Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vic

Vic

20-04-2011 om 22:45

Calorieën in witte wijn


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Bromvlieg: metabool syndroom

Metabool syndroom, dat is de knop die omgaat als je dikker wordt.
in een notedop: Door meer vetopslag wordt je lichaam ongevoeliger voor insuline, wordt er meer insuline aangemaakt om de suikers die je eet op te nemen, insuline zorgt ervoor dat je vet opslaat en bij meer insuline sla je dus weer meer vet op etc.
Door veel zoetigheid eten maak je ook meer insuline aan, daardoor meer vetopslag, etc.
Oplossing: minder suikers eten om je insuline weer wat lager te krijgen, meer bewegen om je stofwisseling te stimuleren en om vet te verbranden zodat je insulineongevoeligheid verdwijnt.

2 glazen wijn...

...om die te verbranden moet je al elke dag een half uur flink doorwandelen.

fladder

fladder

25-04-2011 om 00:11

Reactie

Bedankt voor jullie reactie. Emo-eten lijkt me ook heftig. Als je niet kán stoppen met eten, ertoe gedwongen wordt... Als ex-rookster snap ik die dwang wel een beetje, denk ik... Ik zal dan ook nooit, echt nooit oordelen over mensen met een eetstoornis.
Maar eten uit een "ik heb er zin in"-aanval, nee, dat kan ik me zo slecht voorstellen... Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik allang niet meer onbevangen tegenover eten sta.

En toch, en dit is speciaal voor Polly, kan ik toch wel van eten genieten. Niet onbevangen, nee, want ik word dubbel en dwars afgestraft. Ik ben net een etmaal weggeweest, concert, hotelletje, nog een concert. Dan moet ik ruim van tevoren al gaan rekenen. De combinatie van "lowbudget" en "lowcalorie". Echt vooruit denken.
Maar wát ik dan neem, daar geniet ik wel van!
En als ik zoals vorige week een feestchinees heb (dat weet ik van tevoren), dan hou ik daar enkele dagen vantevoren al rekening mee door echt "schraal" te eten (oppassen met koolhydraten en vlees, veel groenvoer en geen slaapwijntje). Reken maar dat ik dan van die Chinees zal genieten!
Binnenkort komt De Grote Uitdaging: een weekend Preston Palace (familie-uitje). De eetmomenten moeten in gezinsverband (mijn kinderen hebben helaas geen rem) van tevoren stevig vastgelegd worden, inclusief do's en (vooral, helaas) don'ts. En vantevoren ook dan "schraalhans". Maar als we er eenmaal zitten, zullen we, binnen onze afspraken en regels en beperkingen, echt volop genieten!
Dat het helaas totaal geen zoden aan de dijk zet bij mij is behoorlijk bitter. Maar als ik zou zeggen "laat maar zitten" had ik waarschijnlijk een BMI van 50 of meer (serieus).
Eten en dik zijn, het blijft een groot verdriet, zeker omdat ik er ondanks de moeite die ik ervoor doe (het is niet eens meer een moeite, het is een way of life) niets positiefs oplevert. Alleen maar "nog negatiever" voorkomt, dat dan weer wel.

cocktailsaus

cocktailsaus

25-04-2011 om 12:13

Hey fladder

..heb je het fijn gehad? Wij emo-eters zaten al op je te wachten

Als ik een lastige periode heb dan denk ik echt de heeeele dag aan eten. Dan moet ik een klus op mijn werk of in huis oppakken en het enige wat door mijn hoofd gaat is "wat ga ik eten". Ook als ik dan ergens sta te wachten, of een ander 'tussen'-moment heb, dan denk ik eteneteneten. Daar betrap ik mezelf op, het gaat onbewust. Het eten ook trouwens. Ik leef dan van hap naar hap.
Vaak eet ik dan eerst het gezonde alternatief en daarna nog de snek waar ik eigenlijk naar snakte.

