Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kerstdiner en iemand lust niets

Ik krijg eters met kerst, en nu is er van het stel één die echt niks lust. Nou ja, boontjes uit blik en pudding uit een plastic bakje. Wat zouden jullie doen?
Serveren wat de gast wil, of je eigen uitgebreide diner doen in de hoop dat er voor iedereen iets bij zit wat ie lust?

Dorry


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Lastig

Een goede vriendin van mij had schoonouders (inmiddels overleden) waarvan pa altijd aan ma vroeg of hij iets lustte. En dan zei zij steevast 'nee'. En dan at hij het niet en vroeg om iets anders. We hadden sterk de indruk dat als zij 'ja' zou zeggen, hij het voedsel zonder nadenken zou opeten en het nog lekker zou vinden ook. Maar zei je dat tegen ma, dan antwoordde zij altijd dat hij niks lustte, en dit dus ook niet.
Mijn dochter was overigens toen ze klein was ook een enorme zeikerd met eten. Net als iemand hierboven zette ik haar gewoon iets voor met de verwachting dat het werd gegeten. Inmiddels eet ze alles (behalve spruitjes). Als oude mensen niks lusten, verander je dat meestal niet meer.

Diner-weigeraars

Diner-weigeraars

18-12-2011 om 21:32

Hier gelukkig

ouders die zelf hebben besloten niet te komen eten. Voor het eerst dit jaar, dat wel. Ze zijn allebei van de gwone hollandse pot (AVG) en houden niet van die poespas. Wij hebben ons nooit door hun gedrag laten beinvloeden. Soms hebben wij dingen toegevoegd in het menu die passend waren, en waarvan we wisten dat ouders het zouden waarderen. Maar, wel alles tandenknarsend de avond doorkomend.
Gelukkig dit jaar dus niemand. Gewoon met z'n viertjes!

Vic

Vic

18-12-2011 om 22:25

Zucht...

Ik had vandaag een verjaardag waar ook mijn kerstgasten waren, dus ik heb alvast wat van mijn ideeën voor het kerstdiner verklapt. Lekkere en redelijk 'neutrale niet te gekke' gerechten, maar daar werd wel wat bij gefronst. En ik kreeg de vraag of ik ook 'van die lekkere gehaktballetjes' wilde maken. Tuurlijk, geen probleem, dat was gewoon gehakt met zo'n zakje gehaktkruiden

Dorry1

Dorry1

19-12-2011 om 00:14 Topicstarter

Ik laat het maar over me heen komen

Ik wil met alle liefde boontjes en een monatoetje klaar zetten, geen probleem. Maar eigenlijk moet iedereen dat dan eten, want anders is t niet 'gezellig'. Nou, ik kan wel iets anders bedenken. Schoonmama fluistert me dus in dat ik dat écht moet maken, want anders eet ie niks en dat is zielig. Nu heeft ze al verteld dat ik het hele kerstmenu voor hem aanpas. Zucht...
Toen ik later vroeg wat ze 2 kerstdag thuis dan eten was ik wederom verbaasd. Ze maakt niets van hetgeen hij wil, want daar houdt zij niet zo van! Nou ja....
Als het dan zo belangrijk is dat ik bepaalde dingen maak, waarom moet ik dat dan maken en zij niet?
Dan bedoel ik dus, wat ik ook doe, ik zal vast precies het verkeerde blikje hebben. Maar thuis wordt het ook nooit gegeten. En als het nou met geld te maken heeft, het zijn vaak de goedkoopste dingen die ze willen.
Kijk, de één vind het een ramp als de hele familie komt eten omdat het veel werk is. Ik ga dan juist helemaal uit mijn dak met mijn culinaire aspiraties. Dus, boontjes uit blik zou nooit mijn keuze zijn. Ik wil ze er best bij zetten, maar dat kan dus niet. Maar ik hou er niet van als ik bij mij thuis een menu moet serveren waar ik (en mijn gezin) niet van houden terwijl de moeilijke eter het thuis ook niet krijgt.
Mijn idee van een kerstdiner is een aantal amuses vooraf bijv. patélollie met cranberry lak en confit de canard met choucroute in een mini bakje, dubbel getrokken runderbouillon met aardappelschuim in een kopje geserveerd, dan aan tafel hasselback aardappel met een lamsrack en truffeljus op een bedje van gegrilde vergeten groente, frambozen charlotte als zoet dessert en dan een frans kaasplankje toe met druiven, noten en vijgenbrood. Uiteraard met bijpassend wijnarrangement. En dit alles wordt bord voor bord uitgeserveerd aan tafel. Nu wil ik daar best een schaaltje van dit of dat bijzetten. Maar zoals ik al zei, dat is het niet. Eigenlijk willen ze dat ik klats, klets, een bord op tafel zet met hetgeen hij wil. En dan na 20 minuten weer van tafel. Het duurt dus te lang, hij denk altijd dat ie niks lust, dan duurt het te lang voor ie iets krijgt, dan is de honger al weer over, dan staat er weer teveel eten op tafel. Kortom nooit goed.
Ik vraag me af waarom hij wil komen.
Dit jaar heb ik trouwens musical christmas crackers gekocht. Je weet wel die papiere 'tofee's '. Je trekt samen met je buurman zo'n cracker kapot en deze keer zit er een fluitje in met een bepaalde toon. Op je muziekpapier staat jouw toon gekleurd en samen speel je de kerstliedjes. Lijkt me hilarisch leuk!
O,o, o ze mogen blij zijn dan ik dan nét ongesteld ben gewéést....

