Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Ovenschotel

Ik heb een paar pakjes Maggi ovenschotel gebruikt: plakjes gekookte aardappel, mix van groente en vlees, weer aardappel en dan het sausje uit een pakje, geraspte kaas erover en 45 min in de oven.
Graag tips voor een sausje dat ik zelf kan maken (zonder pakje/ zakje) omdat geheel wat smaak/ pit te geven.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Petr@

Petr@

16-10-2012 om 17:03

Is dit wat?

Creme fraîche + kaas + mosterd? Gaat bij mij zometeen over de ham-prei gratin en vinden wij erg lekker.

Shonagh

Shonagh

16-10-2012 om 19:54 Topicstarter

Petr@

Mix je dan de creme fraiche met de mosterd en dan de geraspte kaas er over ?

Gratin

De aardappelplakjes iets insmeren met uitgeperste knoflook, peper en zout. Een flinke scheut verse slagroom erover gieten en dan de geraspte kaas. Kaas meng ik vaak met iets paneermeel voor een korstje. Dan hier en daar een klein klontje boter.

bibi63

bibi63

16-10-2012 om 21:56

Verrassend lekker

Een bloemkool in stukken snijden en gaar koken in water met een bouillonblokje. Goed laten uitlekken. En vervolgens fijnstampen met een stampotstamper. In ovenschaal doen. Uitje fruiten, hierdoor gehakt rullen en kruiden met peper, beetje zout en flink kerrie. Dit over de bloemkoolmassa verdelen. Dan hierover aardappelpuree (zelfgemaakt of pakje voor ovenschotels). Geraspte kaas door de puree doen en de ovenschotel mee bedekken. Hierover nog wat geraspte kaas en dan een halfuurtje in de oven.
Verrassend lekker doordat de bloemkool gekookt is met en bouillonblokje en door de kerrie door het gehakt (en de geraspte kaas natuurlijk..).
Gr. Bibi

Shonagh

Shonagh

17-10-2012 om 09:51 Topicstarter

Mmmmm

Ik ga het eens proberen.

Tirza G.

Tirza G.

17-10-2012 om 12:23

Verrassend zout!

Verrassend lekker? Sufgekookte bloemkool met een homp zout (een bouillonblokje is voornamelijk zout), fijnstampen en vermengen met gezouten gehakt en dan a.puree uit een pakje (ook zout) en dán nog geraspte kaas (ook zout?) Jeumig. Je hebt je zoutinname voor een week binnen en van die bloemkool is geen vitamine meer te vinden.

Tirza

Vic

Vic

17-10-2012 om 12:43

Oh tirza

Wat ben ik altijd blij met jou Ik was bovenop mijn handen gaan zitten om niet zo'n reactie te tikken, en dan komt hij toch. Een weeë hap lijkt het me, met die tot snot gestampte bloemkool en kaas door de aardappelpuree. Maar ja, smaken verschillen. Ik houd wel van wat bite in mijn maaltijden.

Maar ho even

.. er staat niet dat de bloemkool tot snot moet worden gekookt, dat makne jullie ervan. gestampte bloemkool kan nog steeds stukjes hebben, als je het niet te lang kokt.
en bij puree staat als eerste : 'zelfgemaakt'.
dusseh, het is mar net hoe je het leest. los van het zout dat er wrs inzit.

wat ik een lekkere variant vind van ovenschotel: spruitjes en aardappelend bij elkaar [niet gestampt, in stukjes gesneden bijv of heel] en dan stukjes banaan erdoor en een doormidden gesneden plak camembert erbovenop [lekker vet].

lekker!

eet smakelijk vanavond allemaal

Tirza G.

Tirza G.

17-10-2012 om 18:40

Vertigo

Aangaande de bloemkool staat er: gaarkoken. Dat betekent dat het van je vork afvalt als je er in prikt. Ja dames, de vormingsklas en het kookboek der huisvrouw verloochenen zich nooit. En er staat: fijnstampen.
Ik weet niet waar je die bite dan nog vandaan wilt halen
Ik lees vier keer zout in het bericht: bouillonblokje, gehakt, puree en kaas. Goed, halen we de voorbewerkte puree er vanaf, is het toch nog drie keer. Dat vind ik véél.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

17-10-2012 om 18:41

Vic (ot)

Dank je. Ik ben ook blij met jou

Tirza

Bloemkool uit de oven

Is zalig, als je het roostert. Dus rauw in wat olijfolie met peper en zout en evt wat komijn of iets anders specerijigs, in plakken gesneden, zachtjes gaar laten worden. Kan drie kwartier duren.

judiths mama

judiths mama

17-10-2012 om 20:28

Ovenschotel met prei en ovenschotel met andijvie

Voor de schotel met prei: gehakt rul bakken, prei kort meebakken, cajun kruiden erdoor heen (niet al te veel). Puree maken (van aardappels). Gehakt-prei mengsel in een ovenschaal, puree erboven op en 20 minuutjes in de oven. Heerlijk, zeker als het koud is buiten.

http://www.smulweb.nl/recepten/1398802/Pittig-zoete-andijvieschotel-met-chorizo-lekker-slank
Even gekopieerd, gaat makkelijker dan alles overtypen. Zelfs mijn dochter lustte ineens andijvie, toen we dit aten!

