Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Budget thuisblijvend kind en eetgeld op vakantie


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ja hoor (ervaring)

Ik weet niet hoe vaak precies, maar oudste is met regelmaat alleen geweest. 2 weken (kerst) en ook een week komt vaak voor. Maar 3 weken nog niet omdat ze nog altijd mee wil met ons op vakantie. Ikzelf natuurlijk (vroeger) ook, vaak zat. Héél vaak denk ik zelf.
Natuurlijk kan je groente en fruit véél langer bewaren, dat was bij ons thuis zelfs doodgewoon. Mijn ouders bewaarden de appels een jaar!!!!! Een héél jaar! En dan moet ik geloven dat ze na 3 dagen al niet meer lekker zijn? Kom nou, appels kan je maar 1 keer in het seizoen plukken! Oke er zijn nu telers die hebben bomen gekweekt waar 2 keer per jaar oogst aan is, maar echt super werkt dat nog niet hoor. Je moet ze alleen vers genoeg kopen, in het seizoen als ze net van de boom zijn. Idem alle hardere groenten, die kan je weken bewaren, tomaten, komkommers, aubergine etc.etc.
Er zijn uitzonderingen, die kunnen diepgevroren beter worden bewaard, maar dat zijn er maar een paar. En sla is inderdaad een lastige. Maar 2 weken is geen enkel probleem hoor. Daarom zei ik ook.......als wij vroeger wat kochten was het inderdaad sla. En dat is onze favoriete avond-eten-groente.
Ik heb altijd groente en fruit en aardappels en tomaten en komkommers in kilo's hier liggen. En dan bedenk ik op de dag zelf en afhankelijk van het seizoen wat we gaan eten. De voorraad van mijn ouders was nog véél groter, maar mijn grootouders hadden moestuinen en mijn ouders fruitbomen én een grote kelder, dus dat speelt mee.
Mijn voorraad is stukken kleiner dan die bij mijn ouders vroeger, maar die vul ik met plezier flink op als dochter alleen is.
De aarappels en appels lagen vroeger in onze kelder aan manshoge stapels hoor. Die krijg je écht niet in 3 dagen op. Bananen eten ze hier maar minimaal. En manderijnen is het nu totaal het seizoen niet voor. Daarom bederven ze nu zo snel.
groeten albana

En appels in de koelkast

Is vrágen om het bederf te laten komen. Ze moeten buiten het licht in een koele kast/kelder. Een koelkast is veel te koud voor appels. Dan bederven ze natuurlijk en omdat je die vaak open doet komt er teveel licht bij.En zo dat er zuurstof bij kan (b.v. los of in een mand of kist).Zoals de aardappelen. De aardappelen in de koelkast heeft hetzelfde effect.
groeten albana

Of het uitmaakt

Ja het principe is hetzelfde (geld of voorraad). Maar ik weet zeker, ik had nooit voor dat geld bloemkool of witlof ofzo gehaald. Dat was me teveel moeite geweest, de moeite niet waard ofzo. Misschien ook omdat wij niet van die warme maaltijd eters zijn. Ik had véél over gehouden van dat budget. Dat weet ik zeker.
Ik denk dat oudste hetzelfde is.Misschien kookt ze 1 of 2 keer, w.s. als er een vriendin mee-eet want dat vind ze gezellig. En voor de rest vind ze het de moeite niet waard. Omdat het in huis is, zal ze eerder die moeite nemen dan als het er niet is. Ik had vroeger ook nog 2 broers in huis, die aten ook zeer grote maaltijden en dat was tenminste nog een beetje dankbaarder werk. Ik was de kokin, 1 broer was de opruimer en tafeldekker en 1 broer was er voor de was en strijk. Die was en strijk moest tussendoor gedaan worden omdat we in die tijd allemaal vakantiebaantjes hadden.
Dochter is al niet zo'n warme maaltijd-eter en dan zou ze voor dat beetje eten ook nog boodschappen moeten doen. Dat doet ze zeker weten nooit.Ze behelpt zich met fruit (is er) en salades die ze maakt (is er) en soep die ze trekt (is er) en misschien wat pasta ofzo (is er) en voor de rest eet ze bij anderen.
Dat niet eens zo vaak, 1 of 2 keer per week. Zo heeft ze het met kerst ook gedaan.
groeten albana

