Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vet vrije recepten


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Dumbledore

Dumbledore

24-09-2011 om 13:06 Topicstarter

Oh en

Dat rookapparaat ziet er super uit. Dat lijkt me heerlijk.. Wordt je vlees daar ook zoutig van? Gerookte vis is toch vaat zoutachtig van smaak.

Oh en Sascha bedankt voor de tip van smulweb.. Daar ga ik ook eens even snuffelen.

Dochterlief kwam donderdagochtend met haar voet tussen de spaak van mijn fiets. Nu is der beentje gebroken. Ze begint inmiddels weer iets meer te ondernemen gelukkig... Donderdag en vrijdag was ze toch wel erg zitterig. Het deed pijn maar ze vond zichzelf ook wel erg zielig. En het is natuurlijk ook erg zielig... Arme kind. Gelukkig wordt ze lekker vertroeteld....

ishtar

ishtar

24-09-2011 om 13:22

Witte vis

mijn schoonmoeder heeft iets vergelijkbaars, ze kan ook echt niet tegen vet, heeft ook met haar galblaas te maken. Zij eet vleesarm. Nagenoeg geen vlees, wel witte (magere) vis, in kerriesaus of zo.

Tihama

Tihama

24-09-2011 om 13:55

Transvetten

"Ik denk dat ik misschien wel op allerlei vetten reageer. Ik reageer bijv niet op kaas. Wat raar is, maar welk op pindakaas en slasaus, gehaktballen. Zelfs op cripspino's van iglo. Die zullen dan zeker ook heel vet zijn... "

Ik word getriggerd door deze opmerking. Meestal ligt de focus bij vet op het verschil tussen onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Verzadigd heeft de naam slecht te zijn. Kaas bevat vooral verzadigd vet. Pindakaas en slaolie juist onverzadigd. Maar transvetten komen wel weer meer voor bij chemisch geharde onverzadigde vetten. Er lopen enorme discussies over dit onderwerp, en niemand weet precies wat wel of niet waar is.

Ik zou hier eens over praten met de dietiste. Jij hebt een lijstje van producten waar je wel en niet op reageert. Dat kan een goed vertrekpunt zijn om uit te zoeken waar de kern voor jou zit.

Ik ben blij dat je verteld hebt waarom je dit dieet volgt. Mijn zoon was allergisch voor verschillende kleurstoffen. Hij kreeg er astmatische aanvallen van. Ik kreeg vaak vreemde reacties omdat mensen me meenden te moeten uitleggen dat er geen relatie was tussen kleurstoffen en hyperactiviteit. De werkelijkheid was simpel: je gaf hem bijv. een drankje met E 120 en exact 18 minuten later kreeg hij een hoestbuit die meer dan 2 uur duurde. Door heel nauwkeurig in de gaten te houden wat hij at en wanneer de aanval optrad, kon ik na een tijdje een lijst aanleggen van alle foute kleurstoffen. E 120, 123, 124 waren fout, maar 125 en 129 gingen goed. Dat waren allemaal rode kleurstoffen. De kinderarts kon ons geen verklaring geven. Ik ook niet, maar ik wist wel wat we moesten vermijden. Het fijne was doordat ik wist om welke kleurstoffen het ging, er heel veel overbleef wat hij wel kon eten/drinken.

Ik denk dat voor jou iets soortgelijks mogelijk is. Als kaas bijv wel goed is, dan kan ik je meteen een heerlijk recept geven:
Schelpjes witlof 10 minuten voorkoken. Dan in de ovenschaal leggen. Hierop een plakje brie of geitenkaas, op elk plakje brie een lepeltje honing en dan 10 minuten gratineren in de over. Heerlijk.

En veel sterkte met het gebroken been van je dochter.
Tihama

Fiorucci

Fiorucci

24-09-2011 om 14:21

Stomen

Ja, vlees en vis kun je ook stomen.
Het chinese recept waar ik het over had, zijn ook gestoomde gehaktballen. Welk gehakt reageer je op? Heb je al eens kipgehakt geprobeerd?

