Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Wie doet de afwas nog met de hand?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hanne.

Hanne.

14-06-2012 om 10:37

Lara

Ik snap je punt geloof ik niet.

Ik geef aan dat het qua tijdsbesteding nogal uitmaakt of je 2x per week (zoals Monet) moet afwassen of 2x per dag (zoals ik). In dat eerste geval zou ik denk ik ook voor met de hand kiezen, in het tweede geval liever niet.

Of je nu met 3 of 5 personen thuis bent maakt voor de afwas denk ik relatief weinig uit. In beide gevallen gebruik je toch (ongeveer) even veel pannen. Die 2 extra borden maken het verschil denk ik niet.

Hanne

Wat ook scheelt is hoe vaak er thuis gegeten wordt. Toen allevier mijn kinderen nog op de basisschool zaten aten ze elke lunchpauze thuis. Vaak gingen er ook nog vriendjes mee. Dan had je zo weer een stapel borden, bakjes en bekers erbij.

Ik heb me er maar bij neerlegd dat de afwas nooit af is en mijn aanrecht zelden leeg zal zijn. Ook niet met afwasmachine. Pubers die om 11 uur 's avonds nog ineens erg honger hebben, man die later eet, serviesgoed dat naar boven meegenomen is en naar de keuken gebracht wordt als je net denkt dat je klaar bent...

skik

neteret mut

neteret mut

14-06-2012 om 12:27

Precies skik

zo gaat het hier ook. Over aantal pannen ...de grote speelt wel een rol.
Pannen die groot genoeg zijn voor 3 personen passen al snel maar wij zijn met 9 personen, dan heb je of grotere pannen of meer en dan in combinatie met dus meer borden en bekers past het al snel niet meer ( en ik weiger om hem 2x te laten draaien)

Da's ook nog zo neteret mut

Ik kook denk ik wel in grotere pannen dan 3- of 4-persoonshuishoudens, meestal 5-literpannen. De koekenpannen zullen ook groter zijn, of 2 i.p.v. 1. Toen ik de afwasmachine nog wel eens gebruikte pasten de pannen er deels of helemaal niet meer bij, dus moest ik alsnog met de hand afwassen.

skik

Horeca-afwasmachine

http://www.horecaworld.biz/vaatwasser_mand_500x500mm_4

Zo'n ding zou ik wel willen hebben. Ze zet alles in een plastic krat, schuift het zo het apparaat in en twee minuten later is het schoon en droog. En dat ding is op werkhoogte, zodat je niet hoeft te bukken.

skik

Brianna F

Brianna F

14-06-2012 om 14:11

Peenvogel

Dat is het vreemde, ik kreeg het alleen van afwassop. Ik denk dat het aan de schoonmaakmiddelen ligt. Want van een sopje voor de vloer o.i.d krijg ik wel droge handen, maar geen eczeem. Likje nivea en over.

Brianna F

Brianna F

14-06-2012 om 14:16

Pannen

Grote pannen, wok, koekenpannen e.d. gaan de vaarwasser niet in. Dan zit deze met 2 pannen al vol, kan ik 'm 2 keer achter elkaar laten draaien en staat de halve avond de aanrecht nog vol.
Die doe ik op de hand. Ik vind trouwens nog een groot nadeel aan de vaatwasser. Als je op de hand afwast ben je gewoon klaar, alles staat in de kast, opgeruimd, af. Een vaatwasser is klaar als ik in bed lig, want ik zet 'm pas aan tegen tienen, dan staan ook alle glazen e.d. erin. Kun je 's ochtends met je duffe kop eerst een vaatwasser uitruimen, terwijl de aanrecht al weer vol staat met de ontbijtboel.
O ja, nog een nadeeltje: je hebt zowat een dubbel servies, bestek, glazen e.d. nodig, anders grijp je constant mis. De kaasschaaf, schilmesje (heb er verdorie 6) staan altijd in de vaatwasser als ik ze nodig heb. Glazen zijn altijd op, voor elke slok wordt er een nieuwe gepakt, zodat de hele bovenkant tegen de middag al voo staat met glas. Kun je het merken dat ik een hekel heb aan dat ding?

