Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Budget thuisblijvend kind en eetgeld op vakantie


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

04-07-2011 om 13:38

Kaaskopje

Nou nee hoor, ik wist dat wel, limburgse schoonfamilie he. Als je het pontje moet pakken voor je boodschappen ben je blij met voorraad en die had mijn schoonmoeder daar ook.
Er was in het dorp alleen een hele dure buurtsuper.
Het verbaasde mij alleen dat Albana zo verbaasd is dat mensen in de stad niet zo kunnen leven.

Chippie

Chippie

04-07-2011 om 15:03

Albana

"Vorig jaar (was dochter 16)zijn wij een week weg geweest en dochter wilde niet mee (kerstvakantie)."

Onzindiscussie dus. Voor die ene week was er genoeg voorraad in huis. En dat brood hoefde ze ook niet te kopen, want dat lag waarschijnlijk in de vriezer?

Chippie (die zich nog niet kan voorstellen dat ze kinderen van 16 alleen laat met Kerstmis)

Chippie

Chippie

04-07-2011 om 15:20

Albana...

Eten jullie weleens kersen, bananen, druiven, tomaten, aardbeien... of alleen als jam, gedroogd of ingemaakt. Ik kom ook van het platteland en ja, wij hadden 's winters boerenkool op het land staan, drie zakken aardappels in de kelder naast een bergje rode kolen, zuurkool in een vat, wortels in een ton onder de grond...Waarschijnlijk ook wel een grote krat appels. 's Zomers plukten we boontjes of haalden een verse krop sla en een vers geplukte tomaat van het land en aten we verse aardbeien op onze beschuit.

Maar we gingen ook gewoon naar de winkel. Want bananen mandarijnen, sinaasappels, kiwi's, druiven, etc dat groeit hier niet best (ook niet in de zomer) en we hadden best zin in iets anders dan een appel. En in de winter aten we wel eens wat anders dan peen en kool (en ingemaakte groente? blegh!)

Maylise

Maylise

04-07-2011 om 16:29

Albana

Wij hebben wel een kelder tegenwoordig maar ook weer niet zo groot dat we voor maanden eten kunnen bewaren. Ik heb een voorraad van voornamelijk rijst en pasta. Daarnaast een aantal trays met blikken gevuld met het een of ander. Daar kan je in principe wel een paar weken van eten maar het is wel erg eenzijdig. Brood halen we elke dag vers, groente, fruit, vlees en vis elke week. Ik zie echt niet in hoe ik een voorraad van weken laat staan maanden uitgebalanceerd eten in huis kan halen. Dat geldt volgens mij voor de meeste mensen.

Tirza G.

Tirza G.

04-07-2011 om 18:47

Overigens albana

De meeste geimporteerde sperziebonen komen uit Egypte. En daar is het eerder en langer zomer dan hier.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

04-07-2011 om 18:52

Platteland

Ik heb het al eerder in deze draad gepost: ik wóón op het platteland. Wat je hier heel veel ziet, is eigen teelt (grote moestuinen, niet van dat vensterbankgefrobel) en semi-professionele diepvriesleveranciers. Die brengen dan eens in de twee weken 17 kilo gehakt ofzo. En, in mijn ervaring, een redelijk traditionele keuken. Wat niet op het land groeit eten we niet
Overigens is het helemaal een non-discussie want Albana heeft ook al een aantal keren aangegeven dat haar kinderen helemaal niet geinteresseerd zijn in zelf koken en verse groenten enzo. En zij zelf trouwens ook niet.

Tirza

Egyptische sperziebonen (ot)

Vinden jullie trouwens ook dat die sperziebonen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn (inderdaad meestal uit Egypte) voordat het Hollandse sperziebonenseizoen begint vaak niet te eten zijn?

Chris

Tirza G.

Tirza G.

04-07-2011 om 23:14

Knakken

Een verse boon zegt knak als je hem breekt. De bonen uit Egypte zijn niet altijd supervers, een sperzieboon verlies zijn knakvermogen al na een dag of 2. En dan zijn ze niet meer zo lekker. Je kunt dan beter diepvriesbonen kopen.

