Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Een kastje per dag


madelief

madelief

14-09-2012 om 22:09

Hoe?

Hoe houd ik die planken die ik al gedaan heb dan netjes? Dat is toch echt mijn probleem, opruimen lukt wel maar netjes houden... Verder een top idee!
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

14-09-2012 om 22:15

Hoe

Goed nadenken over vaste plekken voor spullen en 2 plekken creeeren voor "rotzooi" en die zoek je elk weekend een keertje uit. Die plekken heb je nodig, want als je thuiskomt met een stel kinderen, leg je meestal niet gelijk alles op de goede plek.

Ik heb beneden altijd een bakje staan voor kleine zooi die mee naar boven moet. En die neem ik 's avonds mee naar boven. Verder probeer ik de hele dag dingen terug op hun plek te leggen, en de kinderen helpen mee voor het eten.

Maar het blijft water naar de zee dragen. Zeker nu mijn jongste een liefde heeft opgevat voor wasgoed. Dus haalt het wasgoed uit de wasmachine of droger om het over haar nek te doen en door het hele huis te verspreiden. Het is maar een fase en het houdt haar zoet, maar de was kost me wel opeens stukken meer tijd

Nowee

Nowee

14-09-2012 om 23:28 Topicstarter

Rodebeuk

Hoe ik dat weet van jouw schoenenkast? Ben je dat vergeten? Jij had hèt systeem voor de schoenen, een pax-kast en ik heb die toen gelijk ook gekocht. Misschien is de mijne morgen aan de beurt, ga ik nog even over nadenken.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-09-2012 om 01:09

Ik wil ook wel...

Maar een op werkdagen gaat me dat niet lukken. Dan ben ik al blij als ik op het eind van de dag gewassen en gestreken ben.

Mag een plankje per week ook. Of werkt dat niet?

Savon

De herinnering aan dat gezellige hoekje in Amersfoort overschaduwt het Pax-draadje.

Dat ik nog steeds wel heel erg geestig vind. Als iedereen een sticker kon plakken in zijn huis op wat er is gekomen door suggesties op OOL dan zouden er heel wat oranje plakkertjes komen denk ik.

Ik ben trouwens sowieso bezig met een upgrade. Ik heb een nieuw schoonmaakschema, lijstjes voor waar de kinderen aan moeten denken bij thuis komen en naar bed gaan. Volgende is nog een opruim-methodiek, die begint ook al te lopen. De achterstallige kasten had ik zolang laten staan, je kan niet alles tegelijk. Oh en ik moet ook nog mijn hoofd leegmaken door goede takenlijsten. Op mijn werk gaat dat redelijk maar vanochtend lag ik weer wakker door mantelzorggedonder dat ik weggedrukt had.

Ginny

Ik zit ook klem op werkdagen.
Het belangrijkste is denk ik, voor mij althans, dat je niet nadenkt maar een ritme neerzet. En dat je taken zo indeelt dat het geen monstertaken worden. Monstertaken slorpen tijd en als je ze onderbreekt is het een nog ergere puinzooi dan het was.

Dus kies voor kastdagen, of maak de taak nog kleiner dan een vak.

Guinevere

Guinevere

15-09-2012 om 08:03

Ja ginny

Ik zou het wel (bijna) dagelijks proberen te doen. Anders werkt het systeem niet. Inderdaad je doel verkleinen. Je kunt doordeweeks ook alleen één vakje van de bestekla onder handen nemen. Of het mandje met de afstandbedieningen, of 1 bakje met speelgoed, 1 plankje in de badkamerkast.... etc.

Als je het heel klein houdt

moet je drie dozen/doosjes/containers hebben. Dan kan je altijd willekeurig onderbreken. Vergt even wat discipline maar kan goed werken. Dozen zijn dan:
1. EO=elders opbergen
2. HT=hier terug als je klaar met ruimen bent
3. K=kringloop of weggeven of alles wat niet in de kliko donderen is. Dat laatste kan je nl. meteen doen.

