Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe gaat het met de moestuinen?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Sték bere

Sték-bere, zo heten de kruisbessen waar ik geboren ben. Daar maakte ze Sték-bere-mit-greumele-vlaai van hahaha.

Hier zijn de bietjes nu zo groot als knikkers en rauw al zo lekker dat ze denk ik nooit de pan in gaan. En mooie brocoli's dat ik heb!
We hebben weer eens peultjes gegeten in een noedel- roerbak met kip en paprika. Favoriet hier bij de kids.
Ik heb de aardbeien overgeslagen dit jaar; voorheen had ik nog geen 10% van de aardbeien kunnen oogsten. Allemaal aangevreten of opgevreten door de vogels. Doe ik niet meer.
Mijn aardappel bak is zo vol met groen, net een oerwoud en snel dat ze groeien! Zou ik alleen maar krieltjes overhouden omdat ik ze zo dicht bij elkaar heb staan?
Weet iemand trouwens een middel tegen bladluis in mijn artisjokken dat je best binnen mag krijgen. Ik durf niet met groene zeep en spiritus aan de slag. Of kan het geen kwaad als je groente en kruiden eet die daar mee besproeit zijn?
Mijn bonen hebben het moeilijk, ze staan in de schaduw van de brocoli en de peulen. Verplaatsen?

Kortom, sommigen gaan als een speer en sommigen is helemaal niks.

Dorry

LaMama

LaMama

19-06-2010 om 07:56

Knoflook en bonen vraag

Ha medemoestuiners!
Dit jaar heb ik een stukje van de tuin vrijgemaakt voor een mini moestuin. Tomaten, aardbeien, rucola, paprika, peultjes (aanrader!), dorperwten, mini komkommers en snij- en sperciebonen. Alleen die laatste willen maar niet lukken. Ik heb ze al een paar keer opnieuw gelegd, maar er komt maar 1 plantje boven de grond en die staat er erg zielig bij (hij krijgt geen blaadjes). Wat kan ik nou verkeerd doen aan bonen?! Ik dacht dat die juist zo simpel waren...
En nog een vraag die jullie misschien wel weten. Ik heb een teentje knoflook in de grond gestopt en die is heel goed gaan groeien. Maar wanneer oogst je die? Moet ik heb laten bloeien of juist niet?
Groetjes!
LaMama

Bastet

Bastet

19-06-2010 om 10:11

Dorry

jaaaa,stek bere vlaai,mijn favoriet!ik heb een noordlimburgse schoonfamilie,ben ook dol op spargels.
bastet

margje van dijk

margje van dijk

19-06-2010 om 19:47

Lamama

Wat je met die boontjes fout doet, snap ik ook niet. Want bij mij komt het gewoon op en het krijgt blaadjes en het groeit. Heb je het zeg maar 2 cm diep in de grond gestopt, op een niet-regenachtige niet-koude dag? (Dat stond bij mij op de verpakking, dat je moest zaaien met mooi weer, "anders leidt het tot teleurstellingen"). Na een week of zo zie je echt al wat opkomen.

En qua knoflook, ik had vandaag voor een recept bosuitjes nodig en 2 teentjes knoflook. En ik had geen bosuitjes in huis. Hee, dacht ik, als ik nou eens twee van die goed-groeiende knoflookjes uit de grond trek? Dat zijn net bosuitjes. En omdat het eigenlijk toch stiekum knoflookjes zijn, hoeven die er dan niet meer bij in het recept.

Dus ik heb twee knoflookjes uit de grond getrokken, en met loof en al opgesneden voor in het eten. (Heerlijk). Het zag er schitterend uit! Het zag er inderdaad uit als een soort bosuitje, maar de 'bol' die zich vormde was al veel mooier rond en ook al groter. Wel zo groot als een grote knikker (zo'n bonkie zeg maar). Maar hij was dus nog duidelijk niet 'klaar'.

