Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Nakaarten over st maarten

Afgelopen vrijdag met mijn twee bloedjes langs de deuren geweest vanwege St Maarten. Wat mij opviel was dat er zo weinig werd opengedaan. In de helft van de huizen was er zo te zien niemand, en in nog eens vrij veel huizen brandde wel ergens licht, maar deed men toch niet open.

Nu ben ik opgegroeid in Alkmaar waar St Maarten een stevige geschiedenis heeft, en wij hadden destijds wel een passend lied paraat voor de mensen die niet opendeden . Maar vrijwel iedereen was toen thuis, en wie thuis was deed gewoonlijk ook open.

Nu wonen wij in Amsterdam waar St Maarten eigenlijk vrij recent is. Ik vraag me dus af: komt het daardoor dat in minder dan de helft van de huizen iemand klaar staat met versnaperingen, of is dat inmiddels ook in de Noordkop zo? Want laten we wel wezen, toen ik in de jaren 70 met mijn uitgeholde koolraap langs de deuren ging bestond de huisvrouw nog in volle glorie en waren de files een stuk korter, dus in elk huis was er rond 6 uur wel iemand thuis.

Kaaskopje e.a., hoe zit het in de echte St Maartengebieden, kan je daar wel deur aan deur aanbellen?

Groeten,

Temet


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

15-11-2011 om 12:16

15 jaar geleden

15 jaar geleden leefde St. Maarten ook niet echt in Amsterdam. Er is blijkbaar gewoon niets veranderd.

Lampegatter

Lampegatter

15-11-2011 om 12:50

Een (1) groepje

een groepje gehad, die ik blij maakte met mijn in een moment van verstandsverbijstering gekochte mega-pak snickers (hiera, de verleiding de deur uit).
In Eindhoven wordt volgens mij alleen door de vrije school aan St.Maarten gedaan, en dan wordt alleen aangebeld bij mensen die dat met een sticker oid kenbaar maken dat ze dat leuk vinden.

amk

amk

15-11-2011 om 13:02

Ja gewoon alle deuren

in St Maarten.
Mijn dochter gaat dan ook met haar zusjes speciaal van zuid holland naar opa en oma om dat echte gevoel mee te krijgen.

Ze hebben het erg leuk gehad en zijn behoorlijk misselijk 's avonds de auto weer in gegaan. Het was gelukkig stukken beter weer als vorig jaar. Toen hield de lampion het maar 1 straat uit.

Drenthe hier!

Op Sint Maarten is echt zo goed als iedereen thuis & wordt zo goed als overal open gedaan.

Als een moeder met kroost op pad is, en er is geen vader (thuis) dan zet men zelfs regelmatig toch een schaal snoep voor de deur omdat het anders zo sneu is. oudste van 14 die dit jaar zijn jongste zusje en een paar vriendinnen 'begeleidde' heeft ze een paar keer laten zingen voor een lege-deur-met-schaal...want voor wat hoort wat, toch? Hilarisch!

Ingird

Puck

Puck

15-11-2011 om 13:16

Flevoland hier

Ook in Flevoland wordt uitgebreid St Maarten gelopen. Gewoon van deur tot deur met in de meeste gevallen een eigengemaakte lampion.

Amstelveen

Hier ook volop St Maarten hoor en in Hoofddorp ook weet ik....

Zuid holland zuid

In mijn regio doen ze niet aan Sint Maarten.
G

mijk

mijk

15-11-2011 om 14:05

Groningen stad hier

In onze straat nieuwbouwwijk met veel kinderen met 55 huizen waren misschien 8 mensen niet thuis en deden 3 de deur niet open. Van de niet thuis waren er zeker 3 als enige ouder thuis en met hun eigen kind aan het lopen. Zelf hadden we ongeveer 60 kinderen aan de deur. Dus hier leeft het nog heel erg!