Als ik goed in mijn vel zit heb ik die gedachtes niet, en dan eet ik noch het alternatief, noch de snek.

Pluk53

Pluk53

26-04-2011 om 10:42

Valkyre

"Omdat het een ziekte is, die maar moeilijk te overwinnen is. Daarom dus"
Onderkenning dat je een probleem hebt is stap een. Veel ziektes kunnen worden overwonnen. Heel wat rokers en alcoholisten hebben hun verslaving achter zich gelaten.
Het probleem met eetverslaving is (zegt men) dat je het eten niet kunt vermijden. Ik denk dan simplistisch: maar als je "wilt" kun je toch een kader trekken om het eten wat "mag", en wat "verboden" is?

cocktailsaus

cocktailsaus

26-04-2011 om 11:56

Ja pluk

Maar als dat zo was dan bestonden er geen emo-eters.
Je kan er zeker mee stoppen, geen probleem. Alleen tot nu ben ik ook altijd weer begonnen. Dat klinkt een beetje als wat anderen met roken hebben.

Pluk53

Pluk53

26-04-2011 om 12:36

Coctailsaus?

wat bedoel je met: "Maar als dat zo was dan bestonden er geen emo-eters" ?

cocktailsaus

cocktailsaus

26-04-2011 om 18:48

Pluk, aanvulling

Ik reageerde op dit stukje:
"Ik denk dan simplistisch: maar als je "wilt" kun je toch een kader trekken om het eten wat "mag", en wat "verboden" is?"

Als mensen die lijn makkelijk konden trekken, en dan ook nog hun inname wat matigden, waren er dus geen emo-eters.
Ergens daar gaat het dus mis. Ik overeet me dan aan eten wat "mag", maar ik eet nog steeds te veel. Ik kan me heel vaak herinneren dat ik me helemaal vol at aan 'toegestane' dingen, maar toch veel en veel te veel. Wortels, boterhammen met kaas, noem maar op. En ondertussen maalt het maar in mijn hoofd chocolamergpijpjesboterhammetjamborrelnootjeswalnotenstukjekaaschipsgrapefruitwortelspaaseitjekoekjeontbijtkoekcrackermetkaasenzenzenz

Pluk53

Pluk53

26-04-2011 om 21:08

Coctailsaus

ok, je bent een emo-eter. En dus? Ben je nu reddeloos verloren? Geen weg meer terug naar beheersing en normaal omgaan met voedsel en lekkere dingen?

cocktailsaus

cocktailsaus

26-04-2011 om 21:24

Nou, dat is toch frappant!

Helemaal opgeknapt. Bedankt Pluk. Echt fantastisch.

Pluk53

Pluk53

26-04-2011 om 21:29

Ik zal het wel niet snappen

maar als er iets storends tussen de oren zit, dan moet het daar toch tussenuit. En als je dat niet op eigen kracht kunt, dan zul je daar hulp voor moeten krjgen.

Milkshake

Milkshake

27-04-2011 om 09:08

Ja maar

Hoe is het dan ooit zo ver gekomen dat een aantal van jullie zo zwaar zijn????? Ik bedoel hier mee dat ik uit sommige berichtjes haal dat ze niet afvallen maar wel enorm letten op wat ze eten en totaal niet zondigen. Maar hoe kan je dan zo zwaar zijn of is het bij jullie allemaal medisch?

fladder

fladder

27-04-2011 om 15:17

Milkshake

Ik wou dat ik het wist. Er wordt amper onderzoek naar gedaan, maar wat er door de jaren bij mij wel uit is gekomen is een combinatie van dingen.
De crashdiëten en afvalmedicijnen die mijn toenmalige huisats opdrong ("als je dit niet doet mag je niet meer in mijn praktijk komen"). Ik woog toen zo'n 75 kilo en was 1m75, aan de stevige kant, dat wel.
Ik heb ook vaak prednison-, prednisolon- en dexamethasonkuren gehad. ELke kuur kostte me een kilo of 5. Later antidepressiva (achteraf volkomen onterecht, misschien dat het daarom extra hard aanslaat) die me 30 kilo in 1/2 jaar opleverde. Daarna stoppen met roken en tegelijkertijd een voetblessure waardoor ik niet meer kon bewegen, een tijd bedlegerig geweest wegens een gipsbeen... Dat laatste waren maar enkele kilootjes, maar mijn lijf reageert enorm extreem op veranderingen.
Ik ken geen mensen die ook zo heftig kunnen reageren en bijvoorbeeld in een week tijd vijf kilo aan kunnen komen.

