Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Budget thuisblijvend kind en eetgeld op vakantie


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
e.j.

e.j.

26-06-2011 om 10:53

Verder

bonnetjes van sterrenrestaurants worden natuurlijk niet vergoed. Maar het gaat om gewoon dagelijks eten en daar zorgt hij best goed voor. Er blijven ook wel eens vrienden eten en dan koken ze met zijn allen iets exotisch wat ik nooit maak maar dat is juist leuk. Als we niet met vakantie zijn blijven er ook wel vrienden eten, dat hoort erbij. En hij eet ook wel eens bij hun. Daarom bem ik niet zo van een bepaald bedrag per dag of per week maar van gemaakte kosten. Of dat kan of niet zal ook wel van het soort kind afhangen, gaat hier heel goed.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-06-2011 om 13:07

Albana

Als je kind wel mee mag eten als ze mee gaat op vakantie en ze moet het zelf betalen als ze thuisblijft, dan is dat dus haar straf voor het niet meegaan. Ik zeg dat niet als vraag maar als constatering.
Stel dat ik 50 euro per week achterlaat, dan ga ik ervan uit dat dat geld opgaat. Het is in feite niet mijn probleem of dat geld dagelijks aan patat opgaat of aan sla met komkommer besteed wordt. Het is ook niet mijn probleem of ze er alleen ijsjes van kopen. Het geld ben ik kwijt onder de noemer ´huishoudgeld´. Ik zou het wel dom vinden als ze er geen gezond eten van kopen, maar ... het gaat om 2 weken, daar gaan ze echt niet dood van. En als ze opeens bedenken dat sla toch nodig is voor de vitamines dan hebben ze altijd nog wat geld op de eigen rekening om dat recht te trekken. En dat compenseer ik dan niet.

liora

liora

26-06-2011 om 13:28

Pelle

Je hebt het goed begrepen maar de discussie spitst zich nu toe op het thuisblijven.

Als je kind weggaat op vakantie is het meer discutabel maar als hij de keuze heeft om met mij mee te gaan of zelf weg, dan zou ik redeneren dat als hij meeging hij ook op mijn zak zou teren dus zou ik met liefde bijdragen aan zijn vakantiekosten.

Snuggle's

Snuggle's

26-06-2011 om 14:12

Streng

Ik vind het allemaal zo streng over komen. Ik heb nog geen kinderen die zelf op vakantie gaan of alleen thuis blijven, maar tzt krijgen ze echt wel wat vakantiegeld van me mee. Vind eetgeld zelfs wel mooi verzonnen, kan ik ze lekker wat toestoppen terwijl ze toch zelf de vakantie bij elkaar hebben gespaard.
Heerlijk toch, lekker de vakantie laten sparen zodat ze dat leren, en dan een extraatje om wat uitspattingen te kunnen hebben.

Snuggles

bibi63

bibi63

26-06-2011 om 14:36

Helemaal eens met kaaskopje

Het is helemaal niet gek dat een kind op een bepaalde leeftijd niet meer mee wil op vakantie met ouders. Natuurlijk zou mijn kind (nu pas 12....) als zij op vakantie wil met vrienden daar zeker een steentje aan moeten bijdragen. Lijkt me normaal. Maar...... als kind thuis blijft en wij op vakantie zijn, dan hoeven wij tijdens onze vakantie geen geld aan haar te besteden voor uit eten, ijsje hier, ijsje daar, terrasje, toegang zwembad of weet ik wat. Dus onze vakantie uitgave (los nog van de vliegticket en accomodatie) zal zowiezo een stuk minder zijn. En waarom zou kind als het thuisblijft ineens de uien en het pak melk moeten betalen, wat ik normaal gesproken gewoon koop? Snap ik echt niet. Mijn motto zou zijn, dat ik gewoon wat geld geef voor de dagelijkse boodschappen (en zou er trouwen zelf voor zorgen dat er voldoende voorraad is voor wc papier en al dat soort zaken) en verder kan ze dan met de dingen die in huis zijn en de dingen die ze zelf wil kopen haar maaltijden regelen. En dan mogen er NATUURLIJK ook vrienden komen mee eten. En als ze een keer naar een pizzeria ofzo wil, ja, dan moet ze dat maar zelf betalen.
Gr. Bibi

Waarom berber?

