Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Ovenschotel

Ik heb een paar pakjes Maggi ovenschotel gebruikt: plakjes gekookte aardappel, mix van groente en vlees, weer aardappel en dan het sausje uit een pakje, geraspte kaas erover en 45 min in de oven.
Graag tips voor een sausje dat ik zelf kan maken (zonder pakje/ zakje) omdat geheel wat smaak/ pit te geven.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Deze is succes verzekerd

Een link naar een recept van de ah. Ik heb deze schotel al zo vaak gemaakt. Ook met verjaardagen en iedereen is er dol op.

INGREDIËNTEN
1 kg aardappelen iets kruimig, geschild
1 schaal rundergehakt (ca. 500 g)
4 uien, in halve ringen
1 bakje champignons (250 g), gehalveerd +
2 el mosterd
50 g boter
150 g belegen kaas, geraspt
1 pakje snijbonen (300 g, diepvries)

BEREIDEN
1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Kook de aardappelen 20 min. in water met zout. Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan met antiaanbaklaag in 8 min. rul. Bak de ui en champignons 5 min. mee. Meng de mosterd erdoor, breng op smaak met peper en zout en schep in de ovenschaal. 2. Giet de aardappelen af boven een kom. Voeg 150 ml kookvocht en de boter toe en stamp tot puree. Meng de kaas erdoor. 3. Verdeel de bevroren snijbonen over het gehakt en dek af met puree. Bak in 20 min. goudbruin.

Dit is de link
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/689018/britse-cottage-pie

bibi63

bibi63

19-10-2012 om 12:45

??? tirza

Ik vind dat je echt doorslaat. We weten allemaal dat teveel zout slecht is en we weten ook allemaal dat we het genoeg naar bingen krijgen zonder het zelf toe te voegen. Ik ben zelf ook matig met zout, voor veel gerechten gebruik ik het helemaal niet. Maar op m'n eitje eet toch graag een beetje zout. Tja zal vast gewenning zijn, maar volgens mij is het een normaal 'verschijnsel'. En ook kaas eet ik graag. Dan maar zout.
En met je laatste zin: "Maar om het anderen nou aan te raden als smaakmaker gaat me te ver". Vlieg je m.i. toch echt heel erg uit de bocht. Wat is dát nou voor onzin! Los van het feit dat ieder zelf bepaalt hoeveel zout/bouillon of wat dan ook aan het gerecht toevoegt. Zoals jij het ziet, zou je alle (of op z'n minst bijna alle) receptenschrijvers, professioneel of bijv. hier op het forum moeten aanklagen. Neem bijv. een recept voor een gehaktbal. Ik weet het niet, maar volgens mij zal in bijna elk recept, naast de nodige andere kruiden enz. ook vermeld worden om wat zout toe te voegen. Of je dat wel of niet of veel of weinig doet, moet ieder zelf weten, maar blijkbaar vind jij bij een gehakballenrecept dat de 'schrijver' te ver gaat. Vreemd hoor.
Bibi

bibi63

bibi63

19-10-2012 om 12:53

Mea

Ik ben het met je eens dat 'pakjes' vaak veel te zout zijn. Ik gebruik ze ook niet, want ik bepaal liever zelf de smaak en hoe 'zoutig'.
En bij een zelfgemaakt/verzonnen recept kan ieder zelf bepalen hoe veel of hoe weinig zout wordt toegevoegd. In je eigen recept geef je zelf aan dat je zout toevoegd aan het eiermengsel. Dat is toch precies hetzelfde? Ik en wij weten niet hoeveel zout jij bedoelt en jij toevoegt, dat doet er ook niet toe, dat bepaalt degene die jouw recept wil proberen zelf. Tevens doe je er ook nog geraspte kaas bij. Volgens Tirza's normen doe je het dus geheel fout, want zij vindt het 'te ver gaan' om te melden dat je zout (of producten die zout bevatten (bouillon/kaas) aan je recept toevoegt....
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

19-10-2012 om 12:55

Oei vic

Er wordt in jouw (nou ja, van Allerhande) recept wel aangegeven e.e.a. met zout op smaak te brengen. Foei.
Bibi

