Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

ethientje

ethientje

24-04-2012 om 08:56

Ethisch dilemma over poes (lang)

Ja, ik durf hier onder een andere nick heel eerlijk te zijn. Ik heb moeite met de poes, en wat nu?
We hebben sinds de herfst een poes, uit het plaatselijke asiel. We wilden al tijden een huisdier en kennen veel mensen met een kat, zijn zelf ook meer kattenmensen dan hondenmensen en het is er van gekomen. Omdat we in een ruime buurt wonen met een vrij grote tuin, een plantsoen voor en een weiland achter wilden we een buitenkat. Ook omdat we regelmatig een weekendje weg gaan en we zien bij de kennissen dat dat dan best kan, de kat kan met een kattendeurtje in en uit en de buren geven die 2 dagen de brokjes.
Maar dat pakt anders uit. Poes blijkt toch een echte binnenkat te zijn, hoewel ze door het asiel is uitgezet als buitenkat, en daar hadden we ook echt speciaal om gevraagd. Wil eigenlijk niet eens de huiskamer uit. Als de tuindeur open staat gaat ze best even heel kort buiten kijken, is niet schichtig ofzo, maar kuiert dan na max. 5-10 minuten weer naar binnen, om op de bank te gaan liggen of op de bak te gaan. Ze wil ook liever de trap niet op (ze kan het best) dus we denken dat ze van een flat afkomt.
We zijn nu al een aantal maanden op het punt dat ik ga zien dat die kattenbak het huis echt niet uitkomt. En ik wil geen 365 dagen per jaar 2 x per dag die bak uitscheppen, het lucht toch als kat net is geweest, je sjouwt je een breuk aan korrels. Natuurlijk, het kan best, mensen zat die het doen. Maar het was uitdrukkelijk niet onze keus. Ook vanwege die weekenden want de buren willen best voeren maar ik ga ze niét vragen om de stront van ons huisdier te scheppen.
Dat voelt heel gebonden, ook in huis want het is een enorme knuffelkont, niets liever dan op schoot zitten, en eten is ook een geliefde bezigheid. Heel lief, maar ik denk vaak nee, ik ga maar even geen kopje thee halen, want als ik de keuken inloop dan begint het gemauw en gezeur om eten meteen weer en ze ligt net even op een stoel…en als ik even de krant wil lezen ga ik soms op de slaapkamer zitten want Poes wil meteen op schoot als ze er eentje ziet en ook daar heb ik niet altijd zin in… Negeren, ja natuurlijk. Maar weten jullie hoe vasthoudend poezen kunnen zijn? Het kost me gewoon zoveel geestelijke energie en ik merk dat me dat steeds meer tegen gaat staan, ik voel me niet meer vrij in mijn eigen huis en mijn eigen leven.
We hadden bedacht dat een kat een redelijk zelfstandig wezen is die bij ons in ons huis komt wonen, eten krijgt, af en toe een aaisessie, gewoon de gezelligheid van nog een aanwezigheid. (En ja, als er iets bijzonders is zoals ziekte dan is er meer nodig en dat zal dan ook echt uitgebreid gegeven worden.) Deze is een heel erg aandachtvragend kind, een enorme mensenkat. En dat voelt zo lullig, want ze is daardoor ook erg lief. Aan de andere kant geeft het me daardoor ook weer een schuldgevoel dat er een aantal dagen in de week niemand thuis is bij ons, dat vindt Poes duidelijk niet leuk en veel te stil.
Dus wat nu? Eigenlijk wil ik een ander goed huis zoeken, een gezin waar leven in de brouwerij is (hier kinderen het huis al uit) en Poes beter aan haar aandacht kan komen. Maar is dat erg ontaard? Moet ik de consequenties van onze keuze maar gewoon leren dragen? Een huisdier is geen gebruiksvoorwerp tenslotte, daar ben ik ook altijd fel tegen geweest. En dan? Durf ik dan nog een keer een andere kat in huis te halen? Stel dat het weer niet klikt…en ligt dat dan aan mij of aan de kat?
Ethische dilemma’s… hebben jullie input?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mix

mix

24-04-2012 om 09:22

Dat kan

een kat kan tegenvallen, een kind kan tegenvallen, een auto of een huis ook en zelfs van partners ontdoen we ons met grote regelmaat

Wat ik me afvraag, heb je je van te voren een beetje ingelezen? En wist je nou echt wat het inhield? Ik krijg het gevoel dat je idd meer voor die "aanwezigheid" in huis ging en niet echt hebt stilgestaan dat zo'n dier aandacht nodig heeft en sommigen véél aandacht en anderen véél medische zorg.
Je hebt best katten die zijn zoals jij ze het liefste had gezien: aanwezig, een aai, een voer en evt medische zorg, maar verder vooral: buiten en zelfstandig.
Maar er zijn ook katten die een schaduw van je zijn, je volgen waar je gaat, op je neervallen zodra je gaat zitten. Die van mij kan bv geen klokkijken, haar biologische klok begint al 2 uur voor etenstijd met mij te hypnotiseren, over me heen te springen, alles met opzet om te gooien en daarbij echt klagelijk te mauwen.
Nu zo'n 6 jaar lang, knetter word je ervan. Enfin, hierna voor mij geen kat meer, maar ik maak deze wel af. Niet letterlijk dan hahahaha
Ik zou eens in je omgeving rondvragen en als je bv een ouder echtpaar, eenzaam iemand kent en deze eens kennis laat maken met de kat, wie weet hoe zielsgelukkig je ze met elkaar maakt.
En dan verder gewoon geen dieren meer nemen, want diep van binnen wil je wel maar ook weer niet en dan moet je het gewoon niet doen denk ik.

