Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Jolein

Jolein

09-05-2011 om 16:05

Hoe lang doen jullie met de frituurpan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Brianna F

Brianna F

12-05-2011 om 10:01

Mijn bijdrage

Natuurlijk bestaan er ongezonde calorieen of laten we het dan "lege" calorieen noemen. Het is voedings die niets anders doet dan maagvulling geven en een vetlaagje op plaatsen waar je dat liever niet hebt.
Een mens heeft gemiddeld 2000-2500 kcal nodig. In die kcal. die je eet moeten ook al je vitaminen, mineralen, metalen, sporenelementen e.d. zitten. Als je een deel van die 2000 kcal. binnen krijgt in de vorm van friet, snacks e.d. waar geen of nauwelijks voedingsstoffen in zitten, dan loop je dus een tekort op. Niet in calorieën maar in voedingsstoffen. Bij een tekort aan voedingsstoffen gaat je lichaam zelf op zoek naar extra eten. Dus eet je nog meer. Eet je dan weer voedingsmiddelen die weer lege calorieen bevatten, dan wordt het tekort relatief steeds groter. Je hebt dan ondervoeding in voedingsstoffen en niet in kcal.

Hibiscus

Hibiscus

12-05-2011 om 10:23

Ach

Ik ben denk ik gewoon blij dat ik het niet snap. Ik hou enorm van lekker eten, kook ook heel graag en gebruik de traditionele niet-koken-zaterdag dan ook graag om met hulp van iedereen iets extra lekkers te maken. Een niet koken dag kennen wij niet, tenzij we uit eten gaan.

Single Lady, gelukkig ben ik eigenlijk nooit zo bezig met calorieen tellen, is ook nog niet nodig geweest. Maar goed, nu ik de 40 voorbij ben zal dat wellicht veranderen.

Hibiscus

Milkshake

Milkshake

12-05-2011 om 10:31

Ach

hier worden altijd meteen aanames gedaan. Iemand (volgens mij Margriet) die wil geen frituurpan want ze wil geen wekelijkse frituurdag. Wij hebben een frituurpan maar gebruiken die niet wekelijks. Of is het zelfcontrol? Dan kan ik me er wel iets bij voorstellen.

En verder. Als wij snacken dan doen we het ook goed . Ik ben gek op patat en snacks en ik ben het met Pelle eens. Een wat ongezonde maaltijd is eens in de zoveel tijd is wat anders dan een ongezonde levenstijl. Ik weet eerlijk gezegd niet hoeveel kilo patat we per keer eten. Maakt me ook niet uit. Ik geniet ervan. En nee..... we zijn niet (te) dik en hebben allemaal een gezonde BMI.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 10:42

Je rot voelen na ongezond eten

Dat herken ik eigenlijk wel. Ik eet ook het liefst elke dag gezond, en kan me ook rot voelen als ik alleen maar patat met een snack zou eten. Hoewel ik patat op zich wel lekker vind.

Maar aangezien mijn kinderen gek zijn op patat, haal ik het tegenwoordig wel eens bij de snackbar, een keer in de zes weken ofzo. Dan maak ik er wel altijd een salade bij. De kinderen lijden er verder niet onder, want bij hun vader krijgen ze negen van de tien keer wel patat. Dat weerhoudt mij er dan weer van om zelf ook nog eens patat te gaan halen.

Guinevere

Guinevere

12-05-2011 om 10:57

Huh

He, lees ik hier nu dat patat niet gezond zou zijn? Hoezo, het is gewoon aardappel hoor, zéker verse frieten barsten van de vitamine C. Het is dat ze hier thuis niet met gejuich ontvangen worden door de kinderen (die eten liever rijst en spaghetti), anders zou ik ze ongetwijfeld wekelijks eten. Een beetje (goede) vetten kunnen we hier thuis ook wel gebruiken.
Kroketten zijn ook helemaal niet zo slecht, jammer dat de kinderen die ook niet lusten.

