Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Herfstvakantie-culiexperikantie


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ayla

ayla

18-10-2010 om 15:17

Bkb's

volgens mij heb ik het enige glutenvrije kind dat dus geen BKB's lust, ik heb ze al 2 keer vol goede moed geprobeert maar ze eet ze echt niet

Mover

Mover

18-10-2010 om 15:45

Rodebietjespannenkoek voor rodebeuk (en anderen)

125 gr. bloem; 2 eieren; 1 eidooier; 3 dl melk; 75 gr. gesmolten boter; 3 gekookte rode bieten-geraspt; 200 gr. gerookte makreel; 2 rijpe avocado's in stukjes; 125 gr zure room; 1 scheut citroensap; 3 eetl. mayonaise; 1 gehakt teentje knoflook; 1 theel. mierikswortelpasta; water- of sterrenkers..
Meng voor de vulling voorzichtig de makreel, avocado's zure room, mayonaise, knoflook, mierikswortelpasta en het citroensap. Zet het mengsel koud. (Paar uur van te voren klaarmaken, is het lekkerst.)
Maak het beslag van de bloem, eieren, melk. Roer door het beslag de geraspte bietjes.
Bak in een antiaanbakpan met heel weinig boter de pannenkoekjes. Leg op een bord een pannenkoekje, bedek een helft met makreel/avocado-saus, daarop de sterren-waterkers. Klap pannenkoek dicht.

Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 4 grote (30cm) pannenkoeken.

Veel plezier en eet smakelijk! Laat je nog een keer weten wat je er van vond?

Wilma

Wilma

18-10-2010 om 15:46

Bkb's

Ikzelf vind ze héérlijk !! Maar ik kan me best voorstellen dat een kind ze wat minder vindt. Ook niet ieder kind lust bijvoorbeeld een kaaspannekoek ofzo. Het smaakt vind ik meer naar een kaaspannekoek dan naar een broodje.

Groetjes,
Wilma

Polly Shearman

Polly Shearman

18-10-2010 om 16:10

Hier

West-noordbrabant, en we hebben pas volgende week vakantie: wij willen: 1 naar de film, 2 naar het bos, 3 koekjes bakken, 4, knutselen, 5 en uitgebreid koken: samen met de kinderen.

dus lekker elke dag iets, en dan op vrijdag een 5 gangen dinner voor papa als hij thuis komt.... hmm wat ben ik weer heerlijk optimistisch...

straks sta ik weer te huilen, met de rook uit mijn oren omdat mijn 3 adhdérs precies niet doen wat we hebben afgesproken whahahahaha
groet, pol

Guinevere

Guinevere

18-10-2010 om 16:28

Ingredienten als uitgangspunt

Je kun inderdaad alle rare ingredienten, die je ooit in een opwelling hebt gekocht, eens achter uit de kasten vandaan halen. En dan niet gaan googlen op recepten, maar je eigen fantasie gebruiken! Vaak krijg je dan de meest verrassende combinaties, natuurlijk wanneer je de ingredienten met smaak combineert. Bovendien komen de voorraadkasten dan eindelijk eens leeg.
Boerenkool in de lasagne is echt lekker, mijn zoon at de schaal er bijna bij op. Het heeft wat meer bite en is wat sterker dan smaak dan spinazie in de lasagne. Satésaus in de lasagne doen? Oh, gruwel! Dat is net zo iets gruwelijks als een pizza met ananas en shoarmavlees, ieeeeeuw. En dan nog knoflooksaus erover, hoe erg kan het worden!
Bietjes kun je toch ook gewoon verrukkelijk in de bietenstamppot verwerken? Met een scheutje azijn, suiker, geraspte rauwe ui en uitgebakken spekjes. Was vroeger mijn lievelingseten.

Polly Shearman

Polly Shearman

18-10-2010 om 16:59

Rare combinaties

weet je wat lekker is!
blokjes koolvis file, paneren met koekkruiden, en met vaniliepuddingpoeder, en dan frituren!!

buitengewoon bijzonder!!