ishtar

ishtar

24-04-2012 om 09:26

Klik met de kat

Ik ben een uitgesproken kattenmens, en toch heb ik al minimaal 2 keer meegemaakt (op de tig katten, maar 'men' vond dat ook wel vreemd: hoe kun je een kat niet leuk vinden als je zegt van katten te houden?) dat het niet klikte met een kat. Nou was de eerste van mijn ex, dus die bleef lekker bij hem, probleem opgelost. Maar de 2e was wat lastiger, die was van mijn huidige man. Nou konden mijn 2 katten en zijn ene kat ook niet met elkaar opschieten, dus is die kat uiteindelijk ook terugverhuisd naar haar vorige eigenaar.
Wat ik wil zeggen: het kan dat het niet klikt. Wat je kunt doen, zeker omdat je zo specifiek om een buitenkat hebt gevraagd, is teruggaan naar het asiel. En daar bespreken of zij mogelijkheden hebben om het beestje te 'ruilen' Je kunt nog zo lekker ethisch en verantwoordelijk zijn, als het jullie tegenstaat heeft de kat het ook niet zo prettig als zou kunnen.
Andere optie, voor wat minder aanhankelijkheid van de kat, is een kat erbij. Dan richten ze zich (meestal) wat meer op elkaar. Maar dan ben je nog niet van het kattenbakgeschep af. Wat de geur betreft: er zijn heel veel verschillende soorten kattenbakkorrels. Je zou er eens wat verschillende kunnen uitproberen. Misschien zit er een tussen die ook meer geur absorbeert. En is er met de plek van de bak misschien nog wat te winnen qua geurbeperking?

poesiemauw

poesiemauw

24-04-2012 om 09:28

Ethientje

Ik denk dat je geen huisdier wil.........alle redenen die ik kan bedenken om een dier in huis te nemen wijs je hier af........Als je even aandacht wil geven aan een dier als het jou uitkomt, ga dan naar vrienden om het dier te aaien.
Ik ben geen kattemens..., maar voor zo'n dier dat graag in de omgeving van mensen is lijkt me makkelijk een nieuw tehuis te vinden. Nee, erg verleidelijk, maar ik niet. Ik heb net afscheid moeten nemen van een huisdier dat bijna 9 jaar bij ons gewoond heeft. Hoezeer ik haar ook mis en hoe hard de kinderen ook zeuren..., er komt geen ander huisdier, want zoals je al aangeeft :"Het is geen gebruiksvoorwerp", je moet wel wat te bieden hebben. Zoek een goed tehuis voor haar.
poesiemauw

stella

stella

24-04-2012 om 11:08

Tjonge

wel een kat willen maar te beroerd om de kattebak te verschonen. Laat ze maar liever bij de buren in de tuin schijten!

Primavera

Primavera

24-04-2012 om 11:53

Wat voor een eten krijgt ze?

Het soort en merk eten is ook erg bepalend voor hoeveel geur er van de kattenbak afkomt. Dat kan ook helpen samen met andere korrels en een dichte bak.
Verder denk ik inderdaad dat je maar beter een goed tehuis voor haar kunt zoeken. Het kan wel zijn dat ze uiteindelijk wat meer een buitenkat wordt. Afhankelijk van het karakter, waar ze aan gewend was en hoe traumatisch het voor die kat geweest is om in het asiel terecht te komen kan daar wel een jaar overheen gaan, maar het zal wel altijd een mensenliefhebbende kat blijven. Misschien kun je een gezin vinden die juist per ongeluk een buitenkat uit het asiel hebben gehaald ipv een knuffelige binnenkat en willen ruilen?
Verder moet je katten ook opvoeden. Niet zoals honden, maar als een kat door heeft dat ze met bedelen voedsel krijgt waar ze gek op is dan zal ze dat blijven doen. Ze weten heel goed dat er een dikke kans is dat je om er van af te zijn toch maar wat geeft. Als je dat gedrag consequent behandeld met iets wat ze minder leuk vindt, bijv. buiten zetten, dan zal ze het niet meer doen.

Maylise

Maylise

24-04-2012 om 12:05

Onrealistisch

Het is onrealistisch te denken dat je met een lijstje naar het asiel kan stappen en dan precies zo'n poes kan krijgen. In het asiel gedragen katten zich sowieso vaak anders dan normaal, medewerkers weten niet altijd alles over het verleden en katten kunnen ook veranderen in de loop der jaren.

Bijvoorbeeld je wil een buitenkat die ook buiten zijn behoeften doet. Dat kan je dus gewoon niet weten. Er zijn buiten katten die speciaal voor hun behoefte naar binnen komen en katten die speciaal voor hun behoefte naar buiten gaan. Dat is allemaal niet in te schatten van te voren.

Ikzou de kat overigens sowieso niet terug brengen naar het asiel. Wel misschien eens kijken of er andere mensen zijn die behoefte hebben aan een gezellige knuffelkat. Het klinkt als een leuk beest dus je kan vast wel iemand vinden. ik zou niet de kat terug brengen naar het asiel want dan moet hij twee keer opnieuw wennen en dat vind ik wel vrij veel gevraagd.

Ik zou ook geen nieuwe kat meer nemen want je hebt nu eenmaal met een levend wezen van doen en het is heel moeilijk om van te voren in te schatten hoe de kat precies zal zijn.

