Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Wie doet de afwas nog met de hand?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Brianna F

Brianna F

15-06-2012 om 15:48

Bloeddruk

is prima, dank je
Afwassen was bij ons mam thuis altijd heel gezellig, we zongen altijd tweestemmig, allemaal oude meuk, maar het klonk geweldig

wel ja

krijgen we nou na de legendarische handdoekendraadjes een drinkbekerdraadje???

Ik drink overdag kruidenthee of water uit die grote negenkantige glazen die tegen heet kunnen. Die spoel ik wel om en gebruik ik her.

voor de kinderen hebben we een kleinere hoekige variant van Ikea. tot mijn ergernis pakken ze voortdurend nieuw.
En koffie is hier echt iets Speciaals. Voor de ochtend heb ik een cappuccinokop, die gebruik ik 1x. Meer cappuccino wordt er ook niet gedronken. Verder hebben we espressokopjes voor de espresso, maar dat tikt niet aan.

Tihama

Tihama

15-06-2012 om 22:38

Goh

wat een leuk draadje

Tihama

Bekertik

Volgens mijn man heb ik een 'bekertik' en zoals gewenst ook een 'glazentik'. Wij hebben ook voor elk drankje een andere beker of glas Zal de kastjes even nalopen in gedachten Boven de waterkoker en koffieapparaat, de koffiekopjes en doordeweekse-theeglazen. Dan bij het servies de melkbekers. In ander kastjes de chocolademelkbekers en de karnemelkbekers. De frisdrankglazen en de sapglazen (ja daar zit wel degelijk verschil in!) en natuurlijk de bier, wijn etc.etc. glazen. En dan hebben we nog de plastic bekers die alleen worden gebruikt voor ranja en voor water .... En dan heb ik nog (mooiere) theeglazen en koffiekopjes die er alleen uit komen als er iets 'bijzonders' is of bezoek ofzo.
Tja...Mijn kinderen doen me gewoon na...Nooit problemen mee,die voelen naadloos aan welk glas of beker voor wat is. Man heeft wel eens probelemen ermee...zet ie de melkbekers op tafel omdat de theeglazen op zijn ofzo. En écht de thee smaakt me dan helemaal niet! Dan drink ik óf melk of ik was een theeglas af. Maar meestal heb ik er zat en dus komt het zelden voor.
Ben bang dat ik deze tik geërfd heb....Mijn moeder deed het ook zo. En nee, nooit gebrek aan glazen of bekers dus Ik zie trouwens bij mijn broer hetzelfde....Ik heb zelfs voorkeur voor bepaalde koffiekopjes. Die drinken voor mij het 'lekkerst' hahaha.
En ja als wij wat drinken gebruiken we ook vaak het glas, beker vaker. Maar zelden de hele dag door. Meer dan een halve dag niet. En dan spoelen we zo ook nog even om. Maar dan moet het wél hetzelfde drinken zijn, want iets anders in dat soort beker kan écht niet volgens mij...
groeten albana

Twee vaatwassers.....

lijkt me handig! Misschien ooit.

Ik heb een kraan en kokend water kraan in één. Zou ik niet meer opnieuw aanschaffen. Das dan weer een beetje to much voor mij. Water koken is eigenlijk een kleine moeite tegen de kosten van de kraan en energieverbruik afgezet.

Kortom erg persoonlijk allemaal natuurlijk.

Kies zelfs mijn vakantieaccomodatie uit op de aanwezigheid van e

want ik ben er verslaafd aan. Dat ding (ik heb een smalle) draait 2 keer per dag hier meestal.

nee nooit meer zonder.

Relithe

Relithe

17-06-2012 om 19:07

Terug met de hand

Toen wij ons huis kochten zat er een vaatwasser in de keuken, helemaal blij was ik.
Maar nu was ik meestal gewoon met de hand af, het geeft me een nostalgisch gevoel, ik kan lekker uit het raam kijken en het gaat sneller dan de vaatwasser in en uitruimen. Ook past de vaat er meestal niet in een keer in zodat ik of wat op het aanrecht had staan, of toch nog met de hand kon afwassen.
Ik hou wel van dat stukje nostalgie net als het ophangen van de was en het wapperen daarvan aan de droogmolen. Het geeft me een soort rust, heerlijk!