In mijn groenteboek staat dat je de knoflook moet oogsten in juli-augustus, als het loof geel begint te worden. Je rooit met loof en al, en je wacht zeker niet zo lang als bij uien. Als je dat doet ontstaat er 'doorwas', dan gaan de teentjes opnieuw uitlopen. Als je ze gerooid hebt, moet je de aarde er goed afhalen en 'aan de wind laten drogen' zonder nat te laten worden. Nou, ik kan net zo goed letterlijk uit het boek citeren, komtie: "Als het bolomwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen voor een goede bewaring nog nadrogen. Dit kan in kleine bosjes, of in dunne lagen in bakjes die u bij goed weer buiten kunt laten staan. Verwijder daarna het loof en bewaar de bollen apart van elkaar, of vlecht ze met het loof tot een mooie knoflookstreng. Een luchtige, droge en zeer koele ruimte is de beste bewaarplaats".

(Dit komt uit de onvolprezen "Groente & Fruit Encyclopedie" van Luc Dedeene / Guy De Kinder).

Margje

LaMama

LaMama

19-06-2010 om 22:01

Dank!

Hoi Margje,
Bedankt voor je knoflook tips. Geen idee wanneer mijn bolletje klaar zal zijn (dus wanneer het loof precies geel zal worden), want ik heb in een opwelling een teentje in de grond gestopt en dat was vast niet precies de goede tijd, hahaha. Nou ja, het groeit goed, dus het zal vast wel wat worden.
Mijn boontjes...tja. Misschien zijn ze wel te nat. Ze verdwijnen ook helemaal. Als ik na een week of twee de grond losmaak om te kijken of er IETS gebeurd is, kan ik de boontjes niet eens meer vinden. Ik snap er ook nix van, mijn lage boontjes komen altijd goed op. Nog maar eens leggen, de aanhouder wint!
Groetjes,
LaMama

margje van dijk

margje van dijk

19-06-2010 om 22:20

Beemer (ot)

Ik heb gereageerd, bedankt dat je me er op wees want ik had het zelf niet gezien.
Margje

margje van dijk

margje van dijk

19-06-2010 om 22:21

Wat voor boontjes zijn het dan

Kan het liggen aan je zaai-boontjes, dan? Zijn ze oud of zo. Ik heb zowel lage als hoge boontjes/peulen/doperwten, en alles komt op. Er is wel verschil in snelheid (ik heb ook nog diverse soorten), maar alles komt gewoon wel op.

Welke soort heb jij, en wanneer heb je het zaaigoed gekocht?

Margje

Ineke P.

Ineke P.

19-06-2010 om 23:14

Boontjes

Als je nu nog eens boontjes zaait/legt dek het dan eens af met gaas. Best kans dat jouw bonen en kiemplantjes tot nu toe opgegeten zijn door de vogels.
Of even binnen voor kweken en dan als echte plantjes buiten zetten.

Boontjes ook al niks

Ik heb mijn bonen al in maart voorgezaaid binnen en ook bij mij wordt het niks buiten. Miezerige plantjes waar de blaadjes afvallen ipv dat ze er aan groeien.
De peulen en de brocoli ernaast gaan als een trein! Soms is het gewoon niet te snappen.
Wat kun je nu nog zaaien? Want ik kan al bietjes gaan oogsten en heb dus weer een vak vrij.

Dorry

Dorry

Wat nu nog gaat is herfstrapen, broccoli, zomerwortels (sommige soorten) en sla ook nog wel.
Dat staat nu in de door zoon2 gemaakte kweekkas.

LaMama

LaMama

21-06-2010 om 09:23

Soort boontjes

Eh...het zijn Veense stoksnij- en Westlandse stokslabonen. Het zaad is dit jaar gekocht en zou bruikbaar zijn tot en met 2011, dus dat zou het probleem niet moeten zijn, toch? Mijn peultjes en doperwtjes doen het trouwens wel heel goed. Maar ik vraag me af of het wel zonnig genoeg is op dit plekje. Volgend jaar maar een ander plekje proberen. Zachtjes aan verandert mijn bloementuin in een groentebloementuin. Leuk!
LaMama

IngridT

IngridT

21-06-2010 om 14:37 Topicstarter

Grrr. mierennest in de bieslook en oregano

En niety te klein ook!