Fiorucci

Fiorucci

12-05-2011 om 11:59

Ach

Ik kook elke dag en gezond ook, dus ik voel me beslist niet schuldig omdat ik 1x per 2 weken een patatje eet.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 13:43

Maar pelle

"Verder (algemeen) vind ik het erg vreemd om elkaar het 'voel je je niet rot dan' aan te praten."

Dit kun je toch ook gewoon als vraag opvatten?

Ik weet vantevoren dat ik me rot voel als ik alleen maar patat en snacks eet, daarom eet ik er altijd salade bij.

Tenzij ik er ook nog veel alcohol bij drink, dan maakt het me ineens niks meer uit

Guinevere

Guinevere

12-05-2011 om 14:18

Ik voel me heel goed als ik een lekker patatje eet... ik ga daar geen sla (=knapperig water) bij eten om mezelf te pesten en te doen alsof ik gezond bezig ben. Ik neem er wel een lekkere schep pindasaus bij. Heel gezond, barst van de goede vetten, net als goede mayonaise. Ik denk dat ik weet wat ik vanavond eet.

Fiorucci

Fiorucci

12-05-2011 om 14:52

Roosje

"Ik weet vantevoren dat ik me rot voel als ik alleen maar patat en snacks eet, daarom eet ik er altijd salade bij."
Nee, geen seconde last van, ik geniet grenzenloos van mijn patatje pinda, en eet vaak zat salades op andere momenten.

Hibiscus

Hibiscus

12-05-2011 om 15:21

Rot voelen

Pelle,

rot voelen bedoel ik echt letterlijk. Ik vind het teveel vet en dat vind ik niet lekker. Maar jullie hebben dat dus niet. Ik vind frietjes best lekker, maar heb na een paar happen gewoon genoeg. Onze kinderen hebben hetzelfde. Mijn vuilnisbakken-man eet door tot hij ploft, dus zorg ik er voor dat hij niet kan ploffen en daarmee is hij heel tevreden.

Met kroketten en frikandellen heb ik wel verstandelijk moeite maar dat komt meer omdat ik moeite heb met vleesconsumptie die over het algemeen van niet-biologische en tevens onherkenbare afkomst is. Dat kan ik echt niet door mijn keel krijgen.

Hibiscus

Terpi

Terpi

12-05-2011 om 15:37

Heerrrrrlijk

Ik vind het smullen, vette hap, dikke klodder mayo erbij en voor een patatje pinda met mayo kun je me helemaal wakker maken hahaha! Ik ben ook dol op maaltijdsalade, ook gek op allerlei pasta's met groentesaus en ook dol op chips en drop en koek en chocola! Gelukkig hoef ik me niet slecht te voelen over mijn keuzes en hoe loos de calorieen ook, je kunt bij iedereen wel wijzen op wat er slecht is. De een rookt, de volgende drinkt, de derde eet teveel en de vierde beweegt nooit behalve van en naar de auto. En ik... ik ga naar de anonieme snackolisten! Ik heb dan ook gelukkig geen orthorexia

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 16:05

Guinevere

Ik bedoel niet alleen sla, maar salade met tomaten, avocado (ook vet, weet ik) geitenkaas, etc. Ik vind 'gezond' eten lekkerder dan ongezond, hou ook niet van snoepen enzo. Met uitzondering van chips en af en toe een patatje.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 16:07

Pelle

Dat berichtje had ik niet gelezen, dat is wel enigszins suggestief Maar jij laat je toch niet verleiden tot sociaal wenselijke antwoorden?

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 16:09

Fiorucci

Ik heb dat dus wel, als ik een dag geen groenten eet, voel ik me daar niet lekker bij. Ach zo heeft iedereen wel wat.

Guinevere

Guinevere

12-05-2011 om 16:16

Terpi

En ik ga niet naar de anonieme snackolisten, maar naar de openlijke snackolisten!
Heb net gelijk een grote zak frites gehaald om vanavond eens lekker te verorberen. Met vissticks en boontjes erbij, dat dan wel.
Het ongezonde van al die gefrituurde snacks zit 'm volgens mij niet in het incidenteel eten van iets dergelijks als avondmaaltijd, maar in het eten als tussendoortje. En dan 's avonds weer een bord spaghetti. Jaaaa, dan heb je wel even 2 keer teveel op.
Frikandellen komen hier niet op tafel. Mijn zoon vindt dat het eruit ziet als een drol (en het smaakt ook zo).