Tirza

Supermarkt en tijd (o.a. pelle)

Die voorraad halen kost in pricipe niet meer 'tijd' dan als ik van alles 1 haalde. De meeste tijd gaat in het erheen gaan en weer retour.
De aardappelen worden aan huis gebracht (door boer) die overigens de hele wijk afrijd en alleen keus heeft tussen 20 kilo en 50 kilo (vandaar dat ik 20 ook niet zoveel vind denk ik.) Boer heeft ook wel eens andere groente, ook zo'n hoeveelheid, die hij dan van buren meeneemt begreep ik van hem (wisselt altijd en soms heeft hij het ook niet). Boer heeft ook eieren. Van die grote treetjes, maar die kopen wij nooit want zoveel eieren krijgen wij niet op. Volgens boer verdient hij met z'n 3 wekelijkse ritjes 4 keer zoveel als wanneer hij het op veiling verkoopt en dan is het (voor ons) nog goedkoper dan b.v. de markt of a.h.
De appels brengt mijn vader. kost dus ook geen tijd, soms helpt 1 van de kinderen daarbij.Pruimen en abrikozen hebben we zelf, plukt man met jongste.
De rest koop ik 1 keer per 3 weken ofzo......Meestal samen met man of oudste dochter. We rijden naar de Turk, de markt en soms naar een boer (maar dat is laatste is alleen in het hoogseizoen,zoals nu, dus misschien 5 keer per jaar?). Pakken wat we nodig achten, betalen, inladen en weer klaar voor weken.
Aardbeien plukken is meer ook voor de leukigheid. Dat doen we wel eens als we fietsen (ook voor de leukigheid).
We halen het ook wel eens op de markt. Gewoon een doos vol. Maar als je zelf plukt heb je het voor het kiezen, ze zijn dus beter als wanneer je ze koopt (en lekkerder)én goedkoper (stukken!).
Als is ik aanvullende dingen koop in de supermarkt ben ik nét zoveel tijd kwijt en dat is in de regel maar voor 1 week. Dan moet je denken aan brood, broodbeleg, vlees, een nassipakket, kruiden, gehakt etc.etc.
Groente en fruit haal ik zelden bij de supermarkt. Ja, als het middenwinter is en we niets meer hebben of wanneer het een slecht jaar is geweest ofzo. Wij vinden het ook lang zo lekker niet, hoogstens die kant en klare pakketen,die ik vooral gebruik wanneer we laat thuis zijn van het werk.
groeten albana

Met kerst alleen

Ja dat dacht ik al, met kerst alleen is 'zielig'. Nou daar is dochter het niet mee eens. Die wil zélf niet meer mee. Wij hebben weinig met kerst, dat komt omdat we nogal veel familiedingen-vieringen hebben rondom kerst en oud en nieuw.Ervoor en erna. Mijn vader is jarig en viert dat uitgebreid met een hele dag+uit eten minstens. En alle kinderen van broer zijn jarig én oudste is jarig en man is jarig en dan heb je Sinterklaas nog....pffff.
Broer woont niet om de hoek, dus die eet vaak ook nog mee(of wij daar),kortom met kerst hebben wij écht genoeg van elkaar. Even een weekje elkaar niet zien is onze kerst.
Oudste moet meestal met kerst werken (betaald 3 dubbel!) en vind dat helemaal prima, ik ook (werk onregelmatig) en áls ik niet werk ben ik liever ook écht weg, dan kunnen ze me ook niet oproepen.
En oud en nieuw is hier een veel te groot feest om te moeten missen voor jongelui.
2 jaar terug was oudste én kerst én oud en nieuw alleen. Afgelopen (vorig dus) jaar, heb ik kerst gewerkt en zijn we pas ná de kerstdagen vertrokken (nog iets van 8 of 9 dagen over).
Wij gaan naar vrienden en familie van man, verschillende, die we bezoeken 1 voor 1, overal een paar dagen.
W.s. zijn we dit jaar thuis en komen de vrienden hier. Oudste wordt daar niet écht 'blij' van, dat weet ik nu al. Die vond het helemaal prima dat weekje of 2 weekjes alleen. Lekker rustig, geen gedoe, doen waar je zin in hebt.
groeten albana

Fiorucci

Fiorucci

05-07-2011 om 09:23

Pelle

Als je weet dat dat aan de deur gebeurt zorg je dus gewoon voor contant geld. Hier ligt altijd geld klaar voor de glazenwasser.

