Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Zonnepanelen info (tihama? anderen?)

Wie heeft er ervaring? We overwegen serieus om zonnepanelen op ons dak te laten leggen. Maar als je eenmaal op jacht gaat naar leveranciers dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Ik ken (op Tihama na) volgens mij niemand die ze op zijn dak heeft, maar het is bigger business dan ik dacht.

Zijn er hier mensen met ervaring? Is er veel verschil in types & kwaliteit? In prijs? In betrouwbaarheid van leveranciers & installateurs? Goede of slechte ervaringen met bepaalde bedrijven? Andere dingen waar we aan nkoeten denken? Ik hoor het graag!

Ingrid

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Asn / natuur & milieu

Bovenstaande organisaties zijn een tijdje geleden een initiatief gestart om collectief zonnepanelen in te kopen. Geen idee of dat echt concurrerend qua prijs is, maar ik ga ervan uit dat ze hun namen niet verbinden aan een niet-betrouwbaar product.
Meer info: http://www.zonzoektdak.nl/

IngridT

IngridT

22-02-2012 om 08:43 Topicstarter

Emel///zonzoektdak

Yep, da's een van de namen waar we info hebben opgevraagd & mee willen praten. Ik denk idd dat ze vast betrouwbaar zijn & min of meer 'neutraal'. Heb jij zelf ook zonnepanelen? Want ik ben ook benieuwd naar ervaringsverhalen....

Ingrid

Nee

Geen (elektriciteit)zonnepanelen. Op ons huis zat wel een warmwaterzonnepaneel (heet dat zo??) toen we het kochten. We hebben dus in de lente/zomer/herfst gratis warm water, maar helaas geen gratis elektriciteit. Ik vrees dat "gewone" zonnepanelen er niet meer naast passen...

Subsidie

De subsidies die zo welig tierden zijn er helaas wel af, maar kijk er toch nog maar eens naar. Echtgenoot meende opgevangen te hebben dat sommige gemeenten opnieuw subsidies gaan geven aan particulieren die zonnepanelen willen aanschaffen.

Tihama

Tihama

22-02-2012 om 10:13

Grappig. Ik heb de afgelopen week minstens 10 keer deze vraag gehad. Varierend van onze wethouder tot de collectant die bij mij de bus terugbracht. Allemaal dezelfde vraag: ik wil wel, maar hoe vind ik een betrouwbare partij? Zodra iemand weet wat mijn werk is, dan komt die vraag momenteel

Het is voor de meeste particulieren het grootste probleem om de juiste keuze te maken. Vorige week werd ik gevraagd om projectleider te zijn van een grootschalig zonnepaneelproject dat men hier nu in onze gemeente wil starten Ik heb overigens nog geen 'ja' gezegd, want ik heb eigenlijk al te veel werk.

Ik heb een paar tips:
zonzoektdak.nl is inderdaad een goede partij. De Vereniging Eigen Huis doet ook goede aanbiedingen.

Greenchoice kan ook. Zij bieden ook een constructie waarbij zij financieren en je terugbetaalt via een langlopend contract. http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/met-zon/ZonVast Dat is interessant als je niet zelf een flink bedrag kunt investeren, maar als je zelf kunt investeren zou ik daarvoor kiezen. Greenchoice heeft overigens wel een paar keer een klanttevredenheidsonderzoek gehouden en die lijst gepubliceerd: http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/met-zon/zonnepanelen-kopen
Wij hebben zelf SolarNRG genomen: die had namelijk ook de panelen op het dak van Wubbo Ockels, hoogleraar Duurzame Energie gelegd.

Je kunt inderdaad ook in je eigen woonplaats kijken. Vaak zijn er ook plaatselijke initiatieven.

De enige echte tip die ik heb is: doe er zoveel mogelijk. Het rendeert namelijk veel beter dan geld op je spaarrekening. Wij hebben nu 3000 kWh per jaar aan opbrengst. Met 0,23 cent per kWh, betekent dit een jaarlijkse besparing van rond de 700 euro. Dat is met de huidige prijzen van zonnepanelen een rendement van 8%!
Ik ken echt geen enkele spaarrekening die dat levert.

Met jouw gezin heb je vermoedelijk een jaarverbruik van rond de 5000 kWh. Ik zou er minstens zoveel opleggen om dit verbruik te dekken.

Ik zag bij zonzoektdak.nl dat is SMA omvormers gebruiken: dat is de topper op dit gebied. De panelen zijn Chinees. China produceert 70% van alle panelen ter wereld. Yingli geeft 25 jaar opbrengstgarantie. Net zoals Sharp die wij hebben.

Succes

Tihama

rosa

rosa

22-02-2012 om 12:11

Ja, maar

Wij hebben sinds begin herfst 2011 zonnepanelen. Via een aanbieding in onze gemeente van een lokaal cv-bedrijf. Hoe meer mensen meedoen hoe goedkoper het is.
Wat de opbrengst gaat worden: ben heel benieuwd, we hebben nog niet zo veel zon gehad. We overwegen wel al uitbreiding, onze panelen staan nu op een plat dak op het zuiden, maar een deel van de dag in de schaduw van het huis ernaast. Onze buren hebben ze op het oost/west schuine dak - we wachten nog even af of oost of west de beste opbrengst levert.