Ik wil ook 1 per week

Ik wil ook wel meedoen, maar heb ook voorkeur voor 1 per week, of voor mij part 5 per week? Ik red dat niet op werkdagen. Ik moet boodschappen doen en dan nog zien dat er gekookt word (meestal door anderen) en dan nog heen en weer, en de was aanzetten voordat ik tijd heb is het al 20.00 uur...en om dan nog kastjes uit te pakken Maar ik heb ook vrije dagen.....En meestal ben ik dan veel aktiever in het huishouden.
En ik heb een 'voorstand' want van de zomer (in die regenperiode) heb ik de zolder al opgeruimd (12 zakken en 6 dozen troep én 4 stoelen weggedaan!!!) én ik heb de schoenenkast al opgeruimd én ik heb de 'beddegoedkast' ook al opgeruimd......
De reden dat ik bedacht had dat ik dát nu maar een moest doen is de leeftijd van de kinderen. Pubers nu....dus dat kinderspeelgoed dat maar de hele tijd nog in kasten en op zolder lag en knuffelbeesten en kinderkleding en zelfs schoenen die ze niet meer pasten is nu allemaal wég. E.a. heb ik ook verdeeld over nichtjes,neefjes enzo. Kinderboeken, kabouter-plop dekbedovertrekken, roze barbietasjes, schaatsen die niemand meer past,regenlaarzen, skeelers, kinderachtige koffers, schooltassen, gymkleding etc.etc.
Ik heb wel voor beide meiden dozen gemaakt met dingen waarvan ik dacht dat moeten ze écht bewaren.....
Die staan nu dus te schitteren op een vrij geordende zolder.
Dat is dus wel een tip. Zoek stevige dozen voor elk kind en zet die klaar. Daarin doe je uit elke periode 'iets' van school ofzo of voorleesboeken waar ze erg aan gehecht waren of hun eerste schoentje, ook de dingen waarvan je denkt dat ze dat voor hun eigen kinderen misschien wel leuk vinden. Nou ja, je snapt het wel. Wel flinke dozen en namen erop, want ik had ze al doorelkaar gehaald O en ik heb 1 doos appart voor onszelf met altijd handig speelgoed. Voor evt. bezoekende kinderen, mogelijk ooit kleinkinderen enz. Daarin zit de duplo, de lego, de ministeck (hobby van jongste geweest lange tijd), dingen waar je best veel van hebt en die vast nog van pas komen
Laatst hadden we loge's met jonge kinderen en eindelijk kon ik voor het eerst in een mum van tijd het jonge-kinderen-speelgoed tevoorschijn toveren.
Ik wil verder zo, maar niet met elke dag een kastje of laatje, gewoon 1 keer per week een aantal of de hele kast in 1 dag. Dat past meer in mijn ritme.
Op mijn programma voor volgende week staan de paperassen-laden....En de kapstokken irriteren me ook al tijden en de gangkasten op de 1ste verd. ook, dus het word 1 van die 3.
groeten albana

koentje

koentje

15-09-2012 om 09:25

Ik ga

een schema maken van welke kastjes ik wanneer doe. Geef ik mezelf soms een kastjesvrije dag! Maar er moet wel structuur in zitten, want ik ken mezelf!

koentje

koentje

15-09-2012 om 09:32

Liefhebbers van deze actie

ik heb een draadje geopend voor ons in 'gezellig, contact leggen'!!
lets fix the house!!

Bellefleur

Bellefleur

15-09-2012 om 11:15

Ik doe ook mee.

toen ik gisteren dit draadje las liep ik voortdurend rond in huis; welk laadje zal ik als eerste pakken? Toen besefte ik pas hoeveel laadjes en planken je hebt in een huis. Ik ga beginnen met een la van de secretaire, en een la van de boekenkast. Ik heb in het weekend meer tijd dan door de week, dus misschien kan ik in het weekend dubbel doen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-09-2012 om 12:34

Rodebeuk

Ja had ik ook al bedacht. Ik hou het voorlopig maar op een kastje of plankje op mijn vrije dagen. En als ik na een werkdag nog zin en energie over heb doe ik gewoon een makkie.

Dit zijn ook van die dingen die ophopen en voor je het in de gaten hebt slipt het langzaam dicht. Daarom is het denk ik ook wel handig om dit stukje bij beetje te doen en niet de eerste week van januari ofzo. Want dan is het meer dan een dagtaak en niet meer te overzien.

Denk trouwens dat ik ga proberen om op werkdagen een werkkastje, laatje of plankje te doen.

Dan zit ik toch in het ritme.

Nowee

Nowee

15-09-2012 om 12:56 Topicstarter

Dag 2

Een doos met medicijnen, nog een doos met medicijnen, een doos met keukenspullen die ik niet dagelijks gebruik, nog een doos met keukenspullen die ik niet dagelijks gebruik (waarom heb ik 3 vacuvins?), kookboeken die ik niet weg wil doen en dit alles voorzien van 25 zilvervisjes (of papiervisjes, dat weet ik niet). Dit was geen handig plankje vandaag, maar toen ik net de wasmachine aan ging zetten was ik wèl erg blij met m'n plank van gisteren!