Ayanna

Ayanna

05-07-2011 om 12:51

Cobi!

Je bent goed voor een verslikbui...dank je!!!

Maylise

Maylise

05-07-2011 om 16:11

Aan huis bezorging

Hier komt wel een soort svr wagen langs waar zuivel en andere producten bij te bestellen zijn. Dat vind ik wel handig. Ik laat nu elke ochtend verse melk bezorgen. Afrekenen is 1x in de week en inderdaad contant of per cheque. Aangezien ik bijna alles nog contact betaal is dat geen probleem voor mij.

Groenten haal ik trouwens op de markt en daar zijn ze ook vers. Groenten maanden in de kelder laten liggen maakt ze minder vers.

Maar goed ik loop gewoon ook simpelweg tegen een ruimte probleem aan als ik enorme voorraden ga aanleggen.

Fiorucci

Fiorucci

05-07-2011 om 18:10

Pelle

Meestal zijn het vaste dagen en hebben ze ook wisselgeld bij zich. Echt, dat kun je best..

Fiorucci

Fiorucci

05-07-2011 om 21:13

Pelle

Hou ik ook niet van, maar een bakker/groenteboer etc aan de deur lijkt mij ideaal.

liora

liora

06-07-2011 om 00:15

Jeetje albana

Tiswat zeg. Wat fijn om nu te weten waar alles vandaan komt.

Ik heb nu een beeld van een gezin met ladingen abrikozen, appels, aardappels en melk in de kelder. Elke avond aardappels op tafel (anders gaan ze uitlopen), en een moeder die de hele dag enorme epistels aan het typen is.

Liora

Kaaskopje

Kaaskopje

06-07-2011 om 00:44

Liora

Er zijn mensen die liever aardappels eten dan rijst, mie, couscous, pasta, wraps, etc.. Het kómt nog voor Voor mij zijn gekookte aardappels eens in de zoveel weken (of maanden) een traktatie, juist omdat ik ze zo zelden eet. Maar ik zie wel de mogelijkheden van aardappels. Gekookt, gebakken, rösti, puree, gestampt, salade, patat, gebakken in diverse vormpjes.... hé 7 dagen redt je er dus wel mee)
Ik had als kind een nogal vervelende droom. Ik zat op de wc en waarom het was weet ik echt niet maar die wc was helemaal volgeladen met aardappels. Ze lagen tot aan het plafond. En terwijl ik daar tussen die aardappels op de wc zat werd ik wakker en.... had in bed geplast.Door al die opslag verhalen moet ik er opeens weer aan denken
Maar ondertussen reageren jij en ik hier ook heel wat letters weg, dus piepers of niet... we hebben er blijkbaar allemaal tijd voor.

Tijd en betalen

Die stukjes typ ik gewoon voordat ik naar mijn werk ga, ik kan snel typen En werk daarna nog 8 uur ook!
En die boer gaat ook met z'n tijd mee...wanneer je geen contant geld hebt dan krijg je na 2 of 3 keer een rekening en mag je het gewoon overmaken via internetbankiering
Je kunt 'm ook sms-en of twitteren als je niet thuis bent en je bestelling doorgeven. Maar aangezien ik altijd vergeet wanneer hij komt doe ik dat amper. Maar boer is zo slim om ergens rond etenstijd te komen, dan is er meestal wel iémand thuis hier(om de aardappels te schillen, hahaha). En zelfs voor jongste is het niet te ingewikkeld om even te kijken óf er nog is.
groeten albana

Sancy

Sancy

06-07-2011 om 14:00

Verbazing

Ik heb met verbazing gelezen in deze draad zeg.
Albana, ik heb je postings niet als vreemd of raar ervaren. Zelf doe ik het anders maar ik ken genoeg gezinnen om me heen waar het ook zo gaat.
Ik moest trouwens even terugdenken aan de tijd dat ik als tiener met mijn 2 broers thuis bleef terwijl mijn ouders op kamp waren als kookstaf; mijn ouders konden als geen ander overweg met grote hoeveelheden voedsel
Mijn broers hadden vakantiewerk dus ik mocht het huishouden runnen. Geld kreeg ik van mijn oudste broer die me dan ook vertelde wat hij wilde eten. Als er iets gevraagd werd dat niet op voorraad was, ging ik het kopen. Verder hoefde ik niets te kopen want mijn moeder vulde indien nodig vooraf de voorraden aan. Het enige wat me verder nog bijstaat is dat mijn broers niet gecharmeerd waren van mijn kookkunsten.

