Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Ovenschotel

Ik heb een paar pakjes Maggi ovenschotel gebruikt: plakjes gekookte aardappel, mix van groente en vlees, weer aardappel en dan het sausje uit een pakje, geraspte kaas erover en 45 min in de oven.
Graag tips voor een sausje dat ik zelf kan maken (zonder pakje/ zakje) omdat geheel wat smaak/ pit te geven.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tink

Tink

21-10-2012 om 15:34

Recepten zonder zout

Voor wie recepten zoekt zonder zout: http://www.smakelijketenzonderzout.nl/ is een goede start.

Tirza, ben het helemaal met je eens, het lijkt wel een standaardzin in recepten, dat 'breng op smaak met peper en zout'. Ook tv-koks zijn nogal kwistig met de zoutpot trouwens. Onbegrijpelijk dat daar zo weinig aandacht voor is.

Een tijd geleden was er sprake van een initiatief vanuit de voedingsindustrie zelf, om de hoeveelheid zout in bv. brood langzaam te verminderen. Dat heeft o.a. uitgebreid in de Consumentengids gestaan. Schijnt weinig van terecht gekomen te zijn. Jammer, ik vond het een prima idee. En helemaal om het langzaam te doen. Mensen zijn nou eenmaal gewend aan zout.
Ik heb onlangs voor het eerst een snee zoutloos brood op, en ook al ben ik al lang zoutarm eten gewend (zelfs over de frieten gaat hier geen zout), hier vond ik dus echt helemaal niks aan. Flauw en zouteloos, letterlijk. Dus in 1 klap het zout weglaten gaat 'm niet worden. Maar langzaam minderen zou echt moeten kunnen, want het is een kwestie van gewenning.

Tink

Tink

21-10-2012 om 15:39

Kaaskopje

En dat is dus de gewenning. Prei is van zichzelf al heel smakelijk, daar hoeft helemaal geen zout bij om het lekker te maken. Dat kerriesausje is al extra
Voor bv. paprika en ui geldt hetzelfde, die hebben van zichzelf al enorm veel smaak.
Je moet gewoon de pure smaken meer leren waarderen . Veel dingen hoeven helemaal niet 'op smaak' te worden gebracht, want dat hebben ze allang
Enne, kaneel en suiker ipv zout? Kijk eens in een willekeurig taart/koekrecept, bijna altijd moet er ook een snufje zout door het deeg. Waarom???

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 16:18

Tink

Prei, maar ook andere groenten vind ik naturel heel lekker. Witlof bijvoorbeeld, heerlijk. Maar het sausje staat los van die naturel smaak van de groente. Het sausje zélf moet voor mij smakelijk zijn. En dan mis ik het snufje zout toch wel degelijk.
Wat zout bij suiker en kaneel betreft.. ai... ik bak nooit zelf taarten
Je zei dat het zout in brood teruggebracht zou gaan worden. Dat heb ik inderdaad ook gezien op tv een tijd geleden. Maar waarom denk je dat ze daar niets mee doen dan? De bedoeling is dat het zo geleidelijk gaat dat je er geen last van hebt.
Ik had trouwens een tijdje terug brood van Jumbo. Jumbo is een half jaar geleden bij ons in de stad gekomen, vandaar dat ik nooit eerder brood van deze winkel geproefd had. Maar jeetje, dát brood vond ik dus wel merkbaar zouter dan ik van de C1000 gewend ben. Ik heb daardoor het idee dat er toch onderlinge verschillen zijn, waarbij de een het beter/slechter doet dan de ander.

Tirza G.

Tirza G.

21-10-2012 om 17:08

Bibi63

Dank je, ik ga me niet door jou laten overhoren. Ja, ik weet heel goed waar zout in zit en waar niet. En ja, ik kook vaak Aziatisch. En ja, ik weet dat sambal en ketjap zout zijn. Maar zelfs de Aziatische keuken heeft meer kruiden dan dat; sambal en ketjap zijn eigenlijk ook weer behoorlijk op de NL smaak gericht.
Suiker en kaneel waren voorbeelden van smaakmakers. Net als kerrie en paprika.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 17:11

Blik'voer'

Ik vind eten uit blik ook echt minder lekker dan uit de diepvries. Sperziebonen zijn inderdaad onnodig zout en als ik bijvoorbeeld chili maak hoeft daar echt niet nog eens zout bij. Bruine bonen en witte bonen in tomatensaus zijn zout genoeg uit blik. Soep uit blik... nou nee. Behalve erwtensoep. Dat vinden we uit blik best lekker eigenlijk.
Mogelijk valt het met mijn zoute smaak nogal mee. Ik weet nog dat mijn moeder een eierlepel zout bij de aardappels deed. Dat zou ik nu waarschijnlijk ook vreselijk zout vinden.