Tihama

Tihama

17-06-2012 om 20:06

Vooruit dan

Nadat ik dagen op mijn handen heb gezeten en tegen mezelf heb gezegd dat ik nu voor 1 keer me niet met de discussie zou bemoeien, doe ik het nu toch.

Eerst maar even dat hardnekkige misverstand over het milieu. Heel toevallig hou ik me beroepsmatig bezig met het milieu en dan vooral met energie. Ten tijde van de aanschaf van onze keuken heb ik overleg gehad met een collega die levenscyclus analyses van vaatwassers gedaan had. Een paar jaar geleden had milieucentraal nog verouderde informatie op hun site staan. Ze vergeleken een keurige handafwas in 1 klein teiltje met een waterverspillende vaatwasser die minstens 20 liter opslokte. De grootste milieulast van een afwas zit in het opwarmen van water. Dus hoe meer water je bij de afwas gebruikt, hoe slechter je milieulast. Moderne vaatwassers kunnen het af met minder dan 10 liter. Het gevolg is dat als je niet voorspoelt (!) de vaatwasser al heel snel voorsprong neemt op een handafwas. Peenvogel schetst hoe ze meerdere keren per dag kleine afwasjes doet. Milieucentraal gaat er vanuit dat een handafwasser het een keer per dag met 1 teiltje doet....

Een vaatwasser vraagt aan productiekosten net zoveel als 2 jaar gebruik. Ook dat verschil is al meegenomen in het vergelijk in die rekensom.

Tot slot: al het materiaal in een vaatwasser is volledig recyclebaar.

Kortom: de keuze hoef je niet te maken voor het milieu.

Tot slot: mocht je daar toch nog over twijfelen: wij hebben bij het aanschaffen van de twee vaatwassers eerst ons dak volgelegd met meer dan 25 vierkante meter zonnepanelen. Daarmee wekken we jaarlijks het grootste deel van ons eigen verbruik op.

Tihama

Tihama

Tihama

17-06-2012 om 20:18

Dan alle andere bezwaren

Bukken:
Ja dat is een lastige. Daarom zijn in onze nieuwe keuken beide vaatwassers op hoogte ingebouwd. Niet meer bukken dus. Er zijn speciale kolomkasten te koop waarmee je de vaatwasser op hoogte kunt inbouwen.

Gezoem:
Moderne vaatwassers halen amper 42 db. Dat hoor je je niet. Gewoon niet. Die van ons heeft daarom zelfs een rood LED lampje omdat je anders niet door hebt dat is draait.

Stroef huwelijk:
Ik vrees dat ik dit niet ken. Ons huwelijk gedijt prima met samen op de bank met een cappuccino na het eten. Dat werkt voor kan echt stukken beter dan de afwas

Restafwas:
Zie hier DE reden voor 2 vaatwassers. Ik heb geen Restafwas meer. Bij een grote vaat stapel ik door in de tweede vaatwasser. Die draait pas als die vol is. Ik heb het nu 2,5 jaar en het werkt exact zoals ik gepland had. Dadelijk stroomt ons huis vol (voetbal) en de ene vaatwasser staat nu vol met de dagvaat Ik hoef niet half gestresst die vaatwasser te laten draaien, oude avond vaat kwijt te kunnen.

Volgende dag uitruimen voor je gaat koken:
Omdat ik een tweede vaatwasser heb kan ik het uitruimen doen op een moment dat het mij wel uitkomt. Bijv. Tijdens het koken.

Oftewel: de belangrijkste nadelen van een vaatwasser zijn door slim inbouwen al te ondervangen en met een tweede vaatwasser helemaal. Voor een stroef huwelijk denk ik dat je beter naar relatietherapie kunt....