Eerlijk dorry?

Nou, ik houd best van koken en lekker eten, maar als ik jouw menu zo lees, dan denk ik bijna: relax, geef me gewoon maar kant en klare gehaktballen met boontjes uit blik

Dorry

Ga je de frambozen charlotte uit de Allerhande maken?

Tijgeroog

Tijgeroog

19-12-2011 om 09:53

Dorry

Zal ik de plek van je schoonvader innemen?

Vic

Vic

19-12-2011 om 10:04

Silone

Volgens mij valt de ingewikkeldheid wel mee hoor Paté vooraf, zuurkool met confit de canard (vast niet uit een blikje?), soep in een kopje, en aardappeltjes uit de oven met groenten en vlees.
Met zo'n schoonvader moet je eigenlijk gaan gourmetten en dan op de andere dag met je gezin het uitgebreide diner.

Rosase

Rosase

19-12-2011 om 12:01

Ik zou

Denk ik, want het blijft moeilijk.

Me helemaal niet aanpassen. Het is te gek voor woorden dat je schoonmoeder probeert te bepalen wat jij op tafel zet. Blijkbaar valt hier dus niet over te praten en ik zou daarom denk ik gewoon mijn gang gaan. Jij wil je graag culinair helemaal uitleven en dat is je goed recht in je eigen huis. En iemand die daar niet van houdt, zoekt wat mij betreft dan maar een andere dis.

Bovendien is het een grote vent. Als ie echt niks lust en het hem allemaal te lang duurt pakt ie achteraf maar een kopje soep en een boterhammetje met VLOKKEN.

Overigens krijg ik eigenlijk het idee dat het probleem hier vooral ligt bij schoonmoeders.... Want hoe gaat dat thuis dan? Eet ie dan ook niks? Je zou er slank van worden

Dorry1

Dorry1

19-12-2011 om 12:10 Topicstarter

Inderdaad

Silone, klinkt misschien ingewikkeld, maar ik vind het nu eenmaal leuk om kerst culinair uit te pakken! Die gehaktbal komt 3e kerstdag wel weer.
Savon, ik ga inderdaad de charlotte ui de allerhande maken. Ziet er leuk uit en is eigenlijk niet meer dan een gestorte pudding met lange vingers er omheen en framboosjes erop.
Tijgeroog; je bent van harte welkom kun je het allemaal bekijken of het allemaal wel meevalt.
En Vic, je hebt me op een idee gebracht! Het lijkt inderdaad heel exclusief, maar de confit komt gewoon uit een blikje en het ganzevet wat er overblijft, daar gaan de aardappeltjes mee de oven in.
We hebben wel eens met hem gegourmet, maar hij kan ook niet koken, dus dat vond ie ook niet echt wat. Eerst was er gezegd dat hij toch een compleet diner wilde a la Dorry. Hij had nl. in november voor t eerst gegeten sinds jaren in een restaurant en vond het allemaal lekker wat er voorbij kwam. Dat menu was echt een beetje mijn stijl, dus wij blij. En het is en blijft zijn keuze om te komen
Tweede kerstdag is er dit jaar een groot familiediner bij mijn ouders. En dat gaat in mijn moeders keuken klaar gemaakt worden en doordat dat tegen de 30 personen zijn, kunnen we ook dan niet hetgeen we graag willen serveren. Sorry, maar ik zou t fijn vinden als ik op 1 kerstdag mag eten wat we willen. Misschien voor sommigen iets teveel gevraagd.
Vandaag bij een geweldig Frans traiteurtje een broodje eendenmouse met porto gegeten. O, dat was me toch lekker! Ze hebben ook truffelschijfjes in pot. Mmmmmm, lekkere feestdagen.