Roken en stomen

Die rookoven waar ik die link van gaf kun je ook als stoomoven gebruiken. Van roken krijg je een rooksmaak. Daar heb je niks bij nodig. Geen peper, geen zout, helemaal niks. Gewoon heerlijk zonder wat.
Ik heb laatst eendenborst gerookt. Wel met vet eraan (beter voor het vlees) maar dat kun je er voor het opeten weer gewoon vanaf snijden.
Groet,
Miriam Lavell

Sascha2

Sascha2

24-09-2011 om 18:06

Kroepoek

Je kunt bij de toko ongebakken kroepoek kopen en deze in de magnetron bakken, zonder olie. Misschien ook lekker voor de afwisseling?

Massi Nissa

Massi Nissa

24-09-2011 om 19:00

Dumbledore

Ik heb me nooit echt verdiept in vetvrij voedsel, maar wilde je sterkte toewensen, zowel met je eigen gezondheid als die van je dochter. When it rains, it pours, zeggen de Engelsen .
Groetjes
Massi

Hanne.

Hanne.

24-09-2011 om 21:41

Aantal suggesties

Ik zou gaan kijken naar gerechten die je met een grilpan en/of stoompan kan maken. Stomen van vlees gaat inderdaad prima, grootste bezwaar is dat het geen kleur/een beetje grijzige kleur krijgt en geen krokant korstje.

paar suggesties

pasta met gegrilde groenten (tomaat, courgette, ui, aubergine) en gegrilde kipfilet. Kan ook heel goed met couscous

oosterse buideltjes: mager (kippen)gehakt in een buideltje van loempia vellen en dan in de stoompan gaar stomen.

Kipfilet met mozarella. (relatief vet, maar omdat ht met kaas wel goed gaat): Kipfilet in dunne plakken snijden In grilpan kort gaar grillen. In andere pan tomatensaus heet maken. Saus in ovenschaal, kip er op leggen. Op elke plak kip een stukje mozarella en een blaadje basilicum.

Champignon risotto (klein beetje olie of boter nodig voor het aanfruiten, maar verder niets aan vet)

Gerookte kip lijkt me als product ook prima

Witvis in mosterd saus (witvis in een beetje boulion pocheren en dan van de boullion met een beetje mosterd en evt wat koffiemelk een saus maken)

elsje78

elsje78

24-09-2011 om 22:30

Hou op schei uit;galstenen

ik weet er alles van! Maar nog rare vraag misschien; weet je zeker dat het alleen vet is? Ik had het nl vooral bij vet GEKRUID eten...en nog wel (gal is in 2007 verwijderd )
Als ik paprikachips eet heb ik altijd last van de darmen, nu vooral, maar galkoliek kreeg ik dus van vet en gekruid eten

Sterkte!

Tirza G.

Tirza G.

24-09-2011 om 23:37

Kruiden

Mijn zus heeft de ziekte van Crohn (chronische darmontsteking) en reageert extreem heftig op peper-achtige dingen. Dus niet alleen de Thaise rode pepertjes, maar ook paprika bijvoorbeeld. Of van die 'hot'-kroepoek. Vet gaat aardig, maar is inderdaad ook altijd een aandachtsgebied.

Tirza

Dumbledore

Dumbledore

25-09-2011 om 08:36 Topicstarter

Elsje

Echt waar jij ook.. Het schijnt enigzins uitzonderlijk te zijn hé?. Dat je nog stenen aanmaakt als je geen galblaas mee hebt. Sommige mensen kijken me echt aan van hoe kan dat nou. De stenen worden nu geloof ik aangemaakt in de lever dacht ik.

Maar goed het komt voor... Dat is duidelijk.