Tink

Tink

21-10-2012 om 17:15

Geen idee

Waarom het niet gelukt is ben ik vergeten Kaaskopje

Tink

Tink

21-10-2012 om 17:17

Bibi

Welke tomatenpuree is dat dan?

Tarte Tatin

Tarte Tatin

21-10-2012 om 17:38

Tink dank

Dank voor de link! Ik matig ook met zout. En deze site lijkt me handig

Tirza G.

Tirza G.

21-10-2012 om 17:57

Kaaskopje

En niet alleen met zout, dat ken ik ook van thuis inderdaad, maar ik heb die herinneringen ook aan suiker. Mijn moeder kocht een kilo suiker per week. Per wéék. Ik gebruik suiker als ik iets bak, maar verder nergens in. Voor de visite (koffie, thee) heb ik klontjes. En waar ze het allemaal indeed: geen idee. Ook wel in thee en koffie enzo, dat herinner ik me wel, maar een kilo per wéék. Ongelooflijk.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 18:06

Dat is veel

Bij ons ging het in ieder geval in het papje voor de andijvie. In bepaalde dingen ben ik ook nog een enorme zoetbek. Als ik zelf vla maak bijvoorbeeld of stoofperen. Dat moet zóet zijn. En als ik zelf sladressing maak, dan vind ik het ook wel lekker om dat te zoeten met suiker. Maar in koffie en thee heb ik geen suiker. Maar normaal, dus zonder vla of peren.. ik zou het niet eens weten hoe lang we er mee doen, zó lang Man drinkt overigens wel koffie en thee met suiker, anders stond zo'n zak hier echt te verstoffen.

Zout schadelijk?

Ik dacht dat het alweer achterhaald was,dat zout zo schadelijk is en dat juist te weinig zout eerder lijdt tot hart- en vaatziekten. Heeft iemand een recente link?

Vic

Vic

21-10-2012 om 18:30

Jaja

"Ik dacht dat het alweer achterhaald was,dat zout zo schadelijk is en dat juist te weinig zout eerder lijdt tot hart- en vaatziekten. Heeft iemand een recente link?"
Nou, ik ben heel benieuwd of je dat gaat vinden. Ik heb daar i.i.g. nog nooit van gehoord. Daarbij is in deze discussie al een paar keer aan de orde gekomen dat de meeste mensen veel meer zout binnenkrijgen dan ze nodig hebben.

Tink

Tink

21-10-2012 om 19:40

Daar ben ik net als Vic héél benieuwd naar. Een mens heeft wel zout nodig (o.a. voor de vochtbalans), dat is waar. Maar de meeste mensen eten er veel te veel van.

Ik vond bijvoorbeeld dit:
http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/voeding/zout/

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 20:04

Rapport congres opzouten! consumentbond 2007

Hier een link naar het rapport van het congres georganiseerd door de Consumentenbond, dat ik eerder noemde:
www.sonneveld.com/nl/.../454f266beedd5fa89749202cc1ab3da8
Erin staan resultaten van diverse wetenschappen, die allen concluderen dat teveel zout slecht is voor de gezondheid. Eerder stonden de presentaties van dat congres online, maar die kan ik niet meer vinden helaas.

Een mens heeft 1-2 gram zout per dag nodig (sommigen beweren zelfs dat een mens helemaal geen toegevoegd zout nodig heeft, zouten zitten nl. al in onbewerkt voedsel (groente, vlees). In Ned. eet men gemiddeld zo'n 10-12 gram zout per dag. Op dit moment is de aanbevolen hoeveelheid 6 gram, dit is geen optimale hoeveelheid (zou minder zijn), maar een 'realistische', minder denkt men is met een normaal voedingspatroon niet mogelijk...
Op het congres werd afgesproken met de industrie dat deze geleidelijk aan het zoutgehalte in producten zou verminderen. Dit moet de industrie gezamenlijk doen, want een individuele fabrikant durft dit niet aan, bang dat het publiek dat zo aan zout gewend zit, het zoutarmere product niet zo lekker vindt als het zoutere product van de concurrent.

