Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Pakjes afleren

ajja, ik ben zo'n lui pakjes&wereldgerechtenpersoon.

Willen jullie me met een paar praktische tips over deze luiheid heen helpen en meteen ook melden welke kruiden ik in de la moet hebben om wat smakelijks te fabriceren?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

21-02-2011 om 15:02

Pelle

Nee hoor, dat las ik, ik vergat alleen te vertellen dat in mijn saus uit pot ook verse groente gaat. En hoewel je in NL woont, de gemiddelde italiaan maakt zelf saus..) Die van mijn buuv is goddelijk. Zij gooien nooit groente in de saus,overigens, dat is erg hollands.

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 16:00

Mijn pastasaus (zonder groente!)

nodig: 500g rundergehakt, 2 blikjes tomatenblokjes, 0.5l tomatenpuree(niet ingedikt), grote ui, 5tenen knoflook, 3soepl balsamico, 3soepl kikoman soysauce, opgehoogde soepl gevriesdroogde oregano, opgehoogde soeplepel gevriesdroogde basilicum, dessertlepel sambal-oelek, soepl honing, 2-3soepl olijfolie.
gehakt met de honing en de sambal in de olijfolie rul en bruin bakken (bruinen duurt even). Dan de fijngesneden ui/knoflook erbij. Dit onder omroeren smoren. Tomatenblokjes/puree erbij, +oregano/basilicum/balsamico/kikoman. Onder omroeren aan de kook laten komen. Vuur klein draaien en net zolang laten pruttelen als je tijd hebt.
Als er verse tomaatjes zijn kunnen die er op het laatst ook nog bij. Welke barbaar doet hier dan nog prei etc. bij?

Biene M.

Biene M.

21-02-2011 om 16:16

Jeetje pluk

Sojasaus en sambal in de pastasaus, dat is ook niet erg authentiek.

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 16:32

Biene

je moet roeien met de riemen die je hebt. In de Ialiaanse pastasaus worden ook wel rode pepers verwerkt (a la rabiata). En sambal is gewoon "fijngehakte rode pepers"; en wel zo makkelijk. En de soysauce: ach, het is ons huisrecept.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

21-02-2011 om 16:45

Pluk: soeplepel?

Bedoel je daar een soeplepel mee waar je soep mee opschept?

Ik maak wel regelmatig pastasaus met prei, smaakt heerlijk vind ik.

Uitje bakken met knof, prei erbij, wortel erbij en twee blikken tomaten. Kruiden met italiaanse kruiden ofzo en wat bouillonpoeder en dan een half uur laten indikken. Vanwege de kinderen pureer ik het dan en soms doe ik er vegetarisch gehakt door voor de bite. Met een beetje geraspte kaas over de pasta (liefst macaroni wordt het hier met smaak opgegeten.

Pluk53

Pluk53

21-02-2011 om 16:54

Soeplepel

een soeplepel is een lepel waarmee soep gegegeten wordt (in Zuid-Nederland, in het noorden zeg je eetlepel). In recepten wordt soms de theelepel gebruikt, koffielepel, desert-lepel, soeplepel.
http://www.dekooktips.com/wegen-meten.htm

Xanneke...(laurier)

'ontopic: ik heb altijd gedroogde laurier en kruidnagel in huis, zalig door de tomatensoep of bij sucadelappen. Kruidenplantjes mislukken bij mij altijd jammerlijk, zowel binnen als buiten.'

Als er nou 1 kruidenplantje is dat niet kan mislukken dan is het een laurierstruikje. Niet zo'n grote met van die ovale bladeren, maar een echte kruiden-laurier. het is een schattig winterhard struikje dat niet dood te krijgen is. Je zet hem gewoon in de tuin. Of in een pot, dat wil vast ook. Niks zo leuk als midden in de winter even naar buiten stappen voor een paar verse laurierblaadjes. En lekker!!

Ingrid

Vic

Vic

21-02-2011 om 22:06

Pastasaus

Mijn dochter wil alleen de pastasaus van Heinz (traditional). Eerlijk gezegd vind ik die zelf ook prima te eten. We maken meestal een combi met vis of gehaktballetjes en broccoli. Pasta met soepgroenten en ketchup lijkt me echt niet lekker. Ik ben sowieso geen fan van ketchup.

ishtar

ishtar

21-02-2011 om 22:36

Ingrid (laurier)

"Als er nou 1 kruidenplantje is dat niet kan mislukken dan is het een laurierstruikje. Niet zo'n grote met van die ovale bladeren, maar een echte kruiden-laurier. het is een schattig winterhard struikje dat niet dood te krijgen is."
vertel je dat ook even aan mijn laurierstruikje(hartstikke dood dus)

Fiorucci

Fiorucci

22-02-2011 om 07:13

Laurier schattig

Een schattig struikje?? Koop dan de goeie, de mijne werd vier meter...