Normaal is mijn remedie tegen overlast bezorgende mieren heel hardvochtig: kokend water erover. Maar dan heb ik ook geen bieslook meer!

Iemand een geniale tip? Eerst de planten uitgraven & dan kokend water kan natuurlijk ook?! Hoewel ik me afvraag of de nog aan de bieslook-wortels-hangende mieren dan acuut een nieuw nest beginnen op dezelfde plek.....

Ingrid

Ingrid

Kaaps viooltjes schijnen erg goed te werken tegen mieren. Ze zijn afschuwelijk om te zien, vind ik tenminste, maar wel veiliger voor je bieslook dan kokend water. Gewoon een paar plantjes in de buurt zitten en kijken of het helpt.

margje van dijk

margje van dijk

21-06-2010 om 23:43

Hmmm

Ik heb volgens mij onder elke bak een mierennest, ik heb overal mieren. Maar richten ze echt schade aan....? Ik heb van Lidwientje geleerd dat mieren niet veel kwaad kunnen. En ik geloof altijd alles wat Lidwientje zegt.

Margje

Geen kaapse viooltjes

maar Afrikaantjes schijnen tegen mieren te werken (hmm, wat lijkt dat raar, die naam) ik hou ook niet van hoe ze eruit zien, dus die plant ik niet, mieren in de tuin (aarde) laat ik lekker, het wordt pas vervelend als er een nest bij de voordeur zit en als ze dan ineens uitzwermen (hele voorgevel (van het HUIS ) zwart van de vliegende mieren..iekssss)

ishtar

ishtar

22-06-2010 om 09:24

Je hebt ook lage enkele afrikaantjes

die zien er nog wel acceptabel uit (vind ik dan)
Mieren doen misschien weinig kwaad, maar als je ze kwaad maakt (door te wieden bijvoorbeeld) kunnen ze venijnig bijten.

Goudsbloemen

poot mijn vader erom. Schijnt dus goed te werken. Trouwens, Ingrid, haal je nog wat aardbeienplantjes uit onze bak? Ze gaan anders in de groene container. Zoonlief heeft er inmiddels ruim 100 euro mee verdiend dus zijn doel is bereikt!

Janitha

IngridT

IngridT

22-06-2010 om 14:56 Topicstarter

Hmm (mieren)

Tja, niet schadelijk, dat weet ik ook wel. Maar elke keer een horde mieren uit mijn versgeplukte bieslook spoelen vind ik ook maar zo-zo. Nou. Ik zal het dan nog maar even aanzien eerst. Want voor goudsbloemen en afrikaantjes heb ik geen plek meer in mijn kruidenperkje..alles groeit als kool, het staat bommetjevol.

Ingrid (aardbeien, janitha. OK! ik zal het doen als ik er om denk!)

jutter

jutter

22-06-2010 om 16:01

Mieren

Let wel, als je veel mieren ziet is de kans heeel groot dat je luizen hebt. Mieren komen hier nl op af, dus denk dan ook gelijk aan hoe de luizen weg te krijgen.

Ot - margje

je kan misschien iets betekeken in een draadje bij Opvoeden in het buitenland.

groetjes van Purk

Wilma

Wilma

23-06-2010 om 14:22

Joepieee

Ik vind van mezelf dat ik ook mee mag schrijven . Ik had al een paar kruiden in de tuin en onlangs een verrijdbare bak gemaakt met een paprikaplant erin, een peperplant en wat sla. De sla is inmiddels al geoogst en genuttigd (lekker).

