Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Herfstvakantie-culiexperikantie

jawel. Nadat in huize Beuk het lastige besluit is gevallen dat we er niet op uit gaan (vruchteloos 2 uur op internet naar een accommodatie en locatie gezocht die aan alle op zichzelf niet onredelijke maar in combinatie ondoenlijke eisen voldeden) hebben we zaterdagochtend een frisse start gemaakt:
Iedere dag iets onbekends koken! Nou zijn er al mensen die daar boeken over schrijven of films van maken, en er schijnt een weblog over iedere dag bakken te zijn.. maar wij gaan negen dagen een nieuw recept koken.
Iemand zin om mee te doen? Gisteren hebben we geopend met kippensoep.. vond ik een beetje gewoon .. en Latkes of Reibekuchen. Rauwe geraspte aardappel met uit en ei, gebakken in olie. Lekker maar machtig.
Vandaag wordt het een rotello met pompoen en spinazie. Da's een grote arbeidsintensieve rol van pasta met vulling. Op naar het aanrecht!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

17-10-2010 om 17:27

Leuk!

Wat een lekker, leuk idee, om je vakantie al kokend en eten door te brengen.
Helaas heb ik zelf geen vakantie (jaja, begin morgen al met nieuwe baan), maar ik wil wel een duitje in het zakje doen. Heb je al eens lasagna met boerenkool geprobeerd?? Erg lekker met sesamzaad door de boerenkool en bovenop de bovenste kaaslaag. Ook knoflook en chilipepers en room door de boerenkool doen, verder afmaken met goede pittige kaassaus.

Leuk!

Hoi Rode Beuk,

Wat een ontzettend leuk idee. Wij hebben zoiets jaren geleden eens gedaan, maar dan in weekends.
We hebben toen een aantal landen aangedaan; duitse keuken (schnitzels), hollandse (stamppot natuurlijk), turkse keuken, spaanse enz.

En dan is het de sport om eea nog een beetje in de sfeer aan te kleden. We hebben ontzettend veel lol gehad daarmee.

Groet, Moppeke

Biene M.

Biene M.

17-10-2010 om 17:49

Leuk idee!

Wat een leuk idee! Zijn het dingen die jullie nog nooit gegeten hebben, of niet eerder gemaakt?

Ik heb een recept voor kugl met peren liggen, heb ik nog nooit gemaakt en bewaar ik voor mijn zwangerschapsverlof.

fladder

fladder

17-10-2010 om 18:00

Oproep voor de noorderlingen

Wij moeten nog een weekje wachten op de herfstvakantie... Doen wij het over een week ook?

Bastet

Bastet

17-10-2010 om 18:40

Ik begin....

Ik begin met een omgekeerde perentaart.Overigens,de allerhande die nu in de AHwinkels ligt,bevat leuke recepten deze keer,die goed bij herfstvakantie passen.

Bastet

Bastet

17-10-2010 om 18:41

Ehm fladder

Het zuiden heeft ook nog geen vakantie..
Bastet

Puck

Puck

17-10-2010 om 19:11

Bastet

Volgens de site met vakantiespreiding wel, maar ik begreep van mijn zus uit Zeeland dat veel scholen het toch opschuiven naar volgende week. Ik vond het ook al zo raar dat het zuiden als laatste zomervakantie had en dan bij de eerste groep herfstvakantie zou zitten. Maar volgens de aanbevelingen zou het zuiden dus deze week vakantie moeten hebben.

reina

reina

17-10-2010 om 20:22

Noord

Officieel heeft idd alleen Noord volgende week vakantie, Ik heb begrepen dat dat komt omdat er gekeken wordt naar de zomervakantie, Noord krijgt laat zomervakantie en heeft daarom ook de andere vakanties dit schooljaar laat, of dat logisch is??

