Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

oeps

oeps

09-03-2012 om 13:31

Hond pakt kat buren…...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

11-03-2012 om 08:17

Lizelot

Wat doen we met die katten die in andermans tuin kuikentjes ,jonge konijntjes pakken ,vissen uit de vijver halen???Nog maar niet te spreken over de dure wedstrijdduiven???Ook aanlijnen en muilkorf om???
Nogmaals, een belletje aan de halsband doet wonderen. Geruisloos sluipen kan de kat dan niet meer..) Ik heb overigens vier katten en een vijver met wat vissen, maar die krijgen ze echt niet te pakken. Vissen gaan gewoon wat dieper zitten.

Juliea

Juliea

11-03-2012 om 09:28

Nuttige katten?

Katten hebben echt geen nut, ze zijn volgevreten en als ze al een muis vangen gaan ze er mee spelen. Hoezo nuttig?

Nee, een kat is net zo nuttig als een hond of een goudvis en honden poepen tenminste niet in mijn tuin tussen de plantjes en honden blijven gewoon op eigen terrein.

Sancy

Sancy

11-03-2012 om 10:40

Aansprakelijkheid, strafbaarheid

Wat Mirjam schrijft klopt. Er hoeft niet iets strafbaars gebeurd te zijn om toch aansprakelijk gesteld te worden voor opgelopen schade. In dit geval kan de buurvrouw stellen dat er sprake van civielrechtelijke risicoaansprakelijkheid zoals dat beschreven is in art. 6:162 BW, beter bekend als de 'onrechtmatige daad'.
Dit is een wetsartikel dat nogal eens voor verwarring kan zorgen, maar gemakshalve verwijs ik geïnteresseerden naar de wikipediapagina hierover: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onrechtmatige_daad_%28Nederland%29
Het is trouwens een leuk rechtsstuk, dit.
"Het is trouwens een leuk rechtsstuk, dit."
Voor mensen die van dergelijke puzzels houden dan he? Mensen zoals ik

Ely

Ely

11-03-2012 om 11:15

Kiki

'
heeft een van mijn katten aangevallen. De ene kat viel de hond aan (ja dat kan dus ook) en in blinde paniek viel de hond de andere kat aan. Beest kreeg er een hartaanval overheen, dat hij het overleefd heeft was heel bijzonder.

Ik was niet boos op mijn vriendin en niet op de hond, maar het was wel de laatste keer dat die hond bij ons over de vloer kwam. Dat vond ik en zij ook. Ik denk ook, nu vergiste hij zich in kat, maar hij had ook in paniek mijn kind aan kunnen vallen.'

Jouw kat viel als eerste aan en je maakt je zorgen over de reactie van zijn slachtoffer? Mis je niet een stap? Jouw kat viel aan! Dat je dat niet griezelig vindt met (jouw) kinderen is mij een raadsel.
En als je er vanuit gaat dat poezebeest dat nooooooit zou doen naar een kind, leg mij dan uit waarom je wel denkt dat de hond zich zou vergissen maar de kat niet?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Betamelijk

Sancy:"Het is trouwens een leuk rechtsstuk, dit." Voor mensen die van dergelijke puzzels houden dan he? Mensen zoals ik "
Het is niet alleen leuk voor jou, maar nuttig voor iedereen. Tenslotte kan je wat worden aangerekend op basis van dat wat "volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt"
Zul je toch moeten weten wat betamelijk is.
En als je daar een beetje over nadenkt, dan kun je weten dat je het niet zult winnen in een hond tegen kat discussie. En al helemaal niet met proposities als 'laat zij het maar bewijzen' of 'het is mijn eigen terrein'.
Die hond heeft een kat dood gemaakt. Dat is bijzonder onbetamelijk in het maatschappelijk verkeer.
Elk beroep op onschuld of excuus daarbij, maakt het alleen maar erger.
Groet,
Miriam Lavell

Sancy

Sancy

11-03-2012 om 11:32

Precies

"Het is niet alleen leuk voor jou, maar nuttig voor iedereen."
Juist. Maar ja, enthousiasme voor het recht maakt het leuk (voor mij) terwijl het nut helaas vaak pas om de hoek komt kijken als het van toepassing is (bij anderen).
Maar ja, iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen

Leven en laten leven

"terwijl het nut helaas vaak pas om de hoek komt kijken als het van toepassing is (bij anderen). "
Eh, tja.
Wat mij in discussies als deze opvalt is een volstrekt gebrek aan de meest eenvoudige vorm van empathie, die van leven en laten leven.
Volgens mij heb je daar de wet niet voor nodig. In voorkomende gevallen wel een muilkorf
Groet,
Miriam Lavell

Sancy

Sancy

11-03-2012 om 12:08

Empathie

"Wat mij in discussies als deze opvalt is een volstrekt gebrek aan de meest eenvoudige vorm van empathie, die van leven en laten leven. "
Wat mij opvalt is dat deze discussie vooral op emotionele aannames gevoerd wordt. Kijk toch eens wat een reacties gebaseerd zijn op een voorliefde voor het ene dier, of hekel aan het andere. Emotionele argumenten zijn best begrijpelijk, maar hebben in aansprakelijkheidskwesties geen plaats.
Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, de eigenaar is aansprakelijk. Als dat uitgangspunt geaccepteerd wordt, is de oplossing nabij.

Fiorucci

Fiorucci

11-03-2012 om 17:30

Nuttig juliea

Ik heb een kater die muizen toch echt helemaal opeet, alleen het kontje + staart vind ik terug, die zijn kennelijk te taai..))

Juliea

Juliea

11-03-2012 om 17:54

Tja

Speelt je kat er dan niet eerst mee? Zoja dan krijgt je kat niet genoeg voer denk ik.

Primavera

Primavera

11-03-2012 om 18:24

Dat is niet gezegd, juliea

Het is zeer zeker niet gezegd dat een kat die muizen helemaal op eet niet genoeg voer krijgt. Sommige katten vinden muizen gewoon lekkerder dan kattebrokjes (die er overigens niet in muissmaak zijn). Vroeger had ik ook een poes die ze helemaal opvroot, behalve het staartje en een enkel voetje.
De huidige kat die ik heb laat muizen, ratten, hagedissen en slangen juist dood voor de deur liggen, maar vindt daarintegen vogeltjes weer erg lekker en eet die grotendeels op. Sinds hij een belletje omheeft krijgt hij die trouwens niet zo snel meer te pakken.

Wat mij opvalt miriam

Is inderdaad het gebrek aan epathie bij sommigen. ik denk dat Oef niet echt zit te wachten op wetsartikelen maar dat ze ontzettend geschrokken is en best overstuur is en graag wat morele steun wil. Om dan aan te komen met verhalen over aansprakelijkheid en dan notabene ook nog zeggen dat anderen een gebrek aan empathie tonen, vind ik een wat eenzijdige kijk op situatie.

sinas

sinas

11-03-2012 om 19:05

Kattenbelletjes

nou, hier een aantal exemplaren die volgens mij met 1 poot hun belletje vasthouden om hun prooi te besluipen! Helpt geen zier!!!

Verder, natuurlijk is Oeps aansprakelijk (wel verdacht stil nu ook), maar dat staat los van meteen maar aanlijnen en muilkorven van die hond.

Maria Emmer

Maria Emmer

11-03-2012 om 20:10

Over het nut van honden

Ach, nut, nut... moet alles in je leven dan maar even nuttig zijn? En daarbij, ik ben een blijer en gezonder mens door mijn hond, dat is voor mij nuttig genoeg. Natuurlijk mag ze niet bijten en geen overlast veroorzaken bij anderen en daar zorg ik ook voor, maar om haar nou helemaal te verbieden omdat er nou eenmaal horkerige mensen bestaan van wie sommige ook nog een hond bezitten vind ik ook weer een beetje intolerant.

Wat ik me afvraag over die aansprakelijkheid: Is er ergens een grens waar de buurvrouw zelf ook verantwoordelijk is voor de poes. Moet Oeps bijvoorbeeld ook haar hond binnenshuis een muilkorf omdoen als de buurkat de gewoonte heeft om door het open zolderraam naar binnen te sluipen?

Wisse

Wisse

11-03-2012 om 20:29

Ach juliea

Ach Juliea, katten helpen echt goed tegen muizen, ook als ze ze niet opeten, en zelfs als ze ze niet eens vangen. De aanwezigheid van een kat is al afschrikwekkend voor muizen. Laatst in een muizendraadje in deze rubriek werd het ook weer gezegd: de beste remedie tegen muizen in een oud huis, is een kat. En buren met een kat helpt ook.