Yo albana

Dat is het hele probleem. Hier geen kelder, zoals in de meeste huizen in Nederland. Ik zou er graag eentje willen, maar helaas. Koele kast zit er ook niet in en de schuur wordt nog veel kokender heet dan de zolder. De winkel kan groenten en fruit dan veel beter bewaren dan ik

Afspraken over mee-eten

Dat mee-eten gaat vanzelf en daarvoor wordt ze vanzelf uitgenodigd. Dat doe ik andersom ook met anderen die alleen zijn. B.v. ik spreek vriendin, (die spreek ik toch minimaal elke week) we kletsen wat en ik vertel over volgende week als wij weg zijn, o,leuk zegt vriendin en bla,bladiebla. Eet jouw oudste hier nog mee? Vraagt vriendin dan. En dan zeg ik iets als dat ik haar programma niet weet en dat ze haar dochter dan maar moet laten sms-en als het uitkomt. En dan komt er b.v. op woensdag een sms-je bij dochter van vriendins dochter of ze mee-eet die avond, ze eten dat en dat. En dan sms't dochter of het uitkomt of niet. Komt het niet uit dan spreken ze 2 dagen later of wat dan ook af. Zo ongeveer gaat het. Als vriendin weg is (is zeer vaak weg, hebben meerdere bedrijven en moeten daarvoor vaak weg) geeft vriendin ook door dat dan en dan oma niet kan en dan doe ik hetzelfde. En die heeft 3 pubers/jongvolwassene.En soms gaat oma mee en zijn ze langer alleen en gebeurd het ook zo. Oudste is zelfs wel eens uitgenodigd door de moeder van vriendin, waren we allebei tegelijk weg.
De buren zijn er meer voor jongste. Omdat jongste en buurmeisje dikke vriendinnen zijn. Maar die houden oudste ook wel een beetje in de gaten, buurvrouw wandelt gewoon een paar keer naar binnen en kijkt of het allemaal nog oke gaat. Bij buren ga ik even langs om te zeggen dat we weg zijn.......dat is ook niet zo ingewikkeld want we zien elkaar vrijwel dagelijks om de kinderen bij elkaar weg te plukken of om afspraken te maken over gezamelijk wegbrengen enzo. Als tegenprestatie passen wij hun jongste zoon vaak op. Oudste heeft daar ook wel eens meegegeten, maar dat niet afgesproken, maar meer een extraatje en spontaan (dus niet op 'gerekend').
Mijn vader gaat ong. hetzelfde als vriendin. Zowiezo, als wij er niet zijn 2 weken, mag dochter de hond (op afspraak) uitlaten als zij b.v. een middag en avond weg zijn. En dat doet ze dan. En dan zeggen ze meteen: en eet je dan overmogen mee? Dan eten we boerenkool van 't land (dochter lievelingskostje) ofzo. Krijgt ze nog een schaaltje mee ook wat ze zelf hebben overgehouden voor de dag daar weer na.
Zo ongeveer gaat het.
Ik vind het dus niet zo raar dat ik er op reken. Dat doen zij andersom ook. Het is een over en weer gebeuren. De buren rekenen er ook op dat wij op hun zoon passen en als wij er niet zijn dochter. Dan vind ik hun toch ook geen klaplopers? En mijn vader rekent erop dat wij of dochter de hond uitlaten. Anders zou hij niet een middag en avond weg gaan.....zonder hond, toch?
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

28-06-2011 om 09:51

Kelder?

