Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Maandelijkse kosten gezin in een huurwoning


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Massi Nissa

Massi Nissa

09-12-2010 om 12:54

Fladder

Volgens mij valt Jetteke niet eens zozeer over die bijstand als wel over die auto. Wij hebben in mijn jeugd ook flink moeten interen toen mijn vader werkloos werd, en wat ging er als eerste de deur uit? De auto. Dat ding kost honderden euro's per maand (toen nog guldens, haha). Het is echt niet zo vreemd om vraagtekens te zetten bij autobezit als iemand financieel aan de grond zit. Het is heel goed mogelijk om zonder auto te leven, mijn man en ik hebben het tien jaar gedaan en zouden het zo weer doen als het nodig was. Een auto is een luxe.
Maar misschien zie ik het verkeerd?
Groetjes
Massi

Fladder

Je hebt helemaal gelijk, het vrij te laten bescheiden vermogen voor een alleenstaande ouder of gezin is 10.960.

Groeten,

Temet

muizemeis

muizemeis

09-12-2010 om 14:07 Topicstarter

Fladder

Dank je voor je steun, mensen kunnen niet altijd verder kijken, dat is helaas nu eenmaal zo. Ze kunnen niet zien dat een auto een laatste redmiddel is om overeind te blijven ipv een luxe. Ook weet ik best wel dat werken goed is en gezond en dat bijstand een laatste redmiddel. Maar zoals het er nu uit ziet heb ik het heel hard nodig.
Ze weten inderdaad niet hoe het is om in mijn schoenen te staan en kunnen zich niet voorstellen hoe het is.
Muizemeis

Tinus_p

Tinus_p

09-12-2010 om 14:37

Waarom auto?

jetteke:
"Kun je je ergens voorstellen dat bijzondere bijstand niet bedoeld is voor mensen die wel geld hebben om benzine e.d. te bekostigen? Volgens mij heb jij geen idee waar bijstand eigenlijk voor bedoeld is, namelijk om mensen van een inkomen te voorzien die werkelijk geen andere mogelijkheden of geld hebben."
Ik heb wat moeite met de veroordeling die jetteke hier op laat volgen, maar deze constatering is feitelijk waar: Bijstand is een minimum. Het is niet bedoeld om er een auto van te kunnen betalen. De vraag is dan, waarom je dat zo wanhopig moet WILLEN. Natuurlijk is een auto handig, zeker in een dorp met beperkt OV. Maar heb je die auto echt nodig, als puntje bij paaltje komt? Of kun je die auto beter verkopen en het bespaarde geld gebruiken voor allerlei andere, veel nuttiger/leukere uitgaven?
Dat is een soort paradigma-shift; we zijn zo gewend aan het hebben van een auto, dat het bezit ervan betrekkelijk vanzelfsprekend is. Daardoor is het moeilijk om die vanzelfsprekendheid los te laten.

Vic

Vic

09-12-2010 om 17:59

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is volgens mij voor mensen die (lang) op bijstandsniveau leven en bestemd voor bijv de aanschaf van een wasmachine. Blijkbaar komt er bij Muizemeis voldoende geld bij uit de boedel om een (relatief) nieuwe auto te kopen, dus al snel een paar duizend euro. Dan vind ik dus niet dat je voor bijzondere bijstand in aanmerking moet komen. Koop dan een wat oudere auto en schaf voor de rest die wasmachine aan. Houd dan ook nog een buffertje aan om de wegenbelasting van te betalen zolang je geen baan hebt, en je kunt alles gewoon volgens de regels doen. Voor een klein autootje ben je overigens maar zo'n 12 euro per maand kwijt aan wegenbelasting, dus als je in plaats van 8000 euro 4000 euro uitgeeft voor die auto kun je al een eind vooruit.