Biene M.

Biene M.

22-02-2011 om 08:11

Verse laurier

Gebruik je daar evenveel van als van gedroogde?

Ik maak heel wat los geloof ik met mijn laurier...

Maar goed.

Die van mij staat nu al een paar jaar in de tuin & is een halve meter hoog. Hij heeft al een paar ruige winters doorstaan zonder dood te gaan. Smaken verschillen, maar so far vind ik het een schattig struikje. Qua hoeveelheden...ik mik altijd een paar blaadjes door een pan stoofvlees of zo. Op gevoel. Niet veel meer of minder dan ik met gedroogd zou doen geloof ik.

Ingrid

Mathilde

Mathilde

22-02-2011 om 17:25

Waarom?

Waarom wil je niet meer met pakjes koken? Welke gerechten maak je nu met een pakje en welke zou je graag zonder willen maken? Onze keukenkast staat bomvol kruiden, maar we gebruiken ook wel eens pakjes. Niet voor pastasaus of bechamel, dat is de moeite niet waard qua tijdsbesparing, maar wel voor bewerkelijke aziatische kruidenmengsels (van de toko). Overigens zijn we ook grootverbruikers creme fraiche. Met een beetje vet (en een schepje suiker) redt je elke mislukt saus .

Welke kruiden?

Ai, dat is een moeilijke. Ik heb een kruidenla vol 'gewone' kruiden + soepdingen en een la vol indonesische kruiden. Daarnaast bewaar ik in de koelkast en diepvries nog potjes/knollen/bladeren.
Maar als overstap van zakjes naar vers dan zou ik zeggen: peper/zout, provinciaalse kruiden of italiaanse kruiden, knoflook en ui, kerrie en blikjes kokosmelk, nootmuskaat en kruidnagel, voor de indische keuken iig trassi, sambal ketoembar en djinten.
Samen met steevast wat room/creme fraise en lekkere kazen in de koelkast kom je een eind.
Of doe je zelf een jaar lang het maandblad 'koken en genieten' cadeau. Kun je inspiratie opdoen en het is echt niet ingewikkeld koken.
Ik stort me sinds een poosje met regelmaat op zelf nagerechten maken. Leuk om te doen, erg lekker (terwijl ik eigenlijk nooit zo van de toetjes was) en ik maak onsterflijke indruk op de kinderen

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

23-02-2011 om 15:21 Topicstarter

Waarom?

Nou, omdat ik van de luiigheid af wil. Ik loop vaak inspiratieloos door de winkel en neem dan gewoon zo'n doosje mee en zet dat in elkaar.
Dat moet toch minder voorgekookt kunnen

Ik snap de tips van receptenbladen en zo wel, maar die vind ik altijd zo ontmoedigend. Zo mooi als alles op de plaatjes staan krijg ik het nooit.

Wat ik wel grappig vind is de kok op de BRT, die doet het allemaal zo low profile voor.

Brt?

Heet dat toevallig 'dagelijkse kost'?

Valkyre

Valkyre

23-02-2011 om 21:59

Ja, die met vetkuif!

Die is zo leuk schattigstoer Niet echt gezond trouwens, al die boter...

En bromvlieg?

Wat heb je allemaal al gemaakt?

Mathilde

Mathilde

25-02-2011 om 14:05

Kookcursus

Als jij uit luiheid tevreden bent met pakjes, prima toch? Vind je koken gewoon stom, dan zou ik niet te veel moeite doen. Is het meer een kwestie van geen inspiratie of niet-durven/gebrek aan kennis, dan is een kookcursus misschien wel leuk om op stoom te komen.
Overigens wil je niet weten hoe ze die plaatjes in kookboeken maken. Denk maar niet dat die knalgroene erwtjes en sperziebonen te eten zijn .

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

25-02-2011 om 20:04 Topicstarter

Bescheiden beginnetje - en vraag

zelfgemaakte pastasaus.

'Je hebt zeker zelf wat gemaakt' was het commentaar van dochter. 'Er zaten uien in. Vreselijk, uien, ik rook het meteen.'

