Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Poes onder narcose, lang, adviezen svp

ik ben met onze poes van 14,5 jaar naar de dierenarts gegaan, ze niest al een week. Eerst werd ik verwijtend aan de telefoon door de assistente gewezen op de vaccinatie die ik de laatste keer in 2009 heb laten geven 'ik wil je niet bang maken maar als ze niesziekte heeft dan gaat ze dood''

Iig bij de dierenarts aangekomen, niets te zien aan niesziekte, geen snot, geen zweren in bekje etc dus geen niesziekte. Wel ontstoken tandvlees en op mijn verzoek is het grotendeels weggekrabd. 1 kies zat helemaal vol en was erg pijnlijk. Nu ging de dierenarts direct een hele lijst ophoesten van wat ze gingen doen (net alsof ik met een autodealer te maken heb) en de assistente wist ook nog wat te verzinnen, want ze was 2 ons afgevallen (was vorige winter ook, gingen ze niet op in...)

Ik heb geweigerd, ik heb gezegd dat ik geen reeks aan onderzoeken wil, geen langdurige medicijnen. Ik wil dat de poes onder narcose gaat en het gebitje laten reinigen en als de kies indd eruit moet die eruit halen. Met als risisco dat ze dus niet uit de narcose komt maar als het wel goed verloopt ze geen pijn meer heeft en vast vanzelf dan wel weer wat zwaarder wordt.

Ze bleef echter aandringen op bloedonderzoek, nieren, schildklier bla bla bla. Ook in de bevestigings email allerlei adviezen over de hele reeks aan onderzoeken die ze kunnen doen.

Ik wil dat die poes die mj 14,5 mooie lieve fijne poezenjaren heeft gegeven niet onderwerpen aan 'menselijke toestanden'. Ik bepaal wanneer de stekker eruit gaat en ik ben mji volledig bewust van de risico's als ze straks onder narcose gaat.

Ik doe hier toch goed aan, dit is toch het beste voor haar ?

het bezoek (met anitbioticaprik en pijnstillers mee) heeft mij nu 73 euro gekost, de gebitsreiniging met extractie zal rond de 250 euro gaan kosten.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

01-03-2012 om 08:38

Je hebt gelijk

Mijn kat ging toen hij 13 was onder narcose, het stuk gebit wat hij nog had ging eruit. Ik heb wel dat bloedonderzoek laten doen, maar jouw redenering snap ik volledig. Mijn kat wordt nu duidelijk snel ouder, en als het maar even kan laat ik de natuur zijn gang gaan.

kastanjet

kastanjet

01-03-2012 om 09:10

Mee eens

Ik zou het ook niet doen. Onze katten hebben sowieso maar een uiterste houdbaarheidsdatum van 8 jaar...

Wij van wc eend adviseren wc eend

Ik weet het niet, het kan een gevalletje oprechte beroepsdeformatie van de dierenarts zijn, het kan ook zijn dat door de crisis de inkomsten teruglopen zodat men bij de mensen die nog wel binnenkomen zoveel mogelijk moet binnenharken. Maar hoe dan ook: ik vind dat je groot gelijk hebt. Het is nu wel een beetje mooi geweest, zeker ook gezien de leeftijd van Poes.

Groeten,

Temet

Wat naar

Dat die arts en assistente jou het gevoel (proberen te) geven dat je niet alles voor je poes over hebt. Ik vind dat je groot gelijk hebt.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 09:42 Topicstarter

Oude dierenarts ook even gebeld

en de assistente geeft aan dat zij mijn redenatie begrijpen maar dat het risico groot is dat ze niet bijkomt omdat er eventuele nierproblemen zijn (op die leeftijd hebben ze dat vaak).

zij geeft ook aan dat je dan met bloedonderzoek en infusen kan onderzoeken hoe groot het risico is maar snapt mijn redenatie ook.

Dus ik ga hier voor, het is risicovol maar als ze er goed uit komt kan ze misschien nog wel een paar jaar mee zonder pijnlijk gebitje, lekker straks genieten in het zonnetje in de tuin.

