Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

oregano

oregano

12-02-2012 om 12:30

Droomhuis gevonden en nu wachten...of zelf actie ondernemen?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

In de war

Oregano, welke makelaar deed nu precies wat?
Ik raak een beetje in de war. Was jouw aankoopmakelaar ook de aankoopmakelaar van die andere bieders? En wie was de makelaar van de verkopers, of was het drie keer dezelfde makelaar?
Je hoeft jouw aankoopmakelaar niks voor te leggen.
Groet,
Miriam Lavell

Vic

Vic

15-02-2012 om 20:19

Uiterst bod

Zelfs als jullie een uiterst bod hadden gedaan, had de verkoper 'de plicht' om de eerste bieders de kans te geven om hetzelfde te bieden. Maar het blijft zuur. Ik hoop dat jullie snel tegen een ander droomhuis aanlopen.

oregano

oregano

15-02-2012 om 20:31

Miriam

Wij hebben een eigen makelaar, de verkoper had een makelaar die ons het huis liet zien en later de verkoper adviseerde de eerste kijkers een tegenbod te laten doen. De makelaar vd kijkers voor ons hebben we niet gezien, die hadden geen makelaar mee. Maar had onze makelaar ons niet moeten adviseren de vraagprijs te bieden als we het perse wilden hebben? Zij zei dat het niet uitmaakte of de mensen nu voor of na ons kwamen, heeft niets uitegelgd over het recht van een eerste bieding. Het gaat mij er niet om haar de zwarte piet toe te spelen maar ik dacht dat we nu juist een makelaar hebben om onze belangen te behartigen en ons zo goed mogelijk te adviseren.
Groet oregano

De bank

En hebben de 1e kopers het al rond met de bank? Is er misschien een heel klein kansje dat ze het niet rond krijgen? Heb het zelf weleens bij de hand gehad. Had het al opgegeven en ineens waren we weer in de race omdat de 1e mensen het financieel niet rond kregen.

oregano

oregano

15-02-2012 om 20:48

Annej,

weten we niet, ze hebben wel het voorbehoud financiering moeten laten vallen dus zijn vast goed voorbereid denk ik.

Nou kijk

ik heb ooit op de zolder van een huis gestaan een het gesprek van de makelaars (mijn makelaar en de makelaar van de verkoper) horen praten met elkaar over dat het wel moeilijk was en dat als wij het dan kochten er flink wat af kon want dan was hij er ook van af. Nou fijn zo'n verkopend makelaar !!

Ik was helemaal niet enthousiast over het huis maar mijn makelaar bleef maar aandringen. Ik heb toen een andere makelaar genomen.

Kijk ik snap dat ergens wel, kopers en verkopers komen en gaan maar collega makelaars blijven elkaar constant zien. Je moet gewoon bedenken hoeveel jij aan denk en advieswerk van je makelaar verwacht, echt er gebeurden veel meer dingen achter je rug dan wij kopers/verkopers weten.

Nu weet je hoe het gegaan is en overkomt je dit niet meer.

Anderzijds, heb ik een makelaar gehad die expres mij een week aan het lijntje hield/niets van zich liet horen terwijl ik zo enthousiast was (dit huis) dat ik direct wou bieden. Hij vond het veel verstandiger een week of wat te wachten, ondanks mijn telefoontje. Iig heeft dat wachten en ook nog een ander huis bekijken wel zin gehad. Ik heb zelf toen overigens nog de verkopend makelaar gebeld of een bod van 3 ton zin had, hij zei toen dat bieden altijd kon.

Ik heb ook wel eens een makelaar gebelt om te vragen voor hoeveel nou een bepaald huis weg is gegaan, het precieze bedrag kreeg ik niet maar wel het bericht dat het bij de vraagprijs in de buurt kwam, achteraf heb ik op kadaster.nl de daadwerkelijke verkoopprijs bekeken (hobby van mij in die tijd was ALLE info van ALLE wijken en ALLE huizen die mij interesseerde tot de grond toe uit te zoeken) en die was inderdaad iets onder de vraagprijs.

Ik vond een makelaar handig omdat ik eerder dan op funda een huis kon zien en ook kon adviseren over de onderhandeling (advies dus, altijd zelf nadenken !!) en de acte en rompslomp afhandelde.