Maar ik gun natuurlijk iedereen zijn eigen gelukkig afwasmoment.

Tihama

Tihama

Tihama

17-06-2012 om 20:21

Oja

Al die rare typo's in mijn vorige posts: hoewel ik de handleiding van de vaatwasser prima ken, worstel ik nog met die van de I- pad

Tihama

Oh oh oh oh oh

Tihama

Onmiddellijk die vaatwasserS eruit!

oh oh oh
dat ik dat nog moet meemaken.
Cappuccino mág je helemaal niet drinken na 11 uur in de ochtend! Waar ben je mee bezig. Waar heeft de moderne techniek je toe verleid???
oh oh oh

Tihama

Tihama

18-06-2012 om 08:52

Niet?

"Cappuccino mág je helemaal niet drinken na 11 uur in de ochtend! "

Van wie niet? Hoe haal ik anders mijn dagelijks portie caffeine? Injecties?

Tihama

Rafelkap

Rafelkap

18-06-2012 om 10:06

Uitvallende stroom

En hoe moet het dan als de stroom uitvalt? Kinderen weten niet meer hoe ze hun tanden moeten poetsen, hoe ze koffie moeten zetten, hoe ze moeten afwassen en hoe de was moet drogen. Zielig! En fietsen kan ook niet met die regen!

Tihama

Tihama

18-06-2012 om 10:41

Stromingen

Kijk, dit vind ik nu interessant. Op het moment dat je de voordelen van techniek benoemt, dan zijn er mensen die denken dat je daarmee de basis verleert.

Ik ken mensen die een navigator aangeschaft hebben, en nu geen kaarten meer in de auto hebben. Dat vind ik ongelooflijk dom, want techniek kan namelijk falen. Wij proberen onze kinderen zoveel mogelijk MacGyverismen te leren.
Onze kinderen (11 en 14) kunnen zelf banden plakken, ze kunnen zelf wassen op een wasbord, ze kunnen zelfs zelf zeep maken, ze kunnen ook nog afwassen etc. Ze kunnen ook vuur maken met gebruik van 2 stokken en een stukje varkensdarm. Allemaal geleerd. Ze kunnen hun route bepalen met zon en kompas.

Wij gaan regelmatig kamperen met de tent, zonder stroom, dat is namelijk een heel mooie manier om kinderen dit allemaal te leren. Voor 3 weken waarbij ik tijd in overvloed heb, vind ik dit een mooie tijd. Normaal gesproken hebben we werk en school en dan ben ik erg blij met de tijd en rust die de techniek ons biedt.

De mens heeft ooit kunnen evolueren met dank aan de ontdekking van het werktuig. Uiteindelijk is het ons met behulp van fossiele brandstoffen gelukt om al die werktuigen ook nog te automatiseren. Nu raken de brandstoffen op en wordt het des te belangrijker om alternatieven te vinden.

Er zijn grofweg 3 stromingen
1. Degenen die zeggen dat de techniek te ver is gegaan en dat we terug moeten naar puur natuur.
2. Degenen die hun kop in het zand steken en denken dat er 'vanzelf' een nieuwe oplossing komt voor de tekorten en de vervuiling
3. Degenen die zeggen dat je met behoud van het comfort dat de techniek/automatisering nieuwe duurzame methoden kunt toepassen

Het moge duidelijk zijn dat ik in de laatste stroming zit.

Tihama

Rafelkap

Rafelkap

18-06-2012 om 13:37

Ja, en niet elke moeder is zo'n super-akela-moeder als Tihama. Ik denk dat er nu echt een generatie opgroeit die de meest simpele dingen niet meer KAN door al het technische vernuft.

Tihama

Tihama

18-06-2012 om 13:51

Scouts

Ik ben nog nooit bij scouting geweest trouwens.

Maar de andere vraag is: wat wil je dan?