Vic

Vic

19-10-2012 om 13:03

Bibi

Als je het maakt, merk je vanzelf dat dat helemaal niet nodig is. Smaak genoeg. En ja, dat gekruide paneermeel is natuurlijk een beetje not done maar daar lig ik niet wakker van

bibi63

bibi63

19-10-2012 om 14:09

Vic

En dat is nou vaak de hele grap. In de meeste recepten staat standaar: op smaak brengen met zout en peper. Vaak is dat inderdaad niet nodig, of een 'snufje voor de vorm'. Hangt ervan af wat er nog meer door zit.
Gr. Bibi

Tink

Tink

19-10-2012 om 17:04

Zout

Als je zoutloos/zoutarm gewend bent, smaken pakjes en zakjes idd al snel bremzout. Ook ik vind dat er in Bibi's recept een flinke hoeveelheid zout te vinden is, maar dat geldt voor veel recepten die ik her en der lees.
Ik moet naast zout ook nog op eiwit letten, en moet je voor de grap eens kijken hoeveel er daarvan door alles heen gaat . Kaas erover, terwijl er al gehakt in zit, soms ook nog crème fraiche oid erbij, het is voor mij al snel veel te veel. Ik maak bv ook lasagna zonder kaas erover (soms tot protest van huisgenoten), het kan ook zonder.

Voor wie wel kaas wil maar geen zout: bij de Albert Heijn verkopen ze Altena kaas, die is zoutarm. Moet je wel even apart naar vragen want hij ligt niet voor het grijpen, ze bewaren hem apart in de koeling omdat hij minder lang houdbaar is (door het lage zoutgehalte).

Ely

Ely

19-10-2012 om 23:07

Dat zout

Misschien ben ik gedeformeerd maar ik heb het idee dat er meestal in recepten 'zout (en peper) naar smaak'. En dan denk ik altijd 'niet dus'
Uitzonderingen: gegrilde groenten met olijfolie en zeezout, bv groene asperges, hmmmm Dat soort dingen dus. Wel groot glas water bij de hand houden

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2012 om 00:15

Tirza

En als je zout ontwent, proef je in het gerecht zoals jij het maakt dus nog maar één ding: zout. ===
Ik ben het niet met je eens. Ik heb tijdens een zwangerschap noodgedwongen zoutloos gegeten en op zich is dat best te doen, maar ik heb daarna de draad met zout toch weer langzaam opgepakt. Als we aardappels en groente eten, is het enige zoute bijvoorbeeld het vlees en de jus. Maar andere gerechten vind ik echt minder lekker zonder zout. Flauwe hap. Zo vind ik hutspot zonder zout echt smakeloos, terwijl ik het heerlijk vind als er wat zout aan is toegevoegd. Stamppot rauwe andijvie maak ik sinds een tijdje met shoarmavlees. Omdat er ook geraspte kaas doorgaat doe ik uiteraard geen extra zout bij de aardappels. De stamppot is dan al zout genoeg door het vlees en de kaas.
Het kan zomaar zijn dat wij met minder zout koken dan mijn moeder bijvoorbeeld, maar ik zou het wel missen als het niet meer mag van de dokter

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2012 om 00:33

Zeezout

Ik gebruik tegenwoordig ook zeezout, omdat dat nu eenmaal in zo'n zoutmolentje zit, net als peper in een pepermolentje van een A merk of eigen merk van C1000. Maar ik zou nooit bewust zeezout kiezen voor over mijn eten als die molentjes niet in de verkoop waren gekomen. Zout is zout, volgens mij. En zout is eigenlijk altijd zeezout. Het wordt hooguit anders gewonnen en in het een zit meer verontreiniging dan in het andere wat aan het kleine percentage extra mineralen ook weer afbreuk doet.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

20-10-2012 om 07:50

Maar

Wat ik me afvraag, er zitten best veel mensen op dit forum die nu of in het verleden kleine kinderen hebben (hadden). Die mogen vrijwel geen toegevoegd zout. Dan ga je toch vanzelf zoutarm koken? En dan heb je toch ervaring met hoe voedsel smaakt als er niet zoveel of geen zout aan is toegevoegd?
Er is trouwens ook LoSalt en bij de natuurwinkel heb je Herbamare. Allebei iets minder ongezonde alternatieven.