Koekenpannen etc

Nog los van het ruimtegebrek: koekenpannen, woks en braadpannen kun je imho sowieso beter niet in de vaatwasser doen, want dat ontvet zo sterk dat je pan daarna gegarandeerd aanbakt.
Wat je dus ook niet moet doen is je zakmes in de vaatwasser stoppen: alle smeer uit de scharniertjes, waardoor er geen beweging meer in te krijgen was.

Groeten,

Temet

Merel

Merel

14-06-2012 om 17:12

Valt wel mee vind ik

Ik vind het een heerlijk ding, die vaatwasser. Ik doe er eigenlijk wel alles in, en als ie vol is gaat er een volgende ronde (vaak de dag erop, dat dan wel hoor) echt misgrijpen doe ik niet. Heel soms eens een mes ofzo, maar niet zoals Brianna schrijft, ik heb iets van 6 schilmesjes en een dunschiller bijv. Iedere avond na het avondeten gaat ie aan (dan zit alles erin van de hele dag. En dan ruim ik hem meestal pas de ochtend erop uit. Of pas later (dan wordt er wel ondertussen telkens een dingetje (maar het is al schoon) uitgehaald, wat niet meer in de kastjes staat. Ook de pannen gaan erin (weet dat dat niet met iedere pan mag, maar ik merk er niets van, ze bakken prima).
Heel veel dubbel servies heb ik niet, en de kinderen gebruiken wel telkens hun beker de hele dag door (dezelfde dus) (en daarvoor heb ik niet eens hoeven drillen Uitgebreid ontbijten doen we trouwens niet (even op een broodplank een broodje smeren en het van diezelfde plank eten, dus bijna geen afwas.
Nee hier dus geen hekel aan het ding!
Ik vind trouwens de horeca -afwasmachine gaaf (niet mooi, maar als ie alles in 2 minuten kan!!! wow, alleen de prijs, iets van 2100 euro... Jeeeeee! (maar hij wordt wel gratis verzonden, dat dan weer wel)

tonny

tonny

14-06-2012 om 19:36

Dezelfde beker?

'de kinderen gebruiken wel telkens hun beker de hele dag door (dezelfde dus)'

Ik weet dat ik dingen doe die sommigen op OO niet hygienisch vinden, maar dít vind ik nou vies - de hele dag dezelfde beker gebruiken en dan 's avonds in de vaatwasser? Of begrijp ik dat nou verkeerd? Wat drinken ze uit die beker, de hele dag? Spoelen ze hem tussendoor om?

Wij wassen ook nog gewoon af

met de hand dus. Gezin met 2 kids. Vaatwasser vind ik niet prettig, maar dat terzijde. Op vakantie vind ik de vaatwasser oké, maar verder nee.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

14-06-2012 om 21:38

Vies tonny?

Wat is er vies aan de hele dag uit dezelfde beker drinken? Doe ik ook, meestal water, maar mijn koffie doe ik ook steeds in dezelfde beker (maar dan niet die waterbeker). Spoel ik wel even om tussendoor. Ik ga echt geen vier koffiemokken en zeven waterglazen per dag gebruiken. Jij wel?

Tirza G.

Tirza G.

14-06-2012 om 22:23

Koekenpannen

Ja, die ontvetten heel sterk. Maar eh........nou en? Dat is toch ook juist de bedoeling? Eens in het jaar maak ik mijn gietijzeren wokken roestvrij en gezellig glimmend met olie,de rest van het jaar pletter ik ze in de vaatwasser. Ik pletter alles in de vaatwasser Ook prullenbakjes enzo. Hoppaaaaaaaaaa

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

14-06-2012 om 22:25

Vies en schoon

Ik pak voor alles wat ik drink een schone. Tenzij ik twee kopjes koffie achter elkaar drink Mijn man spoelt alles om, brrrrrrr. Die neemt koffie, spoelt zn beker om en doet er tussen de middag melk in. En dan weer omspoelen en dan de koffie er weer in. Ik hou niet van die smaak-overdracht, brrrrr.
Ik zal ook niet snel thee uit een koffie-iets drinken, het zal wel iets psychisch zijn. Thee drink ik altijd uit glas of uit de geerfde kopjes van mn moeder, koffie altijd uit een mok, nooit uit glas. Raar eigenlijk.

