Home » Forum » Hele zaterdag bezig met huishouden

Hele zaterdag bezig met huishouden!

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

69 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Brasso
Waskoker

Wat moet ik me daar bij voorstellen? Iets wat de was vanzelf kookt of iets wat ik altijd in Amerikaanse series zie waar je de was in stort die dan in de basement ligt?

Hier een werkster die alle vloeren zuigt en dweilt alle oppervlaktes stoft en de badkamer en wc sopt. Ik ben ook thuis als ze er is, ik ruim op. Ze is twee uur bezig. De rest van de week zuig ik wel, en doe de was, kook en doe boodschappen. Het is hier niet altijd netjes en afhankelijk van mijn hormonen erger ik met er maar niet aan. Daarnaast werk ik en zorg wat voor mijn hoogbejaarde ouders, op zaterdag doe ik weinig, daar heb ik dan geen puf voor. Misschien wat boodschappen oud, maar ik kan me voorstellen huisvrouw dat het frustrerend is als je dan iets zoekt en je kunt het niet vinden.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Janna3
Hulp iets langer

Misschien kun je de hulp iets langer laten werken zodat ze in elk geval ook alles kan dweilen. Bij ons doet ze iedere week: keuken helemaal, wc + badkamers grondig, benedenverdieping stoffen, stofzuigen en dweilen, bovenverdiepingen stofzuigen en een wisselende klus.
Wassen en strijken verdeel ik over de hele week, even een kwartiertje voor de tv vouwen/strijken 's avonds. Verder heb ik veel kleine klusjes die ik combineer met mijn eigen routine. Als ik 's ochtends in de badkamer ben haal ik even een borstel door de wc en een kant-en-klaar doekje over deurklink, wastafel en wc. Kost me nog geen minuut extra. Idem met toilet. Na het avondeten even de keukenvloer wissen.
Verder laat ik het. Ik ga zeker niet nog een keer extra de badkamervloer dweilen. Alleen als er visite komt wil ik nog een keer extra stofzuigen (we hebben geen huisdieren en kleine kinderen). Bedden was ik 1x per 2 weken uit, ook door de week. 's ochtends afhalen en in de wasmachine, als ik thuiskom in de droger en 's avonds weer opmaken. Kost ook niet heel veel tijd.
Juist als ik het allemaal opspaar en in het weekend moet doen (gebeurt een enkele keer) vind ik dat het heel veel tijd kost. Als ik het tussendoor doe merk ik het niet eens.

Margriet*
Gewoon beter plannen ;-d

witte legging zoeken: niet doen, veel eerder regelen of wat anders aantrekken
voor 12 mensen brunchspullen: breng allemaal wat mee.
vrijdag: het grootste deel van je huis al aan kant, zodat je dat zaterdag niet meer allemaal hoeft te doen.
etc etc

En niet te hoge eisen aan jezelf stellen!!!!

Fiorucci
Huisvrouw

Ik vind overigens dat je hulp niet veel doet in drie uur tijd. Er kan echt meer in drie uur tijd, zoals je hier ook al leest. Dit moet mogelijk zijn: Hele huis grondig zuigen,incl. trappen,benedenverdieping ook dweilen. Toilet en badkamer soppen. Keuken in grote lijnen, met elke week een extra klusje.

Fiorucci
P

het probleem is dat elke gezin zijn eigen levensritme heeft en manieren van doen. Ik werk bij een gezin waar ik elke week de keukenfrontjes doe. Er zitten altijd vegen en strepen op, van de katten en kleine kinders die met net niet schone handen een handdoek zoeken bijvoorbeeld..:)

Kaaskopje
P

Man dat doe ik max 2x per jaar!
Dan heb jij vast geen witte/lichtgetinte kastjes. Hoe het gebeurt weet ik niet, maar er zitten hier regelmatig donkere lekstrepen op de deurtjes, of beduimelde plekken. Als ik het een keer in de drie weken zou doen, zou het gênant worden:-)

FayW
Keukenkastjes

De buitenkant van de keukenkastjes doe ik ook elke week. En dan tussendoor nog regelmatig de handvaten.
Ben het wel met P eens dat je de hulp een paar grote klussen moet laten doen. Zoiets als Fio zegt.

