Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Met 1 ouder op reis

Afgelopen jaar ben ik bij een tussenstop op een reis naar buiten de E.U. aangehouden. Ik was alleen met de kinderen omdat man door wisseling van werkkring later dan ons vakantie had. Man kwam een week later.

Toen dacht ik dat het een overijverige ambtenaar was,die de regels niet goed kende en vandaag nog niets te doen had gehad....Maar nu ik het draadje lees in basisschoolleeftijd, geloof ik dat er toch wat anders gespeeld heeft.

Die man verdacht mij ervan dat ik mijn kinderen zonder toestemming van de vader mee wou nemen naar een land buiten de EU.

Ik was eigenlijk op dat moment stomverbaasd, ik reis wel vaker alleen met de kinderen en man ook, al járen en ook wel vaker naar buiten de EU. Ik heb al net zoveel jaar mijn meisjesnaam in mijn paspoort staan en nog nooit was dat een probleem. En buiten dat zijn mijn kinderen nu op een leeftijd dat ze zelfstandig mogen reizen, dus zouden ze zelfs zonder mij mogen gaan.

En wij zijn gewoon getrouwd. Maar de grenspolitie bleef mij maar vragen naar mijn man, en waar die was en waarom die niet mee was, o en waarom ik ánders heette als ik getrouwd was en waarom ik dan alleen op vakantie ging als ik getrouwd was.En waren het wel mijn kinderen? (Oudste is mijn evenbeeld en jongste stond mij vast te klampen omdat ze het eng vond).Ook gingen bij mij alle stekels op over dit gezeur, moet ik soms toestemming hebben van mijn man? Kom nu we leven toch in 2012 en niet in de jaren 50 of niet soms? Als ik wil vliegen met de kinderen dan vlieg ik toch zeker? O en wij hadden nieuwe paspoorten wat ook erg verdacht was...en nog wel alledrie! Dat voor 13 jarigen het paspoort stukken goedkoper is en dat je nu geen kinderen meer mag bijschrijven vonden ze blijkbaar geen goed argument. En ondertussen snuffelden ze de hele computer af op mij...en de kinderen w.s. alwaar wij natuurlijk niet te vinden waren. Het ging er zo heftig en serieus aan toe dat we niet eens naar het toilet mochten (2 meter verder) zonder een begeleiding mee...en jongste zo'n beetje in tranen was bij het vooruitzicht dat ze misschien alleen zonder mij verder moest met haar zus of misschien wij alledrie helemaal niet.

Omdat de tijd begon te dringen en het vliegtuig aangehouden was te wachten i.v.m. dit probleempje, mochten we op een gegeven moment tóch mee....Op voorspraak van een stewardes en de piloot die ons persoonlijk kwamen halen en overduidelijk zeer geïrriteerd waren. En zo vertrokken we uiteindelijk met een half uur vertraging door dit gedoe.

Het leek wel een slechte film en het kwam me zo 'raar' over. Waarom zouden ze mij aanhouden? Ik zag er werkelijk geen grond in.

Maar begrijp nu uit het lijntje in basisschool dus de werkelijke reden.

Nu gaan wij (jongste en ik) w.s. in de meivakantie wederom een weekje weg. Weer uit de EU.

En nu begin het al een beetje te kriebelen........kan ik weer zoiets verwachten? Moet ik voorzorgsmaatregelen treffen? Een verklaring laten opstellen door man ofzo? (nou liever niet, dat is mijn eer te na).

Dus wie weet het?

groeten albana


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hoezo "mijn eer te na"

Ik begrijp werkelijk niet wat je daarmee bedoelt.

Wij reisden vroeger veel met één of geen ouder, in het laatste geval oma of tante/oom, en we hadden dan gewoon een schriftelijke verklaring bij ons dat onze ouders toestemming gaven.

Ik zou het dus doen, een verklaring van je man.
Als je je een beetje verdiept in de problemen van kinderontvoeringen naar het buitenland dan snap je waarom er op gelet wordt, lijkt mij. Mijn ouders vonden het normaal om zo'n verklaring te maken. Er werd in ons geval vooral naar gevraagd als we zonder onze ouders onderweg waren.

Maylise

Maylise

22-02-2012 om 09:46

Nu wel

Ik heb jaren gereisd zonder enige verklaring en ook zonder problemen terwijl ik ook gewoon mijn eigen achternaam heb gehouden en de kinderen de achternaam van hun vader hebben. De laatste jaren echter wordt er meer opgelet. Tegenwoordig neem ik als ik alleen met de kinderen reis buiten de EU of binnen de EU per vliegtuig altijd een kopie mee van man's paspoort + een door hem getekende verklaring + een uitreksel uit het geboorte register. Beter mee verlegen dan om verlegen. Andersom doet mijn man dat ook als hij zonder mij reist.
Als ik binnen de EU met de auto ergens heen gaan dan neem ik eigenlijk nooit die papieren mee.