Milkshake

Milkshake

12-05-2011 om 16:19

Ok, ik beken, ik ben gek op frikandellen, vooral een frikandel speciaal jammie.

Ik voel me wel eens rot als ik een reep chocola in 1 keer opeet. Dan denk ik. Waarom heb ik me niet kunnen beheersen Maar goed, dat is vast een ander draadje

Roosje...

Ik vind je best extreem eigenlijk. Van te voren al weten dat je je rot voelt als je patat eet, en je niet lekker voelen bij een groenteloze dag?

Ik ben zelf best van de gezonde, we eten hier eigenlijk altijd vers en groenterijk, maar juist als je gezond en gevarieerd eet vind ik dat er op zijn tijd niks mis is met eens culinair uit de band springen. Even los van het feit dat ik geloof dat een echte rundvleeskroket echt niet zoveel ongezonder is dan een boterham met volvette goudse kaas, en dat frieten gebakken in verse vloeibare olie niet veel beroerder zijn dan stammppot met spekjes en rookworst en jus.

Overigens kun je ook best veel groente en fruit bij de lunch eten (tomaatje!) of tussendoor. Dan kan zo'n portie frituur als avondeten er toch best bij zo af en toe!

Ingrid

Belle Époque

Belle Époque

12-05-2011 om 16:48

Ook gezondheidsfreak

Hier worden ook de calorieën geteld. Obesitas zit in de familie en een keertje zondigen betekent meteen problemen. Ik voel me gelukkig niet schuldig als ik zondig, want dat plan ik altijd in. Bijvoorbeeld: op zaterdag eten we friet of zo, dus de dag daarvoor en daarna doen we even rustig aan met eten.
Ik streef ernaar elke dag groente te eten, moet wel bekennen dat dat niet altijd goed lukt, maar we doen ons best.
Vet in je dagelijkse eten is wel een must, maar gefrituurd eten is toch al gauw te vet, zeker als je een gewichtsprobleem hebt. Ik krijg er ook snel last van mijn maag van, omdat ik waarschijnlijk niet gewend ben af en toe flink te "zondigen".
Ik heb zelf geen frituurpan. Daarvoor eten we het te weinig. Dan haal ik wel even een zak bij de snackbar. Of ik koop ovenfrietjes, maar daar zijn de meningen hier over verdeeld. Wel overweeg ik de aanschaf van een Airfryer (en nu zijn we meteen weer ontopic). Ik heb al in het archief gekeken en online reviews gezocht, maar ik word er niet wijzer van. De één zegt dat de frietjes lekker knapperig worden, de ander zegt dat het bleke hap blijft en ook de consumentenbond is niet al te lovend. Ook vraag ik me af wat het voordeel is t.o.v. mijn combi-oven met hetelucht...?

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 16:54

Extreem

Meen je dat nou? Ik eet best wel eens patat, maar zelden zonder groenten erbij. Omdat ik weet dat ik me daar niet prettig bij voel. Ik kan er ook niks aan doen

Bij de lunch eet ik ook regelmatig salade, ik vind dat echt lekker. Maar ik eet ook genoeg 'ongezonde' dingen hoor Chips, toastjes, olijven en dat soort hapjes, wijntje erbij, niks mis mee.

Roosje...

Klinkt al beter

Ik vind salade ook heerlijk. Maar pizza ook. Of een broodje kroket (maar dan wel een echt van Dobbe of zo). Het lijkt me zo overbodig om je schuldig of ongemakkelijk te voelen over zulke uitspattingen als je verder gezondd eet. Ik heb ook een soort natuurlijke 'balans' dat ik na een dag (of weekend) met veel gesnack of geborrel op maandag absoluut zin heb in overmatig gezond voedsel. Daar geef ik dan ook gewoon aan toe hoor! Maar ik voel me dan in retrospect nog steeds niet schuldig over wat ik eerder gegeten heb....

