Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Truus

Truus

06-06-2011 om 11:30

Bewondering... Huishoudbudget


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Klaar

Zullen we er over op houden dames, voel me lichtelijk ongemakkelijk dat ik ineens een soort van onderwerp van discussie geworden ben.

Je bent zo arm als je je zelf voelt. Iemand met miljoenen op zijn rekening kan zich ook arm voelen, maar dan qua gevoel. Ik geniet van mijn gezin, geniet van wat er wel is en heb nu niet echt het gevoel een 'handophouder' te zijn die lekker achterover leunt. Ik voel me dus ook niet persoonlijk aangevallen door wie dan ook.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-06-2011 om 01:02

Liora

Jij: Maar volledige zorgouder voor je kind? Ik ben volledig zorgouder voor twee kinderen, helemaal alleen. En ik doe ook helemaal alleen het huishouden. En de boodschappen.

En ik werk er 32 uur bij...

Ik vind het niet zo bijzonder dat je voor je kind zorgt eerlijk gezegd.===

Wat jij niet moet vergeten is dat het voor jou een bewuste keus is geweest om je kinderen alleen te baren en op te voeden. Daar achteraf over jammeren zou tamelijk misplaatst zijn. Aangeven dat het soms best zwaar is mag iedereen uiteraard wel eens doen. Iemand als Ireth heeft niet van te voren bedacht dat ze er alleen voor zou komen te staan: én werken om zo eerlijk aan haar geld te komen, én haar hand op houden bij de bijstand voor een leefbaar niveau, én de zorg voor haar zieke man én de zorg voor hun kind.
Tel je zegeningen zou ik zeggen.

liora

liora

11-06-2011 om 09:00

Kaaskopje

Daar gaat het helemaal niet over en ik mag net zoveel klagen als ieder ander.

En alleen baren??? Heb jij samen gebaard dan?

Dit draadje gaat over hoe mensen het redden met een laag of lager inkomen...

Geen idee

Ik denk dat mensen die het opvoeden en het huishouden samen met iemand doen, of een ex partner hebben die een deel van de zorg (financieel en praktisch in de zin van opviang)op zich nemen echt geen idee hebben over "alleen" alles doen.
Liora heeft gelijk vind ik, voor je kinderen zorgen en huishouden is net zoiets als aankleden, tandenpoetsen en een schone onderbroek aan doen. Daarnaast moet je ook nog veel andere dingen doen, de meeste van ons in elk geval. Werken is daar een van. Van mij hoef je niet te werken en kan ik me voorstellen dat je gelukkig bent met alleen een zorgtaak, maar het is een soort 40 procent dingetje. Er blijft nog zeker 60 procent tijd over...(en dat is natuurlijk heel lekker en relaxt)
Ik heb overigens niet alles gelezen.

liora

liora

11-06-2011 om 10:58

Knurf

Ik roep niks, ik schrijf.

Ik trokalleen de terminologie van ireth door, die volledige zorgouder is van een schoolgaand kind.

Dan ben ik dus volledige zorgouder van twee kinderen. Snap je?

En verder is dit draadje me veel teveel een liora-bashing draadjegeworden dus dat mogen jullielekker zonder mij doen!

Niet bashing

He, jammer nou, ik was best benieuwd of je je wel eens inleeft in het feit dat je het leven een stuk minder zou zijn..

Dat vind ik zelf storend aan jouw posting, je trekt alleen de term zorgouder uit een posting en gaat daarop door.

Voorbij gaand aan het feit dat er wél een vader in het gezin is die OOK zorg nodig heeft.

Je zou kunnen beginnen met je voor te stellen dat je beide kinderen flink ziek zijn.. (ligt misschien dichter bij jouw belevingswereld) zou je dan nog zoveelendertig uur kunnen werken?? (helemaal als het geen voorbijgaande situatie is, maar als het zo blijft..)

