Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

elske

elske

11-11-2011 om 21:15

Juf - verhaal van sint dit jaar?

ik volg met mijn jongste uiteraard het sinterklaas journaal en zie iets voorbij komen over vlaggen. nu hebben wij geen vlaggemasthouder... is er een juf die een tip van de sluier van de verhaallijn kan oplichten? is het leuk/handig om toch morgen op pad te gaan voor een vlaggenmasthouder en stok?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jillian

Jillian

19-11-2011 om 01:39

Sinas

Elven zijn geen kleine mensen al zullen ze misschien wel eens door kleine mensen worden gespeeld. Elven zijn mythische wezens wiens origine in de Germaanse mythologie niks te maken heeft met stereotypen van mensen; klein of anderszins.

Overigens ie het zeker zo dat ook kleine mensen vaak veel last hebben van stereotypes van bijvoorbeeld dwergen in literatuur en films.

Politiek correct geleuter

Prem is een zeurkous.
Zwarte Piet is zwart, nou en dan is ie een karikatuur, so what? Sinterklaas is ook een karikatuur. Dat hoort bij dit soort traditionele karakters.

Zullen we de 300 jaar koloniale onderdrukking en de slavenhandel er meteen ook maar even bijhalen?

Grappige is dat in Indonesie de kerstman vaak 'Sinterklaas' genoemd wordt en er ook zo uitziet als onze Sint. Alleen komt ie nu met Kerst en is ie een stuk gewelddadiger dan de slappe Sint die je in Nederland hebt tegenwoordig.
En vanwege het kleurverschil worden zowel Sint als Piet geschminckt.

Overigens Zwarte Piet is zo ontzettend zwart, die tint komt in de vrije natuur maar zelden voor. Het is overduidelijk schminck (en vroeger werd er met roet geschminckt).

Massi Nissa

Massi Nissa

19-11-2011 om 07:51

Sluit me aan bij jillian

Piets is gewoon een Afrikaanse bediende (of slaaf). Die zwarte krullen, die oorbellen, die dikke lippen, standaard de dingen die van oudsher opvallen in tekeningen van de Afrikaan zoals gezien door blanke ogen. Ik verdedig Piet ook niet. Van mij mag hij verdwijnen en plaatsmaken voor veelkleurige pieten. Ik onderschrijf alles wat Jillian zegt, evenals haar links. Piet is in feite onverdedigbaar, JUIST in de 21e eeuw. De toekomst is niet blank, hoor, ga daar maar vanuit.
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

19-11-2011 om 07:56

Nog iets

Kijk eens goed naar de subtekst die bij Piet wordt geleverd. Piet is door de bank genomen speels, geen groot intellectueel licht, kan goed klauteren en rondspringen en houdt van vrolijk zingen. Dat is werkelijk precies hoe blanken de Afrikanen in hun dienst het liefst zagen. Ik vind dit soort dingen te opvallend om het nog comfortabel te kunnen negeren. Dan is dat maar politiek correct. Maakt mij niets uit. Ik vind Piet, nogmaals, een onverdedigbaar cultureel stereotype uit tijden waar we niet meer naar terug kunnen of zouden moeten willen.
Groetjes
Massi

liora

liora

19-11-2011 om 10:11

Eens met massi

Het is een racistisch verhaal en het lijkt me goed om dat aan te passen.

Liora

liora

liora

19-11-2011 om 10:11

Eens met massi

Het is een racistisch verhaal en het lijkt me goed om dat aan te passen.

Liora

Piet is piet

En dan ben ik maar racistisch. Boeit me niet.
Dat geleuter over gekleurde Pieten lieve help dat is ZO jaren 70, Den Uil en zo.

