11 Topicstarter

Lol margje....

voor iemand die een half jaar terug nog nooit wat gezaaid 9laat staan geoogst had) begin je al aardig als een expert te klinken....hahaha!

Ingrid

Ineke P.

Ineke P.

11-06-2010 om 09:13

Handig

Zo'n plaate bak is juist heel handig. In het voorjaar kun je al heel vroeg beginnen met het zaaien van spinazie, bietjes, kool en nog veel meer. Als het warm word haal je het glas eraf, dat kan nagenoeg altijd, of je zzet het gewoon open. dan kan je er alles mee doen wat de vierkante meter of kleine moestuiniers ook doen.En in het najaar kun je bepaalde groenten al zaaien. die komen onder het glas op en overwinteren daar ook als kleine plant en hebben zodoende een enorme voorsprong in het voorjaar. En veldsla gaat ook heel goed in de winter onder glas.
Heel handig dus zo'n platte bak.
En voor nu: boontjes, sla en kruiden, andijvie, dat soort werk kan nu dus allemaal nog gezaaid worden.

margje van dijk

margje van dijk

11-06-2010 om 09:20

Lol ingrid

Ja, goed he, ik ben ook erg trots op mezelf.
Maar zoals je ziet weet ik er dan eigenlijk toch niks van, want wat Ineke nou allemaal zegt had ik allemaal niet bedacht.
Heel handig, zo'n bak! Misschien moet ik er ook een willen!

Margje

Margje en onder glas

Hahaha, Margje, ik zag je toch ook echt als een expert hoor!
Maar onder glas? Inderdaad; het vroege voorjaar benutten en in de zomer zeer warmte minnende planten. Laagblijvende tomaatjes bijvoorbeeld.
Die tomaten doen het heel goed bij mij; ik krijg bloesem! Ondanks het feit dat ik 1 1/2 maand terug riep dat de planten geel werden en zwarte spikkels kregen. Zie je nu niets meer van, was vast te vroeg in het voorjaar.

Mijn eigen gezaaide sla is nu al pluk-klaar en ik heb al peultjes gehad! Wel weinig; ik vrees dat je met peulen en erwten meters moet hebben voor een gezins-hoeveelheid.
Weet iemand een goede luizenverwijderaar? Ik durf geen spiritus/groene zeep te gebruiken omdat we alles nog moeten eten. Ze zijn weer terug .

Dorry

Carmen

Carmen

11-06-2010 om 18:24

Ha!

Ik heb ook een eerste (mini)paddestoel! Ook hier heeft de tomatenplant zich goed hersteld. Ik had al nieuwe gezaaid, maar dat blijkt niet nodig. De gele frambozen zijn heerlijk. De bosbessen zijn nog groen, maar in grote getalen aanwezig. Nu weer een paar dagen zon, en dan ben ik helemaal blij.

Carmen.

Carmen

Carmen

11-06-2010 om 18:26

Oeps

"Ha2!" bedoelde ik, ik wilde Emma niet imiteren

Paprikaopvreters

Geen idee wie het doen, maar mijn paprikaplantjes zijn met huis en haar (oh nee met stengel en blad) gewoon helemaal opgegeten, jammer hoor, ze deden het zo goed....
De radijsjes zijn op, heerlijk!
De aardbeien beginnen te kleuren
De sla heb ik iets te dik gezaaid denk ik... geen 6 of 12 plantjes in een vak maar gewoon een paar 100! Dus die groeien niet zo hard, ik vind het ook erg bitter, die pluksla
De wortels gaan niet zo hard, ben benieuwd of dat nog wat wordt.
De bietjes doen het een beetje wisselend, ook daar zitten beestjes in.
De kruiden doen het prachtig! En de zonnebloemen gaan echt heel hard, die zet ik straks maar in de tuin want ze groeien uit hun pot!

