Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Altijd trek: wat vult?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Barbara

Barbara

25-05-2012 om 12:50

Ziekelijk dik

Het blijkt wel een gevoelig onderwerp te zijn. Je mag blijkbaar niet 'ziekelijk dik' zeggen, maar het IS gewoon ziekelijk dik. Ik durf het te zeggen dat ik het een normale term vind omdat ik ook te dik ben - nog net niet ziekelijk, maar zeg maar BMI van 29 of zo (na 25 wordt het ongezond, na 30 ziekelijk). Groeten, Barbara

Barbara

Barbara

25-05-2012 om 13:00

Miriam, klopt wel denk ik

Nog over dat trillen. Dat gebeurde ook als ik bezig was met afvallen. Of toen ik nog een normaal gewicht had maar vanwege tijdgebrek te lang niets had gegeten. Lichamelijk/psychisch: dat kun je moeilijk gescheiden van elkaar zien. Ik ben het er overigens niet mee eens dat je je erover heen zou kunnen zetten 'als het psychisch is'. Ook al ben je je je bewust van de reden dat je iets doet, het lukt niet met 1 gedachte om jezelf even te veranderen in je (al dan niet lichamelijke) reacties.
Dat het trillen ook (deels?) een afkickprobleem van regelmatig en/of veel en/of zoet eten kan zijn, geloof ik helemaal.
Qua trillen nog de volgende 'anekdote': enkele maanden geleden (vanaf december) heb ik een tijdlang veel acute stress gehad. Mijn man van 64 (normaal nooit agressief) had namelijk een leerling geslagen aan het eind van een schoolreisje. Dat kwam in het nieuws en hij werd ontslagen na een dienstverband van 36 jaar (hij was altijd met veel plezier en inzet leraar geweest en had graag nog langer doorgewerkt). Er kwam nog een rechtszaak. Misschien weten jullie het nog. Geen leuke tijd dus, en ik vertelde wel eens iets aan iemand en even later dacht ik dan: wat heb ik het koud zeg, blijkbaar. Want ik tril zo. O nee, ik voel me niet koud. Wat heb ik dan toch? O ja! Ik heb het net verteld (aan collega bijv), het zal toch wel daarvan komen! - dat is meerdere keren gebeurd. En dan vulde ik zelf dus in eerste instantie in dat ik het koud had!
Groeten, Barbara

Zo bedoel ik dat niet

Barbara:"Ik ben het er overigens niet mee eens dat je je erover heen zou kunnen zetten 'als het psychisch is'."
Ik bedoel dat niet in mentale zin. Je kunt het niet wegdenken.
Maar bij verslaving is bekend dat je het wel weg kunt doen: afkicken.
Daar worden de verschijnselen niet minder van, maar het lichaam past zich op enig moment wel aan aan die nieuwe situatie.
Dit is mijn mening vooral als tegenhanger van de 'eet iets tussendoor' gedachte. Dat vind ik net zo'n gek advies als tegen iemand die van de drank wil, zeggen dat ie een borrel moet nemen als ie gaat beven en schudden.
Groet,
Miriam Lavell

Licht ot

Volgens mij verandert de perceptie van wat 'normaal' is en wat 'dik' ook behoorlijk door de jaren heen. Ik weet niet eens meer wie het schreef, maar ergens hierboven las ik ergens dat iemand iets schreef in de geest van 'maar we hebben natuurlijk niet allemaal een maatje 42'.

Hmm. Bij 'maatje' denk ik toch echt aan 38 of kleiner. 40 of 42 is volgens mij een hele gemiddelde normale maat, en vanaf 44 begint het toch (tenzij je behoorlijk lang bent of echt breed gebouwd) redelijk richting de grotere maten te gaan. Of zit ik er nu heel erg naast?

Ingrid

Barbara

Barbara

25-05-2012 om 13:26

Natuurlijk

Klopt Miriam, het lijkt mij ook een raar advies, even extra eten bij afvallen. En misschien is 'cold turkey' wel het beste, hoewel je ook zou kunnen zeggen dat je als overgang (bijvoorbeeld de eerste week bij afvallen) wel een tijdje trilt, maar dan alvast een klein beetje lunch eet (een halve van je 2 boterhammen), of een halve komkommer. Dus iets meer verspreiden. Maar uiteindelijk is het toch gewoon wennen aan minder eten.
Ik had het eigenlijk vooral over de reactie van Karin ('als het psychisch is kun je je er nog overheen zetten, maar bij lichamelijk niet', zoiets).
Hoe vond je mijn reactie bij trillen van emotie (ik dacht dat ik het koud had) - dat zou ook kunnen als je aan het afvallen bent (ik tril omdat ik een laag bloedsuikergehalte heb! -terwijl het misschien (of ook) komt door stress dat je iets niet doet wat je wel normaal/en lekker vind).
Groeten, Barbara

Vic

Vic

25-05-2012 om 13:35

Ingrid

Dat was ik Ik noemde maat 42 omdat dat de gemiddelde (of meest voorkomende) maat is in Nederland. Had ik het verkleinwoord gebruikt? Zal zo nog even kijken. Nu het toch over maten gaat. 'We' worden allemaal veel dikker, maar er blijven net zoveel mensen in maat 40 passen omdat ze de afmetingen van kleding gewoon aanpassen. Mijn kleding maat 34 van 10 jaar geleden (en 6 kilo minder) zit veel te krap en kom ik nooit meer in, maar de maat 34 die ik nu koop zit prima.