Heb jij ook dat je hele buik op slot lijkt te zitten na een koliek?
Paprikachips.. dat is toch hartstikke vet??? Volgens mij heb ik ook eens een koliek gehad na taco's. Ik reageeer trouwens niet op de macaronimix van de aldi. Niet dat ik die lekker vindt. Tegenwoordig eet ik het liefste zelfgemaakt. Ik wil graag wat minder met pakjes enzo eten.

Tegen welke kruiden kun jij niet. Toch wel tegen simpele kruiden? Zoals basilicum, zout, rozemarijn, kerrie, oregano. Hoe zit het eigenlijk met mosterd??

Dumbledore

Dumbledore

25-09-2011 om 08:39 Topicstarter

Tirza

Ik reageer volgens mij niet op peper iig niet op paprika. Dat kan ik gewoon eten. Over ui ben ik persoonlijk minder overtuigd... En prei... hoe zat die ook alweer. Het is ook gewoon zo eng om eens iets te proberen. Zo maar om te kijken of mijn lijf erop reageert.

Dumbledore

Dumbledore

25-09-2011 om 08:43 Topicstarter

M lavell

Ik ben serieus aan het nadenken over de stomer/roker. Mijn man ziet me aankomen hahaha.. Weer apparaat in de keuken erbij haha....

In November ben ik jarig.. Ik wilde eerst een elektrische bbq.. Ook voor het vetvrije idee natuurlijk. Maar daarvoor heb ik inmiddels een grillpan gescoord. Ik kook op inductie dus het is soms best lastig om een geschikte pan te vinden.

Als ik dan zeg ja maar ik wil ook lekker kunnen eten is ie wel om hoor. Grinnik...

Dumbledore

een paninimaker is voor jou dan ook echt iets! lekker een tostie maken zonder vet, je vlees grillen... helemaal lekker en kost niet zo duur!

verder doe ik een dieet waarbij ik niet in olie of boter mag bakken .. bij dat dieet heb ik een kookboekje gekregen... als je nu even mij een mail stuurt op [email protected] zal ik er wat dingen uit copieren voor je en opsturen...

Dumbledore

Dumbledore

25-09-2011 om 09:50 Topicstarter

Mjammie

Dat klikt goed... Misschien mooi alternatief als ik mijn gezin eens iets standaards wil voorzetten.. Dan kan ik een lekkere gezonde tosti maken

Mijn mail adres is
dumbledore is back @ hotmail.com

zonder de spaties uiteraard

Maak een foto

Dumbledore, het is niet eenvoudig om te achterhalen wat in je eten mogelijk narigheid veroorzaakt. Bij was er de overduidelijke samenhang met vet, maar toen dat was weggeëbd bleef er toch nog een probleem hangen: knoflook.
En dan niet dat teentje als smaakmaker in de soep, maar wel de knoflooksaus, of (en daar ga je) gamba's met knoflook of knoflookboter.
Kortom: van die gerechten waarbij knoflook in overmaat aanwezig is en die ook nog eens in vet drijven (vet is nu eenmaal de beste smaakdrager). Vandaar dat ik knoflook als (mede)boosdoener gemist had.
Om een beetje systematisch te achterhalen waar je precies last van krijgt, zou je een eetdagboek bij moeten houden. En om dat makkelijk te maken, kun je gewoon elke dag van je bord een foto maken. Bewaar op je computer en achterhaal achteraf (als je last krijgt) wat er ook weer in zat.
Zonder pakjes koken is slim, want dan weet je beter wat je gebruikt. Bovendien zit in veel poederpakjes ook vet (alweer als smaakdrager). En daar zit dan meteen het probleem: zonder pakjes koken draait eigenlijk om de meest passende keuze van vet (boter, olijfolie, pinda-olie, whatever) en de kruiden die je daarin op smaak laat komen.
Niet voor niets gebruiken koks vaak ook het aanbaksel in de pan als smaakdrager voor de saus bijvoorbeeld.
Het beste alternatief daarvoor is bouillon. Door te stoven komen de smaken van alle ingredienten in het water. Dat water kun je gebruiken als basis voor een volgende (snelle) maaltijd.
Eigenlijk: vet is een snelle smaakdrager, water een langzame.
Dus voor de snellere hap: steel wat uit je stoofpot en doe dat in van die ijsklontzakjes en vries het in. Dan: kook je groente in wat van die ijsklontjes. Gebruik wat van die klontjes in je pastasaus. Grill, stoom of rook je vlees en gebruik wat van die klontjes met een klodder creme freche (of desnoods magere quark, is ook niet vies) of tomatenpuree voor een jus.
Verder: voor de smaak zijn de producten het belangrijkst. Een goede aardappel is ook lekker zonder iets erbij.
Voor de bouillon: gebruik geen bouillonblokje. Breng op smaak met zout en peper en laat de overige smaken zo veel mogelijk uit de groenten komen. Dan krijg je verschillende smaken afhankelijk van wat je erin stopt.
Met een bouillonblokje smaakt elke soep of stoofschotel hetzelfde (net als pakjesvoer eigenlijk).
Groet,
Miriam Lavell

