Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Pakjes afleren

ajja, ik ben zo'n lui pakjes&wereldgerechtenpersoon.

Willen jullie me met een paar praktische tips over deze luiheid heen helpen en meteen ook melden welke kruiden ik in de la moet hebben om wat smakelijks te fabriceren?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tijgeroog

Tijgeroog

20-02-2011 om 15:55

Vraag

Wat wil je eten?
En rijd elke maand even om een Allerhande bij de AH te halen. Daar staan lekkere recepten in die vrij simpel te maken zijn en waar je een beperkte hoeveelheid recepten voor nodig hebt.

Makkelijk

Wij koken nooit met pakjes (behalve de jus) en ik mis niks

Wat wil je precies weten? Er zijn heel veel recepten sites waar prima recepten staan zonder pakjes.

Je vroeg nog naar kruiden.....zelf gebruik ik vaak verse knoflook, sjalotten, basilicum, peterselie en peper en zout.

Koken met karin

Dat is een website met recepten zonder zakjes. En nee, ik ben niet die karin
Ze staat elke week met een recept in de krant en dan specifiek iets wat je 'normaal' met een zakje maakt.
Als kruiden heb ik zelf: Peper, zout, nootmuskaat, paprika, kaneel, chilipoeder, kerrie, allerlei groene kruiden (peterselie, selderij, bieslook, basilicum, in de vriezer) kruidnagel, knoflook, en indische kruiden

Minimum

Heel lang heb ik het met een minimum gedaan van zout, piment, laurierblad en oregano.
Hier ook een fan van Koken met Karin.
En stamppotten zijn een tijd favoriet geweest.
Maar ja, het kost wel planning en tijd, maar dan heb je wat. Inmiddels vind ik mijn eigen eten stukken lekkerder dan de meeste restaurants of hapklare brokken.
Geef mij maar een lekkere gehaktbal met ei en beschuitkruim, bladspinazie met een gekookt eitje, verse kruimige aardappels, zelfgemaakte groentesoep met een soeppakket en een zakje diepvries soepgroenten en een bouillonblokje. Enzovoort.
Ik zoek nog weleens een handig dingetje om voor mij de aardappels te schillen. Ben bang dat je dan al snel vervalt tot instellingsmeubilair.

Beginnen

Begin gewoon in een weekend op zondag te koken. Dan heb je even tijd.
Na enige ervaring begin je op zaterdag te plannen en de boodschappen daarvoor te doen.
Makkelijk: macaroni met soepgroenten en gehakt of spekjes. Fles ketchup erbij. Voor twee dagen koken. De volgende dag met een gebakken ei of met plakjes kaas in de oven.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-02-2011 om 18:58

En de kruiden

Mijn basiscollectie: Provencaalse kruidenmix, thijm, oregano, munt, basilicum (vers uit de tuin, vooral basilicum en munt zijn vers het lekkerst, maar alleen in de zomer echt haalbaar), kaneel (ook heel lekker in de yoghurt, met wat rozijnen)
Minder vaak: komijn (djinten, ook erg lekker op een boterham met roomkaas, of ook in de yoghurt), nootmuskaat, kruidnagel, dille
knoflook, mosterd

Veel dingen koop ik als ik ze voor een recept nodig heb, zo groeit de collectie langzaam maar zeker.

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

20-02-2011 om 19:08 Topicstarter

Dankjewel!

Ik maak de laatste pakjes op en dan zal ik eens ijverig aan de slag.
Bedankt voor de bemoedigende tips.

Maar ja, gezien die hele collectie dozen in de supermarkt ben ik niet de enige luie initiatiefloze ziel.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-02-2011 om 19:22

Bromvlieg

Ik zou de laatste pakjes gewoon laten staan, die blijven nog wel even goed. Dat is altijd handig voor als je een keer geen inspiratie hebt...

dc

dc

20-02-2011 om 20:15

Béchamel

Is een beetje tijdrovend, maar vrij makkelijk. Je neemt een flink stuk boter, smelt het, voegt meel toe tot het een aardige dikke brei is, dan gooi je er een halve of hele liter melk doorheen, hoog vuur, flink blijven roeren tot het dik wordt. Beetje nootmuskaat en zout, et voilà.

(De eerste keer kun je misschien de hoeveelheden opzoeken op een website, zodat je ziet hoe de brei eruit hoort te zien. Ik doe het op gevoel.

