Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Truus

Truus

06-06-2011 om 11:30

Bewondering... Huishoudbudget


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Heleen

Heleen

08-06-2011 om 17:48

Wat is de topic

Vind het ook een raar startbericht. Gaat eigenlijk nergens over. Ik denk wel dat iedereen die niet schriftelijk bijhoudt waar zijn geld blijft, zich verbaast over de bedragen die steeds weer een bestemming hebben gevonden.
@Truus: wat wil je nu weten? Waarmee kunnen we je helpen?

liora

liora

09-06-2011 om 21:16

Ayanna

Ayanna: "Ik werk voornamelijk late diensten en weekenden zodat wij idd geen opvang voor ons kind hoeven te regelen. Dat is een keuze die wij gemaakt hebben."

Maar kun je die keuze betalen? Dat is de vraag!

liora

liora

09-06-2011 om 21:18

Ireth

Ireth, niet arm in de bijstand.... Tja sorry, daarvan krijg ik zin om VVD te stemmen. Mensen moeten zich wel arm in de bijstand. Zoals jij het beschrijft geniet je lekker van het keven. Waarom zou je ooit gaan werken?

Liora

Ayanna

Ayanna

09-06-2011 om 22:46

@liora

Daar ben ik eigenlijk sinds dit draadje al over aan het nadenken. Blijf je het antwoord nu nog even schuldig.

liora

liora

09-06-2011 om 23:02

Ayanna

Ik keek er keer naar een dubbeltje op zijn kant, met John Williams en Annemarie van Gaal. Ging over mensen met heel veel schulden die hun auto niet weg wilden doen. Toen zei zij een paar keer heel duidelijk: je kunt die auto niet betalen. Ik vond dat heel goed!

Liora

@liora

Wie zegt dan dat ik niet werk? Ik niet? En misschien zijn er ook wel omstandigheden waardoor ik in die bijstand zit? Waarom zou ik niet mogen genieten van wat ik heb? Moet ik dan zitten treuren om wat ik niet heb? Ik voel me niet arm in de bijstand nee. Dat zou dan namelijk betekenen dat ik met honger naar bed ga en met honger op sta.

(even voor de beeldvorming: Ik werk, 4 ochtenden per week in de thuiszorg, de rest is aanvulling vanuit de bijstand waardoor ik op exact hetzelfde bedrag uitkom als dat ik volledige bijstand zou krijgen. Dus leef ik op bijstandsniveau. Verder ben ik mantelzorger voor mijn partner, volledige zorgouder voor onze dochter waarvan de opvoeding en verzorging volledig op mijn schouders ligt en voer ik ook, vanwege de ziekte van mijn man, het volledige huishouden in mijn eentje. Zoals je ziet, ik geniet idd lekker van het leven.)

liora

liora

09-06-2011 om 23:53

Ireth

Knap dat je erbij werkt, dat meen ik. En heel erg dat je partner ziek is.

Maar volledige zorgouder voor je kind? Ik ben volledig zorgouder voor twee kinderen, helemaal alleen. En ik doe ook helemaal alleen het huishouden. En de boodschappen.
En ik werk er 32 uur bij...

Ik vind het niet zo bijzonder dat je voor je kind zorgt eerlijk gezegd.

Liora

Fiorucci

Fiorucci

10-06-2011 om 06:56

Liora

Ik snap je reactie op Ayanna niet zo goed. Als een van beiden ouders kiest om buiten kantooruren te werken, Waarom zou dat dan een keuze moeten zijn die je moet kunnen betalen? Beide ouders werken kennelijk en omzeilen op deze manier de kosten voor opvang.

Kiki

Kiki

10-06-2011 om 07:53

Fio, als je niet na de schooltijden wilt werken

en de overheid moet bijdragen in jouw onderhoud, of je zit enorm in de schulden en kan je rekeningen niet betalen dan kan je het je niet veroorloven om alleen tijdens schooltijden te willen werken.

Dan moet je dat loslaten en meer gaan werken zodat je jezelf kunt onderhouden en je rekeningen kan betalen.