Wisse

Wisse

11-03-2012 om 20:33

Maria emmer: overlast en gezondheid

Maria Emmer: ruim je ook altijd alle poep op van je hond? In dat geval hoor je mij niet klagen.

Helaas ruimen de meeste hondenbezitters in deze stad niet hun poep op. Dat blijkt door de grote hoeveelheden die op straat, in het park en in plantsoenen ligt. Hondenpoep vind ik de allergrootste overlast.

En ik geloof zo dat iedere dag vier maal per dag buiten een wandelingetje maken heel gezond is. Maar dat kan toch ook zonder hond?

Margriet*

Margriet*

11-03-2012 om 21:17

Kraai

"ontzettend geschrokken is en best overstuur is en graag wat morele steun wil."

Dat eerste kan ik me goed voorstellen.
Het tweede geldt vooral als je uit dat je geschrokken bent en je ook in de situatie van buuf kunt verplaatsen, dat heet empathie. Ze maakt er vooral een schuldenkwestie van. Dat reacties dan volgen die over wetten en aansprakelijkheid gaan is niet meer dan logisch.

Volgens mij kom je hier niet uit, het is de kat tegen de hond of vv. (ik ben pro kat laat dat duidelijk zijn!)

poesiemauw

poesiemauw

11-03-2012 om 21:31

En...

de beste remedie tegen ongewenst kattenbezoek is een hond!
poesie mauw

Rosase

Rosase

11-03-2012 om 21:32

Voorbeeld: valse hond

Een valse hond als beveiling tegen inbrekers gebruiken mag volgens mij niet. Als de hond de inbreker grijpt ben jij als baasje verantwoordelijk. Net zo goed als dat je geen 220Volt mag aansluiten op je deurklink om het dievengilde tegen te houden.

Lijkt me dus dat Miriam in dit geval wel een punt heeft.

Rosase

Rosase

11-03-2012 om 21:43

Ojee

Wat een discussie is dit inmiddels al geworden. Ik zie dat Sancy het inmiddels al juridisch netjes afgehecht heeft.
Mijn excuses voor de nabrander

Keerzijde van de medaille is volgens mij dan ook dat je als kattenbaas ook verantwoordelijk bent als je kat de (dure) vogeltjes uit de voliere van de buren naar de eeuwige jachtvelden stuurt. Ik geloof dat veel kattenbazen zich dat ook niet bewust zijn.

Eng

Volgens mij jaagt een normale hond een kat alleen maar weg of op.
Een hond die een kat doodbijt, is volgens mij geestelijk gestoord. Er is geen Pieter Baankliniek voor honden, dus ik zou zeggen: spuitje.

Fiorucci

Fiorucci

12-03-2012 om 07:55

Juliea

Geen zorgen, er staan de hele dag brokken klaar en natvoer krijgen ze ook nog. Maar veel katten houden erg van rauw vlees. Krijgen ze trouwens ook nog,regelmatig.

Clare

Clare

12-03-2012 om 08:57

Jee

Jeetje, wat een draadje is dit. Ik ben wel geschrokken van een aantal reacties hier. En dan honden- vs vooral kattenliefhebbers. Ik kan over katten zeggen dat bakken water over ze heen gooien, wat hier een aantal malen is gesugegreerd, niet helpt. Zelfs de tuinslang op die bessten zetten helpt niet. Ze blijven komen. Ook de eigenaren erop aanspreken werkt niet want die komen met'Ja maar het is de natuur van het beestje'. En ik kan over honden zeggen dat de meeste eigenaren de stront opruimen. helaas zijn er ook die dat niet doen. En dan loopt het snel op. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.
Verder is de hond van Oef natuurlijk te ver gegaan maar ik zie geen reden om de hond af te laten maken. Het was op eigen terrein, zo is de natuur van het beestje (verjagen wat er niet hoort) en de buurvrouw is eerder gewaarschuwd. Moeten katten die de voliere of de vijver van de buren leeghalen ook afgemaakt worden?

oeps

oeps

12-03-2012 om 09:47

Reactie

zo, dat zijn wel een hele hoop reacties waarvan er ook erg nare tussen zitten. Vandaar dat ik toch even wil reageren.