Merel

Merel

19-12-2011 om 12:11

Niets aanpassen

Nee hoor, niet doen, niets aanpassen. Fluister schoonmoeder in dat pa thuis maar een goede zware lunch moet nemen en dan niet al hongerend bij jullie aan de dis moet gaan. Het gaat bij jullie immers niet alleen om het eten maar om alles bij elkaar, de gezelligheid, het samenzijn. En trouwens...gezien je eerdere verhaal is er een grote kans dat hij best vanalles lust.
En is het werkelijk zo dat hij zo lastig is, of is het schoonmoeder die gewoon alles graag regisseert, zodat het lijkt alsof hij lastig is, maar het is meer 'wat de boer niet kent....." en als puntje bij paaltje komt lust ie het gewoon?

Thursday Next

Thursday Next

19-12-2011 om 12:44

Dorry,

het klinkt prima, dat kerstdiner van jou!
Kun je je dochter (je hebt toch een dochter he?) niet influisteren dat ze steeds moet roepen: dat lust ik niet! Vervolgens maan jij haar vriendelijk doch beslist eerst te proeven, dat doet ze dan en dan vindt ze het toch lekker. Kan je schoonvader er mooi een voorbeeld aan nemen! Fijne kerst en lekker smullen!

Tijgeroog

Tijgeroog

19-12-2011 om 12:49

Inderdaad niet aanpassen

Als ik je verhaal zo lees zou ik inderdaad niet aanpassen. Hij heeft tenslotte zelf aangegeven dat hij dit graag wil en als het toch tegenvalt zal hij vast niet verhongeren. Al is het maar omdat er vast wel iets bij zit wat hij wel lust.

Een volgende keer zou ik dit proberen te voorkomen. Van te voren duidelijk zijn wanneer je je culinair gaat uitleven en schoonmama de keus geven of ze dan wel (maar zonder commentaar en eisen) of niet blijft eten.

Je zou zoiets ook op kerstavond kunnen plannen. Ik heb zelf eigenlijk niets met kerstavond, maar omdat we (normaal gesproken) een dag/avond bij mijn familie zijn en een bij m'n schoonfamilie (wat ik heel leuk vind) gebruiken we kerstavond voor ons "eigen" kerstfeestje met het gezin.

Hmmm... Was ik toch helemaal vergeten dat ik op 1e kerstdag in Oostenrijk zit. Jammer hoor, het lijkt me erg lekker.

Dorry1

Dorry1

19-12-2011 om 13:19 Topicstarter

Smakelijk lachen

Wat heb ik smakelijk zitten lachen om jullie bijdragen. Ik zie het weer helemaal in perspectief!
Onze dochter gaan we inderdaad maar eens inzetten. Ze vind het gedrag van opa namelijk ronduit kinderachtig (haha)

Dorry

Zoon van 11 zag mij bladeren in de Allerhande en zijn oog viel natuurlijk gelijk op de charlotte. We gaan hem dus samen maken, gezellig. Hij wilde eigenlijk wel een keer of 6 oefenen tot kerst, zo wilde hij zichzelf verzekeren van minstens 6 keer een heel lekker toetje!

Dorry1

Dorry1

19-12-2011 om 23:17 Topicstarter

Oefenen moet

ik roep tegen alle culi-klunzen dat ze met kerst nooit iets nieuws moeten doen. Oefenen moet hahaha.
Maar die charlotte gaat hier in één keer lukken hoor. En die truuk met de pudding in een pan maken en die weer in een pan heet water dopen zodat ie los laat. Geniááál!

Ach dorry

Zonder twijfel kun je heerlijk eten bij jou met de kerst. Maar het is gewoon niet helemaal 'my cup of tea' die amuselepels, kommetje zus, opgemaakt bordje zo. Als ik kook voor familie of vrienden (wat nogal eens gebeurd) dan staan er dampende pannen en schalen op tafel, mandje brood, flessen wijn, karaf water, borden en bestek. Iedereen sleept zijn eigen glas mee vanaf de bank en schenkt elkaar bij waar nodig. Iedereen schept zelf op naar believen. Wát er uit die pannen komt is naar mijn smaak heerlijk, maar het ziet er niet zo gelikt uit allemaal. Ik vind dat eigenlijk veel gezelliger dan zo'n mooi gedekte tafel met afgepaste porties op opgemaakte borden.