Batterijen

Ik denk dat een poes op batterijen meer geschikt voor je is. Geen kattenbak, eten, haren en luchtjes.

http://www.bol.com/nl/p/speelgoed/fur-real-kat-lulu/1004004006936385/index.html#product_images

Tirza G.

Tirza G.

24-04-2012 om 12:15

Nou

Ik vind het wel dapper van Ethientje om er zo voor uit te komen en ik vind haar wensen helemaal niet zo gek. Katten kunnen verschillend van karakter zijn en het één ligt je nou eenmaal beter dan het ander. En als je er specifiek om gevraagd hebt, lijkt het me een grote teleurstelling.
Ik ben een hondenmens, ben er mee opgegroeid en heb tot een jaar of 15 terug altijd minimaal 1 hond gehad, maar meestal meer. Tegenwoordig pas ik nog wel eens op het hondje van een vriendin, mèn, wat kan dat dan ineens tegen vallen. O ja, zó was het, ze staan de hele tijd achter je, ze houden je de hele tijd in de gaten en kunnen zo verwijtend kijken als je de deur dicht trekt. Er komt hier dus ook geen hond meer

Tirza

ethientje

ethientje

24-04-2012 om 13:33

Okee

Sja ik vroeg om ethische input. En die is duidelijk, mijn gedachten zijn niet zoals het hoort. We zullen ons met deze input bezinnen op hoe nu verder.
Ik wil nog wel een beetje nuanceren want ik vind niet dat ik alles verdiend heb. Ik wil niet alleen aandacht geven als het mij uitkomt, zeker niet. Maar 13 uur per dag aandacht (24 min de 8 uur dat ik zelf slaap en de 3 uur dat poes slaapt) vind ik erg benauwend. En de 3 uur dat poes slaapt sluip ik op m,n tenen door de kamer en wil ik liever niet in de buurt van de keuken komen.
Heb ik me niet goed verdiept, dat zou kunnen. Ik ben uitgegaan van de katten die ik al lang ken (ouders, schoonzus, verschillende kennissen, in de buurt) en dat zijn katten die in het huis mee-leven, dus ook op hún tijd iets willen en dat vind ik prima en juist leuk, maar niet 24/7 alleen maar in de huiskamer zijn en aandacht willen. Die lopen in en uit en dan bedoel ik niet alleen buiten maar ook andere ruimtes in huis zodat er over en weer meer vrijheid is.
Aandacht vragen vind ik prima en dat zie ik zeker bij de katten die ik ken, maar niet in deze niet-aflatende mate. Ja ik vind het benauwend dat ik de komende 15 jaar áltijd als ik in mijn huiskamer ben een kat op/aan/bij mijn lijf zal hebben (letterlijk).
Poepscheppen is voor mezelf best te overkomen maar het idee dat we doordat het geen buitkenkat is eigenlijk niet meer wegkunnen valt me zwaar. Ook die kattenbak in de huiskamer vind ik niet echt fijn, ons huis is groot genoeg maar poes wil daar niet zijn alleen in de kamer. En ja daarmee zal ik dan wel een verwerpelijk persoon zijn die niet goed heeft nagedacht. En Stella de buren zouden daar geen last van hebben want het is hier groot en ruim genoeg. Ik heb ook eerst gecheckt hoe ze het zouden vinden om soms een drolletje op hun gebied te vinden want helemaal voorkomen kun je dat nooit, maar dat was geen probleem.
Misschien is poes beter af bij een gezin waar er wel 13 uur per dag aandacht kan zijn. En dan geen poes meer voor ons, want dat zijn we niet waard zoveel is me duidelijk. Wat ik me dan nog wel afvraag, er was laatst een draadje over kattenluiken en daar schreef iemand dat ze daar niet aan begonnen. De kat was binnen of buiten en als er niemand thuis was dan bleef de kat waar hij was. Was dat buiten en ging het regenen dan vond hij maar een plekje waar hij droog bleef. Kijk, zo zou ik dan weer niet doen met mijn huisdier. Maar dat is blijkbaar wél normaal?

Maylise

Maylise

24-04-2012 om 13:45

Ethientje

Niemand zegt dat je het niet waard bent om een kat te nemen. Ik heb alleen gezegd dat het onrealistisch is dat je van te voren zal weten hoe de kat is. Dat kan je gewoon niet weten. Als jullie hele specifieke eisen hebben dan zou ik er dus niet meer aan beginnen omdat de kans gewoon groot is dat de volgende kat ook tegenvalt. Hoe sterker het beeld is van te voren wat je van een kat hebt en hoe meer eisen je hebt hoe groter de kans dat het tegenvalt.

Doen

Kat moet je lekker een ander huisje gunnen. Ik heb hier ook eens een kat gehad die niet voegde bij ons gezin. Is nu heel gelukkig bij een mevrouw alleen.

We hadden schuldgevoel, maar we voelden ons ook enorm bevrijd toen de kat weg was.

En wij hebben ooit eens een kat overgenomen van een ander gezin. Ging daar voor geen meter en meneer is hier erg gelukkig. Iedereen weer blij.

Als de kat een vriend/kennis was geweest

dan had je het contact op een lager pitje voortgezet, denk ik. Hij is gewoon heel anders dan wat je je ervan had voorgesteld en ik snap heel goed dat je daarin bent teleurgesteld. Je hebt van het asiel niet gekregen wat je gevraagd hebt - of in elk geval, het pakte anders uit.