En als ze er niet uit komt dan is het in 1 klap afgelopen, geen stress en gesleep telkens naar die dierenarts, geen gedoe, een snel einde. Ja, gewoon afwachten volgende week woensdag. Ik vind het ergens ook wel een erg positief idee dat er zo'n eind komt, niet zoals vroeger met onze poezen, die dan nog een laatste rotjaar hadden.

Hoe gaat het met de kat?

Je hebt gelijk. Ik zou zelfs nog een stapje verder gaan. Die ene kies is misschien wel pijnlijk als je er met een tangetje aankomt. Toch is de vraag of poes er veel last van heeft. Ze niest. Dat komt niet door die kies. Die kies is 'bijvangst' in het onderzoek, meer niet. Dat afvallen kan ook door iets anders komen. Ik denk eigenlijk dat je te maken hebt met complexe kwalen.
Daarom zou ik het nog even aankijken hoe het met poes gaat en een zekere achteruitgang accepteren.
Van die kies gaat ze niet dood. Ik vind het zelfs onwaarschijnlijk dat ze van die kies zo slecht zou eten dat ze afvalt. Krijgt ze brokjes? Probeer eens blik.
Als ze blijft terugvallen, dan is het waarschijnlijker dat er iets heel anders aan de hand is. Orgaanfalen, kanker, zoiets. De gewone dingen eigenlijk, voor een kat van die leeftijd.
Die operatie aan de kies gaat dat niet verhelpen en is daarmee misschien al wel een overdreven belasting voor het dier.
De keuze die je oppert, wel onder narcose brengen en de risico's accepteren, is eigenlijk een verkapt soort euthenasie. Dat snap ik wel, maar ik snap een dierenarts die dat niet wil ook wel weer. Vooral ook omdat bij succes die kies dan wel weg is, maar de kwaal (het niezen) niet.
Dan kun je beter niks doen en over een maand of wat, als poes echt achteruit gaat, alsnog euthenasie doen.
Groet,
Miriam Lavell

Primavera

Primavera

01-03-2012 om 10:05

Verander van dierenarts

Je hebt een bejaarde kat die inmiddels de algemene levensduur van een kat bereikt heeft. Ze kan ouder worden, maar net zo goed binnenkort van ouderdom doodgaan. Op die leeftijd is het mijnziens alleen nuttig om behandelingen te laten doen die lijden voorkomen ermee rekening houdend dat behandelingen en onderzoeken op zich ook belastend voor de kat zijn.
Verder geeft het vaccin voor niesziekten (kunnen verschillende virussen zijn) over het algemeen zeker drie jaar beschermen en vaak zelf meer dan het dubbele daarvan. De nieuwste consensus is dat ieder jaar vaccineren helemaal niet nodig is en alleen maar goed voor de portemonnai van de dierenarts. Zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17039444 en http://www.scarlettini.nl/enten2.htm

Een dierenarts met die kennis die in begin 2012 bij een in 2009 gevaccineerde kat angst zaait voor niesziekte zou mijn vertrouwen aqcuut verliezen. Een verhaal "het is niet waarschijnlijk, maar laten we controleren voor het geval je net pech hebt" zou mij eerlijker zijn voorgekomen. Verder is het helemaal niet gezegd dat een kat met niesziekte automatisch doodgaat. Vaak als eventuele complicaties onder controle zijn geneest het dier afhankelijk van zijn conditie en de soort ziekteverwekker wel. Het gevaar is alleen dat het een chronische drager wordt.
Ook zou het eerlijker zijn als dierenartsen zouden informeren dat met name het vaccin tegen niesziekte niet geweldig goed beschermt (iets van 60-70% meen ik) en bovenal in tegenstelling tot het menselijke influenza-vaccin, niet ieder jaar geupdate wordt tegen de dan rondzwervende virussen. Over het algemeen zorgt het vaccin wel voor een milder verloop met minder complicaties als de kat de ziekte toch krijgt.
Natuurlijk kan indien gewenst een dierenarts een bejaarde kat op van alles en nog wat onderzoeken met het kostenplaatje wat daaraan hangt. Dikke kans dat ze vroeg of laat ook wat vinden in een beginnend stadium. De vraag is alleen of er veel gezondheidswinst of levensverlenging valt te boeken bij zo'n kat aangezien als ze niet dood gaan aan het ene ze toch grote kans maken om dood te gaan aan wat anders gewoon omdat hun lichaam oud en op begint te raken. En aangezien zo'n kat de redenn van alle heisa om hem of haar te behandelen ook niet begrijpt en het alleen als uitermate vervelend zal voelen vraag ik me ook af of de levenskwaliteit van zo'n bejaarde kat er nou echt op vooruit gaat.
Groeten Primavera