En verder ik ben door ons naieve gedrag bij de kop van ons 1e huis nogal achterdochtig en heel kritsch geworden, ik zeg ook tegen makelaars, hypotheekmensen etc dat ze mij niet aardig hoeven te vinden maar als ik achteraf tevreden ben wel reclame zou maken in mijn 'netwerk' en daar hou ik mij ook aan.

het is allemaal commercieel, huizen kopen en verkopen en alle partijen die daarbij betrokken zijn denken alleen maar aan geld, behalve jij die nou net tegen dat droomhuis aan loopt, jij zit er met je gevoel bij en daarom is het moeilijk er met je verstand bij te blijven.

Ach zie het zo, je hebt nu meer haar op je tanden gekregen !

En onderhandelen over het tarief voor de makelaar moet je ook doen, betaal niet meer dan 1% + btw bijvoorbeeld.

Oh en

denk je dat andere makelaars dit anders hadden gedaan, beter hun werk hadden gedaan, beter in waren gegaan op jullie wensen ?

Zo ja dan moet je gewoon een andere makelaar nemen.

Ik heb

hem volgens mij gevonden. Leuk huis, zoveel goedkoper dan hier in Haarlem (zucht..alles is zo relatief).

Wat mij opvalt is dat het erg scherp geprijst is met de 2 andere woningen in dat postcode gebied. Dat betekent dat ze verkopers er snel van af willen. En dus dan is het handig om dat mee te nemen in je bod.

Poggenpohl is trouwens een Duits keukenmerk van kwaliteit. Wel is de vaatwasser onlangs vervangen dus dan schat ik dat die keuken er een jaar of 10 in zit. De cv ketel was lease uit 2010, hm wat betekent dat eigenlijk.

Ik zou dus als je zo'n huis ziet direct ook de kadastrale gegevens kopen (gewoon via internet) dan kan je zien wat de verkoopprijs is geweest van de huidige bewoners, ook kan je andere nuttige info vinden zoals hoe lang ze er wonen.

En 3

je biedt 305 op een huis waar ze 319 voor vragen, die 319 is laag. Dus dan had ik (achteraf is altijd makkelijk praten) als kijker terwijl er al een bod lag direct de vraagprijs geboden. WANT 14.000 is echt maar erg weinig aan hypotheek per maand, 35 euro netto ofzo.

en nu gewoon even flink iets verzinnen om je uit deze state of mind te halen, of gewoon wachten. Straks komt er nog een huis langs en dat wordt hem dan wel.

Jij zorgt er voor dat je als eerste in de ochtend het aanbod krijgt (per email, funda is dan 3 werkdagen later) en assertief direct die ochtend belt/mailt en sms's dat je als eerste wil kijken die dag.

Ik zelf vind nog steeds nummer 12 een leuk huis, daar kan behoorlijk wat van de vraagprijs af en je moet er dan minstens een halve ton in stoppen, maar een tuin van 18 diep en 6,5 breed lijkt mij wel wat, lekker groot ook 160m2, zolder helemaal doen, keukenmuur doorbreken nieuwe keuken erin, nieuwe badkamers, electra, wat leidingen, stuukwerk, schilderen, isoleren, leuk project !!

het is gewoon echt heel erg balen dit. Sterkte !!

oregano

oregano

15-02-2012 om 21:36

Manda

Ik had ook graag de vraagprijs geboden....Dus de sfeer hier in huis is niet al te best nu. Ik wist wel dat dat het minimaal waard was. En zeker nu ik hoorde van de dame die er woont dat we dan wel waren uitgeodigd tot onderhandelen ben ik helemaal flauw.
En nummer 12, jeetje wat moet daar allemaal wel niet aan gebeuren...dat houdt ons tegen. Misschien kan ik het nog gaan zien als project, maar ik denk dat zo'n project niet bij ons zou passen, teveel stress...
Alles zou gestript moeten worden. Mijn vriend is niet handig...en ook een tuin met weinig zon...
En ik was een tijdje weg van dat andere huis in de van H straat 16, maar dat is veel te duur en veel te smalle kamer en nu vergeleken met het huis van nu valt dat helemaal af.
Bedankt voor je reacties en meedenken!
Groet oregano

Nee

dan moet je geen krot kopen zoals wij hebben gedaan, nee niet doen.

aangrenzende wijk ? Ik bedoel ze kan toch op de fiets stappen om naar vrienden te gaan ?