Dat is volgens mij wat Liora bedoelt

Terpi

Terpi

10-06-2011 om 08:50

Liora

Stuitend hoe jij weer de discussie trekt naar dat je het zelf zo goed kan en dat een ander het dan ook moet kunnen of er geen melding van mag maken. Wanneer dringt het tot je door dat de BELEVING heel anders is wanneer je volledig zelf de keuze maakt om alleenstaande moeder te zijn in tegenstelling tot wanneer je door nare omstandigheden er ineens alleen voor staat? Mag een ander dat zwaar vinden en benoemen dat het wel eens vies tegenvalt? En daar nog eens bij, jouw kinderen zijn nog jong, die kun je nog vrij makkelijk in jouw eigen schema voegen. Als ze straks ouder zijn zul je er achter komen dat jij meer en meer ook moet aanpassen op hun schema en dan wordt het steeds lastiger. Zoals je weet ben ik alleenstaande moeder van 3 kinderen (en ik heb er helaas niet voor gekozen dat mijn man een gameverslaafde vreemdganger bleek te zijn) en ik werk evenveel als jij. Er zijn weken dat ik bij god niet weet hoe ik het eind van de week moet halen, hoe ik moet verantwoorden aan mezelf en mijn baas dat ik alweer later moet beginnen, eerder weg moet of onverwacht verlof nodig heb omdat er weer iemand ziek is, een schoolgesprek heeft, naar de zoveelste specialist in het ziekenhuis moet, een uitvoering heeft, en laat staan als je ook nog zelf wel eens wat hebt Dat zijn weken waarin ik zou wensen dat ik even niet hoefde te werken, of dat ik me van wat extra hulp zou kunnen bedienen en sja, dat mag ook best eens gezegd worden vind ik.

Sancy

Sancy

10-06-2011 om 10:37

Ach terpi

Ik denk dat je met het woord 'beleving' de spijker op de kop slaat maar het bij Liora eerder een kwestie is van "there are none so blind as those who will not see".
Tenslotte kan of wil ze ook niet begrijpen dat Ireth schrijft: "Arm? Nee hoor, ik voel me absoluut niet arm in de bijstand!", terwijl ik toch duidelijk het woord 'voel' zie staan.

@liora + @sancy

@liora: Een alleenstaande ouder is ook volledig zorgouder, dat klopt. Alleen heeft die dan geen zieke partner daarbij waarvoor je ook zorg draagt. Ik ben 24 uur mantelzorger, 24 uur zorgouder, 24 uur huishoudster, 24 uur verpleegster, verzorgster, poetshulp. Ik run een huishouden van een heel gezin in mijn eentje. En daarbij werk ik dus 16 uur per week. En daar ergens tussendoor probeer ik ook nog Ireth te zijn. Hier dus wel een partner aanwezig, maar daar is dan ook alles meegezegd.

@Sancy: idd, ik voel me niet arm, maar dat heeft meer met mijn instelling te maken dan met mijn bankrekening denk ik.

Iets vergeten in mijn vorige bericht

Liora: "Ik vind het niet zo bijzonder dat je voor je kind zorgt eerlijk gezegd."

Nee is het ook niet, maar het wordt een ander verhaal als er wel 24 uur per dag ook een papa aanwezig is die niet voor zijn kind kan zorgen. Als er een papa aanwezig is deel je de zorg normaal gesproken. En als dat niet gaat wordt het toch iets bijzonderder dan 'normaal'.

Fiorucci

Fiorucci

10-06-2011 om 12:38

Kiki?

Ayanna stelt dat zij buiten kantooruren werkt, zodat haar man bij de kinders is. Zo spaart ze opvang uit die ze anders nodig had als ze overdag zou werken. Dat begrijp ik tenminste van haar. Dan begrijp ik de opmerking van Liora naar Ayanna echt niet.

Kiki

Kiki

10-06-2011 om 12:58

Zoals ik hem begrijp

(maar misschien moet Liora zelf even toelichting komen geven, hahaha) is dat je die luxe van het bepalen van je werkuren alleen maar hebt als je dat kan betalen.

Als je zoiets niet kan betalen kan het voorkomen dat je je kinderen gewoon naar de opvang brengt zodat je meer uren kan werken en meer inkomen hebt.
Dat je werkuren op deze manier inrichten echt niet voor iedereen toepasbaar is en een luxe zijn.

Maar zo begreep ik Liora

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 13:07

Liora

Jij moet je eens heel diep gaan schamen. Hoe haal je het in je hoofd om jouw eigen succesverhaal als alleenstaande ouder te vergelijken met het verhaal van iemand die niet alleen kinderen moet opvoeden maar ook een zieke partner heeft, en hoe haal je het in haar hoofd om die persoon armoede toe te wensen omdat ze het op bijstandsniveau wél redt!!!