In de praktijk wordt er overigens zelden na gevraagd. Ik heb het twee keer meegemaakt de afgelopen jaren (VS en Turkije) dat men mij extra vragen stelde over hoe, wat en waar betreffende de kinderen. Het uitrekstel uit het geboorte register was toen voldoende.

Ik snap het overigens wel dat men hier naar vraagt. Internationale kinderontvoeringen komen nu eenmaal voor.

Maylise

Maylise

22-02-2012 om 09:49

En eigenlijk

zou men nog veel consequenter moeten zijn. Twee jaar terug hadden wij ons nichtje bij ons (met andere achternaam dan zowel man als ik) en ging zij met ons mee naar een ander land buiten Europa op vakantie. Niemand die ons vragen stelde of extra wilde controleren. Het is dus echt makkelijk in de meeste gevallen om een kind mee te nemen.

Coco

Coco

22-02-2012 om 09:54

Niet gek

Ik ben het met Rodebeuk eens. Als je puur vanuit jezelf redeneert lijkt het allemaal nogal kafaesk of op z'n minst overtrokken wat er gebeurde. Maar het komt echt regelmatig voor dat één ouder er met de kinderen vandoor gaat (denk bijvoorbeeld aan die kinderen in Syrië een jaar of vijf geleden. En dan worden de kinderen over het algemeen echt niet gillend en krijsend meegesleurd. Die gaan gewoon gezellig met een ouder op vakantie. Het is ook belangrijk dat er wat dat betreft niet "gediscrimineerd" wordt. Jouw verontwaardiging is dus misplaatst: je kunt het het douanepersoneel niet kwalijk nemen dat ze niet aan jouw gezicht kunnen zien dat het allemaal in orde is. Sterker nog: je zou het ze kwalijk moeten nemen als ze je wél op je blauwe (of bruine, groene of grijze) ogen vertrouwen.

even niet

even niet

22-02-2012 om 10:39

En binnen de eu

Even een andere naam, zoon staat soms ineens achter me en leest mee (ook al weet hij dat dat niet mag).
Mijn man gaat binnenkort met zoon twee dagen naar Engeland (vliegen). Een kadootje voor zoon. Kan hij dan ook problemen verwachten. Of is dit alleen voor buiten de EU? Ik wilde ze eigenlijk gewoon afzetten bij schiphol maar moet ik soms meelopen?

Fiorucci

Fiorucci

22-02-2012 om 10:45

Even niet

Geen zorgen, Grote steden binnen de EU zijn bij uitstek een bestemming voor een ouder met een kind. de drie keer dat ik in Londen was, zag je veel ouders alleen met een kind. Endexamenkadootje enzo..) Ik ben zelf twee keer alleen naar Londen geweest met een van mijn kinderen, geen probleem.

amk

amk

22-02-2012 om 13:16

Het hoeft niet ingewikkeld

maak een kopie van het paspoort van de andere ouder. En laat die in het engels opschrijven dat jij (naam + geboortedatum) toestemming hebt de kinderen (namen + geboorte data) mee te nemen.

Ik heb al jaren zo'n ding van mijn ex, en heb 'm al meerdere malen nodig gehad. Kleine moeite groot plezier.
Hij heeft zo'n zelfde briefje van mij.

mijk

mijk

22-02-2012 om 15:16

Opa ook

Wij waren in december in Londen met mijn ouders.Zoon wilde met opa door de douane en die werd het hemd van het lijf gevraagd. En terecht....! mochten ze nog eens met opa en oma op reis dan komt er dus een briefje mee..