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 10:06 Topicstarter

Wat vind de rest van miriam's visie?

kijk een kies die pijn doet als je eraan komt doet dus gewoon pijn. Ik kan niet inschatten hoeveel pijn natuurlijk maar pijn is pijn en daar moet wat aan gedaan worden. Ik kan haar ook constant aan de pijnstillers houden natuurlijk.

tja, nog een inzicht.

Wat vinden de anderen hier van ?

Ik denk wel namelijk dat een ontstoken kies een lage weerstand met zich mee brengt en dus dat niezen wel kan veroorzaken.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 10:09 Topicstarter

Het gaat trouwens goed met haar

ze slaapt veel, heeft het koud en ligt dus in de kast, op de verwarming of in de zon (ze weegt nog geen 2,5 kilo, is altijd een dun dier geweest, ze is ook klein). Verder eet ze goed, drinkt ze goed, poept en plast dagelijks, is elke dag nog wel een tijdje speels en vrolijk en vriendelijk (ook naar de jongste die haar regelmatig vastdrukt/knuffelt).

Fiorucci

Fiorucci

01-03-2012 om 10:10

Pijn

Ik snap Miriams redenatie, maar met als kanttekening dat katten ware meesters zijn in verbergen van pijn. Ik zou het persoonlijk jammer vinden als de laatste periode van een kat verknalt wordt door pijn. In hoeverre pijnstilling hierbij helpt, geen idee.

Tango

Tango

01-03-2012 om 10:15

Niezen

En wat zou dan de oorzaak van het niezen zijn? Schildklier, nieren? Lijkt me niet.
De kies zou ik inderdaad laten verwijderen en gebit laten schoonmaken. W.s. komt ze dan inderdaad weer wat aan. Evt. speciale voeding gaan geven voor de nieren. Maar zeker geen uitgebreide onderzoeken. Daar vroeg je toch niet om? Je vroeg om onderzoek naar het niezen van de kat.
Je kunt misschien nog een andere dierenarts raadplegen, die wat minder op je geld uit is.

Toelichting

Manda "Ik kan haar ook constant aan de pijnstillers houden natuurlijk. "
Nee. Verander het voer en kijk of ze het daar beter op doet. Meet wat ze eet en vraag je af of dat afvallen van minder eten komt.
Ik denk dat je snel tot de conclusie komt dat ze helemaal niet minder eet en toch terugvalt. Dan heb je het over kanker of een hart dat inmiddels alle kanten opgaat.
Dat ga je niet verhelpen met het trekken van een kies.
De ontdekking van die kies is bijvangst in het niesonderzoek. Jij hebt aan je kat niet gemerkt dat ze vreselijk veel pijn had. Had ze dat gehad dan had je dat wel gemerkt.
Pijnstillers hoeft dus niet.
Kijk het aan, verander van voer en kijk of dat beter gaat. Als poes echt achteruit gaat, dan kan euthenasie alsnog.
"Ik denk wel namelijk dat een ontstoken kies een lage weerstand met zich mee brengt en dus dat niezen wel kan veroorzaken."
Ik denk het niet. Die rottende kies is niet van gisteren. Die zit er al een paar jaar zo (eerst tandsteen, dan gaatjes of een tunnel naar de wortel.... dat duurt even).
Groet,
Miriam Lavell

Primavera

Primavera

01-03-2012 om 10:18

Persoonlijk

Persoonlijk zou ik geen €250,- neertellen, maar kijken of met een onstekingsremmer/pijnstiller die kies wat beter gaat. Als ze niet zou niezen zou je er nooit achter gekomen zijn. Maar ja, ik heb nooit de tanden van mijn katten laten reinigen (vorige is 18 geworden).
Ik denk dat je kat niest, omdat ze gewoon een virus heeft opgelopen wat of vrij onschuldig is of waar haar vaccin haar voldoende tegen beschermt om niet echt ziek te worden en alleen maar wat lichte symptonen te vertoont en het verder niks met die kies te maken heeft.