Als je helemaal alleen bent en alleen eet zie ik niet in waarom je als warme maaltijd niet een patatje zou kunnen eten?
Dat ís toch een warme maaltijd? Maar mijn brood verruilen voor een patatje, nee dank je. Dat brood zou ik wel kopen. Als de diepvries leeg is. Zonder dat zou ik niet kunnen, maar met dagen alleen brood en desgewenst een eitje ofzo erbij of een soepje heb ik ook zat.
Die nassi (wat kost het 3,50 dacht ik?) daar heb ik in m'n uppie toch echt 3 á 4 dagen genoeg aan.
En dat maakt me geen fluit uit als dat zoveel dagen hetzelfde is. Of een of andere hutjeprut van samengestelde fantasie uit diepvries/voorraadkast á la flinke soep. Ben ik alweer een paar dagen verder.
Dan nog wat daagjes mee-eten links en rechts.
En kláár de 3 weken zijn al om.
Ik vermoed dat ik dat overige geld vooral had uigegeven aan slenteren met mijn vriendin (en terasje zitten, of met trein ergens heen.)
Nu zou ik zéker niet meer zo 'halfslachtig' met warme maaltijden omgaan. Maar dat hele warme eten boeit me eigenlijk weinig.
Geef mij maar brood. Dan heb ik genoeg. O.ja en fruit, maar dat was er bij ons thuis overvloedig én gratis...opgelagen in de kelder. Dus daar had je voorraad aan tot volgend jaar.
Helaas zijn mijn kinderen nét zo. Die eten zelfs nog als ze hun brood om 12.00 uur niet op konden,het ná school op (i.p.v. van wat anders dat ze zelf mogen bepalen).
Jaha ze kúnnen wel koken. En best leuk ook. Zeker oudste. Maar ik weet bijna zeker die begint daar ook niet aan voor zichzelf. Ja, zoals ik voor 3 á 4 dagen.Zodat je wat voorraad hebt.
groeten albana

Trouwens dat boodschappen

Dat boodschappen doen voor de tijd dát ken ik weer wel. Daar liet mijn moeder speciaal 50 gulden voor thuis en ze gaf aan wat er ong. minstens moest zijn.
En zo doe ik dat ook nu met oudste en die snapt dat heel prima.
groeten albana

Hoe ik het zie (zag)

Ik vond het altijd erg logisch dat we dat niet kregen (dat huishoudgeld). Ik heb er eerlijk gezegd ook nooit van gehoord van anderen (toen) en zelfs nu niet.
Het is logisch als je redeneert 'je mág mee' dat is jouw keuze. Je mag kiezen 'mee' (is alles inclusief) en 'niet mee' (is alles exclusief). Net zo als je het huis uit gaat, dan ben je ook opeens verantwoordelijk om het zelf rond te breien, terwijl je daarvoor je loon kon opfeesten toch?
Ik snap het eigenlijk ook nog steeds niet helemaal........betaal je dan ook geld voor maaltijden als ze een keertje overslaan om een of andere reden? Of als ze op kamers gaan en weekenden thuiskomen?
Dochter heeft me er eerlijk gezegd ook nog nooit om gevraagd. En voorzover ik weet doen andere ouders (in mijn omgeving) dat ook niet. Zou dochter er anders dan niet zelf over begonnen zijn? Dan had ze dat toch vast wel gehoord???? Maar ik moet ook eerlijk zeggen, ik heb er nooit naar gevraagd aan andere ouders.
Ik weet wel dat mijn vriendin het ook niet doet. Daar mogen de kinderen thuis blijven (en dat gebeurd best vaak) en mee-eten bij oma, Wel elke dag af of aanmelden want oma moet het weten.
groeten albana

Kaaskopje

Kaaskopje

26-06-2011 om 18:07

Albana

Krijgt oma dan geld voor die gastvrijheid? Ik vermoed van niet. In dat geval draait oma dus op voor de maaltijdkosten. Als oma dat zelf aanbiedt is daar niks mis mee, maar als je het opnoemt in het kader van 'vriendin laat ook geen huishoudgeld achter' dan is het natuurlijk wel een scheve vergelijking bij kinderen die thuis blijven en hun eigen maaltijd moeten koken. Die kinderen zullen toch boodschappen moeten doen en dat kost geld. Het is toch vreemd dat ze dat zelf moeten betalen enkel en alleen omdat wij niet thuis zijn?