Isabella Caramella
Wat doe ik fout?

Ben het met Joyeux eens. "Wat doe ik fout" vraag je. Je woont te groot, zou ik zo zeggen. Hoeveel verdiepingen heeft het wel niet? Dus of de werkster meer uren laten werken. Of erin berusten dat dit de consequentie is van een groot huis, nl. meer huishouden.

Fiorucci
P

Ik werk in dat huis 5 uur per anderhalve week, en doe dus ook de keuken. Het zou raar zijn als ik de keuken zou soppen en dus de kastjes bijvoorbeeld zo zou laten omdat het een te klein klusje is..:) En ik doe nergens te lang over, omdat ik tijd genoeg krijg het hele huis op orde te houden. En ze strijken zelf.

Fiorucci
Joyeux

Geloof me, de tijd die je kwijt bent hangt meer af van wat er allemaal staat aan spullen en/of rommel dan van de oppervlakte. In een klein huis met veel rommel ( zoals het mijne)ben je meer tijd kwijt dat in een groot en opgeruimd huis.

Kaaskopje
Joyeux

Weet je zeker dat jouw huis 9,7 bij 5,5 is? Onze benedenverdieping is 5 bij 9 (boven en de zolder is kleiner omdat dat in het dak zit), een pietsie kleiner dus dan van jou en ik kan het niet groot noemen.:-)

Vic
Kaaskopje

Mijn huis is ook ongeveer 9 x 5,5, met zolderverdieping en ik vind het toch wel ruim. Niet vergeleken met mijn vorige huis (230 vierkante meter woonoppervlak), maar ik heb ook in een appartement van 75 vierkante meter gewoond. Dat was trouwens ook prima te doen met twee kleine kinderen, maar daar moet je natuurlijk niet met 4 (bijna) volwassenen wonen.

wil40
De grootte is niet het belangrijkste

Een woonkamer van 60 m2 kan sneller klaar zijn als 25 m2. Als er geen huisdieren zijn, spaarzaam en strak ingericht en de vloeren glad ben je zo klaar. Een volgepropte seniorenhuiskamer van 25 m2 met allerlei prullaria duurt langer om schoon te hebben.
Dat telt voor alle vertrekken. Hoe minder prullaria en hoe strakker het interieur hoe sneller je de boel schoon hebt. Hoe groter, hoe meer ruimte, is juist vaak makkelijker werken.

Wisse
Relatieprobleem?

Huisvrouw: "Probleem is dat mijn man niet op zijn kont kan zitten. Die pakt iedere week wel iets aan (grote tuin, grote schuur, etc). Die gaat de hele zaterdag door en dan zitten we 's avonds uitgeblust op de bank. En stofzuigen voordat hij en de kinderen gedouched en al op de bank zitten heeft geen enkel nut."

Is de oorsprong van de onvrede niet eigenlijk vooral dit relatieprobleem? Jij wil heel andere dingen doen op zaterdag dan je man? Misschien plannen om samen op zaterdag iets leuks te gaan doen?

Kaaskopje
Ruim genoeg

Ik zie in familie- en vriendenkring wel grotere huiskamers dan die van ons, maar als ik dan de slaapkamers zie is het eigenlijk niet echt veel ruimer dan bij ons. Wij zijn er tevreden mee, zeker als je bedenkt dat het 2 onder 1 kap is.

Huisvrouw
Wisse

Relatieprobleem? Nou nee, ik ben erg blij met mijn man die heel veel doet in en rondom huis. Vorige week zaterdag de tuin, volgende week zaterdag gaat hij het parket schuren.
En nee, ik hoef niet gezellig iets leuks te doen. Allemaal vinden we zo'n drukke klungeldag bij huis heerlijk. De kinderen zijn de hele dag buiten aan het hutten bouwen met vriendjes en man en ik worden echt blij van een middagje shoppen of IKEA. Maar het lijkt me inderdaad heerlijk om gewoon eens om drie uur klaar te zijn.