Geen ruzie maken hoor, echt het komt goed, het is gewoon niet anders, het heeft ook geen zin om elkaar iets kwalijk te nemen, gewoon pech, stomme makelaar.

sinas

sinas

15-02-2012 om 23:00

Terecht

dat de keuze naar de 1e kijkers is gegaan. Vind ik niet meer dan normaal eigenlijk. Wat is anders het voordeel van 1e kijker als elke "willekeurige" kijker dan voorgaat? Het is jammer voor jullie oregano (was inderdaad een leuk huis, sorry, kon het ook niet nalaten te zoeken), maar als het andersom was geweest, en jullie waren 1e kijker en een 2e kijker zou op jullie voorgaan vanwege een hoger bod zou je daar hier ook over gemopperd hebben, of niet dan?

sinas

sinas

16-02-2012 om 08:23

Soortgelijke situatie

hebben wij namelijk zelf gehad. In de buurt waar ik nu woon stond een huis te koop en wij wilden al verhuizen. We kwamen toen op een verjaardag bij onze buurtjes en die vertelden dat ze gingen verhuizen. Ik zei, naar daar en daar zeker? Want wij hadden net gehoord dat het huis waar ik wilde kijken verkocht was. En inderdaad, zij hadden dus net voor onze neus dat huis gekocht. Jammerdebammer. Nog geen 2 weken later sprak ze me aan, een klein stukje verder, in diezelfde buurt, maar dan aan een groot plein, was ook een huis in de verkoop gekomen. Meteen achteraan gegaan en daar waren we dus wel de 1e kijker. En dat hebben we dus ook gekocht.

Achteraf is dit huis ook veel beter, de oude buurtjes hebben met hun huis nogal wat problemen. En qua ligging ligt ons huis dus ook mooier.

Ik hoop voor jou dat zoiets bij jullie ook gebeurt.

rosa

rosa

16-02-2012 om 09:10

Aan de andere kant gezeten

Wij hebben ooit als eerste een bod gedaan op een huis dat we ook heel graag wilden hebben. Bijna de vraagprijs geboden. Een tweede stel kwam en bood de vraagprijs of erover, dat weet ik niet meer precies, en zonder met ons te overleggen is de verkoper toen meteen akkoord gegaan met de tweede bieder. Terwijl wij ook wel meer hadden willen bieden en dachten als er maar een bod ligt kunnen wij in onderhandeling - en dat had ik ook het netst gevonden.
Maar ontzettend jammer van je huis natuurlijk, als je iets zo graag wilt hebben en je loopt het mis.

Over die vraagprijs

Het kan kennelijk nogal verkeren in makelaarsland. Want een jaar of 15 geleden was vraagprijs bieden juist in ons nadeel... We hadden een huis gezien en waren (bij ons weten indertijd) de enige belangstellende op dat moment. We wilden het huis graag hebben en boden de vraagprijs. De verkopende makelaar vond dat zo vreemd (!), dat hij niet kon geloven dat we dat meenden. Vóórdat hij iets definitiefs wilde zeggen of het bod überhaupt in behandeling wilde nemen, wilde hij eerst een offerte zien van een hypotheekboer. De hypotheekboer was zeer welwillend en snel met een voorlopige offerte, maar inmiddels waren we toch te laat. Een ander had een kennelijk geloofwaardiger bod gedaan en het huis gekregen.
Er gaat veel raars om in makelaarsland...

Hombre

Hombre

16-02-2012 om 15:04

Weg met die makelaars

Mijn vriendin verkocht destijds haar ouderlijk huis (ouders overleden). Iemand bracht een bod uit, maar er waren meer potentiele bieders. De verkopende makelaar gaf dat echter niet door aan de verkoper. Goeie kans dat het voor meer verkocht had kunnen worden.

De makelaar zei dat tegen elkaar op laten bieden tegen de beroepsethiek was.

Ammehoela. Stel je voor dat je daardoor 10 of 20 mille misloopt...!

Daarom gebruik ik geen makelaar meer (bij koop op verkoop). Het is altijd maar sterk de vraag of ze in jouw belang handelen.

Ik zou ze lekker tegen elkaar laten opbieden in zo'n situatie.