Mijk

Briefje

Wel vreemd dat zo'n briefje dan zoveel vertrouwen wekt. Als ik een kind zou wikken ontvoeren (geen plannen overigens) dan is zo'n verklaring toch in een wip vervalst!!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

bibi63

bibi63

22-02-2012 om 20:58

Dat bedoel ik triple

Dat is een schijnveiligheid (wat stelt zo'n briefje nou voor?). Er zou dan op z'n minst een kopie van het paspoort van de betreffende ouder bij moeten zitten. Ook dat is geen garantie, maar moeilijker te realiseren als je kwaad wil.
Gr. Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2012 om 01:17

Albana

Ik kan me voorstellen dat je op dat moment geïrriteerd was, zéker omdat er een heel vliegtuig stond te wachten. Maar als je erop terugkijkt, denk ik dat jij ook vindt dat ze beter irritante voor jóu misplaatste vragen kunnen stellen dan geen vragen te stellen en daarmee de kans te lopen dat ze een ontvoering laten glippen.
Ik heb voor minder 'mijn eer te na' ingeslikt.

albana

albana

23-02-2012 om 08:42 Topicstarter

Op zich wil ik dat wel

Op zich wil ik dat wel,dat is het probleem niet, als ik er een 'goede zaak' mee steun in ieder geval wel. Het is gewoon in mijn ogen nogal 'raar' dat ik mijn man om toestemming moet vragen, dat doe ik eigenlijk nooit en man trouwens ook niet.Maar nogmaals,voor de goede zaak zou ik dat best willen doen.
Maar wat mij toen het meeste dwars zat, ik ging naar het thuisland van mijn man, als ik de kinderen zou willen ontvoeren zou dat toch wel het laatste land zijn waar ik heen zou gaan? Die kinderen die naar Syrie of waar dan ook ontvoert worden, dat gebeurd altijd door de ouder die dáár vandaan komt. Terwijl in ons geval de ouder die er vandaan komt nog in Ned. zat en ik dus alvast onderweg was. Dat was ook bij de grenspolitie overduidelijk...mijn kinderen hebben de achternaam van man, dat is zoiets als Jansen hier. Een overduidelijke verwijzing naar het thuisland van mijn man en ik heb mijn leven lang al mijn meisjesnaam. Buiten dit, wij hadden net nieuwe paspoorten, waarbij we met beide ouders voor de kinderen op het gemeentehuis moesten verschijnen om onze beider 'toestemming' te geven. Dat lijkt me een stuk betrouwbaarder dan zo'n handgeschreven briefje. En dan heb ik het nog niet eens over de leeftijd van de kinderen.....die mogen zelfstandig reizen, zonder mij.....Oudste was 17,jongste 13. En als je 13 bent mag je alleen reizen bij een aantal vliegtuigmaatschappijen (oudste heeft dat wel eens gedaan) en bij anderen weer met een begeleider boven de 16 (dat zou zus dus kunnen zijn). Op een gegeven moment wekten ze ook de indruk dat de kinderen wél door mochten en ik zou moeten blijven.....Zouden ze dat doen als ik écht van kinderontvoering verdacht was? Ik vroeg daar zelf om en had ze daar op dat moment ook al op voorbereid, ook om al onze bagage die zo van de band zou rollen en oudste is ervaren reiziger. Jongste zag dat minder zitten, die wilde gewoon met mij...en had de tranen in de ogen. Maar voor dat argument waren ze zeker gevoelig en het leek of ze dat als 'oplossing' wilden aangrijpen om later met mij de boel uit te zoeken (man bellen en gemeentehuis bellen op zaterdag...
Ik heb op dat moment ook wel aan de reden 'kinderontvoering' gedacht, maar dat als zijnde onlogisch aan de kant geschoven...door deze factoren.
Ze vroegen mij ook expliciet hoe vaak ik naar dit land was gereisd (euh 40 keer ofzo?) en of ik dat vaker gedaan had alleen of met alleen de kinderen (ja, zo vaak) en constateerden toen dat er geen stempels in mijn paspoort stonden, ja hallo, dat paspoort was net 2 maand oud en ik ga niet maandelijks natuurlijk.
Eigenlijk twijfel ik nog steeds aan de reden. Maar ik kan ook amper geloven dat ze met zo'n handgeschreven vodje dat iedereen kan maken en vervalsen kunnen geloven het probleem kinderontvoering op te lossen. Ik had eigenlijk iets als een verklaring van het gemeentehuis ofzo verwacht....(trouwboekje? Heeft dat nog zin?) of iets dat je standaard kan tekenen bij een notaris. En buiten dit, ik vind het ook nogal raar dat dit niet algemeen bekend is. Ik wist het niet en ik weet zo al 2 vriendinnen die ook zulke verre reizen regelmatig zonder hun partner maken en zo'n verklaring ook niet bij zich hebben.
Zouden ze dus écht een punt willen maken m.b.t. kinderontvoering is er mijns inziens een betere verklaring nodig die niet zomaar te vervalsen is én véél betere voorlichting. Ik geloof niet dat ze met lukraak alleenreizende ouders naar buiten de EU eruit pikken aan dat probleem werkelijk wat doen. Dus geloof ook niet dat de eventuele verklaring die mijn man zou moeten opstellen enigins z'n werking zou hebben.
Kortom de hele zaak lijkt mij nogal op z'n kop gezet.
En ondertussen weet ik nog steeds niet wát nu werkelijk gaat bewijzen dat ik ze niet wil ontvoeren. Daar zou toch een veel betrouwbaarder systeem voor bedacht moeten worden?
groeten albana