Hier geen kelder, nauwelijks een kast, en een schuur met muizen.. enne...is het dan werkelijk een probleem,Albana, dat ze geen witlof of bloemkool eten omdat jij dat niet hebt klaarliggen?

Katrien

Katrien

28-06-2011 om 09:58

Maar albana

Wat je in je laatste bericht schrijft, vind ik toch wel iets anders dan wat je eerst schrijft.

Van je eerste berichten kreeg ik de indruk dat je vertrok op vakantie met achterlating van één of meer kinderen waarbij ze zich maar moeten redden met wat er in huis is en anders moeten ze maar aankloppen bij familie/buren/...

Uit je laatste bericht begrijp ik dat familie/buren/... op voorhand op de hoogte worden gebracht dat jullie weg zijn en één of meerdere kinderen alleen thuis en waarbij familie/buren/... zelf aanbieden om de kinderen één of meerdere keren uit te nodigen om te blijven eten.

Katrien

Maar 'gewoon' (katrien)

Ik vind het ook zo 'gewoon' en dacht werkelijk dat het overal zo ging.
groeten albana

Maylise

Maylise

28-06-2011 om 12:49

Albana

Wat jij doet is dus niet wezelijk anders dan wat de rest hier doet. Het enige verschil is dat jij een voorraad eten achterlaat en de anderen laten geld achter.
Als ik een weekend weg ben laat ik meestal ook geen geld achter omdat er dan genoeg voorraad is voor die paar dagen. Als we langer weggaan dan hebben we niet genoeg voorraad dus laat ik geld achter.
Ik zie eigenlijk geen bijzonder verschil tussen die twee mogelijkheen. In beide gevallen zorgen de ouders voor het eten.

En die kelder hebben wij ook niet.

Die hebben wij ook niet. We hebben gewoon een grote diepe kast (een oude houten van de rommelmarkt) met daarin kranten en kratten en manden en bij gebrek aan beter zelfs wel eens dozen. Die staat in de garage (= aan huis vast) daar is het redelijk koel. Maar omdat de kast altijd dicht zit, blijft de kast nog meer 'koel', in ieder geval koel genoeg. Of er moet een complete hittegolf zijn, dan word het lastiger en houd ik de boel goed in de gaten om b.v. rotten eruit te halen. In de garage zitten alleen van die dribbeldraadglas ramen(hoe heten zulke ramen?), dus er komt geen direct zonlicht binnen.
Mijn vader heeft (nu) ook geen kelder meer. Maar die gebruikt z'n zolder en een kast ook in de garage zoals wij. De buurvrouw heeft een kast ingebouwd onder de trap. Mijn vriendin heeft een kelder én een bijkeuken.
Kijk gewoon welke plek het koelst is in huis.
Toen mijn ouders gingen scheiden woonden wij in een flat. Het gangetje tussen de slaapkamers was het koelste plekje in huis (daar was ook geen verwarming) en dus stond daar onze voorraadkast toen.
Ruimtes zonder ramen zijn vaak het koelst.
Waar laten jullie de aardappels dan? Ook in de koelkast?
Ik zou trouwens het fruit en de aardappels nog liever in de keukenkastjes zetten dan in de koelkast.
Het zou niet eens bij me opkomen om dat te doen. Jaha behalve als ik koude appels wil eten. Dan leg ik ze even in de koelkast.
Overigens zou ik het ook zonde geld vinden om 6 tomaten ofzo te kopen. Die koop ik gewoon per kratje in.
Dat krat is soms net zo duur als die 6 bij de a.h. en is wel 20 keer zoveel.
groeten albana

Ja maylisse

Dat is ook zo, alleen denk ik dat mijn dochter het geld in dankbaarheid zou aanvaarden en het fijn in 'eigen zak' zou steken en mooi voor wat anders zou gebruiken, ze zou w.s. van een kwart van de bedragen die ik hier lees écht fasoenlijk eten kopen. En misschien d'r vriendinnen op een etentje tracteren ofzo van de rest.
groeten albana

