Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

oeps

oeps

09-03-2012 om 13:31

Hond pakt kat buren…...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kiki

Kiki

10-03-2012 om 12:57

Mijn vriendin haar lieve hond

heeft een van mijn katten aangevallen. De ene kat viel de hond aan (ja dat kan dus ook) en in blinde paniek viel de hond de andere kat aan. Beest kreeg er een hartaanval overheen, dat hij het overleefd heeft was heel bijzonder.

Ik was niet boos op mijn vriendin en niet op de hond, maar het was wel de laatste keer dat die hond bij ons over de vloer kwam. Dat vond ik en zij ook. Ik denk ook, nu vergiste hij zich in kat, maar hij had ook in paniek mijn kind aan kunnen vallen.

Het was ook zo'n hond waarvan je nooit zoiets verwacht zou hebben.

Ik nam het de hond verder niet kwalijk en ik geloof niet dat die hond gevaarlijk was. Maar ik vind eigenlijk wel dat een hond niet los in de tuin moet zijn als je zo'n risico loopt.
Je maakte je al zorgen dat zoiets zou kunnen gebeuren, waarom heb je toen geen maatregelen genomen?

Ik vind trouwens eigenlijk dat het je zou sieren om zelf al te bedenken dat het niet handig is om je hond ergens los te houden of het nu je tuin is of het bos.

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 13:03

Een hond bewaakt zijn eigen terretorium,de straat is dat niet.Plus is een hond aan een riem ook heel anders.Een hond zal dus op straat niet zo snel achter een kat aanschieten.Ik heb een hond gehad die niet normaal reageerde op andere honden,dan had ik de riem om mijn pols,dus die hond is nooit losgeschoten.

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 13:15

Kiki

Kiki,ook normaal gedrag toch.Jouw kat valt aan,want die verdedigd zijn terretorium en de hond verdedigd zichzelf.Je zegt dat DIE hond niet meer bij je over de vloer mag komen.Volgens mij kun je beter niet een hond meer binnen laten,is niet veilig voor de honden,als jouw kat ze aanvalt.

pooh bear

pooh bear

10-03-2012 om 13:50

Afrastering

Ik zou kijken of er geen manier is om je tuin zo af te zetten dat er geen kat meer in kan.
Zelf heb ik 2 ex zwerfkatten die ik met geen mogelijkheid binnen zou kunnen houden.

Overigens heb ik vroeger een kat met een soort vreemde tik hij viel namelijk honden aan.
I

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Eens met cobi

"Nederland is zo dichtbevolkt dat je elk huisdier in een woonwijk verboden zou moeten zijn"

Scheelt weer 12.000 verwondingen door hondebeten per jaar, tonnen stront in de openbare ruimte, burenruzies, vleesproductie voor honden- en kattenvoer, een afvalberg onverwerkbaar kattegrit. Alleen nog maar dieren houden voor het nut (boerderijkat om muizen te vangen bijvoorbeeld), niet meer voor de lol, ik ben er voor.

skik

Fiorucci

Fiorucci

10-03-2012 om 16:12

Ik probeer mijn tuin af te sluiten voor mijn katten, maar het zijn verdorie net slingerapen, ze ontsnappen nog steeds...

Mea Proefrok

Mea Proefrok

10-03-2012 om 16:56

Nou moe

Ik kan me naadloos aansluiten bij cobi en skik. Maar als het dan toch moet, die huisdieren, houd de overlast dan voor jezelf.
Het meenemen van honden op visite vind ik trouwens een werkelijk idioot cultureel fenomeen (tenzij je op bezoek gaat bij een liefhebber van andermans honden. Die zijn er vast. Ergens).

pooh bear

pooh bear

10-03-2012 om 16:56

Er moet natuurlijk niets maar als ik een hond had die katten dood bijt zou ik om problemen in de toekomst te voorkomen proberen mijn tuin af te sluiten.
Maar als ik de buurvrouw van die hondenbezitter was zou ik ook zeker proberen mijn tuin af te sluiten.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Door de hond of de kat gebeten