Kerstprobeersels

Wat een leuke recept-ideeen hier. Deze tijd van het jaar gebruiken wij vaak om kerst-recepten uit te proberen.
Gisteren dus Confit de canard au choucroute gemaakt. De naam alleen al was een mooi leermomentje thuis hahaha. Smaakte heerlijk, nu moet ik naar Frankrijk voor nog een blik, of weet iemand waar het in NL te koop is?
Ook hebben we lamsrack gemaakt. Was eigenlijk voor sjieke gasten die zouden komen (maar die zeiden af, grrrr). Heerlijk, maar hoe kunnen die chefs dat zo mooi snijden? Ik had de botjes bovenuit steken, en kon door het stukje vlees snijden tussen de botjes, maar onderaan bleef ik steken. Wat is de truc?
Ik heb voor het laatste stukje maar de wildschaar gebruikt. Resultaat; bloedblaar omdat ik er tussen zat met mijn middelvinger. auw
Voor het kerst is hebben we legio 'gekke' dingen geprobeerd en maken we een keuze. De smaak was lekker, en we hebben al ervaring met de wildschaar hahaha.

O ja, hier hebben ze op donderdag voor kerst al vakantie. Toch later dan de rest van NL zie ik nu. Wel na nieuwjaar nog een hele week vrij, en zaterdag ook vrij ivm 2e kerstdag. Heb er nu al zin in.

Dorry

rodebeuk

rodebeuk

18-10-2010 om 20:17 Topicstarter

Kleutermonster

Kwam laat binnen van buiten spelen en weigerde het heerlijke timbaaltje.

Ik laat me niet zomaar uit het veld slaan maar man en ik waren al nogal afgepeigerd. Hij ligt nu nog niet in bed, wel bijna zover. We hebben even geen zin meer in opvoeden.

Ik denk dat ik morgen maar patat ga halen ofzo. Grrrrr...

De paprikarelish was heerlijk, timbaaltjes ook ok en helemaal zonder rare ingredienten dus de jongens hadden het gewoon moeten opeten maar kleuter was te moe.

Relish, hebben jullie dat weleens gemaakt? 100cc azijn, 50 g suiker, een paprika gehakt en een appel geraspt, half uur laten koken. Lekker! Past ook bij kaas denk ik.

Yta Chalne

Yta Chalne

18-10-2010 om 21:30

Maar...

...hoe vond je kleuter de Rockydingesen? Dat recept sprak me nou bijzonder aan.

rodebeuk

rodebeuk

19-10-2010 om 07:25 Topicstarter

Yta

daar at ie maar een kruimeltje van. Gevraagd. Hij zegt nu dat ie ze wel lekker vindt. Jij kunt ze met een gv koekje maken denk ik.

Ze zijn me toch iets aan de zoete kant, zou nog vetter kunnen, dan heb ik minder last van de suiker.

Wel lekker bij de koffie. Hoeveel cc is een Senseokopje eigenlijk?

Yta Chalne

Yta Chalne

19-10-2010 om 08:22

Hè rodebeuk..

..ik zou je graag willen helpen maar ik weet hoegenaamd niets over senseokopjes. Misschien kun je er even een pakken uit de kast en nameten? Anders, ik ben vanochtend in de winkel, kom je er even een paar kopen!

rodebeuk

rodebeuk

19-10-2010 om 08:28 Topicstarter

Ja gezellig

Ik heb ze niet in huis natuurlijk... grin.. maar ik kan wel even dat kleutermonster bij je dumpen. Past makkelijk in de etalage, kan ik ff rustig naar kleren scharrelen, daar ben ik al een half jaar niet meer aan toegekomen.

rodebeuk

rodebeuk

19-10-2010 om 17:19 Topicstarter

Oh oh oh

Ik moest nog weg voor verse koffie, had de hele dag onverwacht een vriendin met kinderen over de vloer dus voorraad op en kan niet hebben dat man morgen op zijn dag met de kinderen Verkeerde Koffie koopt.. het ging nog sneller dan ik dacht, binnen een half uur was ik weer thuis, jongens voor de buis gezet..