Fianna

Fianna

17-10-2010 om 21:54

Wat een

ontzettend leuk idee! Helaas ben ik momenteel niet zo van het uitgebreid koken, maar ik zal eens nadenken en meelezen

rodebeuk

rodebeuk

17-10-2010 om 22:14 Topicstarter

Oh heerlijk

Mijn eigen draadje gaat off topic.
Zaaalig.
Een soort bufferdraadje in disguise. Ssst.. aan niemand verder vertellen!
Heb net in het kookboek "Arabia" zitten bladeren maar er zit werkelijk niets tussen wat ik aan de jongens durf voor te zetten. Noten, vis, citrus, scherpe smaken, ik heb even geen zin in gedoe.
Voor morgen dus de tomatenwortelgazpacho, ik heb geen sapcentrifuge dus dat wordt gewoon een fles wortelsap. Je moet toch wat. Over de kikkererwtenpuree (waarin 2 dl olijfolie) ging ook weer iets rood en scherps/pikants.

Oh ja, de rotello met pompoen en wilde spinazie en ricotta van vandaag was lekker, maar om eerlijk te zijn hebben we toch maar supergrote ravioli's ervan gemaakt. Geen zin in rollen in een doek en dan koken in een visketel die we niet hebben. Te groot en onhandig. Smaak was ok, te weinig zout, en normaal doen we alleen maar pompoen, vind ik ook lekker. Ga nog eens iets doen wat er op lijkt maar dan helemaal zonder pompoen.

Die boerenkool klinkt wild Guinevere!

Verder ga ik morgen iets schandaligs maken van Nigella Lawson met minimarshmallows, 300 g chocolade, boter en verkruimelde koekjes. Een soort repen. Of truffels, daar ga ik dan Drambuie voor kopen, of muffins voor de jongens. Even vragen waar ze zin in hebben.

Voor het avondeten moet er dus nog iets bij die gazpacho komen. Ik denk dat ik trouwens maar een kleine portie maak van de gazpacho. Geen zin in gezeur.

Oh ja, kennen jullie trouwens het kookboek "kokende vrouwen"? Superleuk. Dat neem ik mee naar bed om en hoofdschotel te kiezen.. na de mislukking van Arabia. Of ik kijk het hoofdstuk Sicilië nog even door.

rodebeuk

rodebeuk

17-10-2010 om 22:17 Topicstarter

Fianna

Kan je niet iets kleins doen om met de kinderen de vakantie door te komen? Bijvoorbeeld drie dagen achterelkaar muffins bakken ofzo? Dat is echt geen werk, ze kunnen het bijna zelf. Ja, ook je dochter ... met klonten worden ze beter.

Gewoon een kom met droge ingredienten en een met de natte, dat doorelkaar en dan in de vormpjes in de oven. Wel handig als je ook zo'n blik hebt.

Of je bakt cake. Supersimpel. Ik zou wel als voorwaarde willen stellen dat er uit de basisingredienten wordt gekookt, dus niet die te dure supermarktmixpakjes met rare versiersels, en dat je dan een jongens- en een meisjespak cakejesmix moet kopen. Dat niet!! (mag ik zeggen want het is mijn draadje

Oh en welterusten he, slaap lekker Fianna! Sweet dreams.

Petr@

Petr@

17-10-2010 om 23:35

Kerstvakantie niet vast

Hier (Brabant) hebben we pas vanaf 25 december kerstvakantie. (Daarom is de herfstvakantie ook één week verschoven.)

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 09:05 Topicstarter

Euhh pelle

.. je bedoelde vakantie, ON topic

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 09:07 Topicstarter

Blauwe bessen in de vriezer

Ik ga vandaag eerst maar eens kijken of ik een recept kan vinden met ingevroren blauwe bessen. Liggen er al een jaar dus vier keer zo lang als mag, maar ze zullen vast nog wel goed zijn. Ik gebruikte ze voor blueberry muffins maar dat is maar een halve doos per keer. Heb nog anderhalve doos. Laatste portie muffins was zurig, daarna nooit meer gedaan. Verkeerd deeg (vieze baking soda gebruikt).