De diëtist is i.i.g. van mijn eet- en beweegpatroon overtuigd. En ik roep al jaren: sluit me desnoods 24/7 op en volg me al die tijd met een camera, misschien vinden we de verborgen valkuil dan wel! Helaas is er geen arts die dit een interessant geval vindt. WIjzen en oordelen is makkelijker...

Het wijntje is het in ieder geval niet, want ik heb 3 maanden zonder gezeten en kwam tóch aan...

bibi63

bibi63

27-04-2011 om 15:25

Huh fladder?

75 kilo en 1.75 m????? Dan ben je niet superslank, mollig, maar toch niet megadik????? Drong jouw huisarts aan op crashdieet? Te absurt voor woorden.
Gr. Bibi

Pluk53

Pluk53

27-04-2011 om 15:44

Fladder

een gevalletje "heel veel pech" (slechte raad, slechte omstandigheden, slechte versterkende medicatie). Maar 5 kilo in een week? Vijf kilo vet vertegenwoordig 45000 Kcal. Als je 2000Kcal/dag eet, dan is dat de inname van 22 dagen = 3 weken. (plus het feit dat je altijd een basismetabolisme hebt).
Uit al de verhalen uit mijn directe omgeving, en hier gelezen denk ik dat het grootste probleem zit in het "crashen", in het volledig verstoren van je metabolisme. En probeer het dan maar weer een keer op de rit te krijgen.

fladder

fladder

27-04-2011 om 16:06

Bibi

Klopt. Die vent was zo geobsedeerd door overgewicht... Dit is alweer 25 jaar geleden, ik was een behoorlijk verlegen meisje zonder enige eigenwaarde en deed braaf wat ome dokter zei... Maar achteraf gezien zou hij best wel eens de motor achter het ontstaan van dit rotlijf kunnen zijn geweest...

fladder

fladder

27-04-2011 om 16:19

Pluk, klopt helemaal

Ik moet goed oppassen aan de normale 2000 kcal te komen op een verantwoorde manier, mijn valkuil is dat ik gauw te weinig eet.
Ik denk zelf dat het crashen dankzij ome dokter (en ikzelf kort daarna ook nog een paar keer op eigen houtje) zeker meespeelt, en dat de medicatie er een leuke vinger bij in de pap heeft gehad.

Ik kan werkelijk niet geloven dat ik de enige ben die wél gezond en verantwoord eet en tóch zo'n lijf heb.

Pluk53

Pluk53

28-04-2011 om 10:41

(on)bewuste keuzes

waarom speel ik geen tennis als Nadal, of speel piano als Wibi Sourjadi? Allereerst heb ik het talent niet, en twee, niet de discipline om uren te oefenen en te trainen. En met (over)gewicht) is het denk ik net zo. Je hebt een bepaalde aanleg, en een bepaalde levenswijze. En voor heel veel mensen resulteert dat in overgewicht. Het vervelende van overgewicht is, dat het geleidelijk gaat, en dat de "pay-back-time" in de (verre)toekomst ligt: diabetis, gewrichtsklachten, minder-mobiel, hart/vaat-ziektes.