Lionne

mirreke

mirreke

12-06-2010 om 12:03

Nu heb ik ook weer wat meer tijd voor dit draadje

Kinders zijn geboren, nu roept de tuin weer.
Handig dat Escar Go, maar het gaat wel vies schimmelen als het geregend heeft. Dat is minder fraai. Het helpt trouwens wel, want mijn gisteren uitgeplante pluksla in meerdere soorten heeft vannacht ongeschonden overleefd, terwijl normaal die sappige nieuwe plantjes direct opgevreten werden. Ook heb ik bloemkool en witte kool, dat gaat ook ineens hard.
Hier heb ik komkommers. Maar dat groeit snel, met mooie gele bloemen, ongelooflijk! De tomaten beginnen nu ook goed te groeien en te bloeien, en ik moet ook nog boontjes zaaien (geen tijd gehad de laatste tijd, dus ik ben wat laat met alles).
Heb nu ook worteltjes, radijs, en radijs in de vorm van witte worteltjes, en courgette uitgezaaid. Dat kan gelukkig nog lang in het jaar. En ruccola, ben benieuwd wanneer dat komt.
De kruiden gaan super, ik heb een paprikaplant met minipaprika's zo leuk, en ook madame jeanette, gele pepertjes, die al beginnen. En een aubergine, ook een mooie plant. De onderste etage is helaas helemaal kaalgevreten door de slakken, die heb ik nu verwijderd, en de andere bladeren blijven ongeschonden.
Ik zou eigenlijk best nog aardappelen willen, maar daar ben ik volgens mij te laat voor, of niet?
Sommige aardbeien zijn al rijp, heel erg lekker zoet. De appelen is pet dit jaar. Bramen gaan wel goed, kruisbessen ook.
Enfin, het was een update zie ik.

mirreke

mirreke

12-06-2010 om 12:10

Oh margje, komkommers

De komkommers die ik heb zijn klimmers, net als klimbonen. Ze gaan hoog! Lijkt me niet handig voor een platte bak. maar misschien heb je ook laagblijvende komkommers. Ik heb ook zaad/bonen voor laagblijvende boontjes, buschbohnen.
Ik heb trouwens meerder pakjes met zaadjes voor spul wat je in het najaar moet uitzaaien en wat dan overwintert. Oa rucola kan het hele jaar. En ik dacht courgette ook.
Ik vind dit zo leuk allemaal, ik wil een kas! (een kleine hoor).

margje van dijk

margje van dijk

12-06-2010 om 22:32

Volgens mij de mijne niet

Ik heb het idee dat mijn komkommers laag blijven. Maar ik heb nog bijna niks, de plant moet nog flink groeien voordat er wat aan kan komen. Ik ben benieuwd!

Mijn tomaten bloeien ook. Maar ze moeten nog wel wat hoger worden, ik schat in dat ze nu 30 cm hoog zijn of zo.

De peultjes en de boontjes moet je flink doorplukken, hoor Dorry, want er komt telkens weer nieuw spul aan!

Mijn dahlia's staan prachtig te bloeien, dat is toch wel heel mooi hoor.

Nou, later meer, ik moet even wat doen.

Margje

Groentje

Groentje

13-06-2010 om 15:20

Radijs is mislukt

Volgens mij zijn radijsjes de makkelijkste denkbare groenten, maar mijn oogst lijkt te mislukken. Ze staan inmiddels 30 cm. hoog maar hebben een heel zielig dun rood worteltje, nog geen millimeter dik. Wie weet hoe dit kan (en hoe dit te voorkomen?)
Ik ben principieel tegen bestrijdingsmiddelen enzo, maar de slakken hebben mijn pluksla, pompoen en courgette, goudsbloemen en andere blommen opgegeten; niks noppes meer van terug te vinden ((
Alleen de Oost-Indisch sierkers, radijs, knoflook en ui laten ze met rust. De rest is allemaal aangevreten. Ik was er helemaal klaar mee en heb het gif gestrooid dat ik tijdens de vorige slakken plaag van mijn vader had gekregen. Vannacht is er inderdaad niks opgegeten.
Na al dat zwoegen en werk is het enige van eigen teelt dat ik tot nu toe heb gegeten de kiemgroenten uit mijn keukenkastje en ik zie er even de lol niet meer van in

mirreke

mirreke

13-06-2010 om 15:48

Precies, rotslakken

Eergisterennacht is prima gegaan, maar vanmorgen ontdekte ik dat er nu toch echt een aanval op de net uitgeplante plukslaen bloemkool en andere kool is gedaan. (het lijkt wel oorlog zo ...) Maar ik baal er echt van. Ik heb een grote tuin, ze mogen van mij de hosta's kaalvreten, maar ze blijven af van het kleine stukje moestuin, potverdikkie! Ik had gestrooid met Esgar Go (dat schijnt milieuvriendelijk en dier- en kindvriendelijk te zijn Groentje) maar er is heel veel van weggegeten, en daardoor is een soort corridor ontstaan met toegang tot de lekker blaadjes.
Ik heb nu 's ochtends gesproeid en ga straks weer strooien zodat het ook niet meteen zo vies gaat schimmelen.