Nu kreeg m'n man op z'n verjaardag (vriendin vroeg wat hij wilde hebben, dus ach, ik zei "doe maar iets voor de moestuin", alsof we een héle grote moestuin hebben ) een minikomkommerplant (worden geacht komkommers aan te komen van tien cm lang), deze kan wel in een pot denk ik? Die is nu al zo'n dertig cm hoog, grote pot neem ik aan.
Dan nog acht mini-slaplantjes, maar ik hoorde dat je die niet op de plaats mag zetten waar mijn geoogste sla gezeten heeft?
Dan nog twee courgetteplantjes, ik hoorde van Bastet dat die per stuk een stuk van een meter bij een meter nodig hebben, hm, geen idéé hoe ik dat voor elkaar ga krijgen ... Een watermeloenplantje, zal ook wel geen ministukje nodig hebben vrees ik ... Twee pompoenplantjes, iemand enig idee hoeveel plaats die willen?? En drie aardbeienplantjes, ook leuk.

Kortom, 'k vind dat ik hier nu best wel ook mee "mag" schrijven, ik was altijd al een geboeide meelezer.

Groetjes,
Wilma

ishtar

ishtar

23-06-2010 om 15:31

Wilma

meloenen, pompoenen en courgette zijn meen ik allemaal van dezelfde familie (geven ook allemaal van die mooie grote geel/oranje bloemen) die hebben veel ruimte nodig. Watermeloen weet ik niet of dat ook bij die familie hoort, trouwens. Maar dat klinkt wel erg leuk!
Waarom mag sla niet op de plek van geoogste sla? Je komkommerplantje doet het beter dan de mijne, die haalt met veel moeite 15 cm. Ik weet nog niet of die voor herhaling vatbaar is...

Bastet

Bastet

23-06-2010 om 19:04

Watermeloen

Ik weet niet of watermeloen het in NL doet zonder kasje...al kun je nauwelijks zuidelijker wonen dan jij...)
Bastet

Wilma

Wilma

24-06-2010 om 16:23

Tja ...

Zoon ziet al hele pompoenen voor zich van tig centimeters doorsnee, dus ik vrees dat ik daar maar een plekje vrij voor moet maken. Die andere zet ik dan toch maar in bakken.

Dus die sla kan wel op de plek van die andere sla?? Misschien maar wat nieuwe grond erin ofzo (voor 't idee)?

Eerst moet 't even hier wat afkoelen, voor ik uberhaupt een andere bak ga halen, mèn, wat is 't hier toch meteen stikheet. Há, dan doet de watermeloen 't vást .

Groetjes,
Wilma

margje van dijk

margje van dijk

24-06-2010 om 17:16

Sla opnieuw erin

Hoi Wilma,
Leuk dat je ook zo actief bezig bent
In de Jelle-handleiding staat dat je na elke keer oogsten een schep compost door de aarde moet mengen voordat je weer opnieuw zaait. Want de grond is natuurlijk een beetje verarmd door het gewas wat er eerder gegroeid heeft.
Verder geloof ik niet dat sla tot die kritische groenten behoort die je nooit twee keer achter elkaar in dezelfde grond mag doen (zoals bijvoorbeeld aardappelen). Dus dat zou ik gewoon doen.
Succes,
Margje

mirreke

mirreke

24-06-2010 om 17:37

Komkommer en over luizen

Mijn komkommerplanten (zijn nu al een meter hoog en klimmende) gaan helemaal fantAstisch! Ik heb aan elk al wel minstens vijf komkommertjes, de grootste is al zeker 15 cm groot. Ik heb echt een komkommerplant, met komkommers tot zeker 30 cm, maar er zijn ook die kleinere komkommers (augurken eigenlijk) produceren. Omdat de mijne omhoog groeien, met van die grijparmjes en al) hebben ze qua vierkante meter niet zo heel veel plaats nodig.
Maar even over luizen. Waarom zijn die nou zo slecht? Eten ze het voedsel van de plant weg of zo? Beknotten ze de groei? Of kun je ze wel laten zitten als ze niet in te grote aantallen voorkomen? Want weet ik dus niet. Ik zie af en toe wat luizen, maar wat zou je ertegen doen? Spuiten met zeepwater (las ik hier ergens)? Ik heb altijd erg veel moeite met het doden van dingen/dieren, ik baal er al van dat ik de slakken te lijf moet, hoewel het wel fantastisch werkt die Escar Go. Het blijft ook een leuke naam, alhoewel ik liever had dat het slakken verjaagt ipv doodt. Iemand tips? Voor de luizen?