Fiorucci

Fiorucci

26-06-2011 om 18:33

Albana

Je hoort nu dus dat het voorkomt en voorkwam, dus zo vreemd is het allemaal niet. En mijn moeder sprong wel eens bij ja, toen wij net op ons zelf woonden, met een tas lekkere dingen ofzo.

Maylise

Maylise

26-06-2011 om 18:36

Hier ook

Als we een weekend weggaan en de grote kinderen blijven samen thuis dan zorg ik dat er genoeg eten is voor dat weekend. Daarnaast laat ik wat geld achter waarvan ze dan inderdaad een keer pizza kunnen bestellen of iets anders. Als we langer gaan dan laat ik meer geld achter omdat er dan niet genoeg voorraad is. Dan kunnen ze zelf weten of ze de hele week brood en pindakaas eten en het geld vervolgens opmaken met uitgaan of dat ze wel echt boodschappen doen. Ik laat meestal ook een lijstje achter met een paar dingen waarvan ik graag wil dat ze die in huis halen voor als ik terug ben.

Ik laat meestal wel iets meer geld achter dan strict noodzakelijk is maar dat is inderdaad zodat ze als ze dat willen een keer pizza kunnen bestellen of barbecuen met vrienden of iets anders doen wat duurder is.

Daarnaast laat ik een creditcard achter voor noodgevallen maar dat is echt voor noodgevallen en niet voor extra boodschappen. Dat weten ze ook wel.

Ruime ervaring met thuisblijvende kinderen.

Ik krijg een beetje de indruk dat Albana eigenlijk vindt dat dochter maar mee moet op vakantie en als "straf" moet ze dan haar eigen eten betalen.
Ik was zo blij dat oudste, die een vreselijk hekel had aan op vakantie gaan, eindelijk de leeftijd had dat hij alleen thuis kon blijven en heb royaal geld achtergelaten. Als hij mee was gegaan was dat duurder uitgevallen en geen sjaggerijnige puber mee was me veel waard. Inmiddels blijft ook nummer 3 thuis ( dit jaar samen met nummer 2) en wat ze met het geld doen zal me worst wezen. Het is bedoeld voor eten, maar zal ze brood eten en er van uitgaan, prima.
Als ze op vakantie gaan, geef ik vaak ook wat geld mee, zomaar voor het leuk, wordt erg op prijs gesteld !

O ja

Het gaat hier om thuiswonende, studerende kinderen.

Maylise

Maylise

26-06-2011 om 21:00

Overigens

Ze mogen hier altijd mee en als we echt op vakantie gaan dan willen ze dat ook meestal wel. Echter als we soms een paar dagen weggaan dan willen de oudsten niet altijd mee dus dan blijven ze thuis. Ze zijn altijd meer dan welkom om mee te gaan maar ik begrijp dat soms de plannen thuis interessanter zijn, zeker als het om een tripje gaat met als doel een bruiloft van een nicht die ze niet kennen of iets dergelijks. In dat geval laat ik dus geld achter.

Maylise

Maylise

26-06-2011 om 21:03

Mijn man en ik proberen ook elk jaar samen een keer (of twee) weg te gaan. De jongere kinderen brengen we dan onder bij familie of vriendjes maar de oudsten blijven thuis. Die kunnen dat best en vinden dat leuker dan bij familie te zijn. Ik zou het raar vinden om in dat geval geen geld achter te laten voor de jongelui. Tenslotte zijn wij degenen die er voor kiezen om te gaan en normaal zorg ik ook voor het eten dus waarom dan niet?

Fiorucci

Fiorucci

26-06-2011 om 22:12

Zomaar voor het leuk

zomaar voor het leuk, wordt erg op prijs gesteld !
Nou inderdaad, en wat je zaait oogst je ook, want ik heb nu een 19 jarige die weleens iets lekkers of bloemen voor me meeneemt, zomaar voor het leuk.

