Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe gaat het met de moestuinen?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
margje van dijk

margje van dijk

28-06-2010 om 10:27

Pissebedden!

Tjonge, het is toch een leerzaam project hoor, zo'n tuin.
Ik heb een bak met een courgetteplant. De plant is al zo'n 40 cm groot of zo, en er zit één mini-courgetje aan. De plant hangt een beetje naar voren, dus ik had van de week het idee om één van mijn uitgezaaide boerenkoolplantjes daar naartoe te verhuizen. Zo gezegd zo gedaan boerenkoolplantje (10 cm) ging daar fleurig verder. Het ging een paar dagen goed.

Tot ik vanochtend weer eens kwam inspecteren. Mijn boerenkoolplantje lag verlept op zijn kant. toen ik het vast pakte was het gewoon helemaal los. Hoe kan dat? Ik keek eens beter, en wat zag ik: pissebedden. En niet een páár! Honderden! Overal waar ik keek bewoog de aarde. Mijn ogen verplaatsten zich naar mijn courgetteplant en wat denk je: tientallen pissebedden zaten mijn ene courgetje op te vreten. Ze vraten het op waar ik bij stond. Echt waar!

Ik heb altijd gelezen en gedacht dat pissebedden onschadelijke dieren zijn, dat het juist goed is om ze te hebben want ze houden de boel luchtig. Maar dit! Waar ik ook keek: pissebedden. Kleine, grote, en maar krioelen. Ik ben bang dat mijn hele courgetteplant eraan gaat! Die beesten vreten zo te zien alles op.

Goddank is het maar in één (kleine) bak. De rest gaat voorspoedig. Geloof ik.

Ik heb trouwens nog een enorm probleem, namelijk: vakantie! Volgende week gaan we 3 weken weg. Welke idioot zou ik zo gek kunnen krijgen om op mijn tuin te passen? Of zal ik er een natuur-experiment van maken en het zo laten en dan kijken wat er na 3 weken nog leeft? Dat gaat me nou toch ook wel wat aan het hart. Toch maar eens de buurvrouw gaan vragen Of een scholier vragen en hem ervoor betalen of zo, als vakantiebaantje. Ik heb nog een week

Margje

margje van dijk

margje van dijk

28-06-2010 om 10:32

Ps o ja, kameleonaardbeien

Vergeet ik nog onze primeur te vertellen, namelijk dat wij kameleonaardbeien hebben.

Gisteren had ik een aantal groene aardbeien en één rode.

Vanochtend komt zoon mij vertellen dat "die ene rode aardbei weer groen is geworden"!

(Mij leek helaas eerder dat die ene rode aardbei door een gelukkige vogel is verorberd).

Margje

Bastet

Bastet

28-06-2010 om 18:58

Haha margje

Nee,ik ken wel kameleon bonen,op de schooltuin noemen ze die toverbonen.Ze groeien aan een leuke plant die hooguit 60 cm. wordt,ze zijn donkerpaars,en tijdens het koken worden ze groen!
bastet

Wilma

Wilma

29-06-2010 om 14:28

Joepie, snackkomkommer!

Hij doet 't. Er zitten wel vier kleine komkommertjes aan, nu nog een cm of zeven, ze schijnen iets van tien cm te worden, leuk !!!!

De peper en de paprika lijken nu ook kleine vruchtjes te krijgen, érg goed voor de moestuin, dit vréselijk warme weer !!!

Ik zal hier m'n courgette dus maar in de gaten houden, als ik jouw kleine ramp met de pissebedden zo lees, Margje.