Hahaha.

Nou ja, vandaag weer lui twee pakken paella gemaakt. Was lekker. Lijkt vast totaal niet op het Spaanse gerecht, maar affijn.

Iemand nog een tip om mijn man kalm te laten tafelen? Die heeft echt áltijd haast en is al toetjes voor de tafelgenoten aan het halen als ik mijn bord nog half vol heb. Dat is nou niet echt motiverend om wat meer tijd in het koken te steken. Hij vindt het altijd lekker hoor, maar is steeds hap-slik klaar.

Wie heeft er ook zo'n haastige mee-eter?

Vic

Vic

25-02-2011 om 20:07

Nou bromvlieg

Dat vind ik toch niet zo beleefd hoor. Mijn vriend eet ook veel sneller dan ik, maar hij wacht braaf tot ik mijn bord leeg heb. Wel krijg ik wel eens de vraag 'dat vlees krijg je zeker niet op?'

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

25-02-2011 om 20:09 Topicstarter

Eerder lief dan beleefd

hij gaat gerust alvast in zijn eentje afwassen.

En die van dat vlees, jahaa, die kennen we hier ook!

Regel instellen

je gaat pas van tafel als iedereen zijn bord leeg heeft. Is iemand eerder klaar, dan wacht die of de volgende keer eet diegene maar langzamer.
Ik zou me enorm opgejaagd voelen als iemand al mijn toetje klaar zet of al staat af te wassen, terwijl ik nog zit te eten.
Avondmaaltijd zie ik wel als een gezamenlijk gebeuren, vandaar.

groetjes van Purk

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

26-02-2011 om 14:21 Topicstarter

Ach ja

je hebt groot gelijk Purk. Het is een familiekwaal, dat ongeduld. Als-ie wel blijft zitten zit-ie te lonken naar de avondkrant of naar zijn blackberry. Eigenlijk moeten we een butler die met flinke tussenpozen de diverse gangen serveert, haha!

Vroeger toen de kinderen klein waren viel dat ongeduld niet op, toen had hij het druk met prakken, snijden, voeren (oh nee verkeerd woord) eten geven van kleintjes die hun bord niet leeg kregen.

maar genoeg hierover hoor

Roosje Katoen

Roosje Katoen

27-02-2011 om 15:54

Jeetje bromvlieg

Wat ongezellig zo'n man! En onbeleefd ook nog. Hebben jullie niks leuks te bespreken tijdens het eten? Of gewoon de dag doornemen? Daar vind ik het avondeten juist ideaal voor.

Massi Nissa

Massi Nissa

27-02-2011 om 16:35

Ja tops!

Hier ook een kleuter die zeurt over 'rubser' (stukjes ui), terwijl ze nog maar heel weinig avondeten achter de kiezen heeft waar niet op de een of andere manier ui in verwerkt was. Ze lust het dus wel, maar denkt zelf van niet. Pffff.
Groetjes
Massi

fladder

fladder

27-02-2011 om 16:52

Staafmixer

Ook hier kinderen die gruwelen van zichtbare frutsels (hoewel het wel steeds beter gaat) en zelf ben ik ook niet zo van de gekookte groente, dus meneer Braun heeft een goeie klant aan me
Met name voor pastasauzen, waarbij ik toch graag zélf de ingrediënten bepaal is zo'n ding ideaal! Een pond tomaten pureren, kruidjes en groentetjes erdoorheen tot het bijna niet meer herkenbaar is.
Tegenwoordig mag er nog wel iets oorspronkelijks overblijven van de ingrediënten en maal ik de boel wat minder fijn.
De staafixer met extra kom (met hakmes die je aan de staafmixer-body doet) is ook handig om salsa te maken: tomaat, komkommer en dat soort dingen in stukken snijden en dan even in de kom van de staafmixer , niet te lang hakselen zodat er nog stukjes inzitten.
Idem dito met guacamole. Rauwe knoflook erdoor, absoluut af te raden als je vaste verkering zoekt, maar verder: lekkerrrrr!

Emmawee

Emmawee

01-03-2011 om 21:27

Sla

Mijn neefje was dol op sla, maar dan niet die groene dingetjes.
Maw.

Maw

Je neefje heeft groot gelijk. Die rupsjes moet je er ook van te voren uit halen

dc

dc

02-03-2011 om 10:36

Lol!

Dank je Silone!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.