Home » Forum » Pakjes afleren

Pakjes afleren

Winnen! Handboek voor jonge moeders!

Met meer dan 100 onmisbare tips, doe hier mee!

88 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vonda
Leuk draadje dit

Ik heb van de week van koken met Karin de Griekse macaroni gemaakt. Was lekker maar... toch het probleem dat het wat vlak was qua smaak, niet pittig genoeg. Daar kan je dan alleen op je bord nog iets aan doen...
Dat is het lastige van niet met pakjes werken: dat je voldoende moet kruiden anders smaakt het gauw vlak. Vroeger als student maakten we zelf chili zonder zo'n kruidenpakje, maar als ik dat tegenwoordig doe dan vind ik het toch niet gekruid genoeg.
Ik ga het recept nog wel een keer overdoen hoor, maar dan toch meer gekruid (of met een potje Griekse kruiden erbij als ik dat kan vinden...)
Mijn man (nog meer van de pakjes dan ik) had ook iets nieuws gemaakt, was ook lekker. Wel een pakje natuurlijk ;-)

Groetjes,
Vonda

Tirza G.
Kruiden vonda

Het grote verschil tussen zelf koken en pakjeskoken is het zoutgehalte. Pakjes bestaan uit veel, heeeeeel veel zout en als je dat weglaat, ja, dan wordt de smaak 'vlak'.

Tirza

Valkyre
Vonda

Ipv meer zout kun je ook gebruiken: knoflook, verse kruiden, citroensap (een klein beetje om de smaak "op te halen"), verse pepertjes, ui, gember (geraspt of fijn gehakt en meegebakken met ui en knoflook). Veel gezonder, en lekkerder. Geen pakjes is even afkicken, maar daarna wil je niet meer anders. Bekijk even wat meer recepten voor de inspiratie, en lekker experimenteren natuurlijk :-).

Eet smakelijk!

Temet
Nog een verschil

Het andere verschil tussen pakjes en zelfdoen (behalve zout) is smaakversterker, ofwel msg/ve-tsin, monosodiumglutamaat of onder welke andere namen het spul ook schuilgaat. Veel mensen denken dat het slecht voor de gezondheid is, maar dat valt vziw reuze mee. Soms kun je gerechten wat oppeppen met een snufje van dat spul. Je kan ook iets toevoegen waar vergelijkbare stoffen van nature al inzitten, worcestersaus bijvoorbeeld wil de smaak van gerechten ook nog wel eens ophalen.

Groeten,

Temet

bibi63
Tomatenpuree

Ik vind zelf dat tomatenpuree een pittig accent aan het gerecht geeft (moet het wel bij het gerecht passen natuurlijk..... Sterker nog: ik koop alleen Delmonte of AH eigen merk, omdat dat de enigen zijn zonder toegevoegd zout.... Nu zou je denken dat dus een minder sterke smaak geeft, maar niets is minder waar. Simpelweg omdat in bovengenoemde varianten meer tomaten zitten en dus de smaak sterker wordt. De overigen varianten halen hun smaak op met toevoeging van zout (en dus minder tomaat). De enige pakjes die ik gebruik zijn eigenlijk zakjes.... D.w.z. de indische kruidenmixen. NIET die van Conimex enz., maar die boemboe zakjes. Die vinden we erg lekker, geen idee overigens of daar zout aan is toegevoegd.
Gr. Bibi

Tink
Zout inderdaad

En minder zout is gewoon een kwestie van wennen. Op een gegeven moment weet je niet beter, en dan vind je alles waar wél een pakje/zakje doorheen zit, opeens bremzout smaken!

koentje
Het is niet alleen

voor de luiigheid; het is ook nog eens slecht voor je. In kant en klaar pakjes zitten vaak smaakversterkers die niet goed voor je zijn en die ook heel dikmakend zijn! Met name de E621!

koentje
Temet

zeg jij dat het meevalt met de 621 of wel de vestin...... ik krijg er geheid een migraineaanval van !!!

Tirza G.
Dikmakend?

Hoe kan 0,1 gram poeder nou dikmaken?

Tirza

koentje
Neem eens

0,1 gram arsenicum...
Hoe kan 0,1 poeder nou doodmaken?

Temet
Dik is niet dood

Koentje, als jij claimt dat je van iets dat maar 0,1 gram weegt meer dan 0,1 gram kan aankomen heb je iets uit te leggen. Of die stof trekt andere materie aan (ve-tsin als vetmagneet?) en dat vraagt om een uitleg hoe dat dan kan, of er verschijnt materie uit het niets. Als je dat laatste voor elkaar krijgt heb je de wetten van de fysica herschreven en en passant het probleem van de oprakende brandstofbronnen opgelost.

Groeten,

Temet

Vic
Temet

Van een gram chocolade kom je toch meer aan dan van een gram sla?

Hanne.
Gram is gram

Een gram chocolade levert meer energie dan een gram sla, dus als je een x hoeveelheid chocolade eet kan je daar meer van aankomen dan van die zelfde hoeveelheid sla.