Dat bedoel ik maar

Manda:"Verder eet ze goed, drinkt ze goed, poept en plast dagelijks, is elke dag nog wel een tijdje speels en vrolijk en vriendelijk"
Precies. Houden zo. Niks doen.
Groet,
Miriam Lavell

Primavera

Primavera

01-03-2012 om 10:31

Als ze goed eet

Als ze goed eet heeft ze kennelijk toch niet zoveel last van die kies. Uit je eerdere berichtjes leek het alsof ze minder zou kunnen eten, omdat ze pijn had, maar je laatste berichtje spreekt dat tegen.
Ik denk dat als je het aan de kat zou kunnen vragen ze zou antwoorden: "blijf van mijn kies af en koop een lekker warm kleedje voor op de verwarming of nog liever zet er een doosje op". Al mijn katten zijn namelijk altijd gek op dozen geweest, het liefst zo klein dat ze er net wel of net niet inpassen en dan toch net zo lang draaien totdat ze zich trionfantelijk in zo'n half geplet doosje kunnen vleien. Puur kattengeluk.
Groeten Primavera

Gevoelig onderwerp

"Uit je eerdere berichtjes leek het alsof ze minder zou kunnen eten, omdat ze pijn had, maar je laatste berichtje spreekt dat tegen. "
Ik vrees dat die suggestie bij de dierenarts & co vandaan komt. Tanden en kiezen zijn een gevoelig onderwerp bij mensen. De dierenarts kan juist in dit gebied al snel een snaar of open zenuw raken. Mensen projecteren hun eigen kiespijn op het gebit van de kat of de hond en kunnen zich helemaal voorstellen hoe pijnlijk dat is.
Maar bij katten of honden is kiespijn werkelijk een ander ding. Hond duikt de Dordogne in om een riviersteen te vangen, breekt 2 voortanden in de strijd, en gaat zonder onderbreking verder met het spel.
Geen centje pijn, al werde de gebroken tanden na verloop van tijd wel zwart.
Geef mij zo'n gebitje
Groet,
Miriam Lavell

Primavera

Primavera

01-03-2012 om 11:11

Lol, miriam

Ik neem aan dat je niet echt een gebit met zwarte afgebroken voortanden wilt )

Een poes

Een poes is een poes en geen mens. Al die behandelingen die de dierenarts wil uitvoeren op een bejaard beestje: het beestje begrijpt het niet en kiest er niet voor, de stress kan heel veel meer kwaad aanrichten dan de kwaaltjes tot nu toe doen.
Het klinkt verder als een gelukkige poes hoor.

rosa

rosa

01-03-2012 om 11:38

Nieren

Ik zou wel iets aan het gebit laten doen. En als nierfunctie een risico is voor de narcose, zou ikzelf dat wel na laten kijken. Is toevallig net bij mijn kat gebeurd. De dierenarts knipte een stukje van haar nagel, maar dus net iets te ver en dan bloedt het een beetje. Dat wordt opgevangen op een teststripje en je hebt meteen de uitslag. Het kost natuurlijk wel weer geld.

Fiorucci

Fiorucci

01-03-2012 om 11:57

Miriam

Dat ben ik niet helemaal met je eens, mijn kater had een humeur om op te schieten,at slecht en kon weinig meer hebben. Zijn gebit bleek slecht, en na verhelpen van het probleem knapte hij in alle opzichten op. Ook dieren kennen pijn.

Dat herken je direct

Precies fio. Je herkent het direct als er pijn is. Poes van Manda doet het goed, goed humeur, goed eten, niks aan de hand.
Niks doen dus.
Groet,
Miriam Lavell (nageltje te ver afknippen, dát doet pas pijn!)