Barbara ot

Ik denk dat ik je man heb gezien, bij één vd programma's van Knevel&van den Brink (Moraalridders?). Ik had groot respect voor hem, zoals hij daar open en eerlijk zijn verhaal vertelde. Ik was er niet bij en heb natuurlijk alleen het verhaal van je man gehoord, maar op basis daarvan leek het me wat buiten proportie dat hij ontslagen werd. Ontzettend jammer dat zijn loopbaan zo moest eindigen!

Barbara

Barbara

25-05-2012 om 13:59

Anneque o.t. , dank je

Dank je Anneke. Hij zat idd bij moraalridders. Hij had ook bij Pauw en Witteman kunnen zitten maar we dachten dat dit misschien iets veiliger was....!
Verder was er een groot artikel in NRC en NRC next (door een volhoudende, zeer aardige journalist, wij mochten de tekst doornemen en waren het ermee eens) en in het Utrechts Nieuwsblad.
Ik had ontzettend veel zin er een draadje over te openen. Maar dat kon niet. Rechtszaak, gezeur (en nog meer gezeur) van de school. En onder mijn gebruikelijke nick kon/kan ook al niet omdat dan wel heel duidelijk is wie ik ben, waar ik woon, etc etc. En misschien had ik op dat moment nog wel niet zo goed tegen mensen gekund die hadden gezegd: is hij na 2 dagen ontslagen? Waarom niet na 1 dag? - of ander soort onbegrip.
Maar bedankt! Leuk dat je het gezien hebt.
Groeten, Barbara (en ja, zo heet ik echt, dat dan weer wel!)

Trillen bij emotie

Trillen van de stress is wel heel wat anders dan trillen en zweten van een lage bloedsuiker. Voelt ook anders.
En er zijn zat mensen die niet te dik zijn en wel reactieve hypoglykemie hebben. En die hebben het ook als ze niet lijnen.
Het zijn dus niet alleen ziekelijk dikkerdjes die het hebben. Verdeeld over de dag eten is dan het enige wat erop zit voor mensen die het hebben en toch wat willen afvallen.
Maar dus wel tussendoor moeten eten, ook al zou dat volgens sommigen niet nodig moeten zijn. Ik denk dat je er pas over kan oordelen als je het aan den lijve ondervindt. Dan zeg je echt niet meer dat je er gewoon niet aan toe moet geven.

Er is niets op tegen om "tussendoor" te eten

..dat hangt helemaal van de frequentie en de verdeling van kCal over de maaltijden en over de dag af.

Ik denk dat het ook vaak kan helpen om meer bij ontbijt en middageten te eten en minder bij het diner, om nog maar te zwijgen van de middag- en avond snaaierij!

Guinevere

Guinevere

25-05-2012 om 20:44

Barbara o.t.

Ik heb het artikel in het NRC gelezen, respect! Vervelend van die tand en vervelend voor de loopbaan van je man.

Guinevere

Guinevere

25-05-2012 om 20:46

Precies rode

Ben het volledig met je eens, Rode beuk. Miriam, je verkondigt voortdurend wat je "gelooft", maar daar kan ik niet zoveel mee.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2012 om 00:14

Miriam

Ik probeer het voor mijzelf ook te verklaren. Waarom ik precies hongerklop krijg is mij ook niet 100 procent duidelijk, maar dat het om cold turkey gaat als bij een verslaving dat lijkt mij niet. Het heeft met omstandigheden te maken. Niet genoeg gegeten, misschien te weinig gedronken, een beetje warm, ik weet het niet precies. Ik ben ook een normaal mens In het algemeen heb ik er geen last van. Het gebeurt elk jaar een keer of een paar keer. Als ik in mijn normale ritme zit heb ik meestal gewoon gezonde zin in eten tegen etenstijd. Onder andere omstandigheden zoals een dagje weg kan er wel eens een te groot gat tussen de maaltijden zitten icm meer energieverbuik door meer beweging. Daar gooi ik het op, maar ik wéét het niet.
Het woord hongerklop (ik zei eerst foutief hongerklap), komt inderdaad uit de sportwereld. Wij realiseren ons echt wel dat er van het lichaam van een sporter meer gevraagd wordt dan van de onze. Maar hongerklop geeft wel goed aan wat het is. Opeens geklopt worden door 'honger'. Als het gevoel erg heftig is grijp ik ook het eerste wat ik tegenkom. Dus als iemand dan met een Bounty voor mijn neus wappert, sla ik die niet af. Dus als dat extra is dan moet dat maar. Dat lijkt mij menselijk Maar over het algemeen weet ik mij wel te redden tot het eten.
Situatie 2 gaat voor mij overigens zeker niet op. Bij situatie 1 heb jij het weer over afvallen, maar daar heb ik hongerklop nooit op betrokken.