Mijn hond is absoluut geen bijter in die zin dat hij alles zou pakken tot aan peuters aan toe. Wat kunnen mensen toch soms doordraven zeg.

Ik heb zelf drie kleintjes rondlopen waarvan twee peuters en er komen reagelmatig andere kinderen de tuin in lopen. Als mijn hond een van mijn kinderen of zomaar een ander kindje zou bijten als die mijn tuin in zou lopen, zou het gelijk exit hond zijn. Ik ben daar heel duidelijk in. Maar dat is nog nooit gebeurd en er komen nogal wat kinderen mijn tuin in hoor. Mijn hond is gek op kinderen.

Alleen rennende katten door zijn tuin, daar jaagt hij dus op en daar is mijn hond echt niet de enige in.

Ik vind het overigens van de zotte om mijn hond te muilkorven of aan te lijnen zodat de kat van de buurvrouw lekker door mijn tuin kan rennen, uitdagen, plassen en poepen. Er staat al een flinke schutting om mijn tuin, maar ja, die kat sprong er gewoon overheen (terwijl hij toch wist dat er een hond lag).

Enne, met een plantenspuit klaar staan of een emmer water hielp echt niet bij deze kat. Die was 'm al gepeerd als hij je zag aankomen om het vervolgens weer te proberen als je binnen was.

Het is ook alleen deze kat die dat deed. Andere buurtkatten blijven wel uit mijn tuin. Een andere kat wilde een keer over de schutting heen, hond blafte heel hard naar de kat, en kat sprong weer weg de andere kant op. Daarna nooit meer gezien.

oeps

oeps

12-03-2012 om 09:53

En nog dit

Onze hond staat perfect onder appel. Wij lopen met de hond aangelijnd op straat. Als er een kat los zou lopen en weg zou rennen, zou mijn hond (net als vele andere honden) erachter aan gaan. Vandaar aan de lijn dus.
In het bos gaat hij los.

Een kat kan ineens van onder een struik vlak voor je neus wegschieten. Mijn hond reageert daar meteen op ja en dat is heel normaal hondengedrag.

Ely

Ely

12-03-2012 om 10:03

Die hond van oeps

Was misschien van plan kat te waarschuwen maar beet m 'per ongeluk' dood. Net als die kat die de peuter lelijk krabde waarvan peuter een heel naar litteken heeft nu ook niet dacht: hee laat ik ff kindje toetakelen maar alleen wilde waarschuwen. Ze zijn gewoon allebei bijzonder slecht in hun communicatie, die beesten.

Als hond van oeps hierom moet afgemaakt worden krijgen de dierenartsen het druk want dan mogen ook alle katten die vogels, vissen etc pakken er gelijk achteraan. En onze goudvis, die at zijn eigen jongen op. Foei

Het schijnt dat honden een bijzonder nuttig huisdier kunnen zijn voor ouderen en depressieven: je bent nodig, moet regelmaat aanbrengen en verplichtingen nakomen en komt geregeld buiten en krijgt beweging. Ondertussen heb ik begrepen dat er ook katten zijn die graag uitgelaten worden dus die lijken mij dan net zo nuttig
Bestaan er ook hulpkatten trouwens?
Blindegeleidekatten?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sancy

Sancy

12-03-2012 om 10:10

Oeps

Ik lees je reactie en ik zie dat je niet in gaat op je juridische positie. Heb je daar nog over nagedacht?

Vic

Vic

12-03-2012 om 10:15

'zo lief, doet niets'

Ik denk dat het gros van de mensen dat bij de SEH komt met een door de eigen hond toegetakeld kind voorheen datzelfde over zijn hond zei. De eigenaar van de hond die mij als kleuter toetakelde vond dat het mijn schuld was omdat ik onverwacht langs de hond kwam rennen (gewoon op straat) en met mijn armen zwaaide. Toen de hond vervolgens een maand later het eigen baasje aanviel, werden er wel maatregelen genomen.
Ik vind niet dat je kunt stellen dat je hond onder appel staat, als je vervolgens zegt dat je hem aanlijnt omdat hij anders, net als andere honden, achter loslopende katten aan gaat. Dan heb je dus gewoon een onopgevoed kreng dat terecht in het openbaar aan de riem moet. Niets 'goed onder appel', hij luistert als het hem uit komt.