Misschien lasagna met boerenkool en blauwe bessen...

Ik breng mezelf trouwens wel op een idee, ik heb ook nog kikkererwtenmeel en andere rare tokodingen. Misschien moet ik niet bij het kookboek beginnen maar bij de ingrediënten.

kersenbloesem

kersenbloesem

18-10-2010 om 09:38

En hier

Hier zuiden en deze week vakantie. Had voor mij nog wel een week later mogen zijn: we zijn pas 6 weken bezig. Mijn dochter heeft afgelopen weekend bij een vriendinnetje gelogeerd die valt onder midden en die heeft volgende week pas vrij. Ik snap er echt niets meer van, die vakantiespreiding maar dat heb ik ook met de zomervakantie:laat is wel erg laat en waarom tussen de midden en de late vakantie 3 weken ipv 2 (ondanks dat de vo scholen er nog tussen zitten?)? De voorjaarsvakantie valt dit jaar trouwens laat: pas 7 maart of zo. EN oudste (VO) heeft 1 week meivakantie en de jongsten (BO) 2. Snapt u het nog?

Rodebeuk, noordafrikaans

Lusten jullie aubergine? Ik heb vorige week een kip/aubergine/dadel gerecht gemaakt. Was heerlijk. Goed bij couscous, maar echtgenoot houdt er niet van, dus met witte rijst gemaakt. Vanwege dat zoete ook uitermate geschikt voor kinderen.

Overigens griezelt me de boerenkoollasagne toe. Ik heb ooit eens mogen 'genieten' van lasagne met satevulling. sindsdien ben ik behoorlijk huiverig voor al te enthousiast 'fusion cooking'.

Rodebeuk

als je met de ingredienten als basis wilt gaan zoeken moet je naar webchef.nl, maar dat wist je toch wel? In combinatie met boerenkool bleef het scherm griezelig leeg, maar 'gewoon' blauwe bessen leverde 170 hits op.....eendeborst met gecarameliseerde bleuwe bessen, en aspergeijs met blauwe bessen, kerstpate...en als absolute topper voor de kinderen.....onvervalste Kabouter Plop Bosbessen Kwebbelsoep!!!! Jahaa! Die zou ik doen!!!!

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 10:07 Topicstarter

Getsie ingrid

..nee, ik ben nog nooit bij webchef geweest... hmm.. wat zegt dat over mij.. en kabouter Plop schrikt wel af..

Silone: ik houd idd heel erg van aubergines.. ik heb ze ook nog liggen.. zal er ff naar kijken..

Rodebeuk....

webchef is echt leuk hoor! 't is een recepten-zoekmachine die de wereld aal receptensites voor je doorzoekt. Maar het feit dat je op ingredienten kunt zoeken leidt vaak tot hele interessante maaltijden. En (helemaal in jouw straatje) het is de ideale manier om gee eten weg te gooien. Heb je nog 3 dingen in de koelkast liggen die nodig opmoeten...tralaa...webchef geeft je een idee! Heb je zin in iets uit de oven, met andijvie (want die lag er nog) , maar niet de geijkte aardappelpuree toestanden...typ je 'oven 'andijvie' en '-aardappel*' ..krijg je een riedel ovenrecepten met andijvie, zonder aardappelen. Heerlijk toch?

Mover

Mover

18-10-2010 om 10:44

Rodebietjespannenkoek met makreel en avocado

Hoe anders wil je het hebben?!
Als het je wat lijkt typ ik het recept wel over. Het staat in het boek "Keukenprins" van Ronald Giphart -100 dagen lezen en schrijven over eten. blz 55
Wij vinden het zalig!

Rodebietjespannenkoek voor rodebeuk

dat vind ik wel leuk!

(rijmt ook nog!)

Ingrid

Haha!