elsje78

elsje78

25-09-2011 om 11:29

Ja raar hè

ik heb voor de operatie een aantal heftige aanvallen gehad, in eerste instantie niet herkend als galstenen ( was zwanger en werd afgedaan als een virus!)
Later weer heftige aanvallen en daarna is de gal verwijderd. Ik reageer nu vooral op vet en helemaal op gekruid vet zeg maar. Gewone kruiden door het eten gaan goed, maar een speklap zou vragen zijn om problemen. Dan houden mijn darmen er gewoon een paar dagen mee op. Of ik echt weer galstenen heb weet ik niet, maar dat zou wel kunnen want je maakt wel gal aan, het wordt alleen niet meer opgeslagen in de galblaas. Daardoor verteert je eten slechter als je vet eet, want normaal komt er dan extra gal uit de galblaas om dat extra vet te verteren. Bij "ons" gebeurt dat niet meer. Galstenen krijg je dan dus nu denk ik ook in de lever. Wat ik wel eens heb is een soort koliek onder de ribben, het voelt als een mini perwee, alsof er iets ergens door geduwd moet worden, en mijn theorie is dat sast minigalsteentjes

elsje78

elsje78

25-09-2011 om 11:31

Nog niet klaar en oh autocorrect hou eens op

sorry, iPad verzond m al, en ik zie spel fouten, geef autocorrect maar even de schuld...

Bedoelde een soort mini gal steentjes....

Groetjes

Primavera

Primavera

25-09-2011 om 15:15

Schoonvader

Mijn schoonvader is geopereerd aan zijn galblaas en had er nog een pancreatis bij ook. Sindsdien is hij ook een 'moelijke eter' geworden wat vet betreft.
Alleen is het niet zo dat hij al het vet moet vermijden, hij reageert juist op sommige soorten vetten is sommige omstandigeheden. Boter en slagroom e.d. verdraagt hij niet, maar kaas en ijs weer wel.
Vleeswaren als rauwe of gekookte ham gaan goed, salami gaat fout. Bij olijfolie is het zo dat hij er alleen maar tegen kan als het rauw, dwz niet verhit wordt. Hij reageert vooral op gebakken spul zelfs al is het nagenoeg zonder vet, maar kan rustige een portie gestoofde groenten nemen die aangemaakt is een een beetje goede olijfolie als smaakmaker.
Ik denk dat het bij jou ook zo werkt. Ik zou als ik jou was dus niet klakkeloos alle vetten vermijden, maar alleen die waar je last van krijgt. Als bij jou ham geen problemen geeft, rustig blijven eten, kennelijk is de vorm van het vet in de ham dan geen belasting voor je spijsverteringsgestel. Een eetdagboek bijhouden is een goed idee.
Onderaan nog een recept van schoonmoeder:
Het succesrecept van deze zomer was koude citroenkip- of kalkoen-salade. Je hebt nodig een groot stuk kip- of kalkoenfilet aan één stuk, verse citroenen en iets van rucola of andere wat pittiger sla. Zet een pan met water op en laat het tot het kookpunt komen. Eventueel kun je er kruiden in laten meekoken zoals salie en tijm en peper, maar het hoeft niet perse. Kipfilet erin 5 minuten laten koken of in ieder geval tot het water weer goed aan de kook is, deksel erop en uitzetten. Na ongeveer 45 minuten waarin je kan doen wat je wilt, want het gas is toch uit is het vlees gaar. In reep-achtige stukjes knippen en rijkelijk met citroensap besprenkelen. Eventueel een beetje olijfolie toevoegen. Daarna meng je het met de rucola-sla en vervolgens kan het zo de ijskast in en blijft het minstens 2 dagen goed.
Groeten Primavera