Een beetje kritisch naar jezelf kijken, bedoel ik

Belle Époque

Belle Époque

11-06-2011 om 12:39

Mien*

Ireth heeft gevraagd of we erover willen stoppen, dus dit wordt mijn laatste berichtje erover.
Ik viel zelf niet over dat wel/niet zorggedeelte (de normale zorg dan), maar over het feit dat Liora vindt dat mensen in de bijstand het ellendig horen te hebben. Ik heb het hele verhaal dat ze had opgeschreven gisteravond nog in mijn berichtje gekopieerd, maar daar komt ze niet op terug, ze gaat liever in de slachtofferrol zitten en roepen dat wij haar bashen.
Het is jammer dat niet naar het feit wordt gekeken dat er klaarhelder wordt gezegd dat mensen in de bijstand niet van het leven mogen genieten. Dit is zo ongelooflijk ziek! Het is precies hetzelfde als iemand een nare ziekte toewensen!
Over wel/geen zorg kunnen we op een gezonde manier discussieren. Maar roepen dat iemand in de bijstand niet hoort te genieten vind ik werkelijk te walgelijk voor woorden en daar kan ik niet zomaar aan voorbij gaan.
Liora kiest er nu voor in een slachtofferrol te gaan zitten (iedereen basht me en ik doe het toch zo goed onder lastiger omstandigheden) in plaats van terug te komen op deze uitspraak. Ik kan daar bijzonder slecht tegen.
Maar Ireth wil liever niet meer dat we erover praten omdat het haar in verlegenheid brengt, en dat zal ik vanaf nu respecteren.

Excuus

Ik had eerst het hele draadje moeten lezen, mijn bijdrage slaat nergens op..

Vic

Vic

11-06-2011 om 13:04

Nou

In het allereerste berichtje van Ireth heeft ze niet gerept over haar verzwarende omstandigheden. Daarin verteldde ze dat ze in de bijstand heel gelukkig is met haar mooie huurhuis met ruime tuin, en de twee clubjes van haar dochter. Ik vermoed dat Liora nooit met haar reactie was gekomen als het verhaal compleet was geweest. Ik was het er in ieder geval niet mee oneens. En ik ken wel mensen die naar volle tevredenheid in de bijstand leven, en helemaal niet van plan zijn om een baan te zoeken want 'zo kunnen ze ook alles doen wat ze willen' (zeker met twee of drie schoonmaakhuisjes of kappersklanten erbij). Ik zeg dus zeker niet dat iedereen zo is, maar ik noem het even omdat Belle Epoque zich niet kan voorstellen dat er mensen zijn die zo'n instelling hebben.

liora

liora

11-06-2011 om 13:44

Belle epoque

Laatste reactie dan: het gaat er idd om dat het mij goed lijkt dat bijstand mensen een gevoel vAN urgentie geeft tot weer aan het werk gaan. Dus dat je net rondkomt maar denkt: dit moet niet te lang duren, dat jan niet.

Toen de man en kind erbij kwamen heb ik alleen bedoeld dat voor een kind zorgen vanzelfsprekend is en niet een reden om niet te kunnen werken.

Het draadje begint met de vraag: hoe komen mensen rond met weinig. Vervolgens komt er dan een reactie dat iemand in de bijstand zit en niet arm is maar lekker kan genieten. Later blijkt dat dat genieten meer een kwestiecus van levenskunst, van een drol een gebakje maken...

Tsja, dat vertroebelt de zaak natuurlijk!

liora

liora

11-06-2011 om 14:12

Mijn posting

Ziehier mijn totale eerste poging, ik bedoelde natuurlijk genieten in materiële zin.

"Ireth, niet arm in de bijstand.... Tja sorry, daarvan krijg ik zin om VVD te stemmen. Mensen moeten zich wel arm in de bijstand. Zoals jij het beschrijft geniet je lekker van het keven. Waarom zou je ooit gaan werken?"

Liora

Belle Époque

Belle Époque

11-06-2011 om 14:47

Liora

Bedankt voor je reactie. Ik begrijp wat je bedoelt en het komt nu ook genuanceerder over. Maar serieus, en dat bedoel ik echt niet om je te bashen of zo: dacht je echt dat je in de bijstand lekker kan zitten genieten?