Maarrrr. nu heb ik vandaag al appelkaneelmuffins en blauwebessenmuffins gebakken, maar da's geen nieuw recept. En ik wil over drie kwartier aan tafel en ik heb nog kippensoep die op moet in de koelkast. En de koelkast zit zo vol met groenten (van voordat ik had bedacht om een culiexperikantie te houden) dus ik moet koken met wat er in huis is. Pfff....

Ik ben bang dat ik vermicellisoep ga maken voor de jongens (die niet van taaie kip in de soep houden) en dat ik iets aan die vermicellisoep moet doen waardoor het een soep wordt die ik nog nooit gemaakt heb.

Nieuw recept voor toetje zie ik niet zitten want de muffins en Rocky roads komen uit de oren bij die jongens, ze hebben er zeker vier op vandaag.

Yta Chalne

Yta Chalne

19-10-2010 om 19:45

Och arme

Daar gáát je goede plan. Maar nieuwe rondes nieuwe kansen, morgen ga je gewoon met het ontbijt al beginnen. Kinderen op de fiets om negen uur en hup naar Ikea; Zweeds ontbijten voor een euro )

rodebeuk

rodebeuk

19-10-2010 om 20:22 Topicstarter

Revolutionaire pompoensoep! morgen heftig retro.

Goed idee Yta! Mijn man is nogal serieus van aard dus hij dacht morgen de hele dag nodig te hebben voor het voorbereiden van een Nieuw Recept voor de hoofdmaaltijd. Dan mag hij dus eerst naar de Ikea. De koffie is daar wel ok. Ik heb trouwens gemeten, het koffiekopje wat ze ook in het restaurant daar gebruiken is ongeveer 180cc. Dat is wel ongeveer Senseomaat.

Oh ja, het nieuwe van vandaag is trouwens groentesoep met blokjes pompoen erin en stukjes restje zelfgemaakte pasta. Normaal pureer ik pompoensoep altijd, en nu niet. Revolutionaire pompoensoep. Ik heb nog hard met de garde geroerd, vanwege de pasta kon ik niet pureren, maar de pompoen wilde niet stuk dit keer. Lichtgebonden soepje.

Morgen gaat man aan de slag met de kinderen. Poeh-kinderkookboek en Wat kook ik vandaag? Superboek uit de zestiger/zeventiger jaren. Mijn oorspronkelijk exemplaar nog. Heftige retro. Watergruwel. Chocoladevla met slagroom, paddestoelen van ei en tomaat.

rodebeuk

rodebeuk

20-10-2010 om 21:58 Topicstarter

Bloemkoolquiche en cakejes uit het poeh-kookboek

... jongste weigerde de soep want dat was een rest van gisteren. En Dat Was Tegen De Regels.
Kleutermonster revisited.

Quiche was superlekker, uit dat vegetarische kookboek met de oranje kaft, formaat A4, dat ik bij al mijn vriendinnen ongebruikt in de kast zie staan.

Verder wat het allemaal sowieso toch al geweldig, want ik was naar mijn werk en mijn man heeft zich zonder morren afgebeuld in de keuken. Wat ik niet had verwacht, het was tenslotte mijn idee geweest. Maar om elf uur ging al mijn mobiel op mijn werk, oudste om te vertellen dat ze gebakken hadden. Is wel heeeeel modern, toch?
Mama die werkt in de vakantie terwijl papa thuis bakt met de kinderen... wie had dat geloofd als je het in mijn jeugd als normale situatie had voorgesteld.