Coco

Coco

23-02-2012 om 12:13

Albana

"Het is gewoon in mijn ogen nogal 'raar' dat ik mijn man om toestemming moet vragen, dat doe ik eigenlijk nooit en man trouwens ook niet."
Jij maakt er een soort principiële emancipatiekwestie van. Dat is het natuurlijk helemaal niet, want jouw man moet net zo goed toestemming van jou hebben als hij met de kinderen wil gaan reizen.
Ik vind het eigenlijk logisch. De kinderen zijn van jullie allebei. Het is niet alsof je toestemming van je man moet hebben om zelf te reizen of zo.
En of het systeem betrouwbaar is, is een heel andere discussie. Het is er nu eenmaal. Die mensen moeten zich waarschijnlijk aan allerlei protocollen houden en dan doen ze. Zo simpel ligt het.

Sindbad's vrouw

Sindbad's vrouw

23-02-2012 om 12:47

Het is mij overkomen in noorwegen

Dat ik inderdaad door de douane uit de rij werd gevist, en "verhoord" werd wat ik precies kwam doen met mijn zoon (toen 9) in Noorwegen....
Ook de vraag waar mijn man was, en toen ik vertelde dat ik gewoon op vakantie wilde gaan met zoonlief, omdat mijn man in het Caribisch gebied zat, werd ik helemaal "raar" aangekeken....

Later hebben we het er nog over gehad, en volgens mijn zoon zijn we tot de rij uitgevist, omdat we 1: in een klein autootje reden, en ik 2: al onze bagage en kampeerspullen met een zwart vliesdekentje bedekt had. Volgens hem dachten ze dat ik aan het smokkelen was...

Hoe dan ook, ik blijf er van overtuigd dat het kwam omdat ik als vrouw alleen met een 9 jarige in een klein autootje het land binnen wilde. Vrouwen gaan namelijk niet alleen op vakantie naar Noorwegen met een kind. Dan moet er een man bij zijn.... Zo niet,dan is het geen zuivere koffie.

albana

albana

23-02-2012 om 17:43 Topicstarter

Maar er is al een betrouwbaar systeem toch?

Het systeem dat er is, dat je partner moet tekenen voor een paspoort lijkt me al voldoende om eerlijk te zijn.
En dat had man gedaan en ik trouwens ook.
Dus eigenlijk héb je bij verstrekking daarvan voor 4 jaar toestemming.
Ik heb me na de vakantie ook een hoedje gezocht naar voorwaarden om als 1 ouder te reizen of wat je bij je zou moeten hebben, maar behalve de paspoorten dus niks.
Het zijn dus geen regels of afspraken die dit voorschrijven, het is gewoon een persoonlijke invulling van wie dan ook.
Daarbij had ik als zoekterm ook dat kinderontvoering, want toen dacht ik nog misschien had ik een nieuwe regeling gemist? Maar niks van dat al.
En nog steeds ben ik ook in twijfel of het ze dáár wel om te doen was..........
Trouwens het gevoel dat jij hebt sinbads vrouw...dát had ik ook...ik voelde vooral dat ze het 'raar' vonden dat ik als vrouw zijnde de EU zou durven verlaten zonder mijn man.Ze vroegen me tenslotte ook over allerlei niet ter doende zaken het hemd van het lijf, ze vonden me vooral erg 'raar'. Ik denk dat daarom ook al mijn emancipatische stekels zijn gaan opstaan.Ik weet ook zeker dat als het andersom was geweest man zeker niet was aangehouden.
Naderhand heb ik trouwens nog info gevraagd op het gemeentehuis, maar die hadden ook geen idee wat de grond was voor die staande houding én al helemaal niet wat ik dan gemist had en bij me zou moeten hebben qua papierwerk.
groeten albana

Tijgeroog

Tijgeroog

23-02-2012 om 18:38

Nee albana

Dat je tekent voor en paspoort betekent niet dat je overal toestemming voor geeft. Er zijn te veel kinderen die zelfs met toestemming van de moeder met de vader op vakantie gaan naar zijn vaderland. Maar waar de vader ze na de vakantie niet meer terugbrengt naar Nederland. Het feit dat ze een paspoort hebben met toestemming van de moeder geeft geen vrijbrief om alles met het kind te kunnen doen.