Het is vooral het gevoel dat het zaterdagavond om half zeven hier nog een puinzooi is. Overal zand in huis, enorme berg was, badkamer is grote zooi nadat de kids in bad zijn geweest...

En ja, ik ben volgens mij best een pietlut. Een badkamer vloer moet schoon zijn, bedden regelmatig in de was en vlekken op de witte keukenfrontjes (14 stuks) vind ik ook not-done, idem met vingertjes op glazen deuren (en we hebben twee sets ensuite deuren en twee sets grote tuindeuren...). En als ik zo om me heen kijk, kunnen de muren wel weer een verfbeurt gebruiken.

Kaaskopje
Hoewel ik

heel veel van mijn man hou is mijn 'probleem' (met een hele kleine p) dat hij juist niet de tuin induikt voor groot onderhoud of in de schuur voor een lekkere opruimbeurt. Ruilen voor een paar zaterdagen?:-)
Ik begrijp niet goed waarom je uitgeblust op de bank zit als je man al die klussen wil doen. Als hij zo'n actief bijtje is hoef je je niet aan te passen lijkt mij, hoewel dat misschien wel op de loer ligt.
Begrijp ik hieruit dat je ook in de tuin of de schuur, of wat de 'klus van de dag' ook is, moet helpen? Daar zou ik als ik jou was namelijk niet goed tegen kunnen. Hij wil de klus doen, dat is fijn, maar ik heb mijn eigen dingen.
En waarom zou je in de avond nog gaan stofzuigen als je zo moe bent? Als je een gladde vloer hebt, kun je de bezem er ook even snel doorhalen. Met de Franse slag uiteraard. Dat irriteert minder dan het lawaai van de stofzuiger.

Jessica O
Schoonmaken

Wat lekker snel gaat, sprayfles met een sopje, doek erbij en dan langs de kastjes/deuren ed. Gaat een stuk sneller en als de hulp het 1x goed doet en jij op zo`n manier...

Moet zeggen dat ik op zaterdag ook nog wel vaak aan de slag ben hoor. Maar dat hoort voor ons ook bij het weekend. Manlief is aan het klussen/hobby-en en ik ben aan het schoonmaken/boodschappen doen. En daarna nog lekker wat bakken oid, da`s voor mij ook hobby-en.

dc
Pietlut

Tja, als je het zo belangrijk vind, dan moet je ook maar accepteren dat je de hele zaterdag er mee bezig bent.

Of je legt de lat lager, of berust erin. Je gaat geen perfect huis krijgen van op de bank hangen. Het moet alleen gewoon duidelijk zijn wat je prioriteiten zijn.

Ik ben in elk geval blij dat ik rustig zonder irritatie een maand naar vieze keukenkastjes kan kijken :-) En je wilt niet weten hoe onze tuindeuren eruit zien (glazen deuren, met 3 kleine kinderen in huis). Not done? Voor wie niet? Bij mij is het zeker wel done!

Anneke
Brasso

Nog antwoord op je vraag over de waskoker;
Is inderdaad zo'n koker waar je boven je was in gooit en beneden in de was kamer uitkomt. Alleen nog sorteren en in de was doen.. Tja als we nou een bonte en witte was koker hadden.....;-)

Huisvrouw
Kaaskopje

Nee, we ruilen niet. Tenminste niet voordat de vloer is geschuurd en de muren zijn gesausd. Ik denk dat daar ook een deel van het probleem zit. Man doet veel zelf (tuin, parket schuren, schilderen) en ik hoef niet mee te helpen (mag ik niet eens) maar ik voel me wel verplicht om alle andere taken op me te nemen.