Zoutlooos

Ik voeg bijna nooit zout toe aan het eten. Kook aardappels en groenten in water met verder niks. Heerlijk juist, die hele pure smaak van snijbonen. Vlees eten we praktisch niet. Alleen over de gebakken aardappelen en door roerei voor in de bami/nasi strooi ik een bescheiden hoeveelheid. Voor pasta, chili, nasi of bami gebruik ik wel eens zo'n kruidenmix uit een zakje, maar omdat ik 1 verpakking gebruik voor een grote pan eten voor een gezin van zes, zal het zoutgehalte per persoon ook wel weer meevallen. Ik doe denk ik wel jaar met een tafelzoutvaatje. Ik vind dat smaken veel beter tot hun recht komen zonder al te veel zout. Ik moet er wel bij zeggen dat ik zoutloos opgevoed ben omdat mijn vader geen zout mocht hebben, dus het zal best een kwestie van gewenning zijn.

skik

bibi63

bibi63

20-10-2012 om 14:43

Nou mea

Ik weet niet of de normen/adviesen mbt zout en kleine kinderen anders zijn dan 10/15 jaar geleden, maar ik heb toen echt niets meegekregen (en las veel over kinderen, opvoeding en voeding) over zoutloos eten. Wel dat je niet teveel zout moet geven, maar dat lijkt me logisch. Verder waren de adviezen over bijv. broodbeleg: smeerworst, smeerkaas, kaas..... Dat is toch niet bepaald zoutarm, laat staan zoutloos. Kinderen eten/aten soep, zelfgemaakt of uit blik/pak. Heel normaal. Ik begrijp werkelijk niet waar je het vandaan haalt dat je zoutarm/loos gaat eten als je kleine kinderen hebt. Ja, dan kan een keuze zijn, maar volgens mij echt niet een algemeen advies.
Maar goed, ik hoop dat Shonagh wat leuke recepten heeft gevonden, mét of zonder zout..
Gr. Bibi

Tink

Tink

20-10-2012 om 14:53

Kaaskopje, heb je helemaal gelijk in

Zout is altijd zeezout. Zie dit grappige filmpje van Wouter Klootwijk: http://www.uitzending.net/gemist/46010/Nederland-2/De_Wilde_Keuken.html

(en voor wie dan de smaak te pakken heeft: hier staan er nog veel meer http://www.uitzending.net/programma/Nederland-2/2/1884-De_Wilde_Keuken.html)

Shonagh

Shonagh

20-10-2012 om 17:01 Topicstarter

Ja hoor bibi63

Ik kan weer even vooruit. Bedankt !

Mea Proefrok

Mea Proefrok

20-10-2012 om 19:12

Bibi

http://www.ntvg.nl/publicatie/Minder-zout-op-de-kinderleeftijd-jong-geleerd-oud-gedaan
Gewoon even lezen. Of googlen op 'kinderen en zout'. Smeerworst wordt al langer ontraden omdat er veel afvalstoffen in zitten (lever).
Ik zei trouwens zoutarm, niet zoutloos, maar ik heb al vaker gemerkt dat het soms moeilijk kan zijn om de nuance te zien in de posting van een ander.

Ely

Ely

20-10-2012 om 19:38

Waarom zeezout

Is omdat ik dat grove lekker vind bij zo'n gerecht. Dus juist niet homogeen verdeeld maar af en toe het smaakje en de textuur.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 00:27

Ely

Ja dat vind ik er ook prettig aan. Net als met peper. Ik vind vers gemalen lekkerder dan de kant en klare peper'poeder'.

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 00:43

Bibi (weinig zout voor kinderen)

Bibi, een paar jaar geleden stond er in het boekje van het consultatiebureau: kinderen mogen met de pot mee eten maar voeg geen zout toe.
Inmiddels wordt er steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van te veel zout en de gigantische hoeveelheden zout die mensen binnen krijgen met normaal eten. Een paar jaar geleden was er veel info op het Internet te vinden over een congres georganiseerd samen met de Consumentenbond.