Groetjes,
WIlma

mirreke

mirreke

29-06-2010 om 15:30

Ik kijk ook al met argusogen

naar de courgettes. Bewegende aarde, brrrr...
Hier is er zelfs al een geel paprikaatje (leuk, wel een maatje kleiner dan in de winkel, maar dat zijn dan ook van die opgeblazen joekels). Ik heb ook komkommers, de onderste drie à vier doen het leuk, daarboven sterven alle komkommertjes in aanbouw af. Ik heb eens nagelezen dat een komkommerplant eerst heel groot moet worden, wel twee meter, voordat je de komkommers moet laten groeien. Enfin, haal ik die van ons er alvast af. De onderste, zijn echt al wel 20 cm en net zo dik als een winkelkomkommer. Misschien neemt dat teveel kracht van de andere komkommertjes weg. Iemand een idee daarover?
Ik moet wel echt goed sproeien nu, anders is alles zo weg.
En joepie! Alles, maar dan ook echt alles komt op of is al opgekomen, zelfs de suikermais en toch ook de knoflook. En de courgette groeit vooralsnog als kool/courgette?

Vanavond....

eten we aardbeienmousse met aardbeiensaus op een bedje van aardbei. Overmorgen iets dergelijks, maar dan met bieten. De komkommer wil niet zo.
Groet,
Miriam Lavell (verheugt zich op de bloemkoolweken

Wilma

Wilma

29-06-2010 om 17:42

Mjammie, mirjam ...

Heerlijk toch !!!

Alhoewel ik me kan voorstellen dat 't op een gegeven moment wel genoeg is. Misschien een aardbeiengezichtsmasker of een aardbeienvoetenbadje?? .

Bastet

Bastet

30-06-2010 om 07:31

Jam!

Gewoon aardbeienjam maken..
Bastet

Het is geworden....

Mijn zoon heeft zich ontwikkeld tot meester der Franse toetjestoverkunst. Hij nodigt er speciale gasten voor uit, maar wel bij mij thuis want hier is de eettafel wat groter dan in zijn eigen huis.
Het werd een aardbeiensoufflé. Prachtig, goddelijk, hij kan het, wat een geduld!
Van de rest heb ik aardbeienijs gemaakt. Voor volgende toetjes... in de crêpe, in een taart, bij een mousse.. de fantasie van mijn fijnproever sloeg alweer op hol.
Groet,
Miriam Lavell

Wilma

Wilma

07-07-2010 om 16:22

Peperplant-vraag

Ik heb dácht ik een róde peperplant. Nu zitten er wel al prachtige pepers aan, maar die zijn groen. Worden die nog rood, of worden rode pepers als klein pepertje al rood en groeien ze dan groter. Maakt op zich niks uit hoor, als 't groene pepers zijn, maar misschien wachten we tot ze rood zijn en wachten we dus voor niks.

Iemand nog een briljant idee wat ik met die pepers ga doen ?? En wanneer kan ik ze plukken ??

Groetjes,
Wilma ('t is maar stil hier bij dit draadje, allemaal aan 't tuinieren ??)

Wilma

Ik heb maar heel weinig verstand van tuinieren, maar ik weet wel dat pepertjes groen aan de plant komen en pas later rood worden.

Bastet

Bastet

07-07-2010 om 18:51

Klopt

Mijn pepertjes zijn ook nog groen,maar worden oranje uiteindelijk.En oogsten....ik laat me verrassen,ik heb ze ook voor het eerst!Vergeet niet een van de pepers te drogen en de zaden te bewaren!!Dan kun je ze volgend jaar zelf zaaien.
Bastet

Carmen

Carmen

07-07-2010 om 21:46

Haha, leuke vraag!

Dat geldt toch voor vrijwel alles? Heb jij weleens rode aardbeien zien groeien? Of blauwe bramen? Of rode tomaten of paprika's? Nee hoor, groen is groeien. En dan pas komt kleur en smaak. Je kunt de pepertjes dus plukken als ze rood zijn.
Ik had een bak met zomerbloemen, maar die zijn uitgebloeid en weggedaan. Heeft iemand nog een leuk moestuinidee voor een kleine bak? Zou ik nu nog iets kunnen zaaien?

Carmen.