mirreke

mirreke

25-06-2010 om 10:22

Heerlijk weer, alles groeit als kool

Ineens ontploft de boel, lijkt het wel. De tomatenplanten zijn wel tweemaal zo groot geworden, overal zitten al ieniemienie tomaatjes, alle zaadjes zijn uitgekomen, ik heb al een echte oogst aan aardbeien gehad, paprika's zijn al groot en dik (niet overal hoor), madame jeanette's groeien in overvloed. De andijvie verdubbelt zich per dag, sla ook. Het is ongelooflijk wat een beetje zon en warmte ineens doet.
Oh, en de grootste en dikste rode bessen zin bijna allemaal door de vogels weggegeten, volgende keer neem ik toch een net. Er zijn er nog zat, maar dat zijn van die kleintjes, aan halve trosjes nog maar... Wel lekker trouwens.
Het wordt bij mij alleen geen goed appeljaar ben ik bang. Toen was het nog te koud.
OH, en mijn knoflook? Geen idee wat ik fout heb gedaan, maar ik zie helemaal niets verschijnen. (Tenen geplant).
Volgend jaar maar weer proberen.

LaMama

LaMama

25-06-2010 om 12:45

Appeloogst?

Mirreke, ik heb geen idee wat voor appelboom je hebt, maar veel soorten geven niet ieder jaar een goede oogst. Ene jaar een superoogst, het jaar erop weinig appeltjes. Maar ik heb begrepen dat dat bij veel nieuwe rassen niet zo is.
Ik heb mijn boontjes toch nog maar een keer gelegd, maar nu (op advies van mijn wijze grootmoeder) heb ik de boontjes eerst een nachtje geweld (in water dus). Ben benieuwd of het nu wel lukt...
Groetjes!
LaMama

mirreke

mirreke

25-06-2010 om 14:41

Nou mijn boom (ahum)

Wij wonen nu ruim twee jaar in dit huis. Bijna een jaar voordat we er kwamen wonen gingen we regelmatig kijken. Dat jaar plofte de appelboom zowat van de appels (heerlijk, Goudreinetten, oftewel Boskop hier in Duitsland). Daarvoor schijnt hij het nooit goed gedaan te hebben, en daarna 1 jaar helemaal niet. 7 appels vind ik niet echt een oogst. Vorig jaar redelijk. Een stuk of vijftig. Maar dit jaar is het pet. En net in dat ene jaar echt 100en. Zoveel. Heerlijk.
Bij de buren jaar naar een afgeladen volle boom (ook al een wat oudere), maar geen goudreinet.
Ik doe gewoon ongewelde boontjes maar zie ook nog niks. Maar volgens mij moet het nog even wachten en broeden.

Carmen

Carmen

25-06-2010 om 16:26

Luizen en slakken enzo (en paddenstoelen)

Luizen zuigen jonge blaadjes leeg. Als je niet zoveel luizen hebt en veel jonge blaadjes, dan is het niet zo erg. Maar als je een paar jonge spruiten aan je plant hebt en veel luizen dan kan je de plant snel gedag zeggen.
Ik had dus een aantal weken geleden een heleboel slakken om zeep (bier eigenlijk) geholpen. Daarna heb ik niet veel slakkensporen meer gezien. Ook had ik een shi-take stam neergezet waar al snel twee minipaddenstoeltjes aan kwamen. Maar die paddenstoeltjes willen maar niet groeien. Omdat de stam op een schaduwrijke plek moet staan was me nog niet opgevallen wat het probleem was. Maar toen ik de stam net aan mijn zus liet zien zag ik het: Het zijn niet meer twee minipaddenstoeltjes maar stompjes, en de stam zit vol met slakkensporen! Vanavond dus nog maar eens een keer op slakkenjacht.

Carmen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.