Nu kun je je jarenlang verbijten óf terug naar het asiel en oprecht bespreken wat er gaande is. Katten hebben heel verschillende karakters en dit is er nou net eentje die niet met je klikt.

Terugbrengen naar het asiel en - als je dat nog wilt - een andere kat halen. Deze kat zou heel gelukkig zijn bij iemand op een flat die veel thuis is en zal genieten van een aanhalig huisdier. Niks mis mee.

De klik met jou/jullie gezin is er helaas niet.

Ander huis

Ik zou geloof ik een ander huis voor de poes zoeken. Eerlijk gezegd kan ik me best voorstellen dat het niet "klikt" met je poes.
Je kunt nog jaren zo doormodderen vanuit het standpunt dat je niet altijd krijgt wat je verwacht en dat je het er maar mee moet doen. Maar als het eenvoudiger opgelost kan worden door een huis te zoeken waar je poes écht op haar plek is, zou ik dat zeker proberen.
Volgens mij doe je er zowel jezelf als je kat een plezier mee. En ik kan me goed voorstellen dat er best een heel goed thuis voor je poes gevonden kan worden. Misschien bij een ouder en eenzaam iemand, die echt een aanhankelijk kameraadje zoekt?
n@nny

Olivia

Olivia

24-04-2012 om 18:08

En als je nou...

En als je nou de kattenbak steeds meer richting kattenluikje zet, op een gegeven moment net buiten het luikje en het eerst eens een tijdje zo volhoudt? (dat de poes buiten gaat plassen en poepen?) Dan heb je in ieder geval niet de lucht. (je kan een soort afdakje voor het ding maken als het werkt, bij mij zou de bak net om de hoek van de deur onder de tuintafel passen zodat ie niet nat wordt. Verder heb ik de goedkoopste kattenbak korrels, doe er maar een klein laagje in (krant onderin) kattenbak zak (plastic, heel goedkoop) en gooi dus de korrels om de dag geheel weg (niets geen geschep) Komt de poes toch nog eens buiten.
Ik heb 2 poezen, eentje die altijd buiten speelt en de ander die altijd binnen ligt te slapen. Ik vind het juist wel weer jammer dat die binnenpoes zo ongezellig is (komt niet op schoot zitten, wil maar heel soms geaaid worden,en we hebben haar als kitten) En trouwens die buitenpoes is ook heel erg op zichzelf .

Fiorucci

Fiorucci

24-04-2012 om 18:16

Paar opmerkingen

Al heb je een buitenkat, die bak moet je toch hebben. Er zijn weersomstandigheden dat maar weinig katten naar buiten gaan. Met een buitenkat wordt een kat bedoeld die bij een vorige baas de mogelijkheid had naar buiten te gaan, niet dat de kat het ook veel deed. Dit om aan te geven dat er een probleem kan ontstaan als de kat niet naar buiten kan gaan bij het nieuwe adres. Een kattebak kan best een weekendje zonder verschonen.

tube

tube

24-04-2012 om 19:55

Paar vraagjes en 2 tips:

1e tip:

wij geven de kat IAMS voer. Dat is prijzig in aanschaf maar je doet er ontzettend lang mee. Ze krijgen maar een klein beetje per dag en het vult goed.

wij gingen rustig een weekendje weg. De bak met voer hadden we tjokvol gedaan (normaal krijgt ze een mini beetje omdat het zo vult) en een grote bak water neer gezet. Die paar dagen komt ze daar echt wel mee door. Vaak liet die van ons het water staan en dronk alleen uit het knikkerpotje.

We gaven de poes trouwens alleen brokjes en water. Dus geen blikvoer. Dat hebben ze nl met die iams niet nodig. Ik heb wel eens blikvoer gekocht (maar dan ook van iams) omdat ze een pilletje moest hebben en die kreeg ik echt niet zo door haar strotje heen. dus dan verpulverde ik die en deed het door het vlees heen. Maar dat was dan twee keer (het was teveel voor in één keer) en daarna was het steeds zeuren.

Wat al genoemd was, je kunt een kat best opvoeden. consequent zijn en zorgen dat je je niet zo op de kast laat jagen door het beest

Verder gebruiken we voor de kattenbak "biokat". Dit heb je in twee varianten: met en zonder parfum.

Het is een soort beton in korrels. De kat plast er op en het wordt een harde klont die je in één keer eruit schept. De poep blijft natuurlijk poep maar ze graven het onder dus het is omgeven met korrels.

Wij schepten de bak ééns in de twee weken leeg en het stinkt echt nooit. Dat weet ik zeker omdat ik nogal vies ben van luchtjes en vrienden van mij wel eens vraag of ze de kattenbak ook ruiken

Deze ergernissen kunnen dus prima verholpen worden. Dan hoef je nog niet eens de buren te vragen om voor je kat te zorgen.
We hadden de bak in de bijkeuken staan en in die bijkeuken verbleef ze ook elke nacht. Ze kon dan door het luikje naar buiten toe of ze kon in haar mandje in de bijkeuken liggen.

Heb je een kat of een poes? Hoe oud? Waar wonen jullie?

Wij willen tzt graag weer een poes hebben maar nu nog ff niet. Pas na de zomervakantie willen we weer een poes hebben (geen kater).

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Probeer het eens uit, zou ik zeggen. Misschien dat je ergernissen dan wel minder worden.