Als je je kinderen een fiets geeft betekent het toch ook niet dat je ze toestemming geeft om altijd en overal heen te fietsen?
Dat jij je man geen toestemming hoeft te vragen (en omgekeerd) betekent dat jullie daar op een bepaalde manier mee om gaan, dat je die toestemming aan elkaar geeft zonder dat expliciet te benoemen.
Als ik mijn kinderen mee zou nemen naar het buitenland, zonder m'n man erbij, zou ik het er van te voren toch wel met hem over hebben. "Goh, ik wil met de kinderen een weekje op vakantie naar Frankrijk, wat vind jij daarvan." Normaal overleg, zoals we over alle grote dingen even overleggen. Als ik in plaats van naar Frankrijk naar Friesland zou gaan zouden we dat trouwens ook zo doen.

albana

albana

24-02-2012 om 07:51 Topicstarter

Ja hallo tijgeroog

In zoverre gaat onze communicatie hetzelfde hoor. Maar nog steeds zie ik niet in wat een geschreven briefje, desnoods van jaren oud (wat ik hierboven leest) daaraan toevoegt.
Trouwens ik 'wilde' de kinderen helemaal niet zo graag alleen meenemen, ik had zelfs liever dat man mee was gegaan dat was gezelliger geweest...maar de situatie op ons werk was er niet naar. En toen was dit de enige oplossing die we trouwens wel samen bedacht hebben.
groeten albana

Tijgeroog

Tijgeroog

24-02-2012 om 11:13

Dat snap ik albana

Ik geloof echt wel dat het bij jullie op dezelfde manier gaat. Maar dan heb je dus wel toestemming van je man, ookal wordt dat niet zo expliciet benoemd.
En dat briefje is nou eenmaal de oplossing die er voor is. Als je alle vertrouwen hebt zoals jij en je man, of amk en haar ex dan geef je een briefje zonder datum mee. Als je wat minder vertrouwen hebt geef je alleen een briefje voor deze vakantie mee. En dat jij niet ziet wat dat toevoegt, tsja... Het is de enige praktische oplossing. Anders zou de andere ouder meemoeten om ter plekke toestemming te geven, dat werkt natuurlijk ook niet. En is ook niet waterdicht.
Maar jij bent dus niet tevreden over deze oplossing. Heb jij een beter idee?

Sindbad's vrouw

Sindbad's vrouw

24-02-2012 om 14:15

Toestemming?

Tijgeroog schreef:

En dat briefje is nou eenmaal de oplossing die er voor is. Als je alle vertrouwen hebt zoals jij en je man, of amk en haar ex dan geef je een briefje zonder datum mee. Als je wat minder vertrouwen hebt geef je alleen een briefje voor deze vakantie mee. En dat jij niet ziet wat dat toevoegt, tsja... Het is de enige praktische oplossing. Anders zou de andere ouder meemoeten om ter plekke toestemming te geven, dat werkt natuurlijk ook niet. En is ook niet waterdicht.

Mijn reactie: Dat briefje is geen oplossing. het verklaart namelijk niets, en het zegt ook niets. Ook de buurvrouw kan dat briefje geschreven hebben, of de overgrootmoeder van het zusje van mijn beste vriends vriendin.
En.... dan is het nog maar de vraag of de ambtenaren aan de grens dat briefje kunnen lezen. Nu zal dat tussen nederland en belgie nog wel gaan, maar denk je echt dat dat briefje gelezen kan worden aan alle buitengrenzen van het Schengen gebied?

Hoe het dan wel moet: (knip en plakwerk van kinderontvoering.org)

achterblijvende ouder naar het buitenland op vakantie gaan?

Als een Nederlandse vader en een Nederlandse moeder een omgangsregeling hebben dan mag de ouder in zijn omgangstijd naar het buitenland met het kind, zonder toestemming van de andere ouder. Vakantie valt binnen de uitoefening van het gezag/omgangsrecht. Wel geldt er een informatieplicht over de verblijfsgegevens en de tijdsduur

Wanneer de achterblijvende ouder niet akkoord is met de vakantie of wanneer er nog geen afspraken over de omgang zijn gemaakt, kan de achterblijvende ouder op grond van art. 1:253a BW naar de rechter stappen en voorleggen dat er een geschil is over de uitoefening van het gezag/omgang.