Bij onze laatste verkoop (2007) hebben we de boel via Makelaarsland op de markt gezet (was toen de enige manier om op Funda te komen) voor 400 EUR of zo. Onderhandelingen en bezichtigingen gewoon zelf gedaan. Als je in het huis gelooft is dat niet moeilijk (voor mij dan) en de eerste paar duizend Euro heb je alvast uitgespaard.

De kopers hadden er toen een makelaar bijgehaald, maar die heeft ze ook echt geen geld bespaard. Die drong er (in mijn aanwezigheid nota bene!) min of meer op aan dat ze het huis moesten kopen. Was ook een goed huis voor een nette prijs, maar het is niet zo goed voor je onderhandelingspositie.

Mover

Mover

16-02-2012 om 17:38

Makelaars willen maar een ding

Een huis zo snel mogelijk verkopen, en zo snel mogelijk hun courtage opstrijken. Liever voor minder verkopen, en snel klaar, dan voor meer en er (veel) langer mee bezig zijn. Is mijn mening.
En wat betreft de beroepsethiek, die heb ik idd eerder gehoord. De koper is (volgens makelaarethiek dan) gehouden de eerste bieder (dat hoeft dus niet de eerste kijker te zijn!) uit te onderhandelen, alvorens hij met een andere bieder in de slag gaat. En ja, dat kan de koper dus geld schelen.

Marieke

Marieke

16-02-2012 om 19:13

Uitspelen

We zochten al jaren een geschikt huis en hadden er al tientallen bezichtigd. Bij dit huis wisten we binnen 5 minuten dat dit "ons" huis was, een heel groot gezinshuis. Voor ons was een bezichtiging (man alleen, dus vast vooruit gestuurd) en na ons weer een man alleen.
We hebben binnen een half uur na bezichtiging €5.000,- onder de vraagprijs geboden. Makelaar liet pas 5 dagen later wat horen en dat was dat iemand anders de vraagprijs had geboden. Ik ( want man was onbereikbaar) kreeg een half uur bedenktijd om de vraagprijs te bieden. Mocht de andere koper over de vraagprijs heen gaan dan werd het huis bij opbod verkocht.
Gelukkig hadden man en ik dit scenario vooraf al doorgesproken, dus ik heb de vraagprijs geboden. De andere koper haakte hierbij af, maar was hij erover heen gegaan dan waren wij afgehaakt. Ik heb die makelaar nooit meer teruggezien. De rest van de verkoop is afgehandeld door collega´s. Zij waren er vaag over waar hij gebleven was.
Ik wist overigens niet dat makelaars beroepsethiek hadden, anders dan meer euro´s is altijd beter, zolang je maar niet gepakt wordt.

Hombre

Hombre

16-02-2012 om 19:25

Snel

Mover heeft gelijk, het belangrijkste voor een makelaar is om de boel zo snel mogelijk kwijt te zijn. Een paar procent hogere verkoopprijs kost die makelaar misschien wel twee keer zo veel werk.

Daarnaast hebben ze wellicht de neiging kopers die bij een collegamakelaar een zoekopdracht hebben voor te laten. Zo'n zoekopdracht levert geld op en helpen zij hun collega dan helpt de collega de volgende keer hen wel. Vooral in een verkopersmarkt is dat een probleem. (momenteel dus minder last van)

Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening

mirreke

mirreke

17-02-2012 om 03:59

Oregano

De volgende keer volg jij je instinct! Niet denken dat je eerst via je makelaar moet spelen, als jij het gevoel hebt dat je NU moet handelen. Dan licht jij je makelaar achteraf maar in.
Er ligt in de wet echt niets vast over hoe dat moet met de verkoop van een huis hoor, die ethiek dat is gewoon makelaarsgemak.
Volgende keer: dus wel aanbellen, en je belangstelling uitspreken. Nu zit jij met een kater, en misschien de verkopers ook wel, omdat zij waarschijnlijk meer voor hun huis hadden kunnen krijgen. Waanzinnig eigenlijk. In deze tijd van onverkoopbare huizen loopt het storm op een huis. Dan zou je daar als verkoper ook van moeten kunnen profiteren door een goede prijs te krijgen. Jij had misschien wel meer willen betalen dan de vraagprijs...