Te ver gezocht

Ik blijf het te ver gezocht vinden. Het verschijnsel zwarte piet (en schmink ze dan eens écht zwart, zo zwart *als* roet inderdaad P, je hebt gelijk) heeft zich al zo losgezongen van de Afrikaan in mijn beleving. Een zwarte piet is pas een zwarte piet als hij niet alleen zwart is, maar ook een maf pakkie aan heeft en zo'n muts met veren en als hij mal doet en kinderen aan het lachen maakt (want de roe is er ook allang niet meer bij - dát was nog eens iets, een zwarte piet die kinderen mocht tuchtigen en dreigen met de zak en discipline bijbrengen...). Zonder al die extra kenmerken is het helemaal geen piet, zwart of wit of wat dan ook. Er worden steeds weer verbanden gelegd of aangetrokken die er naar mijn beste idee en inlevingsgevoel gewoon niet meer zíjn. Ja, er is een historie en ja, je kunt het nog zo zien als je graag wilt. Maar dan stel ik daar tegenover, heel serieus, dat je dan in alle politieke correctheid maar eens een Sinte Klazina moet instellen. Op een Segway, dat lijkt me ook wel cool.

P, het vrijkoopverhaal

In Wikipedia staat er wat over:
"Een wat vriendelijker verhaal is dat de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra eens een Ethiopisch jongetje met de naam Piter (afgeleid van Petrus) aantrof. Sint kocht de jongen vrij en uit dankbaarheid bleef hij de Sint nabij. Zo komt Zwarte Piet volgens sommigen aan zijn negroïde trekken, hoewel enkelen bij voorbaat aannemen dat een verband bestaat met een koloniaal verleden." (met bronvermelding)
Maar er staan diverse mogelijke verklaringen. Zo zou zwarte piet van oorsprong een demon zijn, wat in de Oostenrijkse versie nog tot uitdrukking komt. Ik zie nog meer grappigs, zoals de verklaring dat hij van oorsprong blank was en Jan de Knecht heette, maar ook dat hij een Italiaanse schoorsteenveger zou zijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

Kiki

Kiki

19-11-2011 om 15:28

Ik vind het ook geen discriminatie

Er gaan verschillende verhalen over Zwarte Piet de ronde, een is dat hij afstamt van een vrijgekochte morenslaaf, de ander is dat het de duivel is (Sint werd vroeger vergezelt door zwarte raven), de ander dat het een Italiaanse schoorsteenveger is. Niemand associeert Pietje nog met de duivel of een Italiaanse schoorsteenveger, maar sinds de laatste jaren ineens wel weer met slavernij en discriminatie. Ik vind dat niet terecht. Sinterklaas maakt deel uit van onze geschiedenis. In een geschiedenis gebeurde een hoop dingen en vonden mensen een hoop dingen die nu echt niet meer kunnen. In die tijdsgeest heeft Sinterklaas een hoop veranderingen ondergaan en Zwarte Piet met hem. Met als gevolg dat Zwarte Piet nu gewoon een typetje is, een sekseloos figuur zonder etnische achtergrond, een kindervriend. Ik vind het dan om eerlijk te zijn niet kies om Pietje dan alsnog een politieke lading mee te geven.

Mijn middelste zoon (o wat vreselijk leuk om te kunnen zeggen) heeft een Indianenpakje, moet ik het dan ook maar niet ok vinden dat hij als blank, geprivilegieerd, middenklas kind, Indiaantje speelt? Want ja, dat is natuurlijk ook een turbulente geschiedenis en de Indianen worden nog steeds gediscrimineerd en zeer stereotype neergezet. Misschien moet ik Pocahontas dan maar niet voorlezen en als ik dan toch bezig ben kan ik de meeste sprookjes maar beter overslaan. Kuifje in Afrika is natuurlijk ook uitermate discriminerend, maar Kuifje is wel verfilmd en draait nu in de bioscopen. Lucky Luke natuurlijk al helemaal. Asterix en Obelix hangt van stereotypen aan elkaar. Het kinderliedje Moriaantje is ook niet helemaal correct meer.

Ik vind het eerder van discriminatie getuigen door zo'n politieke lading te geven aan een kinderfeest. Door keihard tegen zo'n pietje te ageren onderschrijf je juist de andere positie van onze gekleurde medemens en bevestig je juist dat je voorzichtig en omzichtig over iemands kleur en etnische achtergrond moet doen.

Ook positieve discriminatie is namelijk gewoon discriminatie. (vind ik)

Net smurfen

Juist doordat er tegenwoordig heel veel pieten zijn met allemaal hun eigen functie en gekkigheid vertonen ze nogal een overeenkomst met de smurfen. Ik vind dat beregrappig en ontiegelijk bruikbaar bij het maken van gedichten en surprises en bij het verhaal op school. En daardoor raken ze mijns inziens nog meer losgezongen van enige etniciteit, het is gewoon een gek volkje op zich.