Dum

Ik heb je gemailt!

Dumbledore

Dumbledore

28-09-2011 om 16:55 Topicstarter

Antwoord

Ik heb je geantwoord...

Dumbledore

Dumbledore

28-09-2011 om 16:57 Topicstarter

Sascha

Weet je wat er zo in de oven gaat:

Aardappeltjes met zeezout en rozemarijn.. Ben benieuwd hoe het smaakt.

Verder in de oven kip drumsticks in een braadzak met kipkruiden en zeezout.. Mjammie.

Dumbledore

Dumbledore

28-09-2011 om 17:07 Topicstarter

Primavera

Dat heeft mijn collega ook gehad. Echt super eng dat zo'n relatief simpele operatie zo gevaarlijk kan uitpakken.

Over 3 weken krijg ik weer een ingreep waarbij ze de stenen gaan verwijderen. Advies arts is toch minder vet eten. Ookal eet ik eigenlijk helemaal niet vet. Mijn lever heeft de functie van mijn galblaas overgenomen en maakt nu stenen aan.

Vet eten kan een koliek nu veroorzaken en vet eten zorgt ook voor de aanmaak van stenen. Bij mij dan in ieder geval. Wel goed voor de lijn zo eten...

Sascha2

Sascha2

28-09-2011 om 21:32

En?

Smaakten de piepers . Ik hoop dat je gauw wat prettige recepten vindt. Mocht ik nog wat bedenksels hebbenndan mail ik ze je!

Sascha2

Sascha2

28-09-2011 om 21:34

Trouwens

Als je wat krieltjes of aardappelblokjes in de iven bakt, is het lekker om er wat bloem overheen te strooien. Dan krijg je een knapperig aardappeltje van.

Hanne.

Hanne.

28-09-2011 om 22:17

Drumsticks zijn toch hardstikke vet?

In de hoop dat je dit niet direct als kritiek opvat, maar je geeft enerzijds aan dat je van de arts minder vet moet eten, en anderzijds dat je kipdrumsticks hebt klaargemaakt.

Die dingen zijn toch hardstikke vet? Of vergis ik me nu?

Rafelkap

Rafelkap

29-09-2011 om 07:28

Aardappeltjes ook vet?

En aardappels kan je ook gewoon koken. Gebakken -alhoewel in de oven- daar moet je toch ook weer olie bij doen?
Ik zou ook kijken naar gestoomde groenten/vis?
In plaats van kipdrumsticks zou ik gewoon kipfilet doen- of kalkoenfilet.

Rafelkap

Rafelkap

29-09-2011 om 07:32

Over stomen

Mijn nicht stoomde gewoon in een pannetje. Pannetje in een pannetje, dus zonder grote apperaten.

Hanne.

Hanne.

29-09-2011 om 10:04

Pan in pan

Pan in pan klinkt mij meer als au-bain-marie.

Ik zou ook niet weten hoe de stoom van de ene in de andere pan komt.

Vergiet of stoombloem (kost geen drol) in een pan kan wel, hoewel ik met de combin vergiet + pan altijd het problem heb dat de deksel er niet meer goed op past en de stoom weg 'lekt'

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.