Primavera

Primavera

09-12-2010 om 20:05

Ik snap muizemeis wel

Ik snap Muizemeis wel en wellicht komt dat omdat ik in een klein gehuchtje woon waar je werkelijk niks kan en me de tijd dat ik teveel kleine kinderen had om op een fiets te vervoeren me ook nog kan herinneren.
Alleen lijkt me de oplossing van Vic veel verstandiger. Auto op iemands naam zetten is afgezien van niet eerlijk vragen om moeilijkheden. Moeilijkheden met degene die verantwoordelijk is, moeilijkheden met de bijstand, moeilijkheden met verzekering, enz. Je kan veel beter als je nu een grotere auto hebt die inruilen tegen een goedkoper exemplaar wat wel onder de bijstandsregeling valt en eventueel vrijgekomen geld voor andere dingen gebruiken die je misschien hard nodig hebt.
Ik weet niet hoeveel huishoudelijke apparaten er in het huurhuis bij in begrepen zitten, maar als je gaat scheiden heb je wel ineens het dubbele nodig van wat je had.
Als je het niet legaal doet loop je dikke kans dat je op het moment dat het je het minste uitkomt ineens je uitkering kwijt bent of de auto en het lijkt me niet slim om dat risico te lopen.
Groeten Primavera

muizemeis

muizemeis

09-12-2010 om 20:56 Topicstarter

Navragen

Mijn (nu nog) man gaat morgen bij de sociale dienst navragen hoe het nu precies zit. Bij welke waarde van de auto je gekort wordt op bijzondere bijstand. Wij denken niet aldoor even slim na, denken een slimme oplossing te hebben blijkt hij toch niet zo slim te zijn. In eerste instantie hebben we wel wat geld om dingen dubbel te kopen dus ik zal niet ala minute de bijzondere bijstand nodig hebben, maar wat als de wasmachine(die ik meeneem) over drie maanden stuk gaat. Hij is niet heel oud, maar ook niet heel jong(nu ik het opschrijf besef ik me dat ik niet eens weet hoe oud hij is). Heel veel dingen worden ook niet vergoed uit de bijzondere bijstand en ook dat is goed. Ook vind ik het geen probleem om spullen van marktplaats te kopen of uit de kringloop te halen. Alleen de auto dat is voor mij erg belangrijk, ik snap ook dat dat voor anderen niet te snappen is, ik snap het wel.
Muizemeis

Nasha 1st

Nasha 1st

09-12-2010 om 23:14

Muizemeis

ik snap sommige dingen werkelijk niet....Een STAD waar het OV pas om 9:00 uur gaat rijden? Klopt dat echt? Ik kan me dat erg moeilijk voorstellen...

En dan: >>Bij ons vraag je bijzondere bijstand wel via het UWV aan< <

Ik weet niet wie je dat wijsgemaakt heeft, maar nergens in Nederland vraag je Bijzonder Bijstand bij het UWV aan, ook niet bij het UWV WERKbedrijf, het gaat altijd via de gemeente zelf...
En net als de gewone bijstand is de bijzondere bijstand ook geen suikeroompje waar je weleens even je rekeningen kan declareren. Ook de gemeente verwacht gewoon van je dat je spaart voor je onkosten....