Hoe haal je het in je hoofd!!!

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 13:13

Ireth

Ook ik voel me niet arm, ondanks een laag inkomen. Natuurlijk zou je mij niet horen klagen als er opeens een ton op de bank stond DD
Als je eenmaal door omstandigheden wordt gedwongen te leven zoals je je eerder niet hebt voorgesteld, kan je met een positieve levensinstelling verdomd ver komen. We kunnen gaan janken omdat Eurodisney voor ons nooit binnen bereik zal komen. We kunnen ook heel blij zijn omdat we zojuist zo'n heerlijke gratis wandeling door het park hebben gemaakt en ook leuke dingen hebben meegemaakt tijdens die wandeling. We kunnen klagen dat we nooit châteaubriant op ons bord krijgen, maar die bal gehakt is ook best lekker, ook al zit er misschien iets meer ei en paneer doorheen omdat je dan bezuinigt op het vlees.

Mensen die vinden dat je pijn moet voelen als je met een laag inkomen (vooral uit een uitkering) moet leven en niet snappen dat iemand er tevreden mee kan leren zijn omdat het op dat moment nou eenmaal zo is en niet anders, zijn wereldvreemd.

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 13:15

Nog even voor ireth

Ireth schreef: "Als er een papa aanwezig is deel je de zorg normaal gesproken. En als dat niet gaat wordt het toch iets bijzonderder dan 'normaal'."

Stop met jezelf te verdedigen. Want er zijn mensen die liever het laatste woord willen. En dan zeggen: "Maar ik heb HELEMAAL GEEN partner."

Je bent niemand hier verantwoording schuldig.

Fiorucci

Fiorucci

10-06-2011 om 14:57

Kiki

Maar het kan ook heel goed zijn dat ze in de zorg werkt en dus avond en weekend diensten draait...

liora

liora

10-06-2011 om 15:20

Fio

Ja ik bedoelde het zoals Kiki het uitlegt, omdat Ayanna zelf aangeeft dat er onvoldoende geld binnenkomt.

Als je op die manier genoeg geld binnenkrijgt, dan werkt het dus perfect. Maar dat was niet de indruk die ik had.

liora

liora

10-06-2011 om 15:24

Ireth en alle reacties

Ik blijf erbij dat het niet de bedoeling kan zijn dat je heerlijk van de bijstand leeft, al gun ik iedereen dat.
Ik bedoel dat bijstand een tijdelijke oplossing zou moeten zijn, en niet een mogelijkheid tot lekker leven.

En ik vind het woord zorgmoeder zoiets als vliegvogel of zwemeend.

Het was helemaal niet de bedoeling om te zeggen dat ik het goed doe, maar er zijn nu eenmaal mensen die me graag verkeerd begrijpen.

Liora

Liora

Ik denk dat je niet (werkelijk!) beséft hoe goed je het hebt.

Kun je je niets voorstellen bij onverwachte zaken zoals bijv werkeloos raken en in de bijstand belanden? Het kan IEDEREEN overkomen, dus ook jou.

Dan kun je kiezen, een keus zoals Ireth maakt vind ik dan helemaal prijzenswaardig, wel gaan werken zoveel ze kan, naast een energievretende huishouding (zorg voor man en kind) en veel zorgen (ik zou me voor kunnen stellen dat ze liever meer thuis zou zijn om ook wat energie in zichzelf te kunnen stoppen, bijv)

Dat je goed rond kunt komen van de bijstand en ervan geniet vind ik, in haar geval, geweldig. Het is wat anders als het vangnet gebruikt wordt door mensen die niet werk willend zijn bijv.

Probeer je eens voor te stellen dat er bij jou nog geen duizend euro op de rekening belandt, elke maand (ok, je zult dan nog wel wat ´voordeeltjes´ hebben, maar een vetpot is het niet ..) hoe ga jij dan rondkomen als je bijv. een aandoening krijgt waardoor allerlei banen niet meer mogelijk zijn..en, dat vooral, zou je dan nog kunnen zeggen dat je geniet?