Mijnheer Savon (niet gehinderd door enig "dit moet eens opgeruimd worden"-gen) heeft bijna onder dwang zijn plank van de schoenenkast opgeruimd.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2012 om 15:41

Leg me niet vast

Ik vind het idee heel goed, maar ik weet nu al dat ik geen zin heb om me vast te leggen voor een vaste klus per dag.
Eens per zoveel tijd kom ik op het lumineuze idee om wat uit te mesten. In de zomer heb ik de trapkast uitgemest. Mijn hemel... wat kwam daar een zooi uit! Ik dacht bij die klus ook 'ik doe plank voor plank', maar zo werkt dat niet. Ik heb eerst de grond leeggehaald. Daar lag allerlei troep die van de planken was gevallen. Ik heb daarna de troep de troep gelaten en ben de volgende dag verder gegaan met het voornemen een plank te doen, maar eenmaal bezig heb ik de rest van de kast maar gedaan, omdat iedereen gek werd van alle spullen die in de huiskamer stonden. Moe en bezweet was ik wel trots op het resultaat. Gister zocht mijn man iets in het laadje van de salontafel. Ach, die wilde ik toch al opruimen, dus dat heb ik toen gelijk maar gedaan. In dat laadje worden vaak dingen gestopt als pasfoto's, kaarten van bijzondere gelegenheden en zo meer. Ontzettend leuk om dat eens in de zoveel jaar weer eens door de handen te laten gaan. De herinneringen heb ik teruggestopt, de troep ligt inmiddels in de zwarte container. Zo wil ik af en toe wel iets oppakken, maar dus niet als dagelijks terugkerende verplichting.

Nowee

Nowee

15-09-2012 om 16:21 Topicstarter

Kaaskopje

We komen je echt niet thuis opzoeken hoor als jij geen kastje/plank/laatje per dag doet

Ik heb vandaag toch de hele kewloxkast die in de berging staat gedaan. Gisteren één plank en nu de rest. Vervolgens kwamen er allemaal dingen uit die weer ergens anders opgeborgen moesten worden dus moest mijnheer Savon weer op het vlierinkje klimmen. Ik wilde het wel per se opgeruimd achterlaten in plaats van dingen weer terugproppen die er eigenlijk niet horen.

Ik ben trots op mij.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2012 om 16:56

Haha savon

Oh nee dat dacht ik ook niet hoor
Ja, als je een keer begint moet het ook af, dat was met de trapkast ook zo. Vandaar dat ik alles gewoon in de huiskamer heb laten staan tot de volgende dag. Dan maar even dat ongemak.

Oh bah mensen

ik heb nu, om tien over vijf, voor het eerst een moment dat ik kan zitten sinds ik vanochtend het huis verliet voor de boodschappen rond half tien.

en zometeen weer door met de Gezinsavond in huize Beuk (nieuwe traditie op zaterdag: op tijd douchen, eten en dan iets samen doen).

Dus ik moet het aller- aller kleinste vakje doen. Ik denk dat ik mijn rommelplekje op het witte kastje waar je de woonkamer binnenkomt doet. Dat telt ook voor vakje vandaag!

Juist die kleintjes

Juist die kleine kastjes met vaak kleine rommeltjes kosten zoveel tijd. Een per dag vinnik vrij veel hoor. En ik heb ook een nieuwe tactiek: elke dag, steeds in een andere kamer, in een wasmand, 5 minuten alles verzamelen wat er niet hoort. En dan de inhoud opruimen. Werkt erg goed, zeker met partner die nu ook mee wil helpen. Lukt niet elke dag. De kinderen pikken het ook op. Ik werk van achter naar voor met uitzondering van keuken (aanrecht, keukentafel), het washok en de wastafel in de badkamer (elke dag).

Margriet*

Margriet*

16-09-2012 om 19:41

Vandaag

Twee kledingkasten uitgemest. Resultaat een vuilniszak vol kleding die naar de kringloop kan en een blij buurmeisje (die alle leuke meidendingen kreeg).
Ik hoef even niet meer.
Morgen weer een ander klusje. bijv. Studie papieren van vier jaar uitzoeken. Zucht.....

Nowee

Nowee

16-09-2012 om 20:34 Topicstarter

En ik heb vandaag

de doos met stickers uitgezocht. Dat lijkt een klusje van niks, maar ik was er bijna een half uur mee bezig.

Morgen is echt de schoenenkast aan de beurt.

lennest

lennest

16-09-2012 om 22:07

Ik doe mee!