Alle techniek uit je huis verbannen omdat je kind het anders niet leert? Want doe je dan ook de wasmachine weg? De TV? De computer? De rekenmachine? Het koffiezetapparaat? De koelkast, de diepvries?

Ik vraag me af hoeveel van ons de meeste simpele dingen allang niet meer kunnen. Ik koop mijn boter in de supermarkt. Ik zou het natuurlijk zelf kunnen karnen.

Mijn moeder heeft me ooit geleerd hoe ik met twee vorken slagroom kon slaan. Ik gebruik nu liever de mixer. Als ik dat doe, vertel ik mijn kinderen wel hoe het vroeger ging. Dat vind ik namelijk leuk om te vertellen en soms voor te doen.

Mijn oma heeft me ooit laten zien hoe ik moest wecken om levensmiddelen te conserveren. Ik gebruik nu de diepvries.

Dus hoe ver ga je? En waarom?

En wat is er mis mee om je kinderen jouw eigen historie over te dragen? Je kunt toch prima het ene doen en het andere niet laten?

Tihama

Tihama

Tirza G.

Tirza G.

18-06-2012 om 15:36

Tihama

Ik las een poosje terug in de Genoeg (een aardig blad, overigens) dat ik tot de laatste generatie behoor die nog dingen 'from scratch' kan maken. Ik wéét nog dat je aardbeien moet kweken, die met suiker moet koken en het in een potje moet doen om aan jam te komen. Hoe tomaten groeien. Hoe je koffie moet malen/opschenken. Inderdaad, het principe van slagroom kloppen - niet alleen mogelijk met 2 vorken, maar ook door met een tupperware doosje te schudden. Dat je met een paar ingredienten brood kunt maken. De kampeer-dingen zeg maar. Maar dan gewoon in je dagelijks leven.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

18-06-2012 om 15:39

Je cafeine-dosis

Lieverd, cappuccino maak je met espresso. Daar zit minder cafeïne in dan in gewone filterkoffie

Tirza

Rafelkap

Rafelkap

18-06-2012 om 17:01

Tihama

"wat wil je dan?" Nou, ik gebruik precies die handige uitvindingen die mij goed uitkomen en laat de voor mij onnodige apparaten (zoals de wasdroger en afwasmachine) links liggen. En verder kan het mij geen biet schelen wat een ander doet, alleen verbaas ik mij er soms over. Niet moeilijker maken dan het is

Puinhoop

Puinhoop

21-06-2012 om 09:08 Topicstarter

Hanne nog een keertje

Jij gebruikt wel een lekker kort programma! Als ik 'm gebruik, doe ik ook die van een half uur, dat is onze korste en het is schoon. Mijn man laat 'm 2,5-3 uur draaien en dat stuit me dan tegen de borst, qua energiegebruik en de herrie de hele avond. (Wij doen het zo dat degene die die avond weg moet (we maken allebei muziek) de vaat opruimt en de ander dus later de kinderen naar bed brengt. Zit ik dus vaak de hele avond in de herrie Daarom herprogrammeer ik 'm vaak zodra hij weg is en zet 'm weer op dat halve uur
Hé, het is lastig natuurlijk om dingen uit te leggen en te snappen via een computer, bij een buurvrouw weet je meteen hoe de situatie zit, dus zeur ik nog maar een beetje: je schrijft dat er altijd wel iemand weg moet rond etenstijd en dat je er dan alsnog alleen voor opdraait. Maar dan is er toch ook wel altijd iemand thuis? Of je man, of dat kind wat -vermoed ik- oud genoeg is om af te wassen, als hij/zij 's avonds ook nog activiteiten heeft? Dat je de jongste van 2 niet kunt laten meehelpen,begrijp ík zelfs (Dat vinden ze dan wel weer heel leuk, maar hèlpen, neuh)