Of de winkel het beter bewaard

Daar heb ik erg mijn twijfels over. Soms word groente zelfs ingevroren (voor vervoer) ook groente die daar niet goed tegen kan en daarom bederft het ook na 3 dagen.
En voor het in de winkel ligt heeft het al hele wegen afgelegt. Eerst bij boer, dan bij groothandel dan bij winkel. Het is al ik weet niet hoe vaak vervoerd en daarbij niet zo leuk behandeld (dus buts en beurs).
Groente in het seizoen, zo vers, van de markt, de turk, de boer, de groente-groothandel is stukken lekkerder, goedkoper en kan jezelf beter bewaren dan die winkel en al die tussenstations.
Buiten het seizoen kopen wij ook die flut-water-groenten zoals mijn kinderen het noemen.
groeten albana

Ahum.

Hoewel ik hier geen groentevoorraad van weken aanhoud wil ik Albana toch wel een beetje ondersteunen. Ik ga 1 keer in de week naar de groentenboer, en koop daar alle groente en fruit voor 7 dagen. Okee, aardbeien moeten redelijk snel worden opgegeten, en spinazie is ook iets waarmee je een beetje moet oppassen al naar gelang het weer toen het geoogst was, maar verder lukt het me probleemloos om groente en fruit een week te bewaren. Fruit & tomaten op de fruitschaal (ook bananen redden het een week, ik koop een tros gele, en een tros nog wat groenige. Appels kunnen nog veel langer, zelfs op een niet-koele plek). Groente in de groentela van de koelkast. En echt, zelfs een krop sla redt het vaak een hele week als het zo uitkomt. En een stronk bleekselderij ligt soms wel 2 weken te wachten tot de andere helft door de bolognesesaus kan of zo. Om over een kool maar niet te spreken. Ook de tomaten van de groenteboer redden het makkie langer dan een week, zelfs met dit weer.

Volgens mij komt het toch door het verschil groenteboer-supermarkt. want als ik daar al eens iets koop tussendoor valt me vaak op dat de houdbaarheid veel beroerder is. Laatst idd nog een tros bananen die binnen een paar dagen niet meer te eten waren. Van buiten prachtig geel, van binnen vieze overrijpe plekken. Mijn groenteboerbananaen, daar zie je altijd aan de buitenkant precies aan hoe rijp ze zijn. En die gaan zoals ik al zei altijd gemakkelijk een week mee.

liora

liora

28-06-2011 om 19:45

Eens met single lady

Het komt allemaal over alsof je niet kunt loslaten. Waarom zou je voor een kind van 18 allemaal voorraad in huis halen? Laat ze zelf ervaren hoe het is om boodschappen te doen, te moeten bedenken wat je gaat eten en het ook nog maken!

Fiorucci

Fiorucci

28-06-2011 om 20:30

Maar albana

Dan doet ze dat maar, op een terrasje gaan zitten van jouw geld. Tot ze merkt dat de kasten op gegeven moment erg leeg zijn en het geld op. Leer je van, is goed voor je.

Mee eens,en loslaten albana?

ja,zoals single lady het verwoord ,zo komt het bij mij ook over.
En wat Liora zegt is ook wel interresant.
klopt dat Albana? dat je het moeilijk vindt om je kinderen los te laten,en daarom een kast vol voorraad achterlaat en voor de rest zorgt dat ze bij familie e.d gaan eten?

indien ze inderdaad het *eetgeld * opmaken aan een *uitetentje* of een terrasje zou mij dat echt niet uitmaken,dan worden ze vanzelf creatief,geld is op,dus hoe kom ik aan eten?