Eet smakelijk.

Even wat dingetjes

rode saus: kan je zelf maken op voorraad. Kan met alleen boter, ui en tomaat uit blik of met toevoeging van bleekselderij en wortel, evt knoflook, evt italiaanse kruiden. Evt scheutje rode wijn erbij, alcohol laten verdampen voor de tomaten erbij gaan. Lekker lang laten koken zonder deksel, evt pureren (kinderen -> stukjes) en invriezen in porties van 500 ml.

Witte saus: kan met bechamel, gelijke delen boter en melk, ong eetlepel per 100-150 gram kookvocht of melk. Zout, peper en nootmuskaat.
Snelle versie is mengsel creme fraiche, slagroom en/of melk.

Verder smaakmakers: ui of knoflook met groente meebakken, of wat gember, of een pepertje, of wat gedroogde chilivlokken. Specerijen zoals koriander of komijn. Soms kan een klein snufje kaneel lekker zijn, bijv bij rode kool of kidneybonen.

Gewoon wat stapelen en combineren. Kan niet misgaan.

Bovenop wat broodkruim (gebakken met boter of olijfolie) of geraspte kaas.

Lekkere tip voor korstje is geraspte kaas met gelijk deel slagroom mengen. Fijn geraspt. Wordt goddelijk!

bibi63

bibi63

17-10-2012 om 22:03

Nou nou tirza

Je schiet wel weer lekker door zeg. Je giet het grootste deel van de bouillon weer in de gootsteen en daarbij hoef je helemaal niet een heel tablet te gebruiken, het gaat erom de bloemkool wat smaak te geven. En die bloemkool hoeft helemaal niet 'sufgekookt', hij moet zo zijn, dan je hem kan stampen en dat kan ook na 10 minuten. Of mag je bloemkool tegenwoordig niet meer koken (by the way: je hoeft de bloemkool helemaal niet in ministukjes te snijden. Een paar grove stukken is prima, het hoeft geen papje! te worden, dus de vita's blijven echt wel voor een groot deel aanwezig.
Verder: hoezo moet dat gehakt zout?? Ik kruid het gehakt met peper en kerrie en dan een snufje zout. Waarom noem je dat gezouten gehakt? Wat overdreven zeg. En puree kan je prima zelf maken, zonder daar zout bij te doen: gewoon aardappels met een scheut melk en evt. nootmuskaat (en misschien een snufje.... zout). Hoezo moet dat uit een pakje? Dat hoeft toch niet? Het kan. En geraspte kaas: ja daar zit zout in. Maar goed, ik had niet het idee dat Shonagh om een zoutloos recept vroeg en ik had ook niet het idee dat ik een overdreven zout recept hier heb neer gezet.
Een beetje overdreven die reactie van jou.
Bibi

bibi63

bibi63

17-10-2012 om 22:07

Tja vic

Ook jouw reactie is wat lullig. Zie mijn reactie aan Tirza. Tot snot gestampte bloemkool......pff, nee hoor het heeft echt wel 'bite' zo je wil.
Soep bestaat bij jullie waarschijnlijk uit water, wat tuinkruiden en groente. Mmmm

bibi63

bibi63

17-10-2012 om 22:11

Dank je vertigo

Zo is het precies. De dames hadden blijkbaar niet veel gevoel bij de bloemkool, maar de kerrie geeft juist de lekkere smaak. En verder kun je het net zo zout maken als je zelf wil en de bloemkool net zo papperig of juist grof.
Die camembert van jou zal ook wel 'not done' zijn, net zoveel zout als geraspte kaas
Gr. Bibi

Tirza G.

Tirza G.

17-10-2012 om 22:39

Tja

Ik voeg nergens zout aan toe, dus dan is het al snel erg zout ja. Een bouillonblokje bestaat voor het overgrote deel uit zout. En dat gaat volgens mij in die bloemkool zitten, net als die 'smaak' van jou. Wat is het nut anders, als je het toch weer door de gootsteen spoelt? In jouw redenering giet je het water dus af van de bloemkool en daarmee verdwijnt wél het zout van het bouillonblokje - maar niet de smaak? Zout ís de smaak.
En dan ook nog zout in je gehakt. De puree uit een pakje komt uit jóuw posting, die verzin ik niet zelf. En dat is dus ook gezouten. En kaas is ook heel zout.
Ik zou het hier niet hoeven te serveren, laat ik het daar op houden.