Pooh:"Zelf heb ik 2 ex zwerfkatten die ik met geen mogelijkheid binnen zou kunnen houden. "
Als dat het asiel lukt, dan lukt het jou ook. Ik zou in de verste verte geen bezwaar kunnen verzinnen, behalve misschien 'gemak' (moet je zo opletten als je de keukendeur open doet).
Mijn buitenkat woont na 13 jaar 60 hectare tot zijn beschikking, sinds een jaar op een hofje in hartje Amsterdam met niet meer dan een plaatsje om zo af en toe en onder scherp toezicht in de zon te liggen. Dat beest is volkomen tevreden en waarom niet?
Dat gedoe over katten en hun 'natuur' is volkomen romantiek en niks meer.
Als het je niet lukt om ze binnen te houden, dan is wegdoen ook een optie (in het asiel kunnen ze het wel).
Maar goed, laat maar. Zo erg is het nu ook weer niet, die katten. Er vallen niet zo snel doden bij.
Bij honden ligt dat allemaal een beetje anders. "waarom moet ik mijn hond binnenhouden en buuf de kat niet?" Omdat de hond de kat dood bijt en de kat de hond niet.
Groet,
Miriam Lavell

Mea Proefrok

Mea Proefrok

10-03-2012 om 17:21

Maar

Lavell: "waarom moet ik mijn hond binnenhouden en buuf de kat niet?" Omdat de hond de kat dood bijt en de kat de hond niet.
Hele logische gedachtengang, en toch vind ik hem niet geheel opgaan. Als die kat binnen eigen tuin was gehouden (of helemaal binnen), leefde hij nog. Ik vind de vergelijking hierboven nog niet eens zo gek. Mag iemand wel een vijver in de tuin als er peuters in de buurt wonen?

Logica

"Mag iemand wel een vijver in de tuin als er peuters in de buurt wonen? "
Ja. De vijver valt niet aan. Een hond wel.
Overigens schrijft Europese regelgeving voor dat er een hekje om die vijver moet vanwege mogelijk loslopende kleuters. In Frankrijk is dat al wet tot wet gemaakt. In Nederland nog niet.
Maar goed, moet je nagaan: Zelfs een stilliggende vijver in je tuin brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Voor een hond is dat logischerwijs nog een stapje meer.
Groet,
Miriam Lavell

Rosase

Rosase

10-03-2012 om 17:36

Tjeemig oeps

Een beetje minder: eigen schuld dikke bult mag ook wel hoor.
Het is toch gewoon heel vervelend voor je buurvrouw wat er met "Poekie" is gebeurd?. Als je de houding die je hier tentoonspreidt ook in de buurt laat zien, kan ik me goed voorstellen dat jij de "gebeten hond" bent. Het straalt er wel heel erg vanaf dat je het eigenlijk wel best zo vindt.

Een bloemetje en een sorry zou niet misplaatst zijn.

Enne cobi: wat een post. Jij moet columns gaan schrijven, echt waar!

Mea Proefrok

Mea Proefrok

10-03-2012 om 17:41

Vijver

De vijver valt niet aan. Een hond wel.
Touche! Wist ik niet, van die hekjes. Klinkt goed.

Fiorucci

Fiorucci

10-03-2012 om 18:27

Eens, maar de werkelijkheid is weerbarstiger..)

sinas

sinas

10-03-2012 om 18:55

Vraag me af

of je zomaar kan stellen dat Oeps haar hond moet aanlijnen en/of muilkorven in haar eigen tuin eigenlijk. Ik kan er geen wettelijke bepaling op vinden. Ik vind wel dat Oeps aansprakelijk is voor eventuele schade, in ieder geval zou ik me aansprakelijk voelen. Maar feit is ook dat die kat op een plek was waar hij niet hoort. Wij hebben zowel honden als katten gehad of nu nog. Onze hond joeg ook weleens een kat weg, nooit 1 verwond. Verder hebben wij een kat gehad die geen ander beest op haar pad dulde. Toen er eens een teckel in onze tuin kwam en die baas ons waarschuwde hebben wij HEM gewaarschuwd dat wij niet voor onze kat konden instaan Daarbij, het is MIJN tuin!