Ingrid

amk

amk

12-05-2011 om 20:33

Roosje

dan neem je toch gewoon de biologisch gecertificeerde groente kroketten, of de biologisch gecertificeerde frikadellen. Ja, die zijn er. En eerlijk is eerlijk, de groente kroket vind ik lekkerder als een gewone, maar de frikadellen zijn beduidend minder.

Wij hebben (hadden vanaf deze week) op donderdag altijd tosti feest in het zwembad. Dochterlief en haar vriendinnen eten al warm op de bso tussen de middag, dus wij eten na de zwemles (18:00) lekker tosti's en friet in het zwembad. Helaas (lees dit met een grijns) mag dochter zaterdag afzwemmen en dan gaan we ineens weer van 4 tot 5 zwemmen en dat is veel te vroeg. Haar vriendinnen blijven wel van 5 tot 6 zwemmen.

Valkyre

Valkyre

12-05-2011 om 21:17

Ook niet alleen friet

Net als Hibiscus, of was het nou Roosje, eet ik liever iets fris (salade, rauwkost) bij mijn frietjes. Frietjes maken we bijna altijd zelf, in de heteluchtoven, met ongeveer 1 eetlepel olijfolie. Lekkerrrr... Vette snacks eet ik hooguit een paar keer per jaar (broodje kroket met Koninginnedag ofzo), ik vind 't gewoon niet zo lekker. En ik voel me ook beroerd (brandend maagzuur) als ik gewone friet ed eet.

Ik heb desondanks nog altijd een net-op-het-randje-van-gezond gewicht. Dat ligt dan meer aan mijn suikerverslaving en na-het-eten snacks (nootjes, kaasje, glaasje wijn...).

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tihama

Tihama

12-05-2011 om 21:30

Rot voelen = buikpijn?

Dat letterlijke van Hibiscus herken ik wel.
Ik heb heel erg lang een heel ongezond eetpatroon gehad in combinatie met heel fanatiek sporten. Een prima BMI, maar wel een verkeerd eetpatroon. Toen ik dat omgooide, ontdekte ik iets heel vreemds: als ik dan toch weer eens een keertje lekker aan de patat ging: dan kreeg ik buikpijn. En niet zo'n beetje ook. Sinds die tijd doseer ik zowel het aantal keren dat ik patat eet als de hoeveelheid. Ik kan probleemloos 250 gram gekookte aardappelen eten, maar van 250 gram patat krijg ik buikpijn. Het rommelt dan de hele avond.

Ik vind het nog steeds erg lekker, maar de gedachte aan die buikpijn zorgt ervoor dat ik me inhou. En nee, dat is geen orthorexia

Want ik geniet dus wel intens van die beschaafde hoeveelheid patatjes. Wij eten hier overigens elke vrijdag patat van de snackbar. Het gezi althans, wat ik reserveer op donderdag mijn eigen kliekje. Morgen eet ik dus paksoi/broccoli/champinons met kerrie en rijst en pluk ik wat losse patatjes mee. Best of both worlds. We hebben wel een frituurpan, maar die wordt zeer zelden gebruikt. Teveel gedoe.

Tihama

Roosje Katoen

Roosje Katoen

12-05-2011 om 22:04

Groentenkroketten

Die hebben ze helaas niet hier bij de snackbar. Ik durf het haast niet meer te zeggen in dit draadje, maar ik eet ook geen vlees, dus een groentenkroket zou ik best kunnen waarderen. Maar dan zou ik er nog steeds een salade bij eten denk ik

Belle Époque

Belle Époque

12-05-2011 om 23:42

Single lady

"Nooit" is een groot woord, af en toe komen er wel frieten op tafel. Maar niet elke week. Ik kook liever wat krieltjs in de schil in de magnetron, en bak die even lekker af in een lepeltje olie of boter met wat knoflook en kruiden.