Bah

ik hou niet zo van die overkill aan sinterklaas, te veel, te gecultiveerd, op tv overal, bij gym, bij de opvang, bij clubjes. Het is te veel, te direct, te groots, te commercieel, overal en overal.

verder vind ik het ook lelijk, het is zo plastic. Het leuke van kerst vind ik dat het aankleden van je huis (doe ik ook weinig aan) nog iets sfeervols heeft, kaarsjes aan, leuke boom met knutsels van de kinderen etc.

nee.

Ik heb het sinterklaasjournaal ook erg weinig aangehad afgelopen jaren, dus de verhalen die dan op school en clubjes en opvang dan opduiken, tja daar weten mijn kinderen dus niets van.

Ik vind het nu ook tijd voor een totale ban aan sinterklaas, laten we gewoon overstappen op de kerstman. Gewoon zo'n gezellig dikkerd van de noordpool (weggevlucht van een smeltende ijskap desnoods) en zijn rendieren, elfjes etc. Ik vind kerst gewoon leuker, ik vind het altijd ook moeilijk die zwarte piet, zo'n dom wezen wat grappen uithaalt, wat volgzaam "ja sinterklaas ja sinterklaas" zegt. In mijn jeugd kan ik mij de zwarte piet nog herinneren die voor straf op zijn kont kreeg met een roe (feestje op de kleuterschool volgens mij). Nee sorry.

Idem die gouden koets (niet alleen omdat er zo'n vervelende afbeelding op staat, het ding is gewoon echt niet meer passend, ik kijk al zoveel disney (jongste is gek van assepoester...), doe dat ding aub ergens in een museum idem voor al die andere gouden eeuw historische toestand met dat koningshuis van verkleedde poppetjes etc.

ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik het hele zwarte piet verhaal heel vervelend vind.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-11-2011 om 20:14

Antwoord op kiki

Kiki, hartelijk dank voor je uitgebreide respons (geweldig hoe wakker jij alweer bent na de bevalling, ik was een week later volgens mij nog niet in staat om twee coherente zinnen aan elkaar te rijgen). Twee dingen als antwoord; er zijn er vast meer, maar ik moet nog eten: 1) Zwarte Piet *heeft* al een politieke lading, die geef ik er niet aan. Die lading zou hij niet hebben als hij niet zwart was - hij heeft wel degelijk een duidelijke etnische achtergrond. Italiaanse schoorsteenveger me hoela, die hebben geen negerlippen en zwart kroeshaar en gouden oorbellen . En nee, het is niet toevallig allemaal. Nederland heeft een lange, gecompliceerde en overall vrij betreurenswaardige historische relatie met Afrika(nen). Mijn voorstel is daarom: gewoon blauwe, groene en oranje pietjes, wat is daar nu op tegen? Als bruin kan, kan lila toch ook? En 2) Er is niets op tegen om enige voorzichtigheid, of misschien kiesheid, bedachtzaamheid, in acht te nemen als het gaat om iemands achtergrond. Toch? Ik begrijp je punt heel goed over positieve discriminatie. Dat is hier echter niet aan de orde. Als Sint vergezeld ging van een meneer met een grote neus en dikke zwarte wenkbrauwen die gemeen lachend geld liep te tellen en Moos heette, zou het land te klein zijn (en geheel terecht). Dit is niet anders. Ja, natuurlijk is er geen mens meer die bewust een domme neger in Piet ziet. Maar daarom zit dat er nog wel achter. Je kunt het vergulden en verhullen, maar het blijft gewoon een raar verhaal. Als Sint met zijn tijd mee kan gaan, kunnen Pietjes ook een andere kleur krijgen. Klaar. Ugh. Ik heb gesproken.
Groetjes
Massi