Marian

Marian

28-04-2011 om 17:44

Anorexia

Volgens mij is het bij mij gekomen doordat ik van mijn veertiende tot mijn vierentwintigste anorexia heb gehad. Ik at letterlijk maar een appel en een ei per dag. Toen ging ik gewoon eten en kwam aan, natuurlijk. Maar het lijkt wel of mijn lichaam zo aan de spaarstand gewend is geraakt dat ik bij weinig eten nu ook nog dik blijf. Twaalf jaar geleden kon ik nog een tijdje maat 40 aan. Maar toen at ik : twee boterhammen een beetje groente en een ei per dag. Oh ja en een halve liter tomatensap. En ik liep drie keer per week hard, deed drie keer per week Tae Bo voor gevordeden en fietste 3x per week 30 kilometer. Toen werd ik onverwacht zwanger, kwam aan (ik sporte minder maar at nog steeds niet te veel) en kreeg het er niet meer af. Zo is het 'fout' gegaan.

Marian

Pluk53

Pluk53

29-04-2011 om 10:14

Marian

hardstikke goed dat je je los hebt kunnen maken van de anorexia. Vreselijk dat je dan in zo'n kokerdenken verzeilt raakt, waar je onbereikbaar bent voor de "normale" wereld.
Toch snap ik niet hoe dat bij jou gewerkt heeft, 2 boterhammen/wat-groente/ei/halve-liter-tomatensap. Klinkt als 600 Kcal/dag (= nog steeds anorexia hoeveelheid). Daar kun je toch niet van leven, laat staan de lichaamsbeweging van brandstof voorzien?

fladder

fladder

29-04-2011 om 10:57

Pluk

"Toch snap ik niet hoe dat bij jou gewerkt heeft, 2 boterhammen/wat-groente/ei/halve-liter-tomatensap. Klinkt als 600 Kcal/dag (= nog steeds anorexia hoeveelheid). Daar kun je toch niet van leven, laat staan de lichaamsbeweging van brandstof voorzien?"

Kan je nagaan hoe een stofwisseling volledig overstuur kan raken... Ik heb dit vaker gehoord van ex-anorexiapatiënten.

Vic

Vic

29-04-2011 om 11:07

Dat zou kunnen

In de periode dat ik 10 uur per week sportte en op een dag alleen twee boterhammen en een beetje rijst met groente en gegrilde vis at, viel ik op een gegeven moment toch niet meer af. Heel eigenaardig dus, want qua inname en verbranding zou je dan toch in de min komen. Dat ik nu alleen maar aankom is ook heel vreemd, en heel erg irritant, want ik doe niets geks qua eten. De wijn en tussendoortjes laten staan heeft ook geen effect. Er is nog niets vanaf qua gewicht, zelfs een pondje erbij volgens mij.

Pluk53

Pluk53

29-04-2011 om 11:13

Fladder

volledig verstoorde stofwisseling, dat kan ik nog volgen. Maar een lichaam kan geen energie "uit niets" maken. Voor een bepaalde hoeveelheid beweging (arbeid) is een equivalente hoeveelheid energie in de vorm van brandstof/calorieen nodig. Ook een mens is geen perpetuum mobile.

liora

liora

29-04-2011 om 12:35

Zelazny

Menstruatie stopt niet in energie te besparen, maar in een echt ongezond en ziek lichaam stopt de eisprong. Is een soort zelfbescherming voor de soort.

Pluk53

Pluk53

29-04-2011 om 14:40

Zelazny

yes, je eet je spieren op. Is ook een risico bij te snel afvallen. Je hersens hebben glucose nodig, en dat kun je blijkbaar niet uit vet maken, maar wel uit eiwit/spieren. En met minder spieren heb je een nog lager basis-metabolisme, en heb je nog minder voedsel nodig.
Maar Marian schreef dat ze een minimaal calorieen dieet had, en intensief sportte, bewoog, en niet afviel. Dat is een vreemde (onmogelijke?) combinatie.

Marian

Marian

29-04-2011 om 14:52

Pluk e.a.

'Maar Marian schreef dat ze een minimaal calorieen dieet had, en intensief sportte, bewoog, en niet afviel. Dat is een vreemde (onmogelijke?) combinatie.'