Kaaskopje

Kaaskopje

28-06-2011 om 23:48

Cobi

Het is hier inmiddels redelijk normaal dat wij weggaan zonder de kinderen. Niet dat we het maandelijks doen, maar als het kan doen we het wel. Het is ook een kostenpraatje waardoor ik nou niet bepaald stimuleer dat ze nog met ons meegaan. Ze kwijnen niet bepaald weg, doordat ze inmiddels zelf hun vakanties kunnen betalen/regelen en op die manier echt wel aan hun trekken komen. Jongste is al naar Kroatië geweest en gaat dit jaar naar Spanje. Dat is verder dan ik ooit geweest ben (in vakantie-vorm dan). De oudste is in Denemarken geweest. Ik ben jaloers! En wij kunnen met ons tweeën meer uit ons vakantiegeld halen dan met vier personen.
De kinderen waren 16 en 18 toen we voor het eerst een nachtje wegbleven.

Cobi

Wij hebben een kind dat een vreselijke hekel had aan op vakantie gaan, kon slecht tegen veranderingen enz en dat werd alleen maar erger toen hij een puber werd. Met 17 is hij 2 weken alleen thuis gebleven, met "eetgeld".

Dit jaar blijven 18 en 21 jarige alleen thuis en, ja, we laten weer geld achter. Het is al vaker gezegd, wij betalen normaal ook voor het eten, dus waarom niet als wij er niet zijn ?

Als onze 23 jarige, nu werkend, thuis zou komen als wij er niet zouden zijn, mag hij eten wat er in huis/ koelkast ligt, maar leg ik geen geld klaar.

Fiorucci

Fiorucci

29-06-2011 om 07:11

Cobi

Vanaf mijn zestiende wilde ik niet meer mee, dat is twee zomers geweest, daarna woonde ik op mijzelf. Ik vierde vakantie thuis,dat kan toch ook? Doe ik nog steeds,meestal..
Ik ging vaak naar het plaatselijke strandje, las stapels boeken, plaatjes draaien, tv kijken, vakantie kan ook heel goed thuis. Deed ik liever dan rondhangen op een franse camping.

Cobi

hier bleven de oudste twee samen thuis vanaf hun 17e .
ze zaten allebei op school,hadden een vakantiebaantje ,en wilden niet meer mee op vakantie.
de middelste is nu ook 17,gaat samen met haar vriendje op vakantie,en is daarna aan het (vakantie)werk.
wij gaan dan twee weken op vakantie,dus middelste blijft thuis.

en ik vind het mijn ouderplicht om voor eetgeld te zorgen tot ze financieel zelfstandig zijn en zolang ze thuiswonen.
als het zover is gaan ze ook kostgeld betalen.