Ik heb de afgelopen dagen de speelgoedkast van de kinderen opgeruimd en vier tassen bij de bso afgegeven. Morgen de voorraad sokken, alles wat te klein is, gaat eruit. Voor. Rst van de week weet ik het nog niet. Ik vind het een gaaf idee, of ik echt elke dag iets ga doen, weet ik niet, maar om elke keer iets kleins te doen, is heel goed.

suus36

suus36

16-09-2012 om 22:34

Doe ik mee

Wat gaaf zeg. Zeker als je blog leest. Vandaag het kastje in de badkamer gedaan. Heb tussikind van VSM weggegooid wat tot.........schrik niet.........2006 goed was. En nog een hele reutemeteut weggegooid en nu is het kastje blinkend schoon en nagenoeg leeg. 20 min. werk.
morgen begin ik aan de zolderkast. Daar zie ik al 10 jr tegenop. Ik heb me nu voorgenomen om van linksonder naar rechtsboven te gaan. Alle dagen een half uur, behalve mijn werkdagen, woe, do en vrij.
Gr.
Suus

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Nowee

Nowee

16-09-2012 om 22:46 Topicstarter

O die sokken

Ik heb in de schoenenkast in de gang zo'n 25 verweesde sokken. Iedere keer als er op onverklaarbare wijze eentje uit de was komt prop ik 'm daarin. Die moet ik ook gaan uitzoeken. Dat wordt dinsdag dan, dat is ook zo'n klusje waar ik nooit zin in heb.

Waarom lopen er nu eigenlijk 2 draadjes? Ik vind opruimen helemaal niet gezellig namelijk.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-09-2012 om 23:03

Nee ik ook niet...

Vandaag dus de lade van mijn dressoir (zie andere draad) en morgen ga ik de dekenkist met kleine spelletjes (en boeken van de wehkamp, neckermann, H&M, etc.) uitzoeken.

Ik verheug me er nu al op!

Ik ga dwars door het huis (van badkamer naar slaakamer naar woonkamer) heen. Dat is vast niet logisch. Maar om het een beetje leuk te houden neem ik iedere de plek waar ik verwacht het meeste plezier van te hebben. Zo verheugde ik me al een flinke tijd op het weer ophangen van mijn muursticker-fotolijstjes. En nu ze er weer hangen ben ik erg in mijn nopjes Het er ook erg mooi uit vind ik, al zeg ik het zelf
En die spelletjes kast: daar zitten vast spelletjes bij waar jongste nu aan toe is, en dat is dan altijd leuk om terug te vinden, het is net schatzoeken... Dus toch wel gezellig eigenlijk

Ben me nu al het hoofd aan het breken over welk plankje ik op het werk ga aanpakken... Dat gaat nog niet meevallen om daar een klusje van 10 minuten uit te zoeken.

Savon

De oplossing voor jouw probleem heet sokkenklemmen, dan kunnen de sokken paarsgewijs in de was en heb je geen weesjes meer.

Onder andere via Waschbaer, maar er zijn meer leveranciers.

Groeten,

Temet

Nowee

Nowee

17-09-2012 om 10:21 Topicstarter

Temet

Die heb ik gehad, sockstars, maar die gingen steeds los waardoor de Miele-monteur alsmaar moest komen. Ik heb ook al waszakjes geprobeerd, maar het lijkt of mijn wasmachine sokken eet.

Ik zal eens op Waschbaer kijken wat zij hebben.

Nowee

Nowee

17-09-2012 om 10:23 Topicstarter

Ginny

Ik ga ook kriskras door het huis en ik word er zo blij van als er iets opgeruimd is waar ik me eigenlijk al zo lang aan erger.

Spelletjes, die moeten ook. Niet om Truusje, want die houdt nog niet van spelletjes, maar gewoon om weer eens te kijken wat we hebben en wat eventueel weg kan.

Vandaag ben ik werken, maar vanavond pak ik toch die sokken maar even beet denk ik.

Geen kastje opgeruimd...maaarr......

dit weekend wel een langlopende ergernis heel origineel opgelost. naast de achterdeur in de 'achterha' staat een grote open schoenenkast tegen de muur. Daarboven hangen sinds zaterdag een stuk of 7-8 random tegen de muur geplakte stukken regenbuis van een cm of 20 lang. Mooi afgewerkte koppelstukken zijn het. Recht naar voren, a la de amerikaanse brievenbussen. Iedereen heeft een eigen 'koker' en daar passen perfect alle sleutels, mobieltjes, briefjes die mee naar school moeten en andere losse zooi per persoon in. Het ziet er vreselijk lollig uit & het werkt als een tierelier. Iedereen kwakt er bij binnenkomst zijn losse spulletjes in. Zat al maanden in mijn hoofd, dit plan en nu heb ik het uitgevoerd!!! Jippie!!!

Margriet*

Margriet*

17-09-2012 om 12:03

Ingridt

Deze uitleg vraagt om visuele ondersteuning: foto?
Hoe heb je dat dan bevestigd? Tegen de muur geplakt?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.