Yta Chalne

Yta Chalne

21-10-2010 om 08:37

Jee rb

Echt normaal is het voor jou niet als je er zo van onder de indruk bent, ben ik bang...hier moet nog heel wat meer gebakken en gekookt worden door jouw echtgenoot, om er een gewoonte van te maken. Maar ik vind dat jaren zeventig toch zo'n strak plan, ik ga maar eens een jaren zeventig kookweek instellen. En dan niet wat ik thuis at (biologisch en zelfgebakken) maar échte dingen, zoals gevulde eieren enzo. En van die salades die eruitzien als kots met mayonaise in bloemetjesvorm erop, en blokjes kaas met een zilveruitje op een prikker. Ha, wat leuk.

rodebeuk

rodebeuk

21-10-2010 om 11:19 Topicstarter

Werkterrein

Yta, mijn man is meer van de kook dan van de bak. Altijd een beetje mijn afdeling gebleven. En, belangrijker, hij kan er niet tegen als de kinderen meedoen. Hij kan niet praten en breien tegelijk. Wordt helemaal kriegel van de kinderen om hem heen.

Op papadag draait hij drie wassen, stoft, wist en zuigt... maar nooit samen met de kinderen.

Groninger.

Op dit moment ben ik bij mijn ouders (mooi rondje door de landgoederen gemaakt, ga zo terug) en bakt hij honingtaart.

Jahaa... zeventigerjaren week. Ik herontdekte gisteren het bezuinigingskookboek van Jeroen Krabb'e en Marjan Berk, ken je dat? Begin 80er jaren. Goud!

'van die salades die eruitzien als kots ' (hmm. over massi's blo

Wilde ik toch gisteren iets creatiefs doen met bloemkool, en dat terwijl het nog helemaal geen herfstvakantie is hier. Even in het OOl archief gedoken, en vond een heerlijk klinkend recept van Massi voor geroerbakte bloemkoolroosjes in een ei-melk-wentelteef-mengseltje.

Geen idee wat ik verkeerd heb gedaan, maar het resultaat was een wok vol levensechte look-a-like kots. het smaakte best aardig, maar de aanblik deed bij iedereen alle eetlust als sneeuw voor de zon verdwijnen. Was bezig bloemkool wat hoger op de lijst van voor-de-kinderen-acceptabele-groentes te krijgen, maar ik ben nu weer terug bij af vrees ik...

Ingrid

Ingridt

Bloemkool combineert fantastisch met satesaus. Dat geldt trouwens voor meer koolachtigen. Misschien dat dat je kinderen over de streep trekt.

En nu moet ik dat beeld van een wok vol kots van mijn netvlies zien te krijgen ...

Groeten,

Temet

rodebeuk

rodebeuk

21-10-2010 om 13:19 Topicstarter

Recept bloemkoolquiche voor ingrid

...deze was echt lekker! Ik weet niet wat man precies gedaan heeft maar het originele recept staat hieronder (van Berthe Meijer uit de avontuurlijke keuken)

volkorenkorstdeeg: 125 g volkorenmeel of lemairemeel, snufje zout, 100g boter (ik doe voor hartige taarten vaak 50% wajang bij gebrek aan shortening en 50% boter, geeft betere structuur) en 1-2 el koud water.

Vulling:
1 klein gesnipperd uitje in olie in koekepan bakken
roosjes van 1 kleine bloemkool meebakken
2 el apart geroosterde sesamzaadjes erdoor

3 dl melk en 3 eieren met zout, peper, nootmuskaat over de groente in de deegbak

afdekken met 100 g geraspte oude kaas.
45 minuten bij 200 graden.
tegen aanbranden evt alu of bakpapier erover leggen (dát had ik bij de timbaaltjes net al geleerd, handig want losse bloemkool verbrandt makkelijk)

Het is een recept uit de hoogtijdagen van de quicheinvasie in de jaren 80, maar ik vind het behoorlijk mager (ja het is niet mager) nou ja, ik vind de hoeveelheid room en kaas erg meevallen.

Daarom was ie misschien wel zo lekker. Mooi in balans.

Hmmm... ik denk echt dat je hiermee de heren over de streep kan trekken. Scheelt ook dat de kool niet gekookt wordt.