mirreke

mirreke

13-06-2010 om 15:50

Ik die direct alweer veel meer mogelijkheden voor de platte bak

al was het alleen maar dat je die gemakkelijk slavrij kunt houden. Wat een droefenis zeg, die slakken. Ik zit hier helemaal te genieten van de ontploffende pluksla, zo snel gaat dat, en de volgende ochtend zijn er gewoon vier weg!
Enfin, ik wil ook nog andijvie, zou dat nu nog kunnen?

margje van dijk

margje van dijk

13-06-2010 om 17:24

Groentje!

Hoe kan dat dan...?? Dat je radijsjes mislukken. De mijne doen het juist supergoed, lekkere dikke radijzen, precies zo dik als ik ze wil (kwestie van tijdstip van oogsten). Ik heb al twee generaties radijzen op, en de derde staat te groeien. Inderdaad: niets is makkelijker!

Hoe heb je ze gezaaid, hoe dik? Want bij mij mislukken de radijzen wél als er bijvoorbeeld twee plantjes door elkaar groeien. Dan wordt het twee keer niks. Dus je moet bij het opkomen even heel goed kijken of het 1 plantje is, wat rondom ongeveer 3-5 cm ruimte heeft. Mijn eerste generatie radijzen zaaide ik nog voor de zekerheid enkele zaadjes in 1 vakje, maar nu weet ik al dat 1 zaadje genoeg is want het komt gewoon allemaal op.

Doe jij dit ook, of heb je dikker gezaaid? Want in dat geval kan dat het zijn.

En ik laat ze echt geen 30 cm hoog worden! Met 10 cm oogst ik ze al. En dat is een week of 4 na zaaien.

Margje
PS Ik heb nog steeds geen slakken. Wel zwarte luizen. Ik verwijder ze nog steeds handmatig, maar ik ben bang dat ik iets drastischer moet gaan doen daarmee.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

13-06-2010 om 22:08

Hier...

loopt het niet zo lekker. Ik kijk de sla uit de grond en kan af en toe een zielig beetje plukken, de andijvie wordt maar niet groot en ik heb welgeteld drie (DRIE) aardeien....
Ksnap er niets van, waarschijnlijk doe ik iets grandioos verkeerd. Echt eten van het moestuintje gaat waarschijnlijk niet lukken. Hoe doen jullie dat met sla? Steeds een beetje afhalen, en hoe dik zaai je het?

Rosa

Bastet

Bastet

14-06-2010 om 07:23

Aiai

Was even anderhalve week niet op de wijktuin geweest,de laatste keer stonden daar gewoon netjes mijn opkomende groentes,met hooguit een sprietje onkruid.....gisteren dus een oerwoud aan onkruid,heb er 12 emmers onkruid uitgehaald.....de bloemkool is opgegeten,maar de aardappelen,sla,bieten,bonen,andijvie,staat er allemaal mooi bij!
Bastet

ishtar

ishtar

14-06-2010 om 08:58

Aardbeiendief

Ik verdacht al een megagrote slak (van 10 jaar ) van het opeten van mijn aardbeien, maar de dief heeft zich nu kenbaar gemaakt: toen ik de achterdeur opendeed vloog er een dikke merel uit mijn pot met aardbeienplanten, die naast de achterdeur staat.

Bittere raapjes

Ik heb raapjes in de tuin, inmiddels zijn ze te oogsten. Gisteren had ik er een paar gekookt maar ze zijn erg bitter ! Is daar wat aan te doen?

Damajo

margje van dijk

margje van dijk

14-06-2010 om 23:15

Hmmm, onkruid?