Ja het is een vreemde combinatie maar niet onmogelijk, ik maak het mee en doe dietisten, artsen en mensen die 24 uur per dag met mij leven verbaasd staan. Ook in dit draadje weer mensen die fijntjes aangeven dat je eerlijk moet zijn (misschien niet tegen mij bedoeld hoor). Nou ik ben eerlijk maar het lichaam blijkt gewoon niet zo simpel te werken als een kcaloriemeter in de chemie. Ten minste niet als je je metabolisme aan gort hebt geholpen zoals ik.
Maar... heb je wel eens het verhaal gehoord van Leontine van Moorsel? Zij heeft volgens mij niet haar metabolisme aan gort geholpen maar fietste wel 15 of 20 jaar geleden de Tour de France op een minimum aan kcal. Het precieze aantal weet ik niet maar het was zeker onder de duizend. Terwijl je voor de Tour per dag 5000 of zo nodig hebt.

Marian

Pluk53

Pluk53

29-04-2011 om 14:58

Marian

Leontine had anorexia, en ze at haar eigen broodnodige spieren op; niets wonderbaarlijks.
Ook een mens is aan de natuurwetten onderworpen, en je kunt niet meer "arbeid" leveren dan dat je aan brandstof (voedsel, of je eigen lichaam) verbrandt. Als je dat wel kunt heeft je lijf een manier gevonden om bijvoorbeeld zonlicht rechtstreeks in energie om te zetten; daar zou een wetenschapper dolblij mee zijn, met zo'n proefkonijn.

Marian

Marian

29-04-2011 om 15:11

En dus pluk?

Is het niet waar dat ik meer dan een uur per dag beweeg, en hoogstens 1500 kcal eet en niet afval? Jij denkt dat ik toch wel meer moet eten dan dat? Of zeker niet zoveel beweeg? Zeg het maar hoor, de meesten denken het toch al. Dat weet ik. En, dat heb ik hierboven al gezegd, dat doet vaak meer pijn dan hoe mijn lijf eruitziet.

Leontine had idd anorexia maar ze kón dus wel de tour rijden (5000 kcal) met minder dan 1000 k. Het lijkt mij dat je daar toch wel spieren voor nodig hebt.
Ze viel niet bij de start bewusteloos neer omdat naast haar spieren haar organen of hersenen werden aangetast.

Maar we gaan er niet uit komen. Jij blijft zitten met je theorie, ik met mijn praktijk. Even goede vrienden evenwel.

Marian

liora

liora

29-04-2011 om 15:44

Klopt niet marian

Ik heb weleens een interview met haar gezien waarin ze vertelde wat ze toen at tijdens de Tour. Belachelijk weinig voor iemand die de Tour rijdt, maar veel meer dan 1000 calorieën.

En Marian, misschien kun jij jouw recept aan landen geven met hongersnood, zal veel levens redden daar!

Liora

Pluk53

Pluk53

29-04-2011 om 15:48

Marian,

je vertelde: Twaalf jaar geleden kon ik nog een tijdje maat 40 aan. Maar toen at ik : twee boterhammen een beetje groente en een ei per dag. Als ik dat optel kom ik tot niet meer dan 600Kcal. Misschien kan ik niet rekenen, maar dat is niet genoeg om en intensief te sporten, en niet af te vallen.
Met 1500Kcal kun jij het blijkbaar wel. Een uur bewegen (wandelen) is 300kKcal. Als je een uur gaat hardlopen (9-10km), en je veranderd niets aan je voeding, dan zou het mij heel erg verbazen als dat geen effect heeft op je gewicht. (of 2 uur lopen op een dag)
En Leontien at haar lijf op, soi. Ook zij had die 5000Kcal nodig om een etappe te kunnen fietsen. Ben trouwens wel benieuwd of ze netjes al haar energie-rijke sportdrankjes die ze onderweg nam meegerekend heeft. Wonderen bestaan niet, het komt uit de lengte of uit de breedte.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.