Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Nakaarten over st maarten


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Niet rare Urker

Niet rare Urker

16-11-2011 om 15:35

Nee marie

je had het inderdaad niet over sinterklaas. Maar je redenatie was: st maarten wordt niet op Urk gelopen, want dat is katholiek. Nou, sinterklaas is ook katholiek, en dat wordt wel gevierd. Dus dat is geen geldig argument. Dat bedoelde ik te zeggen.
Er zijn meer plekken in Nederland waar geen st. Maarten wordt gelopen en dat heeft dus niets met al dan niet katholiek zijn.
De kinderen die in Tollebeek komen lopen kunnen dat ook op Urk doen, maar als er dan niemand open doet of het gebruik niet kent, dan is er niet veel aan toch? Dus lopen ze met vriendjes/familie die wel in Tollebeek wonen hier lopen. Niets principieels aan dus

Zuid limburg

Ooit een katholieker gebied gezien dan Zuid Limburg? Nooit St. Maarten gevierd, ook nooit gehoord van omliggende dorpen dat het gevierd werd.

Hemien

Hemien

16-11-2011 om 16:32

Wel zuid-limburg

Hier in Zuid-Limburg wordt wel SR. Maarten gelopen, inclusief het verbranden van het paard van stro.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2011 om 02:24

Daar waren dus mensen die het gingen organiseren met een optocht omdat veel mensen het niet kenden. ===
Dat bedoel ik dus.

Temet

Temet

17-11-2011 om 13:09 Topicstarter

Liora

Bedoel je dat mensen die zelf niet thuis zijn een schaal buiten zetten? Echt waar? Ik ben echt stomverbaasd.

Jij woont toch in Zuid? Grappig, die verschillen, in Oost kwam er amper iemand langs, en kennelijk ligt het alweer heel anders als je de Berlagebrug over bent.

Trouwens, wat ik van iemand hier lees - 260 kinderen! Mijn hemel! Je zou gaan denken dat daar een weeshuis in de buurt zit.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2011 om 16:20

Temet

Nee... het is 'slechts' een zeer kinderrijke nieuwbouwwijk

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2011 om 16:39

Ik zit er even over na te denken. In wijken met veel 'medelanders', om er maar even een oude term voor van stal te halen, wordt aangemoedigd om evenemten te organiseren met hapjes, muziek etc. om de wijk meer saamhorigheid te geven. Ik zit me nu dus heel hard af te vragen waarom ik dit iets anders vind dan tradities als St. Maarten in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken. Evenementen waarbij je aan elkaars cultuur kunt snuffelen zie ik niet als een andere een traditie 'opdringen', geloof ik. Je bent vrij om deel te nemen of niet. Bij een traditie als St. Maarten, vind ik het een beetje raar om opeens bij mensen aan te bellen die die gewoonte helemaal niet kennen en of dat ook niet verwachten in een omgeving waar van oudsher niet aan St. Maarten gedaan wordt. Als ik bijvoorbeeld in Zuid Holland zou gaan wonen, zou ik geen seconde vinden dat ik mijn kinderen daar St. Maarten moet laten lopen. Daar is het niet. Nieuwe streek, nieuwe gewoontes.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2011 om 16:40

Evenemten?

evenementen dus...

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2011 om 16:46

Wordt een drieluik

Ik zei in de eerder reactie dat ik het een beetje raar vind om bij mensen aan te bellen die de traditie niet kennen. Dat bedoel ik uiteraard in de situatie van mensen die niet in een St. Maarten streek wonen. Mensen die het niet kennen, maar naar een streek/stad/dorp met St. Maarten verhuizen moeten omgekeerd niet mopperen als er kinderen aan de deur komen op 11 november.

Monique D*

Monique D*

20-11-2011 om 15:13

Je komt er wel achter via de kinderen

Als je naar een streek of dorp verhuist waar men de traditie Sint Maarten hanteert dan kom je toch via jouw kinderen daar achter? Zij worden op school èn via vriendjes voorbereid op 11 november. Zij maken dan ook een lampion.
Mijn ouders wonen in een randgemeente van Amsterdam. Daar werd wel volop Sint Maarten gevierd. Ik woon in een Amsterdamse wijk waar dat niet gebruikelijk is. Toen de kinderen klein waren nam ik ze op die dag mee naar mijn ouders zodat ze daar Sint Maarten gingen meelopen. Helaas maakte hun school geen lampion voor hen.. ik moest dat maar zelf maken of kopen.

Monique

Zelf een lampion maken is ook niet altijd aan de orde, hoor. Ook niet in streken waar Sint Maarten een diepgewortelde traditie is. Van mijn zus weet ik dat het jeugdig deel van hun hele dorp ijverig Sint Maarten loopt, maar die lampions zijn ofwel thuis gemaakt, ofwel gekocht, maar niet op school vervaardigd. Waar wij zelf vroeger woonden, hebben we ook nooit een lampion gemaakt. Ik heb wel eens (bij zeer winderig weer) met een stormlantaarn gelopen en een andere keer eens met een uitgeholde suikerbiet, maar meestal met een gekochte lampion (die overigens de mooiste van de wereld was! )

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.