Aansprakelijkheid

"of je zomaar kan stellen dat Oeps haar hond moet aanlijnen en/of muilkorven in haar eigen tuin eigenlijk. Ik kan er geen wettelijke bepaling op vinden."
Die is er. Aansprakelijkheid, geweld, vernieling, etc. Het gaat erom dat Oef weet waar haar hond toe in staat is. Dat betekent dat zij een volgende keer dubbel en dwars de zwarte piet kan krijgen als ze niks doet om dat gevaar te voorkomen.
Los daarvan zijn er gemeentes met apv's over muilkorven en aanlijnen. Die zijn overal anders.
"Maar feit is ook dat die kat op een plek was waar hij niet hoort. "
Dat geeft je niet het recht om die kat te vernielen. Je kan de eerste keer dat je hond zoiets flikt nog 'oeps' zeggen, maar de tweede keer niet meer.
Groet,
Miriam Lavell

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 21:37

Aansprakelijkheid

Een hond mag los lopen op eigen terrein,als hij daar een kat doodbijt is dat niet strafbaar.
Je bent als eigenaar van een dier aansprakelijk voor je eigen dier,dus buurvrouw had de kat bij haar moeten houden,je mag dieren niet zomaar op prive terrein van een ander laten lopen.DUS buurvrouw moet haar kat aanlijnen.
Volgens een vriendin van me ,al jaren werkzaam als agente.Als iemand aangifte komt doen ,wordt deze niet opgenomen.
Het is wel strafbaar als baas de hond opjut of agressief maakt.

Mamvantwee

Mamvantwee

10-03-2012 om 21:54

Precies lizelot

Dat klinkt logisch en voelt ook zoals het moet naar mijn idee: jouw eigen tuin is privé. Anderen moeten daar in principe niet komen. En dus ook de huisdieren niet.
Ik blijf die katten in mijn tuin een plaag vinden waar ik terecht boos om wordt op de buren.

Groet, Mamvantwee

Vic

Vic

10-03-2012 om 21:57

Strafbaar

"Een hond mag los lopen op eigen terrein,als hij daar een kat doodbijt is dat niet strafbaar."
Een dier is nooit strafbaar. Het kan wel afgemaakt worden maar dat is dan geen strafmaatregel, ook niet voor de eigenaar. Ik heb zo'n vermoeden dat je als eigenaar in beginsel ook aansprakelijk bent als je hond in je eigen tuin iets/iemand bijt. Dan wordt er namelijk schade toegebracht. De politie is ook verplicht om de aangifte op te nemen, en als er onduidelijkheid bestaat over aansprakelijkheid is de rechter degene die daarover beslist. Niet de politie.

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 22:08

Vic

Klopt een hond is nooit strafbaar,alleen de eigenaar,maar niet als de hond op prive terrein loopt.Of hij moet de hond opjutten of agressief maken.

Gewone verantwoordelijkheid

Aansprakelijkheid heeft in beginsel niks met strafbaarheid te maken. Je bent aansprakelijk voor de schade die je hond aan (goederen van) derden toebrengt, ook al bevinden die goederen zich op jouw terrein.
Opzettelijk schade toebrengen, of door verwijtbare nalatigheid schade toebrengen, is wel strafbaar. Je hond expres op de kat afsturen, ook al is dat op jouw terrein, is dus wel strafbaar.
Opzet of nalatigheid kan vermoed worden als je willens en wetens je hond te keer laat gaat (niet aanlijnt, geen muilkorf om doet).
"Of hij moet de hond opjutten of agressief maken. "
De hond is al agressief naar katten. Dat laten gebeuren is onder omstandigheden strafbaar.
Maar ik mag toch hopen dat er niet met gevangenis gedreigd hoeft te worden voordat mensen hun gewone verantwoordelijkheid nemen. Die voor aansprakelijkheid.
Groet,
Miriam Lavell

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 22:17

Oeps

Hoe vervelend het ook is voor de kat van de buurvrouw.Als ze vervelend blijft doen,zou je contact op kunnen nemen met de wijk agent,misschien kan hij haar duidelijk maken,dat jij niet fout bent.

