Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Altijd trek: wat vult?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Vet & (over)gewicht

goh. in mijn eentje ben ik natuurlijk statistisch gezien helemaal niet interessant, maar toch. Ik ben totaal geen zoetekauw, maar let absoluut niet op vet. We eten zelden magere varianten van iets, er staat altijd creme fraiche en slagroom in de koelkast voor door het eten, we doen salami en ham op ons brood, en altijd margarine ipv halvarine. In het weekend altijd gebakken eieren met bacon. Dat soort dingen.

Niemand is hier dik. Niet eens de neiging tot. Kinderen zlefs eerder aan de magere kant (zoon van 15 is ruim 175 en haalt sinds kort net de 50 kg. Middelste weet ik niet, jongste van 10 heeft volgens mij nog nooit een broek gepast die zonder knoopsgatenelastiek of riem niet spontaan van haar kont zakte. ik wijt het deels aan onze genen, en dat zal heus ook wel een rol spelen, maar wie weet dat ons eetgedrag er toch ook toe bijdraagt dat we allemaal moeiteloos op een prima gewicht blijven hangen...

Ingird

Er bestaat gewoon veel meer 'met suiker' dan vroeger

Kijk om te beginnen eens naar broodbeleg. Vroeger was het nog heel gewoon om bij een broodmaaltijd ook een boterham 'met tevredenheid' te eten. Als er wel beleg was, ging dat veel zuiniger dan velen nu doen. Er bestond geen chocoladepasta, geen vlokken, hagelslag zat in een bescheiden verpakking en ging niet zo grof over tafel als je nu ziet. Er was geen kokosbrood. Wel pindakaas en jam - maar dat werd dunner gesmeerd.

Er bestonden nog geen twixen, marsen en noem maar op. Geen frisdrank. Al dat pakjesspul waar van alles in zit gemengd wat we niet zouden moeten willen eten, bestond nog niet. Geen gezoete yoghurtdranken. Veel minder koekjes, en veel minder grote koeken. Geen kant en klare toetjes maar zelfgekookte pap.

Nee, helemaal niet gek dat er toen minder suiker werd gebruikt.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 00:05

Bromvlieg

Over welke periode heb je het bij 'vroeger'?

Brianna F

Brianna F

23-05-2012 om 06:48

Liat

In alle voorverpakte producten zit tegenwoordig suiker en ook in levensmiddelen waarvan je het helemaal niet zou verwachten. Vlees(waren), groente in blik, kaas, pakjes en zakjes, je kunt het zo gek niet bedenken of er zit suiker in. Dat en het feit dat de zoetwaren in de vorm van snoep, koek, broodbeleg in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Vroeger (bromvlieg)

Ik vroeg me net als kaaskopje af welk 'vroeger' jij bedoelde...
In mijn jeugd bestond er wél chocoladepaste, hagelsag en vlokken en wij hadden het gewoon dagelijks op tafel staan..En kokosbrood was er zeer zeker wel, want dat is mijn vaders favoriete beleg. Als wij (als klein kind) op de camping stonden reed mijn vader voor zijn kokosbrood speciaal naar het centrum want de campingwinkel verkocht het niet. Overigens gruw ik zelf van kokosbrood want ik houd niet van kokos.
Ook gezoete yochurtdrankjes (heette toen karnedrank) was er wel en frisdrank al lang En twixen en marsen zijn ook al zeker meer dan 40 jaar oud. En toetjes? Wij aten gewoon vanillevla/chocoladevla uit een glazen literfles van de melkboer. Overigens kwam die karnedrank ook van de melkboer, (zo leuk kon je op de beslagen fles op tafel met je vingers figuurtjes tekenen...)

Overigens geloof ik wel dat de hoeveelheid suiker in voedingswaren is toegenomen. Maar dan denk ik eerder aan 'verborgen suikers' die verstopt zitten in vlees (worstjes b.v.) of groenten (worteltjes/mais uit blik)of in kant en klare verpakkingen.
groeten albana

1950

Dat schreef brianna toch? Nou ben ik niet uit 1950 maar ik weet door de verhalen van mijn ouders en bladen uit die tijd het een en ander.