Bastet

Bastet

07-07-2010 om 21:51

Idee

Als je snel bent,courgettes! Per plant een vierkante meter vrijmaken.
(Maarre...er zijn groene paprika's!)
Bastet

Simpel..

Pluk de pepertjes als ze rood zijn, je kunt ze zo in de vriezer stoppen om later te gebruiken of je maakt er zelf sambal van, doet mijn schoonvader ook...
Cakey

LaMama

LaMama

08-07-2010 om 08:24

Doperwten

Hier groeien de peultjes en de doperwten als kool...of nou ja, eigenlijk meer als peultjes en doperwten dus
Iemand enig idee wanneer de doperwten geplukt moeten worden? Ik heb al zitten zoeken, maar dat zijn heel ingewikkelde verhalen over hoeveel procent suiker erin moet zitten en een of ander apparaatje om te testen hoe hard of zacht de erwt is. Meer een industrieel praatje, dus. En op mijn opbrengst van 6 plantjes zit de industrie niet echt te wachten, vermoed ik zo, hahaha!
Oh ja, en groene paprika's zijn toch gewoon onrijpe paprika's? Als je ze langer laat hangen, kleuren ze door.
Groet!
LaMama

Yep cakey

invriezen gaat heel goed. Wat ik zelf wel eens heb gedaan bij een overschot aan pepertjes: met een touwtje aan elkaar binden en op de kop hangen te drogen. Gedroogd verkruimelen en in een goed sluitende pot bewaren. Altijd handig voor het maken van pittige olie, marinades etc.

Wilma

Wilma

08-07-2010 om 15:49

Ah, dan wordt mijn mini-rode aardbei dus niet groter

Als groen groeien is, is 't dus welgeteld één mini-rood-aardbeitje als oogst. Omdat die wel al rood was en ik dus nog ervanuit ging dat die groter zou worden, dacht ik dat ook de peper misschien wel als rood mini-tje zou beginnen. Maar hoe weet ik dan óf deze rood wordt. Of zijn groene pepers gewoon vroeggeoogste rode pepers?

Goed idee van dat ophangen en drogen.

Zoon hier wilde graag een peperplant, ikzelf ben helemáál niet van het pittige eten.

De snackkomkommers zijn trouwens héérlijk, leuk ook dat de kinderen die zo even voor 't eten even plukken dan (als ze zien welke groente ze anders krijgen .

Groetjes,
Wilma (vanuit 't stikhete zuiden)

mirreke

mirreke

08-07-2010 om 23:21

Er zijn ook zwarte paprika's

of eigenlijk heel erg donkerpaars, net als een aubergine. Die heb ik, alleen zijn ze nu nog zo groot als een knikker en natuurlijk groen (want groeiend...). Ik heb ook gele pepertjes, maar die zijn nu ook nog groen, dus nog niet klaar. En aan de plant met oranje paprika's is er nu eentje bijna helemaal oranje, en een andere zag ik ineens, is nu al voor de helft gekleurd.
Wat jammer van de aardbeien Wilma. Hier gaat het juist erg goed ermee, om de dag een bak aardbeien, echt lekker. En de tomaten gaan ook hard ineens.
Over peultjes, ik ben bang dat ik te laat gezaaid heb, ik heb nu wel bonenplantjes maar hoewel alles opkwam denk ik dat het voor enkele te heet is geweest, of misschien zijn ze toch verbrand door sproeien met zon. Want sommige groeien niet door en sterven na een poosje af. Gelukkig heb ik wel genoeg bonen om toch heel wat te kunnen oogsten. Ik heb trouwens ook gele boontjes, die zouden ook lekker moeten zijn.
Ik heb trouwens ook twee kiwiplanten. Dat is een soort klimop die je wel zelf moet leiden. Heeft iemand daar ervaring mee? Lukt het, kiwi's hier?