Manda

Als hier de kerstman echt voet aan de grond gaat krijgen en Sinterklaas verdringt, dan ga ik waarschijnlijk emigreren. Die hele suffe kerstman is alleen maar een slap afgietsel van onze Sinterklaas. Voor mijn part doen we voortaan azuurblauwe pieten (dat zal ik met diepe zuchten nog kunnen accepteren), dan zijn ze nog meer een soort smurfen, maar juist dat geinige tintje van Sinterklaas, dat unicum, dat wil ik houden. Geen overkill, dat ben ik met je eens. Maar an sich vind ik het zo vreselijk leuk.

krin

krin

19-11-2011 om 21:18

Als sinterklaas

Als Sinterklaas al commercieel is, dan weet ik geen woord meer voor de Kerstman en cadeaus met Kerst. Ik vind Kerst op die manier juist supernep, met nepsneeuw en nepgezelligheid en nepglans. Bovendien is Kerst eigenlijk een heel ander feest, en al doe ik niets met de religieuze achtergrond, het voelt raar om het zo'n draai te geven dat het een retecommercieel feest wordt van goh wat zijn we gezellig bezig doe nog eens zo'n duur cadeau in glanspapier vanonder de nepboom.
Nee, Sinterklaas op z'n smal Hollands, steekjes onder water uitdelen, of juist lofprijzen, van dode mussen een prachtcadeau maken, de verlanglijstjes negeren en iets leukers bedenken waarvan ze niet wisten dat ze het wilden hebben, cadeautjes kopen voor mensen die niet wisten dat ze Sinterklaas vierden, aan de deur hangen en hard weglopen, met z'n allen aan de pepernoten en bij elk gedicht harder lachen.
Zwarte Piet is een bijverschijnsel. In Zwarte Piet geloof ik niet. In Sinterklaas wel.
Overigens ben ik het van harte eens met Massi's ugh-betoog.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2011 om 22:45

Oh heerlijk

... retro om het over gekleurde Pieten te hebben.

Een poll op de site van DWDD:
Sinterklaas skippen?

Zullen we Sinterklaas dit jaar gewoon skippen, zodat we - hop - meteen door kunnen naar de kerst en de kerstman?

Nee, natuurlijk niet! 82.6% (stemmen:863)
Ja, goed idee! 17.4% (stemmen:182)

Gister in DWDD: een Surinaamse Sinterklaas: ga naar 38.23 minuten van DWDD: http://omroep.vara.nl/media/75022

Aan elke traditie kleeft wel een kant waar sommigen wat op aan te merken kunnen hebben. Er zijn vast ook wel ergens tradities waar Hollanders een bedenkelijke rol hebben. Juist door er iets ingewikkelds van te maken wordt het onaangenaam. Geen kind zal nog de link leggen tussen slavernij en zwarte piet. Die link leggen ze pas als hun ouders willen dat ze die link leggen. Door een blauwe piet rond te laten lopen bijvoorbeeld. Hoe leg je dat uit aan een kind?

Doe toch niet zo moeilijk

Sint is Sint en Piet is Piet en wie er een koloniaal verleden in wenst te zien of graag wat schuldgevoelens wil kweken, ga je gang. Maar ik doe er niet aan mee. Ben het verder gewoon met Kiki eens.

Fiorucci

Fiorucci

20-11-2011 om 08:10

Kiki

Chapeau, ik ben het met je eens en onder de indruk, een week na de bevalling was ik 'sochtends eerst een paar minuten aan het bedenken welke dag het ook alweer was....wat ben jij scherp zeg!

Lol p

mijn man reageerde net zoals jullie, "nee sinterklaas is leuk, zwarte piet ook, nee doe niet zo stom, de kerstman is veel erger etc etc".

grutjes en dat zegt een altijd politiek correcte linkse rakker..

gut.

Ik vind Sint met die boot en dat paard best leuk hoor, zo lang het niet al te carnavalesk is en dat is het meestal wel. En indd dat pietenverhaal dat vind ik gewoon niet ok.

ja ik heb persoonlijk meer met kerst, klassiek muziekje op, de weihnachtspiramid met kaarsjes aan, kerstboom met kadootjes eronder, met de slee. Dat soort werk. Overigens vind ik dus bij kerst die commerciele troep ook zo erg, echter je kinderen worden niet doodgegooid met carnavaleske optredens van een horde pieten en een zwetende sint met zwaar Haarlems accent (wat ik dan zelf wel weer zo grappig vind dat ik als enige moeder dan langs de kant van het zwembad in een deuk ligt...).

het mag van mij allemaal wel wat minder.