IngridT

IngridT

22-02-2012 om 14:06 Topicstarter

Mooi...

wat een positieve berichten! We hebben contacten nu met die zonzoektdak-club & met een of ander provinciaal initiatief waar we ons voor konden inschrijven. Zal idd wel iets met subsidie van doen hebben, of met een soort kwantumkorting of zo. Ik heb nog niet alle info binnen danwel bekeken.

Ons (schuine) dak is groot & heeft een goede ligging. We wonen vrij, dus geen last van schaduw van omliggende gebouwen of zo. En we gaan de investering zelf doen, dus we hoeven geen langetermijncontracten af te sluiten of zo. Maar we zullen de infopakketten & offertes even afwachten!

Tihama...SMA omvormers?! Wat is daar zo bijzonder goed aan? Of moet ik even googelen!?

Ingrid

Tihama

Leuk zo'n rendement van 8%, maar je moet natuurlijk wel de afschrijving op je zonnepanelen afzetten tegen de inflatie van spaargeld. Het geld dat je in de panelen stopt krijg je natuurlijk nooit terug. Spaargeld blijft geld.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Tihama

Tihama

22-02-2012 om 15:27

Natuurlijk

Spaargeld blijft spaargeld. De gegarandeerde termijn voor de opbrengst is nu 25 jaar. In praktijk blijkt dat ze na 40 jaar meestal ook nog prima werken.

De huidige terugverdientijd die je nu hebt is ongeveer 10 jaar. Alles in de 15 jaar daarna is dus pure winst. Die kun je dan alsnog op die spaarrekening zetten . Als de energieprijzen blijven stijgen (wat ik gezien de wereldvoorraden verwacht), dan zal het omslagpunt alleen maar verder dalen.

Tihama

MM.

MM.

22-02-2012 om 20:10

Zon en andere manieren om energie te besparen

Heb je interesse in energiemaatregelen, kijk eens op www.duurzameburen.nl of www.olino.org.
Als je 'iets' met zonne-energie wilt doen moet je een keuze maken: wil je zonnestroom of zonnewarmte (of beide natuurlijk). De opbrengst in kWh (kWh stroom of kWh warmte) afgezet tegen de investering in euro's valt op het moment (nog?) uit in het voordeel van zonnewarmte, ofwel een zonnecollector voor de warmwatervoorziening. De bekende vlakkeplaatcollector of de nieuwere vacuümbuizen (hoger rendement). Heb je een HR-combiketel met de mogelijkheid er een zonnecollector aan te koppelen dan is dat een goede optie.
Verder is het natuurlijk gewoon leuk om zelf stroom op te wekken, maar minder zichtbare maatregelen hebben minstens zo'n groot effect. Stap 1 in de 'trias energetica' (een schema voor duurzaam energiegebruik) is 'beperk de vraag'. Dat doe je vooral door de warmte niet door muren en ramen naar buiten te laten vliegen. Heb je nog geen dubbel glas, neem dan HR++-beglazing. Heb je een kruipruimte onder je huis, isoleer die dan bijvoorbeeld met Tonzon. Gebruik ledlampen, schakel sluipverbruikers uit. Heb je een ouder type mechanische ventilatie, vervang die dan door een moderne gelijkstroom-unit (is binnen een paar jaar terugverdiend) of een ventilatiewarmtepompboiler. Zo breng je je energiebehoefte al een stuk terug. Stap 2 is 'gebruik schone energie'.
Ga je aan zonnepanelen beginnen, let dan op dat je dak geen schaduw vangt. Als een deel van een gekoppelde serie cellen in de schaduw ligt werkt de hele rij niet meer en dat drukt dus de opbrengst. Voor zonnecollectoren (warmtewinning) geldt dat niet.
Sommige gemeenten geven subsidie op dit soort maatregelen of een voordelige lening. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Groet MM

jutter

jutter

23-02-2012 om 11:13

Ervaring

Wij hebben via wijwillenzon.nl vorig jaar 12 panelen op ons dak gezet. Of dit technisch de beste optie is heb ik geen verstand van. Weliswaar achteraf gezien qua prijs niet direkt het juiste moment om in de stappen, vlak daarna daalde de prijzen en bleek de gemeente itt het jaar daarvoor toch weer subsidie te gaan geven.
Maar goed, dat is achteraf altijd makkelijk praten.
Wij zijn heel tevreden over de levering/plaatsing en werking ervan. Het is heel motiverend om de teller terug te zien draaien bij mooi weer. Tevens ga je bewuster om met energie verbruiken, dus al met al aanrader!

groet, Jutter

ody

ody

24-02-2012 om 16:28

Hier in maart

Dan krijgen wij panelen op het platte dak. We beginnen met 16panelen en willen dat later uitbouwen naar 24, meer kan er niet op het dak. Onze panelen worden geplaatst door een bedrijf uit belgie. Daar zie je op bijna 50% van de huizen panelen dus de ervaring is heel groot. Ook hebben we dit adres gekregen via een kennis die daar ook de panelen heeft laten plaatsen. Ben ook heel benieuwd hoe het gaat zijn en wat het met de rekening gaat doen.

Leuk dit draadje, wilde zelf ook een starten maar wist niet goed hoe dit te doen. Blijf dus zeker even mee lezen!
Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.