Guinevere

Guinevere

23-05-2012 om 09:02

Albana, vroeger

Vroeger toen ik klein was bestonden al die dingen ook al en zelfs toen mijn moeder jong was kreeg ze wel eens een Mars. Maar dat was vermoedelijk de begintijd van de Marsen. Waar denk ik het verschil in zit, is dat bij de invoering van de Fristi etc. een soort semi-gezondheidssausje erover heen is gegooid. Jongens, 't is yoghurt dus het is goed voor je!! Verder hebben de gezinnen de beschikking gekregen over véél meer geld, dus jongens, wat maakt het uit, we eten de hele dag kokosbrood in plaats van een keertje per dag en de rest met dun beleg.
Vroeger kregen wij een schaaltje magere yoghurt als dessert (wel met een beetje siroop) en tegenwoordig mag er elke dag een ijsje uit de vriezer worden gepakt. Chips? Kregen we vroeger alleen op verjaardagen, een koekje 1 keer per dag. En hoezo met de auto naar school gebracht worden? Ben je gek, lopen, weer of geen weer.

GreenTea

GreenTea

23-05-2012 om 09:07

Vroeger

Vroeger was er ook geen Twix, die heette toen Raider

Snuggle's

Snuggle's

23-05-2012 om 10:31

Beweging

En M&M's waren treets, zo noemde mijn moeder ze tot haar overlijden nog steeds .

Ik denk dat er vroeger veel meer bewogen werd. En dat dat een minstens zo grote invloed op het gewicht had als het eten.
Auto's waren er veel minder, het huishouden kostte veel meer inspanning en kinderen speelden veel meer fysiek.

Ijsjes (ot)

In een waterijsje zitten geloof ik maar 38 calorieën, net iets meer dan in een volkorenbiscuitje. Je kunt dus beter een Raket eten dan een glas Fristi leegdrinken.

Chris

Tijgeroog

Tijgeroog

23-05-2012 om 10:44

Waterijsje

Om die reden vind ik een waterijsje ook een prima alternatief voor een glas ranja.

Tijgeroog...

een waterijsje...dat IS toch gewoon een glaasje ranja? Maar dan op een stokje ipv in een glas?

ingrid

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 11:56

Bromvlieg

Van de jaren '50 heb ik geen praktijkervaring Maar je hebt gelijk hoor, vroeger ging alles veel meer met mate. Mijn ouders hebben dat ook nooit los kunnen laten. De visite kreeg geen schaal worst voorgeschoteld, maar keurig per persoon een worstje en blokje kaas naast het glas. Voor pinda's hadden we een hele leuke pindaset, de bakjes waren heel klein.
Frisdrank was er overigens al wel in de jaren '50. Gazeuse van Exota. Limonade met prik. Zoet broodbeleg is er op zich al heel lang. De Ruyter is uit 18.. nog wat.
Zoete toetjes waren er natuurlijk wel in andere vormen. Griesmeel, rijst, gortepap. Daar ging stroop of suiker doorheen. In sausjes van andijvie en bloemkool ging een beetje suiker. Saroma is van eind jaren '50.
Mijn herinneringen gaan terug naar half jaren '60 en toen waren er al wel pakjes.
De keuzemogelijkheden zijn in de loop der jaren steeds meer uitgebreid, daar heb je gelijk in. Er was wel zoetigheid en 'verkeerd' verkrijgbaar. Geen 'candybars' misschien maar wel repen. Het werd alleen als luxe gezien om dat in huis te halen, terwijl het nu gewoon is.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 11:58

Ik zie dat jij pap ook genoemd hebt, maar omdat daar toch flink suiker doorheen ging (wij hadden daar geen limiet op) was dat niet persé veel gezonder dan kant en klaar.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 12:04

Tijgeroog

Precies)

Tijgeroog

Tijgeroog

23-05-2012 om 12:04

Oeps

Nu weet je wel hoe ik erover denk. (nog ff wennen aan m'n gloednieuwe iPad )

Ontwennen

Er zijn beweringen over zoet (zo zoet mogelijk ontbijt), over eiwitrijk en ervaringen met soep en meer van die dingen.
Maar de gedachte dat je iets moet eten om minder te gaan eten, vind ik toch een beetje krom. Bovendien is het uitproberen ervan zo triest: straks heb je en zoet en ei en havermout en soep binnen, nog steeds een knorrende maag en je bent aangekomen.
Twee weken laten knorren is misschien ook een optie. Dan knort ie minder snel. Gewennig, je lichaam reageert op signalen van buitenaf (geur, tijd, stand van de zon, dagritme) is misschien wel een net zo belangrijke factor.
Ontwennen is daarom ook een optie.
En daarmee dus ook rekening houden met de mogelijkheid dat je nooit helemaal ontwent bent: altijd wel een moment op de dag waarop je ongepaste trek hebt.
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 12:49