Ik weet van anderen hoe de bijstand is, en van hen weet ik: dat is heel moeilijk. Ook al heb je het geluk om in een leuk huis te zitten en zelfs clubjes te kunnen betalen. Reken maar dat dat financieel flink puzzelen is, en dingen op een rijtje zetten. Wél een clubje betekent automatisch: andere (gangbare) dingen niet.
Zelfs zonder de voorkennis van de zieke man kan je toch weten dat je alleen als je heel gedisciplineerd leeft en creatief kan denken van de bijstand kan leven? En dat mooie huis kan ook alleen in een omgeving waar geen woningnood heerst.
Nee, echt, van alleen je centen genieten is in de bijstand een onmogelijkheid. Met een positieve instelling, discipline en ook wat geluk als dat even kan (een mooi huis bijvoorbeeld) kom je er wel, maar dat is wel puzzelen...

En dan heb je ook nog eens een sociale dienst op je rug aan wie je regelmatig verantwoording moet afleggen. Ik weet dat een aantal gemeentes nog steeds actief aan sociale controles doen, ook al ben je niet verdacht. Dan moet je open doen, al sta je op het punt om weg te gaan of loop je nog in je pyjama rond omdat het acht uur in de ochtend is. Ze lopen door je huis en kijken of je geen verdachte dingen hebt, zoals een splinternieuwe televisie, of je stiekem thuiswerk doet of een verzwegen partner huisvest. Logisch, want je leeft op kosten van de gemeenschap. Maar wel heel erg vernederend als het je overkomt. Ook dat is bijstand.

Bedankt dat je er toch nog even op terug bent gekomen, want het zat me echt helemaal niet lekker. Het is nu wat genuanceerder. Boze bui is weer weg!

Sancy

Sancy

11-06-2011 om 14:51

Liora

"Vervolgens komt er dan een reactie dat iemand in de bijstand zit en niet arm is maar lekker kan genieten. Later blijkt dat dat genieten meer een kwestiecus van levenskunst, van een drol een gebakje maken...
Tsja, dat vertroebelt de zaak natuurlijk!"
Volgens mij ben juist jij degene die de zaak vertroebelt heeft door hals-over-kop te concluderen dat er mensen zijn die bijstand hebben en *toch* vinden dat ze niet arm zijn: "...niet arm in de bijstand.... Tja sorry, daarvan krijg ik zin om VVD te stemmen.". De posting waarop je reageerde gaf duidelijk aan dat het ging om een beleving, om het gevoel. Maar zoals ik al eerder zei, dat subtiele verschil is aan jou niet besteed. In mijn laatst aangehaalde citaat van jouw hand heb je het over 'arm in de bijstand', niet over arm *zijn* of arm *voelen*.
Dat je je vervolgens in allerlei bochten wringt om je kortzichtige opmerking te rechtvaardigen maakt je eerste opmerking alleen maar lachwekkender. Over geestelijke armoede gesproken.

liora

liora

11-06-2011 om 15:15

Belle epoque

Daar ben ik echt blij om!

Geeuw

mensen moeten niet zo zeiken op elkaar, iedereen doet het zoals het moet, uit komt of mogelijk is.

En als je dan even naar wat andere regio's kijkt op de wereld, ach vreselijk die beelden, het is allemaal zo relatief.

Oh ik zag trouwens laatst iets vreselijks op tv, van die gladgetrokken opgespoten nep wijven in LA die dan de hele tijd alleen maar winkelen, roddelen en feestjes houden. Vreselijk wat een totaal zinloos bestaan hebben die vrouwen, wat dragen ze bij, helemaal niets.... Is dat programma ter leed vermaak ??

liora

liora

11-06-2011 om 16:49

Poor kids

En ik zag laatst een hele goede BBC documentaire genaamd Poor Kids. Over kinderen die daar arm opgroeien. En dat is echt arm. De UK heeft veel meer armoede dan NL.
Die kinderen wonen in vreselijke council-flats die in zeer slechte staat waren. Het behang was afgebladderd en kon niet worden vervangen. De kinderen hingen maar wat rond. Kregen vaak geen drie maaltijden per dag, echt erbarmelijk.
Het schijnt daar ook veel moeilijker te zijn dan hier om eruit te komen, uit de armoede.