Aardbeivraagje

De aardbeien aan mijn plant worden meer bruinig dan rood,ze zien er echt niet smakelijk uit.Er zitten al weer volop nieuwe bloemetjes aan en hij maakt ook uitlopers. Wie weet hoe dit komt en wat kan ik eraan doen. Het zijn trouwens stekken die we dit voorjaar hebben geplant.
Voor mirreke; ik heb een zwarte tomaat staan, ik stel me voor dat ze idd dieppaars worden, tenminste die ene die er nu aan hangt, de andere bloemetjes verdorren en vallen gewoon van de plant. Ben benieuwd hoe ze uiteindelijk worden en hoeveel )
cakey

Hier ook

Volgens mij is het te warm geweest. Hoewel ik de planten zeer regelmatig en overvloedig heb bewaterd, ook hier geen mooie aardbeien. Ze pimpen wel wat op als je ze rijp plukt en in een bak met water legt. ik heb de aarbeiplanten helemaal onder handen genomen. Alle uitloper erui. Al het oude, grote, licht bruine blad weggescheurd. Nu is er weer licht en ruimte voor nieuwe bloemen. Ook nog wat mest erbij gedaan, alles klaar voor de tweede oogst.

Carmen

Carmen

17-07-2010 om 21:36

Iemand ervaring met olijven?

Ik heb een bon voor een tuincentrum gewonnen! Die is vandaag omgezet in broccoli, sla en venkelplantjes. En in een mooie pot en een olijfboompje. Heeft iemand ervaring met olijfboompjes? Do's and dont's? En wanneer kan ik de eerste oogst verwachten? Hoe werkt dat eigenlijk met olijven, kan je die direct van de boom eten? Het is een Olea Europea.

Verdere update: De paddenstoelenstam heb ik te rusten gelegd. Na mijn vakantie ga ik hem weer dompelen en een slakvrije poging twee doen. Ook ik heb uit nieuwsgierigheid een knoflook geoogst. Lekker! De geur van heel erg verse knoflook is heerlijk! Mijn frambozen zijn helaas op, maar mijn bessen worden nu blauw. Ze wisselen elkaar mooi af. Mijn lambada's hebben inmiddels al drie uitlopers, dus dat gaat ook de goede kant op. Oh, en ik heb nu vier soorten basilicum staan. Staat leuk en smaakt lekker.
Wat ook leuk is: Mijn munt wilde niet opkomen, en tot overmaat van ramp hadden er vogels in mijn bak gewroet. Na heel lang wachten was ik het zat en heb ik een muntplant gekocht. In de aarde heb ik uiteindelijk dille gezaaid. Maar sinds vorige week komen er ineens toch muntplantjes op tussen de dille! Dus als de dille "op" is kan ik die voorzichtig weghalen en heb ik alsnog zelfgezaaide munt.

Groetjes,
Carmen.

☼Désirée☼

☼Désirée☼

18-07-2010 om 18:28

Olijf

Wat leuk een bon gewonnen!! Gefeliciteerd! Zag toevallig pas iemand die (grote!) olijfboom bij voordeur in pot had en die deed het goed in Nederland maar kreeg wel elke dag emmer van 10 liter water en als het vroor pakten ze hem in in bubbeltjesfolie!!suc6!!

reina

reina

18-07-2010 om 20:07

Carmen

Altijd leuk, zo'n bon! Gefeliciteerd! Ik heb 2 olijven in potten staan, waarvan eentje al een jaar of 5, maar verder dan schattige kleine groene oneetbare olijfjes eraan is het nooit gekomen, zelfs niet in hete zomers. Maar wie weet lukt het jou wel?!

Tijgeroog

Tijgeroog

18-07-2010 om 22:23

Reina

Maar olijven moet je toch sowieso eerst bewerken voor je ze kunt eten? Dus persen, of, volgens wikipedia, een jaar in een zoutwaterbadje leggen.

