Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

mijk

mijk

31-03-2011 om 13:50

Het moestuindraadje (jawel dorry!)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mijk

mijk

04-04-2011 om 15:54

Makkelijk?

Nou in die zin dat het snel groeit en je dus meestal wel wat overhoudt. Rupsen haal ik vaak met de hand af en soms is het jammer dan dan heb ik sla gezaaid en vlinders geoogst! Vind ik ook leuk!

Er gaan nog wel wat wortels tussen de uien. maar het uienbed past beter op de plek waar we het nu in gedachten hebben dit jaar en daar is de grond nog wat te zwaar voor de wortels... Van uienvlieg (en wortelvlieg nog nooit last gehad dus we zullen zien...

Mijk

Sla anders kweken

Ik heb vorig jaar voor het eerst sla gekweekt en direct vanaf het begin als pluksla behandeld; dus telkens de buitenste blaadjes van alle kroppen plukken tot je genoeg hebt. Op die manier pluk je blaadje voor blaadje en zie je de rupsjes beter, en heb je veel meer rendement uit je sla omdat ie telkens doorgroeit. Ik heb dus nooit in één keer de krop geoogst. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik weer niets in de tuin heb gedaan; superdruk weekend gehad met een mega-event in de winkel en zondag naar een conculega toe. Vanavond ben ik zelf te gast, en vrijdag vlieg ik naar Zweden waar de hopen sneeuw nog naast de weg liggen. Brrrr, ik wil de lente van Nederland! Maar, nog even en ik kan wel al veldsla oogsten en muntthee maken, mén wat heb ik een munt. En nog steeds geen tomatenzakken en aardappelzakken gevonden , weeeeeh!

Dorry

ishtar

ishtar

04-04-2011 om 16:59

Het schijnt

dat koolwitjes op de vorm van kool afkomen (en sla lijkt blijkbaar op kool) Als je er klaver onder zaait ziet de kool(sla) er niet meer als zodanig uit en wordt niet meer herkend. Dun laagje afgemaaid gras doet dat ook (=boekenwijsheid, niet zelf uitgeprobeerd dus)

Fiorucci

Fiorucci

04-04-2011 om 18:24

Valkyre

Mijn moestuinbakken zijn afgedekt met een deksel van hout en kippegaas, tegen de katten...het helpt dus kennelijk ook tegen rupsen, want daar heb ik nooit last van..

En? al iets geoogst?

Het zal iig wel flink gegroeid zijn allemaal. Ik ga in elk geval dit weekend een rabarbertaart maken. Die schiet de grond uit. Verder groeit het zaaigoed flink door en ga ik een stukje gras afplaggen voor een moestuintje. De braam die ik vorige week van zus kreeg staat nu tegen de schutting, maar daarvoor moest ik natuurlijk eerst de klimop en kamperfoelie weghalen. Een flinke klus. De gedraaide kamperfoeliestam heb ik bewaard. Doet het leuk op de oude houten keukentafel die in de tuin staat (met klimop eronderdoor groeiend.)

Yep, veldsla en rucola

Vandaag heel ongezond broodjes kroket gegeten want dat wilde mijn jarig jongste. Maar dan wel mét veldsla uit eigen tuin en rucola. Die laatste stond al sinds augustus te zwoegen, maar was heerlijk. De veldsla had ik begin november gezaaid en dat kon nog prima. Ware het niet dat we al heel snel een megapak sneeuw kregen. Maakte dus niks uit. Veldsla pluk je wat je gaat eten. Wel met worteltje en al en dan is het veel schoonmaakwerk. Pluksla was ik niet eens, dat enkele zandkorreltje veeg ik er zo vanaf. Vandaag een super tuintafel van recycled teak gekocht en van die wickerstoelen erbij en een teak tuinbank. En bij datzelfde tuincentrum ook nog setjes voor een m2 moestuin gekocht; weer twee bakken erbij! Ik moet bijna alles nog zaaien maar er is al veel pootgoed te koop. Voor de minder avontuurlijken onder ons. De aardappelen zijn al een weer aan het schieten in de vensterbank, ze zijn al rimpelig, is dat wel goed?

Dorry

Valkyre

Valkyre

13-04-2011 om 20:21

Zaaien en vraagje

Het zaaigoed in de volle grond gaat niet zo lekker, alleen de rucola en erwtjes komen goed op. De worteltjes en uitjes komen niet op - ik vrees dat de kiemen zijn uitgedroogd. Nou ja, nieuwe poging dan maar.

In de kas (ja, luxe, ik weet 't!) schiet de courgette de grond uit. Verder aubergine (lukte vorig jaar voor geen meter!), tomaat, basilicum (normale, paarse, en citroenbasilicum), en ehm... Nou ja, nog wel wat dingen. Ik baal dat ik zo weinig tijd heb voor de tuin - het onkruid schiet de grond uit, en ik maar werken op de computer... Blech!

Dus ik had bedacht dat ik wat minder bewerkelijke dingen moet kweken. Rabarber inderdaad. Maat wat nog meer (vaste planten)? Artisjokken? Iemand nog tips?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Asperge?