Groetjes, Tube

Hier

zou die poes een heerlijk leven hebben. Nou en dat ze niet vaak naar buiten gaat, ik schep met enige tegenzin ook de drollen op van de vele poezen die hier in de tuin kakken, tevens doe ik dagelijks de kattenbak als ik op de poezen van de buren pas en die kotsen allebei ook dagelijks dus dan ga ik door het hele huis zoeken.

tja, het hoort erbij. Ik vind vrijwel elke kat en poes leuk, zeker de gezellig types die je opzoeken om lekker tegen je aan te liggen of vriendelijk naar je knipogen en gezellig de voorpootjes over elkaar heen vouwen.

Als je een poes wil die niet op mensen gericht is, dan kan je overwegen een boerderij kat te nemen, die worden wel door de mensen gevoerd maar verder zoeken ze het uit.

Maar goed, ik denk ook dat je niet het type bent voor poezen. Elke buitenkat heeft periodes dat het binnen is, veel binnen is, in de winter verschoon ik ook dagelijks de kattenbak, komt de poes ook niet buiten, nu ze ouder is speur ik regelmatig het huis af om te kijken 'of ze het nog doet'. Overal haren, kattenkots, krabben aan meubels, kots, dode en zwaar gewonde muizen etc, het hoort er allemaal bij. En nu zeker, onze poes wordt bijna 15, ik koop nu duur speciaal blikvoer online omdat ze het andere niet goed meer kan eten.

Oh kattenluik

ik heb in mijn nogal dure nieuwe deuren dus een gat gezaagd voor een kattenluikje, de aannemer vond het vreselijk (hondenmens...) dat ik zo die nieuwe deuren 'vernielde'. Hier mag de poes doen en laten wat ze wil, ze slaapt regelmatig bij ons in bed, bij de kinderen in bed etc.

ja ik hou gewoon heel erg van poezen en zij ook van mij, ik heb heel vaak 'aanspraak' van poezen

ethientje

ethientje

24-04-2012 om 22:17

Verdere reacties

Dere, ik ben blij met je bericht. Dat ik mijn bedenksels hier neer zet is omdat ik er zelf erg mee zit en het niet makkelijk vind. Dat ik dan alleen nog maar in aanmerking zou mogen komen voor een kat op batterijen doet best pijn. Ik begrijp dat jullie ook eens een kat hebben gehad die niet helemaal voegde en die nu een ander huis heeft, maar dat dat jullie ondanks het schuldgevoel daarover niet heeft weerhouden van een andere aanschaf dan alleen eentje met een batterijklepje en dat dat wél goed gaat. Fijn!
Olivia, wordt je vuilnisak dan niet heel erg vol van al die korrels weggooien? Ik weet niet of we poes daarmee uit de kamer krijgen, ik ben ook huiverig voor zonder bak in de kamer plassen.
Fiorucci, natúúrlijk moet er toch een bak zijn, voor nacht en ontij en noodgevallen sowieso. Dat is ook echt geen probleem. De bak een weekend niet verschonen als hij als enige plek wordt gebruikt, kan dat? Ik schep 2 x per dag en poes gaat er toch zeker wel minstens een keer of 4 per dag op. Ik heb begrepen (toch een beetje ingelezen :-s) dat katten een vieze bak heel naar vinden en terecht natuurlijk. Wordt er dan aan het eind van het weekend niet naast geplast/gepoept?
Tube, poes krijgt hier ook alleen brokjes, van Royal Canin. Een bak vooer neerzetten voor een weekend, pfoe. Dat wordt volvreten en spugen ben ik bang, we geven nu 2 x per dag een afgepaste portie, op advies van de dierenarts. Uit het knikkerpotje drinken gebeurt niet want we hebben geen knikkerpotje in de huiskamer (grapje). In de bak gaat gele biokat. Een keer in de 2 weken leeg scheppen ja, maar dan toch zeker 1-2 x per dag ook bijhouden? Als poes hier in de bijkeuken wilde en/of buiten dan was ‘mijn’ probleem eigenlijk al opgelost… het is juist dat dat niet lukt.
Manda, juist als poes hier door het hele huis ging was het probleem van mijn benauwdheid ook al minder groot.
Het denkproces is hier nog niet klaar. Misschien moet er gewoon nog wat meer tijd overheen en is een half jaartje te weinig. We hebben nu bedacht dat we het jaar willen volmaken en kijken hoe het dan voelt. Poes kan misschien de vrijheid gaan voelen om wat meer outbound te zijn (in de zin van ook eens op haar eigen billen kunnen zitten), en wij kunnen meer wennen waardoor de benauwdheid afneemt. Wie weet. Voorlopig zorgen we heus goed voor haar, ze krijgt behalve natje en droogje ook heus veel knuffels. En is het uiteindelijk niet bij ons dan vinden we zeker een ander goed huis want ik heb van jullie al wel begrepen dat er mensen zijn die juist zo’n heel aanhankelijke poes graag zouden hebben.

Rosase

Rosase

24-04-2012 om 23:11

Onze kattenbak

Staat op zolder en wordt een maal per week schoongemaakt. En dat gaat best.

En verder hebben wij ook zo'n theemuts. Assertiviteit is dan je vriend. Poes kan wel heel erg graag op schoot willen, maar daar hoef jij natuurlijk niet altijd aan toe te geven. Het is net als met kinderen, je moet ze ook een beetje opvoeden.

Overigens vind ik niks gezelliger dan met de poes op schoot OOlen, en poes vindt dat ook helemaal geweldig.