Tirza

Brianna F

Brianna F

14-06-2012 om 22:56

Kopjes

Ik drink 14 kopjes koffie per dag, moet er niet aan denken om telkens een nieuw kopje te pakken. Dan ben ik zeker snel door mijn servies heen. De kinderen probeer ik ook aan te wennen dezelfde beker te pakken, want met hun drinktempo ben ik ook halverwege de dag door alle glazen heen. En ik spoel mijn kopje niet eens om, ben namelijk niet vies van mezelf.

Puinhoop

Puinhoop

14-06-2012 om 23:03 Topicstarter

De handafwas tegenover de vaatwasser

Omdat ik tot mijn vermaak zoveel herkende in de reacties van sommige vrouwen, èn omdat ik zelf zoveel plezier ervaar in de handafwas tegenover het gebruik van de vaatwasser, zal ik hier eens een rijtje uit de losse pols plaatsen waarin ik opsom waarom ik liever met de hand afwas dan de vaatwasser gebruik.
De voordelen van een vaatwasser: je vuile afwas staat onbereikbaar voor de fruitvliegjes- en dus hygiënischer- in de kast;
- je kunt in geval van ziekte of vreselijke tijdnood gebruik maken van deze voorziening
- je kunt de roosters van het gasfornuis/de roosters van de afzuigkap er op gezette tijden inzetten en zo krijg je ze goed schoon, zonder aan flarden geroste schuursponsjes en tot klitteband verworden vingertoppen;

De voordelen van de handafwas -naast het feit dat je ontzettend veel electriciteit bespaart en afwasmiddel vele malen minder belastend is voor het milieu dan een vaatwasblokje-:
- je afwas staat binnen een half uur schoon en droog in de kasten, terwijl het met een vaatwasser hooguit schoon is, droog moet je nog maar afwachten en opruimen is er natuurlijk helemaal niet bij. Vaak duurt een programma lang of ben je tegen de tijd dat de vaatwasser klaar is, zelf al te suf om het nog allemaal te gaan nadrogen en opruimen. Daardoor moet je 's morgens meteen door de knieën (of door je rug :-s) om de bakjes en bekers van de kinderen te pakken en af te drogen en de theekopjes etc.;
- je hebt direct een sopje bij de hand om de tafel af te nemen, evt. de salontafel ook, het fornuis, het aanrecht en wat al dies meer zij;
-je kinderen zullen, als ze zelf ook mee moeten helpen, eerder hun drinkgerei omspoelen en opnieuw gebruiken dan steeds een nieuw uit de kast pakken;
- kleine kinderen hebben enorm veel lol met het schuim, om elkaar toe toe blazen of baarden van te maken of regenbogen te ontdekken in de zeepbellen;
- álles is ook schoon, er blijft geen restafwas over die er niet in mag of paste en geen restafwas waar het zeepwater van de vaatwasser achteraf gezien tóch niet bij heeft gekund;
- je kinderen leren dat dagelijks voor het eten zorgen meer inspanning vereist dan enkel de warme pannen op tafel zetten;
- een heerlijke stilte na de afwas, in plaats van het urenlang gezoem uit de -in de meeste hedendaagse huizen- open keuken.
- afwassen doe je vanuit een staande positie, terwijl je voor het in -en uitruimen van een vaatwasser meestal diep moet bukken;
- Bij eters over de vloer is het best gezellig om even met z'n tweeën of drieën af te wassen na de maaltijd. Kletsen kun je onder het werken net zo goed, soms zelfs beter. Bij stroeve huwelijken of teruggetrokken pubers werkt het vaak goed om allebei ergens anders mee bezig te zijn terwijl je over heikele onderwerpen praat, of gewoon de dag doorneemt als dat tijdens de maaltijd niet aan bod kwam.

Er zijn vast nog meer voors en tegens, sopmmige ook al genoemd. Ik ben echt aangenaam verrast dat het onderwerp zo leeft, gezien de hoeveelheid reacties in korte tijd.