Vic

Vic

10-03-2012 om 22:24

Lizelot

De eigenaar zal dan misschien niet strafbaar zijn, maar wel aansprakelijk. Zie ook het stukje van Miriam.

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 22:26

Nee,

Een hond hoeft niet aangelijnd of met muilkorf in eigen tuin.Kat mag niet in de tuin komen.Kat zoekt hond op.Als hond kat aanvalt buiten de tuin moet hij aangelijnd of muilkorf om.
Wat doen we met die katten die in andermans tuin kuikentjes ,jonge konijntjes pakken ,vissen uit de vijver halen???Nog maar niet te spreken over de dure wedstrijdduiven???Ook aanlijnen en muilkorf om???

Lizelot

Lizelot

10-03-2012 om 22:32

Dat weet ik niet precies

Wij hebben eens iets gehad met paarden.We waren verzekerd en wilde de kosten verhalen op de verzekering.Maar toch waren we niet aansprakelijk.Erg vervelend vonden we dat toen.Kosten waren erg hoog.Het is moeilijk hoor met dieren.

Binnen houden

Lizelot, als je hond een inbreker stuk bijt, dan ben je ook aansprakelijk. Als je die hond expres op die inbreker afstuurt, dan ben je net zo strafbaar als je zou zijn als je die inbreker met een knuppel kort en klein slaat.
En dat allemaal op je eigen terrein.
Als de kat de wedstrijdduiven van de buurman oppeuzelt, dan is de eigenaar van de kat aansprakelijk. De kat moet vervolgens binnen gehouden worden om er geen strafbare nalatigheid van te maken.
Paarden erbij slepen wordt een beetje ingewikkeld. Die heb je vast niet in je achtertuin. Dat een verzekeraar niet uitkeert betekent trouwens niet dat er geen aansprakelijkheid is. Er zijn diverse omstandigheden waaronder verzekeraars niet uitkeren (bijvoorbeeld bij opzet, nalatigheid, of schade binnen het gezin of de verzekeringseenheid).
De buurvrouw vermoed opzet bij Oef. De waarschuwing vooraf en het verdere taalgebruik in dit draadje, versterkt dat vermoeden alleen maar. De houding 'het is mijn tuin en daar mag mijn hond doen wat ie wil' ook.
Maar goed, het kan nog een ongeluk zijn. Wie weet was Oef niet eens thuis toen het gebeurde.
Die muilkorf of dat aanlijnen gaat dan ook niet over wat gebeurd is, maar om te voorkomen dat dat nog een keer gebeurt. Dat expres niet voorkomen (het is mijn tuin!) valt onder nalatigheid.
Groet,
Miriam Lavell

sinas

sinas

10-03-2012 om 23:32

Apv in mijn gemeente

er even op nageslagen, maar nergens staat aangegeven dat ik mijn hond op EIGEN terrein zou moeten aanlijnen of muilkorven! Verder zou het college eerst moeten besluiten mijn hond als gevaarlijke hond aan te wijzen, maar is hij dat ook?

Artikel 2:59 Gevaarlijke honden
1. Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten
lopen op een openbare plaats of op het terrein van een ander:
a. anders dan kort aangelijnd nadat het college aan de eigenaar of de houder heeft
bekendgemaakt dat het die hond gevaarlijk of hinderlijk acht en een aanlijngebod in
verband met het gedrag van die hond noodzakelijk vindt;
b. anders dan kort aangelijnd en voorzien van een muilkorf nadat het college aan de
eigenaar of de houder heeft bekendgemaakt dat het die hond gevaarlijk of hinderlijk
acht en een aanlijn en muilkorfgebod in verband met het gedrag van die hond
noodzakelijk vindt.
2. Onverminderd het bepaalde artikel 2:57, eerste lid onder c, geldt voor het bepaalde in het
eerste lid bovendien dat de hond voorzien moet zijn van een optisch leesbaar, nietverwijderbaar identificatiekenmerk in het oor of de buikwand.
3. In het eerste lid wordt verstaan onder:
a. muilkorf: een muilkorf vervaardigd van stevige kunststof, of van stevig leer of van
beide stoffen, die door middel van een stevige leren riem rond de hals zodanig is
aangebracht dat verwijdering zonder toedoen van de mens niet mogelijk is en die
zodanig is ingericht dat de drager geen mens of dier kan bijten, dat de afgesloten
ruimte binnen de korf een geringe opening van de bek toelaat en dat geen scherpe
delen binnen de korf aanwezig zijn;
b. kort aanlijnen: aanlijnen van een hond met een lijn met een lengte, gemeten van
hand tot halsband, die niet langer is dan 1,50 meter.