Tirza

Shonagh

Shonagh

18-10-2012 om 10:45 Topicstarter

Bedankt

Ik heb weer wat ideetjes en ik houd wel van wat zout in m'n eten ;o)

bibi63

bibi63

18-10-2012 om 14:54

Nou nou tirza

Het gaat allereerst al om de toon van je bericht (net als die van Vic). Je kunt best zeggen dat het jou te zout lijkt, prima, maar de manier waarop jij (en Vic) dat verkondigen is m.i. niet nodig. Vooral omdat je dat gaat bewoorden als sufgekookte bloemkool (daar ben je zelf bij, hoe suf je het wilt trouwens).
"Een bouillonblokje bestaat voor het overgrote deel uit zout. En dat gaat volgens mij in die bloemkool zitten, net als die \'smaak\' van jou. Wat is het nut anders, als je het toch weer door de gootsteen spoelt? In jouw redenering giet je het water dus af van de bloemkool en daarmee verdwijnt wél het zout van het bouillonblokje - maar niet de smaak? Zout ís de smaak." Ja dat snap ik ook dat een bouillonblokje hoofdzakelijk uit zout bestaat en natuurlijk gaat daar ook van in de bloemkool zitten (anders heb je niet de smaak..), maar als je het water afgiet (waar dat bouillonblokje in is opgenomen), giet je dus heel veel bouillon/zout weer weg. Dus je eet niet met z'n vieren 1 bouilblokje, (is kwart p/p), maar een klein beetje van dat kwart deeltje van het bouillonblokje. Nou dan valt het wel mee toch? En ja, als je nooit ergens zout aan toevoegd, dan is iets voor jou natuurlijk al snel te zout. Dat snap ik, maar je hoeft niet te overdrijven.
En zout in het gehakt doe je naar eigen believen (of geheel niet), dat is dus niet perse een schep zout door het gehakt, dat maak jij ervan. Bij mij is dat een klein beetje.
Puree uit een pakje kan als je dat makkelijk vindt, ik doe het niet (niet lekker), maar als suggestie voor diegene die dat makkelijk vindt.
En ja kaas is zout. Nou en? Eet jij geen kaas? Ik wel, lekker! En Shnogah blijkbaar ook (met zoveel anderen), gezien haar eerste posting.
En verder heeft Shnogah niet gevraagd om een zoutloos/zoutarm recept. Zij en iedereen kan zelf bepalen hoeveel of hoe weinig zout erin gaat.
Bibi

Vic

Vic

18-10-2012 om 17:51

Bibi

Je hebt gelijk, smaken verschillen. Maar toch lijkt me het én én én niet heel gezond.

Petr@

Petr@

18-10-2012 om 17:59

Shonagh

Ook de kaas gaat er door heen, dus mosterd, creme fraîche en kaas door elkaar mengen en over de schotel gieten (niet echt vloeibaar dus gieten is niet het juiste woord, je smeert het er meer op). Daarna nog wat kaas over dat mengsel heen strooien.

Guinevere

Guinevere

18-10-2012 om 18:44

Pakjespuree

Als je toch incidenteel aardappelpuree uit een pakje wilt maken, neem dan die van de Aldi. Daar zit namelijk geen zout in. Ook geschikt als bindmiddel.

Vic

Vic

18-10-2012 om 20:34

Nadeel

Als je eenmaal zelf puree hebt gemaakt (supersimpel, gekookte aardappels stampen met wat room) vind je de pakjespuree echt niet lekker meer. Net behangerslijm.

bibi63

bibi63

18-10-2012 om 20:53

Das waar vic, maar

dan moet je de aardappels wel gewoon stampen met een pureestamper. Als je het in de keukenmachine doet, dan krijg je pas écht behangerslijm.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

18-10-2012 om 21:05

Nog een receptje voor shonagh: ovenschotel kipfilet bolognese

Uitje met knoflook fruiten in wat olijfolie. Blokjes kipfilet meebakken. Daarna blikje tomatenpuree even mee bruineren. Zak italiaanse roerbakgroente even meebakken(evt. zelf gesneden groenten), blik tomaten erdoor, kruiden met oregano, peper, tijm, marjolein/marjoraan (als je van pittig houdt evt wat sambal erdoor). Je kan er ook nog wat zongedroogde tomaatje op olie door doen. Puree maken met scheut opgewarmde melk en snufje nootmuskaat (ja ja, van 'echte' aardapels). Prut in ovenschaal, puree erover en geraspte kaas erover (ja ja beetje zout die kaas). Half uurtje in voorverwamrde oven.
Gr. Bibi