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 13:12 Topicstarter

Tja

ik wist wel dat ze was afgevallen, ze is gewoon wat dunner geworden sinds de herfst. Maar dat was vorig jaar ook zo en zodra het warmer werd werd kwam ze ook weer wat aan en leefde ze helemaal op.

maar goed, ik wist het dus niet van die 2 ons, want ik heb haar niet zelf op de weegschaal hier gezet. Ik wist ook niet dat ze een ontstoken kies had. Al een aantal jaar laat ik haar jaarlijks helpen aan het tandsteen (wordt weg gekrabt, fluitje van een cent) en nu is die kies dus wel echt slecht.

Een onstoken kies is gewoon niet prettig. Dus vandaar zo.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 13:15 Topicstarter

En nu

heb ik een buurvrouw gesproken (zo gaat dat) die weg is gegaan bij deze dierenarts vanwege geldklopperij, ze heeft een goede nieuwe kliniek waar alles goed wordt besproken en dan adviezen worden gegeven.

Fiorucci

Fiorucci

01-03-2012 om 13:33

Miriam

Dat ben ik met je eens, maar je schreef: Maar bij katten of honden is kiespijn werkelijk een ander ding. En dat betwijfel ik.

Fiorucci

Fiorucci

01-03-2012 om 13:35

Manda

Tja, ik vroeg me ook al af, is die kies werkelijk zo ontstoken of wordt het vooral preventief gedaan vanwege mogelijke problemen in de toekomst, met die kies. Vooral gezien het gedrag van poes vraag ik me af of die kies wel zo ontstoken is. Mijn kater was er echt naar van, maar ja, dat is dan ook een vent natuurlijk...)

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 13:40 Topicstarter

Ik vind dit zo moeilijk

ik zit nu te twijfelen of ik die kies moet laten doen, gadver wat moeilijk.

indd ze is vrolijk, ja mager maar wel aanhankelijk, heeft gisteren nog even achter een spelend kind met touwtje aangerend.

moet ik dit wel doen indd, straks komt ze niet meer bij terwijl als ik niets had laten doen ze misschien met die kies nog een tijd mee zou kunnen.

Ze at altijd droge brokjes maar tegenwoordig geef ik dagelijks ook een zakje blik wat ook op gaat, dit omdat ze wat minder at en mager werd. Dus ik denk dat als ik geen blik waws gaan geven ze nog meer was afgevallen.

het is ook gewoon een heel oud beestje.

Fianna

Fianna

01-03-2012 om 13:48

2nd opinion

Vraag second opinion bij dat andere kliniek. Misschien valt het wel mee met die kies.

Risico niet nemen

Manda:"moet ik dit wel doen indd, straks komt ze niet meer bij terwijl als ik niets had laten doen ze misschien met die kies nog een tijd mee zou kunnen. "
Kijk, dat is 'm. Ze kan best nog even mee zo. Ik zou dat risico gewoon niet nemen.
Het wordt anders als ze een abces in de bek heeft (had mijn hond twee weken geleden, ook onstoken kies). Dan moet je wat.
Ik zou het laten gaan en de tijd die daardoor ontstaat gebruiken om je kinderen vast in te lichten. Poes is oud. Poes raakt op.
Je hebt nu geen haast met het nemen van een beslissing.
Groet,
Miriam Lavell

Fiorucci

Fiorucci

01-03-2012 om 14:41

Manda

Je kunt inderdaad een second opinion overwegen. Geef gewoon blikvoer, dat bevat veel vocht en dat kan zeker een oude kat goed gebruiken. Overigens, magerder worden hoort ook bij het ouder worden.

Manda Rijn

Manda Rijn

01-03-2012 om 17:17 Topicstarter

Ik zelf

heb vorig jaar een ontstoken amandel gehad wat in korte tijd een abces werd, man oh man wat doet dat pijn en zo onwijze beroerd.

het is niet fijn als die kies verder gaat ontsteken. Ik zal morgen nog eens die nieuwe dierenarts van de buurvrouw bellen eens kijken wat zij er nu van vinden. Ik heb nog tm maandag om te beslissen geloof ik.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.