Wij hebben hier toch hele goede gratis voorzieningen, speeltuinwerk, vakantie-activiteiten, stadspas, etc. Ik denk dat arme kinderen hier toch een hele leuke zomervakantie kunnen hebben.

Was heel heftig om te zien en het relativeert inderdaad enorm Manda.

Liora

Liora

inderdaad, vreselijk. Het is echt een kwestie van geluk waar je geboren wordt. De eerste 3 jaar van mijn leven zijn totaal niet te vergelijken met die van mijn kinderen. Laatst zag ik weer Slumdog Millionaire, die kinderen zijn na de opnames weer terug die sloppenwijken in gegaan. Wij hier in Nl hebben zo'n geluk en die basiswelvaart in de vorm van een bijstand is iets om trots op te zijn, gelukkig is het er en aan ons het te behouden.

Gebakken drol

-Later blijkt dat dat genieten meer een kwestiecus van levenskunst, van een drol een gebakje maken...-

Ik wens je een dosis empathie, wat klinkt dit cynisch..!! ik beschouw mezelf absoluut niet als zwever, maar eerder als een realist. Wel een wat zachtere realist (dan vroeger), door ervaring wijzer geworden..

Niemand wens ik de ervaringen, maar ik zou je wensen dat je wat meer inlevingsvermogen had met daarbij de kunst om van het leven te genieten zoals het IS.. (ongeacht of je rijk of arm bent, financieel gezien)

Een goed weekend! (fijn dat de relatie met Manda weer hersteld is)

Zomerkind

ja het heet anders, maar laatst was er een draadje over een gastkind. Toen ben ik even wat gaan speuren. Er zijn een paar organisaties die gastgezinnen zoeken voor de zomervakantie. Als we over een aantal jaar de zolder af hebben en dus de ruimte hebben dan gaan we een gastkind 'nemen' voor de zomervakantie, lijkt mij enig om zo'n kind mee te zien draaien hier in de straat en bij ons thuis.

Gebakken drol

ik hou dus heel erg van Chinese rijstepap. Daar zitten dan van die zwart groene eieren in, die hebben een tijd in een bak met modder en stront gelegen (koeienpoep geloof ik). Echt heerlijk.

Belle Époque

Belle Époque

11-06-2011 om 18:11

Groot brittannië

Wat ik van een vriendin in de UK weet, is dat er heel veel bureaucratie en kromme regeltjes zijn waardoor je zomaar in de armoe terecht kan komen en er heel moeilijk uit komt, ook al ben je (en je gezin) verder gezond en tot werken in staat. Vriendin in kwestie heeft universitair niveau plus enkele opleidingen, is toch tussen wal en schip terecht gekomen en piest continu overal naast de pot omdat er een voor mij onbegrijpelijke regel is die de boel weer frustreert.

Echt hele vreemde regels, ook qua belasting, waardoor je alleen nog maar verder in de shit wordt geduwd.

Dan zijn we hier in NL inderdaad echt nog niet zo slecht af, maar we moeten wel oppassen met denken dat er dus nog wel wat vanaf kan, anders eindigen we net zo als in de UK.
En als je mijn eerlijke mening vraagt: met de huidige maatregelen zitten mensen die wat minder gezond en recht van lijf en leden zijn al aardig op het randje!

Belle Époque

Belle Époque

11-06-2011 om 18:13

Manda, enigszins off topic

Google eens op kopi luwak? Ik heb het ooit ergens gezien voor 25 euro per ons, als ik eens een meevallertje heb wil ik het toch echt eens proberen!

Polly Shearman

Polly Shearman

11-06-2011 om 18:16

Manda en verder

familie van mij heeft jaren lang een poolse broer en zus als vakantie kinderen gehad. Nu hun kinderen, en de poosle kinderen volwassen zijn, leggen ze met het hele gezin jaarlijks geld bij elkaar om hun poolse vrienden weer een paar weken bij hun op vakanties te kunnen laten komen!

geweldig!