Leeftijden?

Hangt het niet allemaal samen met leeftijden? Bij een thuiswonende, schoolgaande 16-jarige zou ik zeker geld achterlaten. Bij een 22-jarige student die nog thuis woont, zou ik me goed kunnen voorstellen dat het anders ligt.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-06-2011 om 02:01

Minna

Waarom zou je voor een 16-jarige scholier nog wel geld achterlaten en voor een 22-jarige student niet? Heb je dan geen zorgplicht meer, hangt het daarvan af? Als een 22-jarige geen geld voor eten krijgt tijdens de vakantie van zijn ouders, moet die student dan ook kostgeld betalen?

Nee niet als straf

Nee hoor, ik zie het écht niet als 'straf', waarom zou je überhaupt straf moeten hebben als je als jongvolwassene niet meer mee gaat? Dat is toch vrij gewoon???
Maar als wij een hele dag weg zijn (naar mijn nogal op leeftijd zijnde oom b.v.) komen we ook pas tegen een uurtje of negen 's avonds terug.......en meestal gaan we dan uit eten op de terugweg, dus dat is ook achter de rug. Dan gaat oudste ook nooit meer mee (uitzonderingen daargelaten) en jongste nog maar zelden. Jongste gaat dan vaak of naar buurmeisje of naar opa (broer van oom, dus die rekent daar al op). Oudste bedruipt zichzelf. Dan zou je dus b.v. ook een plaatsvervangend 'etentje' financieren?
Ik heb 'm gewoon nog steeds niet door. Hoe dat dan moet werken. Wáár dan de 'grenzen'liggen zeg maar.
Ik vermoed dat vriendin oma niet betaald. Vriendin komt uit een gezin zoals het mijne, we zijn zowat samen opgegroeid. En omdat het toen al zoals bij ons ging denk ik dat nu ook.
Ik denk ook niet dat oma dat zou wilen hebben,dat geld dus. Mijn vader zou dat ook beslist niet willen. Hij zou al beledigd zijn als ik het hem aan zou bieden!
Misschien is dát 'm wel? Je hebt voorraad.........en áls dat op is ga je bij de rest van je 'netwerk' (zoals dat tegenwoordig zo mooi heet) eten en anders maar niet en red je jezelf maar.
Dat is ook geen kwestie van 'dat spreken we af' dat is binnen ons kringetje meer 'vanzelfsprekend'.
Mijn kinderen hebben ook ik weet niet hoe vaak bij buren/vriendin/opa gegeten. Net zo als die kinderen weer met grote regelmaat bij ons eten.Dat is zeg maar heel 'gewoon'. Een creditcard laat ik ook écht niet achter. Als er wat is kunnen ze terecht bij die wie ik al opnoemde. Geen enkel probleem, die geven ze gewoon geld als dat nodig zou zijn.
Misschien speelt dát wel mee? Dat dat mee-eten hier heel gewoon is? Gisteren kwam broer nog aanwaaien na gesport te hebben, rond 19.00 uur. Eten al op hier. Dan is het eerste wat ik vraag: "Heb je al gegeten?"
Misschien voldoet daarom die voorraad ook wel. Ik heb nooit en broer ook niet erg veel geld uitgegeven in de tijd dat mijn ouders weg waren. Wát wij kochten was meestal alleen brood en soms wat sla/melk ofzo. Een keertje een patatje en dat was het wel.Voor de rest redden we het met gemak aan voorraad, en mee-eten.
Zo gaat het dochter ook. Ook anderen waar ik normaal amper mee-eet boden spontaan aan dat ik dan maar dáár at als mijn ouders op vakantie waren. Dat is gewoon hier zeer veel voorkomend.Vorig jaar zomervakatie heb ik ook een heleboel mee-eters gehad. Vriendinnen van oudste van wie de ouders er niet waren. Ook in weekenden eten hier vrijwel altijd wat anderen mee. Logeerders, buurmeisje etc.etc. Of we zijn zelf kinderloos omdat ze allebei ergens anders eten, dat komt ook voor.
Vroeger hadden we zelfs de afspraak (man en ik) dat áls we kinderloos waren omdat ze toevallig allebei ergens anders aten dat we uit eten gingen. Tegenwoordig doen we dat niet meer. Dat kom té vaak voor om dat te doen. Vooral in vakantietijd.Dan zouden we soms 3 keer in de week uit eten moeten.
Ik ben ook nog steeds niet overtuigd. Dochter ziet het ook niet als straf. Dat weet ik zeker. Anders had ze allang gesputterd. Die vind het ook logisch, net als ik ooit.
groeten albana

Zomaar voor de leuk geld geven.