Asperges zijn ook vaste planten, en als je groene neemt hoef je niet ingewikkeld te doen met van die aarden walletjes. Geen ervaring hier, overigens.

Groeten,

Temet

ishtar

ishtar

13-04-2011 om 21:37

Worteltjes en uitjes

laten hier ook pas sinds een dag of 2 een heel klien beetje groen zien.
Nog even geduld, Valkyre
radijs is heel makkelijk, dat komt lekker snel op.

Ineke P.

Ineke P.

14-04-2011 om 10:24

Ja asperge!

Asperge is reuze makkelijk. Het is inderdaad een vaste plant, geen omkijken naar, en van half april tot half juni kun je heerlijk asperges eten. Ik heb ze al geoogst.

mijk

mijk

14-04-2011 om 14:58

Bij weinig tijd

plant je aardappels! Nog lekker ook. Aardbeienbed erbij en dat is al weer twee vol en klaar.. Tuinbonen vind ik ook niet al te ingewikkeld maar wel lekker.

En anders gewoon de meostuin wat kleiner maken!

Mijk

Primavera

Primavera

14-04-2011 om 15:57

Hoe hou ik mijn aadrbeien heel?

De twee aardbeienplantjes die dochter in de grond gezet heeft doen het heel goed. Alleen zijn de aarbeien zodra ze rijp zijn al aangevroten door iets.
Hoe zorg ik er ervoor dat WIJ die aarbeien kunnen eten en niet de verschillende tuinbewoneres?
Groeten Primavera

Bakken en zo

Vandaag staan de nieuwe bakken! Nu nog snel zaaien en planten, dan kan ik nog volop meegenieten. De veldsla was heerlijk, maar ik baal van die rijen veldsla en de uien en knoflook in de oude bakken. Weinig plaats voor iets nieuws. Of zal ik ent als die roodharige bbc-tuinierster de groente tussen de rozen zetten?

Dorry

Mijn zoon

Ik lees jullie enthousiaste verhalen en moet toch ook even dit kwijt. Mijn zoon is vorige week begonnen met zijn jeugdtuin. Hij is er helemaal blij mee. Twee keer per week gaat hij er een uur heen. Dinsdag heeft hij aardappels gepoot, afrikaantjes geplant en radijs gezaaid. Vandaag heeft hij rode ui, knoflook, worteltjes en sjalotjes geplant (of is het gezaaid???).
Het is zo leuk om die enthousiaste verhalen te horen. Ik vind het zo'n leuk initiatief van de gemeente waar ik woon.
De jeugdtuin is tot oktober en ze gaan er elke week twee keer aan de slag. Ik kan me nu al verheugen op al het lekkers dat hij mee gaat brengen. Ze gaan ook nog bloemen zaaien, dus de huiskamer wordt ook nog opgevrolijkt!

Jullie succes met jullie tuintjes!

groetjes van Purk

Primavera

Primavera

16-04-2011 om 16:40

Niemand aardbeientips?

Er zitten nu 3 halve rode aardbeien aan en we willen zo graag eens een hele proeven

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

ishtar

ishtar

16-04-2011 om 17:23

Een net?

kun je een net erover spannen?

Fiorucci

Fiorucci

16-04-2011 om 18:25

Een net

Ja, ik zou een net halen hiervoor.

Valkyre

Valkyre

16-04-2011 om 23:06

Aardbeien

Dat hangt ervan af - het kunnen vogels zijn, maar ook muizen (dan zie je tandafdrukken) of slakken. In het laatste geval kun je andere mulch proberen, dus geen stro, maar iets scherpers zoals cacaodoppen of schelpen. En evt slakkenkorrels (EcoStyle). Slakken laten ronde gaten achter.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

ishtar

ishtar

17-04-2011 om 11:29

Of mieren

die eten ook aardbeien, helpt ook geen net tegen. Maar daarvoor kun je afrikaantjes er vlak bij planten, dat vinden mieren naar. (en je hebt ook leuke afrikaantjes, die platte lage met enkelvoudige bloemen helpen het best)

ishtar

ishtar

20-04-2011 om 10:46

Jaaaa!

Ik heb een volkstuin!
En nu: waar te beginnen? Het is kale grond, door de eigenaar afgedekt (al 2 jaar) met zeil, dus onkruidvrij. Maar ik moet(=wil) dus een opbergschuurtje en dan stukje bij beetje gaan spitten, mesten en dan zaaien.
*houdt ongeduld in toom*
Tips zijn altijd welkom
Er zitten veel mieren. Eigenaar zegt dat die zo weg zijn, Is dat zo, of moet ik toch eerst mierenbestrijden (met afrikaantjes of zo, schijnen ook goed te werken tegen wortelvlieg.
En over wortels gesproken, zijn ze nog opgekomen? Bij wie was dat ook al weer, die niks terugvond van uien en wortels? Hier (in de achtertuin dus) zijn ze mooi opgekomen, en ik heb ze zelfs al uitgedund.
Kun je een niet besdragende bessenstruik herkennen op kleur bes? (net zoals je dat bij een hyacint kan ) Er staat nl een heel rijtje bessenstruiken op 'mijn' stukkie grond. En nou wil ik wel bessen, lekker in de jam en de yoghurt, maar gemengd lijkt me wel zo leuk.