Puinhoop

Puinhoop

21-06-2012 om 09:17 Topicstarter

Fiorucci, afwasmiddel en milieu

Hoi, ja, dat schijnt erg weinig belastend te zijn. In boeken over milieuvriendelijk schoonmaken èn adviezen over schoonmaken van tere materialen wordt vaak afwasmiddel aangeraden, omdat het vrij makkelijk afbreekbaar is in vergelijking met andere schoonmaakmiddelen en ook vrij mild, dus je spaart er je meubels mee, mocht je die er mee schoon willen maken.
Als je echt nieuwsgierig bent (en ik ben zelf ook nog niet 'uitgestudeerd' op dat onderwerp) zou je op internet eens op zoek kunnen gaan naar de ingrediënten en afbreekbaarheid van afwasmiddel en vaatwasblokjes.

Bianca1969

Bianca1969

21-06-2012 om 16:22

Heel bewust geen vaatwasser meer

En niet eens om mijn huwelijk te redden.
We hebben er nu wel eentje, maar die gebruikten we eigenlijk nooit en op een dag was hij kapot. (Ook bijzonder trouwens als je 'm bijna nooit gebruikt, maar dat is een ander verhaal).
Nu net een nieuwe keuken besteld zonder vaatwasser. De verkoper heeft wel 3 keer gevraagd of we écht geen vaatwasser wilden. "Nee, echt niet".
We hebben 'm gewoon niet nodig. We wassen 1x per dag af. En ja, dan moet je er tegen kunnen dat er wel eens bordjes of glazen op het aanrecht staan.
Voordeel van geen vaatwasser: extra kastruimte in de keuken en dat was voor ons ook een belangrijke factor. (kleine keuken).

Puinhoop

Puinhoop

21-06-2012 om 21:48 Topicstarter

Tihama

Moeilijk hè, je ergens niet meer bemoeien terwijl je met kromme tenen zit Moet je het gewoon niet lezen, denk ik (ik kan het ook niet laten hoor).
Ik vind je milieu-argumenten heel overtuigend, zeker als je aangeeft beroepsmatig bezig te zijn daarmee. En energie gebruiken van zonnepanelen is natuurlijk heel wat anders dan energie uit fossiele brandstoffen.
Desondanks denk ik dat het moeilijk te berekenen is wat milieuvriendelijker is, omdat een berekening, zoals je zelf al aangeeft, meestal uitgaat van een bepaalde methode en dan gemiddeld gebruik of de meest voorkomende manier van afwassen hanteert voor de berekening.
Het fnuikende zit 'm er in dat er natuurlijk afwassers afwijken van dat gemiddelde of meest voorkomende.
Om een voorbeeld te noemen: ik spoel wèl voor ik het in de vaatwasser zet (en gebruik dan het kortste programma) en mijn man zet het met resten en al in de vaatwasser en gebruikt het langste programma. Bij de handafwas spoel ik vóór, maar met een laagje water in de gootsteen, niet onder de lopende kraan. En in een teiltje gaat bij mij amper 4 liter en een half theelepeltje afwasmiddel, en dan in de regel een milieuvriendelijk middel. Zowel teiltje als afwaskwast kunnen ook prima gerecycled worden De eerste gaat trouwens al 20 jaar mee.
Meerdere keren per dag, zoals jij zegt dat ik afwas, is hooguit twee keer en tussen de middag gebruik ik nog minder water en spoel ik ook niet voor. Ik zal trouwens eindelijk eens gaan kijken hoeveel water onze vaatwasser nu eigenlijk gebruikt, en hoeveel electriciteit. Het is natuurlijk wel zo dat ook voor die vaatwasser het water moet opwarmen en dat dat veel heter wordt dan mijn handafwasje.