Het is LEVENSKUNST om te genieten van wat je HEBT en niet te simmen om wat niet is.. (al zit er natuurlijk bij iedereen wel eens een baalmoment/dag bij)

Krin

Krin

10-06-2011 om 17:14

Bijstand

Leven in de bijstand hoort niet leuk te zijn, dat is vermoedelijk het idee. Want bijstand hoort tijdelijk te zijn tot je weer je eigen brood kunt verdienen.
Als je ervoor kunt kiezen om te leven van de bijstand en verdorie nog vindt dat je het goed hebt ook, dan is de bijstand dus te hoog, en dus voldoet de bijstand dan niet aan het doel: mensen over een periode zonder werk heen helpen.
Want gewerkt moet er worden. En als er dan gesappeld moet worden, dan graag eerlijk sappelen, van je zelfverdiende centjes waar je hard voor hebt gewerkt.

Kiezen

Ow geloof me, ik zou er direct voor tekenen om niet in de (gedeeltelijke) bijstand te hoeven leven. Dat zou namelijk in ons geval betekenen dat zowel mijn man als ik kunnen werken. In mijn geval zou dat dan nog parttime zijn ivm mijn dochter, maar mijn man zou dan gewoon net als iedere andere vader een fulltime baan hebben.

Overigens heb ik nergens gezegd dat we het goed hebben. Wij gaan niet 2,3x per jaar op vakantie, wij kopen nooit kleding, maar we zijn wel heel tevreden met dat dagje dierentuin met kortingskaartjes waar we voor sparen en een dagje op de kinderboerderij. Tussen "het goed hebben" en je "niet arm voelen" zitten nog vrij veel verschillen.

Je kan genieten van een vulkaanlandschap op Lanzarote in Augustus, maar je kan ook genieten van een fietstochtje langs de kersenboomgaards in Maarssen in Juli. Het is je eigen belevingswereld die verteld of je je arm voelt of rijk. Kijkend naar mijn saldo voel ik me absoluut niet rijk. Kijkend naar mijn kind met een bellenblaas van 50ct van de Wibra in de tuin maakt me wel heel rijk.

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 17:42

Krin

Ja, voor bijstand hoor je je te schamen, vinden wel meer mensen. Er zijn ook verschrikkelijke stereotiepen over mensen in de bijstand. Gevoed door de media. En er zijn verschrikkelijk domme mensen (en dat heeft niets met opleiding te maken) die maar al te graag geloven dat het leven altijd helemaal maakbaar is.
Om kromme aannames te voorkomen: zelf zit ik niet in de bijstand en ik heb er ook nooit in gezeten. Maar ik ben wel heel goed in staat om verder te kijken dan alleen mijn eigen oogkleppen. Zo weet ik heel goed dat het gras aan de overkant zelden groener is. Dat mensen met een hoger inkomen door verschillende oorzaken die niet altijd aan henzelf liggen ook wel eens een stuk maand over hebben aan het eind van hun geld, maar ook dat er mensen zijn met een bijstanduitkering die het met creatief en positief denken wel redden.
Helaas zijn er ook mensen die zich niet kunnen voorstellen dat er een wereld ligt achter hun deurtje waar dingen ook anders kunnen gaan dan bij henzelf.
Er zijn nog veel meer rare ideeën rond mensen met een laag inkomen (al dan niet in de bijstand), weet ik. Best wel grappig en niet bepaald getuigend van slimheid, al hebben ze nog zo'n mooie opleiding of baan. Zo moeten mensen met weinig geld blijkbaar hun luxe dingen uit betere tijden, of die ze ooit hebben gekregen, maar wegdoen, want een "minimumlijder" met bijvoorbeeld een moderne telefoon, platte televisie of merkkleding, dat hóórt niet...! DD
En dat geldt ook voor mensen met een hoger inkomen, die niets geven om duurdere kleding, net zo lief hun oude auto oprijden tot die spontaan in elkaar zakt en liever een weekje naar de Veluwe gaan in plaats van een dure vliegreis.
Daar kan je om lachen. Maar iemand die beweert dat iemand met bijstand zich arm hoort te voelen omdat het anders blijkbaar toch nog teveel is als die persoon toch zijn positiviteit bewaren kan? Die hoort zich héél diep te schamen en zou eigenlijk eens een maandje in de schoenen van iemand als Ireth moeten staan. Inclusief haar mantelzorgtaak waar ook al heel minachtend over wordt gesproken.

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 17:43

Oh, en krin...

