Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Arawen

Arawen

20-06-2011 om 10:39

Horror in de gft-bak


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

20-06-2011 om 21:49

Ja duh

Zo blond ben ik nu ook weer niet, ik wist wel dat fruitvliegjes ook maden hadden. Maar die beesten zijn heel wat sneller door dat stadium dan die vieze groene vliegen die ik ook wel eens heb gehad. En het zijn echt ienieminiemaden, ik heb ze wel eens gespot in mijn afvalbakje in de keuken. Dat vind ik toch zo erg. Ik ben daar echt heel voorzichtig mee, en vervang uiterlijk om de dag de zak in mijn (12 liter) pedaalemmer. En dan toch nog beestjes ;-(

Kaaskopje

Kaaskopje

20-06-2011 om 22:04

Samengevat...

wat gooien jullie in de gft bak en wat niet? En dan heb ik het vooral over de warme(re) periode. Van april tot oktober dus zo'n beetje.

Zusenzo

Zusenzo

20-06-2011 om 23:11

Maden

Van dat spuitspul waarmee je jassen waterdicht maakt (mag vast niet in de GFT-bak) maar helpt wel tegen maden.

Concluderend

na de biologielessen in deze draad kunnen we vaststellen dat eventuele madenoverlast in een bescheiden (stads)tuintje heel wat bedreigender is dan op het platteland.

Ik heb trouwens het idee dat ik wel eens maden heb gehad nadat bepaalde planten waren gesnoeid, daar zaten vast eitjes -of hoe heet dat bij die beesten- op; want vleesafval deed ik nooit in de groene bak.

Fiorucci

Fiorucci

21-06-2011 om 07:35

Kaaskopje

Alleen tuinafval,aardappelschillen en kattegrit.

Terpi

Terpi

21-06-2011 om 08:33

Maden en vegetariers

Ik snap ook eigenlijk weinig van de afkeer van maden, ik heb ze ook zo af en toe in de bak zitten en laat de bak dan gewoon open staan. Na de leging (eens in de twee weken) maak ik de bak goed schoon en dan gaan er weer weken voorbij tot er maden in zitten.
Overigens is het niet zo dat in de bakken van vegetariers geen maden komen, ik ben namelijk een vegetarier en er zit werkelijk nooit vlees in mijn groene bak. Volgens mij is bijvoorbeeld gekookte pasta ook een goede voedingsbodem voor maden, pas als je alleen rauwe groente en fruit en tuinafval erin zou doen voorkom je het volgens mij helemaal.

Bellefleur

Bellefleur

21-06-2011 om 09:23

Klimop

Volgens mij heb ik hier op OL een keer gelezen dat klimop helpt tegen maden. Ik heb uitbundig klimop in mijn tuin, en ik snoei die als het heet is. Of het helpt weet ik niet, ik heb wel zelden maden. En nooit in colonnehoeveelheden. Wat misschien ook helpt is de hoeveelheid stro die elke week in de bak verdwijnt, bij het verschonen van het konijnenhok. Ik denk dat ik een of twee keer per jaar de GFTcontainer schoon maak. Met water, m.b.v tuinslang en bezem.

margje van dijk

margje van dijk

21-06-2011 om 09:26

Maar je moet er ook alleen rauwe groente etc in doen

Terpi: "pas als je alleen rauwe groente en fruit en tuinafval erin zou doen voorkom je het volgens mij helemaal".

Er móet ook geen gekookte groente en pasta en dergelijke in de GFT bak. Alleen rauw. Als het gekookt is, moet je het in de grijze container gooien.

Dit heeft mijn man mij althans na jaren drammen intussen bijgebracht (want in gekookte toestand verandert de structuur van groenten zodanig dat het niet meer hetzelfde is / verwerkt kan worden als GFT). Ik geloof dat ik het destijds niet wilde geloven en er de voorschriften op heb nageslagen, maar toen moest ik hem gelijk geven. (Kan het me helaas niet meer scherp herinneren).

Dus hier gaat alles wat ná de maaltijd nog overblijft en niet bewaard wordt in de grijze container.

Vlees is ook absoluut geen GFT. Dat hoort er echt niet in.

Van maden hebben wij nog nooit last gehad, maar dat zou ik niet als argument durven aandragen in deze discussie

Margje

Merel

Merel

21-06-2011 om 09:46

Margje

Margje zo doen wij het dus ook, en inderdaad nooit maden.
Ik hoef hem ook nooit schoon te maken die bak, zo vies wordt het dan niet meer n.l.
(alleen dus die ene keer dat onze oppas los kattenvoer in de bak had gegooid)

Net als fiorucci

AGFT-afval (waarbij de A voor aardappel staat), alleen wat ongekookt is en kattenbakkorrels.

margje van dijk

margje van dijk

21-06-2011 om 12:28

Ja, ik zag het

Ook even gegoogled.