Elisa Gemani

Elisa Gemani

09-12-2010 om 23:28

Muizemeis

Waar om laat je je man dat navragen bij de Sociale Dienst? Jij bent straks degene die een uitkering moet aanvragen dus het lijkt me vrij logisch dat jij degene moet zijn die even de Soos belt of langsgaat.
Je kan ook op de site van je gemeente kijken en wellicht alvast wat informatiefolders downloaden of aanvragen.
Daarnaast uitzoeken hoe oud je auto is, wat de dagwaarde is en precies uitrekenen hoeveel die auto maandelijks en op jaarbasis kost (benzine, onderhoud etc.).
Dat die auto belangrijk voor je is snap ik. Maar er zijn andere dingen die ook belangrijk zijn, zeker als je een laag inkomen hebt met kinderen. Als je door je autobezit geen aanspraak kan maken op bepaalde vergoedingen en regelingen voor je kinderen zou ik echt even heel goed nadenken wat nu je prioriteit heeft.
Ik heb mijn (derdehands) autootje weg moeten doen toen ik in de WSNP kwam en ik vond dat heel moeilijk want die auto was voor mij een stuk vrijheid. Maar alles went en ook zonder auto zijn er altijd oplossingen en mogelijkheden.
Vraag precies na wat de regels zijn bij de Soos, wat de Bijzondere Bijstand precies inhoudt en kijk wat eea je oplevert danwel wat je moet inleveren.
Een auto is echt niet onmisbaar, tenzij je hem om medisch noodzakelijke redenen nodig hebt.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-12-2010 om 00:21

Nasha

Het is nog maar sinds redelijk kortgeleden dat wij voor 9 uur met de bus bij ons huis vandaan kunnen. De eerste bus bij onze halte ging na 9 uur. Voor die tijd moest je er een stukje voor lopen. We konden net zo goed gelijk naar het station lopen.

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 10:03 Topicstarter

Nasha

Ik woon gewoon in een stad, en daar rijdt de stadsbus pas na 9 uur. Streekbussen die van buiten de stad komen rijden wel eerder, maar die komen maar bij een paar haltes en rijden zeker niet naar elk dorp. Het rare is dat toen wij nog in een klein dorp woonde het Ov veel beter was dan hier in de stad, kon toen met de bus bijna overal komen. Nu in de stad is het ov veel slechter.
Muizemeis

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 10:54 Topicstarter

Wat me opvalt

Is dat een aantal wel valt over de bijzondere bijstand maar niet over de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, ga ik nl zeker ook doen.
Muizemeis

Fiorucci

Fiorucci

10-12-2010 om 12:22

Muizemeis

Ik denk dat niemand valt over bijzondere bijstand, maar meer over het gemak waarmee jij aanneemt dat te kunnen gebruiken. Zo vanzelfsprekend is dat echt niet, dus ik zou er nooit vanuit durven gaan voor het daadwerkelijk toegekend wordt.Sterkte met alles!

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 12:26 Topicstarter

Fiorucci

Ja dat snap ik wel, alleen het werd me onmiddelijk verteld dat ik er recht op heb toen het ter sprake kwam bij het UWV. Dus mischien ga ik er wat makkelijk mee om. Ik weet dat ik zelf zodra het mogelijk is graag aan het werk wil en ook ga. Alleen op dit moment gaat dat niet, op medische gronden(voordat iedereen weer over mij heen valt waarom ik dan niet kan werken).
Muizemeis

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 12:28 Topicstarter

Ja ik weet het

Medische gronden zijn in tegenspraak met het wel willen werken en een auto hebben, ik weet het ik weet het.
Muizemeis

Chippie

Chippie

10-12-2010 om 12:49

Muizemeis

Veel dingen zijn nieuw voor je, dat is geen probleem. Maar ik denk dat je je moet realiseren dat een auto in jouw toekomstige situatie een enorme luxe is.

Ik gebruik mijn auto voor weinig luxe dingen (kinderen, ziekenhuis, werk, boodschappen) en ik ervaar het dus niet als luxe. Maar als mijn inkomen drastisch zou kelderen moet ik gaan kiezen. Jij moet heel drastisch kiezen. Kiezen voor alternatieven. En een alternatief is er altijd! Ik zou never nooit niet mijn auto verkiezen boven de leuke dingen voor mijn kinderen. Sport, kadootjes, kleding, kerstboom, fruit, verjaardagsfeestje etc. Het mag allemaal een stuk bescheidener en tweedehands etc maar ik zelfs dan wordt het moeilijk.