Dat doet me denken aan de periode dat zoon 2 nauwelijk groenten en fruit at (toen een jaar of 2 oud) en ik in wanhoop de rode bieten heb gepureerd en over een pannenkoek gesmeerd. Hij wilde het niet eten
Maar DIT is vast culinair zeer verantwoord, Mover.

Wilma

Wilma

18-10-2010 om 13:24

Jawel, hier hebben we ook vakantie (zuiden)

Vandaag echt lekker vrij hoor !!

Groetjes,
Wilma

reina

reina

18-10-2010 om 13:42

Pelle

Het is niet mijn logica, hoor, ik vind het nl erg onlogisch, maar zo is het mij uitgelegd toen wij vroegen waarom wij vroeger begonnen dan het Zuiden, maar later herfstvakantie hebben. Ik heb het niet geverifieerd

reina

reina

18-10-2010 om 13:44

Petr@

Er is wel een richtlijn voor de Kerstvakantie, die zegt dat dit jaar de scholen allemaal op 18 december vrij krijgen. Maar er zijn scholen die daar vanaf wijken, mijn dochter krijgt bijv een week later vakantie dan wij, terwijl we in dezelfde stad werken (zou ik ook liever willen, trouwens, maar ja, mij wordt het niet gevraagd .

Yta Chalne

Yta Chalne

18-10-2010 om 14:02

Bkb's

Ik zou gaan voor Braziliaanse kaasbroodjes. Sterker nog, ik ga er ook voor. Nog even moed verzamelen om naar de toko te gaan voor tapiocameel. Simpel, kinderen kunnen 't ook, geheel toevallig glutenvrij en lékker...fantastisch.

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 14:43 Topicstarter

Auberginecourgettepasteitjes met paprikarelish

..bruine azijn, wat zouden ze daarmee bedoelen? Malt vinegar gok ik zo. Dat heb ik natuurlijk niet in huis. Misschien doe ik ipv die relish wat anders.

De Rocky Road Crunch Bars staan al te op te stijven in de koelkast. (300g chocolade, 125 g boter, 45 g Golden Syrup, 100 minimarshmallows van de Jumbo en 200g biscuitjes. Hoezo aan de lijn?)

Blauwe bessen moet ik nog wat voor bedenken.

En Yta, graag boter bij de vis oftewel RECEPT!! Dan wil ik wel ff voor jou naar de toko gaan.

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 14:44 Topicstarter

Oh en over die rode biet

..daar heb ik jaren iets van proberen te maken.

Ja Mover, kom maar op. Ik ben benieuwd of ik het durf maar wie A zegt moet ook B zeggen...

Yta Chalne

Yta Chalne

18-10-2010 om 14:55

Nog meer calorierijk en vet voedsel dan...

Braziliaanse kaasbroodjes:
500 gr. Tapiocameel
500 gram geraspte kaas ( belegen/oud/jong)
5 eieren
1/3 beker olijfolie ( koffiemok)=80 ml
2/3 beker ( dezelfde) warme melk=160ml
beetje zout en peper
Zakje bakpoeder

Alles in de kom en even door elkaar mixen/roeren.
Half uurtje koud laten worden in de koelkast en daarna "gehaktballen" maken op bakpapier. Oven voorverwarmen op 240 graden.
Daarna in 20 minuten afbakken op 240 graden.
Ze hebben ook een fansite vol recepten: http://www.livaad.nl/Plaadje43.htm

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 14:58 Topicstarter

Verbeterpuntje yta

.. kan je voor die hoeveelheid niet gewoon 1 Senseomok olie en 2 Senseomokken melk nemen? Of een halve Senseokop en een hele?

Altijd bereid om met je mee te denken...gnarrr....

Oh en bedankt voor het recept, klinkt goed, vooral ook omdat je het gewoon in de oven kiepert. Plus sinds ik weer kaas koop op de markt hopen de restjes zich op in mijn fantastische nieuwe Liebherr Biofresh koelmonster. Handig recept om ze op te maken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.