Ik ben de cijfers even kwijt, maar ik geloof dat een kind van 1 - 4 jaar het beste niet meer dan 1-2 gram keukenzout per dag kan krijgen (1 g natrium = 2,5 g keukenzout). Teveel zout heeft consequenties voor de gezondheid en allerlei risico's op latere leeftijd. Nou in een boterham zit al een halve gram zout. Mijn kind at op die leeftijd 3 boterhammen per dag. Een plak ham bevat ook al een halve gram zout. etc. Het is dus echt zaak om zoveel mogelijk zout te vermijden, om onder die 2 gram te blijven (ervan uitgaande dat je geen zoutloos brood gaat eten). Zou zit ook in groenten/bonen uit blik of potjes (ter conservering), die kun je dus beter ook zo veel mogelijk mijden of als je ze toch gebruikt, eerst afspoelen. Kant-en-klaar zit ook veel zout in. Het beste is om zoveel mogelijk zelf vers te koken zonder zout toe te voegen en zoveel mogelijk de broodmaaltijd te vervangen door ander ("warm") eten, of zoveel mogelijk anders (groente, ei) bij de broodmaaltijd te geven. En dit is dan echt geen zoutloos dieet, het gaat er dan alleen maar om om in de buurt van die 2 gram per dag te blijven...

Volwassenen kunnen uiteraard meer zout hebben, maar die krijgen dat vanzelf al binnen doordat ze meer eten (meer boterhammen, beleg, etc.). De gemiddelde volwassenen in NL eet ca. 3 keer zoveel zout al goed is, geloof ik. De grote schuldige is de voedselindustrie, die overal veel te veel zout in doet, omdat het een goedkope smaakmaker is. Het meeste zou krijg je binnen via fabrieksvoer, niet via het eigen zoutvaatje. En je went er aan, dus plotseling ermee stoppen is geen optie want dan vindt men het niet meer lekker. Het plan is dat de voedingsindustrie langzaamaan gezamenlijk het zout toevoegen gaat minderen. Intussen kun je dus het best zo min mogelijk geprefabriceerd eten eten/aan je kinderen geven.

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 01:12

Consultatiebureau

Nog even over het consultatiebureau. Die geven vaak rare adviezen, zeker over voedsel. Al dan niet ontleend van het Voedingscentrum. Dat Voedingscentrum geeft ook vaak rare adviezen, die bovendien nog vaak bijgesteld worden. Dit gebeurt omdat ze zich proberen aan te passen aan wat ze denken dat het voedingspatroon van de gemiddelde Ned. mens is. Ze zijn bang dat als ze daarvan te veel afwijken, er helemaal niet naar hun adviezen geluisterd wordt. Maar ja, als je zelf niet "gemiddeld" bent, dan vind je die adviezen dus vaak raar. En voedselwetenschappelijk zijn die adviezen vaak verre van optimaal.

Zo kreeg ik nog op het Consultatiebureau het advies om mijn kind vanaf 6 maanden brood met smeerworst (=leverworst) en smeerkaas te geven. Hoogst onlogisch, want als zwangere moet je erg uitkijken met lever eten omdat het hoge gehalte aan vitamine A gevaarlijk is voor het ongeboren kind, en dan zou je een paar maanden later het kind wel lever moeten geven?! En dan ook nog het zout... (zit veel in smeerworst en smeerkaas is een raar product met allerlei smeltzouten etc. er in) En dan heb ik het nog niet over alle andere rotzooi die er in smeerworst zit... Wij eten zelf nooit smeerworst, kopen het nooit, en dan zou je die rotzooi dus speciaal voor je dreumes moeten kopen?! Bizar.

Oh ja, en je moest je kind margarine geven, vanwege de "schadelijkheid" van de verzadigde vetten van roomboter, maar smeerleverworst zit uiteraard vol met verzadigde vetten. Zo onlogisch! (En nee wij kopen nooit margarine, komt het huis niet, yuk ik gruwel er echt van, en dan "moet" je dat aan je kind geven...)