Het is dat we er al twee hebben, anders mocht jouw poes zo bij ons komen wonen. Dat is nou echt een beest waar je waar voor je geld van krijgt. Niet zo'n saaie buitenkat die je nooit ziet. En hèhè eindelijk eens een kat waarbij we niet panisch de hele dag de deuren dicht moeten houden omdat ze anders ontsnappen. Ik denk dat er vast wel een huisje is te vinden voor dat beest van jou. Waarom probeer je niet gewoon om haar door een ander te adopteren? Er zijn echt mensen die jouw kat ideaal vinden.

Margriet*

Margriet*

24-04-2012 om 23:17

Kleffe kat

Wij hebben ook zo'n kleffe kat maar ook een die altijd buiten schijt en reglmatig de deur uit is. Maar 's avonds wil ze het liefst de hele avond op schoot. Ze ligt ook graag op bed, terwijl ik dat niet wil. Maar de deuren dichthouden, daar ben ik dan weer te lui voor.
Maar als we geen zin in haar hebben, doen we de deur naar de gang wel eens dicht. Ze druipt dan wel af. Maar meestal ben ik (en de kinderen) een portier die de schuifdeur achter opent terwijl madam best even kan omlopen naar het kattenluik.
Kleffe katten kun je best eens ergens anders zetten, krijgen ze niets van. Miauwen om eten doet ze bij ons alleen als haar bakje leeg is. Ik heb bij deze kat afgeleerd om 1. blikvoer te geven en 2. op bepaalde tijden. Bij ons krijgt madam duur voer, alleen brokken. Maar naar verhouding (een grote zak van 60 euro = 12 kilo) doe ik ruim een half jaar mee. En af en toe een lekker vogeltje of muis. Dit stinkt niet en haar bakje is altijd gevuld, geen gejank en gezeur. Ze is heel slank, maar ze gaat ook veel naar buiten, dus het werkt prima.

Olivia

Olivia

24-04-2012 om 23:39

Ethientje

Of mijn vuilnisbak snel vol zit door het kattengrit. Nee, valt wel mee eigenlijk. Ik doe ongeveer een laagje van 3 cm in de bak. Met daaronder dus wel zo'n plastic zak, en daaronder nog een krantje. De hele bende gooi ik dan om de dag (en soms een dag meer zelfs) in de grijzebak en dan weer opnieuw vullen (met de allergoedkoopste kattenbak korrels).
Je hebt dus wel een kattenluikje? En poes weet ook hoe ze erdoorheen moet?
Hier laat ik ze ook wel eens een of twee nachtjes alleen. Dat gaat prima, maar het zijn geen volvreters. Als ik een teil met kattenvoer zou neerzetten zou ik ze denk ik zo een week alleen kunnen laten (doe ik niet hoor) want ze eten hele kleine beetjes (poes doet 5 dagen met haar bakje)
Drinken kunnen ze bij mij ook buiten, ik heb altijd wel wat bakken en potjes (van de tuinspullen) en een oude specie-emmer, wat mijn zoon ooit als vijver wilde gebruiken, die zich vullen met regenwater, ik zie de poezen daar ook heel vaak uit drinken.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-04-2012 om 01:11