En wat gezond eten en toch dik zijn betreft: ik heb nog niet zo lang geleden hier al een wellesnietesdiscussie gelezen over dit onderwerp en daar wil ik het graag bij houden

Nog even iets over kroketten: volgens mijn dietist is het niet eens het vet of de vulling, maar vooral het paneerlaagje er omheen dat verradelijk is.

ayla

ayla

13-05-2011 om 09:11

Heerrrlijk

Heb het ook wel hoor, frieten heerlijk maar dan iets erbij en dan bedoel ik geen snack. Een salade erbij vindt ik heerlijk en het liefste iets van kipfilet of een biefstukje, mjam, denk dat ik al weet wat we vanavond gaan eten. Wij hebben 2 frituurpannen, 1 voor de snacks en 1 voor de GV frieten, maar meestal gebruiken we alleen de frietenpan, ben me zelfs nu aan het bedenken of we die andere niet weggegooid hebben. We eten meestal 1 keer per week frieten maar wel met iets erbij, hamburgers of ander vlees en salade en warme groente. Het vlees en de warme groente is dan vooral omdat kleuterzoon geen frieten lust. Ik eet dan vrij veel salade en dat is ook weer omdat mijn maag niet te veel frieten verdraagt, spastische darm.

Vic

Vic

13-05-2011 om 09:34

Geen

Ik heb geen frituurpan. In het verleden wel gehad, maar de verleiding wordt te groot om dan te vaak makkelijk te eten (elke dag gefrituurde aardappels in een ander vormpje, met groente en vlees). We eten nu een keer in de week ovenfrites (op maandag, na zwemles), en ongeveer een keer per maand patat van de snackbar (ook op maandag). Dan ga ik het liefst voor een patatje oorlog, alle vette kledder door elkaar Gek genoeg krijg ik daar nooit last van mijn maag van. Dat krijg ik wel als ik met mijn collega's een broodje doner ga eten. De collega's gaan elke week, en ik inmiddels nog maar 1x per maand ofzo. Ik zou ook graag nog een keer een 'kapsalon' willen proberen, maar de 1200 caloriën houden me tegen, plus de gegarandeerde buikpijn de rest van de dag.

Maylise

Maylise

13-05-2011 om 12:14

Frietjes

Wij eten elke week wel een keer frites. Niet met snacks erbij maar ipv aardappelen of rijst. Met bijvoorbeeld kipfilet of een tartaartje en dan salade. Kroketten maak ik wel eens zelf maar dat is toch wel wat werk. Wel erg lekker. Ik maak dan ook altijd extra en dan vriezen we de rest in. Soms eten we dan dus ook frites, kroket en salade. Salade vind ik er zelf lekker bij. Dat is niet om gezondheidsredenen maar dat frisse knapperige van salade past goed bij de vettere frites.
Als lunch hebben we heel soms brood met kroket. Is ook lekker. Ik zou best vaker kroket willen eten maar ze zijn hier niet te koop dus ik moet ze zelf maken. Niet iets voor elke week dus.

Frites is op zich helemaal niet zo ongezond, mits je niet te veel olie gebruikt en de hoeveelheid sausjes er bij beperkt. Ik vind zelf mayonaise het lekkerst bij frites maar ketchup is natuurlijk beter. Alleen ik neem er gewoon mayonaise bij want ik wil er gewoon echt van kunnen genieten.

Niet meer ongestraft alles kunnen eten (licht ot)

Ik herken ook wat Tihama schrijft, dat ik niet meer zoals vroeger ongestraft alles kan eten. Bijvoorbeeld 's middags een gezinsverpakking Kitkat en dan 's avonds een zak chips (dit deed ik als student altijd op de vrijdagen).

Als ik nu chocola eet, moet ik het altijd bezuren met buikpijn en gerommel, dus dat blijft beperkt tot een paar keer per jaar. Patat eten we hier wel zeker 1x in de maand, maar dat valt ook niet altijd lekker.

Chris

Oh en die frituurpan

Na 7 x frituren ververs ik de zonnebloemolie.

Chris

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.