Puinhoop

Puinhoop

14-06-2012 om 23:35 Topicstarter

Kaaskopje van maandag 11 juni

Glazen worden net zo schoon als je ze als eerste afwast, dus vóórdat je de andere dingen in het teiltje laat zakken. Eventueel even naspoelen, uit laten lekken op een onregelmatig oppervlak en goed nadrogen, en ze glimmen evengoed.
Theemokken zijn meestal wat steviger en kun je derhalve prima met een schuursponsje (zo'n gekleurde met een zachte en een ruwe kant) in het sopje schoonpoetsen. Ik doe veel afwas met zo'n sponsje.
Snijplankjes voor vlees kun je met een beetje kokend water erover evengoed desinfecteren als in de vaatwasser.
In het geval dat je man niet overal even 'laks' in is als in afwassen, kun je ook overwegen zelf te wassen en hem te laten drogen, of hem een heel andere taak te geven die hij wel goed doet en de afwas zelf te doen.
Maar of je de vaatwasser al dan niet blijft gebruiken, moet je zelf weten

Puinhoop

Puinhoop

14-06-2012 om 23:49 Topicstarter

Hanne, dinsdag 12 juni

Hoi Hanne,
Jouw bezwaar heb ik vaker gelezen hierboven: "Ik moet er niet aan denken dat als ik 's avonds klaar ben met de kinderen op bed leggen (rond 20 uur) ik nog de hele afwas moet gaan doen. Dan heb ik geen avond meer."
Ik heb er destijds op aangedrongen dat we de taken zouden verdelen -dat wil zeggen, als je inderdaad met twee bent en niet gescheiden of weduwe o.i.d.: De één wast de boel af en de ander brengt de kinderen op bed. En dan om en om, dus als je de avond tevoren de kinders op bed hebt gebracht, was je deze avond af.
Dat ging best aardig, uitzonderingen daargelaten.
Als ik de afwas had, deed ik dat meteen na het eten en we aten rond een uur of half zes. De kinderen speelden dan of keken tv, soms hield mijn man ze dan bezig. Hangt natuurlijk ook sterk van de leeftijd van je kinderen af.

Ik was tegenwoordig na het middageten en na het avondeten af. tussen de middag kost dat me nog geen 20 minuten en 's avonds heb je dan veel minder: je kunt ook, terwijl het eten staat te pruttelen en je even niets te doen hebt dan op de pannen passen, alvast afwassen wat je toch niet meer gebruikt.

Maar situaties kunnen verschillen, natuurlijk, ik redeneer alleen maar vanuit mijn eigen

Kaaskopje

Kaaskopje

15-06-2012 om 00:12

Peenvogel

Ik ben opgegroeid met de handafwas, dus ik weet hoe en in welke volgorde ik moet afwassen, maar mijn ervaring is dat theebekers uiteindelijk thee-aanslag krijgen, hoe hard ik ook met mijn schuursponsje boen. In de vaatwasser vliegt die aanslag eraf.
Mijn man is niet laks wat afwassen betreft, maar hij heeft soms aparte ideeën over hoe het resultaat moet zijn. Om daar niet steeds weer over van mening te hoeven verschillen, is een afwasmachine wel zo slim. Nee, ik klaag niet hoor over wat hij op huishoudelijk gebied doet.

Klaartje

Klaartje

15-06-2012 om 08:07

Een paar jaar geleden las ik op Ouders Online

Een paar jaar geleden las ik hier op OO ook iets over vaatwassers. Er was toen iemand die er 2 had of wilde. Eentje om de schone kopjes uit te pakken en eentje om te vullen. Scheelde volgens haar een keukenkastje. Ik ga eens moeten zoeken in het forum. Vond ik een aparte redenatie moet ik zeggen.
Ik heb sinds een jaar 4 een nieuwe keuken met vaatwasser. Ik gooi er alles in, maar we zijn maar met 2. Aanzetten doe ik als hij vol is, dus dat kan 's morgens of 's avonds zijn. Ik ben er erg blij mee. Altijd opgeruimde keuken, behalve nu, want gisteren na het eten aangezet, dus de glazen van gisteravond en de ontbijtboel staan er nog. Hoeft niet natuurlijk, had ik de computer maar niet moeten aanzetten.