Wanneer een van de ouders of allebei de ouder niet de Nederlandse nationaliteit hebben en er wordt geen toestemming gegeven om naar het buitenland te gaan, dan moet de ouder die toestemming nodig heeft naar de rechter stappen ogv art. 1:253a BW. Omdat de reden van geen toestemming wellicht ligt in het vermoeden dat het niet om een vakantie gaat maar om daar te gaan wonen.

Ook komt het voor dat een kind alleen met een van de ouders meereist of dat het kind een andere achternaam heeft dan de ouder waar hij reist. Ook kan het zijn dat het kind met familieleden reist. Om problemen en vertraging op het vliegveld te voorkomen raden wij ouders ten zeerste aan om de volgende documenten mee te nemen:

Verklaring toestemming voor vakantie (voorbeeldformulier NL / ENG)
Recent uittreksel gezagsregister
Recent uittreksel GBA
Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
Eventueel het ouderschapsplan
Eventueel geboorteakte

Het formulier biedt geen garantie dat de ouder geen problemen ondervindt bij de buitenlandse grensbewaking. Op grond van het nationale recht van het vakantieland kunnen aanvullende eisen gelden. Het is raadzaam voor vertrek dat de ouder zich goed te informeert bij het betreffende vakantieland.

Let op! Heeft u twijfels over de terugkeer van uw kind na de vakantie, neem dan contact op met het Centrum IKO voordat u de toestemming voor vakantie verleent.

Einde knip en plakwerk.

Waar het om gaat, tenminste waar het bij mij wel om ging, dat is het doodsimpele feit dat ik al verdacht ben op het moment dat ik alleen met mijn zoon de grens over ga. Waar ik van verdacht wordt is mij nog niet helemaal duidelijk, maar ik word gezien als "verdachte van iets". En dat is hetgeen wat te zot is voor woorden.

Ik vertik het dan ook om dan bij voorbaat al aan mijn man te vragen of hij een "briefje" wil schrijven... Een briefje dat juridisch gezien helemaal niets voorstelt...

amk

amk

24-02-2012 om 14:31

Juridisch vs praktisch

als het mij uren scheelt op een luchthaven omdat mijn ex wel zo'n briefje afgeeft geef mij dan maar zo'n briefje.

Samoe

Samoe

24-02-2012 om 15:10

Interessant

Interessant, deze discussie. Wij zijn niet getrouwd, ook geen contract of andere regeling, en hebben beide als ouders het kind erkend en hebben beide ouderlijk gezag. Kind heeft achternaam van moeder. Kind heeft al vanaf 1 jaar een eigen paspoort. Ik heb me altijd al verbaasd dat we zo met kind kunnen reizen. Er is geen enkel bewijs dat kind ons kind is, kind is nl. niet in ons paspoort bijgeschreven. Als kind+paspoort gestolen worden, dan kan iedereen met kind reizen?! Nou ja, het gedrag van kind zegt natuurlijk wel veel, maar dat is dan ook het enige? Ik blijf het vreemd vinden maar weet ook geen oplossing...

mopke

mopke

24-02-2012 om 16:46

Altijd alleen met kind op reis

Ik ben nu al drie keer alleen in de VS geweest met zoon. De eerste keer was hij vier en toen kreeg ik wel de vraag waar mijn "husband" was. Nu is deze helaas al jong overleden en dat antwoord was gelijk voldoende. Heb het ook niet hoeven bewijzen maar in het paspoort staat ook de vermelding w/v (al is dat volgens mij geen engelse afkorting). Heb een tweede keer de vraag gehad of ik van plan was het kind achter te laten in de VS. Toen heb ik zo geschokt gereageerd (grote ogen en een blik van "wat zeg je me nu???") dat ze ook niet verder doorgevraagd hebben. Bij mijn derde reis vroeg niemand naar de vader. Misschien staat het wel in het systeem? Maar op zich vind ik het wel een goede zaak dat er gecontroleerd wordt. Gelukkig is dit bij ons nooit op een vervelende of intimiderende manier geweest.

e/v

e/v

24-02-2012 om 17:02

Paspoort

In mijn paspoort staat onder mijn meisjesnaam jg: e/v die-en-die. Echtgenote van.. Daaraan kunnen ze het zien.
Maar welbedankt voor de tips, ik ga nl ook bijna vliegen met zoonlief. Ik zal een kopie van mijn man's paspoort meenemen sowieso. Evt een verklaring maar geen gba uittreksels enz.

albana

albana

25-02-2012 om 11:02 Topicstarter

Nee dat is niet meer (paspoort)