Toch zijn bij onze gemeente de regels strenger.
En mijn man legt alles biologisch uit, niet regelgeeftechnisch. En ach, 't is mijn man, ik zal hem maar volgen, he.

Margje

Merel

Merel

21-06-2011 om 14:49

Die van wiki zegt het ook

Op de site van wikipedia geven ze ook aan dat je er beter geen gekookt eten en vlees in kunt doen; dit is de uitleg:

verpak snel bedervende, stinkende etensresten als vlees en vis in een krant; deponeer dit desnoods in de container voor restafval (zeker bij warm weer) als deze eerder wordt geleegd. Gekookt en gebakken voedsel is voor de composteerbedrijven niet zo aantrekkelijk, omdat het composteerproces door koken of braden al in gang is gezet.

margje van dijk

margje van dijk

21-06-2011 om 15:10

Klopt, pelle

Ik heb nog even gezocht, maar op de site van onze gemeente staat exact hetzelfde als op die van de overheid.

Toch weet ik haast zeker dat ik dit jaaaaren geleden ook eens heb nagezocht, vanwege mijn man's halsstarrigheid, en dat ik hem gelijk moest geven (dat soort momenten herinner ik me wel .

Dus misschien is dat in de loop der tijd gestandaardiseerd.

En natuurlijk heb je gelijk dat het niet helpt als ik dat ga roepen

Maar goed, het helpt in elk geval wel tegen maden.

Margje

Merel

Merel

21-06-2011 om 15:27

Inderdaad

ja dat bedoelde ik ook, ik weet wel dat het 'roepen' geen zin heeft, maar als je van de maden af wilt komen, dan is dit een goede tip. Of gewoon niet teveel koken en ALLES opeten ))

Psies margje

Wij hebben met dit beleid in elk geval geen maden

Tirza G.

Tirza G.

21-06-2011 om 17:01

Och

Ja, ik woon niet in een binnenstad zonder tuin, maar dat is dan ook alles. Mijn bak staat in de volle zon, meurt als een oordeel en de wijk wemelt van de katten. En toch durven hele rijen vogels vanaf het garagedak écht wel mijn groenbak in en uit te vliegen om maden te pikken. Ik zet de bak gewoon rechtop open en leg het deksel even op zijn grijze buurman. Dan kunnen ze er goed bij, want die suffe maden die ín de bak zitten komen naar boven kruipen heh heh heh.
Het wááit hier altijd, dat scheelt natuurlijk wel tegen de kwalijke dampen

Tirza

Alles wat kan bederven

Ik mik alles wat kledderig, viezig en bederfelijk is in de bruine bak. Papier gaat naar de kerk, plastic moeten we in afschuwelijke mega plastic zakken apart langs de weg zetten, glas in de glasbak en alles wat verder droog enzo is in de groene restbak. Maar misschien moet ik in het kader van zakgeld voor de kinderen alle oude metalen maar eens gaan verkopen.

Dat zorgt er voor dat ik maar één madenkwekerij in de tuin heb. Als het me te gortig wordt mik ik er soms een ketel kokend water op.

In het kader milieu-onvriendelijke tips voor de biobak:

Aluminiumfolie, chloor en waterdichtmaakspul heb ik al voorbij zien komen.
Tegen maden zou je ook nog met Baygon of Roxasect kunnen spuiten natuurlijk.
Of zoals familie in Australië deed: afval invriezen tot inzameldag, ze hadden er een aparte vriezer voor. Dat kost vast veel meer stroom dan een biogasinstallatie ooit oplevert.

Herinner me dat ik vroeger, toen het ding het nog deed, ik wel eens de heteluchtverfstripper op de maden richtte. Dat was eigenlijk best effectief. Maar om voor dat doel nou weer zo'n ding aan te schaffen...

Terpi

Terpi

21-06-2011 om 22:16

Margje

lol, nu wordt het me duidelijk! Ik *heb* geen man, niemand om gedwee te volgen, vandaar dat ik maar roekeloos de gekookte pasta in mijn vaak madeloze maar soms ook mateloos madevolle groene bak mik

margje van dijk

margje van dijk

21-06-2011 om 23:51

Terpi

Ja, 't is een kwestie van geven en nemen, zullen we maar zeggen

M

Kaaskopje

Kaaskopje

22-06-2011 om 00:14

Dit voelt als cultuurshock

Ik gooi álles wat rauw, gekookt, gebakken en uit de tuin komt in de gft bak, etensresten gooi ik heel af en toe in de zwarte bak, zeker als het warm is. Het idee dat ik alle etensresten in de zwarte bak zou moeten gooien voelt een beetje raar. Maar ik zal me over dat rare gevoel heen zetten. Liever dat rare gevoel dan al die fruitvliegjes. Maar... als ik dat soort afval ik de zwarte bak moet doen, dan krijg ik toch evengoed vliegjes? Ik kan moeilijk ieder hapje in een afgesloten plastic zak stoppen. Krantje... okee, maar alles steeds opnieuw in plastic... dat voelt ook fout. Wat een dilemma's