En dan wordt een auto wel een enorm luxe ding. Ja, ook met jouw 'gebreken' en doelen waarvoor je de auto gebruikt. Het heeft geen zin om te blijven hangen in 'ik heb hem nodig'. Ga er eens vanuit welke alternatieven je kunt bedenken als je geen auto meer hebt. Die zijn er legio. Openbaar vervoer, (electrische) fiets, brommer, speciaal taxivervoer (hier heet het regiotaxi; voor 2 euro ben ik in het dorp 11 km verderop en mag ik de kinderen meenemen, enige nadeel is dat ik vantevoren moet bellen en dat er soms anderen meegaan die eerst afgezet moeten worden).

Een auto aanhouden voor werk dat je misschien gaat vinden is natuurlijk van de zotte. Houd er ook rekening mee dat als jij nog kunt autorijden het UWV aangeeft dat jij wel degelijk kunt werken.

Tijgeroog

Tijgeroog

10-12-2010 om 13:18

Auto luxe?

Zelazny : "Als je niet eens werk hebt, en dus geen auto nodig hebt om op je werk te komen (in de zin dat je anders je baan kwijt raakt), is een auto absoluut luxe. "

Dat is wel wat kortzichtig. Een vriendin van mij, alleenstaand en bijstand en zeer beperkt in contacten met auto, had tot voor kort ook geen auto. Dit betekende dat zij met haar chronisch zieke kind achterop enkele keren 's avonds laat naar het ziekenhuis is gefietst (enkele reis ruim 5 km) omdat het kind op dat moment dringend medisch hulp nodig had.
Overigens liep een reintegratieproject ook stuk op oa het feit dat ze met het OV te veel tijd kwijt was om bij het integratiebedrijf te komen. (werken en reizen kon/kan alleen binnen schooltijden)
Gelukkig heeft ze nu een auto en een reintegratieplek op loopafstand van huis. Er wordt hard gesolliciteerd, de auto maakt dat ook makkelijker.
Ik ben heel blij dat ze nu een eigen auto heeft, en zie dat absoluut niet als luxe.

Vic

Vic

10-12-2010 om 13:49

Muizemeis

Heb je al een woning?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-12-2010 om 14:57

Tijgeroog

Een auto voor noodgevallen en om naar je werk/reintegratiebedrijf te komen is geen reden om een auto te mogen hebben.
Voor noodgevallen is er de taxi of de ambulance en het meer tijd kwijt zijn aan het OV wordt ook weggewuifd. Dan maar een baan binnen schooltijden of opvang regelen, hoe moeilijk dat vaak ook is te realiseren.
Het is hard maar alleen mensen met een medische indicatie mogen in uitzonderlijke gevallen een auto bezitten in dit soort situaties. Dit geldt in ieder geval voor de bijstand en voor de schuldsanering.
Ik heb aardig wat ervaring met reintegratie en je ontkomt er niet aan dat je (veel) tijd kwijt bent met het reizen van/naar een werkplek en/of reintegratiebedrijf en/of sollicitatiegesprek. Dat een auto de reistijd zou kunnen verkorten is absoluut geen reden waarom men een uitzondering zou maken op de regels.
Een auto is bijzonder handig en makkelijk maar niet onmisbaar voor de meeste mensen.

Marble

Marble

10-12-2010 om 14:58

Bijzondere bijstand in rotterdam

Ik weet niet waar je woont Muizemeis, maar in bijvoorbeeld Rotterdam (waar ik bij de Sociale Dienst werk) kun je online bekijken of je recht hebt op bijzondere bijstand. Andere gemeenten hebben vast zo'n vergelijkbare site.

http://www.rotterdam.nl/eCache/TER/10/17/976.html

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 15:14 Topicstarter

Chippie

De regiotaxi kende ik nog niet ,is hier niet zo goedkoop als je beschrijft, maar zeker niet duur. Kinderen niet gratis, wel gereduceerd.
Muizemeis

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 15:15 Topicstarter

Vic

Nee hoezo?? Ik kom wel in aanmerking voor urgentieregeling(zal ook niet iedereen het mee eens zijn).
Muizemeis