Onkruid, daar doe ik eigenlijk nauwelijks aan. Er groéit ook haast geen onkruid in mijn bakken. Gewoon, de zaadjes die ik in een of ander wiskundig patroon heb gezaaid, die komen op, en dat is het dan. OK, af en toe komt er nog een verdwaald plantje op, maar dat heb ik er al uitgetrokken voordat ik het geregistreerd heb, dus dat weet ik dan niet meer.

Zou dat nou komen omdat het de eerste keer is, dat al die aardemix nog zo maagdelijk is of zo, dat er geen onkruid opkomt, en dat ik volgend jaar nog eens wat zal beleven? Nou ja, dat zie ik dan wel weer.

En aardbeien, ik heb nog helemáál geen aardbeien. De plantjes beginnen nu wel te bloeien maar het mag niet echt een naam hebben. Het is wel een 'doordrager', dus misschien dat het lekker doordraagt als het ooit eenmaal begint, maar dat stadium is helaas nog niet bereikt.

Wel gaaf, dat de vogels je meteen weten te vinden Nou ja, niet echt gaaf bedoel ik, maar toch wel gaaf.

Margje

Bastet

Bastet

15-06-2010 om 07:36

Margje

Klopt hoor,in mijn bakken valt het ook reuze mee,maar zo'n schooltuincomplex is andere koek...
Bastet

margje van dijk

margje van dijk

15-06-2010 om 09:34

Tjonge

Dus eerst moet je er verder voor fietsen, en dan heb je ook nog meer onkruid. Maar het is dus wel leuk, een schooltuin? (ik plaag je

Margje

ishtar

ishtar

15-06-2010 om 11:21

Vogels

ze hebben inmiddels niet alleen mijn aardbeien, maar ook mijn frambozen ontdekt. De stand is 2 frambozen voor mij, en 3 voor de vogels, ik sta achter ;-S. En er lopen nog wel regelmatig 2 katten in de tuin ook....
de tomaten worden al wel weelderig en hoog, maar nog geen bloemen. ik heb net een hele tomatenplant aan 'dieven' eruit gehaald. De snackkomkommers is nog geen succes.
Ik heb ook wortelzaad gehaald, eens kijken of dat wat wil worden, op die anderhalve dm2 die nog over is
En onkruid, mijn tuin is ook 'net nieuw': afgegraven met nieuw zand erop. Er groeit ook nog erg weinig onkruid, en dat is nog makkelijk te verwijderen. Ik verwacht volgend jaar wel meer...

Viervoeter

Hier geen vogels maar mijn hond betrapte ik net bij de aardbeien, gelukkig alleen die in de grond staan, die in de bak zijn prachtig rood, vanavond opeten (en tot zolang de honde binnenhouden!)
Lionne

Bastet

Bastet

15-06-2010 om 16:36

Haha,margje

Haha,ja,precies,jij snapt het,leuk joh!)
Maaaar over een paar dagen heb ik wel andijvie uit eigen tuin,en dus stamppot!
Bastet

Verdwenen aardbeien

Hier worden de aardbeien opgegeten door mieren en pissebedden. De mieren maken nesten onder de aardbeienpotten en wroeten zich door de pot heen naar boven om bij de planten te komen, kwam ik achter. Ik heb alle potten nu hoger staan, op bankjes en de oude houten tafel die in de tuin staat (boven de bodemkruipers). Dit werkt erg goed, tegen zowel de mieren als de pissebedden. Morgen de eerste oogst denk ik, mmmjam.

margje van dijk

margje van dijk

17-06-2010 om 14:53

Tjonge

Wij hebben inmiddels zich vormende aardbeien, frambozen en braambozen in de tuin. Die zijn nog wit en moeten nog kleur krijgen. Maar ik begrijp dat we nu wel met bescherming op de proppen moeten komen, of we zijn ze straks gauw kwijt.

Silone, wat een gedoe zeg, met die aardbeien! Wij hebben ze gelukkig in zo'n hoge pot-met-uitsparingen, dus misschien gaat dat goed.

Jongste heeft zeven kruisbessen aan zijn struikje. Hij heeft mijn moeder al gebeld om te vragen hoe hij moet weten of ze rijp zijn en hoe hij daar straks kruisbessenjam van moet maken (want hij vindt die van mijn moeder zo lekker). Dat zal me een lading jam geven, van zeven bessen.

Margje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.