Fiorucci

Fiorucci

22-06-2011 om 07:30

Kaaskopje

Dat gaat hier gewoon in de vuilnisbak in de keuken, in de zwarte vuilniszak. En die gaan in de kliko.

Zakjes

Ik heb een mini-afvalbakje met daarin een verteerbaar biobakzakje. Aan het einde van de dag knoop ik het dicht en gaat het in de groene bak. Het zal ongedierte niet voorkomen, maar zeker vertragen.

Hier gaat ook alles wat met eten of tuin te maken heeft

in de groene container. Rauw danwel gekookt. Vlees gooi ik nooit weg, dat eten we altijd op

Al die zakjes overal omheen - dan komt er niks van de plastic-afvalscheiding terecht.

De beste oplossing is toch alleen dat kopen wat je echt gaat nuttigen en ook in de winkel bij aankoop kijken of je iets kunt meenemen wat minder verpakking om zich heen heeft.

Pluk53

Pluk53

22-06-2011 om 12:11

Schoonmaken

ik leg allereerst een krant onderin de bak. Dat neemt eventueel vocht op, en de bak "lost" wat makkelijker. Geen plakkende/rottende resten die in de bak achterblijven.
Soms zit er een laag derrie onderin met een strontlucht. Die trekt vliegen aan, met maden als gevolg. Dus spuit ik de bak schoon na het legen. Met de tuinslang een stevige straal erop, en dan de bak platleggen voor een stoepputje; derrie en water stromen de put in, naar het riool. Daar weet de waterzuivering wel raad mee. En dan begin je weer met een relatief schone bak, minder last van maden.

Vera*

Vera*

22-06-2011 om 13:00

Zak

Wij kopen van die speciale gft-klikozakken bij de Action. Daar blijft de bak goed schoon van meestal. Één keer in de vier à zes weken is de bak vol en gaat die aan de straat.
Regelmatig maak ik hem schoon. Ik gooi er drie emmers heet water in met een scheut allesreiniger, pak de bezem en borstel hem van binnen schoon. Bij de straat spuit ik de kliko van binnen en buiten verder schoon en mag die de rest van de dag drogen. Ik ga dat ding niet schoonmaken in de vrieskou of de regen

Vera

Tirza G.

Tirza G.

22-06-2011 om 14:08

Hier ook kaaskopje

< grijns> Ben ik altijd zo ultraverantwoord en supergroen bezig, trotseer ik vliegen, maden en stank: blijk ik het gewoon verkeerd te doen. Nou já zeg.
Ik denk niet dat ik mijn gedrag ga aanpassen. Daar ben ik te oud voor.

Tirza

Merel

Merel

23-06-2011 om 00:01

Los in de bak

Maar gooien jullie dan sowieso dingen los in de grijze bak? Mijn bak staat trouwens zo ver weg (vind ik) nl in de achtertuin achter de schuur, daar ga ik niet voor ieder los dingetje naartoe. Ik heb in mijn keuken een grote afvalbak waar een grote vuilniszak in kan. Die gaat gewoon vol, daar gaan dus ook de etensresten in) de gesloten zak gaat in de grijze bak, die is dus eigenlijk helemaal schoon, en dat blijft ie. In de groene bak (daar loop ik dus wel speciaal heen) daar gaat alleen tuinafval in en oude bloemen en planten.
Ik heb maar weinig etensafval maar ga niet voor ieder blaadje sla, of mini restje macaroni naar die bak dus.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-06-2011 om 01:30

Ik stort alles er zo in. Best vies, maar wel met zo min mogelijk onzin erom heen wat eigenlijk niet in de groene bak hoort. De kattenbak wordt er ook in geleegd en dat zijn geperste houtvezelkorrels en wat erin is gedeponeerd.
Wat ik vandaag eigenlijk pas goed tot me door heb laten dringen is dat onze stad momenteel een campagne houdt om aan te moedigen dat je etensresten dus juist wél in de groene bak moet gooien en niet over de schutting in de tuin van de buren. Dit doen ze met de leus ´Ook je prak in de groene bak!´ Daar schijnt alweer protest over binnengekomen te zijn. Niet omdat het de gft bak in moet, maar omdat je prak weggooien voedselverspilling is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.