Ik zou ook wel graag een olijfboom willen, maar ik moet eerst maar eens zien dat ik m'n tomatenplanten in leven houd.

reina

reina

19-07-2010 om 08:49

Tijgeroog

Volgens mij is het inderdaad heel wat werk voor je olijven kunt eten Maar daar heb ik de boompjes heleala niet voor, hoor, ik vind olijvenbomen heel mooi, ze staan bij 2 zelf opgekweekte vijgenboompjes uit Kroatië, mijn vakantiehoekje

Tomaten

hier staan de tomaten er fantastisch bij! In potten, onder de luifel van mijn tuinhuis, want tomaten houden niet van regen op hun hoofd..

Ik ben erg benieuwd naar de smaak, 4 tomatenplanten van mijn nichtje gekregen, 1 (grote stevige) van mijn schoonvader, die al zo lang ik me herinner een groentetuin heeft.

Vorig jaar had ik ook prachtige, grote tomaten, maar die smaakten nergens naar..

Ook een bak vol rucolasla, die gaan we vanavond eens proberen!

Verder hebben we nog een maggiplant (lavas) waarvan we al flink hebben geoogst en ingevroren, er hangt een aardbeienplant aan de schutting met lekkere aardbeien..

´k ben nog geen boerin, maar wat is het leuk, al dat spul wat het zomaar DOET!

Veel plezier en eet smakelijk iedereen!

Puck

Puck

19-07-2010 om 11:23

Tomaten dieven

Ik heb kerstomaatjes die nu beginnen te bloeien. Uit een ver verleden begreep ik dat je ze moet dieven. Maar welke dieven moest je er nu afknijpen. Ik heb de plantjes al zitten bestuderen maar kan er niet iets in vinden wat er nu af zou moeten.

mirreke

mirreke

19-07-2010 om 11:47

In de oksels (dieven)

Als het goed is krijgen tomatenplantjes in de oksels nieuwe uitlopers. Die moet je eruit knijpen, dus de oksels moeten schoon.
Maar ik heb zelf twee verschillende soorten tomatenplanten. 1 soort is erg stevig, heel hard en stevig blad. Deze blijven wat kleiner, alhoewel ze nu met dit weer toch ineens de hoogte in schieten, en 1 soort met veel slappere bladeren. Deze laatste soort kweekt veel uitlopers aan in de oksels, en die knijp ik er dan weer uit (wist ik eerst ook niet hoor, dit is mijn oefenjaar, zeg maar). Omdat ik dat eerst nog niet wist had ik in het begin ook niet zoveel tomaten in wording. Nu gaat het beter. En die stevige soort krijgt eigenlijk geen uitlopers in de oksels. Die gaat omhoog en verder niet. Daar heb ik al heel veel trossen en trosjes in zitten.
Over paarse paprika: gek genoeg heb ik er nu ook nog slechts eentje aan zitten. De rest, alle bloemetjes, sterven af. Maar ik denk dat dat te maken heeft met slakken of ander ongedierte. Dus ik ga toch weer strooien met Escar Go. Helaas heb ik bij de potplanten (aubergine, paprika's) nogal wat stormschade, er is veel afgebroken. Enne, boehoeh, mijn prachtige rodebessenstruik is ook afgebroken. Snik. De rest heeft het prima overleefd, ik heb nu ook erg veel komkommertjes in aanleg, en de bonen groeien als eh... bonen.
Enfin, volgend jaar (of misschien na de zomer) ga ik een aantal rode besstruiken neerzetten. Ik ben echt gek op rode bessen!

Carmen

Carmen

19-07-2010 om 12:19

Ach ja

Ik had de bon gewonnen met een tuinfotowedstrijd in het plaatselijke krantje. Op zich leuk, maar ik bleek de enige inzender te zijn, LOL!
Okay, wat olijven betreft hoef ik me niet rijk te rekenen dus. Ach, de bessen zijn heerlijk, en de knoflook ook
En over de de tomaten: Ik heb zaden van een Romatomaat. Veel lekkerder dan de "gewone" ronde.

Carmen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.