Lynna

Lynna

06-07-2011 om 17:58

Nog even ot: 5 euro per dag?

Mijn zoon van 17 blijft dit jaar voor het eerst thuis en zorgt voor de honden. Hij krijgt 5 euro per dag voor eten en er zal wel het nodige in de koelkast zijn maar die is vast niet afgeladen vol. Is dat een mooi bedrag? Voor een jongen die verder bakken geld verdient bij AH.

liora

liora

06-07-2011 om 19:48

Lijkt me wel

Lijkt me dat hij daarmee wel een end moet komen.

Misschien wel handig om te zorgen voor goede voorraad crackers, beschuiten, afbakbrood. En ik zou de vriezer volgooien met pizza's en aanverwante zaken.

Liora

Rembrand

Rembrand

07-07-2011 om 00:23

Lynna

Onze oudste blijft dit jaar voor de tweede keer thuis en krijgt 50 Euro per week. Vorig jaar kwam hij daar heel goed mee uit. ( meer krijgt hij dan ook zeker niet).
Dit is ruim maar hij heeft verder weinig geld ( buiten stufi om).
M.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-07-2011 om 12:14

Rembrand

Mijn dochter blijft thuis en haar vriend is hier dan ook. Ik zat aan 70 euro te denken, per week. Een tientje per dag. Aan een kant vind ik dat best veel, want voor ons vieren geef ik niet persé 140 per week uit. Zou 60 euro voor twee personen voldoen denk jij? 120 euro voor twee weken.

Rembrand

Rembrand

07-07-2011 om 14:01

Kaaskopje

Het lijkt me voor twee personen genoeg hoor. Enne, als ze tekort komen kan hij toch ook een greep uit zijn eigen knip doen ?
Ik zou dat trouwens heel normaal vinden dat hij bijdraagt in de kosten. Waarom zouden jullie dat moeten betalen ?
M.

Als ik zie....

hoe verschiollend de huishoudbudgetten van Ouders Onlinegezinnen zijn lijkt het me ondoenlijk om iemand anders te adviseren wat een OK eetgeld-bedrag is voor een thuisblijvend kind. Kan zomaar een factor 2-3 schelen: lidlbrood vs warme bakker en blik smac versus Demeterkoe.

Ik zou je eigen huishoudbudget omrekenen naar een perpersoonbedrag, dat naar boven afronden & een goedgevulde voorraadkast achterlaten waar natuurlijk van kan worden geprofiteerd...

Ingrid

Fiorucci

Fiorucci

07-07-2011 om 18:37

En...

Overleg gewoon even. Soms is de uitkomst verrassend: Oh laat maar joh, dat regel ik zelf wel.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2011 om 00:34

Rembrand

Ik weet niet hoe ze het nu regelen, maar mijn dochter zit nu bij haar vriend in huis, omdat zijn ouders op vakantie zijn. Het gaat dus over en weer Daarbuiten heb ik er ook baat bij dat hij bij ons komt. Mijn dochter durft niet in haar eentje de nacht door te brengen in ons huis. Omdat er op de katten gepast moet worden is het zo mooi geregeld.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-07-2011 om 00:44

Linzel

Wij hebben het met 45 euro met ons vieren moeten doen. Je kunt stellen dat dat héél erg weinig is voor 4 personen. Dus ik ga er ook wel van uit dat 60 euro voldoende moet zijn voor twee personen. De ene dag zullen ze overhouden, de andere dag wat meer gebruiken. Met 60 euro kan ik wel leven geloof ik
Ik denk niet dat ik om bonnetjes ga vragen. Mocht ze over hebben dan zie ik wel hoeveel dat is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.