Ze zoeken het ook zelf uit

Die afspraakjes bij wie ze mee-eten, daar bemoei ik me ook totaal verder niet mee. Dat regelen ze zelf maar. Het is ook geen kwestie van moeten ofzo. Oudste is vaak zat alleen (weekenden) waarbij ze nergens iets mee eet, gewoon omdat het háár niet uitkomt. Jullie stellen je het ook veel te 'geregeld' voor. Dat is niet zo, zou ik geen kinderen hebben gehad of ze zouden meegaan dan zou ik deze mensen (dat netwerk) óók inlichten. Gewoon omdat we dat 'gewoon' zijn. Dat doen ze andersom ook. Een aantal dingen in voorraad liggen hier gewoon altijd. Ik krijg ze vaak. Kado. Of ik koop ze groot in. Omdat ik dat heel gewoon vind. Ik koop een zak aardappelen van 20 kilo, zoals de buren dat ook doen en de hele straat en misschien hier de hele dorp ook wel. En als er nieuwe aardappelen zijn soms 2 zakken. Appelen krijg ik meestal. En die gaan los onderin de kast, de helft in potten (appelmoes) , w.s. ook een kilo of 50. En pruimen en abrikozen hebben we zelf dus kun je gewoon plukken. Peren idem. Kool ook, die liggen er altijd. Meel koop je hier bij de molen en rijst in grote zakken ook bij de turk. Als we langere tijd weg zijn en er is iemand thuis koop ik als aanvulling genoeg voor die langere tijd. Zoveel is dat (in mijn beleving) helemaal niet voor 1 persoon, het is in ieder geval minder dan voor ons 4-en 1 week lang. Normaal koop ik een doos komkommers voor ons 4-en bij de turk en daar doen we een week of 3/4 mee. Die gaan ook mee naar school en op het brood en in de sla dus we eten ze veel.Blijft oudste thuis 2 of 3 weken dan zou ze al genoeg hebben aan een kwart doos of een halve. Want ze gaat dan w.s. niet naar school (anders kunnen we niet weg want moet jongste ook naar school).Dus zo bizar groot hoeft die voorraad niet te zijn.
Het heeft niets te maken met loslaten. Het is meer dat ik dit heel gewoon vind. Ik heb er zelfs nooit over gedacht om geld achter te laten. Ik zei al eerder, mijn ouders waren gewend om nog meer voorraad te hebben,ook omdat ze veel kregen van familie etc.Dus daár aten wij logischerwijs van. We hadden dat geld ook gewoon niet nodig. Waarvoor? Voor die paar broden die we kochten? Dát konden we heus nog wel zelf betalen. Onze voorraad is in vergelijking met wat wij thuis hadden maar minimaal. Maar ik denk als ik hoor wat jullie in huis hebben misschien wel weer erg groot.In onze omgeving is dit echt zeker weten niet raar. Als het een goed seizoen is, brengt personeel(dat op de boer woont) zelfs manden pruimen of appels mee en zet dit in de personeelskamer omdat ze overschot hebben. Neem maar mee, voor iedereen die dat wil. Aardbeien koop je hier niet, die pluk je, voor een halve euro de kilo ofzo.Oudste vind het ook niet raar dat ze geen geld krijgt. Ik vermoed omdat haar vriendinnen het ook niet krijgen. Pas geleden heeft ze bij vriendin gelogeerd omdat die ouders een week weg waren en vriendin midden in onbewoond gebeid woont(dan is helemaal alleen niet zo'n goed idee). Daar was ook voorraad genoeg. En die week gingen ze gewoon naar school (zelfde school). Ze hebben wel (samen) die week 1 dag hier gegeten. Dat was ook helemaal spontaan, gewoon omdat ik wist dat ze dit beiden lekker vonden. Niks afgesproken, puur omdat ik wist dat die ouders weg waren. Zo werkt dat hier.En misschien hebben ze ook nog wel ergens anders meegegeten. Ik zou het niet weten. Heb het ook niet gevraagd. Ze redden zich heus wel.
Ik vind alleen niet dat ik dochter hoef te spekken om leuke dingen te doen met geld dat eigenlijk ergens anders voor is. Dochter heeft geld zat, dat ze gewoon verdient met werken. In ieder geval zat om leuke dingen te doen. Wij betalen haar zak en kleedgeld en reisgeld en school. En eten kan ze thuis.
Zo zie ik het.
Wat dat met loslaten te maken heeft is me ook niet helemaal duidelijk. Als je ze loslaat zou je ze juist het zelf moeten laten regelen. Op vakantie betaald ze ook alles helemaal zelf. Zo werkt dat als je op eigen benen staat volgens mij ook.En daar is geen voorraad en toch verhongerd ze écht niet. Daar zorgt ze zelf wel voor.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

29-06-2011 om 11:00

Albana

Maar je spreekt hier ook mensen die in de stad wonen,en niet eens ruimte hebben voor zulke voorraden, en de stad uit moeten voor idyllische manden vol pruimen.
Mijn zoon is student,met bijbaan,en werkt zelf zijn studie bij elkaar. Dus zolang hij thuiswoont eet hij gewoon mee en betaald geen kostgeld. Dus als ik op vakantie ga, en hij voor al onze dieren zorgt, laat ik wat cash achter voor eten. Ik vind dat niet bepaald onlogisch, van zelf boodschappen doen zie je snel wat alles kost, hoeveel een goede maaltijd eigenlijk kost,etc.