Yta Chalne

Yta Chalne

21-10-2010 om 14:03

Bloemkool

Ik heb ook níks met bloemkool. Volgens mij is het trouwens wel jaren zeventig om het rauw te eten met een dipsaus. Lijkt me smerig. Maar wij eten het hier wel regelmatig in een groentecurry. Daar is het heel geschikt voor, het kan goed andere smaken opnemen zonder de structuur te verliezen.
Rodebeuk, dat boek ken ik niet. Ik ben helemaal slecht bedeeld met kookboeken, ooit allemaal wegverdeeld bij een scheiding. Ik kom het wel een keer bij je inkijken, want oubollig én geld besparen moet wel fantastische (schitterende) combinaties geven

Bloemkoolsoep

In bloemkoolsoep doet-ie het ook prima. En Yta, rauw met sausjes is bloemkool goed te eten hoor. Een kwestie van lekker sterk smakende sausjes creëren

rodebeuk

rodebeuk

21-10-2010 om 14:20 Topicstarter

De kaft is het mooiste!

Marjan Berk en Jeroen Krabbé in hun jonge jaren vrolijk de lens in kijkend vanachter een groot ja, hoe noem je dat, zo'n tafel helemaal volgestouwd met etenswaren. Groente en fruit. Display is niet het woord dat ik zoek.

Peetje

Peetje

21-10-2010 om 15:30

Hier de eenvoudige truffelkeuken/taart

nou, wij zin helemaal culi geworden van dit draadje... Marjan en Jeroen liggen ergens in de kast te verstoffen samen met het 'nieuwe kookboek' van Henderson en Toor (van die paddestoelen van tomaat enzo .
Zoon kon niemand bereiken om te spelen, geen zin om spreekbeurt voor te bereiden ('we zijn toch vandaag al in de bieb geweest, da's genoeg) maar wilde wel die truffeltaart maken.
Nouhou... het fijnmaken van de bastognekoeken was al een avontuur, bij gebrek aan keukenmachine. In een plastic zakje met lepel... nee.. geknapt zakje. Dan met een deegroller, neuh: kruimels van de vloer tot in de keukenla (die ik open had laten staan). Staafmixer erop los gelaten; die heeft nu een soort astma-piep gekregen maar nog steeds grote brokken koek. Dan met de vijzel in een slakom... vliegt natuurlijk ook over de rand (zoon deed erg hard zijn best terwijl ik met stofzuiger laatjes leegzoog).
Boter (*ping*) gesmolten, gemengd en slagroom geklopt. "Heee mam.... er zit ook een turboknop op! Ja schat en nu zit het ook op het plafond". Nu smelten we de chocola... zoon is de DD gaan lezen en ik zit hier, achter de computer...
groeten,
Peetje

rodebeuk

rodebeuk

21-10-2010 om 15:58 Topicstarter

Haha peetje

ja, kan tegenvallen he. Ik heb ook een plank met butsen van een hakactie. Chocolade in brokken was dat geloof ik. Of noten.

hmmrr... dan zou ik wel zo'n vitamix mixer willen. Ken je de filmpjes van Will it blend op youtube? Een klassieker, ook erg leuk voor je zoon.
http://www.willitblend.com/videos.aspx?type=unsafe&video=vuvuzela
mijn kinderen houden vooral van de filmpjes met de ipad ed.

maar terug naar dat koken: de tweede honingtaart zit nu in de oven. Man had de broodkruimels niet klein gekregen. Vergelijkbaar met jullie bastogneverhaal. Klinkt wel stoer trouwens. Begrijp ik goed dat hij de taart af gaat maken vanachter de DD? En wie maakt het plafond schoon?

Hier bevalt het uitstekend. Ik denk dat ik het voortaan iedere herfstvakantie ga doen. We hebben nu 2 kleuterontploffingen gehad. Gisteren was het omdat WE DIT GISTEREN AL GEGETEN HADDEN MAMA EN WE ZOUDEN IEDERE DAG IEST NIEUWS ETEN!!!! 20 minuten gegil. "iets" wordt nog steeds "iest" als hij boos is. Uiteindelijk heeft hij voor het naar bed gaan alsnog van de bloemkooltaart genoten.