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

12-03-2012 om 11:50

Wat een rare berichten hier.

Van hoera voor de hond, tot dood aan alle katten en honden omdat ik er soms last van heb.

Juridisch is het vrij simpel, als de hond rondliep op een plek die vrij toegankelijk is, voor de postbode, kinderen, kat van de buren, dan ben jij gewoon aansprakelijk voor de schade die die hond aanricht. Het feit dat ie op eigen terrein was doet daar niks aan toe. Als jouw buurman zijn auto op jouw parkeerplaats parkeert, mag je hem ook niet vernielen.

Zelfs als je hond aangelijnd is, ben je nog verantwoordelijk voor de schade die hij aanricht, zie ook deze uitspraak. (http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=AT2546). Samengevat als volgt

"In de tweede zaak (Rechtbank Zwolle, Sector kanton, 8 februari 2005) bijt een Staffordshire Bull Terriër een kat met zo’n kracht dat deze een voorpoot moet missen. De eigenaar van de kat stelt de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de dierenartskosten van ruim € 1000,-. De eigenaar van de hond erkent geen aansprakelijkheid, omdat de hond was aangelijnd en de kat zich begaf in een cirkel die de hond aangelijnd bestreek. De hond reageerde volgens hem alleen op het gedrag van de kat en gedroeg zich dus niet onberekenbaar, waardoor de zogeheten dieraansprakelijkheid niet van toepassing is.

De rechter is het daar niet mee eens. Uit het feit dat de hond aangelijnd was en de eigenaar de riem heeft aangehaald om een confrontatie te voorkomen, blijkt dat het uiteindelijke gevecht juist voortvloeide uit de onberekenbaarheid van het gedrag van de hond. Ook met het verweer van de hondeneigenaar dat de aansprakelijkheid niet meer kan bedragen dan de ‘dagwaarde’ van de kat, maakt de rechter korte metten. Hij stelt: ‘Algemeen bekend mag worden verondersteld dat huisdieren als honden en katten deel plegen uit te maken van een huishouding/gezin, waarbinnen zij een zekere affectieve/emotionele rol vervullen. Gelet op die functie kan niet iedere andere kat als gelijkwaardig worden beschouwd en is het dan ook alleszins te billijken dat de eigenaar van de kat haar kat niet aan haar lot overliet, doch onmiddellijk na de verwonding onder diergeneeskundige hulp liet stellen. Dat redelijkerwijs was te voorzien dat de kosten daarvan de dagwaarde van een kat zouden overstijgen, wat verder ook van zo’n stelling zij, maakt zo’n onder behandelingstelling en de daarmee redelijkerwijs gemoeide kosten niet minder verantwoord.’ De rechter stelt de eigenaar van de hond aansprakelijk en deze dient daarom de dierenartskosten te vergoeden."

Verder vind ik het feit dat je hond een kat doodbijt en dus echt flink heeft doorgebeten, niet iets om trots op te zijn en ook zorgelijk. Honden die eenmaal de smaak te pakken hebben van het bijten en doden, zullen dat daarna veel sneller doen.
wellicht dat je buurvrouw enigszins mede aansprakelijk is voor de schade aan haar kat, aangezien ze blijkbaar gewaarschuwd was, maar dan nog ontslaat dat jou niet van je verantwoordelijkheid.

Dus toch expres

Oef:"Ik vind het overigens van de zotte om mijn hond te muilkorven of aan te lijnen zodat de kat van de buurvrouw lekker door mijn tuin kan rennen, uitdagen, plassen en poepen. "
Kennelijk doe je dat allemaal niet juist om de hond de gelenheid te geven die kat wat aan te doen.
Dat is opzet.
Overigens begrijp ik je bezwaar tegen een muilkorf helemaal niet. Mijn honden dragen ze per definitie als er een kudde kinderen of nieuwe honden op visite is. Dat gaat pas af als het spul elkaar goed lijkt te begrijpen. De honden hebben er op geen enkele manier last van en voorzover je het 'zielig' kunt vinden, zou ik willen opmerken dat op de schaal van zielig een dode kat of zelfs maar een hond of kind met een gat in het vel een stuk zieliger is.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.