Ik wil mij niet vromer voordoen dan de paus hoor. Ik ben te dik en dat komt niet door de lucht Maar ik ben het wel met Miriam eens dat je jezelf kunt aanwennen om het hongergevoel te accepteren als iets wat nu eenmaal een uurtje voor lief genomen moet worden. Ik eet in principe niet meer het uur voor het warme eten, tenzij het mijn functioneren echt beïnvloedt. Als die honger zo heftig is dat je er van gaan bibberen en beven is er een snelle oplossing nodig. Een druivesuikertje kan dan helpen, maar in feite ben je dan te laat. Als dat regelmatig gebeurt moet je het voor zijn en rond vier uur al iets eten waarmee je tot etenstijd kunt overbruggen. Een komkommer of appel is daarvoor niet de meest handige keuze. Dat vult niet en kan zelfs méér honger opwekken. Soep is op zich een goede tip, Een paar soepstengels met een dipje van pesto (rode pesto en tapas dippers... heerlijk!) of smeerkaas, kan ook. Dat vult meer en is naar mijn idee niet erg slecht voor je gewicht.

Waterijsjesgemijmer

Van waterijsjes krijg je brulhonger. Suikerstoot. Vind ik dus ongeschikt eten. Die Raket-reclames van Ola zijn erg slim maar ik vind dat je rekening moet houden met waar je calorieën uit haalt, en dat laten ze daar gevoegelijk weg.

En ik denk dat het welzeker zinnig is om te kijken wat je eet, en niet alleen hoeveel. Sluit aan bij mijn kritiek op Ola. Als je ontbijt met een suikerstoot, gaat je insulineproductie op hoogtoeren draaien. Dan gaat suikerspiegel de hele dag op de jojo-tour.

Suiker (laagmoleculair, dus losse glucose- of fructosemoleculen) heb je niet nodig. Als je het toch al eet, dan óf in combinatie met vezels en alle bekende en onbekende voedingswaarden van plantaardig voedsel (zoals vitaminen en sporenelementen, maar ook secundaire plantenstoffen waar ze nog steeds het fijne niet van weten), óf in beperkte mate op hoogtijdagen in combinatie met vet en verder ook alles waar je niet te veel van mag hebben... een lekkere cake of taart. Dat is mijn idee.

Voor het overige kan je glucose prima uit moleculen losmaken waarin de glucose is gekoppeld aan andere moleculen. Dat geeft een veel rustigere en geleidelijkere afgifte in het bloed.

Laatste opmerking: drinken met calorieën erin kan je beter helemaal vermijden. Drinkcalorieën neemt je lijf minder waar dan eetcalorieën. De gevolgen zijn bekend (soda's in de VS).

Cold turkey

Kaaskopje:"Als dat regelmatig gebeurt moet je het voor zijn en rond vier uur al iets eten waarmee je tot etenstijd kunt overbruggen."
Ik heb daar toch een andere kijk op: als je dat te regelmatig gebeurt, dan heb je ontwenningsverschijnselen. Dat duidt eerder op verslaving dan op te weinig eten. Cold turkey is bij het afkicken van cocaïne misschien gevaarlijk, maar bij nog een uurtje langer wachten met eten, lijkt me dat gevaarloos.
Niet makkelijk, maar dat is wat anders.
Ga wat doen. Iets waar geen eten bij past. De boodschappen, de was, je administratie, een praatje pot met de buren, je banden plakken, de boekenkast ordenen.
Groet,
Miriam Lavell

Ja, bibberen

Ik herken het trillen en flauw en duizelig zijn tussen eetmomenten door helaas goed. Dat was in een periode waarin ik overspannen was en ik ook heel heftig op cafeïne, suiker en geraffineerd eten kon reageren.

Nu heb ik ook wel die dipmomenten om 11 uur en en rond 17 uur, maar dan rammelt mijn maag gewoon van de honger, ik tril er niet meer bij .