Het roeren kan trouwens wel 40 minuten duren...

Kun je bijvoorbeeld gebruiken voor aardappelschotels (Bijvoorbeeld bloemkool, aardappels (voorgekookt), béchamel, laagje kaas erover, 10 minuten onder de grill, en jummie), lasagne, moussaka, of vulling voor pannekoeken of franse tosti's (croque monsieur).

dc

dc

20-02-2011 om 21:31

Ik zou het niet weten, ik sta altijd braaf te roeren als ik het nodig heb (en tussendoor de rest voorbereiden natuurlijk, maar tussendoor steeds blijven roeren, zeker als het kookt).

Wat ik wel doe als ik een ovenschotel maak, is daar een hele lading van maken, zodat ik er minstens 2 maaltijden van heb!

Jula

Jula

20-02-2011 om 21:40

Huh, 40 minuten?

Ik schud een bechamelsaus echt in 10 minuten uit mijn mouw.
Ik kook ook nooit met pakjes overigens. Kan je bechamelsaus ook in een pakje kopen? Dat wist ik niet eens
Ik heb qua kruiden etc nogal veel denk ik. Maar ik kook dan ook vaak Japans en Indiaas enzo naast mijn Zuid-Europese repertoir.
Ik zou gewoon beginnen met gerechten die je erg lekker vindt uit een pakje zelf na te maken? Pastasaus is bijv. erg makkelijk zelf te maken en nog veel lekkerder ook

Janna3

Janna3

20-02-2011 om 21:52

Bechamel

Bechamelsaus is inderdaad heel simpel. Als je veel tijd van te voren hebt kun je de melk wegzetten met gekneusde peperkorrel, laurier en takjes oregano of tijm. Maar dat hoeft niet. Voor de bechamelsaus gebruik je een hoeveelheid van boter:bloem:melk = 1:1:10. Dus voor een halve liter (3-4 personen lasagna) gebruik je 50 gr. boter, 50 gr. bloem en 500 ml melk. Eerst boter zachtjes smelten, dan bloem er door mizen en dan beetje bij beetje de melk erbij. Als het kookt nog 2 minuutjes doorkoken. Je kunt het niet invriezen.
Nog een kruidentip, koop op de markt garam masala. Dat is een zoetig Indiaas currymengsel. Perfect voor curry's, maar ook lekker door stoofpotjes. Heel geurig. Verder potjes kruidnagel, jeneverbes, laurier, oregano, paprikapoeder, komijn, kurkuma, kaneel, speculaaskruiden en nog veel meer. Soms is het heel lekker om onverwachte kruiden in een gerecht te doen. Bijvoorbeeld rundvlees met speculaaskruiden, of stoofpeertjes met wat peper. Wel even op een kleine hoeveelheid uitproberen...Wat ik ook heel handig vind zijn de tubetjes en potjes met knoflook, rode peper, gember en citroengras. Succes met koken!

Jamaarjamaarpelle...

'heerlijke pasta met heel veel verse groente (paprika\'s, champignons, uitje, prei en een blikje ananas), gehakt, en natuurlijk een pakje strogannofsaus van Honig met 500 ml water.'

Bromvloeg wilde ZONDER pakjes toch? Ik koop heel zelden wel eens zoiets wereldgerechtigs, en volgens mij zit daar gewoon een zakje saus in, en een zakje rijst. En moet je er zelf verse groenten & vlees bij regelen. Je reinste afzetterij vind ik het. Maar het enige verschil met jouw macaroni recept is dat jij de macaroni uit een ander pak haalt (maar wsch ook van Hong..hahaha!) ipv dat het samen met het sauszakje in 1 kartonnetje zit...

En trouwens...ik snap werkelijk niet waarom je in bechamel saus 40 minuten moet roeren, dan doe je toch echt iets heel raars volgens mij. Alle melk er in een keer bijmikken bv, dat staat natuurlijk garant voor vreselijke klonten. Overigens snap ik ook niet hoe je een pan dikke melk (want dat is het natuurlijk) 40 minuten in een pan kunt laten sudderen zonder dat het vreselijk aanbrandt (ja, tenzij je je helemaal de pip roert)...En ik snap ook niet waarom je dat in kwantumhoeveelheden zou maken om dan in de vriezer te gooien...