Raar systeem

Ligt dat ergens wettelijk vast dat de eerste kijker mag kopen?
Ik vind dat heel vreemd. Als ik een huis verkoop verkoop ik het liever aan de hoogste bieder i.p.v. aan de eerste bieder.

Wij hebben destijds ons huis zonder aankoopmakelaar aangeschaft. Gewoon, leuk huis bekeken, Eigen Huis rapport uit laten brengen en 22% onder de vraagprijs geboden. De verkoopmakelaar noemde me brutaal en zei dat ze dat niet aan de verkoper durfde door te geven. Ze deed het toch en verkoper ging accoord met 18% onder de vraagprijs.

We hebben momenteel ook iets op het oog en ik ben van plan dezelfde aanpak te volgen. Hoe zit dat trouwens met het tegenbod? Mag je als koper en verkoper langer tegen elkaar bieden, net zoals je gewoon op de markt of zo doet? Of is dat bod en dan 1 tegenbod ergens wettelijk vastgelegd?
(Dat haalt wat mij betreft wel heel wat pret uit het kopen en verkopen).

Vraag het eens

aan de vereniging van makelaars, hebben zij niet iets van een beleidsstuk of iets waar regelgeving in staat ?

Ik zou het iig graag willen hebben, ik kan mij namelijk voorstellen dat ik volgend huis zonder aankopend makelaar koop.

Dirksmama

Theoretisch bestaan er wel regels en gedragscodes en je hebt ook nog wel zoiets als ongeschreven regels, maar wat er in de praktijk gebeurt, hangt nogal van de betrokken makelaars af. Dat klinkt cynisch, maar het is inmiddels wel mijn ervaring geworden. Je hebt heel nette en integere makelaars hoor. Maar helaas kun je aan de buitenkant niet zijn met welke versie je te maken hebt en op de makelaar van de andere partij heb je natuurlijk helemaal geen invloed. Daar moet je het maar mee doen.

Mover

Mover

17-02-2012 om 12:57

Eerste kijker versus eerste bieder

De eerste kijker hoeft niet de eerste bieder te zijn natuurlijk (!)
Mijn eerste huis heb ik gekocht met, en verkocht zonder makelaar. Via VEH standaard contract laten downloaden en klaar was Clara. Mijn tweede huis heb ik wel gekocht met makelaar, maar die heeft geen *#^$% gedaan voor z'n geld.(Spijt, spijt...)
Is er geen makelaar in ons midden die ons kan inwijden in de al dan niet bestaande regels van het bieden?

sinas

sinas

17-02-2012 om 13:06

1e bieder inderdaad

of het zo wettelijk is vastgelegd weet ik niet, maar volgens mij is het een ongeschreven regel en fatsoen dat je met de 1e bieder eerst afrond voor je naar een andere bieder gaat. Een 1e kijker is natuurlijk een andere basis.

mirreke

mirreke

17-02-2012 om 14:37

Nee hoor

Er zijn geen wettelijke regels voor hoe de onderhandelingen over een huismiddel plaatsvinden. Wel zijn er bv regionale gewoonten maar ook kan het gewoon per makelaarskantoor verschillen. Ik heb een link maar weet niet hoe ik die via de iPod moet toevoegen.
Je mag het dus gewoon doen zoals je het wilt. Ik vermoed dat de verkopers dat ook niet wisten en dat zij het op de door hun makelaar voorgestelde wijze hebben gedaan. Het lijkt op een soort makelaarsdingetje, een zeer courant en gewild huis snel verkopen. Het is weinig werk,en een iets hogere huisprijs brengt een makelaar nauwelijks meer op. Dus dan snel verkopen, heb je dat ook weer binnen. Want dat makelaars dit niet zouden weten maak je mij niet wijs.

mirjam

mirreke

mirreke

17-02-2012 om 14:40

Balen

Ik zou als ik oregano was vreselijk balen, een poosje, want je kunt er toch niets meer aan doen.
En als ik de verkoper was zou ik ook balen.

mirjam

Izar (ot)

Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Ik hoop dat je er erg fijn zult wonen.

skik

oregano

oregano

17-02-2012 om 19:58

Izar

Natuurlijk leef ik met je mee en hoop dat je volgende week de koopovereenkomst hebt getekend!
Succes! oregano

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.