Een jaar later kwam het Voedingscentrum opeens met het advies om kinderen niet te veel smeerworst te geven. Ha ha.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 08:55

Wisse

Ik heb natuurlijk weer in andere tijden baby's gehad. Adviezen van toen zijn ook vaak weer achterhaald natuurlijk, maar daar kun je het voedingscentrum niet alleen verantwoordelijk voor stellen. De wetenschap in het algemeen komt tot wisselende conclusies.
En of je een kind wel of niet margarine en smeersels wilt geven heeft ook met persoonlijke voorkeuren te maken. Je hoeft geen worst te geven. Net zo min als boter of margarine. Zolang je kind alle essentiële vitamines maar binnen krijgt.

amk

amk

21-10-2012 om 08:58

Wisse

de oorsprong van zout gebruik in de industrie is niet smaak! De oorsprong is als conserveermiddel. De oude manuele processen zijn min of meer omgezet naar nieuwe processen met dezelfde ingredienten (want die heb je toch nodig?) aan de hand van de vooruitgang. Zouten was een zeer gebruikelijke methode om allerlei levensmiddelen te conserveren, vlees maar ook groenten. Dat smaak onderzoek is nog relatief recent. En het gezondheidsonderzoek al helemaal.
De oude consument was dus al gewend aan de smaak van zout, en die smaak werd generatie op generatie doorgegeven, "zo" hoort iets te smaken. Smaak is ook iets dat je aangeleerd krijgt door je omgeving.

De voedingsindustrie stopt liever helemaal niets in zijn producten, dat is nog veel goedkoper dan het goedkoopste ingredient. Maar zomaar iets veranderen kan ook niet, dan blijkt het ineens niet te kloppen, minder lang houdbaar, maar ook dat een product dan helemaal niet gevormd wordt: bv wijn of zoute haring.

Het zout gebruik kan zeker een heel stuk omlaag maar het heeft vaak een dubbel functie en daar is onderzoek voor nodig en dat wordt dan weer alleen door de heel grote bedrijven gedaan. De meeste bedrijven volgen dan weer de resultaten van dat onderzoek. Maar ja, daar zitten dan ook weer patenten aan want ze willen hun onderzoek wel terug verdienen want het is enorm duur.

Tirza G.

Tirza G.

21-10-2012 om 14:01

Zout als smaakmaker

Wordt standaard in recepten genoemd, omdat dat nou eenmaal onze Hollandse smaak is, zoals amk ook uitlegt. Waarom zou ik van een receptschrijver geen aandacht voor de gezondheid mogen verwachten? Zo gek vind ik dat niet - vooral niet, omdat het om een ingredient gaat wat puur voor de *smaak* is. Kijk, dat er aan een varkenspoot vet zit: daar kan die receptenschrijver niks aan veranderen. Dat olie en boter vet zijn en je ze tóch nodig hebt om iets te bereiken, ook niet. Maar zout heb je helemaal nergens voor nodig dus mja, dat zouden ze er van mij uit kunnen laten.
Dat er in recepten staat: op smaak brengen met zout en peper zegt voor míj alleen maar iets over de beperkte Hollandse smaak. Waarom niet: op smaak brengen met kerrie en paparikapoeder? Of met kaneel en suiker? Of of of.......er zijn misschien wel 1000 verschillende kruiden, waarom gebruiken we alleen zout voor de smaak?

Het enige waar ik zout aan toevoeg na bereiding is aan frites. Verder nergens. Een pak zout komt hier alleen maar op als het vriest

Tirza

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 14:42

Mea

Ik weet echt het verschil tussen zoutloos en zoutarm. Maar zoutarm is wel erg relatief....
En verder vwb smeerworst: geen idee. 10 jaar geleden was dat 1 van dingen die kinderen op brood aten. Dus als jij stelt: 'ik mag toch aannemen dat mensen die kleine kinderen hebben/hadden zoutarm eten', dan zou je het woord 'hadden' daar niet in moeten verwerken, want dat klopt niet.
Bibi