Ik los dat 's ochtends op met een kop koffie met een koekje en een appel en als ik een half uur voor etenstijd rammel neem ik tijdens het koken een plakje kaas, dat neemt het hongergevoel bij mij weg.

Chris

Guinevere

Guinevere

23-05-2012 om 14:18

Middenweg tussen knorren en gezond snaaien

Een knorrende maag hoeft echt niet erg te zijn. Heel normaal, zeker als het tegen etenstijd loopt. Je hoeft er niets aan te doen. Echter, als het nog erg lang duurt tot de volgende maaltijd, hoef je jezelf echt niet te gaan zitten martelen. Waar hebben ze anders die noten voor uitgevonden? Je hoeft er heus geen kilo's van te eten, ze zijn gezond, ze zorgen ervoor dat je genoeg eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt en bovendien val je niet als een hongerige wolf aan op de maaltijd.
Qua ijs is er ook een middenweg. Niet elke dag een magnum. Neem af en toe een mini-ijsje of maak zelf ijsjes.
Verder ben ik het ermee eens dat het caloreeën tellen en de vetangst is doorgeslagen. Kijk gewoon wát je eet. Is dit voedsel een bijdrage tot je gezondheid? Ja? Eten dan. Nee? Neem het niet of alleen bij uitzondering. Verder luisteren naar je lijf: geen honger, dan eet je niet, wel honger, dan eet je direct of na een korte tijd.

Martelen

"Je hoeft er niets aan te doen. Echter, als het nog erg lang duurt tot de volgende maaltijd, hoef je jezelf echt niet te gaan zitten martelen. "
Wel.
Je ziet het in dit draadje al. Bij Cobi zit trek tussen de oren, bij Kaaskopje en Chris trekt het in het hele lijf dat van de weeromstuit in slapte of bibberaties raakt.
Hoe en wanneer en hoe vaak je trek of honger beleeft, verschilt enorm tussen mensen.
Daarom zijn er geen makkelijke oplossingen.
Ik heb eens een vakantie doorgebracht met iemand die om op de been te blijven, de hele dag in de buurt van de voerrage moest blijven. Je kwam tot niks, als er geen eten in de buurt was. Er volgde daadwerkelijk wegtrekkers, zweetpartijen en flauwtes.
In dat soort gevallen het verhaaltje ophouden dat je best wat mag knabbelen tussendoor, luister naar je lichaam, gaat voorbij aan de gevoelde ernst. Een beetje knabbelen is niet genoeg. Dat wordt een hele zak noten en dus niet afvallen of zelfs weer aankomen.
Toch ben ik van mening dat er voor die gevallen maar een ding op zit en dat is de cold turkey. Drie dagen bibberen. Een week desnoods.
Groet,
Miriam Lavell

Honger went echt

Ik heb eens een kaakoperatie gehad waardoor ik 6 weken met een kaakklem met bitje gelopen heb. Mijn tanden staan zo strak op elkaar dat ik nauwelijks door mijn mond kon ademen, laat staan dat ik vloeibaar eten volgens de ziekenhuisrecepten naar binnen kon krijgen. Het enige dat ik kon nemen was met water aangelengde yoghurt en met water aangelengde tomatensoep. Ik denk dat ik nog geen 500 kcal. per dag binnenkreeg en was na 6 weken 13 kilo lichter. In het begin had ik gierende honger, maar na een week was ik er aan gewend. Terwijl ik normaal gesproken ook van het type 'ik moet nu wat eten anders ga ik tegen de vlakte' ben. En ondanks de ervaring dat je dus aan honger of in elk geval trek went, lukt het me nu niet om daar tegenstand aan te bieden. Omdat het tussen de oren zit. Nu kan ik gewoon iets eten als ik dat wil. Toen niet, maar had ik er ook geen last van.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 14:54

Bibberen en beven

Man en ik noemen dit verschijnsel 'hongerklap'. Dat kán me wel eens overkomen, maar echt niet dagelijks en zelfs niet maandelijks Als het gebeurt moet ik echt iets eten, ik ben dan echt tot weinig meer in staat, heel onaangenaam. Ik weet nog dat het mij een keer in Antwerpen overviel terwijl we naar een restaurantje aan het zoeken waren. Ik was tot niet veel meer in staat dan achter het gezelschap aan te sjokken en elk voorstel goed te keuren zolang we maar gingen eten! Als ik werk gebruik ik amper suiker, ook niet in de thee. Mocht het mij na een werkdag overvallen, dan is dat dus niet omdat ik verslaafd ben aan suiker. Ik heb wel het idee dat het te maken kan hebben met een te lage bloedsuikerspiegel. Iets wat algemeen gezien wel goed zit bij mij.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-05-2012 om 15:02