Ethientje

Je geeft aan dat je van tevoren bedacht hebt dat de nieuwe kat een buitenkat moest zijn. Daar kan ik inkomen. Maar dat je je teleurgesteld bent nu blijkt dat de kat meer een binnenkat is, vind ik bijzonder. Als je de kat niet om zijn gezelschap hebt genomen, waarom dan? Onze katten zijn in de winterperiode meestal binnen en een aantal momenten per dag buiten. In de zomer zijn ze veel meer buiten. Dan staat het raam ook veel vaker wijd open, dus kunnen ze naar behoefte in en uit hoppen. Feit is dat ik de héle dag hun aanwezigheid voel, doordat er altijd wel eentje mijn pad kruist (slapend of bewegend).
Je verhaal doet mij denken aan de periode dat wij, gezin waar ik zelf uit kom, een hond hadden. Wij, de kinderen, vonden een hond uiteraard een geweldig plan. Ik zal wat afgeknuffeld hebben met die hond en als ik de opdracht kreeg zijn avond-bonzo-warme-hap klaar te maken deed ik dat met plezier. Behalve uitlaten. Dat was alleen leuk als het mij uitkwam en als ik erop terugkijk vind ik dat ik te jong was om deze hond alleen uit te laten. Ik was 10/11 jaar en het was een boxer. Al snel bleek dat mijn vader zich stoorde aan de aanwezigheid van de hond tijdens het eten. Wat deed mijn vader? Hij bouwde een schotje tussen de keuken en de kamer, waar de hond nog wel overheen kon kijken, maar dus niet meer bij ons kon komen. Vader blij, maar een hond die met droeve ogen over het schotje naar onze gezelligheid stond te staren. Dit schotje bleek niet genoeg, de ergernis steeg en op een goede dag werd ons verteld dat de hond weg ging. Mijn vader kon niet wennen aan een hond die altijd in huis was. Hij wilde wel een hond, maar meer type waakhond, zoals wij in mijn geboorteland gewend waren geweest. Ik heb als kind nog nooit zo hard gehuild en nog nooit zo geprotesteerd als die avond. Later moest ik toegeven dat onze hond een heel gelukkig leven had gekregen bij zijn nieuwe eigenaar. Een boer, waarbij onze hond lekker mee mocht op de wagen en mee mocht het veld op. Helaas is de hond vrij jong gestorven door een ziekte.
Ik heb een paar punten:
1. de kat is in de herfst bij jullie gekomen. Als het mooie weer straks écht aanbreekt moet je de ramen en deuren zoveel mogelijk openlaten zodat de kat zonder dwang zelf kan beslissen of hij naar buiten wil. Je hebt kans dat hij die vrijheid steeds meer leert waarderen.
2. Hou die kattenbak aub aan. Als deze kat het prettig vind om daarop te gaan, moet je het niet ontmoedigen. Jammer dan van die zak zware korrels die je elke week moet halen.
3. Hou strakke tijden aan waarop de kat eten krijgen. Niet de hele dag door, maar op een of een paar vaste momenten. Negeer zijn gebedel om eten op andere tijdstippen en geef hem geen extraatjes tijdens jullie maaltijden. Onze katten krijgen 's avonds van mij een volle bak harde brokken en omdat het 5 katten zijn samen 2 blikken voer en daar moeten ze het in principe een volle dag mee doen. Het blikvoer gaat schoon op dezelfde avond, de brokken zijn tegen de volgende avond flink geslonken of op.
4. Als je niet zo aaierig bent of zo'n kat op schoot type bent, kun je een kat best aanwennen dat hij niet steeds geaaid wordt en hij niet op schoot mag liggen, maar bijvoorbeeld wel naast je op de bank. Ik ben ook zo. Ik vind een kat heel gezellig, maar ik moet me wel kunnen bewegen en ik aai de kat als ik daar zin in heb en niet andersom. Dat weten ze heel goed. Ik zit soms wel helemaal ingebouwd. Kat bij mijn rechterarm, tegen mijn linkerbeen en tegen mijn rug op de rugleuning. Heel knus en ik kan zitten zoals ik wil en opstaan als ik dat wil.
5. Ondanks dat ik weet dat heel veel mensen er niet zo mee zitten om een weekendje weg te gaan en de kat dan met voer en water achter te laten, ben ik daar helemaal geen voorstander van. Een kat is dan wel zelfstandiger in dit opzicht dan een hond, maar heeft tijdens de 30 uur dat zo'n weekend kan duren echt wel aandacht nodig. Het idee dus om al van te voren te bedenken dat je een kat makkelijk alleen kan laten als je eens weg wilt, vind ik niet direct een goed uitgangspunt. Ook voor een kat zou het fijn zijn als je iemand vindt die bereid is om twee keer een half uurtje bijvoorbeeld de kat te verzorgen met vers voer, water en aandacht.
Als je bij bovenstaande eigenlijk denkt 'wat een gedoe!', dan zou ik een ander huis voor hem zoeken. Ik kan me voorstellen dat je het gevoel hebt dat je je verantwoordelijkheid daarmee afschuift, maar soms is dat beter dan uit plichtsbesef maar door te modderen met een beest waar je helemaal niets mee hebt.

ethientje

ethientje

25-04-2012 om 08:27

Nog meer reacties

Margriet, een kleffe kat die regelmatig de deur uit is, en ook op bed ligt, een kattenluik heeft en erdoor wil, is dus geen kleffe kat. Op schoot (en ook vaak) is prima, maar mijn benauwdheid zit hem erin dat ik niet meer kan zitten zónder kat, want poes is uitsluitend in de huiskamer en wil altijd op schoot.
Kaaskopje, je punten.
Ik wil echt niet een kat die alleen buiten is maar ik wil eigenlijk ook geen kat die zó aan me hangt. Beetje middenweg zou fijn zijn!
1)daar hopen we nog op.
2)Ja natuurlijk blijft de bak, dat lijkt me logisch. Ik denk alleen dat als een bak als enige plek wordt gebruikt (in de huiskamer) je die bak niet van zeg vrijdagavond tot zondagavond kan laten voor wat het is. En we zijn echt niet van plan om elk weekend weg te zijn maar af en toe was wel het idee. Volgens mij zijn wij dan niet de enige kattenbezitters die dat doen.
3)Vaste tijden doen we.
4)Wow, ik aai de kat als ik daar zin in heb en niet andersom, ben je dan niet toe aan een kat op batterijen want dat schijnt niet zo te horen hoor… maar goed, hier denkt kat daar anders over. We gaan maar door met proberen dat ernaast ook gezellig is en dat erop niet altijd hoeft.
5)De buren willen best voeren en even aaien, maar ik wil ze niet vragen de stront uit de bak te scheppen, dat gaat me te ver (hebben zelf geen dieren) en zo is onze burenrelatie denk ik niet. Verder zie 2.
Olivia, hm ja, met een klein laagje zou dat wel gaan. Zou dat minder lucht geven dan klonten scheppen? Kattenluikje, nee nog niet want poes wil nergens heen niet eens de huiskamer uit.

amk

amk

25-04-2012 om 09:21

Binnenkatten en weekend weg

gaat prima, hier komt er niet eens iemand voeren. Ik ga op vrijdagmiddag weg, dan krijgen ze, ik heb er 2, een schone bak.
En als ik dan maandag weer terug kom wordt die in zijn geheel verschoont. Door de weeks doe ik 'm nog een keer.
Hij staat hier in een zijkamer en niet in de woonkamer. Maar ik heb een flat dus het maakt niet zo heel veel uit.

Het is een afgesloten bak met een luikje, de eerste jaren kon die er niet in omdat 1 van de 2 maar niet doorkreeg hoe dat werkte.