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 15:17 Topicstarter

Jetteke

Op de avonden dat mijn kinderen bij mij zijn werkt hun vader. Vrienden wonen verder weg en zitten ook met dat ze niet zomaar hun eigen kinderen alleen kunnen laten. Dus op vrienden rekenen in geval van nood is wat lastig.
Was er maar werk, bij het UWV waren ze niet zo optimistisch als jij. ,maar goed die banendiscussie hebben we alleens gevoerd. Niet overal in Nl is het openbaar vervoer zo goed.
Muizemeis

Vic

Vic

10-12-2010 om 15:18

Nou omdat

Ah, dat scheelt dan alweer. Waarom ik het vroeg. In de meeste gemeenten krijg je na echtscheiding geen urgentie, en als je dan niet ingeschreven staat moet je soms jaren wachten op een woning. Dan kun je wel allerlei zaken gaan uitzoeken m.b.t. een uitkering, maar die krijg je niet zolang je nog onder 1 dak woont met je ex.

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 15:18 Topicstarter

Marble

Ik heb ook op de website van de gemeente al gekeken, maar daar staat alleen dat een eigen auto bij je eigen vermogen opgeteld wordt.
Maar bedankt voor je tip.
Muizemeis

Tijgeroog

Tijgeroog

10-12-2010 om 15:19

Medische noodzaak

Dan zal het voor mijn vriendin wel onder medische noodzaak vallen, ik geloof niet dat zij illegaal een auto heeft.

Wat betreft de reistijd naar het reintegratiebedrijf: Die is meer dan een uur enkele reis. Werken kan alleen onder schooltijd, ivm de ziekte van haar dochtertje. Na schooltijd naar de bso gaan is lichamelijk te zwaar. Hier heeft ze een verklaring van de behandeld arts van. Dat betekent dus wel dat er, et zo'n reistijd, minder dan 4 uur overblijft om te werken, inclusief pauzes.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-12-2010 om 15:35

Medische indicatie

In dat geval zal er idd sprake zijn van een medische indicatie voor autobezit. Maar ook die geven ze niet zomaar; eerst worden alle andere mogelijke (en minder mogelijke) opties overwogen.

Tijgeroog

Tijgeroog

10-12-2010 om 17:18

Maar waarom

Maar waarom mag je geen eigen autootje hebben als je in de bijstand zit? Als het een klein oud barrel is, is het maar weinig vermogen en de verdere kosten... dat is toch je eigen keuze? Ik bedoel, je staat toch niet onder curatele als je in de bijstand zit. Dus ook al heb je maar weinig geld, je mag toch wel zelf kiezen waar je je prioriteiten legt en waar je je geld aan uitgeeft?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

10-12-2010 om 17:29

Prioriteiten

Nogmaals, tot een bepaalde dagwaarde mag je best een autootje hebben danwel voor een bepaald bedrag aan vermogen hebben maar de gemeente gaat natuurlijk niet de zak spekken van iemand die een (te) dure auto onder zijn kont heeft rijden. Of ergens een caravan heeft staan of voor duizenden euro's aan sieraden heeft liggen. Lijkt mij vrij logisch. Als dan je wasmachine kapot gaat en je klopt aan bij de gemeente zullen ze zeggen dat je eerst die auto maar moet inruilen voor een goedkoper derdehandsje en dan van dat overgebleven geld je wasmachine kopen.

muizemeis

muizemeis

10-12-2010 om 19:38 Topicstarter

Zalazny

(ja ook een favoriete schrijver van mij) een aantal stukjes heb ik niet als adviezen gelezen maar als commentaar op wat ik schrijf. Tuurlijk snap ik dat de bijzondere bijstand niet een bodemloze put is, maar iets waar regels aan vastzitten dat is logisch.
Maar je mag wel eigen vermogen hebben, ook voor de bijzondere bijstand.
Muizemeis

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.