Oh p

ik heb dit jaar wel een knoflookpers (gratis met airmiles, hopelijk komt het ding op tijd aan) voor man en mij in de zak, dus misschien wordt het nog wat met mij

Manda, ik begrijp even iets niet - en algemene overpeinzingen

Linkse rakker? Wat heeft dat met onze nationale Schijnheilige of Santa Sokkenvuller te maken? Dat begrijp ik even niet.
Maar goed, ik heb wel door dat ik bepaalde nuances mis. Die "negerlippen" die Massi noemt, zie ik niet. Pieten hebben ontiegelijk rode lippen. De mond van mijn vriendin uit Burundi bijvoorbeeld, vertoont daar totaal geen gelijkenis mee. Volgens Wikipedia heeft Zwarte Piet al jaren geen kroeshaar meer, maar zwarte krullen. Ik geef eerlijk toe dat ik dat verschil ook niet zo zie, maar kennelijk is het er wel. En als je op tradities en ontwikkelingen uit andere landen afgaat (de Sint is niet zo eenkennig dat hij zich beperkt tot Nederland), zie je toch echt die andere aanwijzingen dan die naar een koloniaal verleden. Sinterklaas zou een duivel/demon hebben overwonnen, die dan nu zijn knecht is. Wederom uit Wiki, over Oostenrijk: "Een duivel als knecht van Sinterklaas is nog duidelijk te zien in de Oostenrijkse Sinterklaastradities. Hier wordt Sinterklaas begeleid door een Krampus of een Percht die behoorlijk angstaanjagende duivelse uiterlijkheden hebben en luidruchtig door de straten slepen met kettingen."
Verder zou Piet wellicht helemaal niet zwart zijn, maar blank, getuige: "Volgens het Meertens Instituut was Zwarte Piet oorspronkelijk niet zwart, maar blank. Hij heette Jan de Knecht.[3] In Duitsland heeft Sinterklaas ook maar één knecht. Hij heet daar Knecht Ruprecht en is van oorsprong blank. Frankrijk kent ook maar één blanke knecht van Sinterklaas, genaamd Le Père Fouettard.[4]" Op Wiki staat er een plaatje bij van deze Franse Piet, die daar aan de ketting moet.
Maar goed, er zijn nog veel meer verklaringen dan alleen maar dat koloniale verleden. En die snijden hout. Buiten dat, nogmaals, ik denk dat áls het er al was, de hedendaagse piet zich daarvan heeft losgezongen. Hij heeft totaal niets meer met een Afrikaan te maken. Daarbij geef ik wel meteen toe dat ik vast wel een soort van antenne mis voor bepaalde dingen. Of was ik niet de enige die twee, drie keer moest nadenken voor ik Massi's alternatief van de geldtellende Moos doorhad?

ishtar

ishtar

20-11-2011 om 12:45

Genista

ik mis die antenne waarschijnlijk ook wel, al snapte ik die geldtellende Moos wel gelijk. Maar gemeen lachend en vrolijk kinderfeest kan ik niet rijmen.
Verder kijkt niemand raar naar een clown, ook vaak geschminkt en met krullen, die op dezelfde manier met kinderen omgaat als Piet. Dat rare clowneske van Piet heeft mi meer te maken met hoe kinderen reageren, dan dat ze een Afrikaan als simpel willen neerzetten.
Maar goed, ik heb dan ook geen enkel probleem met Piet, al wil ik hem wel graag zwart houden, vooral vanwege de bekende/vertrouwde liedjes waar zijn kleur regelmatig in voorkomt.

Wanneer vieren jullie pakjesavond?

ik zit erg te denken aan zaterdag de 3e, met pannenkoeken, uitgebreidt eten lukt niet dat trekt mijn oudste niet, die is dan op van de zenuwen en springt de hele dag heen en weer, kunnen ze lekker de hele zondag met de hele berg nieuwe dingen spelen.

mijn oudste (die weet dat 5 dec maandag is) is het er niet mee eens, die vindt het niet echt en het is al zo jammer nu ze niet meer gelooft dat "ze het warme gevoel niet meer heeft".