Fiorucci

Fiorucci

20-04-2011 om 11:34

Ik zou....

Ik zou snel de bieb induiken voor wat leuke boeken, om inspiratie op te doen. Clare Forster heeft een leuk boek geschreven, Modeste Herwig ook.

ishtar

ishtar

20-04-2011 om 12:48

Fio

alle bieb-moestuinboeken zijn al in mijn (tijdelijke) bezit

Valkyre

Valkyre

20-04-2011 om 13:01

Wat leuk!

Dat was ik van de uien en wortelen. Er is nagenoeg niks opgekomen, dus ik ga nog maar 'ns een poging wagen. En dan elke dag sproeien! Dan moet 't toch wel snel kiemen, met dit weer, toch?

En wat leuk van je volkstuin (en wat een goed begin, zo zonder onkruid!) Ik zou denk ik eerst de vakken uitzetten obv wisselteelt. Succes!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fiorucci

Fiorucci

20-04-2011 om 19:22

Ishtar

Dan eerst een lijstje maken met wat je wilt telen, dan een schema maken met vakken, en dan gaan uitzetten. Veel plezier!!

mirreke

mirreke

22-04-2011 om 13:42

Mieren en plantjes die maar niet opkomen

ook munt en calendula helpen tegen mieren.
Verder, Valkyre, kan het zijn dat je veel slakken hebt, die eten net opkomende plantjes helemaal weg als je pech hebt.
Ik zit nu af en toe met m'n neus op de grond om te checken, en ben verdacht veel baby naaktslakken tegen gekomen. In eerste instantie probeerde ik ze allemaal weg te halen (hup naar mijn veld met zevenblad) maar het zijn er gewoon teveel, dus toch maar escargo gestrooid, en nu zie ik ineens veel meer beginnende groene puntjes.

Valkyre

Valkyre

23-04-2011 om 00:25

Dank, mirreke!

Inderdaad heel veel slakken helaas, en daar had ik helemaal niet aan gedacht, suf zeg. Maar er staat wel veel onkruid intussen...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Stro

Een hele domme vraag natuurlijk, maar hoe komt een mens eigenlijk aan stro voor de aardbeien? Dierenwinkel? Dit vroeg ik mij af toen ik vandaag bloemen op de aardbeienplantjes ontwaarde.
Of kan het ook zonder stro?

Groeten,

Temet

Tuincentrum

In de meeste tuincentra hebben ze stro op de cavia-afdeling. In handzame kleine verpakking. Je betaalt er wel de hoofdprijs voor (per kilo gerekend). Je kunt ook gewoon eens bij de boer langsrijden en vragen of je een baaltje stro mag overnemen. Dan betaal je per kilo een stuk minder. Zit je wel met zo'n baal natuurlijk en dat is best veel.
Groet,
Miriam Lavell

ishtar

ishtar

26-04-2011 om 10:46

Ik ben zo blij!

Er begint al wat vorm in te komen, er staat al een late (lei)kers, een 'terras'appel (cox) een herfst- en een zomerframboos en een (doornloze) braam.
Straks aardbeien poten en peulen en sperziebonen zaaien, watermeloen in een kweekbak en eens kijken of ik daar ook de tomaten in ga zetten.
drukdrukdruk!

mirreke

mirreke

27-04-2011 om 08:43

Ja ook!

watermeloen hier. Nog nooit eerder gedaan, maar ik ga het dit jaar ook proberen.
Ik heb nu 1 grote appelboom (goudreinet, hmmm), kruisbessenstruik (maar met slechts enkele beginnende bessen, weet iemand of dat met grond te maken heeft, of omdat'ie nog te kort staat, pas 3/4 jaar? hij loopt wel goed uit, zit goed in het blad, maar dus niet in de bessen), zwartebes (helaas is de supervruchtdragende rodebes in de winterstormen gesneuveld, was al oud), 1 net nieuw kersenboompje met wel vier of vijf bloesempjes..., 2 kiwi's (vorig jaar geplant, nu 1e seizoen, ben benieuwd, lopen erg goed uit), druif (net geplant), enkele doorbloeiende aardbeien over van vorig jaar en veel doornloze bramen.
Dan nog van vorig jaar citroenmelisse, rozemarijn, bieslook, rucola (dat blad is nu wel wat taai trouwens, maar ik vind de smaak wel veel duidelijker en lekkerder) en veel uien (pootuitjes gebruikt, gaat supersnel).
Ook nog eea zoals radijsjes en die witte lange radijs die er uit ziet als wortels gezaaid, wat nu gaat opkomen. Aardappelen liggen trouwens klaar om gepoot te worden. Oh ja, en natuurlijk lekker veel zevenbladsla hier
Ik wil ook nog wat plantgoed kopen, en paprika en peperplantjes, en natuurlijk nog wat meer zaaien.
Echt leuk, op deze manier tuinieren!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.