Jaha, dát ken ik weer wel.Dat kregen wij ook wel eens.
En dat doen we ook wel eens. Meestal als wij zelf ook een 'meevallertje' hebben gehad b.v. (belastinggeld ofzo). Maar dat is niet vanzelfsprekend. En ik moet eerlijk zeggen, dát vind ik leuker dan het 'verplichte' of iets dat steeds terug komt.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

27-06-2011 om 09:20

Albana

Maar juist vanwege die gastvrijheid zit ik dus zo in elkaar dat ik zorg dat er eten is. Dus als ik een weekend met mijn man wegga, is er eten in de koelkast en vriezer voor mijn kinderen. Heb ik toevallig niet meer zoveel in huis, dan laat ik geld achter.
Mijn ouders gingen vroeger een maand naar Frankrijk. Natuurlijk was er voorraad, maar verse groente en fruit in huis hebben voor vier weken in augustus wordt toch lastig, en wat dacht je van verse melk? Dan moest er toch een bedrag zijn om dat te kopen?

Hahaha klaploper

Dat is grappig. Dat je dat zo ziet!! Ik zou ook wie er hier ook mee eet dat nevver nooit zo zien! Hahaha......
groeten albana

Fiorucci

Er bestaat ook houdbare melk hoor!
Wij hadden altijd thuis daarvan reserve genoeg. Voor als de verse op was. Nu hebben we ook altijd nog zo'n doos (12 liter) ook als reserve.
Ook omdat je met melk amper kan inschatten hoeveel er op gaat/nodig is. De ene keer veel, de andere keer weinig. En melk die bederft of 'op' moet omdat ie anders bederft daar heb ik een hekel aan.Of te weinig hebben ook.
groeten albana

Profiteren, wederdienst

Nee single lady, zo zie ik het niet en ik weet ook zeker onze omgeving hier ook niet. Tenminste die wie ik goed ken niet.
Het gaat om wederdiensten.......zoals ik voor de kinderen van vriendin wel eens kook of voor broer of voor buurmeisje,zo koken ze de volgende keer voor mij. Voor mijn vader doen we wederdiensten in de vorm van hond uitlaten en op huis passen en vissen voeren en kavia's passen.Soms doet man klusjes voor mijn vader.
Idem voor de buren, vrienden etc. Dat gaat allemaal met gesloten knip en wordt gewoon 'verwacht'zoals je het andersom ook verwacht.
Tot een jaartje of 13/14 regelen wij (de ouders) het, als ze ouder zijn mogen ze het zelf regelen. Daarbij mogen ze altijd terugvallen op dat oude netwerk dat ze dus al kent van jongs af aan.
Niks profiteren. Als je goede vrienden vraagt te helpen met verhuizen, schilderen etc.etc. zie je dat ook als profiteren? Of nieuw dak erop leggen (heeft man afgelopen weekend gedaan, met een hulptroep van wel 20 man, allemaal met gesloten beurs)? Of zouden wij gewoon klaploperige vrienden en familie hebben, dat kan natuurlijk ook. Is wel handig dat we dat dan een beetje eerlijk verdeeld hebben, niet?
groeten albana

Maylise

Maylise

27-06-2011 om 16:54

Albana

Bij oma of de buurvrouw eten vind ik ook heel normaal. Ik denk ook dat de meeste mensen dat hier vinden. Het verschil is alleen dat ik er niet voor 100% vanuit ga dat ze daar ook terecht kunnen precies op het moment dat het eten hier op is. Ik houd er gewoon rekening mee dat mijn kinderen thuis eten en dat ze daar dus genoeg geld voor moeten hebben. Ik wil ze niet afhankelijk van anderen achterlaten wat dat betreft. Ik ga er niet van te voren vanuit dat ze bij oma/buurvrouw/tante eten tenzij ik dat van te voren duidelijk met die persoon heb afgesproken. Gebeurd het toch prima maar als dat om wat voor reden niet kan of als ze zelf liever thuis eten dan hebben ze het boodschappen geld om op terug te vallen.