We hebben ook gewoon een hele drukke periode gehad en tot aan zomervakantie (nog ruim 3 maand!) wordt het ook niet veel rustiger.

En ik ben erachter gekomen dat ik 1 ding niet goed doe. Onze huylp is vandaag aan het werk en eigenlijk ziet het er eigenlijk te keurig uit na zaterdag en mijn opruimronde van gisteren.

Reva
Hulp

Zo te lezen kun jij het poetsen toch niet laten:-) Dan zou ik die hulp lekker op een andere dag laten komen. Woensdag of zo. Tegen die tijd is het huis vast weer wat smeriger.

Katrien
Hier doen we het zo

Onze gelijkvloers is +/- 100 m2, de verdieping is zo'n 81 m2. Geen huisdieren, wel een kachel die nu dagelijks gebruikt wordt.

Onze hulp komt 4u op maandag. Ze doet dan: alle vloeren stofzuigen/dweilen, de badkamer (bad & wastafels uitwassen, de spiegel, de kastfronten (spiegelkasten)), het toilet boven en beneden, stofvegen in alle kamers (inclusief rond de deuren, de plinten), de keukentafel, aanrecht, kastfronten, de trap en iedere week iets extra, afhankelijk van de tijd die ze over heeft.

Wat doen wij daarnaast;

dagelijks: opruimen voor het slapengaan (ik wil bijvoorbeeld geen speelgoed in de woonkamer zien liggen als Dochter naar bed is), de vaat (geen vaatwasser), keukenaanrecht/tafel afgeveegd, was inzetten (als de mand vol is natuurlijk en die hangen we dan 's morgens uit, we hebben geen droger), stofzuigen in de woonkamer (door de kachel is dit iedere dag nodig), bedden dekken, ...

één à twee keer per week: vouwen en strijken, toiletten & badkamer (even met een doekje over de wastafel en door het bad, de spiegel, de wc's, ik heb hiervoor in de badkamer een spraybus staan (verdunde azijn) en doekjes liggen), stofzuigen in de hal en keuken.

Ramen poetsen doe ik zelf om de paar maanden.

Op zaterdag houd ik in ieder geval nog tijd genoeg over.

Katrien

Temet
Hulp

Inderdaad, ik zou die hulp op woensdag laten komen. Of, nog beter, op vrijdag, dan hoef je op zaterdag veel minder te doen.

Hier komt de hulp eens in de twee weken op vrijdag. Op de zaterdag na haar komst doe ik geen schoonmaakwerk, op de woensdagen en de tussengelegen zaterdag heb ik een snel rondje om de boel een beetje bij te houden. Daar zitten de keukenfrontjes niet in, kan ik je melden.

Het nadeel van jullie taakverdeling nu - man grote klussen, jij de rest - is dat die grote klussen meestal op enig moment wel op zijn, maar die rest nooit. Wellicht iets om in de gaten te houden.

Groeten,

Temet

tonny
Het huis aan kant - dat is nooit klaar

Dat is pas klaar als je geen kinderen meer over de vloer hebt.

En dat is dan weer saaai!

Conference
Liefde is... samen zorgen voor het huishouden

Het sleutelwoord hier is "samen". Als je je kinderen ook wat taakjes geeft en wekelijks een flink uur samen met je man, allebei gewapend met emmer, doek, dweil en stofzuiger, door het huis rent is het poetswerk zo gepiept. Binnenkant keukenkastjes schoonmaken, de ramen lappen, de tuin onderhouden e.d. noemen wij een "project" en die projecten doen we ook samen (hij bovenkastjes, ik de onderkastjes, hij de buitenkant van het raam, ik de binnenkant, hij de linkerkant van de tuin, ik de rechterkant). Een leuk muziekje en een gezellig kletspraatje en het is klaar voordat je het weet.
Onze kinderen houden hun eigen kamer schoon en netjes en hebben daarnaast nog wat huishoudelijke taakjes, zoals de wasmachine vullen en aanzetten, de vaatwasser in- en uitruimen en de oudste wast/ schilt/ snijdt regelmatig de groente. Klusjes zoals vervelende vlekken in hun kleding voorbehandelen, doen ze zelf, als ze op de tafel of vloer knoeien, maken ze het zelf schoon en van kleins af aan hebben we ze aangeleerd de badkamer netjes achter te laten. Het zijn allemaal kleine dingen, maar het scheelt een berg met werk.
We werken fulltime, hebben geen poetshulp, het is hier nagenoeg altijd schoon en netjes, en we hebben bijna het hele weekend vrij voor leuke dingen samen met de kinderen.