Vic

Vic

21-10-2012 om 20:05

Hoeveel is dat?

Hoeveel is 2 gram zout? Een halve theelepel ofzo? En dat is dus inclusief wat er al in voedingsmiddelen zit (jeetje een halve gram per boterham).

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 20:07

Amk: zout ter conservering of smaak

Vroeger werd zout gebruikt om te conserveren, dat vermelde ik ook in mijn vorige bericht. En bij sommige gerechten hoort zout vanwege de conservering of bereiding. Die gerechten worden meestal af en toe gegeten (zoute haring), dus dat is het probleem niet.

Maar tegenwoordig zijn er andere methodes om te conserveren en is het veel minder nodig om dat met zout te doen. Het meeste zout wordt toegevoegd als goedkope smaakmaker. Het is nl. goedkoper om zout toe te voegen dan om meer verse kruiden, groentes, en andere goede, smakelijke ingrediënten te gebruiken. De voedselindustrie "verdunt" veel voedsel met water, zout, suiker, zetmeel en goedkoop vet.

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 20:09

Vic

Ja Vic dat is inclusief wat er al in voedingsmiddelen zit. Nederlanders krijgen niet zo veel zout binnen via het zoutvaatje, het meeste zout gaat via (voorgefrabiceerde) voedingsmiddelen.

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 20:10

Vervolg congres: afspraken niet nagekomen

En wat googelen levert op dat de Consumentenbond weer met acties tegen zout is begonnen, omdat de voedingsindustrie zich niet houdt aan de afspraken die toen in 2007 zijn gemaakt...

Tink

Tink

21-10-2012 om 20:36

Tarte tatin

Als je even googelt kom je nog veel meer sites tegen hoor, maar dit is wel een goeie.
Het boek 'Eten met plezier' (speciaal voor nierpatiënten) is ook handig. Vast wel te leen in de bieb. Het is geschreven door Anke Spijker en Trudeke Struijk-Wielinga. Veel recepten en achterin allerlei handige tabellen.

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 20:37

Artikel de standaard (zout is niet ongezond)

Het artikel in De Standaard kan ik niet lezen zonder te betalen. Maar hier in Elsevier staat een samenvatting van het artikel. Interessant:

http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Gezondheid/302304/Veel-zout-niet-noodzakelijk-slecht-voor-de-gezondheid-1.htm

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 20:50

Kanttekeningen bij onderzoek

Hier staan interessante kanttekeningen bij de onderzoeken "voor" en "tegen" zout. Scrol ook naar beneden, voor een volgende posting van robjee met nog meer kanttekeningen:

http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=97068

Conclusie is min of meer dat er eigenlijk te weinig onderzoek is gedaan onder gezonde mensen over de invloed van zout op de gezondheid. Wel is duidelijk dat te veel zout de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Onduidelijk is echter of zout eten de kans op overlijden aan hart- of vaatziekten vergroot of verkleint.

Wisse

Wisse

21-10-2012 om 21:17

Beemer: kanttekeningen ook op het forum

Beemer, dank voor die link, zo kan ik het wel lezen.

Op dat forum staan verderop dezelfde soort kanttekeningen die ik eerder noemde.

Hoe dan ook kan het lijkt het me een verbetering als de voedingsindustrie wat minder zout in de producten zou doen. Dat zou de smaak en de kwaliteit van die producten verbeteren, mijns inziens. Omdat er in plaats van dat zout hoogwaardiger ingrediënten (kruiden, groente) gebruikt gaan worden en omdat het zout dan minder goed de inferieure smaak kan maskeren. Tenzij de industrie dan weer een andere "smaakmaker"/smaakmaskeerder er in grote hoeveelheden door gaat doen.... van de regen in de drup kan natuurlijk ook...

Iets minder zout in kant-en-klaar voedsel levert trouwens nog lang geen zoutarm dieet op.