Qua smaak van melk

Ben ik het met je eens,maar het is niet zo dat ik het niet 'lust',alleen het ene (verse) heeft wel mijn voorkeur. Maar zo'n domme voorzorgsmaatregel is het niet. Ik herinner me maar al te goed hoe blij mijn moeder was met die houdbare melk ten tijde van tjernobyl. Wij waren de enigen die nog melk hádden (van vóór die datum).
Misschien heb ik daar die tic van overgehouden. Mijn kinderen maakt het ook weinig uit.
Qua verse groenten en fruit, dat snap ik niet. Wat bedoel je??? Je kan toch met gemak genoeg fruit en groente bewaren zonder dat het bederft voor een weekje of 3/4 ? Zeker voor 1 persoon. Waarom niet?
groeten albana

Albana

Ik denk dat ook meespeelt dat warm eten voor jou niet zo hoeft. Dat lees ik in een paar postings: "Geef mij maar brood" en bij het onderweg warm eten na een dagje uit" dan hebben we dat ook maar gehad" o.i.d.

Ik kan echt geen fruit/ groente goed houden voor 3/4 weken, wel eens een krop sla gezien na een week ? Zelfs in Schotland lukt dat niet :o)

Fiorucci

Fiorucci

27-06-2011 om 18:54

Albana

Houdbare melk: dan drink ik liever geen melk.Brrr...
Mijn pubers eten dusdanig veel, daar zadel ik een ander niet mee op. Laat ik het zo zeggen: ik ga er niet van uit.
Van de week heb ik mandarijnen gekocht, binnen drie dagen een schimmelige in de schaal. Zeker met zomerweer hou je maar weinig groente en fruit drie weken vers.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-06-2011 om 01:06

Ja ik sluit me aan bij single lady

Ik begin het gevoel te krijgen dat je amper uit ervaring spreekt. Appels kun je in de koelkast leggen en dat scheelt voor de houdbaarheid. Bananen... die moeten met 2 dagen toch wel op zijn. Druiven in de koelkast maakt ze niet smakelijker en ook in de koelkast zijn ze na een paar dagen over en uit. Hetzelfde met nectarine en zo. Maar hoeveel appels moet je wel niet in de koelkast leggen voor 3/4 weken?
Mijn dochters maak je echt niet blij met houdbare melk en ze zouden het helemaal niet leuk vinden om de voorraad op te moeten eten. Zijn pa en ma eens een tijdje uit beeld en dan moet je nóg hun keus opeten. Nou nee...
Het idee dat de kinderen eens bij oma eten vind ik echt niet raar. Dat lijkt me erg gezellig voor beide partijen, maar ook ik vind de verwachting dat een ander het wel overneemt wonderlijk. Het is aardig áls ze het doen, maar daar zou ik niet vanuit gaan. Met z'n tweeën eten (of alleen) of met een paar gezonde pubereters dat scheelt toch een brok in de huishoudpot.
Als wij weg gaan zorg ik ervoor dat de katten voor alle dagen eten hebben, dat de kattenbak verschoond kan worden, dat mijn dochters hun haar kunnen wassen, maandverband hebben, hun tanden kunnen poetsen en hun billen kunnen afvegen. Verder zoeken ze het maar lekker uit van het geld wat wij achterlaten. Ze zouden niet anders willen en ik ben het daarmee eens.

Fiorucci

Fiorucci

28-06-2011 om 07:27

Trouwens albana

Wat maakt het eigenlijk uit: voor die drie weken voorraden aanleggen, of ze geld geven voor drie weken? Ik vind het veel beter als ze zelf dat geld krijgen, mooi om te budgetteren en te merken dat je alleen nog brood kunt eten in de laatste week omdat je al te flamboyant met je geld omgegaan bent.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.