Over je daaropvolgende posting, die ik nu niet bij de hand kan nemen, wil ik je het volgende zeggen: ik vind het geweldig wat je je kinderen leert, pardon, wat júllie je kinderen leren. Ik denk ook niet dat allerlei vaardigheden in één klap vergaan als je gebruik maakt van gemakstechniek. Wel vind ik zèlf (en ik doel nu niet op jouw situatie) dat je een bepaalde boodschap geeft naar je kinderen toe, door huishoudelijke klussen onder te brengen in gemakstechniek:"Huishoudelijk werk is vervelend en onbelangrijk en het is beter electriciteit te gebruiken dan je eigen (fysieke) energie." Datzelfde ervaar ik ook bij autorijden vs lopen of fietsen, de droger vs het ophangen van de was, de stofzuiger vs de bezem etc.
Als je bepaalde technologische hulpjes kunt gebruiken met niet-milieubelastende energie, vind ik daar ook maar weinig tot niets verkeerd aan. Maar soms zie ik om me heen de mensen dikker en vetter en luier worden, steeds minder bewegen, en dan denk ik: "Is dìt nu evolutie?"
Kun je dat laatste een beetje begrijpen?
Nogmaals, ik denk dat heel veel mensen wel wàt doen om energie te besparen, of het milieu te sparen, maar de één dit doet en dat weer niet een een volgende juist dàt wel, maar dít nooit. Denk je zelf ook niet?

Puinhoop

Puinhoop

21-06-2012 om 22:02 Topicstarter

Cobi en het euvel van fluitend een berg afwas wegwerken

Hoi Cobi,
Dat krijg ik ook niet voor elkaar meid, hoor, een dagvaat van 6 personen in een wkartiertje? No way. Maar de avondvaat van 4 personen (zonder de ontbijt & middagetenvaat erbij dus) binnen 20 minuten, ja, dat wel. En tussen de middag is het in een kwartier weg. Maar dat zou jij ook kunnen, wan het zijn maar een paar bordjes, kopjes en glazen en wat bestek, wat tupperware wellicht. Echt niet veel.
Misschien heb jij andere huishoudelijke taken die je makkelijk en snel uitvoert en waar ik me aan onttrek. Ik strijk nooit, om maar wat te noemen. Zeker 's zomers hangt het buiten in de wind al glad te wapperen en dan vouw ik het meteen op, ziet er keurig uit. Tenminste, keurig genoeg voor mij.En ik stofzuig ook niet iedere week -ik veeg wel tussendoor. Spectaculair koken op niveau waag ik me ook niet aan.
Trouwens, ik heb heel andere ervaringen met afwassen op de camping. Er zijn er natuurlijk die dat vervelend vinden, maar ik zie de rij vaders nooit zo lang als op de camping, als ze met hun teiltje staan te wachten tot de gootsteen vrij is. Volgens mij vinden ze het met publiek erbij wel weer stoer: "Kijk mij eens geëmancipeerd zijn!" Zakken ze thuis zappend op de bank met de vaatwasser aan, maar op de camping...
Ach, ieder z'n meug, meid!

Hanne.

Hanne.

22-06-2012 om 09:10

Peenvogel

Hier het zelfde laken en pak. Ik doe het korte (eko) programma, man doet standaard het lange programma. Gelukkig heeft de vaatwasser wel een sensor, dus de duur van het programma wordt aangepast aan de 'vuilheid' van de vaat.

De situatie uitlegen is inderdaad moeilijk. De 'iemand' die weg moet is bij ons meestal een ouder. Als je beiden 2 avonden per week afspraken hebt en de kinderen (met een ouder) nog 1x weg zijn hebt je nog maar 2 dagen over dat er na het eten 2 volwassenen in huis zijn. De overige dagen draai 'je' (lees die ouder) alleen op voor afwas en kinderen in bed leggen. Dan doe ik de afwas liever in de machine

En helaas nog geen afwashulp. Oudste is 7. Vind ik niet groot genoeg om alleen een 5 persoons afwas weg te werken, bovendien moet hij na het eten echt richting bed vertrekken. Anders worden de nachten zo kort.