Maylise

Maylise

29-06-2011 om 11:18

Albana

Wij hebben gewoon niet zo'n enorme voorraad in huis. Gaan we een weekend weg hebben we genoeg maar voor langer niet. Vandaar dus geld. Overigens maakt het mij niks uit dat ze het geld bij de Mac opmaken. Na een paar dagen zullen ze dan geen geld meer hebben en of hun eigen rekening aan moeten spreken of genoeg nemen met brood en pindakaas of zo. Mogen ze best een keer uitproberen en dan zal toch blijken dat het niet zo leuk is als je vrienden langskomen en je ze niet fatsoenlijk wat te eten voor kan zetten. Overigens heb ik nooit gemerkt dat ze het hier zo doen. Ze kopen wel wat andere dingen dan ik zou doen. Meer gemaksvoer maar dat is prima voor een paar dagen.

Maylise

Maylise

29-06-2011 om 11:26

Cobi

Als we echt als gezin op vakantie gaan dan gaat iedereen wel mee behalve als het echt niet kan vanwege werk/studie.

Echter man en ik vinden het ook leuk om samen weg te gaan. Zeker nu de kinderen ouder zijn kan dat makkelijk. De jongsten kunnen dan terecht bij vriendjes of familie en de rest vermaakt zich zelf wel. Ik maak dus graag van deze gelegenheid gebruik want als ik moet wachten tot iedereen volwassen is dan ben ik oud en grijs.

Verder hebben we wel eens iets wat de kinderen niet zo leuk vinden. Bijvoorbeeld een bruiloft van een ver familie lid die ze niet eens kennen en waar wij fatsoenlijk gezien wel heen moeten. Dat is vaak ook in onmogelijke locaties waardoor we al twee dagen kwijt zijn aan reizen. Ik zou ook thuis blijven als het kon.

De laatste keer was door een samenloop van omstandigheden. Man was naar zijn geboorteland om dingen te regelen en mensen te zien. Ik had een congres ergens waar ik graag heen wilde en 4 dagen duurde. Voor de jongsten opvang geregeld en de rest bleef thuis.

Het komt gemiddeld misschien twee keer per jaar voor dat ze alleen thuis zijn voor een paar dagen?

liora

liora

29-06-2011 om 11:37

Albana

Woon jij ergens op het platteland heel ver van winkels? Wist je echt niet dat de meeste mensen niet dat soort voorraden in kelders hebben liggen?

Nee hoor winkels zat

Dát is het echt niet. Maar dat mensen in de stad niet wéten dat appels in het seizoen stukken voordeliger zijn en je dan dus rustig een kilo of 20/30 kan inslaan omdat ze máánden goed blijven, dat is wel een 'openbaring' voor me. En ook dat jullie appels in de koelkast bewaren.
Over die ruimte daar heb ik m'n twijfels over. Er zijn er vast wat die zeer beperkte ruimte hebben, daar lees ik wel eens over. Maar dat iedereen er zó krap bij zit dat geloof ik niet. Die flat van ons was ook echt niet zo groot. Toch hadden we die voorraadkast. Over het algemeen geloof ik toch dat het merendeel hier best 'ruimte'heeft. En met al die berichten hier altijd over gezonde voeding en biologisch eten enzo had ik eigenlijk ook verwacht dat zulke simplele zaken bij iedereen bekend zijn.
En appels in de koelkast zodat ze na 3 dagen kapot gaan....dát is écht een complete verassing voor me. Dat doé je toch niet??? Je eigen eten zo 'fout' opbergen dat het snel kapot gaat?
Ik kan er met de kop niet bij om eerlijk te zijn. En heb ook nog steeds geen antwoord op de vraag: "waar laten jullie dan de aardappelen? " en ben daar oprecht nieuwschierig naar......
Die winkels zijn meestal voor aanvullende dingen als kruiden, vlees, brood, broodbeleg nou ja, je weet wel.
En natuurlijk voor groenten ook wel eens. Als het seizoen er niet naar is, als je eens wat anders wilt, of een heel klein beetje......
groeten albana