Zoals bij ingridt

Inclusief de verlichtte voortuin (lampjes, waxinelichtjes) en snoepschalen van mensen die niet thuis zijn. Wij wonen wat ongunstig in de straat, de kinderen lopen liever hofjes met huizen dicht bijelkaar, dus hebben niet meer dan 20 kinderen aan de deur gehad.

marjanne

marjanne

15-11-2011 om 14:40

Zaanstreek

Ik woon 23 jaar in een (toen) nieuwe wijk in de Zaanstreek, waar in hoogtij jaren meer dan 120 kinderen langs kwamen en waar we met z'n allen een uur buiten stonden te genieten. Vrijdag is er denk ik 12 keer voor mijn deur gezongen die op een kier stond, er hing een lampionnetje buiten.
Tja......een wijk verandert. Wel jammer want ik vind het mooi al die stralende smoeltjes. Maar ook vond ik de berg snaai die de kinderen vroeger ophaalden een drama, en dan had ik nog heel slanke kinderen die het niet achter elkaar opaten.
Wel leuk: ik had dit jaar rolletjes pepermunt en mandarijnen en een aantal kinderen riepen Ha een mandarijn!.
marjanne

Fryske

Fryske

15-11-2011 om 15:06

Fryslan hier

hier ongeveer 60 kinderen, is ook wel eens meer geweest. Maar een hele leuke ( koude ) avond met mooie lampions en keurig zingende kinderen. Helemaal geen afgeraffeld Mickey Mouse....

Oh en Temet volgens mij is Sint Maarten in Amsterdam geen traditie, toch? Kunnen de kinderen wel leuk beslissen dat dat het nieuwste is maar de volwassenen (lees snoep kopers) moeten dat natuurlijk ook maar vinden.

Yura

Yura

15-11-2011 om 16:05

Zuidholland midden

Hier een Friezin die via amsterdam in ZH terecht is gekomen. Vanuit mijn jeugd weet ik niet beter dan dat iedereen het doet. Toen ik in Amsterdam terecht kwam eerste helft jaren negentig, lag er wel wat " Sintmaartensnoeop" in de winkels, maar nooit wat aan de deur gehad, maar nu woonde ik ook in den galerijflat in de Bijlmer. Dus ja na de eerste keer bleef ik met al dat snoep zitten, want ik was gewend in te slaan voor St Maaren. Toen ik bij echtgenoot ging wonen in Zuidholland had hij zelfs nog nooit van het Sintmaartengebruik gehoord. Paar jaar geleden gingen kleine groepjes ouders het opeens organiseren. Je kon dan een brief op het raam plakken als ze aan mochten bellen. Vorig jaar stonden ze opeens zonder aankondiging met halloween voor de deur, tja daar stond ik dan, heb de fruitschaal maar verdeeld en ja hoor op 11 november stonden diezelfde kinderen er weer ook zonder aankondiging, moest nog boodschappen doen, dus het werden suikerklontjes haha. Ja sorry hoor op deze manier weet ik (met zelf oudere kinderen die de leeftijd te boven zijn) ook niet meer waar ik aan toe ben, misschien toch handig om het even aan te kondigen denk ik dan. Bovendien, en dat irriteert me mateloos, kennen ze de bijbehorende liedjes niet, ze hebben slechts de klok horen luiden. Dan doe je open en kijkt verwachtingsvol tot er een liedje komt, maar je krijgt alleen een plastic zak onder je neus geduwd. Jammer dat het hier zo gaat, want St. Maarten vond ik vroeger echt leuk.

liora

liora

15-11-2011 om 16:57

Amsterdam-zuid

Hier zeer kinderrijk en veel grote huizen en ook wel veel animo, overal groepjes kinderen en zo.
En toen ik opgroeide in Amsterdam gingen de meeste van mijn klasgenootjes ook lopen. Dat was in Buitenveldert.
Alhoewel ik me niet herinner dat wij ooit kinderen aan de deur kregen.

Liora

Rina

Rina

15-11-2011 om 17:00

In de hoofdstad van

Noord-Holland viel het gelijk met de huldiging van het Nederlands honkbalteam, maar er kwamen echt niet minder kinderen langs hoor. Vanaf een uur of vijf tot ver na achten kwamen ze aan de deur. Ze werden wel steeds ouder haha.
Mijn eigen kinderen kwamen ook met een berg snoepgoed thuis pfft.