Wie eist bewijst

O kom op! Wie eist bewijst. laat buuf lekker bewijzen dat jij hond opgehitst hebt! Dat heb je niet gedaan, dus dat kan ze ook niet bewijzen. Niks aan de hand dus.

Snuggle's

Snuggle's

11-03-2012 om 01:14

Kan me toch niet helemaal voorstellen

Ik kan me toch niet helemaal voorstellen dat je niet aansprakelijk zou zijn in dit geval.
Als er een inbreker in je huis komt mag je hem al amper slaan. Ook al is iets jouw terrein wil dt toch niet zeggen dat alles zomaar mag?

Maar buiten aansprakelijkheid vind ik het nogal wat dat je ondanks dat je wist wat de risico's waren, je je hond gewoon zonder toezicht of iets buiten laat. Nu was het de kat van de buurvrouw die je gewaarschuwd had, maar het kan toch net zo goed een andere kat zijn?
Als je van te voren niet weet dat je hond zoiets kan doen oke, maar nu willens en wetens zo'n risico nemen snap ik niet.

Daarbij mis ik in je postings ook wat empathie. Vind je het dan echt helemaal niet erg wat er gebeurt is? Of je nou vindt dat het jouw schuld is of niet, het is toch wel heel erg dat het gebeurt is?

Wisse

Wisse

11-03-2012 om 01:14

Katten zijn nuttig, honden niet

Iemand schrijft dat katten alleen nuttig zijn op een boerderij, tegen de muizen. Wat een rare gedachte. In deze stad barst het van de huismuizen, vooral in de oude huizen. Het enige dat echt blijvend helpt, is een kat nemen (en minder gevaarlijk dan muizengif). Je kunt zelfs blij zijn als de buren een kat hebben, want die verjaagt vaak ook de muizen in jouw katloze huis – dat merk je als de buurkat definitief weg is en de muizen zich aandienen... Enne... ik baal ook van kattenpis onder het slaapkamerraam, maar muizen zijn nog veel viezer!

Honden daarentegen hebben geen enkel nut en geven alleen overlast. In deze stad veroorzaken ze een enorme schade, door de poep die overal ligt (zag net weer dat hier op de stoep bij de fietsenrekken bijzonder veel hondenpoep ligt, lekker als je je fiets parkeert!) en doordat ze parken en plantsoenen vervuilen en ongeschikt maken voor kleine kinderen. Je kunt niet met je kind lekker ballen in een grasveld zonder om de haverklap in de poep te stappen (en wat betekent dat voor de volksgezondheid van stadskinderen...) Als je zou uitrekenen hoeveel vierkante meters openbare ruimte door honden(bezitters) zijn geconfisceerd en niet meer door andere gebruikt kunnen worden! En tel daarbij ook nog op het vaak asociale gedrag van veel hondenbezitters.

Sja een hond als waakhond, heeft dat echt nut? Die krengen blaffen bij van alles en nog wat. En een hond die echt vreemden aanvalt lijkt mij veel te gevaarlijk. Juist een hond is alleen geschikt voor een boerderij, daar is de ruimte en heeft het beest misschien nog enig nut (schapen hoeden, waakhond, jachthond).

De enige hond die echt veel nut heeft is een blindegeleidehond.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.