Vic

Vic

29-06-2011 om 12:23

Niet alles gelezen

Maar ik zou appels echt geen maanden kunnen bewaren. Ze liggen hier op de fruitschaal, en na een week of 2 gaan ze echt wel rimpelen. Aardappels koop ik meestal in kilozakjes. Ze liggen in een keukenkastje, en na een week of 2 gaan ze uitlopen. Groente koop ik veelal voorgesneden en verpakt, dat doet een dag of 4. Ik ben denk ik het andere uiterste

Fiorucci

Fiorucci

29-06-2011 om 12:42

Inderdaad vic

Appels zien er na anderhalve week echt niet meer uit helaas, en dat geldt ook voor overige fruit, wat ik echt niet in de koelkast bewaar. Albana, mijn "voorraadkast" heeft welgeteld vijf planken. Ook al geloof je het niet, het is echt zo, deze huizen hebben geen voorraadkast.

Katrien

Katrien

29-06-2011 om 13:03

Bewaren

Ja hoor, je kan appelen best lang bewaren. Maanden zelfs. Mijn schoonouders doen het ook. Maar dan wel in speciaal daarvoor voorziene koelruimtes aangezien ze fruittelers zijn (afin, waren, ze zijn nu gepensioneerd).

Aardappelen bewaarden mijn grootouders ook lang. Ze waren namelijk boeren en hadden een aardappelveld. En dus aardappelen voor een heel jaar. Die lagen in een stal met de juiste temperatuur/vochtigheid. En dan nog had je op het einde meer rotte dan goede aardappelen.

De gewone in de winkel gekochte appelen (en ander fruit) en aardappelen zijn niet geschikt om zo lang te bewaren. Omdat ze meestal al lang bewaard werden onder ideale omstandigheden.

Of je nu een voorraad in huis hebt waar je weken mee kan doen of je laat geld achter om boodschappen van te doen, dat is in weze net hetzelfde. Je zorgt er voor dat je kinderen voor hun eten kunnen zorgen (uit de voorraad of uit de winkel).

Katrien

Albana

ik geloof dat ik je nu een beetje ga begrijpen.
jullie wonen op het platteland ,en hebben enorme voorraden aardappelen ,groenten en fruit in huis .
als er dan inderdaad ook vlees en brood in de vriezer ligt ,dan kunnen je kinderen daar gemakkelijk van eten.

De gemiddelde oo -er woont echter niet op het platte land,vandaar dat er zoveel onbegrip is ( denk ik).
want mijn voorraad bijvoorbeeld ,houd op bij een kilo appels ,3 kilo aardappelen,en krop sla ,een komkommer en wat tomaatjes.
ten eerste heb ik geen (goede ) ruimte om meer te bewaren,daarom gaan de aardappelen hier binnen een week spruiten,de appels rimpelen en de tomaten schimmelen.
verder drinken mijn kinderen geen houdbare melk( want vies),heb ik geen idee waar ik in deze stad aardbeien of appelen zou kunnen plukken,dus moet er elke week boodschappen worden gedaan.
en die boodsChappen kosten geld,wat ik aan mijn kinderen geef zodra wij op vakantie gaan.

Eigenlijk doen jij en ik precies hetzelfde,we zorgen allebei dat onze kinderen te eten hebben als we weg zijn,jij door een grote voorraad aan te leggen ,en ze bij familie te laten eten,ik door ze geld te geven waarmee ze eten kunnen kopen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.