Margriet*

Margriet*

15-11-2011 om 19:27

Bij ons in de straat wel.

Dus kom volgend jaar hier. Ook veel medenederlanders die de traditie oppakken en bij ons aan de deur kwamen. Bij ons wordt er toch wel vooral opengedaan bij de autochtonen. Beetje lullig zo een onderscheid maken maar in deze gekleurde en gemengde buurt is het niet anders.
Dus combi van geen traditie in Amsterdam (bijgetrokken denk ik door alle import) en gemengdheid buurt.

Margriet*

Margriet*

15-11-2011 om 19:29

Ik kom uit een dorp in de

buurt van Haarlem en vroeger werd daar volop St Maarten gevierd. Dus ik weet heel goed wat de traditie is, maar alle buren uit andere delen van het land denken dat het in Amsterdam ook al jaren is.

Denise

Denise

15-11-2011 om 19:52

Hier niet (laren nh)

Hier komt niemand langs de deur. Ooit wel eens snoep gekocht voor de zekerheid, maar er komt gewoon niemand, dus zelf maar opgegeten
Vroeger in Hilversum was het trouwens ook nooit, zelf heb ik ook nooit gelopen. Ik hoor wel van Hilversumse vrienden dat ze het nu wel lopen trouwens.

Massi Nissa

Massi Nissa

15-11-2011 om 20:29

Keistad

Ik woon in een Vogelaarwijk (helemaal niet zo'n erge, hoor, ik krijg altijd de indruk dat Amersfoort gewoon ook zo nodig een prachtwijk wilde hebben om bij de grote steden aan te kunnen schurken). Hoe dan ook, veel allochtonen. Ik heb een straatje of vier 'gedaan' met een peuter en een kleuter, en bij veel deuren werd inderdaad niet open gedaan. De mensen die wel de deur open deden, waren meestal heel verbaasd ("Ik heb in 35 jaar nog nooit...") en verrast. Dochter en buurmeisje hebben werkelijk bergen snoep opgehaald, trouwens, want iedereen dook de voorraadkast in en kwam dan met grote zakken aanzetten. En ja, de meeste mensen die open deden, waren autochtoon. Vond ik ook wel jammer, maar het leeft gewoon echt niet onder allochtonen. De lampion had dochter op de speeltuinvereniging gemaakt, in die buurt (wat verderop) leefde het veel meer en hadden veel mensen een "Ja, ik doe mee"-poster met Sint Maarten erop aan de deur hangen.
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

15-11-2011 om 20:32

O ja

Ik had van te voren de legende van Sint M. nog even goed doorgenomen met dochter, en ja hoor, diverse bejaarden vroegen er expliciet naar (en doneerden extra veel snoep toen dochter van de hoed en de rand wist). Ik vind eigenlijk ook dat je alleen mag meedoen als je een paar liedjes kent en het algemene verhaal. Anders wordt het gewoon 'snoep of ik schiet'-achtig. Dat is bij kleine peutertjes heel schattig, maar bij opgeschoten basisschoolleerlingen een stuk minder leuk.
Groetjes
Massi

Temet

Temet

15-11-2011 om 22:01 Topicstarter

Poster

Massi, als je een poster met "ja ik doe mee" moet/kan ophangen dan woon je duidelijk in een gebied waar het geen traditie is. Ik kan me niet voorstellen dat ze zoiets in bijvoorbeeld Alkmaar zouden doen, net zoiets als aan een Limburgers te vragen een poster op te hangen als ze meedoen met carnaval (wie niet mee wil doen maakt wel dat-ie wegkomt).

In de Pijp en in Oost kwamen er altijd maar zeer weinig kinderen langs, maar hier toch behoorlijk wat. Maar van oorsprong werd het hier nooit gevierd. Ik las in het Parool dat in nieuwbouwwijken dit vaak ook gebruikt wordt om een gemeenschapsgevoel te creëren. Zou kunnen. En in nieuwbouwwijken wonen vaak veel jonge kinderen, en als die op kdv en school allemaal aan het lampionnenplakken worden gezet dan komen ze natuurlijk wel op ideeën.