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 23:07

Nou fantastisch tirza

dat jij suiker een 'smaakmaker' vindt. Volgens mij een idem dito probleem als zout. Hoe zoeter, hoe beter...
En precies wat Kaaskopje zegt: prei puur is lekker, maar als je de prei (of het hele gerecht) anders wilt maken met bijv. een kerriesausje, dan is dat een laffe hap als je daar niet (een beetje) zout aan toevoegd.
Heb je wel eens in Amerika o.d. brood gegeten: echt vies! Niet dat wij zout brood willen, maar (een snufje) zout haalt de smaak naar boven. Net als in pannenkoekenbeslag. Het gaat dan om een SNUFJE, te verwaarlozen wbt zout inname. Dat is heel wat anders dan altijd flink gezoute gerechten willen eten. Nee, dat moet je niet doen.
Bibi

Bibi

bibi63

bibi63

21-10-2012 om 23:11

Tink, tomatenpuree

Het waren AH eigen merk en Delmonte (alle overige zijn allemaal! mét zout). Volgens mij is AH eigen merk nu ook met zout (weet niet 100% zeker), maar Delmonte is zonder zout, en ik ben nog geen enkel ander merk tegengekomen waar ook geen zout in zit (behalve oorspronkelijk AH eigen merk).
Gr. Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

21-10-2012 om 23:27

Dus verschillende meningen

Dus als ik het goed begrijp zijn de 'geleerden' er zelf ook nog niet uit of zout goed of slecht is voor de gezondheid. Ik heb in mijn bestaan al zoveel 'wetenschappelijk bewezen' waarheden zien gaan en komen, dat ik het (hoe grappig) soms maar met een korreltje zout neem. 'Met mate' lijkt me ook wat zout betreft een goed uitgangspunt.

Kaaskopje tikje ot

de titel van jouw posting vat dit hele forum weer mooi samen

Kaaskopje

Kaaskopje

22-10-2012 om 11:02

Vertigo

Ja, ik geloof het ook

bibi63

bibi63

22-10-2012 om 14:01

En nu de uitdaging!

Voor de zoutarme/loze onder ons: Ik wil oprecht een ovenschotel maken naar een recept van 1 van jullie (de 'zoutloze/arme' posters). Ga ik dan helemaal maken zoals jullie het recept neerzetten. En dan zal ik (en gezin) een eerlijk oordeel geven. Ben best benieuwd..... Dus wie durft de uitdaging aan! Een ovenschotel dus hè.
Gr. Bibi

Tirza G.

Tirza G.

22-10-2012 om 17:07

Bibi63

Dat kan ik je nu al vertellen: die zullen jullie heel flauw en smakeloos vinden. Neem degene die je van de week zelf postte; kook de bloemkool 'beetgaar', blancheren is een beter woord denk ik. En rul het gehakt met peper, kerrie, een uitje en een knofje.

Tirza

Tink

Tink

22-10-2012 om 21:29

Bibi - uitdaging

Hier is er eentje van de site waar ik het over had:

JACHTSCHOTEL

Benodigdheden

Hoeveelheden voor 4 personen
•500 gram gehakt
•2 zakjes gehaktkruiden zonder zout
•600 gram aardappelpuree
•600 gram Elstar appelen
•2 uien
•suiker
•kaneel
•paneermeel
•vloeibare natriumarme boter

Bereidingswijze

Bak het gehakt met de kruiden en de ui rul.
Schil ondertussen de appels en kook deze met een heel klein beetje water en kaneel tot een moes. (er mogen best nog wat stukjes in zitten)
Dit op smaak brengen met suiker.
Als de appelmoes te dun is, kunt u een klein beetje paneermeel toevoegen.

Maak de aardappelpuree.

Doe eerst het gehakt in een ovenschaal, dan de appelmoes en als laatste de aardappelpuree.
Het geheel glad strijken en besmeren met wat vloeibare, natriumarme boter en dan bestrooien met een dun laagje paneermeel.
Verwarm de oven op 250°C en laat de schotel er ongeveer 15 minuten instaan totdat er een knapperig korstje bovenop zit.

http://www.smakelijketenzonderzout.nl/recepten/hoofdgerechten/varkensvlees/jachtschotel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.