En verder, je kan het zorgen voor je kinderen wel ervaren als "werk" maar feitelijk is het dat nooit.
Ik moet nu vertellen dat ik buiten de deur werken veel meer ontspannen vind dat thuis zijn, en ik krijg er nog voor betaald ook! zaligheid!
Niet zo op liora katten! daar is ze toch veel te leuk voor!?!?
Kom op zeg!
Iedereen maakt zijn eigen keuzes en doet wat hij denkt dat goed is. ( ik besef ook wel dat het hele forum op zijn gat zou liggen als we nergens meer iets van mogen vinden)
laten we allemaal een beetje lief blijven voor elkaar!

"echte liefde, onverwoestbaar, zelden zeker en nooit gewoon"

Slumdog millionaire

Ik heb die film alleen maar huilend kunnen zien. Totaal geen plezier aan beleefd, vreselijk die scenes in de krottenwijken. Zeker als je je de lucht en die vieze zooi aan je voeten bij kan voorstellen.
Maar het zijn appels die je met peren vergelijkt. Iemand met een bijstandsuitkering kan het hier ook moeilijk hebben, al is dat niet te vergelijken met de gemiddelde ellende in een arm land.
Als je niet in noord-oost Groningen woont of ergens in een uithoek van Friesland, dan zijn er volgens mij kansen genoeg om uit die bijstand te komen. Alleen zie ik hier in de Randstad mensen die erin blijven omdat ze anders net de huurtoeslag en allerlei andere toeslagen missen omdat ze 200 euro meer gaan verdienen per maand. En die er dan voor kiezen om maar thuis te blijven. Als je er vanuit gaat dat je nooit meer uit de baan komt waar je in gaat na de bijstand, kan ik dat zelfs nog wel begrijpen. Maar een baan is ook een mogelijkheid om verder te komen, als je verder naar voren kijkt.
Hoe is dat geregeld met de verzekering van gastkinderen? Of zal ik daar maar een apart draadje voor opstarten?

Oh geen gebakken drol

http://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendjarig_ei

die zwarte eieren liggen niet in poep, oh sorry, dan heeft mijn ex van lang geleden dat dus expres mij aangepraat, ook grappig dat ik daar dan nu achter kom. Goh dan zal hij mij wel meer hebben aangepraat, gelukkig is het al heel lang uit

Die koffiebonen zal ik niet nemen, niet omdat ze uitgepoept zijn maar omdat ik geen koffie drink.

Goh manda

Ik denk bij dit soort gerechten altijd: wie heeft dat nou bedacht? Negen kilo dit, zeven kilo dat, 100 dagen. Hoe komen ze erop?

Clo!

ja dat heb ik dus bij koffie.

Iemand moet verzonnen hebben dat je van die dingen iets kan maken. Dus begon ooit iemand ze te verbranden, water erop, ging niet goed, dus eerst vermalen, weer water erop, drap was niet lekker dus met een filtertje er tussen. En daarna kwam de senseo

volgens mij echt een kwestie van schaarste, wat kan ik allemaal doen, hoe kan ik die eieren lang bewaren. Ah ze worden zwart, goh ik kan ze nog eten en ik ga niet dood, ik ga ze vaker 100 dagen onder de grond leggen.

Gale: kaas

Tja, en dan word ik nieuwsgierig en wil het weten... Zie hier:
Al duizenden jaren geleden ontdekten de mensen dat je van melk allerlei producten kunt maken. Jagers zagen 11.000 jaar geleden hoe pasgeboren dieren melk bij hun moeder dronken. Men ving de moederdieren, molk hen en liet ze weer los. Bij teveel melk bewaarden zij de melk in droge zakken, gemaakt van de magen van dode dieren. Door de achtergebleven maagsappen werd de melk wat dikker. Dit aten de mensen toen. Oftewel: kaas in zijn oervorm.
We zijn tegenwoordig gewoon veel te bang om een beetje te experimenteren met voedsel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.