(ik dacht nog, dan moet je wat meer aantrekken, je loopt er ook wat koud bij

ishtar

ishtar

20-11-2011 om 13:35

Wel op 5 december

vanwege autistische zoon is het niet makkelijk op een andere dag te doen. Maar wij maken er ook geen heel uitgebreid feest van dus dat het dan doordeweeks is is niet erg. Het wordt niet laat of zo, en ze kunnen dan ook nog spelen met wat ze gekregen hebben.
En zelf vind ik het ook op 5 december 'horen' Ik snap dat warme gevoel van Manda's oudste dus wel. (zelfs met dikke trui aan )

3 december

Gewoon om praktische redenen. Dat is zaterdag en hebben we uitgebreid de tijd om alle gedichten te lezen en om alle surprises te lachen en alvast wat met het nieuw gekregen spul te spelen. Uitgebreid eten is hier nooit aan de orde geweest Mijn kinderen hebben gelukkig geen enkele moeite met de wetenschap dat het dan geen 5, maar 3 december is. Ze vinden dit ook leuker dan snel moeten afraffelen omdat je naar bed moet.

Snuggle's

Snuggle's

20-11-2011 om 14:30

Ieder kind wil toch piet zijn?

Als je zwarte piet al in het racistische wil trekken kun je het ook positief zijn. Welk kind wil er geen zwarte piet worden (jaja, vast wel een paar). Zwarte Piet diploma's zijn heel populair, en de dochter van mijn vriendin die als hulp piet mee mocht op de boot werd door alle kinderen benijd. Het is toch een ere baan?!

Snuggle's

Annet

Annet

20-11-2011 om 14:41

Hier ook 3 december

Familie woont ver weg dus wij vieren het altijd in het weekend.
Wel leuk dat voor het eerst in jaren de viering op school ná ons eigen Sintfeest is (op 5 december)

Kaaskopje

Kaaskopje

20-11-2011 om 14:53

5 december

Ik zou als het niet echt zwaar nodig is Sinterklaas nooit op een andere dag vieren, laat staan ervóór. Dat heb ik nooit leuk gevonden. Ik til nooit zo zwaar aan een dagje laat naar bed als het om speciale dagen gaat. Dat zijn onderwijzers wel gewend.
Bij mij op het werk zijn de feestdagen momenteel een hot item. Op 5 december mag iedereen die 's avonds moet werken om half 7 naar huis. Ik weet niet wie ze met dat tijdstip een plezier doen, maar uitgerekend niet ouders van hele kleine kinderen. Tegen dat je thuis bent, gegeten hebt en de cadeaus kunt uitpakken is het zo laat dat zelfs ik daar moeite mee heb. Waar ik zelf flink voor in het geweer ben gekomen zijn de tijden voor kerst en nieuwjaar. Mensen die hetzelfde doen als ik mogen pas om 6 uur naar huis op 24 december. Ik begrijp nooit zo goed dat er mensen zijn die uitgerekend tussen 5 en 6 op de dag voor kerst opeens nog iets willen regelen aan een abonnement. Winkels gaan toch ook om 5 uur dicht op die dag? Maar de ervaring leert dat er een héle kleine kans is dat iemand belt en voor die héle kleine kans mogen ze wat mij betreft een bandje afspelen met 'in verband met de feestdagen...'.
Afijn, mijn bezwaar is blijkbaar serieus genomen, er wordt over gepraat bij de directie.

Vic

Vic

20-11-2011 om 15:02

5 december

Volgens mij heb ik Sinterklaas nog nooit op 5 december gevierd. Ieder jaar is er wel iets, zijn de kinderen dan net bij hun vader, of het is op een doordeweekse dag. Dat vind ik dan geen probleem, maar met een zus in het onderwijs en een zwager die in diensten werkt, is het veel lastiger dan in het weekend. Dit jaar vieren we het op 4 december. Daar ging mijn vader dan weer over zeuren, want ook verjaardagen gaan vaak naar de zondag, en dan komt er voetbal. Het erge is dat hij het niet eens als een grapje bracht, hij baalt dan echt

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.