Klaartje

Klaartje

15-06-2012 om 08:16

Jeetje (ot)

Ik wilde op het forum zoeken, maar wat is dat onhandig geworden. Kan dus niet vinden wie 2 vaatwssers had/wilde

Hanne.

Hanne.

15-06-2012 om 08:50

Bezwaar

En zo vindt iedereen zijn eigen manier. Afwassen tussen eten en naar bed gaan en taken splitsen werkt hier niet. Tegen de tijd dat we klaar zij met eten is het al bedtijd. Misschien als ze wat ouder zijn (jongste is 2 dus zal nog wel even duren). En op de een of andere manier is er hier bijna altijd wel iemand die tijdens of vlak na het eten de deur uit is. Dan draai je er dus alsnog alleen voor op.

De vaatwasser is vooral een organisatorisch hulpmiddel. En, hij is snel, in 45 min is de vaat weer brandschoon. Daar kan ik niet tegenop qua afwassen. Gek genoeg heb ik dan weer een wasdroger die ik zelden gebruik. Dat levert voor mij nauwelijks tijdswinst op.

Klaartje....

...dat was Tihama.../

Ingrid (alleen mijn eigen interne zoekfunctie gebruikt. Die is griezelig goed)

Ingridt, volgens mij was het mirjam

Mijn interne zoekmachine zegt dat het Miriam was die twee vaatwassers heeft. Een vaatwasser schijnt je geen tijdwinst op te leveren vanwege het heen en weer schuiven van servies van aanrecht naar vaatwasser naar kast. Twee vaatwassers schijnt dan wel tijdswinst op te leveren.

skik

Lynna

Lynna

15-06-2012 om 09:42

Klaartje, mijn ex

Dat was mijn ex, die had graag 2 vaatwassers gewild. Maar vooral uit luiigheid

Externe zoekmachine

Leert mij dat Tihama en Miriam samen vier vaatwassers hebben of hadden.

http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/PostLink.cgi?post=2431036

http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/PostLink.cgi?post=2431036

skik

Valkyre

Valkyre

15-06-2012 om 10:10

Gezoem

Onze vaatwasser heeft een tijdsknop waarmee je het aanslaan van het apparaat kunt uitstellen. Ik heb dus geen last van het gezoem - ik stel de vaatwasser zo in dat-ie na 23u aanslaat. Dat is ook goedkoper (daltarief). Als ik twee keer per dag met de hand zou afwassen, zou ik volgens mij ook meer water gebruiken dan de vaatwasser gebruikt. Die blokjes zijn dan wel weer slecht voor het milieu, dat is jammer.

Fiorucci

Fiorucci

15-06-2012 om 12:02

Blokjes

Is afwasmiddal dan zo goed voor het milieu vraag ik me af??

tonny

tonny

15-06-2012 om 14:13

Wow, 14 kopjes koffie!

Hoe krijg je het weg Ja, dan snap ik dat je steeds hetzelfde kopje volschenkt, net een soort kettingroken, haha.

Hier bij het ontbijt beker karnemelk.
Koffietijd beker chocolademelk.
Lunch karnemelk of thee - in een theeglas.
Theetijd - thee
warme maaltijd - water in een waterglas
's avonds thee in een theeglas, soms koffie in een mok, soms chocolademelk in een mok of wijn in een wijnglas.

Alles in dezelfde beker en steeds omspoelen spreekt me niet aan. Met de kinderen ook nooit gedaan.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

15-06-2012 om 15:13

Ja tonny

je moet ook niet zoveel dingen door elkaar drinken

Maar idd, als ik karnemelk, chocolademelk en thee en water zou drinken zou ik ook verschillende bekers/glazen gebruiken.

14 kopjes koffie gaat mij sowieso veel te ver! En wie moet straks die medicijnen tegen hoge bloeddruk vergoeden? Of was dat weer een ander draadje ))

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.