Annet

Annet

18-10-2012 om 22:12

Ook aldi pakjespuree

Ik maak die voor de kinderen, zit inderdaad geen zout in. Ik doe er zout, peper, room en boter bij. Daarna nog wat geraspte kaas erover en dan in de oven in meedere bakjes. De bakjes die overblijven gaan in de vriezer voor de volgende keer. Makkelijk spul, goed te eten.
Helaas heeft de Aldi de pakken niet meer continue. Ben nu uitgeweken naar merkloos spul van c1000. Dat is pas lijm! Zodra de Aldi de puree weer heeft, sla ik in.
Oja, ik heb deze puree zelfs in mooie toefjes gebakken in de oven gepresenteerd op een feestje. Ze waren heel populair!

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2012 om 22:35

Puree

Ik lees dat jullie het over puree hebben. Ik maak pakjes puree niet vanaf de gebruiksaanwijzing, maar ik meng tot ik zelf tevreden ben en op die manier gedaan vind ik de C1000 puree best te eten. De lekkerste vind ik geloof ik de Maggi puree voor stamppot. Die is vrij stevig.

Annet

Annet

18-10-2012 om 23:17

Bedankt voor de tip kaaskopje

Ik ga de volgende keer de Maggi versie proberen. Misschien vinden we die wel lekker.
Zelf mengen doe ik sowieso. Maar met de C1000 versie was ik toch niet tevreden. Te eten vind ik niet goed genoeg.

Tirza G.

Tirza G.

18-10-2012 om 23:44

Nou nou bibi63

Het gaat allereerst al om de toon van je bericht. Je bent m'n moeder niet. Je kunt best zeggen dat het jou niet te zout lijkt, prima, maar de manier waarop jij dat verkondigt is m.i. niet nodig.

Goed. Nu zijn we echt een eind opgeschoten. Zout is lekker, heerlijk heerlijk heerlijk. En reuze ongezond. Ongeacht smaak, lengte, leeftijd, gewicht of sociale klasse: we krijgen door nergens zout aan toe te voegen al méér nodig dan we per dag nodig hebben. En dat geeft natuurlijk helemaal niks, moet ieder voor zich weten. maar mèn, wat is het slecht voor je. En als je zout ontwent, proef je in het gerecht zoals jij het maakt dus nog maar één ding: zout. Geen aardappel, gehakt of bloemkool, alleen maar een zoute brij. Geeft niks, zout is lekker. Maar om het anderen nou aan te raden als smaakmaker gaat me te ver.

Tirza

Mea Proefrok

Mea Proefrok

19-10-2012 om 09:04

Geprobeerd plus recept

Nou dames, naar aanleiding van dit ovenschoteldraadje heb ik een Pakje geprobeerd, een soort bechamelsaus van Maggi voor over de bloemkool. Ingredienten: schijfjes aardappel, gehakt, sjalot, bloemkool. En daar die saus overheen. Ik had de aardappelschijfjes en de bloemkool zoutloos voorgekookt, dus het enige zout wat er in de maaltijd ging, zat in het pakje. De maaltijd zag er lekker uit toen hij uit de oven kwam, geur was ook prima. En bingo, na twee happen wilden man en ik allebei onder de kraan gaan liggen. Het was werkelijk bremzout. Ook ronduit ongezond voor kleine kinderen, lijkt me.
Hierbij dus een ervaringsdeskundige supporter van Tirza's standpunt. Het klopt bovendien dat er tegenwoordig overal zout (en suiker) in zit en dat toevoegen echt niet meer hoeft, al helemaal niet als er ook kinderen mee-eten. Die kleine niertjes moeten dat allemaal maar verstouwen, is nie goe.
Nou ja, weet je, als het lekker was geweest, had ik mijn mond gehouden. Bij een zak Vlaamse friet hoor je mij niet emmeren over zout. Maar dit was dus gewoon niet lekker meer. Alle potentiele smaak wordt weggevaagd door al dat zout. Brrr.
Hele lekkere ovenschotel die wij vaak maken: drie paprika's (geel groen rood) in dikke repen snijden. Sjalotje en wat knoflook erbij snipperen. Allemaal even roerbakken in olijfolie. Intussen in een mengkom vijf eieren klutsen met wat zout, peper, goeie Indiase kerrie en chilipeper naar smaak. Twee grote eetlepels creme fraiche erbij, weer roeren, en tenslotte nog wat geraspte kaas (50 gram is genoeg). Ronde ovenschaal pakken, paprikaprutje over de bodem verdelen, eimengsel eroverheen schenken en 40 minuten in de oven zetten op 160 graden. Eten met warm Turks of Marokkaans brood en tomatensalade.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.