In mijn vorige paspoort stond ook e/v.....Maar in die van mijn man (ong.zelfde jaar gehaald paspoort) niets.
Dat vond ik toen ook al zo raar.......(Zet het dan ook bij die man in! Hij is toch ook míjn echtgenoot, net zo goed als ik de zijne???)
Maar in mijn gloednieuwe paspoort is dat niet. Je kan kiezen tussen meisjesnaam of je mans-naam, 1 van de 2. En that's it. Dus als je meisjesnaam kiest van je niet meer e/v....Die optie bestaat niet meer (tenminste zo werd het mij verteld bij aanvraag paspoort).
Ik blijf het ook nog steeds een ridicuul iets vinden dat reizen met je kinderen, met/zonder 1 ouder
Ik ben blij met het stukje van Sinbads vrouw en zal braaf alles meenemen, wel twijfel ik nog steeds enorm of dit enigzins ook maar een fractie toevoegt aan de kans dat er minder kinderontvoeringen plaats vinden. Dat denk ik dus niet Het zijn onzinaanvulling die geen enkele juridische grond of waarde hebben en zeer gemakkelijk vervalst kunnen worden. Het zal dus niet helpen.
Dus het lijkt me nog steeds zaak om daar een betere oplossing voor te vinden. Als we werkelijk wat willen bijdragen aan het verminderen van kinderontvoeringen.
groeten albana

Tinus_p

Tinus_p

25-02-2012 om 13:53

Wat dingen voor albana

albana:
Ik ben blij met het stukje van Sinbads vrouw en zal braaf alles meenemen, wel twijfel ik nog steeds enorm of dit enigzins ook maar een fractie toevoegt aan de kans dat er minder kinderontvoeringen plaats vinden. Dat denk ik dus niet Het zijn onzinaanvulling die geen enkele juridische grond of waarde hebben en zeer gemakkelijk vervalst kunnen worden. Het zal dus niet helpen."
dat ben ik niet met je eens. Al die documenten zijn NIET makkelijk te vervalsen, en dit alles werpt wel een drempel op.

Verder, ik signaleer hier een trend. De aandacht voor kinderontvoeringen neemt toe, en de behoefte om er iets aan te doen dus ook. Ik verwacht dus, dat dit soort eisen (zeker voor reizen buiten de Schengen-zone) strenger gaan worden. Kan leuke problemen geven bij gescheiden ouders, of bij expat-families (waarbij moeder+kind bv voor vakantie teruggaan of juist vader achternareizen).

Albana:
Het systeem dat er is, dat je partner moet tekenen voor een paspoort lijkt me al voldoende om eerlijk te zijn."
Voorzover dat niet al eerder is gezegd: Een paspoort is geen 'recht om te reizen', het is een bewijs van de identiteit en nationaliteit. Je kunt dus ook een paspoort nodig hebben zonder te reizen. Verder komt een paspoort maar in één smaak: 5 jaar geldig voor alle landen ter wereld. Als je dus als (ex)partner nu wel toestemming wil geven voor een reis naar canada, maar niet voor een reis naar Egypte over 2 jaar, heb je een probleem.

Bijdeweg: Wist je dat kinderontvoeringen meestal door de moeder schijnen te gebeuren? Niet zo gek dat juist jij er dus uit wordt gevist.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-02-2012 om 17:07

Volgens mij

Kan dat niet Albana. De naam van een echtgeno(o)t(e) wordt vziw niet de naam van degene die 'm aanneemt, die gebruik je alleen maar. Je familienaam blijft je familienaam, ook als je de naam van je echtgen(o)t(e) gebruikt. Vlgs mij wordt dus altijd de eigennaam van de paspoorthouder in een paspoort vermeld, evt aangevuld met de naam van de partner. Dit gebeurt automatisch bij mensen die er voor gekozen hebben de naam van hun partner te gebruiken. Mensen die allebei hun eigennaam gehouden hebben konden kiezen of ze de naam van hun partner laten bijschrijven: wij zijn zo'n stel: allebei onze eigennaam gehouden, maar wel allebei gekozen om e/v de ander in het paspoort te laten zetten. Dat laatste zou veranderd kunnen zijn. Mijn paspoort is nu een jaar oud en het kon toen nog. Echtgenoot moet over n paar maanden weer en ik ben benieuwd of ik er dan nog bij mag.
Aagje