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 14:45

Wisse

Dat geldt dan voor nieuwbakken ouders met jonge kinderen. Wat ik al eerder zei: zo waren die adviezen 10 jaar geleden niet. Uiteraard wel om zo min mogelijk zout toe te voegen (dat deden we ook niet), maar niet om smeerworst, kaas, pakjes, conserven enz. te mijden.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 14:47

Inderdaad wisse

Dat is inderdaad raar als je er over nadenkt. Maar nogmaals, dat zijn de normen/adviezen nu en niet van 10 jaar geleden.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 14:55

Dat is het o.a. amk, houdbaarheid en daardoor ook verspilling

Inderdaad werd zout oorspronkelijk gebruikt ter conservering. En uiteraard is men in die tijd gewend aan de smaak. Ik zie het nog altijd bij m'n ouders die standaard, zonder te proeven, zout in hun soep e.d. mieteren. En ik ben daardaar waarschijnlijk ook wel opgevoed met een vrij zoute smaak.
Maar wat je zegt over houdbaarheid e.d. is inderdaad ook een issue. Mijn moeder koopt altijd jam met zo min mogelijk suiker (tja, voor de lijn). Die had je vroeger niet. Maar zij denkt nog steeds dat je een geopend potje maanden in de keukenkast kan zetten en is verbaasd dat er dan schimmel op zit. Als ik haar aangeef dat je tegenwoordig een geopend potje jam (maar ook andere geopende dergelijke producten) in de koelkast moet zetten en niet te lang bewaren, kijkt ze me aan of ik van Mars kom. Dat kon vroeger toch ook? Ik moet haar echt herprogrammeren en er op wijzen dat door minder suiker/zout/conserveringsmiddel (wat ze zelf ook wil), de consequentie is dat het minder lang houdbaar is en zeker koel bewaard moet worden. Langzamerhand begint ze het te snappen en de knop om te draaien. Maar goed, houdbaarheid is dus wel een punt. En zeker in deze tijd, dat we zo min mogelijk weg willen gooien. Ik koop dus geen jam meer, want dat wordt te weinig gegeten en betekent dus dat ik een halve pot kan weggooien. Verder vind ik het ook lastig met allerlei ander soortige spullen in potjes (kappertjes, mayo, pesto enz. enz.). Vaak heb je maar af en toe een beetje nodig, maar je hebt zo'n hele pot. En die kan je niet eeuwig meer bewaren. De koelkast staat propvol. Wel een nadeel vind ik.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 15:09

Tirza

Zolang jij het kruiden beperkt tot peper, groene kruiden, paparikapoeder enz., dan voeg je inderdaad geen zout toe (waarom overigens wel met suiker? volgens mij is dat ook niet een 'goed' product), maar zodra je bijv. aziatisch gaat koken, en sambal, ketjap, asin enz. toevoegt, dat ga je direct 'aan het zout'. Dus ik neem aan dat je dat niet doet? Ik voeg nooit zout toe aan een Aziatisch gerecht, maar dat is dus ook niet nodig...
Ook tomatenpuree bevat bij bijna alle merken zout. Er is maar een enkeling zonder zout. Let je daarop? Weet je welke dat is?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 15:17

Zout

Zoals de adviezen nú zijn, moet je een beetje voorzichtig zijn met zout. Prima. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het niet mág en zoutloos moet. Dus stelligheden als 'dat heb je helemaal niet nodig' vind ik nogal betuttelend. Als ik zelfgemaakte kerriesaus maak, is het zonder zout echt flauw. Als ik een preischotel maak, gaat daar dus kerriesaus met zout overheen. Voor mijn smaakbeleving is zout een smaakversterker die ik mis als ik alleen maar kruiden en specerijen zou gebruiken.
Ik vraag me trouwens wel af waar je kaneel en suiker in doet, waar dan ook zout bij zou passen. En waarom zou je aardappels niet met zout eten en patat wel? Patat zonder zout is best te doen, vind ik. Waaraan je dus kunt zien dat smaak heel persoonlijk is. Je kunt je eigen smaak niet veralgemeniseren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.