Hier deed zowel allochtoon als autochtoon mee en open - voor zover er dan werd opengedaan - , daar zag ik niet echt verschillen in. Wel waren de paar groepjes wat grotere jongens die rondliepen met alleen een tasje en die de liedjes maar zo'n beetje half playbackten zo te zien Marokkaans. Echt oudere mensen hebben we eigenlijk niet bezocht, omdat die eigenlijk niet in deze nieuwe eengezinswoningen wonen.

Mijn kinderen waren zeer te spreken over de opbrengst. Ik ook, het is al bijna op. Als we in een echt St Maartengebied hadden gewoond waar deur aan deur wordt opengedaan vrees ik dat we een veel te grote berg hadden gekregen.

Grappig trouwens dat er kennelijk ook gebieden zijn waar mensen bij afwezigheid een schaal met lekkers buiten zetten. Dat kwam bij ons vroeger echt niet voor, en hier nu ook niet (in Amsterdam zet niemand iets zomaar buiten of het moet afval zijn)

Groeten,

Temet

liora

liora

15-11-2011 om 22:13

Wel

Sorry Temet,

Hier ook schalen buiten, en kaarsen...

Liora

Fonneke

Fonneke

15-11-2011 om 22:15

En hier in utrecht

Bij ons in Utrecht doet ook minder dan de helft van de mensen mee. Bij ons in de wijk is het zo dat mensen die mee willen doen een kaars voor het raam zetten. Geen kaars, dan bel je daar ook niet aan. Er doen genoeg mensen mee om het leuk te laten zijn, maar het is niet zoals ik het zelf van vroeger (in Groningen) gewend was. Liedjes voor mensen die niet opendoen hoor je hier dus ook nooit.

Marie

Marie

15-11-2011 om 23:21

Nop

Hallo
Hier in de Noordoostpolder ook Sint Maarten hoor. Alleen hebben wij niet zoveel kinderen in de buurt wonen, dus hadden we aardig wat lekkers over.
Maar wij wonen hier nog niet zo lang en nu hoorde ik dus afgelopen vrijdag dat ze op Urk niet aan Sint Maarten doen, omdat het een Katholiek feest is. En ik heb altijd gedacht dat het meer een regionaal feest was en niet zozeer met het geloof te maken had. Weer wat geleerd dus (rare Urkers).
Groetjes

Kaaskopje

Kaaskopje

16-11-2011 om 01:38

Temet

Hier in de stad werd nog uitbundig van deur naar deur gelopen. Ik vind het altijd weer iets ontroerends hebben, al die kinderstemmetjes en de goedkeurende stem van de mevrouw bij de deur eroverheen.
Ik heb aanvankelijk in Buitenveldert gewoond. Daar kenden we geen St. Maarten. Eenmaal in het dorp waar we later woonden, hier niet ver vandaan, heb ik de schade nog een beetje ingehaald.
In Alkmaar scheelt het denk ik per wijk hoe groot het enthousiasme is. Mijn oudste dochter past bijvoorbeeld in onze nieuwste wijk op en bij haar oppasgezin waren meer dan 260 kinderen langs geweest. Ze moesten hun eigen voooraden plunderen, om aan de vraag te kunnen voldoen.
Waar ik mij een beetje over verbaas is waarom tradities altijd verplaatst of meegenomen moeten worden naar plaatsen waar het niet van oudsher gedaan wordt. In een omgeving waar men het niet gewend is zou ik niet langs de deur gaan.

Nou niet alleen rare urkers hoor

Zuidelijk Zuidholland waar ik vandaan komt kent ook totaal geen Sintmaartenstraditie, en het werd in mijn jeugd ook altijd afgedaan als 'rooms' (net als Sinterklaas, dat heette bij veel gezinnen 'pakjesavond').

Hanne.

Hanne.