Guinevere

Guinevere

20-02-2011 om 21:59

Creme fraiche

Ach mensen, waarom toch van die bewerkelijke sauzen maken. Gewoon een bak creme fraiche door je eten gooien. Of fruit een ui/sjalot, flink paprikapoeder erbij, verse knof, en dan die creme fraiche. Beetje zout en peper en klaar. Afhankelijk van het gerecht doe je er groene kruiden door: dille bij iets met vis, basilicum bij iets met vlees bijvoorbeeld. Serveer bij de pasta of bij het vlees of bij de vis of bij de paddestoelen of eet het zó op uit de pan.

Een beetje van je zelf en een beetje van...

Ziet er goed uit Pelle met dat blikje en dat pakje!
Dit was mijn simpelste pubergerecht.
Maar je hebt gelijk hoor, veel lekkerder met die verse dingen erdoor. En ook een kleine moeite.

dc

dc

20-02-2011 om 22:29

Jula

Ik maak meestal een liter of meer.

En ik doe het braaf op de manier die mijn man me heeft geleerd, en hij heeft het van zijn vader zo geleerd (voormalig franse kok, doen dingen graag uitgebreid ). (Draait ook z'n hand niet om voor bladerdeeg, werkje van zo'n 2 uur...)

In het begin roer ik niet de hele tijd, maar als het kookt wel tot het net zo dik is als ik wil (en ik hou van een dikke saus, als het te waterig is, vind ik het niet goed genoeg).

dc

dc

20-02-2011 om 22:30

Crème fraïche inderdaad!

Die gebruik ik ook heel veel. Met blauwe kaas erdoor voor over de pasta, of met spinazie met de aardappelen (of pasta). Lekker voor een vissaus. Heel erg handig spul dat.

Margriet*

Margriet*

20-02-2011 om 22:59

De simpelste

Lekkere gehakt bakken (dat komt bij mij van de slager die zijn eigen koeien heeft of biologisch uit de super), ui, knoflook erbij. Courgette en rode paprika in stukjes mee bakken. Paar blikken tomaat (2 kleine), flink wat zeezout/peper en kruiden naar wens, bijvoorbeeld oregano/basilicum. Nog een flinke draai aan de rode pepertjes molen (ik kom ff niet op de naam). En sudderen maar minstens een half uur langer is lekkerder. Goede basis voor lasagne of pasta/spaghetti. Ook lekker met een klein bakje spekjes erdoor of echt bolognese met wortel en bleekselderij. Zelf vind ik pastasaus met prei echt vies, overheerst heel erg vind ik. Prei gooi ik liever in de bami/nasi.

Valkyre

Valkyre

20-02-2011 om 23:11

Saus?

Ik kook eigenlijk nooit uit een pakje, maar saus eet ik ook bijna niet. Nou ja, wel tomatensaus natuurlijk, maar bechamel heb ik echt nog nooit gemaakt (ook niet uit een pakje). De enige pakjes/blikken etc die ik in huis heb zijn tomaat, bonen/kikkererwten etc, zongedroogde tomaten, mayo, mosterd en ketchup (voor op zoon's gebakken aardappeltjes). En heeeel af en toe "Mexicaanse" kruidenmix maar dat kun je ook gewoon zelf maken.

Mijn tips: google je gerecht of hoofdingredient ("pompoensoep recept"). Recepten in overvloed! Op AH.nl kun je ook zoeken op snel klaar of op ingredient (handig bij aanbiedingen).
Zoek bij de bieb wat kookboeken. Eerst uitproberen, en als je een kookboek herl fijn vindt, dan kopen. Ik ben zelf blij met de boeken van Jamie Oliver. Die heeft ook handige lijsten met ingredienten voor de voorraadkast, hoewel ik ook vooral in voorraad heb wat ik vaak gebruik...

En vooral veel knoflook Altijd lekker!

Mijn tips

Valkyre

Valkyre

20-02-2011 om 23:22

Oh ja vijzel

Oh ja, als je van indiaas eten houdt (curry) dan is een vijzel wel handig. Zo groot mogelijk! Maar je kunt ook zo'n hakpotje voor de staafmixer gebruiken. Uien en knoflook erin, specerijen (oa komijn, korianderzaad), evt citroengras, pepertje, zout, olie, en je hebt zelfgemaakte currypasta. Currypasta bakken, berg groente erbij roerbakken, blik tomaat erbij (of verse), pruttelen, cocosmelk erbij, klaar. Bestrooien met verse koriander. Lekker met rijst of naan.