Tinus_p

Tinus_p

26-05-2012 om 17:53

Eiwit verzadigt (cobi)

Cobi:
"Ik heb natuurlijk wel eens geinformeerd bij Chen naar haar geheim. Zij zei dat chinezen iha flink bunkeren bij de hoofdmaaltijden en het daarbij houden en verder nauwelijks toetjes en andere zoetigheden eten. Misschien is dat het geheim."
Ja. Maar bovendien verzadigt eiwit enorm; na een zware maaltijd met veel vlees heb je dus veel minder snel honger dan na een (qua calorieën en volume) vergelijkbare maaltijd met koolhydraten.
Verder; juist die zoetigheid zet aan -insuline is een anabool hormoon.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2012 om 21:02

Lezer

Niet onmogelijk natuurlijk. Maar het overkwam mij ook toen ik op een voor mijn lengte een prima gewicht zat. 70 kg bij 1.83 m. Ik ben daarna, zo'n 6 jaar later, nog getest op zwangerschapssuiker, vanwege een fors eerste kind, maar ook dat was in orde.
Om eerlijk te zijn kom ik niet veel verder dan dat er mogelijk iets niet goed zit bij de bloedsuikerspiegel. De echte diagnose laat ik graag aan een arts over

Tinus, leg uit

Een tijd geleden dacht ik ineens 'en als Tinus nu weer in een posting zegt "x is een anabool hormoon' zal ik m eindelijk eens vragen zich nader te verklaren'.

Dus bij deze. En niet naar wikipedia verwijzen aub, als je weet wat het is en wat het doet moet je het ook kunnen uitleggen. Wat is een anabool hormoon en waarom betekent e.e.a. dat je er dik van wordt?

Dank

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

27-05-2012 om 13:36

Lezer

Maak je geen zorgen. Ik heb echt geen diabetes

Tinus_p

Tinus_p

27-05-2012 om 14:04

Temet

Temet:
"Wat is een anabool hormoon en waarom betekent e.e.a. dat je er dik van wordt?"
Een anabool hormoon is een hormoon dat de opbouw van je lichaam stimuleert. Kortom, een hormoon dat zorgt voor meer lichaam, meer vet, meer spier, en meer alles. Anabole steroiden zijn de bekendste vorm ervan, die zorgen (vooral) voor extra spierweefsel.
Maar insuline is dus ook een anabool hormoon: insuline bevordert de opname van glucose door lever, spieren en vetweefsel. In lever en spieren wordt glucose omgezet in glycogeen (een zetmeel-achtige stof), maar in vetcellen wordt glucose omgezet in vet.
Dit stata niet alleen in wikipedia, maar ook in mijn oude biochemie studieboek (Stryer, mijn versie is gedrukt in 1988, maar ik vermoed dat deze info ook in eerste druk uit `978 stond); de anabole rol van insuline is dus al ruim een kwarteeuw bekend.
En ik kant niet laten, maar kwoot toch wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin#Physiological_effects
The actions of insulin on the global human metabolism level include:

Control of cellular intake of certain substances, most prominently glucose in muscle and adipose tissue (about two-thirds of body cells)
Increase of DNA replication and protein synthesis via control of amino acid uptake
Modification of the activity of numerous enzymes

The actions of insulin (indirect and direct) on cells include:

Increased glycogen synthesis – insulin forces storage of glucose in liver (and muscle) cells in the form of glycogen; lowered levels of insulin cause liver cells to convert glycogen to glucose and excrete it into the blood. This is the clinical action of insulin, which is directly useful in reducing high blood glucose levels as in diabetes.
Increased lipid synthesis – insulin forces fat cells to take in blood lipids, which are converted to triglycerides; lack of insulin causes the reverse.
Increased esterification of fatty acids – forces adipose tissue to make fats (i.e., triglycerides) from fatty acid esters; lack of insulin causes the reverse.
Decreased proteolysis – decreasing the breakdown of protein
Decreased lipolysis – forces reduction in conversion of fat cell lipid stores into blood fatty acids; lack of insulin causes the reverse.
Decreased gluconeogenesis – decreases production of glucose from nonsugar substrates, primarily in the liver (the vast majority of endogenous insulin arriving at the liver never leaves the liver); lack of insulin causes glucose production from assorted substrates in the liver and elsewhere.
Decreased autophagy - decreased level of degradation of damaged organelles. Postprandial levels inhibit autophagy completely.[29]
Increased amino acid uptake – forces cells to absorb circulating amino acids; lack of insulin inhibits absorption.
(rest geknipt)

Diabeten die insuline gaan spuiten, komen dan ook vaak aan, soms zelfs flink.

Tinus

Dank! Weer wat geleerd. Niet dat ik alles snap, trouwens.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.