Massi Nissa

Massi Nissa

21-10-2010 om 16:11

Ingridt, lol

Eh, ik kan me niet goed indenken wat je dan hebt gedaan, maar het klinkt heel vies . Het resultaat hoort trouwens sowieso niet vloeibaar te zijn. Je doopt die roosjes in het eimengsel en bakt ze in olijfolie. Dan krijg je bloemkoolroosjes met een soortement geelachtig gebakken-ei-uiterlijk. That's it. Meer is het niet. Jammer dat het mislukte, zeg, het is juist zo lekker. Ik heb pas nog auberginepannenkoekjes gemaakt op bijna dezelfde manier, gewoon plakken aubergine een beetje inzouten en laten drogen op een broodplank, in een ei-kruiden-mengsel dopen en dan op hoog vuur om en om bakken. Heeerlijk.
Groetjes
Massi

Peetje

Peetje

21-10-2010 om 16:13

Truffelkeuken

hoi,

Ja, het is pittig (of bitterzoet om in de chocolade-termen te blijven..). De gesmolten chocolade goot ik per ongeluk al over de taartbodem in plaats van gelijk te mengen door de slagroom... maar we doen gewoon alsof dat voortschrijdend inzicht is op het gebied van taartenverbetering. Rest wel gemengd, we krijgen zo vast een heerlijk krokant choco-onderlaagje. De pan met restje gesmolten choco heb ik op tafel gezet met van die mini-grissini van de Hema: "kinders: chocoladefondue-zonder-vuur".
Taart staat nu op te stijven ('wanneer istie nou klaahaaar'...t ding zit 3 minuten in de koelkast).

Enneh...hier geen kleuterontploffingen (pff, ik benijd je niet), maar groep 3 dame die nu een kleurplaat van Opera Zuid mooi maakt (in de hoop vrijkaartjes te winnen voor Blauwbaard) en nog-steeds-van-school-gare zoon die zeer geconcentreerd naar een aflevering van de Clone Wars kijkt (tja, ADD en tv, dat wil wel hier ).

En dat plafond? Slagroom is ook wit net als het plafond, straks een wonderdoekje ervoer en ik vind het wel goed zo (we denken nog steeds over verhuizen vs verbouwen dus onder dat mom poets ik steeds minder...).

Enneh, die honingtaart... is die "lust-ik-nietkind-vriendelijk, of vooral voor man en jou bedoeld .

groeten,
Peetje

rodebeuk

rodebeuk

21-10-2010 om 17:27 Topicstarter

Honingtaart

is een speciaal recept voor radioactieve en explosieve kleuters. Kende je die niet

Zonder dollen... heeft ie zelf uitgekozen uit het Poeh-kookboek. Ik denk dat het makkelijk te lezen was.

rodebeuk

rodebeuk

21-10-2010 om 19:48 Topicstarter

Pompoensoep met rozemarijn en stir-fry

In de normale pompoensoep (want ik vertik het om hem zonder ui, wortel en prei te maken, dan wordt ie zo wee) heb ik rozemarijn uit de tuin laten meekoken. Jongste was eerst afwijzend maar at het daarna smakelijk op, oudste vond het meteen lekker.

Verder eiernoedels met vissaus/sesamolie/shoyu, biefstukreepjes, rode peper, knoflook, paksoy, shii take.

Voor de kinderen een variant zonder scherp en met vegaburger. Beetje wagamama achtig maar dat boek ben ik kwijt.

Honingtaart is zo hard als een grenen plank. Als je er op kauwt wordt ie week. Het is een kookboek met plaatjes en fragmenten van Winnie the Pooh - wat wordt die arme beer toch uitgemolken, ook voordat Disney de boel opkocht. Het is van mijn broer geweest.. ff speuren...1971 UK, 1974 NL.
Ik kan me herinneren dat het kookboek bij de kleine huis-boeken ook leuk is, weet niet of dat boven staat. Denk het niet.

Overigens kon ik de originele cover van het Bezuinigingskookboek (1e druk uit 1980!, dus bijna de seventies van Yta) niet vinden op internet. Verbluffend.
Maar die van de heruitgave in 1993 is ook niet te versmaden:
http://www.boekenwebsite.nl/culinair/het-eenvoudige-kookboek

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.