Van dit soort dingen altijd dubbel maken en de helft invriezen, scheelt weer koken!

Oh ja, ik sta meestal niet meer dan 30 minuten in de keuken hoor, tenzij we gasten krijgen. Ik heb ook nog een bedrijfje, kind, man, studie, tuin, en andere hobbies...

Valkyre

Valkyre

20-02-2011 om 23:25

Soepgroente

Ik houd niet van prei, dus ik koop nooit soepgroente. Zoveel werk is 't toch niet om even wat groente te snijden?

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 10:40

Pelle

niet vreemd natuurlijk dat je wordt aangesproken op je eigen gebruik van pakjes in een pakjesdraadje. Lees de ingredientenlijst maar eens van je "strogannofsaus". Vlug wegknikkeren en nooit meer kopen. Dan kun je nog beter ketchup gebruiken, daar zit meer tomaat in.
En verder lachen de Italianen zich dood om al die "dikkegroentesoepsauzen" die veel Nederlanders over de pasta gieten; echt typisch Nederlands.
Mijn basis voor (roer)bakken: ui/knoflook/sambal/verse-gember/honing. Verder de hele trits oosterse en mediterannee kruiden, die ik niet veel gebruik. Cremefraiche wordt hier ook veel gebruikt. En in koude sauzen griekse/turkse-yoghurt en milde kwark als basis. Kikoman-soysaus is onmisbaar, +chilisaus/oystersauce/Nam Pla(Thaise vissaus)/verschillende mosterds/pepermolen. En ik speel wel vals met maizena om te binden.

Fiorucci

Fiorucci

21-02-2011 om 10:50

Pluk

Kun je beter aardappelzetmeel voor gebruiken, bindt net zo goed met minder nasmaak.

Fiorucci

Fiorucci

21-02-2011 om 10:51

Ehm pelle

Ik zie echt niet waarom een zakje sausmix van Honig een meerwaarde heeft boven een pot saus...

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 10:52

En macaroni

macaroni bestaat niet eens in Italie. Leuke uitzending gezien ven de Keuringsdienst van Waarde, waarin de Italiaanse pastamakers wel heel veel medelijden toonden met de Nederlanders die deze kromme meelstaafjes uit een kartonnen pakje als "pasta" durfden te betitelen. Pasta kopen van harde tarwe, en je weet hoe het hoort te smaken. En zorg dat er nog voldoende beet blijft om erop te moeten kauwen. Veel Nederladers koken pasta voor mensen zonder tanden.
Is trouwens essentieel bij de meeste gerechten, en zeker bij groentes, dat je kunt genieten van de textuur (en veel meer smaak) ipv kapotgekookte prut.

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 11:26

Pelle

heb je de ingredientenlijst al gelezen

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 12:17

(ot) beemer

zal wel vrouwen"humor" zijn; ik mis de clou volledig.

Fiorucci

Fiorucci

21-02-2011 om 12:46

Pelle

Ik gebruik dat mixje ook weleens hoor, maar bij die potten saus zit er tenminste nog iets in wat onder de term voedingsmiddel valt..)

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 13:05

Pelle, ketchup

ketchup van de Aldi: Tomaten (130g per 100g ketchup), glucose-fructosestroop, azijn, gemodificeerd zetmeel, zout, kruiden en specerijen, conserveermiddel: E202, verdikkingsmiddel E412.
E412 is guarpitmeel, E202 is kaliumsorbaat.
"Ik WOON toch ook in Nederland?", jazeker, ik weet zelfs waar . Maar dat betekent niet dat je ontwikkeling stil hoeft te staan bij de recepten van je moeder of je oma. Maar als jij daar happy mee bent, prima. En wat zit er in jouw stroganoff-pakje? (behalve zetmeel, kleurstof,zout en smaakversterker)

amk

amk

21-02-2011 om 14:44

Ketchup uit een fles

is in elk geval vele malen sneller dan ketchup zelf maken ala Jamie. Die laatste is iets afwijkend van smaak, waardoor mijn dochter nu flessen ketchup niet meer als zodanig herkend.
Ook lastig als je bij vriendjes aan de frietjes gaat. ☺

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.