Maar een gram is een gram en van een gram kan je max een gram aankomen!

Om een pond aan te komen moet je toch minstens een pond eten!

Pluk53
Vic

een gram sla is 0.95gram water. Maar van een gram chocola kun je niet meer aankomen dan 1 (zegge een) gram.
Maar de truc van 0.1 gram vetsjin: het is een smaakversterker, dus het eten smaakt naar meer (ergo, je eet er teveel van).

amk
Pluk

het is een smaakVERSTERKER, geen smaakVERBETERAAR.
Het eten wordt er niet lekkerder van. Dat zit tussen je oren.

Overigens zitten tomaten ook vol met msg, maar daar hoor je niemand over.

Silone
Vetsin

Ik gebruik het zelf alleen in nasi (als ik er aan denk). Heb laatst nog een bijna vol potje weggegooid, want over de datum. De (afhaal)chinees staat dacht ik toch bekend om het veelvuldig gebruik ervan. Vandaar dat alles hetzelfde smaakt zeker? ;-)
Ik wist niet dat het zoveel in kant en klare producten zat eigenlijk (maar ik ben ook geen pakjes/zakjes koker).

Temet
Silone

"De (afhaal)chinees staat dacht ik toch bekend om het veelvuldig gebruik ervan. Vandaar dat alles hetzelfde smaakt zeker? ;-) "

Dat en vijfkruidenpoeder. Toen ik voor het eerst een potje van dat spul opendraaide kreeg ik een soort Aha-erlebnis: dus dat ruik je in Chinese restaurants!

Groeten,

Temet

Silone
5-kruidenpoeder

gebruik ik alleen voor zoete baksels ;-)

fladder
Gebruik van vijfkruidenpoeder...

Een theelepel 5kruidenpoeder mengen met een scheut sherry (liefst droge... Note to self: weer eens een flesje kopen en in ijsblokjeszakjes invriezen voor voorraad!), blokjes vlees een uurtje of wat marineren (sherry maakt vlees ook malser), minstens een voet = 5 tenen knoflook fruiten, vlees bakken, en smullen maar...!
PS sherry kan je ook vervangen door rijstwijn voor een originelere versie.

Tirza G.
5-kruidenpoeder

Waaro koopt ik dat en wat zit er in? Bij onze Appie hebben ze het niet :-)

Tirza

Rembrand
Plusmarkt wel.

Hoi Tirza,
Bij de Plusmarkt hebben ze het zeker wel. ( maar ik weet niet of die bij jullie in de buurt zit).
Via de volgende link kan je lezen wat er in zit en ook hoe je het zelf kunt maken: http://www.bluesmoke-bbq.nl/040spices/vijf_kruiden_poeder.php
Ik gebruik het nogal eens om karbonaadjes of een varkensfiletlapje te kruiden ( of te laten marineren in ketjap manis met vijf kruiden poeder ).
Jammie !
M.

Biene M.
Ah

Hier heeft Albert Heijn het tegenwoordig wel. Toen ze het nog niet hadden, haalden we het bij de toko of de makro en één keer heb ik in grote nood wat van de poelier gekregen uit haar eigen grootverbruikersbus.

Jamie Oliver heeft trouwens een geweldig recept met eend, verse pruimen, steranijs en vijfkruidenpoeder.

Primavera
Afkikken van smaakversterkers

Het geheim om goed te leren koken is dat je eerst moet afkikken van de smaakversterkers om weer in staat te zijn om te proeven hoe eten werkelijk smaakt.
Het is net als met zout, als je er aan gewend bent om er veel van in ieder gerecht te hebben, lijkt eten die eens met minder is klaargemaakt ineens smakeloos. In werkelijkheid is het niet smakeloos maar zijn de smaakpapillen van veel pakjeseters verdoofd door een overheersende bouillionblokjessmaak.
Groeten Primavera

dc
En

Goede ingredienten. Helaas vaak niet te vinden in nederland.

Ik weet nog dat ik in Griekenland groente en fruit er niet uit vond zien, maar het zo veel meer smaak had als in nederland. Een griekse salade is gewoon niet lekker als de tomaten en komkommer niet echt lekker zijn!

Valkyre
Inderdaad

Ik koop ook de wat duurdere tomaten, veeeel lekkerder dan goedkope waterdingen. Of tomaatjes uit eigen tuin, mmmm...

Primavera
En bromvlieg?

Hoe gaat het nu met je vorderingen in de keuken? Of ben je ondertussen al van het plan afgestapt?
Groeten Primavera, ooit in een grijs verleden een pakjeskookster

bromvlieg
Sja

jullie vreesden het vast al, en ik ben inderdaad nog niet van de pakjes af. Vandaag nog een pak uit de kast getrokken, iets met kip, kip-hoe-heet-het. Extra rijst erbij gedaan, meer cashewnoten dan erbij zaten. Ik vind het gewoon zo makkelijk.

Dan maar een domme kookster. Ik heb weer andere kwaliteiten ;)

Pagina's

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.