Maylise

Maylise

25-02-2012 om 17:42

Veiligheid

Je kan nergens een ontvoering 100% mee voorkomen maar extra bewijsmateriaal vragen als een ouder alleen op stap is met de kinderen is beter dan niks.
Paspoort alleen is niet voldoende voor toestemming. Bovendien geldt het niet voor elk land dat de andere ouder toestemming hoeft te geven.
Een briefje (uiteraard in het Engels opgesteld + de taal van het land van bestemming) met een kopie van het paspoort erbij kan niet alles voorkomen.
Stel voor een ouder wil de kinderen ontvoeren maar de andere ouder heeft hier geen enkel vermoeden van en tekent dus niets vermoedend elk papier. Dan is het inderdaad niet te voorkomen. Of als de onvoerende ouder het paspoort van de andere ouder in het bezit krijgt en zo een kopie kan maken + brief vervalsen.
Welke regeling je ook bedenkt er zullen altijd mogelijkheden zijn om alsnog de kinderen te ontvoeren. Zeker als de andere ouder geen enkel vermoeden heeft.

Toch geeft een briefje + kopie paspoort in bepaalde gevallen dit wel enigszins veiligheid. In de meeste gevallen gebeuren ontvoeringen door gescheiden ouders met een andere nationaliteit. Vaak hebben die kinderen dus een dubbel paspoort waardoor de andere ouder ze makkelijk mee kan nemen. Op het moment dat je enigszins vermoeden hebt dat je ex partner de kinderen wil ontvoeren geef je uiteraard geen briefjes mee en geen kopieen van je paspoort. Gaat ex partner er alsnog met de kinderen vandoor kan het zijn dat het als een 'verdachte' situatie aangemerkt wordt. Dat zou ik althans hopen. Het blijft moeilijke materie.

Overigens is het ontvoeren van kinderen door een ex partner wel een van de dingen die je het moeilijkst kan voorkomen.

Risama

Risama

25-02-2012 om 17:44

E/v

Ik heb deze week een nieuw rijbewijs aangevraagd en toen werd me gevraagd of ik ook de naam van mijn man vermeld wilde hebben, ik vermoed dus dat dit ook met een paspoort nog gewoon kan. Mijn paspoort verloopt ook binnenkort, ik zal er eens op letten. Overigens hebben wij ervaren dat de gemeente standaard ( getrouwde) vrouwen vraagt of ze ook hun mans naam vermeld willen hebben en dit bij mannen dus niet standaard doen. Ik heb nu dus een e/v paspoort en man niet! Wij hebben hierover een formele klacht ingediend, mijn man wist niet dat deze mogelijkheid er was, had het graag gewild, maar het is hem niet gevraagd bij de aanvraag van zijn nieuwe paspoort. De reactie op onze klacht was dus idd dat dit geen standaard vraag is bij getrouwde mannen, wel bij getrouwde vrouwen. Woedend was ik en van plan om het tot aan de hoogste rechter aan te pakken, maar uiteindelijk heb ik het er toch maar bij gelaten

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

albana

albana

26-02-2012 om 10:09 Topicstarter

Volgens mij

Zijn de regels veranderd, maar precies weet ik het niet want bij aanvraag paspoort was me dit nog niet overkomen
Ik vind de z.g. maatregelen die worden aangeraden nogal simpel te vervalsen. Ik maak een kopie van man's paspoort en laat de buurvrouw een briefje schrijven en boots man's handtekening na. Of ik doe het nu, want nu vind man het prima en dat briefje laat ik zonder datum (zoals hierboven genoemd wordt) en ben voor 5 jaar klaar en gebruik het ook als mijn man het helemaal niet goed vind. Net zo als met dat paspoort voor kinderen en beider toestemming. Het voegt dus mijns inziens geen fluit toe.
groeten albana

albana

albana

26-02-2012 om 10:16 Topicstarter

En nog iets

Mijn kinderen zijn in een leeftijd dat ze al alleen mogen reizen. Zonder ouders dus. Dat hebben ze ook al gedaan....En buiten dat zou ik minimaal een geladen pistool bij me moeten hebben om ze 'gedwongen' tegen hun zin mee te nemen...Anders zou me dat zeker niet lukken, oudste is een kop groter dan ik en vele malen sterker en heeft een stem als een marktkoopvrouw, dus zo de hele boel op kop als ze een keer flink uitpakt met schreeuwen.
Om dan te denken aan 'kinderontvoering' en dan wel eerst toestaan dat die kinderen alleen verder reizen zonder mij lijkt me ook geenzins te helpen. Het gaat om die kinderen toch? En dan zijn die al weg. Alleen mij hebben ze dan, de dader. Maar ik als dader zijnde heb dan toch mijn zin, mijn kinderen zitten dan mooi op de plek waar ik ze wilde hebben.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.