Mijn moppermonoloog aan het eind was NIET aan jou persoonlijk gericht en had ik misschien beter apart kunnen neerschrijven. Maar het zit me zo vreselijk hóóg dat mensen zo ongelooflijk kortzichtig kunnen zijn!!!

liora

liora

10-06-2011 om 19:05

Belle epoque

Jij bent degene met oogkleppen want nergens schrijf ik minachtend over de zorgtaak van ireth voor haar partner.
Ik zeg ook niet dat iedereen alles moet doen zoals ik (WTF).

Ik zeg wel dat ik zorgen voor je eigen kind en je eigen huishouden doen nogal vanzelfsprekend vind. Net als dat je je elke dag aankleedt en dat je ademt.

Maar jij hebt jouw oordeel over wat er allemaal mis is met mij allang klaar. En dat vind ik dan weer ontzettend dom en kortzichtig.

Liora

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 19:24

Liora

Ik weet niet wat er ALLEMAAL mis met je is, alleen dat het wel heel mis was wat je gisteren schreef. En om je geheugen op te frissen zal ik het hier nog even neerzetten, en dan mag jij oordelen of ik werkelijk oogkleppen op heb:

"Ireth, niet arm in de bijstand.... Tja sorry, daarvan krijg ik zin om VVD te stemmen. Mensen moeten zich wel arm in de bijstand. Zoals jij het beschrijft geniet je lekker van het leven. Waarom zou je ooit gaan werken?"

Wat staat er? Er staat keihard dat jij vindt dat Ireth zich arm moet voelen (ik neem aan dat dat het ontbrekende woord is in je zin) en niet mag genieten van het leven. Genieten mag je pas als je werkt, is dat wat je bedoelt?
Dáár val ik je op aan. En dáárom zou het best wel eens gezond kunnen zijn als jij een tijdje in haar schoenen mag staan.

Ja, dat oordeel heb ik inderdaad meteen klaar. En dat hadden er méér nadat ze hadden gelezen wat ik hierboven quote. En wat er ALLEMAAL aan jou mis is, weet ik niet, want ik ken je niet persoonlijk, maar DAT is wel héél erg mis.
En jij mag dat dom en kortzichtig vinden. Net zoals ik jouw opmerking meer dan walgelijk vond.

Sera

Sera

10-06-2011 om 20:22

Arm

Persoonlijk vind ik het juist goed dat mensen in de bijstand niet heel arm zijn. Het is fijn dat deze mensen zich geen zorgen hoeven te maken of ze het eind van de maand wel halen en dat ze een dak boven hun hoofd hebben.

Wel zou de bijstand altijd een tijdelijke oplossing moeten zijn. Echter dat is het toch ook gewoon. Ik weet dat de regels tegenwoordig (terecht) veel strenger zijn geworden. Als Ireth half in de bijstand zit dan is dus een instantie die daar alles van weten en die het goedkeuren dat ze deels een bijstandsuitkering krijgt. Dat lijkt me dus verder niet iets om je druk over te maken.

Wel ben ik het met Liora eens dat het onzin is om kinderen en huishouden als reden te geven dat je niet kan werken. Niet dat iemand dat hier doet maar ik heb wel eens mensen horen zeggen (in het echte leven) dat ze niet konden werken omdat ze nu eenmaal kinderen hadden. Dat vind ik echt onzin. Ik weet dat dit vroeger inderdaad kon met een bijstandsuitkering maar het is niet meer dan terecht dat dit niet meer mogelijk is.

Belle Époque

Belle Époque

10-06-2011 om 21:39

Klopt, sera

Als je naar hun zin te weinig doet houden ze je uitkering in, weet ik, en daarin zijn ze niet mals. En als er niet te hard wordt gesnoeid in de kinderopvangtoeslag, is het geld volgens mij ook geen excuus meer, maar daar weet ik te weinig details over.
Alleen in bepaalde gevallen doen ze minder moeilijk en blijkbaar is Ileths gezin zo'n geval. En dan nog moeten mensen zoals zij regelmatig met de billen bloot want ik weet van vrienden en kennissen die wel eens gebruik hebben moeten maken van de bijstand dat je tot op het bot ontleed wordt als je bijstand aan hebt gevraagd.
Ik heb ook nog nooit iemand ontmoet die zei: "Ja, dit bevalt me uitstekend, die bijstand, ik ga verder geen moeite meer doen."

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.