Dorry1

Dorry1

20-12-2011 om 09:16 Topicstarter

Silione

Ik dek eigenlijk maar 1x per jaar de tafel. De rest van het jaar gaat het met feestelijke gelegenheden net zo als bij jou hoor! Eigenlijk wil ik gewoon restaurantje spelen. Is nog een droom van mij; een huiskamer restaurant beginnen....
En trouwens, ik maak wel de borden leuk op, maar daar komen de schalen nog bij te staan waar je weer uit bij kunt scheppen.

Eerlijk gezegd

Silone, ik geloof ook meteen dat het bij jou heel gezellig is, maar als ik kon kiezen tussen dampende pannen op tafel of een tafel met mooi opgemaakte borden en dekschalen was de keuze voor mij niet zo moeilijk ;- Ik zou willen dat ik zelf ook behept was met dat mooimaak-gen, maar ik fröbel gewoon wat mee in de marge.

Dorry, laat je kerstdiner niet bederven door gezeur van familie. Heel veel plezier deze kerst, go girl!

Chris

Tijgeroog

Tijgeroog

20-12-2011 om 19:56

Trouwens dorry

Is er een speciale reden dat je eerst de pudding doet en dan het kaasplankje, in plaats van de traditionele andersom-volgorde?

Dorry1

Dorry1

21-12-2011 om 13:50 Topicstarter

Ik dacht tijgeroog

Ik dacht dat je eerst het zoet deed en daarna het kaasplankje. Maar is het nu dus andersom? Ik gebruik t kaasplankje meestal om nog lekker na te tafelen met een glaasje. De kinderen willen na het toetje vaak iets anders gaan doen. Maar ik moet dus eerst t kaasplankje doen en dan het zoete toetje?

Tijgeroog

Tijgeroog

21-12-2011 om 17:09

Kaas eerst

Ik weet niet beter dan dat de kaas eerst moet. (in ons franse hotel houden ze ook die volgorde aan) Dat past qua smaak toch wel beter bij het hoofdgerecht dan het zoete nagerecht.
Doe je natafelen niet met een kop koffie/thee en dan eventueel bonbons ofzo? De kaas komt bij ons dan later in de avond weer op tafel, om te borrelen. (op die manier kun je 3 keer op een dag kaas eten: 's middags bij de borrel, bij het diner en 's avonds bij de borrel )

Fromage fruit dessert

Zo ken ik het.
Dus wel de kaas eerst.

Waar zijn onze franconerds?

amk

amk

21-12-2011 om 20:33

dat is een uitdaging.
niet alleen voor de kok.

Annet

Annet

21-12-2011 om 21:05

Wij hebben kaasplankje en chocolademousse tegelijk

De kinderen eten de mousse, wij ouders niet.
Dus we serveren gewoon beiden tegelijk. Het zou kunnen dat de kinderen ook kaas willen, dat mag. Maar dan mogen ze zelf de volgorde bepalen.

Dorry1

Dorry1

21-12-2011 om 21:38 Topicstarter

Verek

Ik heb de Ditz, de hedendaagse vertaling van hoe heurt t eigenlijk en ik heb er nog niet eens aan gedacht dat ik het daar in zou kunnen vinden!
Dus, ik zal heel braaf eerst kaas doen en dan zoet dessert. Ik heb het trouwens in Frankrijk wel eens andersom gegeten, maar dat was bij de nederlandse fransen....

tonny

tonny

22-12-2011 om 21:33

20 gangen

Bestaat dat echt?

En zitten de gasten dan nog steeds aan tafel?

Puck

Puck

23-12-2011 om 20:57

Wel eens 10 gangen

20 gangen heb ik nog nooit meegemaakt, wel eens een heel sjiek diner met 10 gangen gehad. Was erg lekker en ook allemaal goed weg te krijgen, het zijn geen borden vol.
Maar voor 2e kerstdag kom ik toch wel aardig in de buurt van die 20 gerechten eigenlijk. Ik maak een indische rijsttafel met 16 gerechten.

Vic

Vic

23-12-2011 om 22:00

Ik heb in mijn buffet 2 verschillende voorgerechten, 3 hoofdgerechten, 11 bijgerechten en 1 toetje. Het is wel allemaal redelijk simpel

Thursday Next

Thursday Next

24-12-2011 om 18:08

Maar vic ... (gangen diner)

Bijgerechten worden toch niet als gang gezien? Na elke gang is er toch een schoon bord voor het nieuwe gerecht?
Ik heb wel eens 15 verschillende gerechten gehad, ook na elkaar, maar dat werd gerekend als 3 of 4 gangen. Obers kwamen toen steeds langs met een grote pan/schaal en schepten iedereeen op. Voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten, na elke gang een schoon bord.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.