bibi63
Ik heb geen hulp, maar

als ik er 1 zou hebben, dan zou ik die juist voor de niet dagelijkse klusjes willen hebben. Het huis stofzuigen, bad/wc schoon, en dat soort zaken, is na 1 of 2 dagen toch al niet meer te zien, dus in mijn ogen doorlopende klusjes, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt. Ik zou, ALS ik een hulp neem (fin. niet zo'n goed plan), juist iemand willen hebben die de niet-dagelijkse klussen doet, zodat ik dáár helemaal niet meer mee bezig hoef te zijn. Ik zou graag een hulp willen die de ene keer de ramen lapt, de andere keer de koelkast helemaal schoonmaakt en/of de keukenkastjes doet, al het houtwerk een keer een beurt geeft, juist vooral zaken die niet wekelijks hoeven te gebeuren, maar waar je naast alle andere dagelijkse dingen en werk geen tijd/zin in hebt.
Gr. Bibi

Kraai
Heb het eens bijgehouden vandaag

En ik ben 3uur bezig geweest met opruimen, wc schoonmaken, stofzuigen beneden, afstoffen beneden, en 3 wassen draaien. Daarnaast heb ik een hulp voor 3 uur per week en moet ik zaterdag ook nog aan de slag. Zeker weer voor 3 uur. Het is inderdaad wel veel, en dan heb ik nog niet eens iets bijzonders gedaan! Geen bedden verschoond of een andere extra klus, en geen boodschappen.
Ik lees de tips hierboven met belangstelling, en ben soms wel wat jaloers omdat ik denk dat er mensen zijn die het huishouden wat verstandiger aanpakken dan ik het doe, maar het ligt ook wel wat aan je karakter/opvoeding/instelling of weet-ik-veel. Ik word erg gestressed van een vies of onopgeruimd huis. dus de boel de boel laten is voor mij geen goed advies helaas. terwijl ik bij anderen het ontzettend gezellig kan vinden en echt niet let op eventuele stofnesten.
Ik denk dat de beste tip voor mij is om alles iets meer met de Franse slag te doen. Dat probeer ik nu ook. Dus ik stofzuig de ergste troep weg maar ga niet alles tot in de puntjes doen. Ik ruim op zodat de zichtbare troep weg is. Ik doe echt m'n best om wat makkelijker te worden en het gaat niet vanzelf maar het scheelt wel veel tijd! Ik zal wel moeten, met een baan van 32 uur.

Fiorucci
Kraai

Nee, dat valt best mee. Een hulp die drie uur komt kan geen heel huishouden doen. Een vriendin van mij werkt in een gezin van een alleenstaande vader en drie pubers, en is daar zeker 7 uur per week zoet, zij strijkt en doet ook de bedden enzo. Het vergt meer werk dan je denkt, ook als je wat makkelijker wordt.

Roosje Katoen
In drie uur

Kan je wel behoorlijk ver komen. Ik heb een hulp voor drie uur en de week en daarnaast doe ik alleen nog maar de was (wassen en drogen, opvouwen doet zij), de bedden verschonen en de vaatwasser. En dan afentoe een doekje over de wc of een bezem over de vloer als er erg veel zand ligt. Veel meer dan een uur per week besteed ik daar niet aan en het is hier echt geen vieze bende.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.