Tihama

Tihama

24-06-2012 om 14:46

Grappig

Sommige dingen zijn komisch. Gisteren was ik op een feestje waar ook wat bekenden van dit forum waren. Het gesprek kwam op de was, en dan vooral de manden vol met sokken die je vanuit de droger moest sorteren. Dat is voor mij iets onbekends, want ik gebruik de droger nooit. Ik hang alles op en dan meteen de sokken in paren bij elkaar. Iets later hadden we over de vaatwasserzaak. Ik haat afwassen, en dan druk ik me nog zacht uit. Dat heeft een uitermate simpele verklaring : ik kom uit mijn werk, ben druk met de kinderen, ga koken en dan eten. En dan net als ik denk: ha, vrije tijd, dan moet die afwas. Nou, mooi niet dus.

De was ophangen is helemaal geen probleem, want dat doe ik in het weekend wanneer ik volop vrije tijd heb en zelf kan bepalen wanneer ik daar tijd aan besteed.

Dit fenomeen is door prof Arlie Hochschild jaren geleden al beschreven in de boeken The Time Bind en The Second Shift. Het gaat over taken die direct moeten gebeuren, niet gepland of (lang) uitgesteld kunnen worden en zich binnen korte tijd weer herhalen. Die taken beperken je eigen gevoel van vrije tijd en geven evenmin voldoening.

Dit zijn overigens heel vaak juist huishoudelijke taken. Ik geef mijn kinderen vermoedelijk wel dit signaal af. Want die 3 weken kamperen zullen niet een heel jaar van gebruiksgemak herstellen.

Wij hebben overigens ook al jaren geleden de tweede auto de deur uitgedaan, dus we fietsen hier erg veel.

Jouw opmerking over het waarderen van huishoudelijk werk snijdt ook hout. Ik vind huishoudelijk werk heel belangrijk, maar ik doe er alles aan om het te delegeren. Dusja, waardering voor degene die het doet, maar dat wil IK liever niet zijn

Ik herinner me uit eerdere discussies dat jij hier thuis nog wel eens mee worstelt. Speelt dat hier ook ?