Voor het eten zet ik een aantal bakken voer neer, en wat bakken water.

En qua aanhankelijkheid: er ligt er nu 1 dwars over mijn armen, tikt niet echt makkelijk. Ik kan ook niet gaan zitten of ze zitten op schoot, in mijn nek of in elk geval zo dicht bij me als maar mogelijk is.

Ik denk dat je het je iets te simpel hebt voorgesteld en niet goed nagedacht over wat andere mogelijkheden zouden zijn van gedrag dat een kat zou kunnen vertonen.
Die van mij schreeuwen er ook nog bij, een kleuter is er niets bij. En het wordt steeds luider want ze worden doof, ze zijn tenslotte ook al 18.

Verschonen

Onze kat blijft ook regelmatig een weekend alleen thuis. Dat is net één van de voordelen van een kat, die kun je ook daadwerkelijk een paar dagen alleen thuis laten Ze heeft nog nooit naast de kattenbak gepoept of geplast. En met de brokken en het water komt ze ook wel toe. Wij gebruiken overigens kattenbakkorrels van geperst hout, daar geeft madame zelf de voorkeur aan. Als wij drie dagen weg gaan, geven we van tevoren de planten en de kat water (en eten en een schone bak in geval van de kat) en we kunnen zonder problemen of oppas weg. Tot nu toe hebben we dan altijd alles weer aangetroffen zoals het was toen we vertrokken.

Olivia

Olivia

25-04-2012 om 11:14

Ethientje?

Heb je de kattenbak dan in de woonkamer staan? Die kan je toch gewoon bij de achterdeur in de buurt zetten? En hier hebben we meteen een kattenluikje genomen en de poezen naar binnen en naar buiten gelokt met lekkers of een speeltje (touwtje) om ze te laten snappen hoe het werkt. Zet het bakje eten maar eens buiten het kattenluikje als de poes binnen is, na een tijdje zal ze toch echt eieren voor haar geld kiezen en door het luikje gaan lijkt me zo (als ze honger heeft)
Wij hebben hier in huis wel alle deuren open zodat de poezen zich vrij kunnen bewegen. De luie binnenpoes gaat in de zomer ook regelmatig naar buiten om daar in het zonnetje te gaan liggen slapen. Misschien gaat het gewoon beter als je deze zomer ook lekker buiten zit met de poes, neem je haar gewoon mee en zet je haar (eventjes) op schoot, zodat ze weet dat het buiten ook fijn is?
(ben een beetje jaloers, mijn poezen willen nooit op schoot, en ik ben echt heel lief voor ze hoor

amk

amk

25-04-2012 om 11:28

Olivia (ot)

"Zet het bakje eten maar eens buiten het kattenluikje als de poes binnen is, na een tijdje zal ze toch echt eieren voor haar geld kiezen en door het luikje gaan lijkt me zo (als ze honger heeft)"

Hebben wij aan de hand gehad. Kat heeft de hele nacht op de kattenbak gezeten omdat ie het luikje niet snapte. Z'n broertje (ze waren toen kilo's kleiner als ze nu zijn) ging vrolijk in en uit maar kattebeest kwam er echt niet uit. Ruim 12 uur hebben we 'm maar bevrijd door het luikje er uit te halen. Door langdurige training met potloden etc heeft ie het na ongeveer 2 jaar toch door gekregen, maar zelfs nu hij 18 is heeft ie er moeite mee.
Hij wil steeds het deurtje naar zich toe halen. En dan krijg je het aap met snoepjespot probleem. Dat past niet.

Olivia

Olivia

25-04-2012 om 11:34

Och

Och wat zielig voor je kat! Oke blijkbaar bestaan er exemplaren die het niet gaan snappen . Hier hebben we de kattenbak altijd zonder klepje gehad in het begin omdat ze het als kitten inderdaad nog niet snapten, en daarna eigenlijk vergeten dat klepje terug te zetten. (maar de bak staat ver weg, helemaal in de bijkeuken bij de achterdeur) Door het kattenluik in de achterdeur hebben we ze (toen ze ongeveer 7 maanden waren, we kregen de poezen in september, ze mochten pas in april de deur uit) een paar keer er doorheen "gepropt" (met protest dus, maar toen snapten ze het)

Afmaken waar je aan begonnen bent

Vroeger vond ik altijd dat je af moest maken waar je aan begonnen bent. Zeker als het om een huisdier gaat, want dieren zijn geen dingen die je weg doet als ze een beetje tegen vallen. Toch ben ik daarvan terug gekomen. Een klik hebben met je huisdier is erg belangrijk om wederzijds van elkaar te kunnen genieten. Als die klik er niet is, als het allemaal alleen maar tegen valt, als de irritatie gaat overheersen, is herplaatsen geen schande. Het is toch ook niet zo dat je de poes in een opwelling hebt aangeschaft en haar nu net zo inpulsief weer weg doet? Je hebt er goed over nagedacht, voelt je zelfs schuldig. Dat betekent imo dat je ook het beste voor de poes wilt. Een kat die niet gewenst is voelt dat heus wel. Die zit beter bij iemand die haar aanhankelijke karakter waardeerd. En voor jullie komt er wel weer een andere kat. dE match tussen jou en deze poes was toevallig niet goed maar om dan maar te zeggen dat je nooit meer een andere kat moet nemen gaat me te ver. Katten zoals jij ze graag ziet zijn er genoeg. Daar zit vast ook wel een poes voor jullie bij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.