Skik

Ja dat ken ik. Mijn kaak is 30 jaar geleden aan twee kanten operatief gebroken en daarna heb ik ook met de tanden op elkaar de weken omgekeken. Het is een ideaal middel tegen overgewicht) Alleen had ik daar toen nog geen problemen mee.
Een deel van het probleem zit 'm in de beschikbaarheid van voedsel. Als het er is kun je het pakken, als het er niet is, valt dat weg. Als ik honger heb en ik heb toevállig een sultana in mijn tas, dan kan ik die dagenlang negeren. Ik sta er ook echt niet bij stil dat ik dat in mijn tas heb. Maar vorige week was ik dan toch zwak. Ik had honger, dacht opeens aan die koekjes en tja...

Guinevere

Guinevere

23-05-2012 om 15:22

Nogal mwâh

Mwâh, nogal een extreem voorbeeld, Miriam... bovendien, wie zegt mij dat die persoon geen suikerpatiënt was?
Neemt niet weg dat ik het nogal overdreven vindt om álle tussendoortjes te laten staan, onder het motto dat je er wel aan zult wennen. Want wát is er dan mis met het eten van gezonde tussendoortjes?? Mag je die dan niet meer nemen, louter omdat je lijf toch wel went aan geen tussendoortjes? No, thanks. Doe mij maar tussendoortjes, ik leef maar één keer en leef dat leven graag etend. Hele dag door, ja, hoef ik weer minder avondeten. Lijkt me voor TS ook een goed idee, zij hééft niet eens last van overgewicht maar alleen van paar kilootjes die er aan beginnen te sluipen.

Volgens mij verschillen mensen

in hun metabolisme.

Dus alles wat je hierover zegt, voorzover het de individuele reactie op voeding betreft, kan je het beste met een slag om de arm zeggen.

Er zijn wel epidemiologische dingen te zeggen, zoals over de toename van geraffineerd voedsel gemaakt uit mais en tarwe, en de samenhang daarvan met obesitas. Ook in relatie tot het let-op-vet verhaal..

Maar de een kan last krijgen van hongerklop met trillen en beven, en de ander niet. De een kan goed verdeeld over de dag prima koolhydraten eten, de ander brengt daarmee zijn insuline en dus hormoonhuishouding in de war. De een kan makkelijk maar eten tot hij/zij 80% vol zit, de ander moet altijd tot het gaatje dicht zitten.

Rafelkap

Rafelkap

23-05-2012 om 18:33

Noten kraken

Noten moet je kraken, dan zijn ze het lekkerst. 's Avonds, als mijn ega eerder naar bed wil, ga ik op de bank in alle rust languit zitten met de notenkraker en wat hazelnoten of walnoten. En dan eet ik er niet te veel van want ik moet er moeite voor doen, dit in tegenstelling tot noten uit een zakje. Er zit ook geen E-zoveel in dat smaakt naar meer.
Kraken dus, is mijn devies!
Verder vind ik soep wel een werkje, want ik wil daar het liefst een pompoen door en veel groenten. Wij eten meestal een keer per week een pan soep en ik maak altijd veel te veel. Maar volgens mij zocht Milette iets wat snel klaar is.
Milette, heb je nog honger??

Pistachenoten

Die moet je eerst pellen, en dan eet je er niet zoveel van, omdat het meer werk is.
"Gewoon" niet eten werkt hier ook niet. Ik heb ook last van een te lage bloedglucose als ik een tijd niet eet.( Hongerklop, dat is een leuke naam, die kende ik nog niet.) Als je weet hoe dat voelt, zeg je echt niet meer dat je je er maar overheen moet zetten. Trillen, transpireren, en alles wordt zwart voor je ogen. Echt niet psychisch hoor. En niet leuk en alleen te voorkomen door elke paar uur iets te eten en al helemaal geen banaan of ontbijtkoek of iets anders waar snel verteerbare koolhydraten inzitten. Foutje in de suikerstofwisseling blijkbaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.