Tihama

Primavera

Primavera

25-06-2012 om 11:24

Dank tihama

Dank Tihama voor je uiteenzetting over prof. Hochschild. Ik begon me al een vreemde eend in de bijt te voelen. Heb ik na tien tallen jaren zonder te hebben gedaan eindelijk een vaatwasmachine en sinds kort zelfs een droger, komen er allemaal enthousiaste draadjes dat de moderne OOL-er de afwas tegenwoordig weer met de hand doet of de was weer ophangt. Voor het milieu en de gezelligheid natuurlijk.
Maar het is natuurlijk gewoon een kwestie van keuzes maken in waar je je tijd aan wil besteden. Nou heb ik een gruwelijke hekel aan huishoudelijke klussen en voel ik geen enkele voldoening als ik een vaat van 6 personen met de hand weg moet werken. Vooral omdat wij twee keer per dag warm eten. Gezellig is het ook al niet, want met het afdruipsysteem dat ze hier in keukenkastjes hebben is het toch een eenpersoonsklus. Daarintegen is de vaatwasser wel met meerderen tegelijkertijd in en uit te ruimen en zelfs de jongste van 7 kan hem bedienen. Ik geniet er juist intens van dat na het eten alle rotzooi op deze manier heel makkelijk uit het zicht verdwijnt en met een druk op de knop alles schoon wordt, terwijl ik op dat moment van mijn koffie kan genieten of een spannend boek lezen of wat dan ook.
De wasdroog-combinatie is ook puur genot. Niks meer uitkijken hoe het weer is of dagelang met klam spul in huis. Geen problemen meer dat de was te lang nat in de trommel heeft gelegen en nog een keer gewassen moet worden om de bedompte geur er uit te krijgen. Heerlijk, is zet hem 's avonds aan en 's ochtends heb ik 9 kilo droge was of als ik het snel programma doe voor een kleinere was die op het laatste moment moet, komt die er binnen een uur gewassen, strijkdroog en goedruikend uit.
Aan de andere kant vind ik koken weer wel leuk, waardoor ik er helemnaal geen problemen mee heb om bijv. kleigrond van verse spinazie af te schrobben en daar dan een verdwaalde gekko bij te redden. Arm beest, eerst een nacht in de ijskast en toen ik een koud bad gestort. Toen ik heb eindelijk achter de keukenkastjes vandaan had geplukt, heb ik hem maar buiten in het zonnetje gezet om bij te komen.
Maar ik kan mij voorstellen dat er andere mensen zijn wiens hobby het nou niet is om iets engs bruin met hun ooghoek uit de te wassen groente zien te kruipen of de (naakt)slakken eerst uit de sla te moeten plukken. Die zullen waarschijnlijk weer heel blij zijn met de mogelijkheid om voorgewassen of voorbereide groente te kunnen kopen zonder zich af te vragen of ze dan niet vergeten te leren hoe ze het met vers spul direkt van het land aan moeten pakken.
Dat doet mij denken aan mijn grootmoeder die de bloemkool een tijd in een bak zout lauwwarm water liet liggen om te zorgen dat de wormpjes eruit kropen. Dat zie ik nu niemand meer doen. Zouden die doodbestreden zijn of eten we ze in onze onwetendheid gewoon op aangezien ze tenslotte ook een wittig uitelijk hebben.
Ik heb het idee dat het voor het milieu het beste zou zijn als we allemaal arm, slonzig, lui en kleinbehuisd zouden zijn. Niks te veel uitgeven aan overbodige dingen en luxes want je hebt het geld niet, niet te veel schoonmaken zowel jezelf als het huis en een kleinere oppervlakte heeft veel minder stookkosten en voor veel energieverslindende apparaten is er geen plaats.
In onze al of niet milieubewuste keuzes speelt denk ik erg mee waar we voldoening uit halen en waaruit beslist niet. Ik vind het heel nobel dat een gezin de tweede auto de deur uit doet en daarom veel met de fiets doet. Alleen pieker ik er dus niet over om dat zelf ook te doen. Met 40°C boodschappen halen over een weg waar alle auto's minstens 70km/h rijden en meer dan een halve dagtaak hebben alleen maar in wegbrengen, ophalen of om alleen ergens te komen, is nou niet mijn idee van hoe ik mijn dagen door wil brengen.
Dus pak ik de auto mèt airconditioning, ook al zo'n fijne uitvinding. Geen zorgen, ik kan heus wel zonder airconditioning als het moet, maar het rijdt toch een stuk prettig zonder dat je aan je stoelbekleding kleeft van het zweet. En dàt scheelt natuurlijk weer een aantal douchebeurten en wasmachines draaien.
Groeten Primavera

Hebben wij wel

Wij hebben pas een paar jaar een vaatwasser omdat we een nieuwe keuken wilden in dit huis, tja en dan zit zo'n ding erin en dat vonden we wel prima. Scheelt ons toch wel tijd. Wij eten altijd laat omdat man laat thuis is, en dan na het eten kinderen naar bed, en we hadden dan nooit meer zin om af te wassen, dan bleef het staan tot de volgende dag en als het dan even druk was en er kwam niet van.... stond het nog een dag. Dat was vies en het werd vol op het aanrecht, we hebben maar een kleine keuken. Als er geen nieuwe keuken in was gekomen, hadden we geen losse vaatwasser aangeschaft, die had ook nergens kunnen staan. Maar nu kwam het wel mooi uit.
Ik vind de vaatwasser bijzonder weinig werk, het is de hele dag door netjes op het aanrecht, het is eigenlijk altijd schoon en nagenoeg alles is droog. Inderdaad geen vliegjes en minder mieren. Ik ben er wel tevreden mee. Maar zou ook zo zonder kunnen, heb mijn leven lang afgewassen (ook vroeger, groot gezin). 't Is een luxe dat weet ik maar al te goed.

Primavera

Wat schrijf je heerlijke stukken tekst!!!
In welk land woon je ook alweer?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.