16-11-2011 om 08:23

Niet mee doen is weg gaan

Hier doet eigenlijk iedereen mee, en als je niet mee wilt doen ga je weg. Of zorg je dat je je boven op zolder verstopt.

Sint Maarten loop je dan ook in de file!

En toch waren er heel veel huizen waar niemand was. Incl mijn eigen huis. Da's een nadeel van een nieuwbouwwijk: Veel gezinnen met jonge kinderen die zelf aan het lopen zijn.

Amsterdam in de oudheid

Ruim 40 jaar geleden zat ik op een vrije school in Amsterdam. Ja, wij deden Sint Maarten. Dat was een flinke voettocht, want wij belden aan bij voorgekookte adressen. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat we snoep kregen. Het zullen wel wortels en mandarijntjes geweest zijn.
In mijn nieuwe woonplaats hebben ze er een handig trucje op. Iedereen die meedoet (snoep in huis heeft), heeft een lantaren (liefst met brandende kaars) voor de deur.
Man en ik deden een middagbiertje in de kroeg (één straat verder!) en vroegen daar hoe het zou gaan. Kroegbaas vertelde dat hij zich er vorig jaar goed op voorbereid had, maar dat er niemand kwam. Nu had hij dus niks. Ook de gasten wisten zeker dat St Maarten niet zou spelen.
Maar toen we terugkeerden in mijn straat zagen we buren lantarens klaar zetten en de laatsten op de fiets stappen om snoep te halen bij de super.
Wij deden niet mee. We gingen weg. Niet expres op deze dag gepland, maar toch wel lekker rustig. Mijn honden vliegen nog steeds tegen de muur als er aan de deur geklopt wordt. Dat is een restje van het solitaire leven op de dijk.
Ze mochten met ons mee en op advies van de buren hebben we alle lichten uitgedaan.
'die zijn er niet'
Groet,
Miriam Lavell

krin

krin

16-11-2011 om 09:15

In zuidoost zuid-holland

In het dorp waar ik ben opgegroeid was er geen St.-Maarten. In het dorp vier kilometer verderop wel. Heb ik nooit gesnapt, maar misschien is het inderdaad een ´paaps´ feest waar men in ons hervormde dorp niet aan wilde. Waar ik nu woon hangt het van de wijk af. In onze straat gebeurde er niets; drie straten verderop doet bijna iedereen met kinderen mee. Drie straten de andere kant op doen ze juist aan Halloween. En sommige hebberds doen het gewoon allebei.

Niet rare Urker

Niet rare Urker

16-11-2011 om 09:23

Marie

marie, het is duidelijk dat je de gewoontes van je buurgemeente Urk nog niet kent. Geeft niets, maar zeg dan niet meteen dat het rare urkers zijn
Op Urk wordt Sinterklaas wel gevierd. Het argument dat iets katholiek is, is dus niet geldig. Vroeger (en dan heb ik het over de periode tot een jaar of 30 geleden) was er een andere traditie op Urk die erg veel leek op St. Maarten: zodra Sinterklaas in het land was, ging je verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet langs de deuren om liedjes te zingen. En daar kreeg je dan snoep voor. Dat was niet aan een bepaalde avond gebonden, dat kon je doen zolang Sint in het land was. Het verkleden ging heel primitief: een mijter van krantenpapier en zwarte schoensmeer voor de Piet. Helaas bestaat deze traditie niet meer.
In Tollebeek, het dorpje dat het dichtst bij Urk ligt, wonen veel Urkers en die lopen gewoon allemaal mee met St. Maarten. Ook komen er veel kinderen speciaal naar Tollebeek die avond om te lopen.

marie

marie

16-11-2011 om 14:04

Urk

Hoi
Ik had het niet over Sinterklaas maar over Sint Maarten en mij is door een echte Urkse verteld dat de mensen op Urk niet meedoen, omdat Sint Maarten een Rooms feest is.
Daarbij vind ik het eerlijk gezegd nogal hypocriet om dan wel speciaal naar Tollebeek te gaan voor Sint Maarten. Als je uit principe niet in Urk wil/kan lopen, moet je dat ook niet ergens anders doen!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.